ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπό του παρόντος νόμου αποτελεί η επικαιροποίηση του ισχύοντος οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών (ν. 4781/2021, Α΄ 31) και η αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν από την πρώτη εφαρμογή του, προκειμένου να επιτελεί άρτια την αποστολή του, ήτοι την αποτελεσματική υποστήριξη της εξωτερικής πολιτικής της Χώρας.

  • 1 Δεκεμβρίου 2024, 22:49 | ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Μία πρόσθετη τροπολογία που προτείνει η Ένωση αφορά στην τροποποίηση του άρθρου 381 του Οργανισμού (Αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας των Υπαλλήλων ΟΕΥ). Πιο συγκεκριμένα, το προβλεπόμενο, για την υποχρεωτική αποχώρηση των Υπαλλήλων ΟΕΥ από την υπηρεσία, ηλικιακό όριο των 65 ετών, εφόσον αυτοί έχουν συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας στον Κλάδο ΟΕΥ, τελεί σε δυσαρμονία προς το γενικώς ισχύον όριο των 67 ετών, που προβλέπεται για τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς εισάγει ανεπίτρεπτη διάκριση λόγω ηλικίας, χωρίς αυτή να συνδέεται με κάποια ουσιαστική και καθοριστική επαγγελματική προυπόθεση (βλ. Οδηγία 2007/1978 (ΕΕL 303, 16), ν.3304/2005 (Α’15), ν.4443/2016 (Α’232), ΔΕφΑθ 787/2024).

    Πέραν τούτου, η υποχρεωτική αποχώρηση των Υπαλλήλων ΟΕΥ με τη συμπλήρωση της 35ετούς υπηρεσίας τους στον Κλάδο ΟΕΥ και του 65ου έτους της ηλικίας τους, επιφέρει συνταξιοδοτική βλάβη και σοβαρή οικονομική ζημία σε εκείνους που συνταξιοδοτούνται ήδη από την 1.1.2022 και δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη συνολικής πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, η οποία απαιτείται πλέον για την λήψη πλήρους σύνταξης πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους (βλ. παρ. 16 Π.Δ. 169/2007 ΦΕΚ Α 210/31.8.2007, έτσι όπως προστέθηκε με την υποπαράγραφο Β.2 περ.α Ν.4093/2012, ΦΕΚ Α 222/12.11.2012).

    Ως εκ τούτου, προτείνουμε στο κατατεθέν σχέδιο νόμου να τροποποιηθεί το άρθρο 381 παρ. 1 του Οργανισμού ΥΠΕΞ (Ν. 4781/2001, ΦΕΚ Α 31/28.2.2001), προκειμένου να εξασφαλισθεί η 40ετής συνολική πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία των Υπαλλήλων ΟΕΥ που είναι απαραίτητη, προκειμένου να τους χορηγηθεί πλήρης σύνταξη, ως εξής :

    Άρθρο 381

    Αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας

    1. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας τους αποχωρούν από την υπηρεσία εφόσον έχουν συμπληρώσει τριακονταπενταετή πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία στον Κλάδο και τεσσαρακονταετή συνολική πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία δημόσια υπηρεσία. Εάν οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, κατά τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου (65ου) έτους της ηλικίας τους, δεν έχουν συμπληρώσει (40) σαράντα έτη συνολικής πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, παρατείνεται η παραμονή τους στην υπηρεσία έως τη συμπλήρωση της τεσσαρακονταετίας όχι, όμως, πέραν του εξηκοστού εβδόμου (67ου) έτους της ηλικίας τους. Οι ανωτέρω απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.

  • 1 Δεκεμβρίου 2024, 21:54 | ΔΣ Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων

    Το ΔΣ της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, σε συνέχεια προσεκτικής ανάγνωσης του σχεδίου νόμου «Παρεμβάσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών», έχει υποβάλει σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις για τα κάτωθι άρθρα: 22, 30, 36, 37, 47 και 60.

