ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΔΙΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Άρθρο 20 Ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 145 ν. 4261/2014

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 145 του ν. 4261/2014 (Α΄ 107), περί ειδικής εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. γ) προστίθενται δυο τελευταία εδάφια, β) στην υποπερ. α) της περ. δ), οι λέξεις «στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει καταρτιστεί από τον ειδικό εκκαθαριστή και έχει εγκριθεί» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου και των στόχων που έχουν εγκριθεί ή οριστεί», και οι περ. γ) και δ) της παρ. 1 διαμορφώνονται ως εξής:

«γ) Κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, τη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος αναλαμβάνει ειδικός εκκαθαριστής, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που ορίζεται με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να αναλάβει την ειδική εκκαθάριση περισσοτέρων του ενός υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών της ειδικής εκκαθάρισης. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να ενοποιούνται λειτουργικά οι ειδικές εκκαθαρίσεις, χωρίς να θίγεται η αυτοτέλεια των υπό εκκαθάριση νομικών προσώπων ούτε η έννομη θέση των πιστωτών. Σε περίπτωση πρόσκαιρου κωλύματος του ειδικού εκκαθαριστή, εάν είναι φυσικό πρόσωπο, αυτός μπορεί να αναπληρώνεται προσωρινά με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ειδικός εκκαθαριστής υποβάλλει περιοδικά προς έγκριση επιχειρησιακό σχέδιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δύναται να ορίζει εκ των προτέρων ποσοτικούς ή ποιοτικούς στόχους, στους οποίους πρέπει αυτό να ανταποκρίνεται. Το περιεχόμενο και ο χρόνος υποβολής του επιχειρησιακού σχεδίου ορίζονται ειδικότερα με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

δ) Ο ειδικός εκκαθαριστής υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία μπορεί να τον αντικαθιστά κατά πάντα χρόνο.

Ο έλεγχος και η εποπτεία αποσκοπούν ενδεικτικά: α) στην αποτελεσματική διαχείριση και ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου και των στόχων που έχουν εγκριθεί ή οριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, β) στην τήρηση του νόμου και των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος και γ) στην παρακολούθηση των εργασιών της ειδικής εκκαθάρισης μέσω της υποβολής στοιχείων και αναφορών, όπως ειδικότερα ορίζεται με απόφαση κατά την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.».

  1. Στο άρθρο 145 του ν. 4261/2014 προστίθεται παρ. 7 ως εξής:

«7. Η διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να ανατίθεται από τον ειδικό εκκαθαριστή σε διαχειριστή πιστώσεων κατά την έννοια της περ. 8) του άρθρου 4 του ν. 5072/2023 (Α’ 198), σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και τις διατάξεις που διέπουν την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικά για τη διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, επιλέξιμος διαχειριστής πιστώσεων είναι, κατά προτίμηση, όποιος μπορεί να αναχρηματοδοτήσει ο ίδιος ή έχει συμπράξει με πιστωτικό ίδρυμα επαρκώς εξειδικευμένο στις αγροτικές δανειοδοτήσεις στο πλαίσιο προγράμματος αναχρηματοδότησης των υπό διαχείριση οφειλών.».

  • 9 Φεβρουαρίου 2025, 20:02 | ΚΟΛΛΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    ΣΧΟΛΙΟ – ΠΡΟΤΑΣΗ του Σωτηρίου Κόλλια, Πρόεδρος ΔΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

