ΜΕΡΟΣ Ε’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (άρθρα 40-43)

Άρθρο 40

Δυνατότητα παροχής υπηρεσιών εθελοντών πυροσβεστών σε Υπηρεσία μη υπαγωγής τους – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 22 ν. 4029/2011

Στην παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4029/2011 (Α’ 245), περί υποχρεώσεων εθελοντών πυροσβεστών και εκτέλεσης υπηρεσίας, προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Οι εθελοντές πυροσβέστες που προσφέρουν υπηρεσία σε επαγγελματικές και εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες υποχρεούνται να εκτελούν τρεις (3) τουλάχιστον οκτάωρες υπηρεσίες ανά μήνα στην Υπηρεσία όπου ανήκουν. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση εκδήλωσης συμβάντος, αρμοδιότητας του Π.Σ., οι εθελοντές πυροσβέστες δύνανται να προσφέρουν υπηρεσία σε οποιαδήποτε υπηρεσία ανά την Επικράτεια, πέραν αυτής στην οποία ανήκουν, κατόπιν αίτησής τους στην Υπηρεσία προτίμησής τους. Δύνανται δε να απουσιάζουν από τα καθήκοντα τους μέχρι δύο (2) μήνες συνεχόμενα ανά έτος, χωρίς να διακόπτεται η συνέχεια της εθελοντικής ιδιότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλόμενες υποχρεωτικές Υπηρεσίες για το διάστημα απουσίας θα εκτελεστούν επιπρόσθετα, εντός του τετραμήνου που ακολουθεί από την επιστροφή τους. Αυτοί ορίζονται κανονικά σε Υπηρεσία Α’, Β’ ή Γ’ Φυλακής, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία τους και τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες και εκτελούν αυτήν σύμφωνα με τα ισχύοντα για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.».

 

Άρθρο 41

Αύξηση ορίου ηλικίας εθελοντών πυροσβεστών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 25 ν. 4029/2011

Στην παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4029/2011 (Α’ 245), περί παύσης και αναστολής ιδιότητας εθελοντή πυροσβέστη, οι λέξεις «εξηκοστού (60ού)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εξηκοστού πέμπτου (65ου)» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη παύει με τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου (65ού) έτους της ηλικίας του.».

 

Άρθρο 42

Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας- Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020

Στο άρθρο 65 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), περί υποχρεώσεων των εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2, αα) στο τέλος του πρώτου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου», αβ) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και αγ) στο νέο τρίτο εδάφιο, i) οι λέξεις «Στην περίπτωση αυτή,» διαγράφονται, ii) μετά τις λέξεις «ιδιωτικό τομέα» προστίθενται οι λέξεις «με υποχρέωση υποβολής αναλυτικής περιοδικής δήλωσης από την αρμόδια για την καταβολή εισφορών Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τη Διεύθυνση Εθελοντισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», β) προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο 65 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 65

Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

  1. Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικών Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και κινητοποιηθούν, απασχοληθούν ή αξιοποιηθούν με την ιδιότητά τους ως Εθελοντές στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, δικαιούνται υποχρεωτικής, ισόχρονης άδειας απουσίας από την κύρια απασχόλησή τους, η οποία δεν συνυπολογίζεται στον συνολικό χρόνο της προβλεπόμενης κανονικής ετήσιας άδειας. Για τη λήψη της εν λόγω άδειας, απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης του κατά τόπο Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα περιγράφονται με σαφήνεια ο χρόνος απασχόλησης και η φύση των ανατεθειμένων καθηκόντων.
  2. Ο χρόνος συμμετοχής στις δράσεις της προηγούμενης παραγράφου λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του Εθελοντή, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, πλην της υποχρέωσης καταβολής αμοιβής από τον εργοδότη, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου. Εάν ο εθελοντής φέρει την ιδιότητα του απασχολούμενου στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), λαμβάνει την προβλεπόμενη αμοιβή για τον χρόνο συμμετοχής του στις δράσεις της παρ. 1 αποκλειστικά σε περίπτωση κατάστασης κινητοποίησης της περ. δ’ του άρθρου 6. Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και του εργαζομένου Εθελοντή καλύπτονται, από τον φορέα κύριας απασχόλησης του, για Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικά Ν.Π.Ι.Δ. ή Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην περίπτωση απασχόλησής του στον ιδιωτικό τομέα με υποχρέωση υποβολής αναλυτικής περιοδικής δήλωσης από την αρμόδια για την καταβολή εισφορών Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τη Διεύθυνση Εθελοντισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται η διαδικασία υποβολής και εξόφλησης των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων της παρ. 2.».

 

Άρθρο 43

Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020

Στο άρθρο 68 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), περί ενίσχυσης σε υλικά και μέσα, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο οι λέξεις «σε υλικά και μέσα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εθελοντικών οργανώσεων», β) η παρ. 1 αντικαθίσταται, γ) στην παρ. 2, μετά τη λέξη «δικαιούχοι» οι λέξεις «, μέσω της Γ.Γ.Π.Π.,» διαγράφονται, δ) στην παρ. 3, δα) οι λέξεις «από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2», δβ) το δεύτερο εδάφιο καταργείται, ε) προστίθεται παρ. 3Α, στ) στην παρ. 4, στα) οι λέξεις «οι ανωτέρω» αντικαθίστανται από τις λέξεις «η χρηματική επιδότηση και οι», ζ) στην παρ. 5 οι λέξεις «Γενικού Γραμματέα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και» και, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, το άρθρο 68 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 68

Ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων

  1. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δύναται να εγγράφει στον προϋπολογισμό του ειδική πίστωση για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων, που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), σε υλικά, εξοπλισμό, μέσα και χρηματική επιδότηση. Η ενίσχυση χορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις εθελοντικές οργανώσεις και ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εθελοντισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών τους και τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.
  2. Οι εθελοντικές οργανώσεις δύνανται να καταστούν δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων, στα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης, για απόκτηση εξοπλισμού και πραγματοποίηση εκπαίδευσης.
  3. Οι εθελοντικές οργανώσεις, που ενισχύονται σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 δεν δύνανται να λάβουν έτερους πόρους από άλλους φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

3Α. Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων, με οποιονδήποτε τρόπο, από ίδιους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού δεν θίγει την εφαρμογή του παρόντος.

  1. Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής των εθελοντικών οργανώσεων από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., η χρηματική επιδότηση και οι χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις επιστρέφονται, με ευθύνη των οργάνων διοίκησης των οργανώσεων, αναλογικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία ενίσχυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.».
  • Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    O Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης χαιρετίζει την προσπάθεια τροποποίησης του παρόντος σχέδιου νόμου, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν κάποιες ακόμη νομοτεχνικές βελτιώσεις όπως:

    Α. Στο Άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας- Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020 Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να προστεθεί μετά το 1. «Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικών Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού……» και το «καθώς και των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να γίνει διακριτό ότι και αυτοί εμπεριέχονται στην παρούσα διάταξη.
    Β. Στο «Ο χρόνος συμμετοχής στις δράσεις της προηγούμενης παραγράφου λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του Εθελοντή……»
    θα έπρεπε ορθά να περιγράφεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τυχόν παρανόηση και τυχόν προβλημάτων κατά τη συνταξιοδότηση του εθελοντή που έχει σχέση με δημόσιο, ΟΤΑ κλπ. και γενικότερα με την υπηρεσία ή τον φορέα που απασχολείται.
    Επίσης η εθελοντική συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτική προστασία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ετήσια αξιολόγησή τους, ως θετικός παράγοντας που ενισχύει την κοινωνική τους προσφορά και την επαγγελματική τους αξιολόγηση.

    Β. Στο Άρθρο 43 Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020 λέει:
    “Η ενίσχυση χορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις εθελοντικές οργανώσεις και ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εθελοντισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών τους και τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.”
    Διερωτόμαστε:
    Είναι δυνατόν μια επιχειρησιακή εθελοντική οργάνωση να έχει την ίδια δυναμικότητα, ενεργητικότητα και συμμετοχή με μια υποστηρικτική;
    Είναι δυνατόν μια υποστηρικτική να έχει τον ίδιο αριθμό μελών και δραστηριότητα με μια επιχειρησιακή?
    Είναι δυνατόν να έχει τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό μελών από μια υγειονομική εθελοντική ομάδα (επιχειρησιακή δηλαδή), που δεν χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος τους την απόκτηση κάποιου πτυχίου και αδείας όπως οι ραδιοερασιτέχνες, αλλά εγγράφεται ο καθένας που θέλει και μπορεί?

    Γι’ αυτό λοιπόν προτείνουμε εφόσον ισχύσει το παραπάνω άρθρο και εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην τροποποίηση αυτού, να είναι όλα πιο πιο συγκεκριμένα σχετικά με το σχέδιο δράσης, με τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα των εθελοντικών ομάδων.

    Επίσης στην υπουργική απόφαση να ξεχωρίσουν οι επιχειρησιακές με τις υποστηρικτικές εθελοντικές ομάδες, και όσον αφορά τις υποστηρικτικές, να παρουσιάζουν αντί για σχέδιο δράσης, κάποια από τα κατωτέρω τα οποία ενδεικτικά γράφουμε:

    • πλήρη τεχνική καταγραφή και περιγραφή των δυνατοτήτων του κάθε συλλόγου


    • παλαιότητα όλου του εξοπλισμού τους και αναγκαιότητα αγοράς νέου,
    • δυνατότητα επάνδρωσης με τους πιστοποιημένους εθελοντές των συντονιστικών των εκάστοτε περιφερειών και σε τι βαθμό,
    • πλήρης καταγραφή σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας για τις ομάδες που αιτούνται χρηματοδότηση, εάν έχουν χρηματοδοτηθεί από το κράτος, από τους ΟΤΑ, σε τι ποσό και από ποιους φορείς,
    • ύπαρξη συνεργασιών και μνημονίων με φορείς και υπηρεσίες και βαθμός συνεργασίας και αποδοτικότητας
    • αναγκαιότητα επέκτασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου των όλων των εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και μετάβαση αυτών σε ψηφιακού είδους επικοινωνίες,
    • βαθμονόμηση αναγκαιότητας ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα του κάθε συλλόγου και του γεωμορφολογικού τοπίου για περαιτέρω δυσκολία κάλυψης των τηλεπικοινωνιακών κόμβων.

    Τα παραπάνω μπορούν να αποτυπωθούν εύκολα με τη πρόβλεψη μιας υπουργικής απόφασης ή απόφασης γενικού γραμματέα, οπότε προτείνουμε το λεκτικό του παραπάνω τροποποιημένου άρθρου με τελική μορφή ως εξής:
    « Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγγράφει στον προϋπολογισμό του ειδική πίστωση για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), σε υλικά, εξοπλισμό, μέσα και χρηματική επιδότηση. Η ενίσχυση αυτή κατανέμεται και χορηγείται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες υπάγονται οι εθελοντικές οργανώσεις.
    Η κατανομή των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες γίνεται βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας έναντι φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφικών κινδύνων, ιδίως δε πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα εθνικά και περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας και τα επίσημα δεδομένα αξιολόγησης κινδύνου, καθώς και πρόσφατα επεισόδια καταστάσεων έκτακτής ανάγκης τα οποία μπορεί να έχουν συμβεί στην περιφερειακή ενότητα.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες προβαίνουν στην ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων της χωρικής τους αρμοδιότητας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις οργανώσεις και εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας σε συνεργασία με τον περιφερειακό συντονιστή της περιφερειακής ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και τη διαθεσιμότητα των μελών, τη δραστηριότητα και τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν από το προφίλ κινδύνων της περιοχής.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία που θα υποβάλλονται ως σχέδιο δράσης, καθώς και ο βαθμός σημαντικότητας ως προς τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα τους, και καθορίζονται οι δείκτες τρωτότητας, η μεθοδολογία κατανομής των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων δράσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις δύνανται να καθίστανται δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για απόκτηση εξοπλισμού και πραγματοποίηση εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις που ενισχύονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους δεν δύνανται να λαμβάνουν άλλους πόρους από λοιπούς φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ίδιο αντικείμενο.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., οι χρηματικές και χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω της οικείας Περιφερειακής Ενότητας επιστρέφονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησής των οργανώσεων, αναλογικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π πέραν της πενταετίας, παραγράφονται οποιεσδήποτε απαιτήσεις του δημοσίου έναντι των εθελοντικών ομάδων.
    Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων από ίδιους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ή άλλους φορείς του δημοσίου, δεν θίγει την εφαρμογή του παρόντος.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύεται η χρηματική επιδότηση και οι χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που τυχόν θα παραχωρηθούν σε εθελοντικές οργανώσεις, βάσει του νέου Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (Ν. 4978/2022) για το πως θα εισπραχθούν αναλογικά και ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.»
    Στα παραπάνω αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά αυτά που αναγκαιούν να αναφέρονται, για λόγους διαφάνειας και προτεραιοποίησης χρηματοδότησης μεταξύ των εθελοντικών ομάδων.
    Αιτιολογική Έκθεση του Άρθρου
    Με το παραπάνω άρθρο εισάγεται σύστημα κατανομής των ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων και βάσει αντικειμενικών δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.
    Η ανάγκη της ρύθμισης προκύπτει από τη γεωγραφική και κλιματική ανομοιογένεια της χώρας, η οποία συνεπάγεται διαφοροποιημένο επίπεδο κινδύνων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με το πραγματικό επίπεδο απειλής επιτρέπει την αναλογική και δίκαιη διάθεση των πόρων και ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιοχών υψηλού κινδύνου.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες, ως εγγύτεροι προς τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρησιακές ανάγκες φορείς, διασφαλίζουν την ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των πόρων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας.

    Γ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 62 παρ 4 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Ο επικεφαλής της εκάστοτε Εθελοντικής Οργάνωσης φέρει την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης και αντιστοίχισης των επιμέρους ειδικών πιστοποιημένων προσόντων των Εθελοντών ανά δράση και της καταλληλότητας , συντήρησης και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των μέσων των Εθελοντικών Οργανώσεων τα οποία έχουν χορηγηθεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω των ενισχύσεων του άρθρου 68 του παρόντος από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.»

    Δεν μπορεί ο νομοθέτης να έχει απαιτήσεις σε υλικά και μέσα τα οποία έχουν αγορασθεί αποκλειστικά από τα μέλη των εθελοντικών ομάδων με δικά τους χρήματα. Επίσης δεν μπορεί να αξιώνει καλή λειτουργία σε μηχανήματα τα οποία δεν είναι επαγγελματικά και είναι πεπαλαιωμένα. Γι’ αυτό λοιπόν η οποιαδήποτε αξίωση γίνεται μόνο σε νέα υλικά και αυτά τα οποία έχουν χορηγηθεί ή αγορασθεί από το υπουργείο. Προφανώς και όλοι οι εθελοντές και οι εκάστοτε επικεφαλής δεν θέλουν να τους «κρεμάσουν» τα υλικά και μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποιούν.

    Δ. Προτείνουμε στο Άρθρο 64 του ν. 4662/2020 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να προστεθεί παράγραφος με α.α. 6:
    «6. Με την ένταξη των εθελοντών στο Μ.Ε.Π.Π. και απόκτηση δελτίου ταυτότητας εθελοντή πολιτικής προστασίας, ο εκάστοτε επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, υποβάλλει στο τμήμα εθελοντισμού της ΓΓΠΠ, συμφέρουσα προσφορά για αγορά της προβλεπόμενης στολής και τυχόν ΜΑΠ για όλα τα μέλη του Μ.Ε.Π.Π. της ομάδας του από το ελεύθερο εμπόριο, οπότε και χορηγείται με δαπάνη το ποσό απευθείας στον έμπορο των εν λόγω ειδών.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες και ειδικοτερα θεματα των στολων των εθελοντων.»

    Ε. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 69 παρ 1 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εθελοντικής υπηρεσίας τους και μόνο υπό τον όρο συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων περί κινητοποίησής τους (ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή και προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας), οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησής τους ή της υπηρεσίας τους.
    Τεκμαίρεται ότι το ατύχημα αυτό έλαβε χώρα ένεκεν ταύτης, της εθελοντικής υπηρεσίας και δια ταύτης, γεγονός που βεβαιώνεται κατόπιν εισήγησης του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
    Το ένεκεν και δια ταύτης ισχύει και για τη προσέλευση και αποχώρηση από σημείο ή σημεία συμβάντος στο οποίο ορίστηκε – κλήθηκε ο εθελοντής.»

    ΣΤ. Προτείνουμε στο Άρθρο 70 του ν. 4662/2020 , να προστεθεί παράγραφος με α.α.4 :
    «4. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύνανται να παραχωρούνται δωρεάν κατά κυριότητα, κατά αποσυρθέντα οχήματα, αποστρατικοποιημένα υλικά και μη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν συνάφεια με το αντικείμενο πιστοποίησης της κάθε εθελοντικής ομάδας, αποσυρθέντα ή κατασχεμένα αυτοκίνητα και υλικά του ΔΔΔΥ ή των τελωνείων σε ενταγμένες Εθελοντικές Οργανώσεις στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. οι οποίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τις δράσεις τους (επιχειρησιακές ή υποστηρικτικές).
    Το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλισης του παραχωρηθέντος εξοπλισμού, όπως και κάθε άλλο προκύπτον κόστος, καλύπτεται από τις οικείες Εθελοντικές Οργανώσεις, από δωρεές ιδιωτών ή φορέων ή με απόφαση της οικείας περιφέρειας ή δήμου από αυτούς εφόσον είναι επ’ ωφελεία τους.
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν την κυκλοφορία και ταξινόμηση ειδικών ή διασκευασμένων οχημάτων και άλλων μέσων.
    Τα παραχωρημένα οχήματα και μέσα (πχ τρέιλερ) των ανωτέρω περιπτώσεων εξαιρούνται των τελών κυκλοφορίας.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση οδήγηση και χειρισμός από Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας μελών Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π., των παραχωρημένων οχημάτων, κατόπιν αίτησης του επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, όπου σε κάθε περίπτωση θα αναφέρεται ο χειριστής ο οποίος πρέπει να διαθέτει την ανάλογη άδεια οδήγησης ή χρήσης καθώς και το συγκεκριμένο όχημα ή μέσο.
    Τα οχήματα και μέσα αυτά επιτρέπεται να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ενεργοποίησης της εθελοντικής ομάδας από τον συντονιστή πολιτικής προστασίας της οικείας περιφέρειας ή με απόφαση περιφερειάρχη για ειδικές περιπτώσεις επ’ ωφελείας της οικείας περιφέρειας.
    Σε περίπτωση λύσης ή διάλυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων ή διαγραφής τους από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., τα ως άνω οχήματα επιστρέφουν υποχρεωτικά στον ΔΔΔΥ ή στον αρμόδιο φορέα του υπουργείου εθνικής άμυνας κατά περίπτωση.
    Ο τρόπος χορήγησης, χρέωσης , επιστροφής αυτών των υλικών, οχημάτων και μέσων εξειδικεύεται στην ανωτέρω ΚΥΑ»

  • 26 Ιανουαρίου 2026, 03:47 | Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.)
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    ΩςΕΠΑΥΠΣ, υποστηρίζουμε τις σαράντα τέσσερις (44) προτάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Ε.Π.Σ.) στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, όπως αυτές μας έχουν επικοινωνηθεί μέσω email ως γνωστές στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας. Οι προτάσεις αυτές κινούνται σε κατεύθυνση ουσιαστικού εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου του εθελοντισμού στο Π.Σ., με έμφαση στην κανονιστική σαφήνεια, την ενιαία επιχειρησιακή ένταξη, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, την προστασία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, καθώς και στη διαφάνεια/ιχνηλασιμότητα διαδικασιών. Αξιολογούμε ότι η υιοθέτησή τους θα ενισχύσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και τη θεσμική συνέπεια του Πυροσβεστικού Σώματος, προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας και της κοινωνικής ανθεκτικότητας.

  • 26 Ιανουαρίου 2026, 00:05 | Φανή Τσιτούρα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    -Για την επίταξη μέσων και προσωπικού από ιδιωτικές εταιρίες η κάλυψη του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών τους δεν πρέπει να γίνεται από το κράτος.

  • 26 Ιανουαρίου 2026, 00:33 | ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΚΚΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Στο άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας- Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020 υπάρχει το εξής παράδοξο.

    Στο κείμενο του ν/σ οι προβλέψεις αφορούν στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας.

    Αναλυτικά:

    Άρθρο 65

    Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

    Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικών Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και κινητοποιηθούν, απασχοληθούν ή αξιοποιηθούν με την ιδιότητά τους ως Εθελοντές στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, δικαιούνται υποχρεωτικής, ισόχρονης άδειας απουσίας από την κύρια απασχόλησή τους, η οποία δεν συνυπολογίζεται στον συνολικό χρόνο της προβλεπόμενης κανονικής ετήσιας άδειας. Για τη λήψη της εν λόγω άδειας, απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης του κατά τόπο Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα περιγράφονται με σαφήνεια ο χρόνος απασχόλησης και η φύση των ανατεθειμένων καθηκόντων.
    Ο χρόνος συμμετοχής στις δράσεις της προηγούμενης παραγράφου λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του Εθελοντή, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, πλην της υποχρέωσης καταβολής αμοιβής από τον εργοδότη, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου. Εάν ο εθελοντής φέρει την ιδιότητα του απασχολούμενου στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), λαμβάνει την προβλεπόμενη αμοιβή για τον χρόνο συμμετοχής του στις δράσεις της παρ. 1 αποκλειστικά σε περίπτωση κατάστασης κινητοποίησης της περ. δ’ του άρθρου 6. Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και του εργαζομένου Εθελοντή καλύπτονται, από τον φορέα κύριας απασχόλησης του, για Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικά Ν.Π.Ι.Δ. ή Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην περίπτωση απασχόλησής του στον ιδιωτικό τομέα με υποχρέωση υποβολής αναλυτικής περιοδικής δήλωσης από την αρμόδια για την καταβολή εισφορών Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζονται από τη Διεύθυνση Εθελοντισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

    Στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης (αιτιολογική έκθεση) όμως αναφέρεται το παρακάτω κείμενο ως ανάλυση του συγκεκριμένου άρθρου:

    «Έπειτα, αυξάνεται το όριο ηλικίας των εθελοντών πυροσβεστών από τα εξήντα (60) στα εξήντα πέντε (65) έτη και θεσπίζεται η καταβολή αμοιβής σε εθελοντές πυροσβέστες, που εργάζονται στο Δημόσιο, για τις ημέρες, που εκτελούν υπηρεσία στο Π.Σ, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η κατάσταση κινητοποίησης της περ. δ’ του άρθρου 6 του ν. 4662/2020.»

    Τελικά τι από τα δύο ισχύει;

    Και αν ισχύει ό,τι αναφέρει το ν/σ, δε ναποτελέι αδικία να αφορά μονάχα στους εθελοντές ΠΠ κα ιόχι και στους Εθελοντές Πυροσβέστες;

  • 26 Ιανουαρίου 2026, 00:38 | ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΚΚΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Α. Στο ν. 4029/2011 προτείνεται να ενσωματωθούν οι παρακάτω αλλαγές-τροποποιήσεις και βελτιώσεις.

    1) Στο ν. 4029/2011, στο άρθρο 15 παράγραφο 2: Αλλαγή της αναφοράς περί «συμμετοχής των Εθελοντών Πυροσβεστών» σε συμβάντα με τον ορθό ορισμό «Επιχειρούν».

    Και να γίνει ως εξής:
    2. Οι εθελοντές πυροσβέστες επιχειρούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που καθορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου στις ακόλουθες δραστηριότητες του μόνιμου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος:

    2) Στο ν. 4029/2011, στο άρθρο 15 παράγραφο 4: Διαγραφή της αναφοράς περί δυνητικής επέμβασης των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε συμβάντα αρμοδιότητας Πυροσβεστικού Σώματος.

    Και να γίνει ως εξής:
    Σε περίπτωση που λειτουργεί εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία χωρίς να υπάρχει στην ίδια περιοχή η αντίστοιχη επαγγελματική υπηρεσία, οι εθελοντές πυροσβέστες, επεμβαίνουν σε συμβάντα αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα ισχύοντα.

    3) Στο ν. 4029/2011, στο άρθρο 16 παράγραφο 1: Μείωση κατά πέντε έτη του ανώτατου ηλικιακού ορίου όπου κάποιος μπορεί να λάβει την ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη και παράλληλα πρόβλεψη περί βελτίωσης των ελάχιστων προδιαγραφών σωματικής και ψυχικής ικανότητας των υποψηφίων Εθελοντών Πυροσβεστών καθώς και διευκρίνιση για πρόβλεψη αμετάκλητης καταδίκης για τον αποκλεισμό από το δικαίωμα απόκτησης ιδιότητας Εθελοντή Πυροσβέστη. Επίσης Διευκρίνιση για πρόβλεψη αμετάκλητης καταδίκης για τον αποκλεισμό από το δικαίωμα απόκτησης ιδιότητας Εθελοντή Πυροσβέστη και θεραπεία της μη ορθολογικής πρόβλεψης κατοχής από ένα άτομο της ιδιότητας του Εθελοντή Πυροσβέστη παράλληλα με εκείνη του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας.

    Και να γίνει ως εξής:
    1.Την ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη αποκτούν Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλικίας 18 έως 50 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία και πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    α. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Για τους πολίτες κρατών-μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται προσκόμιση αντίστοιχου τίτλου σπουδών αλλοδαπής επίσημα μεταφρασμένο.
    β. Να διαθέτουν καλή ψυχική και σωματική υγεία, με δείκτη μάζας σώματος το ανώτερο μέχρι 30 για άνδρες και γυναίκες.
    γ. Να μιλούν και να γράφουν την ελληνική γλώσσα.
    δ. Να μην διώκονται και να μην έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που αποτελούν κωλύματα κατάταξης για τους συμμετέχοντες σε διαγωνισμό πρόσληψης Δοκίμων Πυροσβεστών γενικών καθηκόντων, όπως αυτά ορίζονται στον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό κατάταξης.
    ε. Να μην ανήκουν στο μόνιμο εν ενεργεία πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και να μην έχουν την ιδιότητα του πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης.
    στ. Να μην έχουν την ιδιότητα του εθελοντή πολιτικής προστασίας η οποία ούτε δύναται να αποκτηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια κατοχής της ιδιότητας του εθελοντή πυροσβέστη.
    η. Οι εν ενεργεία Εθελοντές Πυροσβέστες οι οποίοι κατέχουν παράλληλα την ιδιότητα του Εθελοντή πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση κατά την οποία εκδηλωθεί συμβάν στην περιοχή ευθύνης της Επαγγελματικής ή Εθελοντικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην οποία ανήκουν, οφείλουν να παρέχουν κατά απόλυτη προτεραιότητα σε αυτές το εθελοντικό τους έργο. Η μη τήρηση της αυτής πρόβλεψης επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τα ισχύοντα.

    4) Στο ν. 4029/2011, στο άρθρο 16 στις:
    Παράγραφο 1: Πρόταση συμπερίληψης και των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις όπου δύναται να πραγματοποιείται η εκπαίδευση των υποψηφίων Εθελοντών Πυροσβεστών.

    Παράγραφο 2 : Αύξηση από 120 σε 150 ώρες της βασικής εκπαίδευσης των υποψηφίων Εθελοντών Πυροσβεστών

    Παράγραφο 3: Διόρθωση της συντακτικής αποτύπωσης της διαδικασίας έναρξης εκτέλεσης οκτάωρων υπηρεσιών φυλακής από τους Εθελοντές Πυροσβέστες και διευκρίνηση της διαδικασίας έκδοσης, διατήρησης και απώλειας τους Ειδικού Δελτίου Εθελοντή Πυροσβέστη.

    Παράγραφο 6: Απαλοιφή της πρόβλεψης κάλυψης από τους ίδιους τους Εθελοντές Πυροσβέστες όποιων εξόδων προκύπτουν από Υπηρεσιακές ανάγκες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και καθορισμός ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής Εθελοντών Πυροσβεστών σε εκπαιδεύσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Και να γίνει ως εξής:
    1. Η βασική εκπαίδευση των υποψήφιων εθελοντών πυροσβεστών πραγματοποιείται στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος η εκπαίδευση δύναται να πραγματοποιηθεί και σε περιφερειακό επίπεδο στις εγκαταστάσεις της οικείας επαγγελματικής ή εθελοντικής πυροσβεστικής υπηρεσίας ή σε άλλο κατάλληλο χώρο.
    2. Η βασική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τους υποψήφιους εθελοντές πυροσβέστες, έχει ελάχιστη διάρκεια εκατόν πενήντα (150) ώρες και στοχεύει στην εξοικείωση τους με το αντικείμενο του πυροσβεστικού έργου και τα καθήκοντα που πρόκειται να αναλάβουν. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης οι υποψήφιοι εθελοντές πυροσβέστες υποβάλλονται σε εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο κατανόησης και αφομοίωσης των θεμάτων που διδάχθηκαν.
    3. Στους επιτυχόντες στην εξέταση της προηγούμενης παραγράφου χορηγείται πιστοποίηση εκπαίδευσης εθελοντή πυροσβέστη. Η ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη αποκτάται από την ημερομηνία κύρωσης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας εξέτασης, ακολουθεί η εγγραφή των επιτυχόντων στο προαναφερόμενο Ειδικό Μητρώο και αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους στις Επαγγελματικές και Εθελοντικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι εθελοντές πυροσβέστες, καθ’ όλη τη διάρκεια κατοχής της ιδιότητάς τους παραλαμβάνουν και διατηρούν το Ειδικό Δελτίο Εθελοντή Πυροσβέστη το οποίο αφαιρείται και επιστρέφεται με την απώλεια της ιδιότητας. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος καθορίζονται η διαδικασία έκδοσης, ο τύπος, το περιεχόμενο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο του Ειδικού Δελτίου Εθελοντή Πυροσβέστη.
    4. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος καθορίζονται ο τρόπος πραγματοποίησης της εισαγωγικής εκπαίδευσης, ο αριθμός των εκπαιδευτικών σειρών κατ` έτος, η ελάχιστη διάρκεια της εισαγωγικής εκπαίδευσης και το πρόγραμμα πραγματοποίησης της, τα εκπαιδευτικά αντικείμενα και η διδακτέα ύλη, το είδος, η διαδικασία και ο τρόπος εξέτασης των υποψηφίων εθελοντών μετά το πέρας της εκπαίδευσης, οι προϋποθέσεις χορήγησης πιστοποίησης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    5. Οι εθελοντές πυροσβέστες συμμετέχουν στην εκπαίδευση που πραγματοποιείται στις επαγγελματικές και εθελοντικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη συνεχή εκπαίδευση του μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Με μέριμνα των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και ευθύνη των διοικητών των επαγγελματικών πυροσβεστικών υπηρεσιών προγραμματίζεται και πραγματοποιείται κάθε έτος εκπαίδευση όλων των εθελοντών πυροσβεστών σε κοινό πρόγραμμα που καταρτίζεται από την Πυροσβεστική Ακαδημία.
    6. Οι εθελοντές πυροσβέστες συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολεία που οργανώνονται στο Πυροσβεστικό Σώμα για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό αντίστοιχου βαθμού. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος καθορίζεται κάθε φορά ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών που συμμετέχουν στα παραπάνω προγράμματα με γνώμονα τις υπηρεσιακές δυνατότητες και τα κριτήρια επιλογής τους, με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής το 20% του συνόλου των εκπαιδευομένων. Τυχόν κόστη που θα προκύπτουν για την συμμετοχή των εθελοντών πυροσβεστών στα ανωτέρω προγράμματα, όπως έξοδα μετακίνησης και διαμονής, καλύπτονται από το Πυροσβεστικό Σώμα.

    5) Στο ν. 4029/2011, στο άρθρο 18 στις:
    Παράγραφο 1: Αύξηση του ελάχιστου ορίου ευδόκιμης εθελοντικής υπηρεσίας από τρία σε πέντε έτη για την δυνατότητα συμμετοχής σε ειδική κατηγορία μοριοδότησης σε διαγωνισμούς κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα.

    Παράγραφο 2: Πρόβλεψη εξομοίωσης των κριτηρίων νοσηλείας σε νοσηλευτικά ιδρύματα των Ενόπλεων Δυνάμεων για τους Εθελοντές Πυροσβέστες, με αυτά που ισχύουν για τους μόνιμους Πυροσβέστες.

    Παράγραφο 5: Προσθήκη πρόβλεψης κρατικών επιχορηγήσεων ως έσοδο του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας των Εθελοντών Πυροσβεστών.

    Και να γίνει ως εξής:
    1. Οι εθελοντές πυροσβέστες που έχουν τουλάχιστον πενταετή συνολική ευδόκιμη εθελοντική υπηρεσία και έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, λαμβάνουν μόρια κατά τους διαγωνισμούς, για κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα. Στους εθελοντές πυροσβέστες παρέχεται το δικαίωμα εισόδου σε πρατήρια των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
    2. Σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη βασική τους εκπαίδευση ή κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους, οι εθελοντές πυροσβέστες καλύπτονται από το δικό τους ασφαλιστικό φορέα. Το ατύχημα θεωρείται ότι έλαβε χώρα στο πλαίσιο της κύριας απασχόλησης τους και εξ αιτίας αυτής, βεβαιώνεται δε και αντιμετωπίζεται με βάση τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησης τους. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις ατυχημάτων, οι εθελοντές πυροσβέστες νοσηλεύονται στους ίδιους νοσηλευτικούς σχηματισμούς και στην ίδια θέση, όπου νοσηλεύονται και οι μόνιμοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι.
    5. Συνιστάται Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας των εθελοντών πυροσβεστών με πόρους προερχόμενους αποκλειστικά από εισφορές των εθελοντών πυροσβεστών, δωρεές και κληρονομιές ή άλλες χαριστικές παροχές υπέρ του σκοπού του λογαριασμού, τόκους καταθέσεων, επενδύσεις κεφαλαίων ή προσόδους ακινήτων καθώς και κρατικών επιχορηγήσεων. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται ο σκοπός της λειτουργίας του, το ύψος των εισφορών, οι δικαιούχοι οικονομικής ενισχύσεως και το ύψος αυτής κατά περίπτωση, η τήρηση και ο έλεγχος του Λογαριασμού, η διαδικασία εισπράξεως των πόρων, η διαχείριση, η διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

    6) Στο ν. 4029/2011, στο άρθρο 19: Διευκρίνηση υποχρεώσεων εργοδοτών, έναντι των υπηρεσιακών υποχρεώσεων των Εθελοντών Πυροσβεστών.

    Και να γίνει ως εξής:
    Οι εργοδότες υποχρεούνται να επιτρέπουν στους εθελοντές πυροσβέστες που απασχολούνται στην επιχείρηση τους, να συμμετέχουν στο πυροσβεστικό έργο όταν καλούνται από το Πυροσβεστικό Σώμα και εφόσον έχει τεθεί το μόνιμο προσωπικό σε γενική επιφυλακή η οποία αποδεικνύεται με την έκδοση σχετικής διαταγής ή η Υπηρεσία που υπηρετεί ο εθελοντής βρίσκεται σε κατάστασης επιφυλακής, ή καθίσταται απολύτως αναγκαία η άμεση επέμβαση για αντιμετώπιση συμβάντος σε περιοχή που λειτουργεί μόνο εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία.
    Ο χρόνος της απασχόλησης στο έργο αυτό θεωρείται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία τους µε όλα τα εργασιακά δικαιώματα που συνεπάγεται πλην της υποχρέωσης καταβολής αμοιβής από τον εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική εισφορά του εργοδότη και του εθελοντή πυροσβέστη καλύπτεται από το Δημόσιο.

    7) Στο ν. 4029/2011, στο άρθρο 22 Παράγραφος 2: Διευκρίνηση για τη δυνατότητα εκτέλεσης 16ωρης υπηρεσίας φυλακής από Εθελοντές Πυροσβέστες, κατά τα ισχύοντα για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

    Και να γίνει ως εξής:
    2. Οι εθελοντές πυροσβέστες που προσφέρουν υπηρεσία σε επαγγελματικές και εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες υποχρεούνται να εκτελούν τρεις (3) τουλάχιστον οκτάωρες υπηρεσίες ανά μήνα στην Υπηρεσία όπου ανήκουν. Δύνανται δε να απουσιάζουν από τα καθήκοντα τους μέχρι δύο (2) μήνες συνεχόμενα ανά έτος, χωρίς να διακόπτεται η συνέχεια της εθελοντικής ιδιότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλόμενες υποχρεωτικές Υπηρεσίες για το διάστημα απουσίας θα εκτελεστούν επιπρόσθετα, εντός του τετραμήνου που ακολουθεί από την επιστροφή τους. Αυτοί ορίζονται κανονικά σε Υπηρεσία Α` ή/και Β` ή/και Γ` Φυλακής, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία τους και τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες και εκτελούν αυτήν

    8) Στο ν. 4029/2011, στο άρθρο 23: Αναβάθμιση της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Πυροσβεστών.

    Και να γίνει ως εξής:
    Οι εθελοντές πυροσβέστες προάγονται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος στο βαθμό του εθελοντή υπαρχιπυροσβέστη, όταν συμπληρώνουν οκτώ (4) έτη υπηρεσίας στο βαθμό του εθελοντή πυροσβέστη καθώς και στους βαθμούς του εθελοντή αρχιπυροσβέστη και εθελοντή πυρονόμου, όταν συμπληρώνουν οκτώ (8) έτη υπηρεσίας σε καθέναν από τους προηγούμενους βαθμούς. Επιπλέον εθελοντές προάγονται στον βαθμό του εθελοντή ανθυποπυραγού όταν συμπληρώσουν οκτώ (08) έτη υπηρεσίας στον βαθμό του εθελοντή πυρονόμου και εφόσον ολοκληρώσουν επιμορφωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης 150 ωρών.

    9) Στο ν. 4029/2011, στο άρθρο 24 προστίθενται:
    Παράγραφο 4: Διατήρηση υπό προϋποθέσεις τυχόν ωφελημάτων, πέραν του υπηρεσιακού βίου του Εθελοντή Πυροσβέστη.
    Παράγραφο 5: Δυνατότητα συμμετοχής των Εθελοντών Πυροσβεστών στις διοργανώσεις του ΑΣΑΕΔ.

    Και να γίνει ως εξής:
    4. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες, μετά το πέρας του ενεργού υπηρεσιακού τους βίου, διατηρούν τυχόν ωφελήματα τα οποία απορρέουν από την προηγούμενη υπηρεσιακή τους ιδιότητα με την προϋπόθεση της συμπλήρωσης 15 ετών ευδόκιμης ενεργούς παραμονής στην ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη.
    5. Οι εθελοντές πυροσβέστες δύναται να συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις του ΑΣΑΕΔ.

    10) Στο ν. 4029/2011, στο άρθρο 25 Παράγραφο 5: Απαλοιφή της αναφοράς για τις Εθελόντριες Πυροσβέστριες ότι δεν προσφέρουν υπηρεσία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Και να γίνει ως εξής:
    5. Ειδικότερα, για τις εθελόντριες πυροσβέστριες μπορεί να αναστέλλεται η ιδιότητα κατά το χρονικό διάστημα της κύησης και της γαλουχίας και μέχρι τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από τον τοκετό ύστερα από προσκόμιση βεβαίωσης τοκετού.

    Β. Στο ν. 4662/2020 προτείνεται να ενσωματωθούν οι παρακάτω αλλαγές-τροποποιήσεις και βελτιώσεις

    11) Στο ν. 4662/2020 στο Άρθρο 76 παράγραφο 2: Συμπερίληψη των Εθελοντών Πυροσβεστών στο Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Και να γίνει ως εξής:
    2. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
    α. Πυροσβεστικό προσωπικό, το οποίο συνίσταται σε: αα. Γενικών Καθηκόντων και ββ. Ειδικών Καθηκόντων. Ειδικών Καθηκόντων είναι: βα. Οι Διοικητικοί, οι οποίοι διακρίνονται σε Νομικούς,Οικονομικούς και Μηχανικούς. ββ. Οι Τεχνικοί. βγ. Οι Πλοηγοί-Κυβερνήτες. βδ. Οι Πλοηγοί-Μηχανικοί. βε. Το προσωπικό Πληροφορικής και Επικοινωνιών. βστ. Οι χειριστές Εναερίων Μέσων. βζ. Οι Μηχανικοί Τεχνικοί Εναερίων Μέσων. βη. Οι Υγειονομικοί.
    β. Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.
    γ. Πυροσβέστες Εθελοντές
    δ. Πολιτικό προσωπικό, το οποίο είναι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και διακρίνεται σε: αα. Μόνιμο και ββ. Προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ).

    12) Στο ν. 4662/2020 στο Άρθρο 84 παράγραφο 6, τμήμα Β: Απαλοιφή περίπτωσης γ, αφαίρεση από την περίπτωση δ του κειμένου «τους Εθελοντές Πυροσβέστες» και διαγραφή της περίπτωσης ε, λόγω μεταφοράς τους και διευκρίνησης σε μεταγενέστερο άρθρο.

    Και να γίνει ως εξής:
    Β. Το Τμήμα Οργάνωσης και Εθελοντισμού είναι αρμόδιο για:
    α. Την προώθηση, διάδοση και υποστήριξη του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη, σε συνεργασία και με συναρμόδιες Υπηρεσίες.
    β. Τη μέριμνα, σε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α. που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, για την ίδρυση, προαγωγή, υποβιβασμό ή κατάργηση Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων και την έκδοση διαταγών και οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία τους.
    γ. Την επίβλεψη για την εφαρμογή της ισχύουσας για τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες νομοθεσίας και τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών αυτών σχετικά με την αποστολή τους. (Πρόταση 39)
    ε. Τη μέριμνα, σε συνεργασία με τους οικείους Ο.Τ.Α., για τη στέγαση και τον εξοπλισμό των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τα αναγκαία μέσα και υλικά.
    ζ. Την εξασφάλιση κάθε άλλης αναγκαίας υποστήριξης προς τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με σκοπό την καλύτερη και αποδοτικότερη εκτέλεση της αποστολής τους.
    η. Την εισήγηση για τη χωροταξική κατανομή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού.

    13) Στο ν. 4662/2020 στο Άρθρο 85 παράγραφο 4: να προστεθεί Τμήμα Δ το οποίο αναφέρει τη σύσταση Τμήματος Εθελοντών Πυροσβεστών στην Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Οπότε Στην παρ. 4 του άρθρου 85 ν.4662/2020 (Α’ 27) μετακινούνται οι περιπτώσεις δ), ε), στ), και ζ) κατά μία θέση σε ε), στ), ζ), και η) αντίστοιχα και στην περίπτωση γ). αναγράφεται «Τμήμα Εθελοντών Πυροσβεστών»

    και διαμορφώνεται ως εξής:
    4. Η Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα που έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
    α. Τμήμα Αξιωματικών και Πυρονόμων. β. Τμήμα Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών. γ. Τμήμα Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Πυροσβεστών Εποχικής Απασχόλησης. δ. Τμήμα Εθελοντών Πυροσβεστών. ε. Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων. στ. Τμήμα Πολιτικού Προσωπικού. ζ. Τμήμα Συντάξεων και Αποστράτων. η. Τμήμα Γραμματείας και Αρχείου

    Επίσης στην περίπτωση Δ. της παρ. 4 του άρθρου 85 ν 4662/2020 (Α’ 27) να αναφέρονται τα εξής:

    «Δ. 1) Το Τμήμα Εθελοντών Πυροσβεστών είναι αρμόδιο για:
    α) Τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος και τη μέριμνα για την ενημέρωση της έκδοσης αποφάσεων για την απόκτηση, αναστολή και απώλεια της ιδιότητας του Εθελοντή Πυροσβέστη. β) Την επίβλεψη για την εφαρμογή της ισχύουσας για τους Εθελοντές Πυροσβέστες νομοθεσίας και τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την εύρυθμη και αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους. γ) Τον χειρισμό θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης, τοποθέτησης, μετακίνησης, αξιολόγησης και την παρακολούθηση των υπηρεσιακών μεταβολών των εθελοντών πυροσβεστών και την ενημέρωση των σχετικών βιβλίων και βάσεων δεδομένων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Τμήματα. δ) Την παρακολούθηση και τη συνεργασία με τους φορείς του Δημοσίου που είναι αρμόδιοι για θέματα ασφάλειας και υγειονομικής περίθαλψης των εθελοντών πυροσβεστών. ε) Την παρακολούθηση ποινικών, αστικών και διοικητικών υποθέσεων σε βάρος των εθελοντών πυροσβεστών για αδικήματα που διέπραξαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και την κατά περίπτωση πραγματοποίηση των προβλεπόμενων ενεργειών άσκησης πειθαρχικού ελέγχου. στ) Τη ρύθμιση θεμάτων χορήγησης υλικών και ηθικών αμοιβών σε εθελοντές πυροσβέστες. ζ) Τη ρύθμιση θεμάτων βασικής εκπαίδευσης και πυροσβεστικής εξάρτυσης των Εθελοντών Πυροσβεστών και πιστοποίησής τους από την Πυροσβεστική Ακαδημία σε συνεργασία με το Τμήμα Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης. η) Την παρακολούθηση της αριθμητικής δύναμης των Εθελοντών Πυροσβεστών και τη μέριμνα ελέγχου των διαδικασιών ενημέρωσης του Μητρώου Εθελοντών Πυροσβεστών από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με τα απαραίτητα κατά περίπτωση στοιχεία. θ) Τον χειρισμό θεμάτων κατάστασης, βαθμολογικής προαγωγής και κάθε άλλης υπηρεσιακής μεταβολής και την έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων. ι) Τον χειρισμό κάθε άλλου διοικητικού θέματος που αφορά στην υπηρεσιακή κατάσταση των Εθελοντών Πυροσβεστών
    2. Στο Τμήμα Εθελοντών Πυροσβεστών δύναται να τοποθετείται ένας (01) εθελοντής πυροσβέστης, στο βαθμό του πυρονόμου με σκοπό την συνεπικούρηση του τμήματος σε θέματα που άπτονται των εθελοντών πυροσβεστών. Η θέση αυτή δεν συνεπάγεται χρηματικής ή άλλης υλικής αμοιβής και μόνο σκοπό έχει την παροχή βοηθείας στο έργο του τμήματος από τους ίδιους τους υπηρετούντες στο θεσμό με βάση και μόνο γνώμονα την εθελοντική τους εμπειρία.

    Τέλος:

    Α) να υπάρξει πρόβλεψη δυνατότητας υπηρέτησης Εθελοντών Πυροσβεστών και σε Ειδικές Υπηρεσίες. Υπάρχουν πολλοί Εθελοντές Πυροσβέστες κάτοχοι πιστοποιήσεων εξειδικευμένης γνώσης καθώς και πτυχίων ειδικών κατηγοριών δεξιοτήτων και είναι άξια απορίας η μη εκμετάλλευσή των γνώσεων τους από το Πυροσβεστικό Σώμα.

    Και Β) να θεσπιστεί Ηλεκτρονικό Βιβλίο Υπηρεσιών και Κατάστασης Εθελοντή Πυροσβέστη για την ηλεκτρονική καταγραφή από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των εκτελεσμένων οκτάωρων υπηρεσιών των εθελοντών πυροσβεστών, με σκοπό την κατοχύρωση τους, την ευκρινή αποτύπωση της εικόνας εκτέλεσης των βαρδιών του κάθε εθελοντή πυροσβέστη, τη διασφάλιση της ορθής αποτύπωσης των εκτελεσμένων οκτάωρων υπηρεσιών και την ευχέρεια λήψης αποφάσεων καθώς και στατιστικών δεδομένων.

  • Άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας

    Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020
    Τα έμμεσα οικονομικά κίνητρα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη και διατήρηση του εθελοντικού δυναμικού. Δυστυχώς, παρατηρείται και σε αυτό το νομοσχέδιο η ίδια διστακτικότητα όπως και στο παρελθόν για τη θέσπιση πιο ισχυρών κινήτρων. Εξακολουθεί να μην προβλέπεται αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας εισοδήματος (ειδικά για εθελοντές ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες) ανεξάρτητου εργασιακού καθεστώτος ή η απαγόρευση απόλυσης από εργοδότη κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του εθελοντικού δυναμικού. Η απώλεια εισοδήματος θα πρέπει να συνδέεται όχι μόνο με τις ημέρες κινητοποίησης ή εκπαίδευσης, αλλά και με την περίπτωση ατυχήματος κατά της άσκηση των εθελοντικης υπηρεσίας (άρθρο 69 όπου πρέπει να προστεθεί και η περίοδος αποκατάστασης και ανάρρωσης). Επανέρχονται, επομένως, οι ελλείψεις και οι γενικότητες που ίσχυαν και στους προηγούμενους νόμους και οι οποίες λειτουργούν ουσιαστικά ως αντικίνητρο εθελοντικής συμμετοχής. Δεν ακολουθείται το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Ρουμανία, όπου προβλέπεται η αποζημίωση των δαπανών που πραγματοποίησε ο εθελοντής κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο κατά την οποία συμμετέχει σε συμβάν ή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δωρεάν ετήσιος ιατρικός έλεγχος, δωρεάν χρήση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην Πορτογαλία προβλέπεται ως και 15 ημέρες άδεια με πλήρη αποζημίωση εισοδήματος για να συμμετέχουν οι εθελοντές σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

    Πρόταση:
    Θέσπιση καθολικού μηχανισμού αναπλήρωσης εισοδήματος για όλους τους εθελοντές, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος για:
    α. ημέρες κινητοποίησης,
    β. ημέρες εκπαίδευσης και πιστοποίησης,
    γ. περιόδους ανάρρωσης λόγω ατυχήματος εν υπηρεσία.

