Άρθρο 5 Παραχάραξη νομίσματος και άλλων υλικών μέσων πληρωμής – Τροποποίηση άρθρου 207 ΠΚ (περ. β΄,  γ΄   και δ΄   άρθρου 4 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713)

Στο άρθρο 207 ΠΚ επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο μετά τη λέξη «άλλων» προστίθεται η λέξη «υλικών», β) τροποποιείται η παρ. 2 ως προς τα προβλεπόμενα μέσα πληρωμής, γ) προστίθεται νέα παρ. 2Α, δ) η παρ. 3 τροποποιείται με την προσθήκη ποινής για τις πράξεις της παρ. 2Α και το άρθρο 207 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 207
Παραχάραξη νομίσματος και άλλων υλικών μέσων πληρωμής
1. Όποιος παραποιεί ή νοθεύει νόμισμα οποιουδήποτε κράτους ή εκδοτικής αρχής, είτε κατά είτε πριν από το χρόνο νόμιμης κυκλοφορίας του είτε κατά το διάστημα κατά το οποίο γίνεται δεκτό προς ανταλλαγή από τους αρμόδιους φορείς, με σκοπό να το θέσει σε κυκλοφορία σαν γνήσιο, ή κατέχει πλαστό νόμισμα με τον ίδιο σκοπό, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.
2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, με τον ίδιο σκοπό, παραποιεί ή νοθεύει κάθε άλλο υλικό μέσο πληρωμής, εκτός από το νόμισμα, όπως πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κάρτες και λοιπές κάρτες που εκδίδονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ταξιδιωτικές επιταγές, λοιπές επιταγές και συναλλαγματικές.
2Α. Με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος, με τον ίδιο σκοπό, προμηθεύεται ή κατέχει το παραποιημένο ή νοθευμένο υλικό μέσο της παρ. 2.
3. Σε ιδιαίτερα ελαφρές περιπτώσεις μικρού αριθμού πλαστών ή μικρής φερόμενης αξίας τους, οι πράξεις των παρ. 1 και 2 τιμωρούνται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη και οι πράξεις της παρ. 2Α με ποινή φυλάκισης έως ένα (1) έτος.»

  • 27 Μαΐου 2022, 05:31 | Νικόλαος Β

    Αν και το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται σε ισχυρές μεθόδους ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης ηλεκτρονικών ενεργειών και συναλλαγών με δύο παράγοντες, θα είναι καλά να προστεθεί σχετικό άρθρο με το οποίο θα ορίζει μέσα στις δυνατές μεθόδους ισχυρής ταυτοποίησης/αυθεντικοποίησης (για Gov.gr τραπεζικά, ιδρυματα πληρωμών και λοιπές επιχειρήσεις) πέραν του αριθμού κινητού κινητού (που η χρήση του καθίσταται πλέον μή ασφαλής βλ. sim swapping μέσω πλαστογραφίας https://en.wikipedia.org/wiki/SIM_swap_scam
    https://www.enisa.europa.eu/news/enisa-news/beware-of-the-sim-swapping-fraud καθώς και διότι είναι εφικτό να αποστείλει κακόβουλος χρήστης γραπτό μήνυμα σε συνδομητή εμφανιζόμενος (πλαστά) ως τραπεζικό ίδρυμα) η χρήση της αυθεντικοποίησης με δύο παράγοντες μέσω τεχνολογιών TOTP καθώς και τεχνολογιών https://en.wikipedia.org/wiki/FIDO_Alliance (U2F).

    Συμπληρωματικά, θα πρέπει λόγω των ανωτέρω κενών ασφαλείας να δίνεται η δυνατότητα να αφαιρείται η χρήση του αριθμού κινητού ως δεύτερος παράγοντας στην ισχυρή ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με δύο παράγοντες