Άρθρο 3 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

 

 

  1. Ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) ορίζεται η υγειονομική μονάδα, η οποία δεν λειτουργεί ως αυτόνομη, αλλά στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής/Τμήματος του εκάστοτε νοσοκομείου και δέχεται αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο παρέχοντας εικοσιτετράωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης.

 

  1. Συστήνεται και λειτουργεί ΜΑΦ ΑΕΕ ως εξής:

 

α. Στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας:

 

αα) Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», στο Νευρολογικό Τμήμα, εντάσσεται, ως ειδική μονάδα, μία (1) ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

αβ) Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΕΕΣ», στο Νευρολογικό Τμήμα, εντάσσεται, ως ειδική μονάδα, μία (1) ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

αγ) Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΝΑ) «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», στο Νευρολογικό Τμήμα εντάσσεται, ως ειδική μονάδα, μία (1) ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

αδ) Στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ», στο Παθολογικό Τμήμα εντάσσεται, ως ειδική μονάδα, μία (1) ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

αε) Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ», στο Β΄ Παθολογικό Τμήμα εντάσσεται, ως ειδική μονάδα, μία (1) ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

αστ) Στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ», στο Παθολογικό Τμήμα εντάσσεται, ως ειδική μονάδα, μία (1) ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

αζ) Στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στο Νευρολογικό Τμήμα εντάσσεται, ως ειδική μονάδα, μία (1) ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

αη) Στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, στο Α΄ Παθολογικό Τμήμα, με οργανική μονάδα έδρας την Καλαμάτα, εντάσσεται, ως ειδική μονάδα, μία (1) ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

αθ) Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, στο Νευρολογικό Τμήμα εντάσσεται, ως ειδική μονάδα, μία (1) ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

β. Στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας:

 

βα) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»,

ββ) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας,

βγ) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ».

βδ) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»,

βε) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,

βστ) Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

 

Στα νοσοκομεία των υποπερ. βα) έως βστ) οι Μονάδες Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), όπως προβλέπονται στους αντίστοιχους Κανονισμούς Λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Νευρολογικών ή Παθολογικών Κλινικών τους, λειτουργούν, εφεξής, ως ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

γ) Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο η Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), όπως προβλέπεται στον αντίστοιχο Κανονισμό Λειτουργίας της Α’ Νευρολογικής Κλινικής, λειτουργεί, εφεξής, ως ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

δ) Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» η Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), όπως προβλέπεται στο Νευρολογικό τμήμα της Ιατρικής Υπηρεσίας, λειτουργεί, εφεξής, ως ΜΑΦ ΑΕΕ.

 

  1. Οι ΜΑΦ ΑΕΕ έχουν σκοπό να διασφαλίσουν:

α. Τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς,

β. την έγκαιρη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων,

γ. την παρακολούθηση της πορείας της νόσου,

δ. τη διευκόλυνση ειδικών θεραπευτικών παρεμβάσεων,

ε. τη διενέργεια γενικών διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων,

στ. την έναρξη θεραπείας δευτερογενούς πρόληψης, και

ζ. τη διεπιστημονική φροντίδα για κινητοποίηση και αποκατάσταση.

 

  1. Ως προς την έκδοση οικοδομικών αδειών για την ίδρυση ΜΑΦ ΑΕΕ εφαρμόζεται η παρ. 8 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017 (Α΄167). Η τεχνική υπηρεσία του εκάστοτε νοσοκομείου είναι αρμόδια για την εξειδίκευση και την εφαρμογή των οριζόμενων με την απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 5 του παρόντος.

 

  • 20 Οκτωβρίου 2023, 13:44 | Αθανασιος Πρωτογέρου

    Σύσταση Μονάδας ΑΕΕ στην Κλινική της Παθολογικής Φυσιολογίας του ΓΝΑ «Λαϊκό»

    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης σχετικά με τις υπό ίδρυση ΜΑΦ – ΑΕΕ σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα. Στο Νοσοκομείο μας λειτουργεί Ομάδα ΑΕΕ (με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 45η /2-12-2020 θ. 1η απόφαση) στην οποία συμμετέχουν ιατροί από τρεις Παθολογικές Κλινικές, από το Νευρολογικό Τμήμα, από την Καρδιολογική Κλινική, από τη ΜΕΘ, από την Αγγειοχειρουργική Κλινική, καθώς και από τον Αξονικό Τομογράφο. Εν μέσω πανδημίας Covid-19, με τη βοήθεια και τον διεπιστημονικό συντονισμό όλων των ειδικοτήτων, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ικανός αριθμός θρομβολύσεων. Επίσης, σε άριστη συνεργασία με το Κέντρο Θρομβεκτομής του Νοσοκομείο «Αρεταίειο» (Α’ Εργαστήριο Ακτινολογίας – υπεύθυνος για την θρομβεκτομή καθηγητής κ. Π. Παπαναγιώτου), με το οποίο συν-εφημερεύουμε, έχουν διακομισθεί και υποβληθεί σε θρομβεκτομή δύο (2) ασθενείς.

    Σε συμφωνία και συνεργασία με τον κ. Γ. Παπαθεοδωρίδη, Καθηγητή – Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝΑ «Λαϊκό» και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις (αρ. πρωτοκόλλου 11290 / 25.8.23) για το βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό που επιτρέπει την άμεση έναρξη λειτουργίας Μονάδας ΑΕΕ στην Κλινική της Παθολογικής Φυσιολογίας καθώς και για το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και εξέλιξη της λειτουργία της ΜΑΕΕ στο ΓΝΑ «Λαϊκό». Σε συνδυασμό με τον ήδη υπάρχοντα προγραμματισμό και το υπό εξέλιξη πλάνο προσλήψεων το βραχυπρόθεσμο σχέδιο είναι άμεσα εφαρμόσιμο.
    Κατόπιν τούτου σας καλούμε να στηρίξετε και να εξετάσετε την προσθήκη του Νοσοκομείου μας στο Εθνικό Δίκτυο των Μονάδων ΑΕΕ, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών με οξύ ΑΕΕ την ημέρα της γενικής εφημερίας στην οποία συμμετέχει το ΓΝΑ «Λαϊκό».

    Με τιμή,

    Μ. Βουλγαρέλη,
    Καθηγητής
    Διευθυντής Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας ΓΝΑ «Λαϊκό»

    Α. Πρωτογέρου,
    Καθηγητής
    Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, ΓΝΑ «Λαϊκό».
    Συντονιστής της Ομάδας ΑΕΕ του ΓΝΑ «Λαϊκό»

  • 20 Οκτωβρίου 2023, 11:11 | Γεώργιος Ντάιος

    1. Το Σχέδιο Νόμου προβλέπει ότι οι ανάγκες των ασθενών με ΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη θα καλυφθούν από δύο Νοσοκομεία (ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου). Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι πολλές ημέρες στη διάρκεια του μήνα θα είναι ακάλυπτες και δεν θα υπάρχει εφημερεύουσα ΜΑΦ ΑΕΕ. Χρειάζεται οπωσδήποτε να προστεθεί και τρίτο Νοσοκομείο. Όπως ανέφερε σε προηγούμενο σχόλιο ο Καθηγητής ΑΠΘ Α. Τσάπας, «στη Β’ Παθολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λειτουργεί ήδη ΜΑΦ, η οποία αναφέρεται στον Εσωτερικό Κανονισμό (ΦΕΚ Τεύχος B’ 1067/27.03.2020) της Κλινικής, και στην οποία νοσηλεύονται ήδη ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, και η οποία διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού στον τομέα των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων και σχετική προϋπηρεσία σε Μονάδες Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό». Σε αυτό το πλαίσιο, η μετατροπή, στελέχωση και προσθήκη της ΜΑΦ της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», στο Εθνικό Δίκτυο των ΜΑΦ ΑΕΕ είναι απαραίτητη καθώς θα επιτρέψει την πλήρη κάλυψη των αναγκών για ΜΑΦ ΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

