Άρθρο 10: Τομείς Ψυχικής Υγείας

1.Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 του ν. 2716/1999 (96 Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας είναι επταμελείς και συγκροτούνται εντός πέντε (5) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης σύστασης του Τομέα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., η οποία εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από την κοινοποίηση της πρότασης του Υπουργού Υγείας για τη στελέχωσή τους. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η απόφαση εκδίδεται και χωρίς τη γνώμη του ΚΕΣΥ. Οι Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας συγκροτούνται από:
α) Επιστημονικούς Διευθυντές ή Υπεύθυνους των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν. 139711983 του Τομέα (Το.Ψ.Υ.) με τους νόμιμους αναπληρωτές τους ή κατά περίπτωση των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Ένας τουλάχιστον είναι Επιστημονικός Διευθυντής ή Υπεύθυνος των Μ.Ψ.Υ. του άρθρου 5 παρ. 1 με το νόμιμο αναπληρωτή του.
β) Ψυχίατρους ή παιδοψυχιάτρους ή λοιπούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές με ψυχιατρική ειδικότητα, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς), οι οποίοι υπηρετούν στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 και του ν.1397/1983 με τους νόμιμους αναπληρωτές τους ή κατά περίπτωση των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
γ) Ψυχίατρους ή παιδοψυχίατρους ή λοιπούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι υπηρετούν σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 11 του παρόντος νόμου, οι οποίες ανήκουν στο συγκεκριμένο Τομέα.
δ) Ιδιώτες ψυχίατροι ή παιδοψυχίατροι, οι οποίοι είναι εγγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο και δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο Τομέα.
ε) έναν (1) εκπρόσωπο ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή Συλλόγων Οικογενειών Ψυχικά Ασθενών, ο οποίος προέρχεται από το συγκεκριμένο Τομέα»

2.Η παράγραφος 7 του άρθρου 3 του ν. 2716/1999 (96 Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Δύο (2) μέλη της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος, είναι από τα οριζόμενα στην παρ. 6 εδ. α΄. Δύο (2) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος, είναι από τα οριζόμενα στην παρ. 6 εδ. β΄ και υποχρεωτικά ένας εξ αυτών θα πρέπει να είναι παιδοψυχίατρος και θα προέρχεται από το συγκεκριμένο ή όμορο τομέα. Τα λοιπά μέλη από τα οριζόμενα στην παρ. 6 εδ. γ’, δ΄ και ε΄. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μελών για τη συγκρότηση των ανωτέρω Τομεακών Επιτροπών, ο Υπουργός Υγείας ορίζει ως μέλη, πρόσωπα κύρους και με εμπειρία στην ψυχική υγεία. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας είναι ελευθέρως ανακλητοί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Η θητεία των ανωτέρω Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) είναι τριετής και οι θέσεις τιμητικές και άμισθες».

3.Η παράγραφος 8 του άρθρου 3 του ν.2716/1999 (96 Α΄), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«8. α) Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους. Η Τ.Ε.Ψ.Υ. συνεδριάζει στην έδρα της Μονάδας Ψυχικής Υγείας από την οποία προέρχεται ο Πρόεδρος και υποστηρίζεται γραμματειακά από διοικητικό υπάλληλο της Μονάδας. Στα πρακτικά των συνεδριάσεων αναφέρεται αναλυτικά τόσο η απόφαση της πλειοψηφίας όσο και η γνώμη της μειοψηφίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καταβάλλεται στον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλη της Τ.Ε.Ψ.Υ. αποζημίωση κατά συνεδρίαση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Ψ.Υ. δύναται να αναπληρώνεται, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του, στα ιατρικά του καθήκοντα εν όλω ή εν μέρει κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του ν. 2519/1997. Για τις δαπάνες κινήσεως των μετακινούμενων μελών της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας (Τ.Ε.Ψ.Υ.) ισχύουν οι κείμενες διατάξεις για τη μετακίνηση με εντολή του Δημοσίου για εκτέλεση υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος εκδίδει τις σχετικές εντολές μετακίνησης. Οι δαπάνες λειτουργίας των Τομεακών Επιτροπών θα καλύπτονται ετησίως με το ποσό που αντιστοιχεί στο 1% των δημοσίων δαπανών (ΠΔΕ και Τακτικός Προϋπολογισμός) της ψυχικής υγείας. Το ύψος της κατά τα ανωτέρω χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών κάθε Τομεακής Επιτροπής θα τελεί σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των ωφελούμενων, οι οποίοι εξυπηρετούνται ετησίως από τις μονάδες ψυχικής υγείας του συγκεκριμένου Τομέα και θα καταβάλλεται μέσω του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρός της. Για το σκοπό αυτό οι εν λόγω δαπάνες θα καταχωρούνται και θα παρακολουθούνται σε ιδιαίτερο διακριτό κωδικό, τόσο σε επίπεδο παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όσο και σε επίπεδο κοστολόγησης.
β. Τα μέλη των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας από τα οριζόμενα στην παρ. 6 εδ. α΄, β΄ και γ΄ υποχρεούνται νομίμως να διαθέτουν το 20% της υποχρεωτικής μηνιαίας απασχόλησής τους στο έργο των Τομεακών Επιτροπών».

  • Με την παράγραφο 1 συστήνονται Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας και σε αυτές συμμετέχουν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι των φορέων οικογενεικών ψυχικής υγείας.

    Ζητουμε, προκειμένου η διάταξη αυτή να καταστεί ορθότερη, να συμμετέχουν στις ανωτέρω επιτροπές και εκπρόσωπποι συλλόγων ψυχικά σχόντων οι οποίοι είναι και οι άμεσοι χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και βάσει Διεθνών συμβάσεων όπως η σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία του ΟΗΕ είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για τους ίδιους, την υγεία και τη ζωή τους.