    Κύριε υπουργέ,
    θεωρώντας ειλικρινή τη δήλωση σας ότι, η πόρτα σας είναι ανοιχτή και μαζί με τους συνεργάτες σας, έχετε σκοπό να βρούμε μαζί λύσεις στα προβλήματα μας, παρακαλώ πολύ, να συμπληρώσετε στο σχέδιο νόμου τη ρύθμιση που σας προτείνουμε.
    Αποτελούν τη δίκαιη λύση που αξίζουν οι αγρότες. Αν δεν μας ακούσετε, δεν θα μπορέσουν οι αγρότες να πάρουν ανάσα και να απαλλαγούν, από υπέρογκα βάρη πολλών δεκαετιών, πολλά από τα οποία, οφείλονται στη νομική ερμηνεία, μη ρητών ή ασαφών διατάξεων ή ρυθμίσεων. Όπως θα έχετε διαβάσει, τα πρώτα σχόλια στον ηλεκτρονικό τύπο αναφέρουν, για το σχέδιο νόμου, ότι είναι χαμένη στη μετάφραση, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, όπως έχει συνταχθεί.
    Για την προστασία των δανειοληπτών και ειδικά των αγροτών, από την υπέρμετρη και επικίνδυνη διόγκωση των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, έχουν πράγματι τεθεί από τη νομοθεσία σημαντικοί περιορισμοί μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις δέχθηκαν, ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα με τους ανατοκισμούς των τόκων (πανωτόκια) των δανείων που λαμβάνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα. Μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιστεί από το έτος 1998 μέχρι σήμερα τρεις σχετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες προσπάθησαν να δώσουν λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα. Ειδικότερα, ψηφίστηκαν η ρύθμιση α) του άρθρου 12 του Ν. 2601/1998 β) του άρθρου 30 του Ν. 2789/2000 και τέλος η κυριότερη, του άρθρου 39 του Ν. 3259/2004.
    Επειδή το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, παρά τις παραπάνω νομοθετικές ενέργειες παραμένει άλυτο για πολλούς λόγους, θα πρέπει η νέα ρύθμιση να προβλέπει επιπλέον ρυθμίσεις, με σαφείς διατυπώσεις, σε καίρια σημεία όπως, ο ορθός επαναυπολογισμός των οφειλών, τον χρόνο αποπληρωμής, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και την αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος αγροτών, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος ρύθμισης ή όσο διάστημα είναι ενήμερος ο οφειλέτης.
    Επειδή δεν υπάρχουν, εξειδικευμένοι διαχειριστές αγροτικών πιστώσεων, που θα φέρουν εγγυημένα αποτελέσματα με την ασαφή ρύθμιση των χρεών των αγροτών όπως είναι διατυπωμένη στο σχέδιο νόμου.
    Επειδή η δυνατότητα που δίνετε με το σχέδιο νόμου, για πώληση των κόκκινων δανείων των αγροτών, από τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας της Ελλάδος, δεν είναι το ζητούμενο για την προστασία των αγροτών και της αγροτικής περιουσίας.
    Επειδή το ζητούμενο είναι πως θα κάνουμε πάλι πράσινα τα κόκκινα δάνεια και θα επελευθερώσουμε τον αγρότη, από τα δεσμά των χρεών, για να συνεχίσει την αγροτική παραγωγή.
    Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες, συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ το αγροτικό εισόδημα και υστερεί δραματικά πλέον έναντι του αστικού, με αποτέλεσμα οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να εγκαταλείπονται.
    Θέτουμε υπ όψιν σας, την πρόταση μας για τη συμπλήρωση του σχεδίου νόμου και σας καλούμε, να προσθέσετε στο νόμο, το πιο κάτω, Άρθο 20Α, για να αποφύγουμε τη δημιουργία, νέων προβλημάτων, με περισσότερες συγκρούσεις, απώλειες στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή.

    Αρθρο 20Α – Ρύθμιση οφειλών αγροτών σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε υπο εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα ή σε διαχειριστή πιστώσεων.
    1.Κατ` εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, η συνολική απαίτηση για οφειλή από κάθε είδους συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίες έχουν συνομολογηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ή θα συνομολογηθούν, δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου, εκάστου δανείου ή πίστωσης, ή του αθροίσματος των ληφθέντων κεφαλαίων περισσότερων δανείων ή πιστώσεων, ή προκειμένου περί αλληλόχρεων λογαριασμών, του ποσού της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώθηκε, κατά την τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού (με τη λήψη του ποσού της τελευταίας πιστώσεως δανείου), προσαυξημένων των ποσών αυτών με συμβατικούς τόκους μέχρι το 50% του ληφθέντος κεφαλαίου κατ’ ανώτατο όριο, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.
    Καταβολές που έγιναν οποτεδήποτε από τον οφειλέτη, τον εγγυητή ή τρίτο, αφαιρούνται από το συνολικό ποσό της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αναπροσαρμογή της απαίτησης βάση των διατάξεως του παρόντος.
    Ο υπολογισμός της απαίτησης του παρόντος προκύπτει από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:

    (Ληφθέν κεφάλαιο Χ 2 ) – Σύνολο καταβολών = Ανώτατη απαίτηση

    2.Τα πιστωτικά ιδρύματα ή οι ειδικοί εκκαθαριστές πιστωτικού ιδρύματος ή οι διαχειριστές πιστώσεων, οφείλουν να αναπροσαρμόσουν το ύψος των απαιτήσεων τους σύμφωνα με τη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου και να τις γνωστοποιούν εγγράφως στον οφειλέτη καθώς και στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με τη γνωστοποίηση ενημερώνουν τον οφειλέτη για το συνολικό ληφθέν κεφάλαιο, το σύνολο των καταβολών του και το ύψος της οφειλής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και καλούν τον οφειλέτη να υποβάλει, αίτηση υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από την γνωστοποίηση, μέσω της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. .
    3.Προκειμένου περί οφειλών από δάνεια ή πιστώσεις που χορηγήθηκαν πριν από το έτος 1990, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία των οφειλών αυτών, για την ανεύρεση του ληφθέντος κεφαλαίου ή των καταβολών του οφειλέτη, η συνολική οφειλή διαγράφετε, ασχέτως του χρόνου καταγγελίας της σύμβασης ή της ημερομηνίας που αυτή κατέστει ληξιπρόθεσμη εν μέρει ή στο σύνολο της.
    4.Η αποπληρωμή της προκύπτουσας κατά τα ως άνω οφειλής, μπορεί να έχει διάρκεια έως είκοσι (20) έτη, εκ των οποίων δύο (3) έτη θα αποτελούν περίοδο χάριτος και η αποπληρωμή, θα γίνεται με ισόποσες περιοδικές δόσεις, εκτός και αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά. Η οφειλή θα είναι έντοκη, με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της ενήμερης οφειλής για χρηματοδοτήσεις αγροτικής αναπτύξεως.
    6.Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπάγονται επίσης τα δάνεια ή πιστώσεις που έχουν ρυθμιστεί με παλαιότερες διατάξεις ή επιμέρους ρυθμίσεις ή μεταξύ των μερών.
    7.Διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, που έχουν ήδη αρχίσει, για την είσπραξη οφειλών αγροτών, που ρυθμίζονται με το παρόν άρθρο, αναστέλλονται τουλάχιστον μέχρι τις 31/7/2025 ή μέχρι οριστικής συνομολόγησης της παρούσας ρύθμισης.
    8.Τα δικαιώματα του παρόντος άρθρου έχουν και οι καθολικοί διάδοχοι του πρωτοφειλέτη ή του εγγυητή.
    9. Το πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών όπως ορίζονται με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον διαγραφή απαίτησης σε ποσοστό ανάλογα με το ύψος της οφειλής, τη δυνατότητα τήρησης της ρύθμισης ή της ολικής εξόφλησης της οφειλής, την ύπαρξη και την αξία σχετικών εξασφαλίσεων και την οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  • 9 Φεβρουαρίου 2025, 20:25 | ΚΟΛΛΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    Κύριε υπουργέ,
    θεωρώντας ειλικρινή τη δήλωση σας ότι, η πόρτα σας είναι ανοιχτή και μαζί με τους συνεργάτες σας, έχετε σκοπό να βρούμε μαζί λύσεις στα προβλήματα μας, παρακαλώ πολύ, να συμπληρώσετε στο σχέδιο νόμου τη ρύθμιση που σας προτείνουμε.
    Αποτελούν τη δίκαιη λύση που αξίζουν οι αγρότες. Αν δεν μας ακούσετε, δεν θα μπορέσουν οι αγρότες να πάρουν ανάσα και να απαλλαγούν, από υπέρογκα βάρη πολλών δεκαετιών, πολλά από τα οποία, οφείλονται στη νομική ερμηνεία, μη ρητών ή ασαφών διατάξεων ή ρυθμίσεων. Όπως θα έχετε διαβάσει, τα πρώτα σχόλια στον ηλεκτρονικό τύπο αναφέρουν, για το σχέδιο νόμου, ότι είναι χαμένη στη μετάφραση, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, όπως έχει συνταχθεί.
    Για την προστασία των δανειοληπτών και ειδικά των αγροτών, από την υπέρμετρη και επικίνδυνη διόγκωση των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, έχουν πράγματι τεθεί από τη νομοθεσία σημαντικοί περιορισμοί μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις δέχθηκαν, ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα με τους ανατοκισμούς των τόκων (πανωτόκια) των δανείων που λαμβάνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα. Μέχρι σήμερα, έχουν ψηφιστεί από το έτος 1998 μέχρι σήμερα τρεις σχετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες προσπάθησαν να δώσουν λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα. Ειδικότερα, ψηφίστηκαν η ρύθμιση α) του άρθρου 12 του Ν. 2601/1998 β) του άρθρου 30 του Ν. 2789/2000 και τέλος η κυριότερη, του άρθρου 39 του Ν. 3259/2004.
    Επειδή το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, παρά τις παραπάνω νομοθετικές ενέργειες παραμένει άλυτο για πολλούς λόγους, θα πρέπει η νέα ρύθμιση να προβλέπει επιπλέον ρυθμίσεις, με σαφείς διατυπώσεις, σε καίρια σημεία όπως, ο ορθός επαναυπολογισμός των οφειλών, τον χρόνο αποπληρωμής, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και την αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος αγροτών, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος ρύθμισης ή όσο διάστημα είναι ενήμερος ο οφειλέτης.
    Επειδή δεν υπάρχουν, εξειδικευμένοι διαχειριστές αγροτικών πιστώσεων, που θα φέρουν εγγυημένα αποτελέσματα με την ασαφή ρύθμιση των χρεών των αγροτών όπως είναι διατυπωμένη στο σχέδιο νόμου.
    Επειδή η δυνατότητα που δίνετε με το σχέδιο νόμου, για πώληση των κόκκινων δανείων των αγροτών, από τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας της Ελλάδος, δεν είναι το ζητούμενο για την προστασία των αγροτών και της αγροτικής περιουσίας.
    Επειδή το ζητούμενο είναι πως θα κάνουμε πάλι πράσινα τα κόκκινα δάνεια και θα επελευθερώσουμε τον αγρότη, από τα δεσμά των χρεών, για να συνεχίσει την αγροτική παραγωγή.
    Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες, συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ το αγροτικό εισόδημα και υστερεί δραματικά πλέον έναντι του αστικού, με αποτέλεσμα οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να εγκαταλείπονται.
    Θέτουμε υπ όψιν σας, την πρόταση μας για τη συμπλήρωση του σχεδίου νόμου και σας καλούμε, να προσθέσετε στο νόμο, το πιο κάτω, Άρθο 20Α, για να αποφύγουμε τη δημιουργία, νέων προβλημάτων, με περισσότερες συγκρούσεις, απώλειες στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή.