    2. Αντίστοιχα, στην 1η ΥΠΕ, η κάλυψη των αναγκών είναι ανεπαρκής με βάση τα Νοσοκομεία τα οποία προβλέπονται στο παρόν Σχέδιο Νόμου. Στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά ο σχεδιασμός ανάπτυξης ΜΑΦ ΑΕΕ με συστηματικές ενέργειες του Καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας κ. Α. Πρωτογέρου και της Διευθύντριας Νευρολογίας κ. Α. Ευθυμίου, και την διαχρονική στήριξη της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Η προσθήκη του Νοσοκομείου «Λαϊκό» στο δίκτυο των ΜΑΦ ΑΕΕ είναι απαραίτητη καθώς θα επιτρέψει την πλήρη κάλυψη των αναγκών στην 1η ΥΠΕ.

    3. Αντίστοιχα, ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και για την 2η ΥΠΕ, όπου προβλέπεται ΜΑΦ ΑΕΕ μόνο στο Αττικό Νοσοκομείο. Χρειάζεται να προστεθεί και δεύτερο Νοσοκομείο στο σχεδιασμό, και συγκεκριμένα στο ΓΝΝΠ «Άγιος Παντελεήμων», όπως προτείνεται και σε προηγούμενο σχόλιο του κ. Μαρκάκη.

    Γεώργιος Ντάιος
    Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών

  • 20 Οκτωβρίου 2023, 01:21 | ΜΑΡΚΟΣ ΣΓΑΝΤΖΟΣ

    Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η λειτουργία Τμημάτων-κλινικών Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, πλήρως στελεχωμένων στα μεγάλα και στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας αλλά και σε μερική έστω στελέχωση των υπολοίπων δημόσιων νοσοκομείων με την ιατρική ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
    Έτσι, όταν ο ασθενής πηγαίνει στην κοινότητα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Αποκατάστασης, θα μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα επιστημονικής και λειτουργικής διασύνδεσης των πρωτοβάθμιων δομών των κέντρων υγείας και των προσωπικών ιατρών με εξειδικευμένους γιατρούς αναφοράς σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, δίνοντας λύση στα προβλήματα των χρονίως πασχόντων ασθενών, βοηθώντας στην κατανόηση των πολύπλευρων επιπλοκών που μπορεί να παρουσιάσουν και μπρούν να προκαλέσουν περαιτέρω ανικανότητες και αναπηρίες ή και κίνδυνο για την ζωή των ασθενών

  • 19 Οκτωβρίου 2023, 19:15 | Σπεραντζα Δουρατσου

    Μπράβο σας για την πρωτοβουλία αυτή όμως θα πρέπει να συμπεριλαβεται στη λίστα των Νοσοκομείων που θα δημιουργηθεί ΜΑΦ ΑΕΕ και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.
    Επιβάλλεται! Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
    Επανδρωστε το ΓΝ Συρου και μην το απαξιειτε συνέχεια.

  • 19 Οκτωβρίου 2023, 19:17 | Νεοχωρίτης Γεώργιος

    Με λύπη μου βλέπω ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το νοσοκομείο Σύρου στο οποίο υπάρχει ήδη ΜΑΦ η οποία δεν λειτουργεί. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία για στελέχωση της ΜΑΦ και πιθανώς πρόσληψη νευρολόγου στο νοσοκομείο το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα. Επίσης η ύπαρξη ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης θα πρέπει να είναι απαραίτητη σε κάθε νοσοκομείο αν θέλουμε να σκοπεύουμε σε μείωση ελλειμμάτων και λειτουργική βελτίωση των ασθενών. Ευχαριστώ.

