Άρθρο 05: Τροποποίηση του ν. 3811/2009 «Αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας – αποσυμφόρηση φυλακών κλπ»

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3811/2009 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Συνιστάται αρχή με την ονομασία «Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης», η οποία λειτουργεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποφαίνεται, κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος, επί των αιτήσεων αποζημίωσης των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση και των άρθρων 323Α και 351 του Ποινικού Κώδικα».
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του ν. 3811/2009 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Θύματα εγκλημάτων βίας από πρόθεση ή των άρθρων 323Α και 351 του Ποινικού Κώδικα που έχουν τελεστεί στην ημεδαπή, τα οποία έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα ή στο έδαφος άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούνται, κατόπιν αιτήσεως τους, εύλογης και προσήκουσας αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο».

  • 4 Ιουλίου 2013, 03:47 | Ζακλιν Χατζοπουλου

    Εκτός απο την αποζημίωση να καταβάλλουν τα έξοδα για την ψυχολογική τους υποστήριξη τόσο των θυρών όσο και των θυμάτων τους. Να υπάρχει Ψυχολογος που θα ελέγχει αν εχουν πρόοδο στην ψυχοθεραπεια τους ( για τους θύτες). Το ιδανικό θα ήταν να ζητούσαν συγχωρεση απο τα θύματα. Με την ψυχοθεραπεια και των δυο πλευρών. Επίσης, ο θύτης να προσφέρει κοινωφελές έργο με την εργασία του. Σε χώρο που να εχει επαφή με άτομα σαν το θυμα του