    Αρθρο 20Α – Ρύθμιση οφειλών αγροτών σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε υπο εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα ή σε διαχειριστή πιστώσεων.
    1.Κατ` εξαίρεση των κειμένων διατάξεων, η συνολική απαίτηση για οφειλή από κάθε είδους συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίες έχουν συνομολογηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ή θα συνομολογηθούν, δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου, εκάστου δανείου ή πίστωσης, ή του αθροίσματος των ληφθέντων κεφαλαίων περισσότερων δανείων ή πιστώσεων, ή προκειμένου περί αλληλόχρεων λογαριασμών, του ποσού της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώθηκε, κατά την τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού (με τη λήψη του ποσού της τελευταίας πιστώσεως δανείου), προσαυξημένων των ποσών αυτών με συμβατικούς τόκους μέχρι το 50% του ληφθέντος κεφαλαίου κατ’ ανώτατο όριο, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.
    Καταβολές που έγιναν οποτεδήποτε από τον οφειλέτη, τον εγγυητή ή τρίτο, αφαιρούνται από το συνολικό ποσό της οφειλής, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αναπροσαρμογή της απαίτησης βάση των διατάξεως του παρόντος.
    Ο υπολογισμός της απαίτησης του παρόντος προκύπτει από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:

