Άρθρο 6 Διοικητικές κυρώσεις

1. Οι υπαίτιοι υποβάθμισης του θαλάσσιου ύδατος στο πλαίσιο εφαρμογής του παρόντος νόμου τιμωρούνται με απόφαση της αρμόδιας Αρχής, με διοικητικό πρόστιμο μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.

2. Σε περίπτωση σοβαρής υποβάθμισης του θαλάσσιου ύδατος επιβάλλεται πρόστιμο από εξήντα χιλιάδες (60.000) μέχρι ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες (1.200.000) ευρώ με απόφαση των Υπουργών  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και     Προστασίας του Πολίτη.

3. Μετά τη σύνταξη της σχετικής βεβαίωσης παράβασης, μπορεί να απαγορευθεί ο απόπλους του πλοίου μέχρι να καταβληθεί το πρόστιμο ή να κατατεθεί στην αρμόδια Αρχή ισόποση εγγυητική επιστολή Τράπεζας, που λειτουργεί στην Ελλάδα.

4. Επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης επιβολής προστίμου και της απαγόρευσης απόπλου.

5. Αν οι υπαίτιοι είναι Έλληνες ναυτικοί, υπόκεινται και σε πειθαρχική δίωξη κατά τις διατάξεις του Μέρους ΠΕΜΠΤΟΥ του ν.δ. 187/1973 «Περί Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου», τιμωρούμενοι με προσωρινή στέρηση άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.

6. Με πρόστιμο μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ τιμωρούνται επίσης τα νομικά πρόσωπα σε περίπτωση που το έγκλημα διαπράττεται προς όφελός τους:

α) είτε από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί ατομικά ή ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και το οποίο έχει αρμοδιότητα εκπροσώπησης του νομικού προσώπου ή εξουσία λήψης εταιρικών αποφάσεων ή εξουσία άσκησης ελέγχου εντός του νομικού προσώπου,

β) είτε από φυσικό πρόσωπο που τελεί υπό την εξουσία του νομικού προσώπου, εφόσον η τέλεση του εγκλήματος έγινε δυνατή εξαιτίας της έλλειψης εποπτείας ή ελέγχου από τα πρόσωπα του προηγούμενου στοιχείου α.

7. Οι παραπάνω κυρώσεις, όταν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις,  επιβάλλονται αθροιστικά.

8. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση των Υπουργών  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προστασίας του Πολίτη μπορεί να αυξάνονται τα ανώτατα όρια των προστίμων.

9. Ως αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του άρθρου αυτού, νοούνται οι Λιμενικές Αρχές της χώρας (Κεντρικά Λιμεναρχεία, Λιμεναρχεία και Υπολιμεναρχεία).

10. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 743/1977, όπως κωδικοποιήθηκε με το π.δ. 55/1998.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2011, 05:03 | Αναστασιάδης Αντώνιος

    1ον Αυστηρότατη τήρηση των νόμων, όσον αφορά στην καταγραφή και την επιβολή των προστίμων.
    2ον Να αυξηθούν κι άλλο τα πρόστιμα. Κυρίως στις μικρότερες παραβάσεις, ακόμα και αν πρόκειται για ένα αποτσίγαρο ή ένα πλαστικό μπουκάλι. Πολύ περισσότερο δε αν πρόκειται για μια σακούλα σκουπιδιών.
    3ον Να δημιουργηθούν εθελοντικές τοπικές ομάδες περιφρούρησης, καταγραφής και με δικαίωμα καταγγελίας και επίδοσης προστίμου κατά τους θερινούς μήνες.
    4ον ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Με κάθε τρόπο. Ο «Πολίτης» τα τελευταία χρόνια έχει αχρηστευθεί παντελώς. Είναι αυτονόητο και μόνο ένας μωρός δεν το κατανοεί ότι, μονό με την ενεργοποίηση του πολίτη και ανέξοδα, αφού δεν είναι εθελοντική η συμμετοχή του (ή ίσως ορισμένες φορές να χρειάζεται μονό ενδιαίτηση), μπορεί μια κοινωνία να προχωρήσει εμπρός.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2011, 22:12 | ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ Κ.

    ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΙΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΛΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ.
    ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ.