ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Άρθρο 16 Όργανα ελέγχου φυτοπροστατευτικών προϊόντων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 8 ν. 4036/2012

Στην παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4036/2012 (Α΄ 8), περί οργάνων ελέγχων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και αρμοδιοτήτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέλος του πρώτου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «και από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περίπτωση των επενδεδυμένων με φυτοπροστατευτικά προϊόντα σπόρων σποράς», β) στο δεύτερο εδάφιο, μετά από τις λέξεις «των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου» προστίθενται οι λέξεις «και της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών» και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Ο έλεγχος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων και με παράλληλη δυνατότητα άσκησης ελέγχων από τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περίπτωση των επενδεδυμένων με φυτοπροστατευτικά προϊόντα σπόρων σποράς.

Η ΣΕΑ τηρεί αρχείο των εντεταλμένων για τους ελέγχους υπαλλήλων ύστερα από πρόταση των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ΣΕΑ θεσπίζει πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα ελέγχων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η κατάρτιση αυτή συνίσταται σε αρχική εκπαίδευση και διαρκή επιμόρφωση για την απόκτηση και την επικαιροποίηση των γνώσεων των υπαλλήλων των αρμόδιων οργάνων και υπηρεσιών που υλοποιούν τα σχετικά προγράμματα ελέγχων. Η κατάρτιση σχεδιάζεται και υλοποιείται κατά τις κείμενες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.».

  • 4 Φεβρουαρίου 2025, 09:58 | Σύνδεσμος Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών «Στέλιος Μπαλάσης»

    Προτείνεται η προσθήκη ειδικού άρθρου για την τροποποίηση του αρ.6 του νόμου 4849/2021 που αφορά στις ρυθμίσεις για το υπαίθριο εμπόριο ως ακολούθως: Οι συνεταιρισμοί μισθωτές λιμνοθαλασσών δύνανται να διενεργούν πλανόδιο εμπόριο για διάθεση αποκλειστικά των αλιευμάτων τους.
    Η σχετική τροποποίηση είναι αναγκαία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα διάθεσης των αλιευμάτων με την διενέργεια πλανοδίου εμπορίου απευθείας από τους συνεταιρισμούς στους καταναλωτές που κατοικούν σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων όπου δεν λειτουργούν ιχθυοπωλεία και λαϊκές αγορές. Με την ρύθμιση αυτή θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους των περιοχών αυτών να προμηθεύονται υψηλής ποιότητας φθηνότερα ψάρια λιμνοθαλασσών απευθείας από τον παραγωγό ενώ και οι ίδιοι συνεταιρισμοί θα μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους ιδιαίτερα στις περιόδους μαζικών συλλήψεων ψαριών κατά τις οποίες κατακρημνίζονται οι τιμές διάθεσής τους στο χονδρικό εμπόριο με δυσμενείς συνέπειες στην οικονομική τους βιωσιμότητα.

  • 4 Φεβρουαρίου 2025, 09:05 | Σύνδεσμος Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών «Στέλιος Μπαλάσης»

    Προτείνεται όπως στο αρ.51 του Αλιευτικού Κώδικα 420/1970, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προστεθούν οι ακόλουθες ρυθμίσεις με ισχύ από την ψήφιση του παρόντος για τις ενεργές μισθώσεις:
    Α) Παραμένουσες οφειλές αλιευτικών συνεταιρισμών στον καταργημένο λογαριασμό βελτιωτικών έργων παραγράφονται.
    Β) Στις περιπτώσεις αναμίσθωσης σε Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς, που η αρχική μίσθωση είχε γίνει με την διαδικασία της δημοπρασίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος άρθρου.
    Γ) Τα μισθώματα των λιμνοθαλασσών καταβάλλονται σε έναν ενιαίο κωδικό κάθε Περιφέρειας για έργα αποκλειστικά στις λιμνοθάλασσες της Περιφερειακής Ενότητας που ανήκουν και για την προτεραιότητα των οποίων θα εισηγείται η αντίστοιχη Υπηρεσία Αλιείας στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.
    Η σχετική ρύθμιση είναι αναγκαία για λόγους ίσης μεταχείρισης των συνεταιρισμών μισθωτών λιμνοθαλασσών, την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και την διευκόλυνση εκτέλεσης αναγκαίων παρεμβάσεων από τις Υπηρεσίες των Περιφερειών που έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης των συστημάτων αυτών.