    Άρθρο 65, παρ. 1: Κάποιες περιφέρειες δεν έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες πλήρωσης της θέσης Περιφερειακού Συντονιστή ΠΠ όπως ορίζει το άρθρο 93 του ν. 4613/2016. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκδοθούν οι βεβαιώσεις που μνημονεύονται στο παρόν άρθρο. Επίσης, η κατάργηση της παρουσίας του Περιφερειακού Συντονιστή ΠΠ στα ΠΕΣΟΠΠ (άρθρο 11, ν.5075/2023) τον αποκόπτει ουσιαστικά από τον σχεδιασμό αλλά και την επιχειρησιακή συνεργασία με άλλους φορείς σε επίπεδο περιφέρειας. Όπως είχαμε επισημάνει στη διαβούλευση του ν. 4662/2020, το σοβαρό ζήτημα του τρόπου επίσημης κινητοποίησης των εθελοντικών ομάδων ουσιαστικά δεν λύνεται. Επικρατεί ασάφεια και έλλειψη συγκεκριμένης διαδικασίας που θα επιτρέψει την επίσημη και θεσμική κινητοποίηση των εθελοντών. Απλώς μεταφέρεται η αρμοδιότητα στον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας ή στον Διοικητή Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Ως σήμερα στην πράξη, η κινητοποίηση των εθελοντών γίνεται μέσω του ΕΣΚΕΔΙΚ, των ΠΕΚΕ ή και του Γενικού Γραμματέα. Χωρίς όμως να έχει δοθεί μια κεντρική κατεύθυνση, με συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενεργειών για το πώς θα γίνεται η κινητοποίηση (εγγράφως;) και το πώς θα πιστοποιείται επίσημα ώστε να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο συμμετοχής σε ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης. To θέμα κινητοποίησης, επιχειρησιακής εμπλοκής και της απόδειξης αυτών είναι εξαιρετικά σοβαρό γιατί από αυτό εξαρτώνται θέματα ασφαλιστικής κάλυψης, εργοδοτικών ρυθμίσεων, αστικής ευθύνης, κυρώσεων. Επομένως, το νέο σχέδιο νόμου οφείλει να είναι αναλυτικό στον τρόπο με τον οποίο πρακτικά και ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση και επιχειρησιακή εμπλοκή των εθελοντών, πέραν της περιγραφής των όποιων αρμοδιοτήτων, καθώς πρέπει αυτό να γίνει γρήγορα και με ενιαίο τρόπο (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τοπικά επιλέγονται διαφορετικοί τρόποι ενημέρωσης και επικοινωνίας). Η θέσπιση Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας (αρ. 93, ν. 4623/2019) προσέθεσε ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης και λήψης απόφασης στο ήδη πολυδαίδαλο σύστημα. Ο ρόλος του Περιφερειακού Συντονιστή επιφέρει συγκρούσεις και σύγχυση αρμοδιοτήτων, ειδικά με τους επικεφαλής των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας, που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διαδικασία χορηγήσεων βεβαιώσεων καθώς εμπλέκονται επιχειρησιακά σε κάθε περιστατικό Πολιτικής Προστασίας. Τη χορήγηση βεβαιώσεων μπορεί να αναλάβει και το ΠΕΚΕ ή το ΕΣΚΕΔΙΚ, καθώς οι εθελοντικές ομάδες εγγράφονται στα βιβλία συμβάντων και καταγράφονται από τα στελέχη του ΠΣ. Επομένως προτείνεται η κινητοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων του ΜΕΟΠΠ για περιστατικά Περιφερειακής εμβέλειας να πραγματοποιείται από το ΠΕΚΕ ή τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενώ για περιστατικά εθνικής εμβέλειας ή μεταφοράς εθελοντικών οργανώσεων σε άλλες περιοχές, η κινητοποίηση να πραγματοποιείται από το ΕΣΚΕΔΙΚ, μεταξύ των ΠΕΚΕ, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή τον Αρχηγό του ΠΣ.

    Άρθρο 43 Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020

    Άρθρο 68 παρ. 1: Η ενίσχυση των Εθελοντικών Οργανώσεων ενταγμένων στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας να μην περιορίζεται σε οικονομική ή υλική ενίσχυση, αλλά να γίνεται κατόπιν συνεννόησης, αιτήματος ή υποβολής σχεδίου δράσης της κάθε Εθελοντικης Οργανωσης. Οι ενισχύσεις της παρ. 1 πρέπει να συνδεθούν με τη διαδικασία αξιολόγησης του άρθρου 63 του ν. 4662/2020, καθώς τα κριτήρια του αριθμού των μελών και της δηλωθείσας δραστηριότητας χωρίς τη βεβαίωση της από τους αρμόδιους φορείς κινητοποίησης ανά δράση (π.χ. ΠΕΚΕ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ) έχει δημιουργήσει κατά το παρελθόν σοβαρά θέματα διαφάνειας και κυρίως λογοδοσίας των εθελοντικών οργανώσεων. Επίσης, θα πρέπει να περιγράφει ρητώς ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που αποφασίζει για τη χορήγηση ενίσχυσης. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση ΓΓ της παρ.3 του άρθρου 63 του ν. 4662/2020.

    Άρθρο 68 παρ. 3: Συμφωνούμε για τον αποκλεισμό σε περίπτωση ενίσχυσης βάσει της παραγράφου 1, αλλά δεν πρέπει να αποκλείονται εθελοντικές οργανώσεις που μετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή χρηματοδοτικά πρωτοκόλλα (παρ. 2). Τα χρηματοδοτικά προγράμματα μπορούν να καλύψουν εξειδικευμένες και προσαρμοσμένες σε κάθε οργάνωση ανάγκες σε εξοπλισμό και εκπαίδευση που δεν δύναται να καλύψει η ΓΓΠΠ με μαζικές ενισχύσεις. Επίσης, αρκετές εθελοντικές οργανώσεις ενισχύονται μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπου δικαιούχοι είναι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, επομένως η εφαρμογή της παρ. 3 τους στερεί αυτή την ευκαιρία ενίσχυσης. Η ενίσχυση μέσω της ΓΓΠΠ μπορεί να εστιάζει σε οικονομική ενίσχυση κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης και υποβολής των απαραίτητων παραστατικών πληρωμής κατά την ολοκλήρωση της προμήθειας των ζητηθέντων υλικών, της ενταγμένης στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, Εθελοντικής Οργάνωσης καθώς και σε αναλώσιμους πόρους όπως ΜΑΠ, υλικά δασοπυρόσβεσης (π.χ. σωλήνες, αυλοί) πυροσβεστικά οχήματα κατόπιν αξιολόγησης αναγκών και αιτημάτων των εθελοντικών οργανώσεων, πάντα με τις ίδιες προδιάγραφες που θέτει κατά περίπτωση ο αρμόδιος φορέας κινητοποίησης (Π.Υ. , ΛΙΜΕΝΙΚΟ, ΕΚΑΒ) για τις δικές του προμήθειες.

  • 25 Ιανουαρίου 2026, 18:40 | Βασίλειος Δεληβέρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας καταρχήν χαιρετίζει τις τροποποιήσεις που επέρχονται στο παρόν σχέδιο νόμου του ν. 4662/2020 (Α’ 27), και είναι στο πνεύμα παλαιότερων προτάσεων μας.
    Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν κάποιες ακόμη νομοτεχνικές βελτιώσεις όπως:

    Α. Στο Άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας- Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020 Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να προστεθεί μετά το 1. «Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικών Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού……» και το «καθώς και των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να γίνει διακριτό ότι και αυτοί εμπεριέχονται στην παρούσα διάταξη.
    Β. Στο «Ο χρόνος συμμετοχής στις δράσεις της προηγούμενης παραγράφου λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του Εθελοντή……»
    θα έπρεπε ορθά να περιγράφεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τυχόν παρανόηση και τυχόν προβλημάτων κατά τη συνταξιοδότηση του εθελοντή που έχει σχέση με δημόσιο, ΟΤΑ κλπ. και γενικότερα με την υπηρεσία ή τον φορέα που απασχολείται.
    Επίσης η εθελοντική συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτική προστασία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ετήσια αξιολόγησή τους, ως θετικός παράγοντας που ενισχύει την κοινωνική τους προσφορά και την επαγγελματική τους αξιολόγηση.

    Β. Στο Άρθρο 43 Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020 λέει:
     “Η ενίσχυση χορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις εθελοντικές οργανώσεις και ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εθελοντισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών τους και τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.”
    Διερωτόμαστε:
    Είναι δυνατόν μια επιχειρησιακή εθελοντική οργάνωση να έχει την ίδια δυναμικότητα, ενεργητικότητα και συμμετοχή με μια υποστηρικτική;
    Είναι δυνατόν μια υποστηρικτική να έχει τον ίδιο αριθμό μελών και δραστηριότητα με μια επιχειρησιακή?
    Είναι δυνατόν να έχει τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό μελών από μια υγειονομική εθελοντική ομάδα (επιχειρησιακή δηλαδή), που δεν χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος τους την απόκτηση κάποιου πτυχίου και αδείας όπως οι ραδιοερασιτέχνες, αλλά εγγράφεται ο καθένας που θέλει και μπορεί?
    Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες ο ραδιοερασιτεχνισμός στην Ελλάδα (πράγμα που παρατηρείται και σε άλλες χώρες) φθίνει (από άποψη νέων σε ηλικία μελών) και φθίνει πολύ γρήγορα.
    Η εξωστρέφεια των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων ανά την Ελλάδα δεν είναι ικανή να προσελκύσει τόσους όσους χρειαζόμαστε σαν χώρα.
    Γι’ αυτό λοιπόν προτείνουμε εφόσον ισχύσει το παραπάνω άρθρο και εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην τροποποίηση αυτού, να είναι όλα πιο πιο συγκεκριμένα σχετικά με το σχέδιο δράσης, με τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα των εθελοντικών ομάδων, και συγκεκριμένα:
    Επίσης στην υπουργική απόφαση να ξεχωρίσουν οι επιχειρησιακές με τις υποστηρικτικές εθελοντικές ομάδες, και όσον αφορά τις υποστηρικτικές και συγκεκριμένα τις ραδιοερασιτεχνικές εθελοντικές ομάδες, να παρουσιάζουν αντί για σχέδιο δράσης, κάποια από τα κατωτέρω τα οποία ενδεικτικά γράφουμε:

    πλήρη τεχνική καταγραφή και περιγραφή των δυνατοτήτων του κάθε συλλόγου σε επικοινωνίες ειρήνης και έκτακτης ανάγκης (καταγραφή και παρουσίαση αναμεταδοτών και επαναληπτών καθώς και καλύψεις αυτών κλπ),
    πλήρης ανάλυση δυνατότητας παροχής επι του πεδίου επικοινωνίας με άλλα μέσα (φορητοί αναμεταδότες, go-boxes κλπ του κάθε συλλόγου),
    ύπαρξη ή δυνατότητα σχεδίων ανθεκτικότητας (resilience plan) των μηχανήματων (αναμεταδοτών – επαναληπτών) και κέντρων εκπομπών αυτών,
    παλαιότητα όλου του εξοπλισμού τους και αναγκαιότητα αγοράς νέου,
    δυνατότητα επάνδρωσης με τους πιστοποιημένους εθελοντές των συντονιστικών των εκάστοτε περιφερειών και σε τι βαθμό,
    πλήρης καταγραφή σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας για τις ομάδες που αιτούνται χρηματοδότηση, εάν έχουν χρηματοδοτηθεί από το κράτος, από τους ΟΤΑ, σε τι ποσό και από ποιους φορείς,
    ύπαρξη συνεργασιών και μνημονίων με φορείς και υπηρεσίες και βαθμός συνεργασίας και αποδοτικότητας
    αναγκαιότητα επέκτασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων, καθώς και μετάβαση αυτών σε ψηφιακού είδους επικοινωνίες,,
    βαθμονόμηση αναγκαιότητας ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα του κάθε συλλόγου και του γεωμορφολογικού τοπίου για περαιτέρω δυσκολία κάλυψης των τηλεπικοινωνιακών κόμβων.

    Τα παραπάνω μπορούν να αποτυπωθούν εύκολα με τη πρόβλεψη μιας υπουργικής απόφασης ή απόφασης γενικού γραμματέα, οπότε προτείνουμε το λεκτικό του παραπάνω τροποποιημένου άρθρου με τελική μορφή ως εξής:
    « Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγγράφει στον προϋπολογισμό του ειδική πίστωση για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), σε υλικά, εξοπλισμό, μέσα και χρηματική επιδότηση. Η ενίσχυση αυτή κατανέμεται και χορηγείται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες υπάγονται οι εθελοντικές οργανώσεις.
    Η κατανομή των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες γίνεται βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας έναντι φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφικών κινδύνων, ιδίως δε πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα εθνικά και περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας και τα επίσημα δεδομένα αξιολόγησης κινδύνου, καθώς και πρόσφατα επεισόδια καταστάσεων έκτακτής ανάγκης τα οποία μπορεί να έχουν συμβεί στην περιφερειακή ενότητα.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες προβαίνουν στην ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων της χωρικής τους αρμοδιότητας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις οργανώσεις και εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας σε συνεργασία με τον περιφερειακό συντονιστή της περιφερειακής ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και τη διαθεσιμότητα των μελών, τη δραστηριότητα και τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν από το προφίλ κινδύνων της περιοχής.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία που θα υποβάλλονται ως σχέδιο δράσης, καθώς και ο βαθμός σημαντικότητας ως προς τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα τους, και καθορίζονται οι δείκτες τρωτότητας, η μεθοδολογία κατανομής των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων δράσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις δύνανται να καθίστανται δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για απόκτηση εξοπλισμού και πραγματοποίηση εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις που ενισχύονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους δεν δύνανται να λαμβάνουν άλλους πόρους από λοιπούς φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ίδιο αντικείμενο.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., οι χρηματικές και χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω της οικείας Περιφερειακής Ενότητας επιστρέφονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησής των οργανώσεων, αναλογικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π πέραν της πενταετίας, παραγράφονται οποιεσδήποτε απαιτήσεις του δημοσίου έναντι των εθελοντικών ομάδων.
    Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων από ίδιους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ή άλλους φορείς του δημοσίου, δεν θίγει την εφαρμογή του παρόντος.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύεται η χρηματική επιδότηση και οι χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις  που τυχόν θα παραχωρηθούν σε εθελοντικές οργανώσεις, βάσει του νέου Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (Ν. 4978/2022) για το πως θα εισπραχθούν αναλογικά και ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.»
    Στα παραπάνω αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά αυτά που αναγκαιούν να αναφέρονται, για λόγους διαφάνειας και προτεραιοποίησης χρηματοδότησης μεταξύ των εθελοντικών ομάδων.
    Αιτιολογική Έκθεση του Άρθρου
    Με το παραπάνω άρθρο εισάγεται σύστημα κατανομής των ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων και βάσει αντικειμενικών δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.
    Η ανάγκη της ρύθμισης προκύπτει από τη γεωγραφική και κλιματική ανομοιογένεια της χώρας, η οποία συνεπάγεται διαφοροποιημένο επίπεδο κινδύνων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με το πραγματικό επίπεδο απειλής επιτρέπει την αναλογική και δίκαιη διάθεση των πόρων και ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιοχών υψηλού κινδύνου.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες, ως εγγύτεροι προς τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρησιακές ανάγκες φορείς, διασφαλίζουν την ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των πόρων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας.

    Γ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 62 παρ 4 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Ο επικεφαλής της εκάστοτε Εθελοντικής Οργάνωσης φέρει την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης και αντιστοίχισης των επιμέρους ειδικών πιστοποιημένων προσόντων των Εθελοντών ανά δράση και της καταλληλότητας , συντήρησης και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των μέσων των Εθελοντικών Οργανώσεων τα οποία έχουν χορηγηθεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω των ενισχύσεων του άρθρου 68 του παρόντος από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.» 

    Δεν μπορεί ο νομοθέτης να έχει απαιτήσεις σε υλικά και μέσα τα οποία έχουν αγορασθεί αποκλειστικά από τα μέλη των εθελοντικών ομάδων με δικά τους χρήματα. Επίσης δεν μπορεί να αξιώνει καλή λειτουργία σε μηχανήματα τα οποία δεν είναι επαγγελματικά και είναι πεπαλαιωμένα. Γι’ αυτό λοιπόν η οποιαδήποτε αξίωση γίνεται μόνο σε νέα υλικά και αυτά τα οποία έχουν χορηγηθεί ή αγορασθεί από το υπουργείο. Προφανώς και όλοι οι εθελοντές και οι εκάστοτε επικεφαλής δεν θέλουν να τους «κρεμάσουν» τα υλικά και μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποιούν.

    Δ. Προτείνουμε στο Άρθρο 64 του ν. 4662/2020 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να προστεθεί παράγραφος με α.α. 6:
    «6. Με την ένταξη των εθελοντών στο Μ.Ε.Π.Π. και απόκτηση δελτίου ταυτότητας εθελοντή πολιτικής προστασίας, ο εκάστοτε επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, υποβάλλει στο τμήμα εθελοντισμού της ΓΓΠΠ, συμφέρουσα προσφορά για αγορά της προβλεπόμενης στολής και τυχόν ΜΑΠ για όλα τα μέλη του Μ.Ε.Π.Π. της ομάδας του από το ελεύθερο εμπόριο, οπότε και χορηγείται με δαπάνη το ποσό απευθείας στον έμπορο των εν λόγω ειδών.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες και ειδικοτερα θεματα των στολων των εθελοντων.»

    Ε. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 69 παρ 1 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εθελοντικής υπηρεσίας τους και μόνο υπό τον όρο συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων περί κινητοποίησής τους (ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή και προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας), οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησής τους ή της υπηρεσίας τους.
    Τεκμαίρεται ότι το ατύχημα αυτό έλαβε χώρα ένεκεν ταύτης, της εθελοντικής υπηρεσίας και δια ταύτης, γεγονός που βεβαιώνεται κατόπιν εισήγησης του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
    Το ένεκεν και δια ταύτης ισχύει και για τη προσέλευση και αποχώρηση από σημείο ή σημεία συμβάντος στο οποίο ορίστηκε – κλήθηκε ο εθελοντής.»

    ΣΤ. Προτείνουμε στο Άρθρο 70 του ν. 4662/2020 , να προστεθεί παράγραφος με α.α.4 :
    «4. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύνανται να παραχωρούνται δωρεάν κατά κυριότητα, κατά αποσυρθέντα οχήματα, αποστρατικοποιημένα υλικά και μη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν συνάφεια με το αντικείμενο πιστοποίησης της κάθε εθελοντικής ομάδας, αποσυρθέντα ή κατασχεμένα αυτοκίνητα και υλικά του ΔΔΔΥ ή των τελωνείων σε ενταγμένες Εθελοντικές Οργανώσεις στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. οι οποίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τις δράσεις τους (επιχειρησιακές ή υποστηρικτικές).
    Το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλισης του παραχωρηθέντος εξοπλισμού, όπως και κάθε άλλο προκύπτον κόστος, καλύπτεται από τις οικείες Εθελοντικές Οργανώσεις, από δωρεές ιδιωτών ή φορέων ή με απόφαση της οικείας περιφέρειας ή δήμου από αυτούς εφόσον είναι επ’ ωφελεία τους.
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν την κυκλοφορία και ταξινόμηση ειδικών ή διασκευασμένων οχημάτων και άλλων μέσων.
    Τα παραχωρημένα οχήματα και μέσα (πχ τρέιλερ) των ανωτέρω περιπτώσεων εξαιρούνται των τελών κυκλοφορίας.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση οδήγηση και χειρισμός από Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας μελών Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π., των παραχωρημένων οχημάτων, κατόπιν αίτησης του επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, όπου σε κάθε περίπτωση θα αναφέρεται ο χειριστής ο οποίος πρέπει να διαθέτει την ανάλογη άδεια οδήγησης ή χρήσης καθώς και το συγκεκριμένο όχημα ή μέσο.
    Τα οχήματα και μέσα αυτά επιτρέπεται να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ενεργοποίησης της εθελοντικής ομάδας από τον συντονιστή πολιτικής προστασίας της οικείας περιφέρειας ή με απόφαση περιφερειάρχη για ειδικές περιπτώσεις επ’ ωφελείας της οικείας περιφέρειας.
    Σε περίπτωση λύσης ή διάλυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων ή διαγραφής τους από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., τα ως άνω οχήματα επιστρέφουν υποχρεωτικά στον ΔΔΔΥ ή στον αρμόδιο φορέα του υπουργείου εθνικής άμυνας κατά περίπτωση.
    Ο τρόπος χορήγησης, χρέωσης , επιστροφής αυτών των υλικών, οχημάτων και μέσων εξειδικεύεται στην ανωτέρω ΚΥΑ»

    Ζ. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται οι διαδικασίες θεσμοθέτησης μεταξύ της ΕΕΤΤ και όλων των ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων της χώρας μέσω κοινής διαβούλευσης, των συχνοτήτων και γενικά των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στα HF, VHF και UHF μέσω των οποίων θα μπορούν να έχουν κοινή επικοινωνία και διαλειτουργικότητα όλοι οι εκπρόσωποι των Φορέων Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή των κρατικών, των ΟΤΑ και των Εθελοντικών Φορέων του ΜΕΟΠΠ”.

    Η. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται τα διακριτικά κλήσης των περιφερειακών επιχειρησιακών – συντονιστικών κέντρων για κάθε Περιφέρεια.
    Για τη νόμιμη και απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη εντός του προαναφερθέντων χώρων της περιφερειών καθώς και την επικοινωνία με το SZ1GGPP, είναι αναγκαία η χρήση διακριτικού κλήσης που να είναι αμιγώς σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία και να χρησιμοποιείται επ’ ωφελεία αυτής και συγκεκριμένα:
    SZ
    7
    PAMT
    Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

    SZ
    2
    PKMA
    Κεντρική Μακεδονία

    SZ
    2
    PDMA
    Δυτική Μακεδονία

    SZ
    4
    PTHE
    Θεσσαλία

    SZ
    6
    PHPI
    Ήπειρος

    SZ
    1
    PSEL
    Στερεά Ελλάδα

    SZ
    8
    PION
    Ιόνιες Νήσοι

    SZ
    3
    PDEL
    Δυτική Ελλάδα

    SZ
    3
    PPEL
    Πελοπόννησος

    SZ
    1
    PATT
    Αττική

    SZ
    8
    PBAG
    Βόρειο Αιγαίο

    SZ
    8
    PNAG
    Νότιο Αιγαίο

    SZ
    9
    PKRE
    Κρήτη

    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν τη χορήγηση από τις κατά τόπους ΑΠΥ, καθώς και η χρήση των ανωτέρω διακριτικών κλήσης.»

  • 25 Ιανουαρίου 2026, 17:52 | WWF Ελλάς
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Σχόλια για άρθρο 43 Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020

    Άρθρο 68 παρ. 1: Θετική ρύθμιση και ένα σοβαρό κίνητρο για τη συνέχιση του έργου των εθελοντικών οργανώσεων. Η ενίσχυση των Εθελοντικών Οργανώσεων ενταγμένων στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας να μην περιορίζεται σε οικονομική ή υλική ενίσχυση, αλλά να γίνεται κατόπιν συνεννόησης, αιτήματος ή υποβολής σχεδίου δράσης της κάθε Εθελοντικής Οργάνωσης. Οι ενισχύσεις της παρ. 1 πρέπει να συνδεθούν με τη διαδικασία αξιολόγησης του άρθρου 63 του ν. 4662/2020, καθώς τα κριτήρια του αριθμού των μελών και της δηλωθείσας δραστηριότητας χωρίς τη βεβαίωση της από τους αρμόδιους φορείς κινητοποίησης ανά δράση (π.χ. ΠΕΚΕ, Λιμενικό Σώμα) έχει δημιουργήσει κατά το παρελθόν σοβαρά θέματα διαφάνειας και κυρίως λογοδοσίας των εθελοντικών οργανώσεων. Επίσης, θα πρέπει να περιγράφει ρητώς ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που αποφασίζει για τη χορήγηση ενίσχυσης. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση ΓΓ της παρ.3 του άρθρου 63 του ν. 4662/2020.

    Άρθρο 68 παρ. 3: Συμφωνούμε για τον αποκλεισμό σε περίπτωση ενίσχυσης βάσει της παραγράφου 1, αλλά δεν πρέπει να αποκλείονται εθελοντικές οργανώσεις που μετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή χρηματοδοτικά πρωτοκόλλα (παρ. 2). Τα χρηματοδοτικά προγράμματα μπορούν να καλύψουν εξειδικευμένες και προσαρμοσμένες σε κάθε οργάνωση ανάγκες σε εξοπλισμό και εκπαίδευση που δεν δύναται να καλύψει η ΓΓΠΠ με μαζικές ενισχύσεις. Επίσης, αρκετές εθελοντικές οργανώσεις ενισχύονται μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπου δικαιούχοι είναι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, επομένως η εφαρμογή της παρ. 3 τους στερεί αυτή την ευκαιρία ενίσχυσης. Η ενίσχυση μέσω της ΓΓΠΠ μπορεί να εστιάζει αποκλειστικά σε αναλώσιμους πόρους όπως ΜΑΠ, υλικά δασοπυρόσβεσης (π.χ. σωλήνες, αυλοί) και οχήματα Α’ τύπου κατόπιν αξιολόγησης αναγκών και αιτημάτων των εθελοντικών οργανώσεων.