  • 1 Δεκεμβρίου 2024, 12:53 | ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Πέραν των σχολίων που έχουν διατυπωθεί από την ΕΝΔΥΟΕΥ σε επιμέρους άρθρα, καταχωρούμε εδώ τον σχολιασμό μας επί πρόσθετων διατάξεων που διατρέχουν τον Οργανισμό του ΥΠΕΞ.

    Πρόσθετες διατάξεις
    1. Με το άρθρο 7 του σχεδίου νόμου ορίζεται ως ανώτατο όριο ηλικίας για τον διορισμό στο διπλωματικό κλάδο το 40ο έτος της ηλικίας. Ανάλογοι λόγοι ισχύουν και για τον κλάδο ΟΕΥ. Θα πρέπει συνεπώς να αναδιατυπωθεί και το άρθρο 341 παρ. 1 του ν. 4781/2021 ως εξής:
    «1. Στον Κλάδο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων διορίζονται απόφοιτοι του Τμήματος Εξειδίκευσης Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ε.Σ.Δ.Δ.Α.. Απαραίτητο τυπικό προσόν για την εισαγωγή στο τμήμα υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. είναι η άριστη γνώση, διαπιστούμενη με εξέταση, της αγγλικής γλώσσας, καθώς και της γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας και να μην έχει συμπληρώσει ο υποψήφιος το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του.»
    Κατά την γνώμη μας αντίστοιχη διατύπωση πρέπει μετά από διαβούλευση με την οικεία συνδικαλιστική οργάνωση να προβλεφθεί και για τον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.
    2. Θα πρέπει να επανέλθει η συμμετοχή των κοινωνικών φορέων στη διαδικασία σχεδιασμού του δικτύου Γραφείων ΟΕΥ (να επανέλθει δηλαδή η ρύθμιση για τα επιμελητήρια που είχε ο ν. 3986/2033 και ο ν. 3566/2007), ενώ θα πρέπει να απαλειφθεί η σύμπραξη του υπουργού εσωτερικών καθώς δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις αλλά θέσεις της εξωτερικής υπηρεσίας. Για το λόγο αυτό προτείνεται η αναδιατύπωση των εξουσιοδοτήσεων του άρθρου 313 του ν. 4721/2021 ως εξής:
    «Άρθρο ….
    To άρθρο 313 του ν. 4781/2021 αντικαθίσταται ως εξής:
    «Άρθρο 313
    Εξουσιοδοτικές διατάξεις
    1. Με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, δύναται να συστήνονται Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) στην έδρα Πρεσβείας, Γραφείου Συνδέσμου, Γενικού Προξενείου ή Προξενείου, ή σε άλλη πόλη της χώρας αρμοδιότητας διπλωματικής Αρχής και να καθορίζεται η σύνθεση και η περιφέρεια αρμοδιότητας τους.
    2. Με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να μεταβληθεί η περιφέρεια αρμοδιότητας του Γραφείου Ο.Ε.Υ. ή η έδρα του στην ίδια χώρα. Με όμοιο διάταγμα η περιφέρεια αρμοδιότητας Γραφείου Ο.Ε.Υ. μπορεί να επεκτείνεται και σε περιοχή αρμοδιότητας άλλης Πρεσβείας από αυτή στην οποία ανήκει, εφόσον εκεί δεν λειτουργεί αντίστοιχο Γραφείο, κατόπιν εισηγήσεων των εμπλεκόμενων διπλωματικών Αρχών.
    3. Τα διατάγματα των παρ. 1 και 2 εκδίδονται μετά από γνώμη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Επιμελητηρίων. Η γνώμη των Επιμελητηρίων παρέχεται εντός δεκαπέντε ημερών αφότου ζητηθεί, άλλως τεκμαίρεται θετική και το διάταγμα μπορεί να εκδοθεί και χωρίς αυτήν.
