Προτεινόμενη Χάρτα Δικαιωμάτων Εξαρτημένου Ατόμου

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Ή ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Η θεραπεία πρέπει να αποτελεί προϊόν ελεύθερης επιλογής του θεραπευόμενου και να γίνεται με βάση τις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας. Κανένας δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε θεραπεία. Το εξαρτημένο άτομο ενημερώνεται αναλυτικά και αποφασίζει ελεύθερα το είδος της θεραπείας, από τις διαθέσιμες, που θέλει να ακολουθήσει.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ, ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη και προσβάσιμη. Επειδή οι εξαρτημένοι μπορεί να μην είναι απολύτως αποφασισμένοι να ξεκινήσουν θεραπεία, είναι σημαντικό να διατίθενται οι υπηρεσίες τη στιγμή που το άτομο απευθύνεται σε αυτές για θεραπεία. Ορισμένοι θεραπευόμενοι μπορεί να φύγουν εάν η θεραπεία δεν είναι άμεσα διαθέσιμη ή προσβάσιμη. Όπως και με τις άλλες χρόνιες ασθένειες, όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες για επιτυχή έκβαση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
Τα στοιχεία του θεραπευόμενου και της θεραπείας είναι απόρρητα. Στο πλαίσιο παρακολούθησης ενός θεραπευτικού προγράμματος, ο θεραπευτής χρειάζεται να καταγράφει πληροφορίες που πολλές φορές αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του θεραπευόμενου. Η διασφάλιση της εχεμύθειας από το προσωπικό και του προσωπικού απορρήτου είναι ουσιώδης.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Το προσωπικό του θεραπευτικού κέντρου έχει υποχρέωση να ενημερώνει διεξοδικά και εμπεριστατωμένα τον θεραπευόμενο σχετικά με τους διαθέσιμους τρόπους θεραπείας και να απαντά σε όλες του τις απορίες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής της θεραπείας.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Για την ολιστική προσέγγιση και την εξατομικευμένη θεραπευτική πρόταση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το στάδιο και η βαρύτητα της εξάρτησης, το ατομικό ιστορικό, το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, η οικογενειακή κατάσταση, τα συνυπάρχοντα ψυχικά ή σωματικά προβλήματα, έτσι ώστε να προσαρμόζεται η θεραπεία στις ανάγκες του κάθε ξεχωριστού ατόμου.
Πρέπει επίσης να παρέχεται στο εξαρτημένο άτομο η δυνατότητα συνδυασμού των θεραπευτικών προσεγγίσεων (π.χ. φαρμακευτική θεραπεία, ψυχοκοινωνική παρέμβαση, κάλυψη προβλημάτων σωματικής υγείας, κ.λ.π.).