    (Ληφθέν κεφάλαιο Χ 2 ) – Σύνολο καταβολών = Ανώτατη απαίτηση

    2.Τα πιστωτικά ιδρύματα ή οι ειδικοί εκκαθαριστές πιστωτικού ιδρύματος ή οι διαχειριστές πιστώσεων, οφείλουν να αναπροσαρμόσουν το ύψος των απαιτήσεων τους σύμφωνα με τη διάταξη της προηγούμενης παραγράφου και να τις γνωστοποιούν εγγράφως στον οφειλέτη καθώς και στην Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με τη γνωστοποίηση ενημερώνουν τον οφειλέτη για το συνολικό ληφθέν κεφάλαιο, το σύνολο των καταβολών του και το ύψος της οφειλής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και καλούν τον οφειλέτη να υποβάλει, αίτηση υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης, εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από την γνωστοποίηση, μέσω της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. .
    3.Προκειμένου περί οφειλών από δάνεια ή πιστώσεις που χορηγήθηκαν πριν από το έτος 1990, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία των οφειλών αυτών, για την ανεύρεση του ληφθέντος κεφαλαίου ή των καταβολών του οφειλέτη, η συνολική οφειλή διαγράφετε, ασχέτως του χρόνου καταγγελίας της σύμβασης ή της ημερομηνίας που αυτή κατέστει ληξιπρόθεσμη εν μέρει ή στο σύνολο της.
    4.Η αποπληρωμή της προκύπτουσας κατά τα ως άνω οφειλής, μπορεί να έχει διάρκεια έως είκοσι (20) έτη, εκ των οποίων δύο (3) έτη θα αποτελούν περίοδο χάριτος και η αποπληρωμή, θα γίνεται με ισόποσες περιοδικές δόσεις, εκτός και αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά. Η οφειλή θα είναι έντοκη, με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της ενήμερης οφειλής για χρηματοδοτήσεις αγροτικής αναπτύξεως.
    6.Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπάγονται επίσης τα δάνεια ή πιστώσεις που έχουν ρυθμιστεί με παλαιότερες διατάξεις ή επιμέρους ρυθμίσεις ή μεταξύ των μερών.
    7.Διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, που έχουν ήδη αρχίσει, για την είσπραξη οφειλών αγροτών, που ρυθμίζονται με το παρόν άρθρο, αναστέλλονται τουλάχιστον μέχρι τις 31/7/2025 ή μέχρι οριστικής συνομολόγησης της παρούσας ρύθμισης.
    8.Τα δικαιώματα του παρόντος άρθρου έχουν και οι καθολικοί διάδοχοι του πρωτοφειλέτη ή του εγγυητή.
    9. Το πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών όπως ορίζονται με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον διαγραφή απαίτησης σε ποσοστό ανάλογα με το ύψος της οφειλής, τη δυνατότητα τήρησης της ρύθμισης ή της ολικής εξόφλησης της οφειλής, την ύπαρξη και την αξία σχετικών εξασφαλίσεων και την οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  • 9 Φεβρουαρίου 2025, 19:55 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (ΠΕΠΜΑ)

    Προτείνουμε, η ρύθμιση να επεκταθεί σε όλα τα επιχειρηματικά δάνεια – δάνεια
    κίνησης, προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι μόνο σε αυτά που
    εκχωρήθηκαν στην PQH, από την πρώην ΑΤΕ.
    Περαιτέρω, υπάρχουν επιχειρηματικά δάνεια αλιέων, ακόμη και από την πρώην ΑΤΕ,
    οι οποίοι ενώ θεωρούνται δια νόμων επαγγελματίες αγρότες, εντούτοις έχουν
    εκχωρηθεί σε άλλα Funds.
    Η Μέση Αλιεία συνιστά ένα αυθύπαρκτο παραγωγικό κλάδο του Πρωτογενούς
    Τομέα, ο οποίος όπως γνωρίζετε παράγει υψηλό οικονομικό, κοινωνικό και Εθνικό
    έργο και μάλιστα σε υπερπολλαπλάσιο μέγεθος του κόστους της στήριξης του. Η
    διατήρηση της Μέσης Αλιείας είναι επιβεβλημένη, διότι συμβάλει στην επισιτιστική
    ασφάλεια και μάλιστα καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών με ένα
    πολύτιμο διατροφικό πόρο, το ψάρι, αποτελεί τέλος, το συνδετικό «υλικό» για τις
    παράκτιες κοινωνίες, εξασφαλίζοντας 70.000 θέσεις εργασίας.
    Να υπογραμμίσουμε επίσης, ότι ο κλάδος της Μέσης αλιείας είναι ο παραγωγικός
    κλάδος του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος έχει πληγεί βαρύτατα και περισσότερο από
    κάθε άλλο κλάδο, από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

  • 7 Φεβρουαρίου 2025, 13:01 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, την οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας»
    Α) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
    Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του στην νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης. Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, ενώ υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.

    Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι ένα εξαιρετικά κοστοβόρο επάγγελμα και απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν ποτέ να λάβουν δάνειο με εγγυήσεις αέρα, όπως κάνανε διάφορες άλλες επιχειρήσεις, με λόγια μάλιστα μερικών επιχειρηματιών να έχουν ακουστεί και εντός της βουλής σε ακροαματικές διαδικασίες αναφέροντας πως για υποθήκη βάλανε αέρα ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκαζόταν από τις ίδιες τράπεζες να υποθηκεύουν σπίτια και αγροκτήματα.

    Η νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
    Επισημαίνουμε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας του αγρότη / κτηνοτρόφου, την οποία ο ΣΕΚ επανειλημμένα έχει ζητήσει.
    Προτείνουμε την προσθήκη άρθρου για τη νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και των σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.