    4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, εξειδικεύονται περαιτέρω οι παρεχόμενες κατά το άρθρο 310 παρ. 3 υπηρεσίες, ορίζεται ο τύπος της καταρτιζόμενης σύμβασης και κάθε άλλο σχετικό θέμα ή λεπτομέρεια. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα σχετικά για τις υπηρεσίες αυτές ανταποδοτικά τέλη. Επί των ανωτέρω ποσών, όπως και των πάσης φύσεως επιστροφών φόρων, εφαρμόζονται, αναλόγως, οι διατάξεις περί προξενικών εισπράξεων. Στις χώρες όπου υφίστανται συναλλαγματικοί περιορισμοί τα εν λόγω δημόσια έσοδα διατίθενται για κάλυψη των αναγκών της οικείας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί το Γραφείο Ο.Ε.Υ., και των άλλων διπλωματικών ή προξενικών αρχών που εδρεύουν στην ίδια χώρα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών ρυθμίζονται οι τυχόν αναγκαίες ειδικότερες λεπτομέρειες και διαδικασίες.»
    3. Με το ν. 4781/2021 τα Γραφεία ΟΕΥ που εδρεύουν σε προξενικές αρχές έπαυσαν να υπάγονται στις προϊστάμενες πρεσβευτικές αρχές (όπως συνέβαινε από της ιδρύσεως τους το 1948) και υπήχθησαν απευθείας στις προξενικές αρχές. Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα τόσο ως προς την ανακοίνωση των υπαλλήλων του κλάδου ΟΕΥ όσο και ως προς το ζήτημα της αναπλήρωσης του προϊσταμένου της προξενικής αρχής.
    – Η μία λύση θα ήταν η επανάληψη της διατάξεως για την αναπλήρωση σε πρεσβευτικές αρχές του άρθρου 294 παρ. 3 του ν. 4981/2021 στη παρ. 3 του άρθρου 305 του ν. 4781/2021, ως εξής:
    «3. Τον προϊστάμενο προξενικής αρχής, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει, προσωρινά σε όλα τα καθήκοντά του, ο αμέσως επόμενος, κατά βαθμό ή αρχαιότητα, υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου, και ελλείψει αυτού, ο ανώτερος κατά βαθμό ή αρχαιότητα υπάλληλος του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που υπηρετεί στην Αρχή και, ελλείψει αυτού, ο ανώτερος κατά βαθμό ή αρχαιότητα υπάλληλος του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας που υπηρετεί στην Αρχή.»
    – η ετέρα λύση είναι η επανυπαγωγή των Γραφείων ΟΕΥ που εδρεύουν σε προξενικές αρχές εκ νέου στις οικείες πρεσβευτικές αρχές. Αυτό συνεπάγεται δύο τροποποιήσεις:
    Η παρ. 1 του άρθρου 309 του ν. 4781/2021 αντικαθίσταται ως εξής:
    «1. Τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) αποτελούν αυτοτελή τμήματα των οικείων διπλωματικών αρχών και λειτουργούν υπό την άμεση εποπτεία και σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊσταμένου αυτών. Σε περίπτωση που τα Γραφεία Ο.Ε.Υ. λειτουργούν εντός προξενικής αρχής, ο προϊστάμενος της ασκεί τον αναγκαίο συντονισμό.»
    Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 312 του ν. 4721/2021 καταργείται και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:
    «1. Οι Προϊστάμενοι των διπλωματικών και προξενικών Αρχών συνεργάζονται με τους Προϊσταμένους των Γραφείων Ο.Ε.Υ., συντονίζουν τη δραστηριότητά τους και ενημερώνονται συνεχώς για τις ενέργειές τους.

