Άρθρο 06: Εθνικό Σημείο Επαφής για τη διασυνοριακή περίθαλψη

1. Συστήνεται Εθνικό Σημείο Επαφής (Ε.Σ.Ε.) για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, το οποίο λειτουργεί με ευθύνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συνεπικουρείται στο έργο του από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Με Υπουργική Απόφαση ορίζονται οι λεπτομέρειες οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Σ.Ε.
2. Το Ε.Σ.Ε. συνεργάζεται στενά με τα άλλα Ε.Σ.Ε. των κρατών – μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρέχει στους ενδιαφερόμενους ασθενείς, κατόπιν αιτήσεως αυτών, τα στοιχεία επικοινωνίας των Εθνικών Σημείων Επαφής που έχουν την έδρα τους σε άλλα κράτη μέλη.
Επίσης, συμβουλεύεται παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, οργανώσεις ασθενών και ασφαλιστικούς φορείς.
3. Το Ε.Σ.Ε. παρέχει στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με τους παρόχους υγειονομική περίθαλψης, καθώς και πληροφορίες, κατόπιν αιτήσεως, σχετικά με το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών συγκεκριμένων παρόχων ή τυχόν περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματός τους, πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο (4) παράγραφος (2) στοιχείο (α) και πληροφορίες για τα δικαιώματα των ασθενών, τις διαδικασίες υποβολής παραπόνων και τους μηχανισμούς λήψης δικαστικής προστασίας, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην εθνική νομοθεσία.
Παρέχει, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες νομικές και διοικητικές επιλογές για τη διευθέτηση διαφορών, περιλαμβανομένης της περίπτωσης πρόκλησης βλάβης κατά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.
Σε περίπτωση που ζητούνται πληροφορίες αναφορικά στις σπάνιες νόσους, χρησιμοποιείται ως επίσημη βάση δεδομένων για τις σπάνεις νόσους το ORPHANET.
4. Το Ε.Σ.Ε. παρέχει στους ασθενείς και στους επαγγελματίες του τομέα υγείας τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο (5) στοιχείο (β).
5. Το Ε.Σ.Ε. διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο παρέχονται και με ηλεκτρονικά μέσα και σε μορφές προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία.