Άρθρο 04: [άρθρο 1 περ. 7 [9 παρ. 3, 9β, 9γ και 9δ]

Μετά το άρθρο 4 του Ν. 3663/2008 προστίθεται άρθρο 4α με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«4Α Αρμοδιότητες του εθνικού μέλους σε εθνικό επίπεδο
1.Το εθνικό μέλος, με την ιδιότητά του ως αρμόδια εθνική αρχή, δικαιούται να λαμβάνει, να διαβιβάζει, να διευκολύνει και να παρακολουθεί την εκτέλεση καθώς και να παρέχει συμπληρωματικές πληροφορίες όσον αφορά την εκτέλεση των αιτήσεων και των αποφάσεων δικαστικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων όσον αφορά πράξεις με τις οποίες υλοποιείται η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης. Όταν ασκούνται εξουσίες αναφερόμενες στην παρούσα παράγραφο, η αρμόδια εθνική αρχή ενημερώνεται το ταχύτερο δυνατόν.
2. Σε περιπτώσεις μερικής ή ατελούς εκτέλεσης αιτήσεως δικαστικής συνεργασίας, το εθνικό μέλος, με την ιδιότητά του ως αρμόδια εθνική αρχή, δικαιούται να ζητήσει από την αρμόδια δικαστική αρχή του κράτους μέλους του να λάβει συμπληρωματικά μέτρα προκειμένου να εκτελεσθεί πλήρως η αίτηση.
3. Το εθνικό μέλος, με την ιδιότητά του ως αρμόδια εθνική αρχή, δικαιούται να υποβάλλει πρόταση στην αρμόδια ημεδαπή αρχή προς:
α) έκδοση και συμπλήρωση αιτήσεων και αποφάσεων δικαστικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων πράξεων που υλοποιούν την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης ,
β) εκτέλεση αιτήσεων και αποφάσεων δικαστικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων πράξεων που υλοποιούν την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης ,
γ) παραγγελία μέτρων για τη διεξαγωγή έρευνας εντός του κράτους μέλους τους, τα οποία κρίνονται αναγκαία σε συνεδρίαση συντονισμού, την οποία διοργάνωσε η EUROJUST προς παροχή συνδρομής σε αρμόδιες εθνικές αρχές που συμμετέχουν σε συγκεκριμένη έρευνα και στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές τις οποίες αφορά η έρευνα.
4. Το εθνικό μέλος, με την ιδιότητά του ως αρμόδια εθνική αρχή κατόπιν αιτήσεώς της, δικαιούται, σε επείγουσες περιπτώσεις: α) να προτείνει την πραγματοποίηση ελεγχόμενων παραδόσεων και να υποβάλλει προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αυτών και β) να προτείνει μέτρα σχετικά με την εκτέλεση αιτήσεων και αποφάσεων δικαστικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων σχετικά με πράξεις που αφορούν την υλοποίηση της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης. Μόλις εντοπισθεί η αρμόδια εθνική αρχή ή πραγματοποιηθεί επαφή μαζί της, η τελευταία ενημερώνεται για τις ενέργειες του εθνικού μέλους που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.

5. Το εθνικό μέλος μπορεί να έρχεται σε άμεση επαφή με τις αρμόδιες αρχές του κράτους.