ΜΕΡΟΣ Ζ’ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ (άρθρα 70-72)

Άρθρο 70

Επιδότηση με τη μορφή επιστροφής ποσού ενοικίου

  1. Από το έτος 2025 και εφεξής παρέχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε φυσικά πρόσωπα, μισθωτές κύριας και φοιτητικής κατοικίας, ετήσια οικονομική ενίσχυση, η οποία αντιστοιχεί στο ποσό του ενός δωδέκατου του ετήσιου μισθώματος του προηγούμενου έτους για την κύρια κατοικία και για κάθε κατοικία φοιτητή. Σε περίπτωση περισσότερων της μίας (1) διαδοχικών μισθώσεων, κύριας ή φοιτητικής κατοικίας, εντός του έτους, το ετήσιο μίσθωμα εξευρίσκεται από το άθροισμα των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν εντός του έτους.
  2. Η ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ έως το τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει γνωστοποιηθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
  3. α) Για την κύρια κατοικία η ενίσχυση ανέρχεται έως τα οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενη κατά πενήντα (50) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του υπόχρεου και της συζύγου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167). Σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, η προσαύξηση εφαρμόζεται για κάθε έναν από τους γονείς. Η παρούσα εφαρμόζεται αναλόγως για τα μέρη συμφώνου συμβίωσης.

β) Για τη φοιτητική κατοικία η ενίσχυση ανέρχεται έως τα οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή.

Εάν ο φοιτητής είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η κατοικία έχει μισθωθεί από αυτόν, ισχύουν τα αναφερόμενα για την κύρια κατοικία.

  1. Δικαιούχοι της ενίσχυσης που χορηγείται για μίσθωση κύριας κατοικίας είναι όσοι σωρευτικά έχουν:

α) ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο, πραγματικό και τεκμαρτό, το οποίο ανέρχεται έως τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για τον άγαμο, έως τις είκοσι οκτώ χιλιάδες (28.000) ευρώ για τον έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, προσαυξανόμενο κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο σύμφωνα με την παρ. 3 τέκνο και έως τις τριάντα μία χιλιάδες (31.000) ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα, προσαυξανόμενο κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του πρώτου και

β) συνολική αξία ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων που δεν υπερβαίνει, με βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του έτους καταβολής της ενίσχυσης, τις εκατόν είκοσι χιλιάδες (120.000) ευρώ για τον άγαμο, προσαυξημένη κατά είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης και κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης που χορηγείται για μίσθωση κατοικίας φοιτητή είναι φυσικά πρόσωπα για τα οποία απαιτείται η συνδρομή μόνον της περ. α).

  1. Ο υπολογισμός της ενίσχυσης διενεργείται χωρίς αίτηση, με βάση τα στοιχεία της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή του εκάστοτε προηγουμένου φορολογικού έτους, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου του έτους καταβολής σύμφωνα με την παρ. 2.
  2. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι:

α) να έχει υποβληθεί στην Α.Α.Δ.Ε., εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, έως τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του Ιουλίου του έτους καταβολής της ενίσχυσης η οικεία δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και,

β) να έχει δηλωθεί ο αριθμός της δήλωσης της περ. α) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγουμένου έτους του μισθωτή.

Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι δηλώσεις της περ. α) που αφορούν ενεργές μισθώσεις κατά το έτος 2024, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις έως τις 15 Ιουλίου 2025.

  1. Εάν διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή, με τα οποία υπολογίστηκε το ποσό της ενίσχυσης κατά την παρ. 6, είναι ανακριβή, με αποτέλεσμα αχρεώστητη καταβολή, εν όλω ή εν μέρει, ποσών ενίσχυσης, πέραν των λοιπών κυρώσεων που προβλέπονται, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται εντόκως με το επιτόκιο της παρ. 1 του άρθρου 52 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄58), περί τόκων εκπρόσθεσμης καταβολής, το οποίο υπολογίζεται από την ημερομηνία χορήγησης, και επιπλέον ο δικαιούχος αποκλείεται από κάθε χορήγηση της ενίσχυσης του παρόντος για τα επόμενα τρία (3) έτη.
  2. Η ενίσχυση του παρόντος είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.).
  3. Για το έτος 2025 η ενίσχυση βαρύνει τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα (Ε.Φ.) 1024-711-0000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και χορηγείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου αυτού.
  4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

 

Άρθρο 71

Παράταση ισχύος της μείωσης του φόρου εισοδήματος για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων του άρθρου 39Β Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος – Τροποποίηση παρ. 14 άρθρου 66 ν. 4646/2019

Στην παρ. 14 του άρθρου 66 του ν. 4646/2019 (Α΄201), περί μεταβατικών διατάξεων και έναρξης εφαρμογής του άρθρου 39 Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄167), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «το οποίο προστίθεται με το άρθρο 16 του παρόντος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167)», β) οι λέξεις «έως και 31.12.2024». αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως και 31.12.2026», και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:

«14. Οι διατάξεις του άρθρου 39Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) εφαρμόζονται για δαπάνες που πραγματοποιούνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2020 έως και 31.12.2026.».

 

Άρθρο 72

Ετήσια οικονομική ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

  1. Από το έτος 2025 και εφεξής θεσπίζεται ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ για τους συνταξιούχους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος ή θανάτου κατά τον μήνα Σεπτέμβριο εκάστου έτους αναφοράς, καθώς και για όσους λαμβάνουν σύνταξη σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί υπαγωγής στον ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης των υπαλλήλων, λειτουργών του Δημοσίου καθώς και των στρατιωτικών, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους από το έτος αναφοράς,

β) το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν υπερβαίνει για το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος το ποσό των δεκατεσσάρων χιλιάδων (14.000) ευρώ για τον άγαμο και των είκοσι έξι χιλιάδων (26.000) ευρώ για τον έγγαμο ή για το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

γ) το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων δεν υπερβαίνει, με βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) εκάστου έτους αναφοράς, το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τον άγαμο και των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ για τον έγγαμο ή για το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

  1. Η οικονομική ενίσχυση της παρ. 1 καταβάλλεται επίσης:

α) Στους συνταξιούχους του e-Ε.Φ.Κ.Α., στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη αναπηρίας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο εκάστου έτους αναφοράς.

β) Στους δικαιούχους:

βα) σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του ν. 1296/1982 (Α’ 128),

ββ) επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016,

βγ) των προνοιακών παροχών σε χρήμα της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α’ 30), περί παροχών και υπηρεσιών, οι οποίες χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) σε άτομα με αναπηρία,

βδ) του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (πρώην ΟΓΑ) που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του πρώην ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%), της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α’ 154), περί ποσοστού αναπηρίας,

βε) του επιδόματος νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου, του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210),

βστ) του εξωιδρυματικού επιδόματος του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α’ 68), τα οποία επιδόματα των υποπερ. Βδ’, βε’ και βστ’ χορηγούνται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., και

βζ) των επιδομάτων των άρθρων 54Α του π.δ. 169/2007 (Α΄210), 100 έως 103 του π.δ. 168/2007 (Α’ 209), τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.

γ) Στα άτομα με αναπηρία που κρίνεται ότι δικαιούνται αναδρομικής καταβολής της προνοιακής παροχής σε χρήμα της υποπερ. βγ) της περ. β) για τον μήνα Νοέμβριο εκάστου έτους αναφοράς, μετά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του μήνα αυτού.

δ) Στους ανάδοχους γονείς ατόμων ενταγμένων σε γενικά ή ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 4538/2018 (Α’ 85), περί παροχών και διευκολύνσεων σε ανάδοχους γονείς.

  1. Η ετήσια οικονομική ενίσχυση:

α) καταβάλλεται μέχρι την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους,

β) είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και

γ) δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-Ε.Φ.Κ.Α..

  1. Πρόσωπα που εμπίπτουν σε περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων των παρ. 1 και 2, λαμβάνουν την ετήσια οικονομική ενίσχυση για τη μία (1) από τις κατηγορίες αυτές.
  2. Η δαπάνη για την καταβολή της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης βαρύνει τους προϋπολογισμούς του e-Ε.Φ.Κ.Α. και του Ο.Π.Ε.Κ.Α. κατά περίπτωση. Ειδικά για το έτος 2025 η δαπάνη για την καταβολή της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης βαρύνει τους προϋπολογισμούς του e-Ε.Φ.Κ.Α. και του Ο.Π.Ε.Κ.Α κατά περίπτωση και μπορεί να καλυφθεί κατόπιν τροποποίησης των προϋπολογισμών τους, με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων.
  3. Η καταβολή της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης για όσους λαμβάνουν σύνταξη σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016, περί υπαγωγής στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης των υπαλλήλων, λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών, και για τους δικαιούχους της υποπερ. βζ) της περ. β) της παρ. 2 πραγματοποιείται απευθείας από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
  • 14 Ιουνίου 2025, 21:20 | Φίλιππος

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες κινούνται στο δρόμο της ισονομίας και της δικαιοσύνης για τους εν ενεργεία Στρατιωτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ, εισηγείται :

    Α. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.

    Β. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011, εφόσον η ανεργία έπεσε κάτω του 10%.

    Γ. Την διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:

    1. Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.

    2. Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.

    3. Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.

    Δ. Να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως ορθά δόθηκε και σε όλους τους συναδέλφους μας των Σ.Α.

    Ε. Να προβλεφθεί η καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL, στους συναδέλφους μας ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμβάλλουν στα μέγιστα για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό της ΥΠΑ που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.

    ΣΤ. Να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 € του Ν.3554/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει και στα στελέχη των Σ.Α.

    Ζ. Το επίδομα της παραμεθορίου, να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.

    Η. Να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, όπως ισχύει για αντίστοιχες κατηγορίες προσωπικού. Να τονίσουμε ότι στην Γ΄ κατηγορία δεν υπάρχουν κλιμάκια για τους βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού και αντιστοίχων, ενώ θα πρέπει να χορηγηθούν τα αναδρομικά από τον Μάιο 2019 που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, οι πρώτες σειρές.

    Θ. Να προβλεφθεί στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου.

    Ι. Να υπάρξει πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος στους συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.

    ΙΑ. Να προβλεφθεί η αποζημίωση της υπερωριακή μας απασχόλησης.

    ΙΒ. Να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως ισχύει και εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα!!! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι μας να πληρώνουν από την τσέπη τους, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

    ΙΓ. Την χορήγηση Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων πλην των στρατιωτικών.

    ΙΔ. Την αντίστοιχη πρόβλεψη του τετραπλασιασμού των αποδοχών στους σπουδαστές ΑΣΣΥ, όπως εφαρμόστηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ. ΟΧΙ σε τέτοιου είδους αδιανόητες διακρίσεις.

    Τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023, ήταν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι Ηγεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. και του ΥΠΕΘΑ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή στα δίκαια των αιτημάτων, των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών.

    Θέλουμε Πράξεις. ΟΧΙ άλλα ευχολόγια…..

  • 14 Ιουνίου 2025, 21:28 | Γιώργος

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες κινούνται στο δρόμο της ισονομίας και της δικαιοσύνης για τους εν ενεργεία Στρατιωτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ, εισηγείται :

    Α. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.

    Β. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011, εφόσον η ανεργία έπεσε κάτω του 10%.

    Γ. Την διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:

    1. Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.

    2. Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.

    3. Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.

    Δ. Να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως ορθά δόθηκε και σε όλους τους συναδέλφους μας των Σ.Α.

    Ε. Να προβλεφθεί η καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL, στους συναδέλφους μας ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμβάλλουν στα μέγιστα για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό της ΥΠΑ που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.

    ΣΤ. Να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 € του Ν.3554/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει και στα στελέχη των Σ.Α.

    Ζ. Το επίδομα της παραμεθορίου, να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.

    Η. Να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, όπως ισχύει για αντίστοιχες κατηγορίες προσωπικού. Να τονίσουμε ότι στην Γ΄ κατηγορία δεν υπάρχουν κλιμάκια για τους βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού και αντιστοίχων, ενώ θα πρέπει να χορηγηθούν τα αναδρομικά από τον Μάιο 2019 που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, οι πρώτες σειρές.

    Θ. Να προβλεφθεί στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου.

    Ι. Να υπάρξει πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος στους συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.

    ΙΑ. Να προβλεφθεί η αποζημίωση της υπερωριακή μας απασχόλησης.

    ΙΒ. Να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως ισχύει και εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα!!! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι μας να πληρώνουν από την τσέπη τους, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

    ΙΓ. Την χορήγηση Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων πλην των στρατιωτικών.

    ΙΔ. Την αντίστοιχη πρόβλεψη του τετραπλασιασμού των αποδοχών στους σπουδαστές ΑΣΣΥ, όπως εφαρμόστηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ. ΟΧΙ σε τέτοιου είδους αδιανόητες διακρίσεις.

    Τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023, ήταν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι Ηγεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. και του ΥΠΕΘΑ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή στα δίκαια των αιτημάτων, των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών.

    Θέλουμε Πράξεις. ΟΧΙ άλλα ευχολόγια…..

  • 14 Ιουνίου 2025, 21:22 | Γιαννης Δ.

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες κινούνται στο δρόμο της ισονομίας και της δικαιοσύνης για τους εν ενεργεία Στρατιωτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ, εισηγείται :
    Α. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.
    Β. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011, εφόσον η ανεργία έπεσε κάτω του 10%.
    Γ. Την διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:
    1. Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.
    2. Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.
    3. Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.
    Δ. Να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως ορθά δόθηκε και σε όλους τους συναδέλφους μας των Σ.Α.
    Ε. Να προβλεφθεί η καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL, στους συναδέλφους μας ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμβάλλουν στα μέγιστα για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό της ΥΠΑ που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.
    ΣΤ. Να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 € του Ν.3554/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει και στα στελέχη των Σ.Α.
    Ζ. Το επίδομα της παραμεθορίου, να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.
    Η. Να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, όπως ισχύει για αντίστοιχες κατηγορίες προσωπικού. Να τονίσουμε ότι στην Γ΄ κατηγορία δεν υπάρχουν κλιμάκια για τους βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού και αντιστοίχων, ενώ θα πρέπει να χορηγηθούν τα αναδρομικά από τον Μάιο 2019 που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, οι πρώτες σειρές.
    Θ. Να προβλεφθεί στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου.
    Ι. Να υπάρξει πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος στους συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.
    ΙΑ. Να προβλεφθεί η αποζημίωση της υπερωριακή μας απασχόλησης.
    ΙΒ. Να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως ισχύει και εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα!!! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι μας να πληρώνουν από την τσέπη τους, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.
    ΙΓ. Την χορήγηση Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων πλην των στρατιωτικών.
    ΙΔ. Την αντίστοιχη πρόβλεψη του τετραπλασιασμού των αποδοχών στους σπουδαστές ΑΣΣΥ, όπως εφαρμόστηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ. ΟΧΙ σε τέτοιου είδους αδιανόητες διακρίσεις.
    Τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023, ήταν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ.
    Οι Ηγεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. και του ΥΠΕΘΑ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή στα δίκαια των αιτημάτων, των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών.
    Θέλουμε Πράξεις. ΟΧΙ άλλα ευχολόγια…..

  • 14 Ιουνίου 2025, 21:18 | Νικόλαος Μπόνος

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες κινούνται στο δρόμο της ισονομίας και της δικαιοσύνης για τους εν ενεργεία Στρατιωτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ, εισηγείται :

    Α. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.

    Β. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011, εφόσον η ανεργία έπεσε κάτω του 10%.

    Γ. Την διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:

    1. Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.

    2. Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.

    3. Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.

    Δ. Να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως ορθά δόθηκε και σε όλους τους συναδέλφους μας των Σ.Α.

    Ε. Να προβλεφθεί η καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL, στους συναδέλφους μας ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμβάλλουν στα μέγιστα για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό της ΥΠΑ που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.

    ΣΤ. Να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 € του Ν.3554/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει και στα στελέχη των Σ.Α.

    Ζ. Το επίδομα της παραμεθορίου, να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.

    Η. Να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, όπως ισχύει για αντίστοιχες κατηγορίες προσωπικού. Να τονίσουμε ότι στην Γ΄ κατηγορία δεν υπάρχουν κλιμάκια για τους βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού και αντιστοίχων, ενώ θα πρέπει να χορηγηθούν τα αναδρομικά από τον Μάιο 2019 που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, οι πρώτες σειρές.

    Θ. Να προβλεφθεί στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου.

    Ι. Να υπάρξει πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος στους συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.

    ΙΑ. Να προβλεφθεί η αποζημίωση της υπερωριακή μας απασχόλησης.

    ΙΒ. Να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως ισχύει και εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα!!! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι μας να πληρώνουν από την τσέπη τους, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

    ΙΓ. Την χορήγηση Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων πλην των στρατιωτικών.

    ΙΔ. Την αντίστοιχη πρόβλεψη του τετραπλασιασμού των αποδοχών στους σπουδαστές ΑΣΣΥ, όπως εφαρμόστηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ. ΟΧΙ σε τέτοιου είδους αδιανόητες διακρίσεις.

    Τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023, ήταν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι Ηγεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. και του ΥΠΕΘΑ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή στα δίκαια των αιτημάτων, των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών.

    Θέλουμε Πράξεις. ΟΧΙ άλλα ευχολόγια…..

  • 14 Ιουνίου 2025, 20:32 | ΠΑΝΟΣ

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες κινούνται στο δρόμο της ισονομίας και της δικαιοσύνης για τους εν ενεργεία Στρατιωτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ, εισηγείται :
    Α. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.
    Β. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011, εφόσον η ανεργία έπεσε κάτω του 10%.
    Γ. Την διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:
    1. Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.
    2. Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.
    3. Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.
    Δ. Να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως ορθά δόθηκε και σε όλους τους συναδέλφους μας των Σ.Α.
    Ε. Να προβλεφθεί η καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL, στους συναδέλφους μας ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμβάλλουν στα μέγιστα για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό της ΥΠΑ που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.
    ΣΤ. Να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 € του Ν.3554/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει και στα στελέχη των Σ.Α.
    Ζ. Το επίδομα της παραμεθορίου, να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.
    Η. Να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, όπως ισχύει για αντίστοιχες κατηγορίες προσωπικού. Να τονίσουμε ότι στην Γ΄ κατηγορία δεν υπάρχουν κλιμάκια για τους βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού και αντιστοίχων, ενώ θα πρέπει να χορηγηθούν τα αναδρομικά από τον Μάιο 2019 που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, οι πρώτες σειρές.
    Θ. Να προβλεφθεί στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου.
    Ι. Να υπάρξει πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος στους συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.
    ΙΑ. Να προβλεφθεί η αποζημίωση της υπερωριακή μας απασχόλησης.
    ΙΒ. Να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως ισχύει και εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα!!! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι μας να πληρώνουν από την τσέπη τους, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.
    ΙΓ. Την χορήγηση Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων πλην των στρατιωτικών.
    ΙΔ. Την αντίστοιχη πρόβλεψη του τετραπλασιασμού των αποδοχών στους σπουδαστές ΑΣΣΥ, όπως εφαρμόστηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ. ΟΧΙ σε τέτοιου είδους αδιανόητες διακρίσεις.
    Τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023, ήταν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ.
    Οι Ηγεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. και του ΥΠΕΘΑ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή στα δίκαια των αιτημάτων, των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών.
    Θέλουμε Πράξεις. ΟΧΙ άλλα ευχολόγια…..

  • 14 Ιουνίου 2025, 20:00 | ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ ΠΕΝΤΟΓΕΝΝΗΣ

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες κινούνται στο δρόμο της ισονομίας και της δικαιοσύνης για τους εν ενεργεία Στρατιωτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ, εισηγείται :

    Α. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.

    Β. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011, εφόσον η ανεργία έπεσε κάτω του 10%.

    Γ. Την διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:

    1. Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.

    2. Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.

    3. Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.

    Δ. Να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως ορθά δόθηκε και σε όλους τους συναδέλφους μας των Σ.Α.

    Ε. Να προβλεφθεί η καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL, στους συναδέλφους μας ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμβάλλουν στα μέγιστα για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό της ΥΠΑ που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.

    ΣΤ. Να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 € του Ν.3554/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει και στα στελέχη των Σ.Α.

