Άρθρο 05: Ευθύνες του κράτους μέλους ασφάλισης

Διασφαλίζεται ότι:
α) Τα έξοδα διασυνοριακής περίθαλψης επιστρέφονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Κεφάλαιο ΙΙΙ.
β) Το Εθνικό Σημείο Επαφής και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ παρέχουν πληροφορίες στους ασθενείς, κατόπιν αίτησης, όσον αφορά τα πάσης φύσεως δικαιώματά τους σε σχέση με τη λήψη διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης σε ελληνικό έδαφος, ιδίως τους όρους και τις προϋποθέσεις επιστροφής των εξόδων σύμφωνα με το άρθρο (7) παράγραφος (6), τις διαδικασίες πρόσβασης και καθορισμού των δικαιωμάτων αυτών, τις διαδικασίες προσφυγής και λήψης δικαστικής προστασίας, εάν οι ασθενείς θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους δεν έχουν γίνει σεβαστά, σύμφωνα με το άρθρο (9). Στο πλαίσιο των πληροφοριών σχετικά με τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των δικαιωμάτων που παρέχονται στους ασθενείς βάσει του παρόντος νόμου και εκείνων που απορρέουν από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 883/2004.
γ) Σε περίπτωση που ασθενής έλαβε διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και εφόσον αποδεικνύεται αναγκαία ιατρική παρακολούθηση, παρέχεται η ίδια ιατρική παρακολούθηση με αυτή που θα παρείχετο αν η υγειονομική αυτή περίθαλψη είχε παρασχεθεί στο έδαφός του.
δ) Οι ασθενείς που επιδιώκουν να λάβουν ή λαμβάνουν διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη έχουν εξ αποστάσεως πρόσβαση ή έχουν τουλάχιστον ένα αντίγραφο του ιατρικού φακέλου τους, σύμφωνα με τα εθνικά μέτρα εφαρμογής των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ιδίως δε τις οδηγίες 95/46/ΕΚ και 2002/58/ΕΚ.