  • 16 Οκτωβρίου 2023, 12:57 | Απόστολος Τσάπας

    Σύσταση ΜΑΦ-ΑΕΕ στη Β Παθολογική Κλινική του ΓΝΘ Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

    Διαβάζοντας το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις προς ίδρυση ΜΑΦ για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, πληροφορηθήκαμε ότι ενώ επίκειται σύσταση ΜΑΦ ΑΕΕ σε 2 Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου), ΔΕΝ προβλέπεται αντίστοιχη εξέλιξη στο Νοσοκομείο μας.
    Στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Τομέα Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» με βάση και τον Εσωτερικό Κανονισμό (ΦΕΚ Τεύχος B’ 1067/27.03.2020) προβλέπεται εντός της Κλινικής, υπό την ενιαία Διεύθυνση του Διευθυντή της Κλινικής μεταξύ των υπολοίπων Τμημάτων, Μονάδων και Εργαστήριων, η λειτουργία και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
    Στην εν λόγω Κλινική νοσηλεύονται ήδη ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, με σημαντική συννοσηρότητα και σύνθετα ιατρικά προβλήματα, στους οποίους παρέχεται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με σκοπό την μείωση της θνητότητας και της αναπηρίας.
    Η Β’ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού στον τομέα των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων και σχετική προϋπηρεσία σε Μονάδες Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Επίσης, διαθέτει ιατρικό προσωπικό με βαθιά γνώση και μεγάλη εμπειρία στην εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής σε διάφορες κατηγορίες βαρέως πασχόντων ασθενών.
    Τέλος, η Β’ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ διαθέτει ήδη τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την νοσηλεία ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο όπως ειδικές νοσοκομειακές κλίνες (πολύσπαστα ηλεκτρικής ανύψωσης, στρώμα κατακλίσεων με αεραντλία), monitors συνεχούς καταγραφής των ζωτικών σημείων των ασθενών (μεταξύ άλλων αρτηριακή πίεση, καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, κορεσμός της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο), αντλίες συνεχούς χορήγησης υγρών, αναλυτή αερίων αίματος, απινιδωτή και σύστημα υπερηχογραφίας.
    Με τον προγραμματισμό που περιγράφεται στο υπό διαβούλευση άρθρο καλύπτονται ΜΟΝΟ κατά το ήμισυ οι ημέρες του τετραήμερου εφημεριακού κύκλου του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας ημιτελή την προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης και αντιμετώπισης των ασθενών με ΑΕΕ για την περιοχή της Συμπρωτεύουσας.
    Να σημειωθεί ότι στο Ιπποκράτειο λειτουργούν ήδη απεικονιστικό τμήμα (CT, MRI), Νευρολογική Κλινική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Νευροχειρουργική Κλινική και Καρδιολογική Κλινική, οι οποίες παρέχουν εξαιρετικές δυνατότητες κάλυψης των ασθενών με ΑΕΕ και όλων των πιθανών επιπλοκών τους.
    Με βάση τα ως άνω, σας καλούμε να εξετάσετε την μετατροπή, στελέχωση και προσθήκη της ΜΑΦ της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», στο Εθνικό Δίκτυο των ΜΑΦ ΑΕΕ για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με ΑΕΕ για αποτελεσματική θεραπεία κατά τις ημέρες που εφημερεύει το Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο».

    Απόστολος Τσάπας, Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Β Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Διευθυντής Τομέα Παθολογίας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ
    Κακαλέτσης Νικόλαος, Ειδικός Παθολόγος, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, MSc ESO Stroke Medicine

  • 16 Οκτωβρίου 2023, 12:54 | Απόστολος Τσάπας

    Αίτημα σύστασης ΜΑΦ-ΑΕΕ στη Β Παθολογική Κλινική του ΓΝΘ Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

    Διαβάζοντας το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις προς ίδρυση ΜΑΦ για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, πληροφορηθήκαμε ότι ενώ επίκειται σύσταση ΜΑΦ ΑΕΕ σε 2 Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου), ΔΕΝ προβλέπεται αντίστοιχη εξέλιξη στο Νοσοκομείο μας.
    Στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Τομέα Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» με βάση και τον Εσωτερικό Κανονισμό (ΦΕΚ Τεύχος B’ 1067/27.03.2020) προβλέπεται εντός της Κλινικής, υπό την ενιαία Διεύθυνση του Διευθυντή της Κλινικής μεταξύ των υπολοίπων Τμημάτων, Μονάδων και Εργαστήριων, η λειτουργία και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
    Στην εν λόγω Κλινική νοσηλεύονται ήδη ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, με σημαντική συννοσηρότητα και σύνθετα ιατρικά προβλήματα, στους οποίους παρέχεται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με σκοπό την μείωση της θνητότητας και της αναπηρίας.
    Η Β’ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού στον τομέα των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων και σχετική προϋπηρεσία σε Μονάδες Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Επίσης, διαθέτει ιατρικό προσωπικό με βαθιά γνώση και μεγάλη εμπειρία στην εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής σε διάφορες κατηγορίες βαρέως πασχόντων ασθενών.
    Τέλος, η Β’ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ διαθέτει ήδη τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την νοσηλεία ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο όπως ειδικές νοσοκομειακές κλίνες (πολύσπαστα ηλεκτρικής ανύψωσης, στρώμα κατακλίσεων με αεραντλία), monitors συνεχούς καταγραφής των ζωτικών σημείων των ασθενών (μεταξύ άλλων αρτηριακή πίεση, καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, κορεσμός της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο), αντλίες συνεχούς χορήγησης υγρών, αναλυτή αερίων αίματος, απινιδωτή και σύστημα υπερηχογραφίας.
    Με τον προγραμματισμό που περιγράφεται στο υπό διαβούλευση άρθρο καλύπτονται ΜΟΝΟ κατά το ήμισυ οι ημέρες του τετραήμερου εφημεριακού κύκλου του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας ημιτελή την προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης και αντιμετώπισης των ασθενών με ΑΕΕ για την περιοχή της Συμπρωτεύουσας.
    Να σημειωθεί ότι στο Ιπποκράτειο λειτουργούν ήδη απεικονιστικό τμήμα (CT, MRI), Νευρολογική Κλινική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Νευροχειρουργική Κλινική και Καρδιολογική Κλινική, οι οποίες παρέχουν εξαιρετικές δυνατότητες κάλυψης των ασθενών με ΑΕΕ και όλων των πιθανών επιπλοκών τους.
    Με βάση τα ως άνω, σας καλούμε να εξετάσετε την μετατροπή, στελέχωση και προσθήκη της ΜΑΦ της Β’ Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», στο Εθνικό Δίκτυο των ΜΑΦ ΑΕΕ για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με ΑΕΕ για αποτελεσματική θεραπεία κατά τις ημέρες που εφημερεύει το Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο».

    Απόστολος Τσάπας, Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Β Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Διευθυντής Τομέα Παθολογίας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ
    Κακαλέτσης Νικόλαος, Ειδικός Παθολόγος, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, MSc ESO Stroke Medicine

  • 13 Οκτωβρίου 2023, 14:17 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ

    Αίτημα σύστασης ΜΑΦ-ΑΕΕ στο Νευρολογικό Τμήμα του ΓΝΝΠ «Άγιος Παντελεήμων».