    Ζ. Το επίδομα της παραμεθορίου, να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.

    Η. Να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, όπως ισχύει για αντίστοιχες κατηγορίες προσωπικού. Να τονίσουμε ότι στην Γ΄ κατηγορία δεν υπάρχουν κλιμάκια για τους βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού και αντιστοίχων, ενώ θα πρέπει να χορηγηθούν τα αναδρομικά από τον Μάιο 2019 που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, οι πρώτες σειρές.

    Θ. Να προβλεφθεί στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου.

    Ι. Να υπάρξει πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος στους συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.

    ΙΑ. Να προβλεφθεί η αποζημίωση της υπερωριακή μας απασχόλησης.

    ΙΒ. Να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως ισχύει και εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα!!! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι μας να πληρώνουν από την τσέπη τους, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

    ΙΓ. Την χορήγηση Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων πλην των στρατιωτικών.

    ΙΔ. Την αντίστοιχη πρόβλεψη του τετραπλασιασμού των αποδοχών στους σπουδαστές ΑΣΣΥ, όπως εφαρμόστηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ. ΟΧΙ σε τέτοιου είδους αδιανόητες διακρίσεις.

    Τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023, ήταν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι Ηγεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. και του ΥΠΕΘΑ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή στα δίκαια των αιτημάτων, των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών.

    Θέλουμε Πράξεις. ΟΧΙ άλλα ευχολόγια….

  • 14 Ιουνίου 2025, 20:13 | Μανόλης

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες κινούνται στο δρόμο της ισονομίας και της δικαιοσύνης για τους εν ενεργεία Στρατιωτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ, εισηγείται :

    Α. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.

    Β. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011, εφόσον η ανεργία έπεσε κάτω του 10%.

    Γ. Την διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:

    1. Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.

    2. Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.

    3. Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.

    Δ. Να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως ορθά δόθηκε και σε όλους τους συναδέλφους μας των Σ.Α.

    Ε. Να προβλεφθεί η καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL, στους συναδέλφους μας ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμβάλλουν στα μέγιστα για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό της ΥΠΑ που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.

    ΣΤ. Να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 € του Ν.3554/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει και στα στελέχη των Σ.Α.

    Ζ. Το επίδομα της παραμεθορίου, να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.

    Η. Να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, όπως ισχύει για αντίστοιχες κατηγορίες προσωπικού. Να τονίσουμε ότι στην Γ΄ κατηγορία δεν υπάρχουν κλιμάκια για τους βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού και αντιστοίχων, ενώ θα πρέπει να χορηγηθούν τα αναδρομικά από τον Μάιο 2019 που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, οι πρώτες σειρές.

    Θ. Να προβλεφθεί στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου.

    Ι. Να υπάρξει πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος στους συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.

    ΙΑ. Να προβλεφθεί η αποζημίωση της υπερωριακή μας απασχόλησης.

    ΙΒ. Να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως ισχύει και εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα!!! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι μας να πληρώνουν από την τσέπη τους, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

    ΙΓ. Την χορήγηση Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων πλην των στρατιωτικών.

    ΙΔ. Την αντίστοιχη πρόβλεψη του τετραπλασιασμού των αποδοχών στους σπουδαστές ΑΣΣΥ, όπως εφαρμόστηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ. ΟΧΙ σε τέτοιου είδους αδιανόητες διακρίσεις.

    Τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023, ήταν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι Ηγεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. και του ΥΠΕΘΑ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή στα δίκαια των αιτημάτων, των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών.

    Θέλουμε Πράξεις επιτέλους!!

  • 14 Ιουνίου 2025, 20:19 | ilias

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες κινούνται στο δρόμο της ισονομίας και της δικαιοσύνης για τους εν ενεργεία Στρατιωτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ, εισηγείται :
    Α. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.
    Β. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011, εφόσον η ανεργία έπεσε κάτω του 10%.
    Γ. Την διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:
    1. Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.
    2. Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.
    3. Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.
    Δ. Να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως ορθά δόθηκε και σε όλους τους συναδέλφους μας των Σ.Α.
    Ε. Να προβλεφθεί η καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL, στους συναδέλφους μας ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμβάλλουν στα μέγιστα για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό της ΥΠΑ που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.
    ΣΤ. Να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 € του Ν.3554/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει και στα στελέχη των Σ.Α.
    Ζ. Το επίδομα της παραμεθορίου, να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.
    Η. Να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, όπως ισχύει για αντίστοιχες κατηγορίες προσωπικού. Να τονίσουμε ότι στην Γ΄ κατηγορία δεν υπάρχουν κλιμάκια για τους βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού και αντιστοίχων, ενώ θα πρέπει να χορηγηθούν τα αναδρομικά από τον Μάιο 2019 που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, οι πρώτες σειρές.
    Θ. Να προβλεφθεί στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου.
    Ι. Να υπάρξει πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος στους συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.
    ΙΑ. Να προβλεφθεί η αποζημίωση της υπερωριακή μας απασχόλησης.
    ΙΒ. Να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως ισχύει και εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα!!! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι μας να πληρώνουν από την τσέπη τους, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.
    ΙΓ. Την χορήγηση Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων πλην των στρατιωτικών.
    ΙΔ. Την αντίστοιχη πρόβλεψη του τετραπλασιασμού των αποδοχών στους σπουδαστές ΑΣΣΥ, όπως εφαρμόστηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ. ΟΧΙ σε τέτοιου είδους αδιανόητες διακρίσεις.
    Τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023, ήταν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ.
    Οι Ηγεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. και του ΥΠΕΘΑ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή στα δίκαια των αιτημάτων, των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών.
    Θέλουμε Πράξεις. ΟΧΙ άλλα ευχολόγια…..

  • 14 Ιουνίου 2025, 20:09 | ΧΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Α. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.
    Β. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011, εφόσον η ανεργία έπεσε κάτω του 10%.
    Γ. Την διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:
    1. Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.
    2. Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.
    3. Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.
    Δ. Να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως ορθά δόθηκε και σε όλους τους συναδέλφους μας των Σ.Α.
    Ε. Να προβλεφθεί η καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL, στους συναδέλφους μας ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμβάλλουν στα μέγιστα για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό της ΥΠΑ που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.
    ΣΤ. Να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 € του Ν.3554/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει και στα στελέχη των Σ.Α.
    Ζ. Το επίδομα της παραμεθορίου, να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.
    Η. Να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, όπως ισχύει για αντίστοιχες κατηγορίες προσωπικού. Να τονίσουμε ότι στην Γ΄ κατηγορία δεν υπάρχουν κλιμάκια για τους βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού και αντιστοίχων, ενώ θα πρέπει να χορηγηθούν τα αναδρομικά από τον Μάιο 2019 που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, οι πρώτες σειρές.
    Θ. Να προβλεφθεί στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου.
    Ι. Να υπάρξει πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος στους συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.
    ΙΑ. Να προβλεφθεί η αποζημίωση της υπερωριακή μας απασχόλησης.
    ΙΒ. Να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως ισχύει και εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα!!! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι μας να πληρώνουν από την τσέπη τους, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.
    ΙΓ. Την χορήγηση Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων πλην των στρατιωτικών.
    ΙΔ. Την αντίστοιχη πρόβλεψη του τετραπλασιασμού των αποδοχών στους σπουδαστές ΑΣΣΥ, όπως εφαρμόστηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ. ΟΧΙ σε τέτοιου είδους αδιανόητες διακρίσεις.
    Τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023, ήταν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ.
    Οι Ηγεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. και του ΥΠΕΘΑ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή στα δίκαια των αιτημάτων, των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών.

  • 14 Ιουνίου 2025, 20:13 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΩΤΑΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΜΕΝΣ

    Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες κινούνται στο δρόμο της ισονομίας και της δικαιοσύνης για τους εν ενεργεία Στρατιωτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ, εισηγείται :

    Α. Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.

    Β. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011, εφόσον η ανεργία έπεσε κάτω του 10%.

    Γ. Την διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:

    1. Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.

    2. Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.

    3. Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.

    Δ. Να προβλεφθεί η χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όπως ορθά δόθηκε και σε όλους τους συναδέλφους μας των Σ.Α.

    Ε. Να προβλεφθεί η καταβολή του επιδόματος EUROCONTROL, στους συναδέλφους μας ειδικότητας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που συμβάλλουν στα μέγιστα για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο προσωπικό της ΥΠΑ που εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα.

    ΣΤ. Να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 € του Ν.3554/2007 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011, όπως ισχύει και στα στελέχη των Σ.Α.

    Ζ. Το επίδομα της παραμεθορίου, να καταβάλλεται σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.

    Η. Να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία οι Αξιωματικοί προελεύσεως ΕΜΘ, όπως ισχύει για αντίστοιχες κατηγορίες προσωπικού. Να τονίσουμε ότι στην Γ΄ κατηγορία δεν υπάρχουν κλιμάκια για τους βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού και αντιστοίχων, ενώ θα πρέπει να χορηγηθούν τα αναδρομικά από τον Μάιο 2019 που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, οι πρώτες σειρές.

    Θ. Να προβλεφθεί στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου.

    Ι. Να υπάρξει πρόβλεψη στεγαστικού επιδόματος στους συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.

    ΙΑ. Να προβλεφθεί η αποζημίωση της υπερωριακή μας απασχόλησης.

    ΙΒ. Να εναρμονιστεί η ημερήσια αποζημίωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων (ΦΠ) για το προσωπικό των ΕΔ – ΣΑ όπως ισχύει και εφαρμόζεται από το 2016, για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα!!! Δεν είναι δυνατόν οι συνάδελφοι μας να πληρώνουν από την τσέπη τους, για την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

    ΙΓ. Την χορήγηση Επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων πλην των στρατιωτικών.

    ΙΔ. Την αντίστοιχη πρόβλεψη του τετραπλασιασμού των αποδοχών στους σπουδαστές ΑΣΣΥ, όπως εφαρμόστηκε στους σπουδαστές ΑΣΕΙ. ΟΧΙ σε τέτοιου είδους αδιανόητες διακρίσεις.

    Τα προαναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023, ήταν πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Οι Ηγεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ. και του ΥΠΕΘΑ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή στα δίκαια των αιτημάτων, των δεκάδων χιλιάδων εν ενεργεία στρατιωτικών.