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Η Πολιτεία θα πρέπει να ορίσει τα κριτήρια ποιότητας και τις ελάχιστες προδιαγραφές για τη λειτουργία, των διαθέσιμων θεραπευτικών υπηρεσιών κάθε τύπου. Θα πρέπει επίσης να προσδιορίζεται, μια ιεραρχημένη λογοδοσία, η συστηματική παρακολούθηση και εξωτερική αξιολόγηση των υπηρεσιών, η σχέση κόστους-ωφέλειας και οι διαφάνεια στην επιλογή των σχετικών χρηματοδοτήσεων.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Πρέπει να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα του εξαρτημένου σε ιατρικές εξετάσεις και στη θεραπεία οργανικών παθήσεων (π.χ. μολυσματικών ασθενειών), ιδιαίτερα των εξαρτημένων που δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Κάθε εξαρτημένο άτομο είναι μια ξεχωριστή περίπτωση με διαφορετικότητα και εξατομικευμένες ανάγκες. Τα ιδιαίτερα και ειδικά χαρακτηριστικά κάθε εξαρτημένου πρέπει να γίνονται σεβαστά μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων, όπου προσδιορίζονται με σαφήνεια τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις κάθε ατόμου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Αν και η σημασία της συμμετοχικότητας στη λήψη πολιτικών αποφάσεων για την υγεία έχει πολλαπλώς τονιστεί, πουθενά ίσως δεν είναι πιο καθοριστική από τον τομέα της εξάρτησης, δεδομένου ότι το άτομο που την έχει αντιμετωπίσει και έχει υποστεί τις πολλαπλές και πολυεπίπεδες σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες είναι ο πλέον κατάλληλος σύμβουλος στην διαμόρφωση της απόφασης για τη συνολική διαχείριση του φαινομένου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Η θεραπεία πρέπει να παρέχεται από επαγγελματίες της υγείας με την κατάλληλη κατάρτιση. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης για την κλινική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Οι υπηρεσίες οφείλουν να απασχολούν ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό για την κλινική διαχείριση της εξάρτησης. Παράλληλα, αποτελεί κοινή πρακτική η εθελοντική ή αμειβόμενη απασχόληση ομοτίμων, δηλαδή ειδικά εκπαιδευμένων απεξαρτημένων, στα προγράμματα μείωσης της ζήτησης, υπό την εποπτεία των εξειδικευμένων επαγγελματιών των υπηρεσιών.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ
Ειδικά για τη θεραπεία της εξάρτησης από ναρκωτικά η ίση ευκαιρία για πρόσβαση σε άμεσα διαθέσιμες υπηρεσίες θεραπείας διαφυλάσσει πρωτίστως το δικαίωμα του εξαρτημένου ατόμου στη ζωή και συνιστά το πλέον θεμελιώδες ίσως δικαίωμα έναντι του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Η ικανοποίηση της ίσης μεταχείρισης σηματοδοτεί την έναρξη μιας θεραπευτικής πορείας αρχικά προς τη ζωή και σταδιακά προς την υπέρβαση της εξάρτησης, ενώ η άρνησή της συνεπάγεται ουσιαστικά την «καταδίκη» του ατόμου στην ουσιοεξάρτηση, τον κοινωνικό στιγματισμό και, πιθανόν, το θάνατο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα εξασφαλίζεται η υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων στο ίδιο επίπεδο με αυτήν που παρέχεται στον γενικό πληθυσμό. Πρέπει, επομένως, να διασφαλιστεί η πρόσβαση των εξαρτημένων κρατουμένων στη θεραπεία, όλων των τύπων, τις παρεμβάσεις πρόληψης των μολυσματικών ασθενειών και μείωσης της βλάβης, καθώς και στη θεραπεία των οργανικών και ψυχιατρικών ασθενειών που συχνά συνυπάρχουν με την εξάρτηση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η εργασιακή απασχόληση αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της κοινωνικής επανένταξης. Πρέπει να παρέχεται βοήθεια και στήριξη του εξαρτημένου στην εύρεση εργασίας μέσα από ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και επιδοτήσεων.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή η διδασκαλία στο πλαίσιο των θεραπευτικών προγραμμάτων θα πρέπει να κατοχυρωθεί για κάθε εξαρτημένο που έχει εγκαταλείψει το σχολείο, καθώς επίσης και ειδικά ευεργετήματα (π.χ. μόρια) για απεξαρτημένους χρήστες που επιθυμούν να συνεχίσουν στην ανώτερη εκπαίδευση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ
Η ακριβής και με αντικειμενικό τρόπο αναφορά στα θέματα των εξαρτήσεων συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση του στίγματος που σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από την άγνοια και την επιλεγμένη ενημέρωση. Η «αντικατάσταση» της λανθασμένης αντίληψης από την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση, θα συνδράμει καθοριστικά στη κατανόηση και στη στήριξη των εξαρτημένων ατόμων.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η κοινωνία πρέπει να «εκπαιδευτεί» με την κατάλληλη, συστηματική και συνεπή επικοινωνία στην εμπεριστατωμένη γνώση για την εξάρτηση και τα άτομα που τη βιώνουν και να «εκτεθεί» σε έναν διαφορετικό πολιτισμό επικοινωνίας, τέτοιο που σέβεται την προσωπικότητα των ατόμων αυτών να στηρίζει και να συνδράμει στις προσπάθειές τους για θεραπεία και αποκατάσταση, ως βασικό νομικό και ηθικό τους δικαίωμα.