    Διαβάζοντας το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις προς ίδρυση ΜΑΦ για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, πληροφορηθήκαμε ότι ενώ επίκειται σύσταση ΜΑΦ ΑΕΕ σε 3 Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της 1ης ΥΠΕ («Γ. Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο»), δεν προβλέπεται αντίστοιχη εξέλιξη στο Νοσοκομείο μας.
    Όπως γνωρίζετε, το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» σε κάθε γενική εφημερία εξυπηρετεί όχι μόνο την γεωγραφική περιοχή στην οποία υπάγεται αλλά κυριολεκτικά την μισή επικράτεια, όντας πανελληνίως πρώτο σε αριθμό προσερχομένων ασθενών (103.781 για το έτος 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας). Η πρωτιά αυτή προφανώς αντανακλά την εμπιστοσύνη των φορέων διαχείρισης επειγόντων περιστατικών στην ικανότητα του Νοσοκομείου προς επιτυχή διεκπεραίωση και αντιστρόφως έχει προσδώσει στο επιστημονικό δυναμικό και στις δομές του Νοσοκομείου τεράστια εμπειρία στην διαχείριση του επείγοντος. Στα πλαίσια αυτής της εμπιστοσύνης, ταχεία και κατά προτεραιότητα είναι η διακομιδή των περισσότερων ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας από το ΕΚΑΒ και όχι μόνο, προκειμένου να υποβληθούν στην κατά περίπτωση ενδεδειγμένη αγωγή και υποστήριξη.
    Η Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας που διαχειρίζεται έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ΑΕΕ, εφαρμόζει ως οφείλει πρωτόκολο ενδοφλέβιας θρομβόλυσης σε ασθενείς που έχουν τις κατάλληλες ενδείξεις, από το 2018. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε ενδοφλέβια θρομβόλυση πάνω από 80 ασθενείς, με πολύ καλά αποτελέσματα. Ο αριθμός ασθενών που θρομβολύεται κατ΄ έτος είναι σταθερά αυξητικός (11 το 2019, 21 το 2022). Στην προσπάθεια συμμετέχει με ιδιαίτερο ζήλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Νευρολογικής Κλινικής καθώς και των ΤΕΠ.
    Στο Κρατικό Νίκαιας, ο εξοπλισμός του απεικονιστικού τομέα (αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, ψηφιακός αγγειογράφος), η ύπαρξη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η δυνατότητα Νευροχειρουργικής υποστήριξης υψηλού επιπέδου από το αντίστοιχο Τμήμα και η υποστήριξη από τις Παθολογικές και Καρδιολογικές Κλινικές, παρέχουν εξαιρετικές δυνατότητες κάλυψης των ασθενών με ΑΕΕ και όλων των πιθανών επιπλοκών τους.
    Με βάση τα προαναφερόμενα και δεδομένου ότι το νομοσχέδιο για τις ΜΑΦ ΑΕΕ είναι ακόμη υπό διαβούλευση, αιτούμεθα την σύσταση/ένταξη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με ΑΕΕ και στη Νευρολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.
    Ευχόμαστε το αίτημα αυτό που δεν είναι νέο, αλλά έρχεται σε συνέχεια πολλαπλών προηγούμενων που δεν είχαν ποτέ ικανοποιηθεί, να αξιολογηθεί θετικά και να ευδοκιμήσει.

    Με τιμή,

    – Ιωάννης Μαρκάκης, Διευθυντής ΕΣΥ-Επιστημονικά Διοικητικά Υπεύθυνος Νευρολογικού Τμήματος ΓΝΝΠ «Άγιος Παντελεήμων»
    – Βασιλική Χουλιάρα, Διευθύντρια ΕΣΥ Νευρολογικού Τμήματος ΓΝΝΠ «Άγιος Παντελεήμων»
    – Ιωσήφ Ξυδάκης, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ Νευρολογικού Τμήματος ΓΝΝΠ «Άγιος Παντελεήμων»
    – Βασιλική Κουκούνη, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ Νευρολογικού Τμήματος ΓΝΝΠ «Άγιος Παντελεήμων»
    – Αικατερίνη Τσάτσου, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ Νευρολογικού Τμήματος ΓΝΝΠ «Άγιος Παντελεήμων»
    -Σταυρούλα Ξυλογιαννοπούλου, Επικ. Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ Νευρολογικού Τμήματος ΓΝΝΠ «Άγιος Παντελεήμων»

  • 13 Οκτωβρίου 2023, 11:45 | Παπανικολάου Παναγιώτης

    ΜΑΦ ΑΕΕ : «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα». Άλλα τα «κασμίρια» και άλλες οι «λινάτσες». Δουλικά των μεγαλοκαθηγητικών κυκλωμάτων όλοι οι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων.