    Θέλουμε Πράξεις. ΟΧΙ άλλα ευχολόγια…..

  • 12 Ιουνίου 2025, 15:27 | filippos chebyshev

    Τι θα γίνεται στην περίπτωση που εντός του φορολογικού έτους υπάρχουν περισσότερες της μίας δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας για το ίδιο ακίνητο;
    Πχ. άλλαξε η σύνθεση των εκμισθωτών ή/και τροποποιήθηκε το μίσθωμα.

    Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αλλαγές στα μισθωτήρια εντός του έτους είναι τέτοιες, που θα πρέπει να συμπληρωθούν όλοι οι κωδικού 081, 082, 083.
    Ενώ υπάρχουν και άλλες, όπου οι εκμισθωτές συνολικά είναι περισσότεροι των τριών και οι επιπλέον καταχωρήσεις γίνονται μόνο στον αναδυόμενο υποπίνακα. Τότε ο κωδ. 083 παραμένει υποχρεωτικά κενός και συμπληρώνονται μόνο τα ποσά των ενοικίων στον κωδ. 815 (ή κ.816) στην 3η γραμμή του πίνακα των «ενοικίων που πληρώνονται για κύρια κατοικία της οικογένειας».

    Πώς θα χορηγείται η επιδότηση σε μια τέτοια περίπτωση;

    Γιατί δεν αξιοποιείται ο αριθμός παροχής ρεύματος, που είναι μοναδικός για κάθε ακίνητο, ανεξαρτήτως πλήθους μισθωτηρίων;

  • 12 Ιουνίου 2025, 14:35 | ΚΥΡΙΑΚΗ

    Αρθρο 70, παράγραφος 6 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου YΠΟΙΚΕπιδότηση με τη μορφή επιστροφής ποσού ενοικίου
    6. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι:α) να έχει υποβληθεί στην Α.Α.Δ.Ε., εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, έως τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του Ιουλίου του έτους καταβολής της ενίσχυσης η οικεία δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και
    β) να έχει δηλωθεί ο αριθμός της δήλωσης της περ. α) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγουμένου έτους του μισθωτή. ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1 ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΤΟΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΗΛΩΣΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΩΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ; ΕΦΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΙ ΑΣ ΔΩΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ(ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΧ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΕΩΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙ). ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1.

  • 12 Ιουνίου 2025, 13:44 | Αικατερινη Γερμανου

    Σχετικά με ενίσχυση συνταξιούχων με 250 ευρώ ,οι έχοντες ορφανική σύνταξη αναπηρίας λόγω εφ όρου ζωής ανικανότητας προς εργασία να πάρουν τα 250 ευρώ ανεξάρτητα της ηλικίας τους.

  • 12 Ιουνίου 2025, 10:14 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΦΑΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,,

    ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 9-10.000 ΕΥΡΩ.

    ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ 3000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΑ 6.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ? ΟΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ..

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

  • 12 Ιουνίου 2025, 00:38 | Κυριάκος Χατζόπουλος

    Η επιδότηση ενοικίου σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος που είναι η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης και η πλήρης απουσία ρύθμισης της αγοράς ενοικίου. Είναι αδιανόητο στην τριετία να γίνεται «ελεύθερη διαπραγμάτευση» και όχι αύξηση με βάση ποσοστό που να βασίζεται στον πληθωρισμό και την πτώση της αξίας του ακινήτου λόγω παλαιότητας. Επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια επιβραβεύουν για άλλη μια φορά όσους ζουν από πακτωλό μαύρου χρήματος που επιπλέον παίρνουν και επιδόματα. Τέλος, με το κόστος ζωής εκεί που έχει φτάσει, το εισόδημα μεταξύ 30.000-40.000 ευρώ για οικογένεια με παιδιά που νοικιάζει είναι σχεδόν στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Αντί να σπαταληθεί δημόσιο χρήμα με αυτόν τον τρόπο (που πιθανότατα θα επιστρέψει στις τσέπες των ιδιοκτητών μέσω ανατιμήσεων), θα έπρεπε η κυβέρνηση να ρυθμίσει την αγορά εδώ και τώρα.

  • 11 Ιουνίου 2025, 17:50 | Στέφανος

    Στο ΜΕΡΟΣ Ζ’, παράγραφος 6 α) του σχετικού, αναφέρεται ότι «Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι: α) να έχει υποβληθεί στην Α.Α.Δ.Ε., εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, έως τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του Ιουλίου του έτους καταβολής της ενίσχυσης η οικεία δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.». Το πρόβλημα που προκύπτει είναι, ότι όταν είναι εκμισθωτής το Δημόσιο, όπως στην περίπτωση των Στρατιωτικών Οικιών αλλά και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων όπου τυχαίνει ο εκμισθωτής να είναι το Δημόσιο, δεν υποβάλλεται ποτέ από τον αντίστοιχο Δημόσιο φορέα «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», κάτι που είναι ευθύνη του εκμισθωτή. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που, ο εκμισθωτής ΔΕΝ δηλώνει αυθαίρετα το εκμισθούμενο ακίνητο του, στη σχετική πλατφόρμα (https://www.aade.gr/diloseis-misthosis-akiniton), δεν υπάρχει τρόπος να το πράξει αυτό ο μισθωτης από μόνος του. Στην περίπτωση που γίνει καταγγελία κατά εκμισθωτή ιδιώτη, ίσως τελικά βεβαιωθεί η Μίσθωση Ακίνητης Περιουσίας. Στην περίπτωση που όμως είναι εκμισθωτής το Δημόσιο, δεν υπάρχει τρόπος να βεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Έτσι θα χαθούν οι συγκεκριμένες παροχές (ετήσια οικονομική ενίσχυση, η οποία αντιστοιχεί στο ποσό του ενός δωδέκατου του ετήσιου μισθώματος του προηγούμενου έτους για την κύρια κατοικία και για κάθε κατοικία φοιτητή), από ένα μια μερίδα φυσικών προσώπων, που είναι μισθωτές κύριας κατοικίας, λόγω μή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας από τον εκμισθωτή, που τυγχάνει να είναι Δημόσιος Φορέας.

  • 10 Ιουνίου 2025, 19:24 | SERFRANS

    Ο κος Μητσοτάκης στα μέτρα που ανακοίνωσε για τους ενοικιαστές , δεν συμπεριέλαβε τους ενήμερους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας , μισθωτούς και συνταξιούχους που καταβάλουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους για την πληρώμη των δανείων τους..
    α) Οι δανειολήπτες έναντι των ενοικιαστών για ένα υποθηκευμένο ακίνητο που δεν τους ανήκει, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και τους υπολογίζεται ως περουσιακό τεκμήριο.
    β) Για να αγοράσουν η κατασευάσουν την πρώτη τους κατοικία επένδυσαν και έδωσαν εργασία σε πολλούς εργαζόμενους.
    Θα ήταν δίκαιο καιαποδεκτό η επιστροφή μίας μηνιαίας δόσης στους συνεπείς δανειολήπτες .

  • 10 Ιουνίου 2025, 17:59 | ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Στο άρθρο 72 και συγκεκριμένα στα εισοδηματικά κριτήρια, ισχύουν για τους άγαμους 14.000 ευρώ και για τους έγγαμους 28.000 ευρώ. Καμία περεταίρω μνεία για τα προστατευόμενα μέλη και δη για τα τέκνα που προσαυξάνουν το εισόδημα σε κάθε χορηγούμενο επίδομα κατά 4.000 ή 5.000 ευρώ για το καθένα. Αν υπάρχει η αίσθηση ή η πληροφόρηση πως δεν υπάρχουν συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ανήλικα τέκνα επιτρέψτε μου να σας δηλώσω πως είμαι 71 ετών, Τρίτεκνος σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, εκ των οποίων οι δύο (δίδυμες κόρες) μόλις 4 ετών και 3 μηνών .Είναι δυνατόν οι υπέρμαχοι του δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας να μένουν εκτός της επιδοματικής πολιτικής σας??
    Σας ευχαριστώ

