Άρθρο 3

Το άρθρο 3 του Ν.3489/2006 (Α΄205) , όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 14 του Ν.4072/2012 (Α΄86) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 3
Ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.»
1. Ιδρύεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» («Εταιρεία»), με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η οποία εποπτεύεται από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης. Η εταιρεία επιδιώκει σκοπούς κοινωφελείς και δημοσίου συμφέροντος και έχει ως κύρια αποστολή τη διαχείριση και την ανάπτυξη της Ζ.ΚΑΙ.Θ. Η εταιρεία δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κάθε φορά, και λειτουργεί αποκλειστικά με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, στο πλαίσιο των διατάξεων του παρόντος νόμου και του καταστατικού της και συμπληρωματικά, των διατάξεων του κ.ν. 2190/1920 (Α`37), εξαιρείται δε από τις διατάξεις του Ν. 3429/2005 (Α΄314).
2. Η διοίκηση της εταιρείας, η οργάνωση και η λειτουργία της, οι αρμοδιότητες των οργάνων της και κάθε ειδικότερο θέμα ρυθμίζονται με το καταστατικό της, το οποίο καταρτίζεται από το Δ.Σ. αυτής και εγκρίνεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια διαδικασία τροποποιείται το καταστατικό της Εταιρείας».

  • Άρθρο 3:
    Επισημαίνεται κατ’ αρχάς ότι κρίνεται εξαιρετικά θετική η υπαγωγή της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. στην εποπτεία του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, δεδομένου ότι η Ζ.ΚΑΙ.Θ. θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτει η χωρική αρμοδιότητα του ως άνω Υπουργείου.
    Επισημαίνεται επιπλέον ότι, η εξαίρεση της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. από τις διατάξεις που ισχύουν για τα ν.π.ι.δ. και α.ε. του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας και την επιτυχία του εγχειρήματος της Ζ.ΚΑΙ.Θ., δοθέντος ότι μόνο κατα αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλισθεί η ευέλικτη και αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας. Εξάλλου, η ρύθμιση αυτή δεν θίγει το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στη διοίκηση της εταιρείας (μέσω της Γ.Σ. και –ενδεχομένως- της συμμετοχής στο Δ.Σ.) διασφαλίζει πλήρως τη χρηστή διοίκηση των υποθέσεων και οικονομική διαχείριση της εταιρείας. Ωστόσο, χάριν σαφήνειας της προτεινόμενης ρύθμισης και αποφυγής παρερμηνειών, προτείνεται η φράση «ευρύτερο δημόσιο τομέα» να συμπληρωθει με την φράση «ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1Β του Ν.2362/1995».

  • 11 Απριλίου 2013, 11:16 | StevenK

    Δηλαδή η ΑΖΚ κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την άδεια του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Α, και δεν είναι ΔΕΚΟ, μην και την κλείσει η Τρόϊκα.
    Επίσης, κανένα κίνητρο για τις επιχειρήσεις, και καμία χρηματοδότηση.

    Από το Δημόσιο, Μέσω του Δημοσίου, για το Δημόσιο.