  • 25 Ιανουαρίου 2026, 17:35 | WWF Ελλάς
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Σχόλια για άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας – Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020

    Γενικό σχόλιο
    Τα έμμεσα οικονομικά κίνητρα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη και διατήρηση του εθελοντικού δυναμικού. Δυστυχώς, παρατηρείται και σε αυτό το νομοσχέδιο η ίδια διστακτικότητα όπως και στο παρελθόν για τη θέσπιση πιο ισχυρών κινήτρων. Εξακολουθεί να μην προβλέπεται αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας εισοδήματος (ειδικά για εθελοντές ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους, αγρότες) ή η απαγόρευση απόλυσης από εργοδότη κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του εθελοντικού δυναμικού. Η απώλεια εισοδήματος θα πρέπει να συνδέεται όχι μόνο με τις ημέρες κινητοποίησης ή εκπαίδευσης, αλλά και με την περίπτωση ατυχήματος (άρθρο 69 που πρέπει να προστεθεί και η περίοδος αποκατάστασης και ανάρρωσης). Επανέρχονται, επομένως, οι ελλείψεις και οι γενικότητες που ίσχυαν και στους προηγούμενους νόμους και οι οποίες λειτουργούν ουσιαστικά ως αντικίνητρο εθελοντικής συμμετοχής. Δεν ακολουθείται το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Ρουμανία, όπου προβλέπεται η αποζημίωση των δαπανών που πραγματοποίησε ο εθελοντής κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο κατά την οποία συμμετέχει σε συμβάν ή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δωρεάν ετήσιος ιατρικός έλεγχος, δωρεάν χρήση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην Πορτογαλία προβλέπεται ως και 15 ημέρες άδεια με πλήρη αποζημίωση εισοδήματος για να συμμετέχουν οι εθελοντές σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

    Άρθρο 65 παρ. 1: Κάποιες περιφέρειες δεν έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες πλήρωσης της θέσης Περιφερειακού Συντονιστή ΠΠ όπως ορίζει το άρθρο 93 του ν. 4613/2016. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκδοθούν οι βεβαιώσεις που μνημονεύονται στο παρόν άρθρο. Επίσης, η κατάργηση της παρουσίας του Περιφερειακού Συντονιστή ΠΠ στα ΠΕΣΟΠΠ (άρθρο 11, ν.5075/2023) τον αποκόπτει ουσιαστικά από τον σχεδιασμό αλλά και την επιχειρησιακή συνεργασία με άλλους φορείς σε επίπεδο περιφέρειας. Όπως είχαμε επισημάνει στη διαβούλευση του ν. 4662/2020, το σοβαρό ζήτημα του τρόπου επίσημης κινητοποίησης των εθελοντικών ομάδων ουσιαστικά δεν λύνεται. Επικρατεί ασάφεια και έλλειψη συγκεκριμένης διαδικασίας που θα επιτρέψει την επίσημη και θεσμική κινητοποίηση των εθελοντών. Απλώς μεταφέρεται η αρμοδιότητα στον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας ή στον Διοικητή Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Ως σήμερα στην πράξη, η κινητοποίηση των εθελοντών γίνεται μέσω του ΕΣΚΕΔΙΚ, των ΠΕΚΕ ή και του Γενικού Γραμματέα. Χωρίς όμως να έχει δοθεί μια κεντρική κατεύθυνση, με συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενεργειών για το πώς θα γίνεται η κινητοποίηση (εγγράφως;) και το πώς θα πιστοποιείται επίσημα ώστε να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο συμμετοχής σε ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης. To θέμα κινητοποίησης, επιχειρησιακής εμπλοκής και της απόδειξης αυτών είναι εξαιρετικά σοβαρό γιατί από αυτό εξαρτώνται θέματα ασφαλιστικής κάλυψης, εργοδοτικών ρυθμίσεων, αστικής ευθύνης, κυρώσεων. Επομένως, το νέο σχέδιο νόμου οφείλει να είναι αναλυτικό στον τρόπο με τον οποίο πρακτικά και ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση και επιχειρησιακή εμπλοκή των εθελοντών, πέραν της περιγραφής των όποιων αρμοδιοτήτων, καθώς πρέπει αυτό να γίνει γρήγορα και με ενιαίο τρόπο (δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τοπικά επιλέγονται διαφορετικοί τρόποι ενημέρωσης και επικοινωνίας). Η θέσπιση Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας (άρθρο 93, ν. 4623/2019) προσέθεσε ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης και λήψης απόφασης στο ήδη πολυδαίδαλο σύστημα. Ο ρόλος του Περιφερειακού Συντονιστή επιφέρει συγκρούσεις και σύγχυση αρμοδιοτήτων, ειδικά με τους επικεφαλής των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας, που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διαδικασία χορηγήσεων βεβαιώσεων καθώς εμπλέκονται επιχειρησιακά σε κάθε περιστατικό Πολιτικής Προστασίας. Τη χορήγηση βεβαιώσεων μπορεί να αναλάβει και το ΠΕΚΕ ή το ΕΣΚΕΔΙΚ, καθώς οι εθελοντικές οργανώσεις εγγράφονται στα βιβλία συμβάντων και καταγράφονται από τα στελέχη του ΠΣ. Επομένως προτείνεται η κινητοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων του ΜΕΟΠΠ για περιστατικά Περιφερειακής εμβέλειας να πραγματοποιείται από το ΠΕΚΕ ή τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενώ για περιστατικά εθνικής εμβέλειας ή μεταφοράς εθελοντικών οργανώσεων σε άλλες περιοχές, η κινητοποίηση να πραγματοποιείται από το ΕΣΚΕΔΙΚ, μεταξύ των ΠΕΚΕ, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή τον Αρχηγό του ΠΣ.

  • 25 Ιανουαρίου 2026, 17:37 | WWF Ελλάς
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Σχόλια για άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας – Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020

    Τα έμμεσα οικονομικά κίνητρα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη και διατήρηση του εθελοντικού δυναμικού. Δυστυχώς, παρατηρείται και σε αυτό το νομοσχέδιο η ίδια διστακτικότητα όπως και στο παρελθόν για τη θέσπιση πιο ισχυρών κινήτρων. Εξακολουθεί να μην προβλέπεται αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας εισοδήματος (ειδικά για εθελοντές ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους, αγρότες) ή η απαγόρευση απόλυσης από εργοδότη κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του εθελοντικού δυναμικού. Η απώλεια εισοδήματος θα πρέπει να συνδέεται όχι μόνο με τις ημέρες κινητοποίησης ή εκπαίδευσης, αλλά και με την περίπτωση ατυχήματος (άρθρο 69 που πρέπει να προστεθεί και η περίοδος αποκατάστασης και ανάρρωσης). Επανέρχονται, επομένως, οι ελλείψεις και οι γενικότητες που ίσχυαν και στους προηγούμενους νόμους και οι οποίες λειτουργούν ουσιαστικά ως αντικίνητρο εθελοντικής συμμετοχής. Δεν ακολουθείται το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Ρουμανία, όπου προβλέπεται η αποζημίωση των δαπανών που πραγματοποίησε ο εθελοντής κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο κατά την οποία συμμετέχει σε συμβάν ή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δωρεάν ετήσιος ιατρικός έλεγχος, δωρεάν χρήση για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην Πορτογαλία προβλέπεται ως και 15 ημέρες άδεια με πλήρη αποζημίωση εισοδήματος για να συμμετέχουν οι εθελοντές σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

  • 24 Ιανουαρίου 2026, 21:25 | Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος Σ.Ρ.Ε.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ρ.Ε. ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
    Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος, χαιρετίζει τις τροποποιήσεις που επέρχονται στο παρόν σχέδιο νόμου του ν. 4662/2020 (Α’ 27), και είναι στο πνεύμα παλαιότερων ιδεών και προτάσεων μας.
    Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν κάποιες ακόμη νομοτεχνικές βελτιώσεις όπως:

    Α. Στο Άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας- Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020 Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να προστεθεί μετά το 1. «Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικών Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού……» και το «καθώς και των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να γίνει διακριτό ότι και αυτοί εμπεριέχονται στην παρούσα διάταξη.
    Β. Στο «Ο χρόνος συμμετοχής στις δράσεις της προηγούμενης παραγράφου λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του Εθελοντή……»
    θα έπρεπε ορθά να περιγράφεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τυχόν παρανόηση και τυχόν προβλημάτων κατά τη συνταξιοδότηση του εθελοντή που έχει σχέση με δημόσιο, ΟΤΑ κλπ. και γενικότερα με την υπηρεσία ή τον φορέα που απασχολείται.
    Επίσης η εθελοντική συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτική προστασία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ετήσια αξιολόγησή τους, ως θετικός παράγοντας που ενισχύει την κοινωνική τους προσφορά και την επαγγελματική τους αξιολόγηση.

    Β. Στο Άρθρο 43 Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020 λέει:
    “Η ενίσχυση χορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις εθελοντικές οργανώσεις και ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εθελοντισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών τους και τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.”
    Διερωτόμαστε:
    Είναι δυνατόν μια επιχειρησιακή εθελοντική οργάνωση να έχει την ίδια δυναμικότητα, ενεργητικότητα και συμμετοχή με μια υποστηρικτική;
    Είναι δυνατόν μια υποστηρικτική να έχει τον ίδιο αριθμό μελών και δραστηριότητα με μια επιχειρησιακή?
    Είναι δυνατόν να έχει τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό μελών από μια υγειονομική εθελοντική ομάδα (επιχειρησιακή δηλαδή), που δεν χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος τους την απόκτηση κάποιου πτυχίου και αδείας όπως οι ραδιοερασιτέχνες, αλλά εγγράφεται ο καθένας που θέλει και μπορεί?
    Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες ο ραδιοερασιτεχνισμός στην Ελλάδα (πράγμα που παρατηρείται και σε άλλες χώρες) φθίνει (από άποψη νέων σε ηλικία μελών) και φθίνει πολύ γρήγορα.
    Η εξωστρέφεια των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων ανά την Ελλάδα δεν είναι ικανή να προσελκύσει τόσους όσους χρειαζόμαστε σαν χώρα.
    Γι’ αυτό λοιπόν προτείνουμε εφόσον ισχύσει το παραπάνω άρθρο και εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην τροποποίηση αυτού, να είναι όλα πιο πιο συγκεκριμένα σχετικά με το σχέδιο δράσης, με τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα των εθελοντικών ομάδων, και συγκεκριμένα:
    Επίσης στην υπουργική απόφαση να ξεχωρίσουν οι επιχειρησιακές με τις υποστηρικτικές εθελοντικές ομάδες, και όσον αφορά τις υποστηρικτικές και συγκεκριμένα τις ραδιοερασιτεχνικές εθελοντικές ομάδες, να παρουσιάζουν αντί για σχέδιο δράσης, κάποια από τα κατωτέρω τα οποία ενδεικτικά γράφουμε:

    • πλήρη τεχνική καταγραφή και περιγραφή των δυνατοτήτων του κάθε συλλόγου σε επικοινωνίες ειρήνης και έκτακτης ανάγκης (καταγραφή και παρουσίαση αναμεταδοτών και επαναληπτών καθώς και καλύψεις αυτών κλπ),
    • πλήρης ανάλυση δυνατότητας παροχής επι του πεδίου επικοινωνίας με άλλα μέσα (φορητοί αναμεταδότες, go-boxes κλπ του κάθε συλλόγου),
    • ύπαρξη ή δυνατότητα σχεδίων ανθεκτικότητας (resilience plan) των μηχανήματων (αναμεταδοτών – επαναληπτών) και κέντρων εκπομπών αυτών,
    • παλαιότητα όλου του εξοπλισμού τους και αναγκαιότητα αγοράς νέου,
    • δυνατότητα επάνδρωσης με τους πιστοποιημένους εθελοντές των συντονιστικών των εκάστοτε περιφερειών και σε τι βαθμό,
    • πλήρης καταγραφή σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας για τις ομάδες που αιτούνται χρηματοδότηση, εάν έχουν χρηματοδοτηθεί από το κράτος, από τους ΟΤΑ, σε τι ποσό και από ποιους φορείς,
    • ύπαρξη συνεργασιών και μνημονίων με φορείς και υπηρεσίες και βαθμός συνεργασίας και αποδοτικότητας
    • αναγκαιότητα επέκτασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων, καθώς και μετάβαση αυτών σε ψηφιακού είδους επικοινωνίες,,
    • βαθμονόμηση αναγκαιότητας ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα του κάθε συλλόγου και του γεωμορφολογικού τοπίου για περαιτέρω δυσκολία κάλυψης των τηλεπικοινωνιακών κόμβων.