  • 10 Ιουνίου 2025, 13:14 | Μη Επιδοτούμενος Ανάδοχος Γονέας

    Η παρούσα ρύθμιση δεν συνιστά απλώς βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά επιτακτική διόρθωση θεσμικής ανεπάρκειας που παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές και ενωσιακές αρχές. Η διατήρηση του status quo συνιστά συστημική παραβίαση του κράτους δικαίου με άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας.
    Η νομοθετική παρέμβαση δεν αποτελεί πολιτική επιλογή αλλά συνταγματική και ενωσιακή υποχρέωση που πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
    ________________________________________
    Παρακαλούμε θερμώς να ληφθεί υπόψη η παρούσα πρόταση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός δικαιότερου, πιο συνεκτικού και συνταγματικά συμβατού κοινωνικού κράτους.
    Με εκτίμηση και σεβασμό,
    Ένας Μη Επιδοτούμενος Ανάδοχος Γονέας
    Ημερομηνία: 10 Ιουνίου 2025# Παρατηρήσεις στη Δημόσια Διαβούλευση
    Σχέδιο Νόμου: «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης»
    Προς: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
    Ημερομηνία: 10 Ιουνίου 2025
    Από: Μη Επιδοτούμενο Ανάδοχο Γονέα σε Εγκεκριμένη Υιοθεσία
    ________________________________________
    Αίτημα Προσθήκης Νέου Άρθρου
    Κυρίες και Κύριοι,
    Με τον παρόντα τρόπο υποβάλλουμε ευγενικώς παρατηρήσεις επί του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, προτείνοντας την προσθήκη νέου άρθρου που θα αφορά την επέκταση της οικογενειακής παροχής σε μακροχρόνιους αναδόχους γονείς που έχουν λάβει έγκριση για υιοθεσία.
    ________________________________________
    Προτεινόμενο Νέο Άρθρο
    Άρθρο [Χ]: Επέκταση Οικογενειακής Παροχής σε Μακροχρόνιους Αναδόχους
    1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ν. 4354/2015 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
    «Δικαιούχοι της οικογενειακής παροχής είναι επίσης οι μη επιδοτούμενοι ανάδοχοι γονείς που έχουν λάβει έγκριση για υιοθεσία σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1655-1665 του Αστικού Κώδικα, εφόσον έχει επέλθει προσωρινή (με απόρρητη εισαγγελική διάταξη) ή/και οριστική αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τους βιολογικούς γονείς.»
    2. Η παροχή καταβάλλεται από τη στιγμή που πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
    • Παρέλευση τουλάχιστον 12 μηνών συνεχούς αναδοχής
    • Οριστική απόφαση δικαστηρίου ή απόρρητη εισαγγελική διάταξη πέραν του έτους για αφαίρεση γονικής μέριμνας
    • Έγκριση για υιοθεσία από αρμόδια Υπηρεσία
    ________________________________________
    Αιτιολόγηση Πρότασης
    1. Συνταγματικές και Νομικές Βάσεις
    Η προτεινόμενη ρύθμιση στηρίζεται σε θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές:
    α) Άρθρο 21 παρ. 1-2 του Συντάγματος: Η προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας επιβάλλει την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μορφών οικογενειακής οργάνωσης που εξυπηρετούν το καλύτερο συμφέρον του παιδιού. Η συνταγματική αρχή δεν διακρίνει μεταξύ βιολογικών, θετών ή αναδόχων γονέων όταν αυτοί ασκούν ταυτόσημα γονεϊκά καθήκοντα.
    β) Άρθρο 4 του Συντάγματος (Αρχή της Ισότητας): Η διαφορετική μεταχείριση μακροχρόνιων αναδοχών έναντι υιοθεσιών, όταν ασκούνται ταυτόσημα γονεϊκά καθήκοντα, συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση. Η ισότητα ενώπιον του νόμου επιβάλλει όχι μόνο την απαγόρευση διακρίσεων, αλλά και τη θετική δράση για την άρση υφιστάμενων ανισοτήτων.
    γ) Άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος: Η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική προστασία αποτελούν δικαίωμα όλων των πολιτών. Η μη παροχή οικογενειακής παροχής σε αναδόχους γονείς παραβιάζει αυτό το δικαίωμα.
    2. Ενωσιακό Δίκαιο και Διεθνείς Σύμβασεις
    α) Άρθρο 24 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ: Το δικαίωμα κάθε παιδιού στην αναγκαία προστασία και φροντίδα. Η παρούσα ρύθμιση έχει άμεση εφαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη και υπερισχύει κάθε αντίθετης εθνικής διάταξης.
    β) Άρθρο 33 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ: Η προστασία της οικογένειας επεκτείνεται σε όλες τις μορφές οικογενειακής οργάνωσης που αναγνωρίζονται από την εθνική νομοθεσία.
    γ) Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ν. 2101/1992): Η αρχή του «καλύτερου συμφέροντος του παιδιού» (άρθρο 3) επιβάλλει τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της οικογένειας.
    δ) Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 8): Το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής επιβάλλει στο κράτος να λαμβάνει θετικά μέτρα για την προστασία της οικογένειας.
    3. Νομολογιακή Τεκμηρίωση
    α) Συμβούλιο της Επικρατείας: Η νομολογία έχει κρίνει ότι η αρχή της ισότητας παραβιάζεται όταν ομοειδείς καταστάσεις αντιμετωπίζονται διαφορετικά χωρίς εύλογη αιτιολόγηση.
    β) Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Η υπόθεση X κ.ά. κατά Αυστρίας έχει κρίνει ότι η διάκριση μεταξύ βιολογικών και μη βιολογικών γονέων πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.
    2. Τεκμηρίωση από Επίσημα Έγγραφα
    Σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 4501/6.03.2024 απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επιβεβαιώνεται ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο αδυνατεί να παρέχει οικογενειακή παροχή σε μη επιδοτούμενους αναδόχους, παρότι ασκούν de facto γονεϊκά καθήκοντα σε παιδιά που έχουν οριστικά αποσπαστεί από τους βιολογικούς γονείς.
    3. Κοινωνικές και Οικονομικές Επιπτώσεις
    α) Θεσμική Ανισότητα: Η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί αδικαιολόγητες διακρίσεις μεταξύ οικογενειών που ασκούν ταυτόσημα γονεϊκά καθήκοντα. Παιδιά που ζουν στην ίδια κοινότητα και φοιτούν στο ίδιο σχολείο δεν έχουν ίσα δικαιώματα στις κοινωνικές παροχές, με μοναδικό κριτήριο τη νομική μορφή της οικογένειάς τους.
    β) Κοινωνική Αδικία: Οι μακροχρόνια ανάδοχοι γονείς, παρότι προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο αναλαμβάνοντας την πλήρη φροντίδα εγκαταλελειμμένων παιδιών, στερούνται θεσμικής υποστήριξης. Αυτό αποθαρρύνει την ανάληψη αναδοχών και επιβαρύνει το σύστημα θεσμικής φροντίδας.
    γ) Οικονομική Επιβάρυνση: Οι οικογένειες αυτές επιβαρύνονται δυσανάλογα οικονομικά χωρίς κρατική στήριξη, παρότι αναλαμβάνουν την πλήρη φροντίδα παιδιών που διαφορετικά θα έπρεπε να φιλοξενηθούν σε κρατικούς θεσμούς με πολύ μεγαλύτερο κόστος.
    δ) Παραβίαση Αρχής Αναλογικότητας: Η άρνηση παροχής οικογενειακής παροχής είναι δυσανάλογη σε σχέση με τον σκοπό που επιδιώκεται (περιορισμός δημοσίων δαπανών), καθώς το οικονομικό όφελος από τη μη καταβολή της παροχής είναι ελάχιστο σε σύγκριση με το κόστος θεσμικής φροντίδας.
    6. Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Πρακτικές
    Η προτεινόμενη ρύθμιση εναρμονίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών:
    α) Γαλλία: Το σύστημα «aide sociale à l’enfance» παρέχει ισότιμες παροχές σε όλες τις μορφές αναδοχής.
    β) Γερμανία: Η «Dauerpflege» (μόνιμη αναδοχή) αναγνωρίζεται νομικά και οικονομικά ως ισοδύναμη με την υιοθεσία.
    γ) Ηνωμένο Βασίλειο: Το σύστημα «Special Guardianship» παρέχει στους μακροχρόνιους αναδόχους δικαιώματα και παροχές ανάλογες με τους θετούς γονείς.
    7. Δημοσιονομικές Επιπτώσεις και Κοστο-Όφελος Ανάλυση
    Η προτεινόμενη ρύθμιση έχει περιορισμένες δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς:
    • Αφορά σχετικά μικρό αριθμό οικογενειών
    • Οι οικογένειες αυτές ήδη αναλαμβάνουν το κόστος φροντίδας των παιδιών
    • Η παροχή θα συμβάλει στη μείωση του κόστους θεσμικής φροντίδας
    ________________________________________
    Συμπληρωματικές Προτάσεις
    1. Μεταβατικές Διατάξεις
    Πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων για οικογένειες που ήδη πληρούν τις προϋποθέσεις, με αναδρομική ισχύ από 1.1.2025.
    2. Εφαρμοστικές Διατάξεις
    Έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, που θα καθορίζει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
    3. Στατιστική Καταγραφή
    Δημιουργία μητρώου μακροχρόνιων αναδοχών για την παρακολούθηση της εφαρμογής της ρύθμισης.
    ________________________________________
    Συμπέρασμα
    Η προτεινόμενη προσθήκη νέου άρθρου αποτελεί:
    • Συνταγματική υποχρέωση για την προστασία της ισότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού
    • Κοινωνική αναγκαιότητα για την υποστήριξη οικογενειών που προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο
    • Νομική συνέπεια για την εναρμόνιση με τις αρχές του κράτους δικαίου
    Η παρούσα ρύθμιση δεν συνιστά απλώς βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά διόρθωση θεσμικής ανεπάρκειας που παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές.
    ________________________________________
    Παρακαλούμε θερμώς να ληφθεί υπόψη η παρούσα πρόταση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός δικαιότερου και πιο συνεκτικού κοινωνικού κράτους.
    Με εκτίμηση και σεβασμό,
    Μη Επιδοτούμενος Ανάδοχος Γονέας
    Ημερομηνία: 10 Ιουνίου 2025

  • 10 Ιουνίου 2025, 12:15 | KYRIAKOS

    Για να ειναι σε ισχυ το παραπανω νεο αρθρο 71 , δεν θα πρεπει να βγει και νεα ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΝΝΕΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ Α.1197 ( ΜΕ ΑΡ.ΦΕΚ 7123/27-12-24 ΤΕΥΧΟΣ Β ) .
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΕΚΤΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ?

  • 10 Ιουνίου 2025, 12:05 | ΠΟΜΙΔΑ

    Ανεξέλεγκτη καταβολή «Bonus» και στους «μπαταχτσήδες», ακόμη και αν δεν κατέβαλαν κανένα απολύτως μίσθωμα στον ιδιοκτήτη κατά το προηγούμενο έτος, προβλέπει ξεκάθαρα το άρθρο 70 του σ.ν., αφού για την καταβολή του αρκείται στην αναφορά και μόνον του αριθμού της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας στη φορολογική δήλωση του ενοικιαστή!

    Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να διασταυρώνεται αυτόματα από τη φορολογική δήλωση του ιδιοκτήτη ότι δεν έχει αναβληθεί η φορολόγηση των ενοικίων του προηγουμένου έτους ως ανείσπρακτων, ως κίνητρο περιορισμού της απώλειας ενοικίων από τους ιδιοκτήτες που θα τους βοηθήσει στο να ανοίξουν τα «κλειστά σπίτια», αλλά και ως παράγοντα μείωσης της σοβαρής ετήσιας απώλειας φορολογικών εσόδων του Δημοσίου από την αναβολή και τελικά ματαίωση, της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων.

    Συγκεκριμένα με την παράγραφο 5 του άρθρου 70 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΟ, προβλέπεται ότι «Ο υπολογισμός της ενίσχυσης διενεργείται χωρίς αίτηση, με βάση τα στοιχεία της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή του εκάστοτε προηγουμένου φορολογικού έτους, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου του έτους καταβολής σύμφωνα με την παρ. 2.»