  • 29 Νοεμβρίου 2024, 17:31 | Μιλτιάδης

    Καλησπέρα σας, θα θέλαμε το υπουργείο εξωτερικών να είναι πραγματικά στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη και στα εθνικά μας συμφέροντα. Να μπούνε οι δικλείδες ασφάλειας αυτές, που πραγματικά ο κάθε υπουργός εξωτερικών,να μην μπορεί να κάθεται στο τραπέζι χωρίς να υπάρχει ένα ακόμη άτομο από κάθε πλευρά. Να μην έχουμε έτσι μαύρες συνομιλίες και σκοτεινά άρθρα.

  • 29 Νοεμβρίου 2024, 16:45 | Νικολέτα Ψυχάρη

    Τυπικά προσόντα στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Β΄

    Αναφορικά με τα τυπικά προσόντα προαγωγής για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας από τον βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α’ στον βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β’ σημειώνω τα ακόλουθα:
    Στα νομοθετικά κείμενα που διείπαν έως πρότινος τον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας (ΠΔ 258/1993 ΦΕΚ Α 112/30.6.1993, ο Ν.3166/2003 ΦΕΚ Α 178/2.7.2003 και ο Ν 4339 ΦΕΚ Α 133/29.10.2015) διαπιστώνεται:
    • παντελής έλλειψη οιασδήποτε πρόβλεψης για σύνδεση της προαγωγής των μελών του Κλάδου με την υπηρέτησή τους σε Γραφεία, που λειτουργούν ή υπάγονται σε Αρχές ειδικών συνθηκών ή σε χώρα ειδικών συνθηκών, υπηρεσιακό πλαίσιο εντός του οποίου υπηρέτησαν και εξελίχτηκαν επί μακρόν.
    • παντελής έλλειψη σε όλα τα ανωτέρω νομοθετικά κείμενα οιασδήποτε αναφοράς σε Γραφεία, που λειτουργούν ή υπάγονται σε Αρχές ειδικών συνθηκών ή σε χώρα ειδικών συνθηκών και
    • πλήρης αναντιστοιχία της ταξινόμησης των μέχρι πρότινος λειτουργούντων Γραφείων σε Α’, Β’ και Γ’ τάξης, στα οποία τα στελέχη του Κλάδου υπηρέτησαν, με την προβλεπόμενη στο νέο Οργανισμό.
    • τα στελέχη του Κλάδου κλήθηκαν να υπηρετήσουν σε Γραφεία Α’, Β’ και Γ’ τάξης και σε καμία περίπτωση σε Γραφεία, που λειτουργούν ή υπάγονται σε Αρχές ειδικών συνθηκών ή σε χώρες ειδικών συνθηκών.
    Η πρόβλεψη προϋπηρεσίας σε Αρχή η χώρα ειδικών συνθηκών για την προαγωγή των στελεχών του κλάδου μας στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Β΄, (άρθρο 386 παρ.2 του ισχύοντος Οργανισμού) συνιστά δυσμενέστατη εξέλιξη για τα στελέχη του κλάδου μας, τα οποία διανύουν τα τελευταία έτη της καριέρας τους και δεν έχουν υπηρετήσει σε Αρχή η χώρα ειδικών συνθηκών.
    Επιπλέον δεν έχει ληφθεί η παραμικρή πρόνοια για τη μετάθεση σε Αρχές ή χώρες ειδικών συνθηκών για τα στελέχη τα οποία βρίσκονται στο τέλος της καριέρας τους και δεν διαθέτουν αυτό το προαπαιτούμενο. Αντίθετα οι σχετικές αιτήσεις μελών του κλάδου μας για μετακίνηση σε πόστα ειδικών συνθηκών απορρίπτονται.
    Στα ανωτέρω σημειώνεται και ο μικρός αριθμός των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας, τα οποία λειτουργούν σε χώρες ειδικών συνθηκών όπως και η δυνατότητα που εδίδετο, μέχρι πρόσφατα, σε συναδέλφους οι οποίοι γνώριζαν τη γλώσσα συγκεκριμένων χωρών να εξαιρούνται από περιορισμούς χρονικής διάρκειας της θητείας τους σε πόστα ειδικών συνθηκών.
    Υπό το φως των ανωτέρω, για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας από τον βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α’ στον βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β’ παρακαλώ για την πρόβλεψη ανάλογης διάταξης με αυτήν του άρθρου 351 παρ.2, στ. (ε), του ισχύοντος Οργανισμού που έχει προβλεφθεί για την προαγωγή από τον βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α’ στον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’: «Η υποχρέωση τριετούς υπηρεσίας σε Προξενική Αρχή ή Προξενικό Γραφείο και διετούς υπηρεσίας σε Διεύθυνση, η οποία ασχολείται με θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει για τους υπαλλήλους που εισήλθαν στον Διπλωματικό Κλάδο μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 3566/2007 (Α’117), ενώ για τους λοιπούς υπηρετούντες υπαλλήλους ισχύει η υποχρέωση διετούς υπηρεσίας σε Προξενική Αρχή ή Προξενικό Γραφείο», προκειμένου να θεραπευθεί εν λόγω αδικία.