  • Παρατηρήσεις, σχόλια και προσθήκες ανάλογα με την κάθε παράγραφο:
    1)ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Ή ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ.
    Σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών του προγράμματος, η ποινή του θεραπευόμενου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανθρωπιά και συνυπολογίζοντας το ιστορικό και τις ανάγκες του Θεραπευόμενου. Το ενδεχόμενο αποπομπής από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση μόνο σε περιπτώσεις λεκτικής ή σωματικής βίας καθώς και παραπλανητικής ουροληψίας. Στα προγράμματα φαρμακευτικής υποστήριξης, η δοσολογία του θεραπευόμενου θα πρέπει να μειώνεται σταδιακά ακόμα και σε συνθήκες κράτησης
    2)ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ, ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
    Θα πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα κάθε θεραπείας. Αυτό προϋποθέτει την οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων ώστε οι δομές τους να καθίστανται προσβάσιμες ανά πάσα στιγμή στιγμή (εξάλειψη λίστας στην Υποκατάσταση, άμεση εισαγωγή στα στεγνά προγράμματα έπειτα από φαρμακευτική αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου)
    4)ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
    Στις περιπτώσεις φαρμακευτικής υποστήριξης, ο θεραπευόμενος θα δικαιούται να αλλάξει ουσία χορήγησης εφόσον βιώνει παρενέργειες στον οργανισμό του από το αρχικό φάρμακο
    5)ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
    Πέρα από τις αμιγώς θεραπευτικές προσεγγίσεις, ο θεραπευόμενος θα πρέπει να έχει επίσης πρόσβαση σε νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες που να τον βοηθούν να ρυθμίζει κι άλλες εκκρεμότητες στη ζωή του
    6)ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    Η αξολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών θα πρέπει να είναι τακτική (προτείνουμε τα 2 χρόνια) και να συμμετέχουν σε αυτή κι οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι αποτιμώντας την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν
    15)ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    Η εκπαίδευση κι η κατάρτιση θα πρέπει να είναι δικαίωμα όλων των θεραπευομένων, συμπεριλαμβανομένων και των θεραπευομένων-κρατουμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα
    16)ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΥ
    Στη διαδικασία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και της δημιουργίας ενός νέου τρόπου σκέψης που θα πολεμά το στίγμα και τη διάκριση, θα μπορούν να συμβάλλουν οι θεραπευόμενοι κατόπιν εκπαίδευσης αλλά κι αξιοποίησης των προσωπικών τους εμπειριών
    Επιπλέον, έχουμε να προτείνουμε δύο ακόμα δικαιώματα που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικά:
    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
    Εκστρατεία ενημέρωσης όλων των χρηστών με θέμα την ασφαλή χρήση, αύξηση των διανομών ενέσιμου υλικού, νομιμοποίηση κι επέκταση χώρων επιτηρούμενης ενέσιμης χρήσης, κινητή μονάδα για επείγοντα περιστατικά, διανομή Ναλοξόνης στους χρήστες και στις οικογένειές τους
    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ
    Καμιά αστυνομική αρχή δε θα εισβάλει σε σπίτια χρηστών χωρίς ένταλμα (κάτι που συμβαίνει συχνά)παραβιάζοντας το οικογενειακό άσυλο
    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ
    Μετά από ένα διάστημα καθαρότητας που θα καθοριστεί μαζί με μια σειρά κριτηρίων και με τη σύμφωνη γνώμη του θεραπευτή, ο Θεραπευόμενος που λαμβάνει φαρμακευτική υποστήριξη, θα μπορεί να περάσει στη συνταγογράφηση άρα στην αυτοδιαχείριση του υποκαταστάτου
    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
    Σε περίπτωση σύλληψης θεραπευόμενου για παλιό ή νέο αδίκημα, οι αστυνομικές αρχές που έρχονται αντιμέτωποι με θεραπευόμενο που βιώνει στερητικό σύνδρομο, θα του παραχωρούν δικαίωμα αναβολής της κατάθεσης έως ότου είναι σε θέση να καταθέσει.