    Συνεπώς η επιδότηση ενοικίου σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, θα καταβάλλεται απλόχερα και γαλαντόμα κάθε χρόνο από τα χρήματα των φορολογουμένων, χωρίς καμιά απολύτως διασταύρωσή της με τη φορολογική δήλωση του ιδιοκτήτη, εφόσον εντελώς αόριστα η διάταξη στο εδάφιο 1 αναφέρεται στο «άθροισμα των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν εντός του έτους», χωρίς όμως να προβλέπεται οποιαδήποτε επιβεβαίωση αν πράγματι αυτά καταβλήθηκαν! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι κάθε χρόνο, ένας αριθμός «μπαταχτσήδων» θα εισπράττουν από το Κράτος στον τραπεζικό λογαριασμό τους το ποσό ενός ενοικίου ακόμη και αν δεν κατέβαλαν κανένα απολύτως μίσθωμα στον ιδιοκτήτη, κατά το προηγούμενο έτος, αρκεί μόνον να δήλωσαν σωστά τον αριθμό δήλωσης της μίσθωσης στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ!!!

    Ετσι ένα χρήσιμο κοινωνικό μέτρο θα καταλήγει και σε μια εξόφθαλμα ανήθικη επιβράβευση ορισμένων «μπαταχτσήδων», οι οποίοι μπορεί μέσα στην προηγούμενη χρονιά να κατάφεραν με αναβολές και άλλες δικονομικές στρεψοδικίες να αφήσουν ακόμη και όλα τα μισθώματα της χρονιάς απλήρωτα στον ιδιοκτήτη τους, και εν τούτοις το Κράτος, παρότι και αυτό είναι «θύμα τους» λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων από την αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων, να επιδοτήσει την παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά τους, δίνοντας και σ΄αυτούς, ότι θα λάβουν και όλοι όσοι ενοικιαστές κατέβαλαν προσπάθειες να είναι ανελλιπώς συνεπείς στις υποχρεώσεις τους!

    Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, παρά τα συνεχή υπομνήματά μας προς τα αρμόδια υπουργεία, δυστυχώς το ίδιο ισχύει και με το επίδομα ενοικίου, το οποίο από το 2016 καταβάλλεται στους ενοικιαστές χωρίς αυτοί, σε πολλές περιπτώσεις, να πληρώνουν το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνεται ο σκοπός της χορήγησής του, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται ότι η καταβολή του προς τους ιδιοκτήτες θα είναι και αυτό ένα κίνητρο να «ανοίξουν» τα κλειστά σπίτια.

    Γι΄αυτό θεωρούμε αυτονόητη και απόλυτα αναγκαία την προσθήκη ενός εδαφίου υπό στοιχείο γ) στην παράγραφο 6 του άρθρου 70 του σ.ν. που να ορίζει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης και το να μην έχει γίνει δεκτό από την Α.Α.Δ.Ε., αίτημα του εκμισθωτή για αναβολή φορολόγησης ανείσπρακτων μισθωμάτων του προηγουμένου έτους που δεν καταβλήθηκαν από το μισθωτή αυτόν, έτσι ώστε η παράγραφος 6 να διαμορφωθεί ως εξής:

    Αρθρο 70, παράγραφος 6 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου YΠΟΙΚ

    Επιδότηση με τη μορφή επιστροφής ποσού ενοικίου

    6. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι:

    α) να έχει υποβληθεί στην Α.Α.Δ.Ε., εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, έως τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του Ιουλίου του έτους καταβολής της ενίσχυσης η οικεία δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και,

    β) να έχει δηλωθεί ο αριθμός της δήλωσης της περ. α) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγουμένου έτους του μισθωτή.

    γ) να μην έχει γίνει δεκτό από την Α.Α.Δ.Ε. αίτημα του εκμισθωτή για αναβολή φορολόγησης μισθωμάτων του προηγουμένου έτους που δεν καταβλήθηκαν από το μισθωτή.

  • 9 Ιουνίου 2025, 11:32 | Σταμάτιος Μ.

    Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα επιστροφής ενοικίου αποτελεί σημαντική ενίσχυση για πολλούς μισθωτές, ωστόσο παίρνω θέση σε κάποια σημεία που μου φαίνονται άδικα. Συγκεκριμένα, θεωρώ ότι η διαφορά στα εισοδηματικά κριτήρια μεταξύ άγαμου (20.000 ευρώ) και εγγάμου (28.000 ευρώ) δημιουργεί μια αδικία, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες ή το κόστος διαβίωσης κάθε οικογένειας ή ατόμου, αλλά βασίζεται σε εκ των προτέρων κατηγορίες.
    Όπως έχει σχολιάσει και άλλος χρήστης, στα οικονομικά κριτήρια δεν γίνεται για τον άγαμο να είναι 20.000 ευρώ και για τους εγγάμους 28.000 ευρώ, καθώς αυτό συνιστά άνιση μεταχείριση και δεν ενισχύει πραγματικά τη μέση οικογένεια. Δύο άγαμοι που συγκατοικούν μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου, ενώ δύο άτομα που παντρεύτηκαν, αλλά τα εισοδήματά τους ξεπερνούν το όριο των 28.000 ευρώ, δεν θα το δικαιούνται, παρόλο που οι ανάγκες και τα έξοδα τους μπορεί να είναι ακριβώς τα ίδια ή και μεγαλύτερα. Επιπλέον, δύο άγαμοι που συγκατοικούν μπορούν να μείνουν σε σπίτι με ένα δωμάτιο, με λιγότερα έξοδα, ενώ ένα παντρεμένο ζευγάρι με ένα ή και δύο παιδιά, που χρειάζεται τουλάχιστον δύο δωμάτια και έχει σημαντικά υψηλότερα έξοδα διαβίωσης, ενδέχεται να μην δικαιούται το επίδομα, παρόλο που αντιμετωπίζει μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες και ανάγκες.
    Αυτή η προσέγγιση δεν προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης και τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών. Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι τα κριτήρια πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες όλων των μισθωτών.
    Επιπλέον, θα ήθελα να προτείνω ότι η ενίσχυση να δίνεται μόνο σε συνεπείς μισθωτές, δηλαδή σε όσους πληρώνουν εγκαίρως το ενοίκιο τους. Αυτό θα ενίσχυε την ευθύνη και θα προστάτευε τα συμφέροντα των ιδιοκτητών.
    Τέλος, θα ήταν καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, να υπάρξει μια πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν αιτήσεις, αντί να γίνεται η ενίσχυση αυτόματα. Έτσι, θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και θα αποφεύγονται τυχόν λάθη ή κακοπιστίες. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να είναι πιο δίκαιη και να εξυπηρετεί πραγματικά τους πιο πολύ αναγκαίους.

  • 9 Ιουνίου 2025, 09:53 | Σταμάτιος

    Συμπληρώνω το σχόλιο σου με επιπλέον επιχειρήματα για την αδικία που εντοπίζεις στις διαφορές στα εισοδηματικά κριτήρια του προγράμματος επιστροφής ενοικίου:
    Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα επιστροφής ενοικίου αποτελεί σημαντική ενίσχυση για πολλούς μισθωτές, ωστόσο παίρνω θέση σε κάποια σημεία που μου φαίνονται άδικα. Συγκεκριμένα, θεωρώ ότι η διαφορά στα εισοδηματικά κριτήρια μεταξύ αγάμου (20.000 ευρώ) και εγγάμου (28.000 ευρώ) δημιουργεί μια αδικία, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες ή το κόστος διαβίωσης κάθε οικογένειας ή ατόμου, αλλά βασίζεται σε εκ των προτέρων κατηγορίες.

    Όπως έχει σχολιάσει και άλλος χρήστης, στα οικονομικά κριτήρια δεν γίνεται για τον άγαμο να είναι 20.000 ευρώ και για τους εγγάμους 28.000 ευρώ, καθώς αυτό συνιστά ανίση μεταχείριση και δεν ενισχύει πραγματικά τη μέση οικογένεια. Δύο άγαμοι που συγκατοικούν μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου, ενώ δύο άτομα που παντρεύτηκαν, αλλά τα εισοδήματά τους ξεπερνούν το όριο των 28.000 ευρώ, δεν θα το δικαιούνται, παρόλο που οι ανάγκες και τα έξοδα τους μπορεί να είναι ακριβώς τα ίδια ή και μεγαλύτερα. Επιπλέον, δύο άγαμοι που συγκατοικούν μπορούν να μείνουν σε σπίτι με ένα δωμάτιο, με λιγότερα έξοδα, ενώ ένα παντρεμένο ζευγάρι με ένα ή και δύο παιδιά, που χρειάζεται τουλάχιστον δύο δωμάτια και έχει σημαντικά υψηλότερα έξοδα διαβίωσης, ενδέχεται να μην δικαιούται το επίδομα, παρόλο που αντιμετωπίζει μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες και ανάγκες.

    Αυτή η προσέγγιση δεν προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης και τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών. Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι τα κριτήρια πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες όλων των μισθωτών.

    Επιπλέον, θα ήθελα να προτείνω ότι η ενίσχυση να δίνεται μόνο σε συνεπείς μισθωτές, δηλαδή σε όσους πληρώνουν εγκαίρως το ενοίκιο τους. Αυτό θα ενίσχυε την ευθύνη και θα προστάτευε τα συμφέροντα των ιδιοκτητών.

    Τέλος, θα ήταν καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, να υπάρξει μια πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν αιτήσεις, αντί να γίνεται η ενίσχυση αυτόματα. Έτσι, θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και θα αποφεύγονται τυχόν λάθη ή κακοπιστίες.

  • 9 Ιουνίου 2025, 08:56 | ΒΛΑΣΙΟΣ

    Στο άρθρο 72 τού νομοσχεδίου, η μεν περίπτωση (α), να διορθωθεί ούτως ώστε να περιλαμβάνονται οι έχοντες συμπληρώσει το 65ο έτος τής ηλικίας τους στο τρέχον έτος αναφοράς και όχι στις 31/12 τού προηγουμένου, στη δε περίπτωση (β) να διευρυνθεί το εισοδηματικό όριο από τα 26000 στα 30000 ευρώ

  • 7 Ιουνίου 2025, 20:01 | Μίρκα

    Τι θα γίνει με τους μπαχτατζήδες ενοικιαστές; Θα επιβραβευτούν από το κράτος με λεφτά των συνεπών πολιτών;;;;

  • 7 Ιουνίου 2025, 11:06 | Χρήστος

    Στο νομοσχέδιο για το ενοίκιο να ληφθεί υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια και να αυξηθούν σε οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ. Επίσης για τρίτεκνους πολύτεκνους που νοικιάζουν να υπάρχει καλύτερη πρόβλεψη στα εισοδηματικά κριτήρια καθόσον πρέπει να μένουν σε μεγαλύτερα σπίτια με αυξημένο ενοίκιο. Το όριο 40000 για τρίτεκνους είναι πολύ λίγο. Πρέπει τουλάχιστον να πάει στα 50000.