    ΑΡιστερή Συσπείρωση Ιατρών ΓΝ Νίκαιας, 10/10/23

    Αναρτήθηκε «προς διαβούλευση» (http://www.opengov.gr/yyka/?p=4485) το νέο νσχ του υπουργείου Υγείας περί σύστασης «Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων» (ΜΑΦ ΑΕΕ). Το «προνόμιο» σύστασης τέτοιων Μονάδων δίνεται στα Πανεπιστημιακά (βεβαίως βεβαίως) Αιγινήτειο – Αττικό – ΑΧΕΠΑ – Ρίου – Λάρισας – Ιωαννίνων – Αλεξανδρούπολης και κατά τα λοιπά στην Αττική μόνο σε Ευαγγελισμό, Γεννηματάς και Ερυθρό. Με ποια κριτήρια θα διακομίζονται οι ασθενείς στα εν λόγω κέντρα ; Με ποιο κριτήριο ένα νοσοκομείο όπως το Αιγινήτειο στο οποίο υπάρχουν μόνο Νευρολογική και Ψυχιατρική κλινική μπορεί να υποστηρίξει ΜΑΦ ΑΕΕ ; Για την λειτουργία της χρειάζονται και άλλες ιατρικές ειδικότητες – εξειδικεύσεις (Παθολόγοι, Εντατικολόγοι, Καρδιολόγοι, Αγγειοχειρουργοί, Νευροχειρουργοί). Αντί να στελεχωθούν με Επεμβατικούς Νευροακτινολόγους μεγάλα νοσοκομεία όπως το Νικαίας και το Τζάνειο θα μεταφερθούν όλες οι προαναφερόμενες ειδικότητες στο Αιγινήτειο ;

    Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται πως με όλες τις πολιτικές ηγεσίες και με όλες τις κυβερνήσεις οι αποφάσεις υπαγορεύονται από τα ίδια μεγαλοκαθηγητικά κυκλώματα διαπλοκής που θεωρούν πως μόνο συγκεκριμένα τμήματα έχουν το προνόμιο άσκησης «υψηλού επιπέδου» ιατρικής ενώ τα υπόλοιπα τμήματα και νοσοκομεία (εν προκειμένω Νικαίας, Τζάνειο κλπ) κάνουν μόνο για εφημεράδικα – κέντρα πρώτων βοηθειών. Όλα αυτά πρώτα και κύρια σε βάρος των ίδιων των ασθενών.

    Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κκ Καθηγητάς και τους κκ υπουργούς υποτελείς των κκ Καθηγητών πως στο νοσοκομείο μας η Νευρολογική Κλινική, οι Παθολογικές Κλινικές, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η ΜΕΘ, η ΜΑΦ και το Απεικονιστικό Εργαστήριο (Αξονικός, Μαγνητικός, Ψηφιακός Αγγειογράφος) έχουν πολύχρονη επιστημονική – κοινωνική προσφορά που οι κκ Καθηγηταί δεν την έχουν δει ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα.

    Αφού λοιπόν αυτή η επιστημονική και κοινωνική προσφορά όχι μόνο δεν επιβραβεύεται αλλά απαξιώνεται από το κράτος με κάθε ευκαιρία, θα καλέσουμε τους συναδέλφους του ΤΕΠ, της Νευρολογικής Κλινικής και των Παθολογικών Κλινικών να διακομίζουν κατευθείαν στα αναγραφόμενα στο νσχ «ειδικά κέντρα» (Αιγινήτειο, Αττικό, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Ερυθρός) όλα τα περιστατικά με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο εφ’ όσον σύμφωνα με τους υπουργούς μας εμείς ΔΕΝ ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

    Η σιωπή των διοικήσεων του νοσοκομείου μας και της 2ης ΥΠΕ για αυτό το αίσχος και για αυτήν την απαξίωση είναι πραγματικά ντροπιαστική και επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά πως οι διοικούντες το νοσοκομείο και την 2η ΥΠΕ είναι συνένοχοι στην απαξίωση.