    Αυτές είναι οι παρατηρήσεις κι οι προσθήκες μας στη Χάρτα Δικαιωμάτων Εξαρτημένων Ατόμων. Οφείλουμε ωστόσο να πούμε ότι η προτεινόμενη Χάρτα είναι πολύ καλογραμμένη και προσεγγίζει συνολικά τα δικαιώματα των θεραπευομένων μέσα στη λογική μείωσης της βλάβης, γεγονός που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Ελπίζουμε το κείμενο αυτό να αποκτήσει τη δύναμη που πρέπει ώστε να προστατεύει τους χρήστες από την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

    Με εκτίμηση
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

  • 11 Αυγούστου 2014, 09:22 | Κατσιώκαλη Όλγα

    Θα χρειαζόταν ίσως μια μεγαλύτερη συζήτηση για το αν είναι δόκιμο να χρησιμοποιείται ο όρος «χρόνια ασθένεια» στη χάρτα δικαιωμάτων. Πρώτα από όλα γιατί θεωρητικά( παγοσμίως) δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων και γενική αποδοχή σε αυτό τον όρο και κατα δεύτερο λόγο γιατί οι περισσότεροι εξαρτημένοι θεωρούν προσβλητικό χαρακτηρισμό το να αποκαλούνται άρρωστοι λόγω της εξάρτησής τους( κατά τη γνώμη μου λοιπόν ξεκινά η χάρτα με ερωτηματικά σε σχέση με το δικαίωμα των ανθρώπων να ορίζουν τον εαυτό τους ως υγιή ή ως χρόνια πάσχοντα )

    Το δεύτερο σχόλιο αφορά την παράγραφο για το δικαίωμα των εξαρτημένων να επιλέγουν τη θεραπευτική προσέγγιση και αντίστοιχα την υποχρέωση των φορέων να ενημερώνουν . Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται μια σοβαρή εκτίμηση αναγκών και ο εξαρτημένος να παραπέμπεται στη δομή εκείνη η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και νιώθει ο ίδιος ότι του ταιριάζει. Καθώς έχω εργαστεί επί χρόνια σε συμβουλευτικό κέντρο με παραπομπές σε όλα τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης ( μετά από εκτίμηση αναγκών) , δυστυχώς έχω διαπιστώσει ότι αυτό δε γίνεται στην πράξη όπως αναφέρεται στη χάρτα. Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί από όλους τους φορείς, ως πρακτική κυρίως , ώστε οι παραπομπές να αντιστοιχούν στις ανάγκες των ανθρώπων και όχι στις ανάγκες σε « νούμερα» των φορέων.
    Και τελικά (γιατί όχι;) κάποτε να υπάρξει ένα κοινό κέντρο υποδοχής εξυπηρετούμενων , το οποίο να αξιολογεί τις ανάγκες και να παραπέμπει στην κατάλληλη δομή.
    Πάντως καλή η προσπάθεια να μπουν σε συζήτηση αυτά τα ζητήματα .
    Κατσιώκαλη Όλγα

  • 12 Ιουλίου 2014, 11:42 | γΙΩΡΓΟς σ

    Δικαιωμα καθε θεραπευομενου να λαμβανει την θεραπεια του,ακομα και αν βρεθει κρατουμενος σε αστυνομικο τμημα /παραρτημα σφαλειας.
    Δεν μπορει να χρησιμοποιειται η θεραπεια ως ειδος βασανηστηριου (η αρνηση χορηγησης της δηλαδη) με σκοπο την αποσπαση πληροφοριων.

