Άρθρο 12

Το άρθρο 13 του Ν. 3489/2006 (Α΄ 205), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 20 Ν.4072/2012 (Α΄86), αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» συνεπικουρείται στο έργο του από την Συμβουλευτική Επιτροπή Ανάπτυξης της Ζ.ΚΑΙ.Θ., η οποία λειτουργεί χωρίς οποιαδήποτε αποζημίωση ως συμβουλευτικό όργανο.
2. Η Επιτροπή συνιστάται στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και αποτελείται έως δεκαπέντε μέλη, τα οποία μπορούν να προέρχονται από τον επιχειρηματικό, τον επιστημονικό – τεχνικό και τον ερευνητικό χώρο, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, και πρέπει να διακρίνονται για τις ειδικές γνώσεις και την εμπειρία τους επί θεμάτων που ορίζονται από το σκοπό της εταιρείας. Τα λειτουργικά έξοδα της Επιτροπής, όπως ενδεικτικά τα έξοδα μετακίνησης των μελών, αναλώσιμα υλικά – γραφική ύλη κλπ, βαρύνουν τον προϋπολογισμό της εταιρείας «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.».
3. Τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης. Η θητεία τους είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται. Με όμοια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο αναπληρωτής του. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη λειτουργία και διοικητική και οικονομική υποστήριξη της Επιτροπής.
4. Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παράγραφο 3, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος, μπορεί να μεταβάλλεται η σύνθεση των μελών της Επιτροπής με απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης.
5. Η Επιτροπή συνέρχεται τακτικά μία φορά κάθε έξι μήνες και εκτάκτως κατά την κρίση του Προέδρου της. Η γραμματειακή υποστήριξη του έργου της Επιτροπής διενεργείται από τους υπαλλήλους της εταιρείας».

  • Άρθρο 12:
    Σχετικά με την Συμβουλευτική Επιτροπή των άρθρων 12-13, επισημαίνεται ότι το εν λόγω όργανο μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο ως δεξαμενή σκέψης που θα υποστηρίξει αποτελεσματικά την Α.Ζ.Κ. Α.Ε., μόνον εφόσον στελεχωθεί από έμπειρα στελέχη και εμπειρογνώμονες και με την επιφύλαξη ότι δε θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας της εταιρίας. Θα μπορούσε επίσης να εξετασθεί η πιθανότητα μέρος των μελών της Επιτροπής να υποδεικνύεται από φορείς (π.χ. Ε.Β.Ε.Θ.) της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ώστε να εξασφαλισθεί η ενεργότερη συμμετοχή και εμπλοκή φορέων και παρόντων της τοπικής κοινότητας στο εγχείρημα της Ζ.ΚΑΙ.Θ. Παρατηρείται ωστόσο ότι ο ρόλος της Επιτροπής θα πρέπει να διατηρηθεί σε αυστηρά συμβουλευτικά πλαίσια και να μην εξελιχθεί σε ένα ακόμη διοικητικό όργανο, το οποίο απλά θα περιπλέξει και καθυστερήσει την υλοποίηση του εγχειρήματος.

  • 26 Απριλίου 2013, 11:34 | ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΠ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΕ, ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ-ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ

    Η Συμβουλευτική Επιτροπή Ανάπτυξης να αποτελείται από 7 μέλη, με αξιολογικά κριτήρια και χωρίς οριζόντια πολιτικά κριτήρια.

  • 24 Απριλίου 2013, 14:01 | Γιώργος Χαραλάμπους

    Άρθρο 12
    Στο άρθρο 12 παράγραφος 5 ορίζεται ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή συνεδριάζει εκτάκτως σύμφωνα με την κρίση του προέδρου της, ενώ στο άρθρο 13 παράγραφος 1 δίνεται το δικαίωμα στο Δ.Σ. στης εταιρίας καθώς και στον ΥΜΑΘ να συγκαλέσουν εκτάκτως της επιτροπή.