    Β) ΚΑΤ’ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΚ

    Άρθρο 20 Ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 145 ν. 4261/2014
    2. Στο άρθρο 145 του ν. 4261/2014 προστίθεται παρ. 7 ως εξής:
    «7. Η διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να ανατίθεται από τον ειδικό εκκαθαριστή σε διαχειριστή πιστώσεων κατά την έννοια της περ. 8) του άρθρου 4 του ν. 5072/2023 (Α’ 198), σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και τις διατάξεις που διέπουν την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικά για τη διαχείριση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και αγροτικών συνεταιρισμών, επιλέξιμος διαχειριστής πιστώσεων είναι, κατά προτίμηση, όποιος μπορεί να αναχρηματοδοτήσει ο ίδιος ή έχει συμπράξει με πιστωτικό ίδρυμα επαρκώς εξειδικευμένο στις αγροτικές δανειοδοτήσεις στο πλαίσιο προγράμματος αναχρηματοδότησης των υπό διαχείριση οφειλών.».

    Πρόταση ΣΕΚ
    Για τα δάνεια αυτά ενδιαφέρεται ένα μόνο fund/διαχειριστής. Να δοθεί η δυνατότητα και στους ίδιους τους οφειλέτες να μπορούν να αγοράσουν τα κόκκινα δάνειά τους στα ποσοστά που τα αγοράζουν τα fund σε συνεργασία με το πιστωτικό ίδρυμα που συνεργάζονται συμφωνώντας οι ίδιοι μεταξύ τους στον διακανονισμό.

    Να ακυρωθούν οι μεταβιβάσεις των κόκκινων δανείων που είχαν δεσμευθεί από διαχειριστές και πωλήθηκαν μόλις έγινε γνωστό ότι κατέρχεται νομοσχέδιο γύρω από τα σχετικά κόκκινα δάνεια με ευνοϊκές ρυθμίσεις και πωλήθηκαν σε άγνωστες τιμές. Επίσης πολλά προβλήματα προκύπτουν από δικαστικές προσφυγές οφειλετών προς τους διαχειριστές ενώ τα δάνεια τους έχουν πωληθεί σε άλλον διαχειριστή, με αποτέλεσμα ο οφειλέτες να βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον προηγούμενο διαχειριστή και ο νέος διαχειριστής να του ζητάει συμβιβασμό για ποσό το οποίο δεν έχει κριθεί δικαστικά νόμιμο ή όχι.

    Να δίνονται στη δημοσιότητα τα ποσά που συμφωνήθηκαν μεταξύ διαχειριστών και πιστωτικών ιδρυμάτων για την αγορά των κόκκινων δανείων.

    Άρθρο 21 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων – Τροποποίηση άρθρου 146 ν. 4261/2014 «Άρθρο 146 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων
    Παράγραφος 2. Ο ειδικός εκκαθαριστής πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος υποχρεούται να ζητά, με αιτιολογημένο και εμπεριστατωμένο αίτημά του, τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, για τις ακόλουθες συναλλαγές:
    Παράγραφος γ) Εκποιήσεις ακινήτων, οι οποίες γίνονται πάντοτε με πλειστηριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα επτά δέκατα (7/10) της λογιστικής αξίας του ακινήτου.

    Πρόταση ΣΕΚ
    Η Επιτροπή πρέπει να ορίζει κριτήρια για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου για την οποία θα έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των οργανώσεων των αγροτών, Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ, Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας -Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε και για τους κτηνοτρόφους ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ.

    Άρθρο 21 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων – Τροποποίηση άρθρου 146 ν. 4261/2014 «Άρθρο 146 Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων

    Παράγραφος δ) Εκποιήσεις απαιτήσεων από δάνεια ή λοιπές πιστωτικές συμβάσεις, συμμετοχών, μετοχών, εταιρικών μεριδίων και ομολόγων. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η λογιστική αξία του εκποιούμενου στοιχείου είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα επτά δέκατα (7/10) της λογιστικής αξίας ή όταν πρόκειται για εισηγμένους τίτλους σε οργανωμένη αγορά. Όταν απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, η εκποίηση γίνεται με πλειστηριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της παρ. 5, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς.

    Πρόταση ΣΕΚ
    Η Επιτροπή πρέπει να εγκρίνει σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως ποσού και να εξασφαλίζεται η απαραίτητη συνεννόηση με τον οφειλέτη.
    Προτείνουμε την προσθήκη άρθρου για τη νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.

  • 5 Φεβρουαρίου 2025, 09:18 | Vasily Psaromatis

    Bravo well done bravo well