Άρθρο 14: Δικαίωμα πρόσβασης στο υλικό της δικογραφίας (Άρθρο 7 Οδηγίας 2012/13/ΕΕ)

1. Σε πρόσωπο που συλλαμβάνεται και κρατείται σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας, χορηγούνται στον ίδιο ή στον συνήγορό του, τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή των αρμόδιων αρχών και τα οποία είναι ουσιώδη για την αποτελεσματική αμφισβήτηση της νομιμότητας της σύλληψης και της κράτησης.
2. Οι αρμόδιες αρχές επιτρέπουν την πρόσβαση στο σύνολο του αποδεικτικού υλικού που κατέχουν υπέρ ή κατά του υπόπτου ή του κατηγορουμένου, σ’ αυτόν ή στον συνήγορό του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας και η προετοιμασία της υπεράσπισης.
3. Η αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης διασφαλίζεται με την έγκαιρη πρόσβαση στο αποδεικτικό υλικό και, πάντως, το αργότερο έως ότου γίνει αμετάκλητη η παραπομπή του κατηγορουμένου στο ακροατήριο. Αν νέο αποδεικτικό υλικό περιέλθει στις αρμόδιες αρχές, παραχωρείται εγκαίρως πρόσβαση σε αυτό.
4. Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 2 και 3, εφ’ όσον δεν θίγεται το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, οι αρμόδιες αρχές, δικαστικές ή υποκείμενες σε δικαστικό έλεγχο, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε τμήμα του υλικού, αν αυτή ενδέχεται να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή τα θεμελιώδη δικαιώματα άλλου προσώπου ή αν τέτοια άρνηση είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία σημαντικού δημοσίου συμφέροντος, όπως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η πρόσβαση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή έρευνας, ή να βλάψει σοβαρά την εθνική ασφάλεια.
5. Η πρόσβαση βάσει του παρόντος άρθρου παρέχεται δωρεάν.