    Νικολέτα Ψυχάρη
    Σύμβουλος Επικοινωνίας Α΄

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 13:41 | ΔΣ Ενωσης Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ)

    Υπόμνημα ΕΝΑΤ: Αναγκαίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση των ζητημάτων του κλάδου ΣΓΕ/ Δημόσιας Διπλωματίας, στο υπό συζήτηση ν/σ

    Πέντε χρόνια μετά τη ένταξη του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας/Δημόσιας Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών (από τον Ιούλιο 2019) και παρά την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω ενεργοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα δημόσιας διπλωματίας και προβολής των θέσεων της Ελλάδας στο εξωτερικό, το Υπουργείο καταθέτει ν/σ τροποποιήσεων του νόμου 4781/2021 στις οποίες δεν λαμβάνεται μέριμνα για κανένα από τα αιτήματα του κλάδου μας.

    Δεδομένου ότι:

    • σήμερα λειτουργούν, υποστελεχωμένα, μόλις 29 ΓΔΔ και ότι ακόμα συζητείται, από το 2021, χωρίς να έχει τελεσφορήσει, το Προεδρικό Διάταγμα Αρχών Εξωτερικού, το οποίο θα προέβλεπε αύξηση του αριθμού των ΓΔΔ ώστε να εξυπηρετούνται οι προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,
    • το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιοργάνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας είναι ακόμα σε εκκρεμότητα,

    Ζητάμε να υιοθετηθούν οι εξής τροπολογίες στο παρόν σχέδιο νόμου, προκειμένου να θεραπευτούν οι παραλείψεις και αδικίες της τελευταίας πενταετίας, ώστε τα στελέχη του κλάδου ΣΓΕ να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες.

    Ι. Ένταξη Κλάδου ΣΓΕ στο Ειδικό Μισθολόγιο
    Σύμφωνα με το άρθρο 383 του Οργανισμού του ΥΠΕΞ, ο κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας είναι ο μόνος κλάδος που ενώ έχει βαθμολογική αντιστοίχιση με τον Διπλωματικό Κλάδο (όπως και η Ειδική Νομική Υπηρεσία, οι Εμπειρογνώμονες και ο Κλάδος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων), δεν λαμβάνει το ειδικό μισθολόγιο. Η εξαίρεση αυτή δημιουργεί καθεστώς άνισης μεταχείρισης και διακριτικής μεταχείρισης ομοειδών κλάδων. Ως εκ τούτου ζητάμε στο άρθρο 383 να προβλέπεται βαθμολογική και μισθολογική αντιστοίχιση του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με τον Διπλωματικό Κλάδο.

    ΙΙ. Βαθμοί και Θέσεις του Κλάδου ΣΓΕ/ Ανακατανομή-αύξηση θέσεων
    Ο εξαιρετικά μικρός αριθμός οργανικών θέσεων που προβλέπει ο Οργανισμός του ΥΠΕΞ (άρθρο 383) για τους ενιαίους βαθμούς Γενικών Συμβούλων Επικοινωνίας Α΄ και Β΄ και Συμβούλων Επικοινωνίας Α΄ και Β΄ (15 Γενικοί Σύμβουλοι, 65 Σύμβουλοι, 125 Γραμματείς επί συνόλου 205 οργανικών θέσεων) έχει δημιουργήσει συνθήκες υπηρεσιακής ασφυξίας για τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου ΣΓΕ, καθώς με τα σημερινά δεδομένα, πάνω από το ήμισυ των υπαλλήλων του κλάδου στερείται στην πράξη του δικαιώματος υπηρεσιακής εξέλιξης, καθώς αναμένεται να μείνει καθηλωμένο στον βαθμό του Γραμματέα Α΄ έως 32 (!) έτη. Για τον λόγο αυτό ζητάμε 25 θέσεις Γενικών Συμβούλων και 85 Συμβούλων, κατ’ αντιστοιχία με τον κλάδο των ΟΕΥ.