    Δικαιωμα σε ανθρωπινη μεταχειρηση.(εκει ειναι που πρεπει να θεσμοθετηθουν εκπαιδευση ειδικη για τους αστυνομικους για το θεμα χρησης/θεραπειας).
    Η Ισοτιμη μεταχειρηση δεν μπορει να γινεται αλλοθι για βασανισμο κρατουμενων εξαρτημενων ατομων με αρνηση χορηγησης της θεραπειας τους για να μην διαφερουν απο τους υπολοιπους…..

    Επισης πρεπει να φτιαχτουν κοινωνικες υπηρεσιες που να βοηθουν τους θεραπευομενους και να τους καθοδηγουν ως προς τα δικασιωματα τους ,και τις πιθανες παροχες που μπορουν να εχουν απο το κοινωνικο κρατος.
    Η κατασταση μεχρι τωρα ειναι ανυποφορη ,εξαρτωμενη απο την καλη διαθεση υπαλληλων της προνοιας.
    Αντιθετα θα επρεπε να υπαρχει ενα σημειο επαφης των κοινωνικων υπηρεσιων με τα προγραμματα ωστε οι εξαρτημενοι να απευθυνονται σε ανθρωπους που ξερουν την ιδιαιτερη φυση του προβληματος αντι να χρειαζεται καθε ενας θεραπευομενος να βρει την ακρη του νηματος απο μονος του και καθε φορα απο την αρχη.
    Ενα one stop shop μεσα στα προγραμματα ΟΚΑΝΑ ας πουμε,οπου καθε ενδιαφερομενος θα μπορει να καταθεσει την αιτηση του για εξεταση απο ΚΕΠΑ για αναπηρικο επιδομα ας πουμε.
    Τοσο απλο.Αντι να τρεχουμε απο γραφειο σε γραφειο δημοσιας υπηρεσιας επι μηνες χωρις αποτελεσμα.

  • 11 Ιουλίου 2014, 19:10 | ΧΡΙΣΤΙΑ ΕΛΕΝΗ

    Σπουδαία δουλειά απο σπουδαίους ανθρώπους που αναγνωρίζουν την μοναδικότητα του ατόμου, την αξία της ανθρωπινής ζωής,την εξάρτηση ως ασθένεια.
    Δεν νοείται θεραπευτικός σχεδιασμός, που δεν εμπεριέχει την πλήρη κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση και ενσωμάτωση του ατόμου.
    Ιδιαίτερα θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην κυρία Μαλλιώρη που αγγίζει την πολυπλοκότητα του θέματος της ολιστικής αντιμετώπισης των ουσιοεξαρτήσεων τονίζοντας την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος.
    Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως στην Ελλάδα οι κατάλληλοι άνθρωποι, οι επιστήμονες, και τα σπουδαία μυαλά αδικούνται.

    Συγχαρητήρια

  • 8 Ιουλίου 2014, 11:07 | βασιλης αλεξιου

    πολύ σωστα τα οσα αναφέρονται. επισης θα πρεπει να αναγνωριστεί και το δικαιωμα του χρηστη ειτε εξαρτημενου ειτε όχι στην ελευθερια.δεν θα πρεπει να φυλακίζονται ενήλικοι πολιτες επειδή αγορασαν η πουλησαν ναρκωτικα.η αποποινικοποιηση ολων των ουσιων και η αμεση αποφυλακιση ολων των κρατουμενων για τέτοιες υποθεσεις πρεπει να είναι η πρωτη μας προτεραιοτητα.οι μονοι που κερδιζουν από την αποτυχημενη ποινικοποιηση είναι οι εμποροι ναρκωτικών που γινονται κάθε χρονο πλουσιότεροι και φυσικα πολιτικα προσωπα και κρατικοι υπαληλοι που χρηματίζονται από εμπορους για να εχουν ασυλια από ποινικη διωξη και διευκολινση στην δραση τους.