Άρθρο 7 Εισαγωγή και φοίτηση στην Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία – Τροποποίηση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 48 ν. 4781/2021

Στο άρθρο 48 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί της εισαγωγής και φοίτησης στη Διπλωματική Ακαδημία, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο και στο κείμενο, οι λέξεις «Διπλωματική Ακαδημία» και η συντομογραφία (Δ.Α.) αντικαθίστανται, από τις λέξεις «Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία» και τη συντομογραφία (Ε.Δ.Α.), αντίστοιχα, β) στην παρ. 1, βα) στο πρώτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «και Διοικητικής Οργάνωσης» ββ) προστίθεται περ. γ), γ) στην παρ. 2, στο πέμπτο εδάφιο, διαγράφονται οι λέξεις «ούτε άλλης μορφής φύλλο ποιότητας», δ) στην παρ. 3, προστίθενται εδάφια τρίτο, τέταρτο και πέμπτο και το άρθρο 48 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 48

Εισαγωγή και φοίτηση στην Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία

  1. Ο διαγωνισμός εισαγωγής υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας στην Ε.Δ.Α. διενεργείται, με μέριμνα της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης, μια τουλάχιστον φορά κατ‘ έτος, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις Ακολούθων Πρεσβείας, κατόπιν σχετικής προκήρυξης που εκδίδεται από τον Υπουργό Εξωτερικών. Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτούνται, εκτός των γενικών προσόντων του άρθρου 319, και τα ακόλουθα ειδικά προσόντα:

α) πτυχίο Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής ή αρμοδίως αναγνωρισμένος τίτλος α’ κύκλου σπουδών της αλλοδαπής,

β) άριστη γνώση της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας,

γ) να μην έχει συμπληρώσει ο υποψήφιος το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του.».

  1. Ο χρόνος φοίτησης στην Ε.Δ.Α. υπολογίζεται ως συντάξιμος. Ως τέτοιος υπολογίζεται και ο χρόνος φοίτησης στο Κέντρο Διπλωματικών Σπουδών, για το διάστημα που αυτό λειτούργησε, πριν από τη σύσταση της Ε.Δ.Α. Στους σπουδαστές της Ε.Δ.Α. εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους οι διατάξεις του Β’ και Γ’ Μέρους του Υπαλληλικού Κώδικα και λογίζονται από την εισαγωγή τους ως δόκιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, με όλα τα σχετικά καθήκοντα, περιορισμούς και δικαιώματα, καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, με την καταβολή των σχετικών εισφορών. Με εντολή του Διευθυντή της Ε.Δ.Α., δύναται να ανατεθούν στους σπουδαστές, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, καθήκοντα εντός των Διευθύνσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Για τους σπουδαστές της Ε.Δ.Α. δεν συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης.
  2. Οι σπουδαστές της Ε.Δ.Α. λαμβάνουν κατά το διάστημα της εκπαίδευσής τους αποδοχές ίσες με το σύνολο των αποδοχών του Ακολούθου Πρεσβείας, εκτός από το επίδομα ειδικών καθηκόντων της περ. Α’ της παρ. 1 του άρθρου 144 του ν. 4472/2017 (Α’ 74). Οι ανωτέρω αποδοχές καταβάλλονται και μετά την αποφοίτησή τους και έως τον διορισμό τους ως Ακολούθων Πρεσβείας. Οι σπουδαστές της Ε.Δ.Α. έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν ανελλιπώς το πρόγραμμα σπουδών στη σειρά φοίτησης στην οποία έχουν επιτύχει. Οι μετακινήσεις τους για εκπαιδευτικές επισκέψεις επιβαρύνουν την Ε.Δ.Α. Εάν διακόψουν τις σπουδές τους στην Ε.Δ.Α., υποχρεούνται να επιστρέψουν τις αποδοχές που έλαβαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.
  3. Όσοι σπουδαστές έχουν την ιδιότητα υπαλλήλου φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ή μέλους Δ.Ε.Π., τελούν, αυτοδικαίως, σε απόσπαση από την έναρξη του χρόνου φοίτησής τους στην Ε.Δ.Α. και συνεχίζουν να λαμβάνουν τις αποδοχές της θέσης του φορέα στον οποίο ανήκουν.».
  • 1 Δεκεμβρίου 2024, 17:40 | Ε.θ.

    Θα πρέπει να εξηγηθεί η επιστροφή της γαλλικής ως υποχρεωτικής γλώσσας εξέτασης και ο λόγος που, ενώ υπάρχει ανάγκη να στελεχωθει ο κλάδος με αξιόλογους νέους που γνωρίζουν άριστα γερμανικά ή ισπανικά, θεωρούνται, εκ των πραγμάτων, ως μη επαρκείς. Πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι η επιμονή στη γαλλική γλώσσα αντίκειται στις προσπάθειες να επαναπατριστούν οι νέοι και νέες που εγκατέλειψαν την χώρα την προηγούμενη δεκαετία και έχουν άριστα προσόντα.

  • 1 Δεκεμβρίου 2024, 11:00 | ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Στη παρ. 2 του άρθρου 47 να προστεθεί και το Μέρος Ε΄ (Πειθαρχικό Δίκαιο) του Υπαλληλικού Κώδικα.

  • 30 Νοεμβρίου 2024, 14:22 | Μπάμπης Καστορίδης

    Ο κλάδος διοικητικού προξενικού θα πρέπει να έχει δυνατότητα μετάταξης σε άλλους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί ο θεσμός του υποπροξένου σε Αρχές που είναι υποστελεχωμένες, ενίοτε και χωρίς διπλωμάτες.

  • 23 Νοεμβρίου 2024, 21:24 | Βασίλειος Σιταράς

    Ως προς το ηλικιακό όριο εισαγωγής, αυτό αντίκειται στην Οδηγία 2000/78/ΕΚ και εκτιμώ ότι θα εκπέσει στο Δικαστήριο, στη (λίαν πιθανή) περίπτωση αιτήσεως ακυρώσεως υποψηφίου άνω των 40 ετών. Επίσης η προϋπόθεση εισαγωγής «άριστη γνώση της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας» δέον όπως αντικατασταθεί από εκείνη που υπήρχε πριν τον Οργανισμό του 2021, ήτοι «άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και μίας εκ των πέντε λοιπών βασικών γλωσσών του ΟΗΕ (δηλ. γαλλικά, ισπανικά, αραβικά, κινεζικά, ρωσικά)». Είναι μεγάλη η έλλειψη στο Υπουργείο γλωσσομαθών στις εν λόγω, πολύ σημαντικές, γλώσσες, ενώ τα γαλλικά έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ σήμερα, παρά τη βαρύνουσα θέση που κατέχουν εντός της ΕΕ.

  • 21 Νοεμβρίου 2024, 18:42 | Παπαδόπουλος Δημήτρης

    Θα πρέπει να μας εξηγήσετε από που κι ως που η ηλικία κάτω των 40 αποτελεί ειδικό προσόν διορισμού, λες και είναι πτυχίο ή γνώση ξένων γλωσσών. Κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε και για το διαγωνισμό των δικαστών κι έγινε χαμός από τις αντιδράσεις.

  • 20 Νοεμβρίου 2024, 14:06 | Κυριάκος Χατζόπουλος

    Σχετικά με το ηλικιακό όριο που θεσπίζεται με την παράγραφο 1γ του άρθρου 48, ενδέχεται να υπάρχει ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου που αφορά την ίση μεταχείριση στην εργασία ανεξάρτητα από την ηλικία.