    ΙΙΙ. Αποσπάσεις
    Για την αποτελεσματική άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας και τη σωστή προβολή των θέσεων της χώρας και των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχωράει θα πρέπει να βρίσκεται υπάλληλος του Κλάδου ΣΓΕ σε καθένα από τα υπουργεία, ώστε να προβάλλονται σωστά οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφαρμόζει η χώρα μας. Ως εκ τούτου προτείνουμε το Άρθρο 329, παρ. 5 να διαμορφωθεί ως εξής: «Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης, επιτρέπεται η απόσπαση ενός (1) υπαλλήλου του Διπλωματικού Κλάδου και ενός (1) υπαλλήλου του Κλάδου ΣΓΕ σε καθένα από τα υπουργεία και ενός (1) υπαλλήλου του Κλάδου Ο.Ε.Υ. σε καθένα από τα παραγωγικά υπουργεία.

    ΙV. Διάρκεια Ειδικών Αποστολών
    Κανένα στρατηγικό σχέδιο Δημόσιας Διπλωματίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και χωρίς την απαιτούμενη σε βάθος χρόνου στόχευση. Προς τούτο απαιτείται ένα ευρύ δίκτυο επαρκώς στελεχωμένων Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας (ΓΔΔ) στις Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας. Αίτημα της ΕΝΑΤ είναι να επεκταθούν οι αποσπάσεις και στον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τον Διπλωματικό Κλάδο στο άρθρο 334 παράγραφος 2.

    V. Επικοινωνία-Δημόσια Διπλωματία στο ΥΠΕΞ
    Για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση των ζητημάτων παραπληροφόρησης και ψηφιακής διπλωματίας και για τη συγκρότηση ενός συμπαγούς σημείου επαφής εντός του ΥΠΕΞ για την συνεργασία με την ΕΕ (όπως της Δ/νσης Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΕΥΕΔ για την καταπολέμηση φαινομένων FIMI, συμπεριλαμβανομένης της εκούσιας παραπληροφόρησης) και την προαγωγή της αποτελεσματικής διάδρασης και συντονισμού με άλλες, υπό την ΕΥΕΔ, ομάδες, προτείνεται να συγκροτηθεί στην Ε2 Δ/νση, τέταρτο Τμήμα με τις προαναφερθείσες αρμοδιότητες. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

    Στο Άρθρο 227 Διάρθρωση Ε2 Διεύθυνσης Διεθνούς Επικοινωνίας να προστεθεί: δ) Τμήμα IV Ψηφιακής Διπλωματίας, Στρατηγικής Επικοινωνίας & Παραπληροφόρησης
    και να προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο (Άρθρο 231) με τίτλο: Αρμοδιότητες Τμήματος IV Ψηφιακής Διπλωματίας, Στρατηγικής Επικοινωνίας & Παραπληροφόρησης
    Το Τμήμα IV είναι αρμόδιο για:
    α) την συγκρότηση αποτελεσματικών στρατηγικών και πρακτικών εντός του ΥΠΕΞ έναντι καινοφανών προκλήσεων αλλά και ευκαιριών στον τομέα της ψηφιακής διπλωματίας, στο πλαίσιο της ΕΕ και σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες για παρεμφερή θέματα Δ/νσεις και δομές εντός του ΥΠΕΞ, περιλαμβανομένης της Α’ Γενικής Δ/νσης Πολιτικών Υποθέσεων, της Υπηρεσίας Ενημέρωσης, του Κέντρου Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής, της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων κλπ. καθώς και με σημεία επαφής σε συναρμόδιους φορείς.
    β) τον καλύτερο συντονισμό για θέματα στρατηγικής διεθνούς επικοινωνίας, παραπληροφόρησης, υβριδικών απειλών και κυβερνοχώρου με το δίκτυο των 27 εθνικών σημείων επαφής εντός της ΕΕ που συντονίζουν τη συμμετοχή των κυβερνήσεών τους και ανταλλάσσουν πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές.
    γ) την αποτελεσματική και έγκαιρη σε τακτική βάση σύνταξη αναλύσεων, τάσεων και εκθέσεων σε συντονισμό με όλους τους λοιπούς συναρμόδιους εθνικούς φορείς.
    δ) την αποτελεσματικότερη συμβολή του ΥΠΕΞ στην εισήγηση προτάσεων για την ανάπτυξη νέων μέσων και εργαλειοθήκης για την ανάσχεση φαινομένων παραπληροφόρησης.