  • 10 Οκτωβρίου 2023, 19:23 | Κωνσταντίνα Ντόνα

    Συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία. Συμφωνώ με την παραπάνω πρόταση να ιδρυθούν μονάδες εγκεφαλικών σε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία ,δεν είναι δύσκολη η στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, εκμεταλλευτειτε το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό στις Παθολογικές Κλινικές, άλλωστε η πλειοψηφία των ασθενών με εγκεφαλικό σ αυτές νοσηλεύονται.Έχουν εμπειρία και γνώση τέτοιων ασθενών.
    Κωνσταντίνα Ντόνα
    Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής Γρεβενών

  • 10 Οκτωβρίου 2023, 09:28 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ

    Η δημιουργία των 17 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν και σε άλλα Νοσοκομεία καθώς και στα Νοσοκομεία της Κρήτης.
    Το ερώτημα που τίθεται καταρχήν είναι αν θα υπάρχει ανώτερο όριο χρόνου νοσηλείας στην ΜΑΦ ΑΕΕ και ποιο θα είναι και δεύτερο τι γίνεται για τους ασθενείς που μετά τη νοσηλεία τους στην ΜΑΦ ΑΕΕ παραμένουν κλινήρη ΜΗ αυτοεξυπηρετούμενα και είτε η κατάσταση τους δεν επιτρέπει την επιστροφή στο σπίτι τους ή δεν υπάρχει το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον να τους περιθάλψει;
    Μία λύση για τους χρόνιους ασθενείς που είναι κλινήρη μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα και δεν υπάρχει το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον να τους περιθάλψει θα ήταν :
    1) να μετατραπούν πρωτίστως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ένα ή περισσότερα «μικρά» ή υπολειτουργούντα Δημόσια Νοσοκομεία, σε Νοσοκομεία για Χρόνιους ασθενείς ή Γηριατρικά Νοσοκομεία ή το κάθε Δημόσιο Νοσοκομείο να ορίσει μια πτέρυγα όπου θα περιθάλπει Χρόνιους Πάσχοντες και
    2) να γίνουν συμβάσεις με περισσότερες Ιδιωτικές κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ για αυτό τον σκοπό, όπου θα αποζημιώνονται με το ημερήσιο νοσήλιο σύμφωνα με τις σχετικές προϋποθέσεις που έχουν οριστεί.

  • 9 Οκτωβρίου 2023, 15:20 | Αναστασιος χρονοπουλος

    Η δημιουργία μονάδας εγκεφαλικών απαιτεί περαν των ειδικών μηχανημάτων ετοιμότητα σε 24ωρη βάση πολλων ειδικών ιατρών και παραϊατρικού προσωπικού. Με εξαίρεση δυο τρων νοσοκομείων από τα οριζόμενα στο νομοσχέδιο ολα τα υπόλοιπα είναι φύσει αδύνατον να λειτουργήσουν σαν μονάδες εγκεφαλικών παρία μόνο σαν μονάδες υποδοχής. Τέλος γιατί αποκλείονται ιδιωτικά νοσοκομεία που και την υποδομή έχουν και το κατάλληλο ιατρικο και παραιατρικο/νοσηλευτικο προσωπικο?

  • Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης ΜΑΦ ΑΕΕ και σε άλλα νοσοκομεία που διαθέτουν Παθολογική Κλινική , Νευρολογική Κλινική και Επαμβατικό Ακτινολόγο .
    Δεν γίνεται να μείνουμε μόνο με αυτά τα 17 νοσοκομεία την ώρα που τα περιστατικά είναι πολλά .
    Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη οδηγία για το πώς ένα περιστατικό που πληρεί τα κριτήρια θα διακομίζεται από ένα νοσοκομεία που δεν θα διαθέτει ΜΑΦ ΑΕΕ σε ένα άλλο που θα έχει .
    Θα πρέπει να οριστεί ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα διεκπεραιώνει τα συγκεκριμένα περιστατικά , έχοντας ως δεδομένο τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται και την γρήγορη διεκπεραίωση .

  • 7 Οκτωβρίου 2023, 12:18 | Basiliy

    Και στην Σπάρτη θελουμε

  • 6 Οκτωβρίου 2023, 20:43 | Basiliy

    Ok well done