  • 7 Ιουνίου 2025, 11:59 | Χρήστος

    Στο νομοσχέδιο για το ενοίκιο να ληφθεί υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια και να αυξηθούν σε οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ. Επίσης για τρίτεκνους πολύτεκνους που νοικιάζουν να υπάρχει καλύτερη πρόβλεψη στα εισοδηματικά κριτήρια καθόσον πρέπει να μένουν σε μεγαλύτερα σπίτια με αυξημένο ενοίκιο. Το όριο 40000 για τρίτεκνους είναι πολύ λίγο. Πρέπει τουλάχιστον να πάει στα 50000.

  • 7 Ιουνίου 2025, 10:09 | Σπύρος

    Μόνο οι συνεπείς μισθωτές να λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου.
    Φαντασθείτε να χρωστούν ενοίκια ,και να παίρνουν και επίδομα.

  • 7 Ιουνίου 2025, 04:12 | Κ. Οικονομου

    ΣΧΟΛΙΟ στο ΑΡΘΡΟ 70
    Η ακολουθούμενη πολιτική (κάθε είδους επιδομάτων) και στην συγκεκριμένη περίπτωση της επιστροφής ενός ενοικίου, στερείται αναπτυξιακής διάστασης και απλώς θα συμβάλει στα αμέσως επόμενα έτη στην περαιτέρω άνοδο των ενοικίων. Περαιτέρω εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως κριτήρια τα περιουσιακά, τα οποία αφενός ΔΕΝ αντανακλούν την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών (για παράδειγμα η αξία ερειπωμένων κατοικιών σε χωριά σε μη τουριστικές περιοχές, οικόπεδα σε οικισμούς κάτω 2000 κατοίκων που δηλώθηκαν στο Ε9 το 2005, που πλέον ΔΕΝ είναι οικόπεδα αλλά Χωράφια βάσει της αποφασης ΣΤΕ και του πρόσφατου ΠΔ της Κυβέρνησης).
    Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι ορθολογική και να επικεντρώνεται είτε στην μείωση της φορολογίας των ενοικίων για τους ιδιοκτήτες είτε στην έκπτωση από το εισόδημα των ενοικίων (από τους ενοικιαστές).
    ΔΕΝ μπορεί να επιδοτείται {με τους φόρους των εργαζομένων και όσων επένδυσαν σε κατοικίες, στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη}, η απόκρυψη εισοδημάτων, και η υποκατάσταση της εργασίας από την μαύρη και αδήλωτη εργασία ή και την επιδοτούμενη μη εργασία.

  • 6 Ιουνίου 2025, 19:07 | ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΉΣ ΠΕΡΙΌΔΟΥ ΕΝΌΠΛΩΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ Ν.1370/1944

    Να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 72 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής του άρθρου 88,του Π.Δ.168/2007,από το Υπουργείο οικονομικών Γ.Λ.Κ.χωρις ηλικιακό όριο καθόσον δεν λαμβάνουν επιδόματα ανικανότητας για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους λοιπούς ανάπηρους. Πρόκειται για οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων που τραυματίστηκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής και υπάγονται στην παρ.3β,του άρθρου 4, τουν.4387/2016.

  • 6 Ιουνίου 2025, 19:44 | ΡΟΗ Δ

    Το πεδίο 081 του πίνακα 6.9 του φορολογικού εντύπου Ε1 δεν είναι ένα υποχρεωτικό πεδίο. Δεν είναι σωστό ένα μη υποχρεωτικό πεδίο να χρησιμοποιείτε από το υπουργείο ως κριτήριο για να ενισχυθεί ο κάθε δικαιούχος.
    Στις προ συμπληρωμένες δηλώσεις που υποβάλλει αυτόματα το σύστημα το πεδίο 081 έχει συμπληρωθεί? Οχι! τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις? θα υποβληθούν από το σύστημα;

  • 6 Ιουνίου 2025, 15:27 | Σταματινα

    Το πεδίο 081 του πίνακα 6.9 του φορολογικού εντύπου Ε1 δεν είναι ένα υποχρεωτικό πεδίο. Δεν είναι σωστό ένα μη υποχρεωτικό πεδίο να χρησιμοποιείτε από το υπουργείο ως κριτήριο για να ενισχυθεί ο κάθε δικαιούχος.
    Στις προ συμπληρωμένες δηλώσεις που υποβάλλει αυτόματα το σύστημα και καυχιέστε ότι είναι αλάνθαστες το πεδίο 081 έχει συμπληρωθεί? Οχι! τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις? θα υποβάλλετε τροποιητικές εσείς πάλι αυτόματα έως τις 15/07?

  • 6 Ιουνίου 2025, 13:08 | Βαγγέλης

    Σχετικά με διευκρίνηση επί του άρθρου 71:
    Στην ΥΑ Α1197/2024 (ΦΕΚ 7123/27.12.2024), στο άρθρο 1, παρ.2, όπου δίδονται οδηγίες για τον υπολογισμό της έκπτωσης, αναφέρεται ότι «…Οι «επιλέξιμες δαπάνες» αφορούν όλα τα κτίρια ανεξαρτήτως της χρήσης τους, εφόσον δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν εντάσσονται σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης και αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου…».
    Θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια ακριβώς είναι τα Προγράμματα Αναβάθμισης κτιρίων ή τα άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης για τα οποία ΔΕΝ ισχύει η ΜΕΙΏΣΗ ΦΟΡΟΥ διότι υπάρχει σύγχυση και στην ΑΑΔΕ αδυνατούν να απαντήσουν σε τεθέν και ήδη υποβληθέν ερώτημα..
    Παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν δίδεται κάποιο ποσό επιχορήγησης ή επιδότησης στον Δικαιούχο, παρά μόνο άτοκη χρηματοδότηση (άτοκο δάνειο μέσω τραπεζών) για την αγορά και την εκτέλεση των εργασιών ανακαίνισης/αναβάθμισης. Το σύνολο των δαπανών εξοφλούνται από τον δικαιούχο/οφειλέτη του άτοκου δανείου με ηλεκτρονικά μέσα.
    Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν ο δικαιούχος της άτοκης χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου» δικαιούται στην συνέχεια να τύχει της φοροαπαλλαγής για αυτές τις δαπάνες καταχωρώντας της στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης Ε1.

  • 6 Ιουνίου 2025, 11:24 | Σπύρος Γιακουμέλος

    Οφείλετε να λάβετε υπόψιν σας τα εξής

    1) Το πεδίο 081 του πίνακα 6.9 του φορολογικού εντύπου Ε1 δεν είναι ένα υποχρεωτικό πεδίο. Δεν είναι ηθικό λοιπόν ένα μη υποχρεωτικό πεδίο να χρησιμοποιείτε από το υπουργείο ως επαληθευτικό κριτήριο

    2) Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τις οποίες πανηγυρίζει το υπουργείο οικονομικών εδώ και 2 έτη δια στόματος απερχόμενων υπουργών μέχρι υπευθύνων επικοινωνίας που δε δίστασαν ταυτόχρονα να επιτεθούν άκομψα στον λογιστικό κλάδο λέγοντας ότι «χάνουμε πελάτες» , δεν συμπληρώνουν αυτό το πεδίο καν. Τι θα πείτε σε αυτούς τους φορολογούμενους; Συγνώμη το κράτος κατέθεσε λάθος τη φορολογική σας δήλωση ή πηγαίνετε τελικά σε λογιστή να σας κάνει τροποποιητική;

    Αν το επιτρέψετε αυτό θα είναι ένα λάθος που θα έρθει να προστεθεί στα ήδη διαπιστωμένα λάθη των προσυμπληρωμένων δηλώσεων που είναι τα εξής 5 ως ώρας

    α) Συστέγαση σε οικία. Στον εσωτερικό πίνακα τα ποσοστά συμμετοχής φαίνονται κανονικά(είτε σε περίπτωση ιδιοκτησίας είτε σε περίπτωση ενοικίου) εξωτερικά έρχεται 100% στον κάθε φορολογούμενο με αποτέλεσμα να τους διπλασιάζετε το τεκμήριο του ακινήτου

    β) Στους τόκους καταθέσεων κάνει επιμερισμό με βάσει τον αριθμό δικαιούχων χωρίς να λαμβάνει υπόψιν ποιος είναι κύριος δικαιούχος

    γ) Φιλοξενία κατά τα περσινά πρότυπα αδιαφορώντας αν έχει αλλάξει το καθεστώς φιλοξενίας ή αν έχει μετατραπεί σε ιδιοκατοίκηση

    δ) Στερεί το δικαίωμα επίκλησης ανάλωσης κεφαλαίου από τον φορολογούμενο

    ε) Λαμβάνει υπόψιν τις δαπάνες αγορών με κάρτα στον 049 μόνο από λογαριασμούς στους οποίους ο φορολογούμενος είναι κύριος δικαιούχος ενώ μπορεί να έχει δαπανήσει χρήματα και από λογαριασμό που είναι συνδικαιούχος

    3) Μοναδική επαληθευτική πηγή οφείλει να είναι η ανάρτηση του ηλεκτρονικού συμφωνητικού μίσθωσης που στην ουσία αποτελεί τη θεώρηση του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης που έχει υπογραφεί από τους συμβαλλόμενους