    VI. Υπηρεσία Ενημέρωσης
    Η Υπηρεσία Ενημέρωσης σχετίζεται άμεσα με τη Δημόσια Διπλωματία και τη στρατηγική επικοινωνίας. Προς τούτο κρίνεται σκόπιμη η ενίσχυσή της με την παράλληλη θέσπιση θέσεως Αναπληρωτή Εκπροσώπου.
    Ως εκ τούτου προτείνουμε την εξής τροποποίηση στο άρθρο 60, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Ενημέρωσης:
    Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ενημέρωσης είναι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Στη θέση αυτήν ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών διπλωματικός υπάλληλος, ή υπάλληλος του Κλάδου ΣΓΕ με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Πρεσβείας Α’. Σε συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνει τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τους διπλωματικούς συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου τύπου για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον, θεσπίζεται θέση Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Στη θέση αυτήν ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών διπλωματικός υπάλληλος, ή υπάλληλος του Κλάδου ΣΓΕ με βαθμό τουλάχιστον Γραμματέα Α’.

    ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΑΤ

  • 27 Νοεμβρίου 2024, 11:28 | Αλέξανδρος ΡΑΛΛΗΣ

    Α.- Με εισαγωγική επισήμανση ότι ο Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ κείμενο εκτιμάται ότι θα πρέπει να είναι αρκούντως περιεκτικός ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Υπουργείου και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε περιττές λεπτομέρειες επειδή:

    Α1.- Εκ των πραγμάτων το Υπουργείο υπόκειται σε ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ από την επαύριον της υιοθέτησης του λόγω των διαρκών αναγκών επικαιροποίησης του (με αποτέλεσμα ήδη από την επαύριον της ψήφισης του να ακυρώνεται)

    Α2.- Προκειμένου να ΜΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ την ΕΥΧΕΡΕΙΑ της πολιτικής ηγεσίας να ασκεί εξωτερική πολιτική

    Β.- ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Εισήγηση:
    ==========================
    Δηλαδή. ο Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών εκτιμάται ότι θα πρέπει να αποτελείται από:

    Β1.Ένα ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (έως 5 περίπου σελίδες)
    =====================================================
    στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι σκοποί και το πλαίσιο της λειτουργίας του, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στις σχέσεις του στο εσωτερικό της χώρας,

    B2. Επί μέρους ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ (κατά το πρότυπο της Σύμβασης του Σικάγου)
    =====================================================================
    Τα οποία θα επικαιροποιούνται κάθε φορά στο ΣΥΝΟΛΟ τους και θα αντικαθιστούν το προηγούμενο.

  • 24 Νοεμβρίου 2024, 08:11 | Βασίλειος Σιταράς

    Εκτιμώ ότι πιο δόκιμος, νομικά, τίτλος του Σ/Ν από τον προτεινόμενο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ» θα ήταν ο εξής: «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ»

  • 20 Νοεμβρίου 2024, 11:38 | Vasily Psaromatis

    Bravo