    4) Δημιουργείτε σύγχυση με αυτό τον τρόπο διότι υπάρχουν τα εξής σφάλματα

    α) Διπλοπερασμένα συμφωνητικά για την ίδια μίσθωση (εδώ επειδή η ευθύνη είναι του εκμισθωτή οφείλετε να βρείτε λύση για τον μισθωτή. Να μπορεί να παίρνει την επιδότηση με σημείο αναφοράς οποιοδήποτε από τα 2)
    β) Συμφωνητικά που ανανεώνονται εντός του φορολογικού έτους και υπάρχουν παραπάνω από 1 αριθμός μίσθωσης (επίσης θα ήταν βοηθητικό να λαμβάνει το επίδομα ανεξαρτήτως αν έχει βάλει το 2ο κατά σειρά της ανανέωσης ή το 1ο το αρχικό)
    γ) Συμφωνητικά που μπορεί να έχουν ξεχαστεί να ανανεωθούν και να έχει μετατραπεί η μίσθωση σε αορίστου νομοτελειακά, καθώς και η φορολογική αρχή ορθότατα το ίδιο κάνει όταν κάποιος ξεχάσει να ανανεώσει και υπολογίζει κανονικά τα μισθώματα στο Ε2

    Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι αν θέλετε να αποφύγετε τις συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού που θα δημιουργηθούν ανάμεσα σε εκμισθωτές-μισθωτές και να καλείται σε ρόλο πυροσβέστη ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών, καλό θα ήταν να επανεξετάσετε αυτή τη παράμετρο το γρηγορότερο δυνατό

  • 6 Ιουνίου 2025, 11:21 | Παναγιώτης

    Στα οικονομικά κριτήρια να είναι 30.000 για όλους ανεξαρτήτου οικογενειακής κατάστασης και η ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τις 100.000. Επιπλέον να αποκλείονται όσοι έχουν ιδιόκτητη κατοικία ή κατοικία που ενοικιάζουν σε τρίτους

  • 6 Ιουνίου 2025, 07:46 | Δημήτρης

    Για την επιστροφή ενοικίου, στα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ο μέσος όρος εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, όπως γίνεται και στο πρόγραμμα Σπίτι μου 2.Υπάρχει περίπτωση μία χρονιά να ξεπερνάει κάποιος το όριο από τη λήψη ενός μικρού έκτακτου ποσού και να χάνει την επιστροφή ενοικίου ενώ το εισόδημά του είναι κάτω από τα όρια.

  • 5 Ιουνίου 2025, 23:01 | Κωνσταντίνος Μπαϊράμης

    Να προστεθεί ως προϋπόθεση λήψης της ενίσχυσης η συνέπεια του ενοικιαστή στην καταβολή των μισθωματων ώστε να μην επιβραβεύονται οι ασυνεπείς ενοικιαστές!

  • 5 Ιουνίου 2025, 22:56 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι:

    α) να έχει υποβληθεί στην Α.Α.Δ.Ε., εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, έως τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του Ιουλίου του έτους καταβολής της ενίσχυσης η οικεία δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και,

    β) να έχει δηλωθεί ο αριθμός της δήλωσης της περ. α) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγουμένου έτους του μισθωτή.

    Να γίνει αναφορά στον τρόπο δήλωσης των αριθμών δηλώσεων, σε περίπτωση τροποποιητικής εντός του έτους για μεταβολή του μισθώματος.

    Απαράδεκτη και εκτος τόπου η χορήγηση της ενίσχυσης , θα πρέπει να γίνουν τροποποιητικές σε όλες οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ως σήμερα , τεράστια επιβάρυνση στους φορολογούμενους
    Αλλη μια φορά εν μέσω της διαδικασίας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων γίνονται τροποποιήσεις στην διαδικασία .
    Επιεικώς απαράδεκτοι

  • 5 Ιουνίου 2025, 21:19 | Γιωτα

    Στα οικονομικα κριτηρια δεν γινεται για τον αγαμο να ειναι 20.000 και για τους εγγαμους 28.000 ειναι ανιση μεταχειρηση και δεν ενισχυεται η μεση οικογενεια .Δυο αγαμοι που συγκατοικουν λαμβανουν το επιδομα ενοικιου ενω 2 που παντρευτηκαν δεν θα το δικαιουνται.Επισης 2 ζευγαρι αγαμων μπορει να μεινει σε σπιτι μ ενα δωματιο ενω παντρεμενο ζευγαρι με 1 παιδι ακομη και με 2 που απατουνται 2 δωματια και πανω, αρα μεγαλυερο ενοικιο και περισσοτερα εξοδα δεν το δικαιουνται.

  • 5 Ιουνίου 2025, 21:52 | Σταύρος,Μυλωνάς

    Μόνον για συνεπείς ενοικιαστές!!! Αλλιώς το μπόνους,να πηγαίνει στον ιδιοκτήτη για κάλυψη μέρους των οφειλόμενη.

  • 5 Ιουνίου 2025, 20:40 | Vasilieios Psaromatis

    Bravo well done θα μπορούσε με τεχνητή νοημοσύνη και το power bi

  • 5 Ιουνίου 2025, 18:16 | Στελιος

    Παρακαλώ όπως διαγραφει από το νομοσχέδιο η περίπτωση που υποχρεώνει για την λήψη της ενίσχυσης του ενός ενοικίου το Νοέμβριο , η αναγραφή του αριθμού μισθωτηριου στην δήλωση εισοδήματος ήταν προεραιτικη και όχι υποχρεωτική κανένας δεν τον έβαλε ούτε καν οι ΠΡΟΣΥΜΠΛηρωμενες . Θα πρέπει να γίνουν 3 με 4 εκατομμύρια τροποποιητικές . Αφού διπλοτσεκαρετσι με την δήλωση του ιδιοκτήτη και έχετε το μισθωτηριο στις πλατφόρμες έλεος . Κανένας δεν θα πάρει αυτή την ενίσχυση ρωτήστε ένα λογιστή πρώτα

  • 5 Ιουνίου 2025, 18:02 | Ειρήνη Μιχαηλίδου

    Η επιδότηση θα πρέπει να δίνεται με την προϋπόθεση ότι ο μισθωτής είναι συνεπής στην καταβολή του ενοικίου.

  • 5 Ιουνίου 2025, 18:16 | Στέλιος

    Θα πρέπει να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο η αναγραφή του αριθμού μισθωτηριου στην δήλωση φορολογίας γιατί δεν ήταν υποχρεωτικό πεδίο και δεν το έβαλε κάνεις οπότε κάνεις δεν θα το πάρει το επίδομα αυτό . Θα πρέπει να γίνουν 3 με 4 εκατομμύρια τροποποιητικές . Και είναι και ανούσιο αφού συμβαδίζει με τον αφμ του ιδιοκτήτη . Έλεος

  • 5 Ιουνίου 2025, 17:43 | Ειρήνη

    Η συμπλήρωση του αριθμού των στοιχείων μίσθωσης στην φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους, το οποίο είναι προαιρετικό στοιχείο στη συμπλήρωση της δήλωσης εισοδήματος, δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο λήψης της ενίσχυσης ενοικίου. Την στιγμή που κατατίθεται προς διαβούλευση το Νομοσχέδιο, 740.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ και συνολικά έχουν υποβληθεί πάνω από 4,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ενοικιαστών έχει ήδη υποβάλλει την φορολογική δήλωση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των στοιχείων της μίσθωσης. Οι δηλώσεις συμπληρώθηκαν και υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις που ίσχυαν την στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης και δεν μπορεί να αλλάζει ο τρόπος συμπλήρωσης εκ των υστέρων.

  • 5 Ιουνίου 2025, 16:16 | fm

    Ενοίκιο
    Προφανώς ο ιδιοκτήτης μου είπε οτι στο τέλος του έτους που λήγει το συμβόλαιο θα μου κάνει αύξηση αντίστοιχη με το επίδομα
    Τι σχέση έχει η ακίνητη περιουσία με το επίδομα. Θέλετε να αγοράσετε τα χωράφια και το σπίτι στο χωριό στις αντικειμενικές αξίες του ΕΜΦΙΑ . Αν ναι παρακαλώ ενημερώστε με
    Επιδόματα
    Αφού δίνονται παροχές σε χρήμα γιατί επιπλέον επίδομα?
    Ποιοι είναι επιτέλους οι ευάλωτοι ? Εκτός απο τους μισθωτούς όλοι οι άλλοι δηλώνουν οτι εισοδήματα θέλουν.
    Πως γίνεται κάποιος να είναι ανασφάλιστος?

  • 5 Ιουνίου 2025, 16:44 | ΔΗΗΤΡΗΣ

    Οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 64 ετών δεν παίρνουν ενίσχυση, ενώ οι υψηλοσυνταξιούχοι των 65 ετων παίρνουν. Είναι άδικο.

  • 5 Ιουνίου 2025, 14:43 | Βασίλης

    Σωστό, και επιβραβεύει τους ειλικρινείς. Νομίζω θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγυης ανέργων απο τη στιγμή που επεσε η ανεργία σε ποσοστά προ κρισης και ο φετινός Απρίλιος παρουσίασε ρεκόρ προσλήψεων

  • 5 Ιουνίου 2025, 12:30 | Παναγιωτης

    Για την επιδοτηση ενοικιων ειναι παρα πολυ χρονοβορο και γραφειοκρατικο να βαζουμε ολα τα μισθωτηρια ανα ετος. Υπαρχουν περιπτεωσεις που οι εκμισθωτες ή μισθωτες ειναι πανω απο ενας. Και αν εχουν τροποποιηθει και τα μισθωτηρια μπορει να χρειαστει να γινουν 10 -15 εγγραφες με μισθωτηρια. Πρεπει να βρεθει αλλος τροπος. Αλλωστε τα ποσα που εχουν μπει σαν δαπανες ειναι συγκεκριμενα

  • 5 Ιουνίου 2025, 11:06 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι:

    α) να έχει υποβληθεί στην Α.Α.Δ.Ε., εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, έως τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του Ιουλίου του έτους καταβολής της ενίσχυσης η οικεία δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και,

    β) να έχει δηλωθεί ο αριθμός της δήλωσης της περ. α) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγουμένου έτους του μισθωτή.

    Να γίνει αναφορά στον τρόπο δήλωσης των αριθμών δηλώσεων, σε περίπτωση τροποποιητικής εντός του έτους για μεταβολή του μισθώματος.

    Πχ 6 μήνες 300 ευρώ με αριθμό υποβολής ΧΧ1 και 6 μήνες με 350 ευρώ με αριθμό υποβολής ΧΧ2. Πρέπει να αναγράφονται ξεχωριστά ή αρκεί ο αριθμός δήλωσης του τελευταίου μισθωτηρίου;;