    Τα παραπάνω μπορούν να αποτυπωθούν εύκολα με τη πρόβλεψη μιας υπουργικής απόφασης ή απόφασης γενικού γραμματέα, οπότε προτείνουμε το λεκτικό του παραπάνω τροποποιημένου άρθρου με τελική μορφή ως εξής:
    « Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγγράφει στον προϋπολογισμό του ειδική πίστωση για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), σε υλικά, εξοπλισμό, μέσα και χρηματική επιδότηση. Η ενίσχυση αυτή κατανέμεται και χορηγείται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες υπάγονται οι εθελοντικές οργανώσεις.
    Η κατανομή των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες γίνεται βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας έναντι φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφικών κινδύνων, ιδίως δε πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα εθνικά και περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας και τα επίσημα δεδομένα αξιολόγησης κινδύνου, καθώς και πρόσφατα επεισόδια καταστάσεων έκτακτής ανάγκης τα οποία μπορεί να έχουν συμβεί στην περιφερειακή ενότητα.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες προβαίνουν στην ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων της χωρικής τους αρμοδιότητας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις οργανώσεις και εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας σε συνεργασία με τον περιφερειακό συντονιστή της περιφερειακής ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και τη διαθεσιμότητα των μελών, τη δραστηριότητα και τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν από το προφίλ κινδύνων της περιοχής.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία που θα υποβάλλονται ως σχέδιο δράσης, καθώς και ο βαθμός σημαντικότητας ως προς τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα τους, και καθορίζονται οι δείκτες τρωτότητας, η μεθοδολογία κατανομής των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων δράσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις δύνανται να καθίστανται δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για απόκτηση εξοπλισμού και πραγματοποίηση εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις που ενισχύονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους δεν δύνανται να λαμβάνουν άλλους πόρους από λοιπούς φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ίδιο αντικείμενο.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., οι χρηματικές και χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω της οικείας Περιφερειακής Ενότητας επιστρέφονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησής των οργανώσεων, αναλογικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π πέραν της πενταετίας, παραγράφονται οποιεσδήποτε απαιτήσεις του δημοσίου έναντι των εθελοντικών ομάδων.
    Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων από ίδιους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ή άλλους φορείς του δημοσίου, δεν θίγει την εφαρμογή του παρόντος.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύεται η χρηματική επιδότηση και οι χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που τυχόν θα παραχωρηθούν σε εθελοντικές οργανώσεις, βάσει του νέου Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (Ν. 4978/2022) για το πως θα εισπραχθούν αναλογικά και ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.»
    Στα παραπάνω αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά αυτά που αναγκαιούν να αναφέρονται, για λόγους διαφάνειας και προτεραιοποίησης χρηματοδότησης μεταξύ των εθελοντικών ομάδων.
    Αιτιολογική Έκθεση του Άρθρου
    Με το παραπάνω άρθρο εισάγεται σύστημα κατανομής των ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων και βάσει αντικειμενικών δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.
    Η ανάγκη της ρύθμισης προκύπτει από τη γεωγραφική και κλιματική ανομοιογένεια της χώρας, η οποία συνεπάγεται διαφοροποιημένο επίπεδο κινδύνων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με το πραγματικό επίπεδο απειλής επιτρέπει την αναλογική και δίκαιη διάθεση των πόρων και ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιοχών υψηλού κινδύνου.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες, ως εγγύτεροι προς τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρησιακές ανάγκες φορείς, διασφαλίζουν την ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των πόρων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας.

    Γ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 62 παρ 4 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Ο επικεφαλής της εκάστοτε Εθελοντικής Οργάνωσης φέρει την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης και αντιστοίχισης των επιμέρους ειδικών πιστοποιημένων προσόντων των Εθελοντών ανά δράση και της καταλληλότητας , συντήρησης και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των μέσων των Εθελοντικών Οργανώσεων τα οποία έχουν χορηγηθεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω των ενισχύσεων του άρθρου 68 του παρόντος από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.»

    Δεν μπορεί ο νομοθέτης να έχει απαιτήσεις σε υλικά και μέσα τα οποία έχουν αγορασθεί αποκλειστικά από τα μέλη των εθελοντικών ομάδων με δικά τους χρήματα. Επίσης δεν μπορεί να αξιώνει καλή λειτουργία σε μηχανήματα τα οποία δεν είναι επαγγελματικά και είναι πεπαλαιωμένα. Γι’ αυτό λοιπόν η οποιαδήποτε αξίωση γίνεται μόνο σε νέα υλικά και αυτά τα οποία έχουν χορηγηθεί ή αγορασθεί από το υπουργείο. Προφανώς και όλοι οι εθελοντές και οι εκάστοτε επικεφαλής δεν θέλουν να τους «κρεμάσουν» τα υλικά και μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποιούν.

    Δ. Προτείνουμε στο Άρθρο 64 του ν. 4662/2020 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να προστεθεί παράγραφος με α.α. 6:
    «6. Με την ένταξη των εθελοντών στο Μ.Ε.Π.Π. και απόκτηση δελτίου ταυτότητας εθελοντή πολιτικής προστασίας, ο εκάστοτε επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, υποβάλλει στο τμήμα εθελοντισμού της ΓΓΠΠ, συμφέρουσα προσφορά για αγορά της προβλεπόμενης στολής και τυχόν ΜΑΠ για όλα τα μέλη του Μ.Ε.Π.Π. της ομάδας του από το ελεύθερο εμπόριο, οπότε και χορηγείται με δαπάνη το ποσό απευθείας στον έμπορο των εν λόγω ειδών.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες και ειδικοτερα θεματα των στολων των εθελοντων.»

    Ε. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 69 παρ 1 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εθελοντικής υπηρεσίας τους και μόνο υπό τον όρο συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων περί κινητοποίησής τους (ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή και προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας), οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησής τους ή της υπηρεσίας τους.
    Τεκμαίρεται ότι το ατύχημα αυτό έλαβε χώρα ένεκεν ταύτης, της εθελοντικής υπηρεσίας και δια ταύτης, γεγονός που βεβαιώνεται κατόπιν εισήγησης του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
    Το ένεκεν και δια ταύτης ισχύει και για τη προσέλευση και αποχώρηση από σημείο ή σημεία συμβάντος στο οποίο ορίστηκε – κλήθηκε ο εθελοντής.»

    ΣΤ. Προτείνουμε στο Άρθρο 70 του ν. 4662/2020 , να προστεθεί παράγραφος με α.α.4 :
    «4. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύνανται να παραχωρούνται δωρεάν κατά κυριότητα, κατά αποσυρθέντα οχήματα, αποστρατικοποιημένα υλικά και μη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν συνάφεια με το αντικείμενο πιστοποίησης της κάθε εθελοντικής ομάδας, αποσυρθέντα ή κατασχεμένα αυτοκίνητα και υλικά του ΔΔΔΥ ή των τελωνείων σε ενταγμένες Εθελοντικές Οργανώσεις στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. οι οποίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τις δράσεις τους (επιχειρησιακές ή υποστηρικτικές).
    Το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλισης του παραχωρηθέντος εξοπλισμού, όπως και κάθε άλλο προκύπτον κόστος, καλύπτεται από τις οικείες Εθελοντικές Οργανώσεις, από δωρεές ιδιωτών ή φορέων ή με απόφαση της οικείας περιφέρειας ή δήμου από αυτούς εφόσον είναι επ’ ωφελεία τους.
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν την κυκλοφορία και ταξινόμηση ειδικών ή διασκευασμένων οχημάτων και άλλων μέσων.
    Τα παραχωρημένα οχήματα και μέσα (πχ τρέιλερ) των ανωτέρω περιπτώσεων εξαιρούνται των τελών κυκλοφορίας.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση οδήγηση και χειρισμός από Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας μελών Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π., των παραχωρημένων οχημάτων, κατόπιν αίτησης του επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, όπου σε κάθε περίπτωση θα αναφέρεται ο χειριστής ο οποίος πρέπει να διαθέτει την ανάλογη άδεια οδήγησης ή χρήσης καθώς και το συγκεκριμένο όχημα ή μέσο.
    Τα οχήματα και μέσα αυτά επιτρέπεται να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ενεργοποίησης της εθελοντικής ομάδας από τον συντονιστή πολιτικής προστασίας της οικείας περιφέρειας ή με απόφαση περιφερειάρχη για ειδικές περιπτώσεις επ’ ωφελείας της οικείας περιφέρειας.
    Σε περίπτωση λύσης ή διάλυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων ή διαγραφής τους από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., τα ως άνω οχήματα επιστρέφουν υποχρεωτικά στον ΔΔΔΥ ή στον αρμόδιο φορέα του υπουργείου εθνικής άμυνας κατά περίπτωση.
    Ο τρόπος χορήγησης, χρέωσης , επιστροφής αυτών των υλικών, οχημάτων και μέσων εξειδικεύεται στην ανωτέρω ΚΥΑ»

    Ζ. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται οι διαδικασίες θεσμοθέτησης μεταξύ της ΕΕΤΤ και όλων των ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων της χώρας μέσω κοινής διαβούλευσης, των συχνοτήτων και γενικά των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στα HF, VHF και UHF μέσω των οποίων θα μπορούν να έχουν κοινή επικοινωνία και διαλειτουργικότητα όλοι οι εκπρόσωποι των Φορέων Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή των κρατικών, των ΟΤΑ και των Εθελοντικών Φορέων του ΜΕΟΠΠ”.

    Η. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται τα διακριτικά κλήσης των περιφερειακών επιχειρησιακών – συντονιστικών κέντρων για κάθε Περιφέρεια.
    Για τη νόμιμη και απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη εντός του προαναφερθέντων χώρων της περιφερειών καθώς και την επικοινωνία με το SZ1GGPP, είναι αναγκαία η χρήση διακριτικού κλήσης που να είναι αμιγώς σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία και να χρησιμοποιείται επ’ ωφελεία αυτής και συγκεκριμένα:
    SZ 7 PAMT Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
    SZ 2 PKMA Κεντρική Μακεδονία
    SZ 2 PDMA Δυτική Μακεδονία
    SZ 4 PTHE Θεσσαλία
    SZ 6 PHPI Ήπειρος
    SZ 1 PSEL Στερεά Ελλάδα
    SZ 8 PION Ιόνιες Νήσοι
    SZ 3 PDEL Δυτική Ελλάδα
    SZ 3 PPEL Πελοπόννησος
    SZ 1 PATT Αττική
    SZ 8 PBAG Βόρειο Αιγαίο
    SZ 8 PNAG Νότιο Αιγαίο
    SZ 9 PKRE Κρήτη

    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν τη χορήγηση από τις κατά τόπους ΑΠΥ, καθώς και η χρήση των ανωτέρω διακριτικών κλήσης.»

  • 24 Ιανουαρίου 2026, 16:18 | ΙΩΆΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Να επανέλθει ο προηγούμενος νομος συν να προστεθεί ο βαθμός του υπαρχιπυροσβεστη,ευχαριστώ.

  • 24 Ιανουαρίου 2026, 15:44 | ΙΩΆΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Να επανέλθει ο παλιότερος νομος για τους εθελοντές πυροσβεστες συν να προστεθεί και ο βαθμός του υπαρχιπυροσβεστη,ευχαριστώ.

  • 24 Ιανουαρίου 2026, 15:55 | ΙΩΆΝΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Να προστεθεί και ο βαθμος του υπαρχιπυροσβεστη για τους εθελοντές πυροσβεστες και να δίνονται οξ βαθμοι κάθε 5 χρόνια όμως με τον προηγούμενο νόμο,επίσης να μπορούν οι εθελοντές να φτάνουν μέχρι και ανθυποπυραγοι μετά από παρακολούθηση κάποιας σχετικής σχολής,επίσης να δώσουν κάποια οικονομικά κίνητρα όπως ένα ποσό φόρο απαλλαγής και να παρέχεται πλήρης και εφάπαξ εξοπλισμός και να μην περιμένουμε από δωρεές ιδιωτών όταν και εφόσον,ευχαριστώ.

  • 23 Ιανουαρίου 2026, 15:36 | ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Να προβλεφθεί ενιαία, πλήρης και αδιαμφισβήτητη ασφαλιστική και νομική κάλυψη των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας κατά την επίσημη ενεργοποίησή τους, τυποποιημένη και ψηφιακή διαδικασία άμεσης βεβαίωσης της απασχόλησής τους σε συμβάντα για την άσκηση δικαιώματος άδειας από την κύρια εργασία, σαφές πλαίσιο ένταξής τους στη διοίκηση του συμβάντος σε συνάρτηση με την πιστοποιημένη εκπαίδευσή τους, καθώς και θεσμική πρόβλεψη περιοδικής χορήγησης βασικού ατομικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας, ώστε να διασφαλίζονται ίσοι όροι συμμετοχής και επιχειρησιακή ασφάλεια.

  • 22 Ιανουαρίου 2026, 22:01 | ΣΩΤΗΡΗς ΚΩΦΙΔΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Να αυξηθεί το όριο σε εθελοντές στα 33 έτη για προκήρυξη για μόνιμες θέσεις για το πυροσβεστικό σώμα, όπως είναι για εποχιακούς πυροσβέστες!!

  • 22 Ιανουαρίου 2026, 20:36 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Μαγνησίας συνυπογράφει τις βελτιώσεις που προτείνονται να γίνουν στο παρόν σχέδιο νόμου του ν. 4662/2020 (Α’ 27) και κατατίθενται από τους ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους της Θεσσαλίας αναλυτικά:
    Α. Στο Άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας- Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020 Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να προστεθεί μετά το 1. «Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικών Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού……» και το «καθώς και των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να γίνει διακριτό ότι και αυτοί εμπεριέχονται στην παρούσα διάταξη.
    Β. Στο «Ο χρόνος συμμετοχής στις δράσεις της προηγούμενης παραγράφου λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του Εθελοντή……»
    θα έπρεπε ορθά να περιγράφεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τυχόν παρανόηση και τυχόν προβλημάτων κατά τη συνταξιοδότηση του εθελοντή που έχει σχέση με δημόσιο, ΟΤΑ κλπ. και γενικότερα με την υπηρεσία ή τον φορέα που απασχολείται.
    Επίσης η εθελοντική συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτική προστασία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ετήσια αξιολόγησή τους, ως θετικός παράγοντας που ενισχύει την κοινωνική τους προσφορά και την επαγγελματική τους αξιολόγηση.
    Γ. Στο Άρθρο 43 Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020 λέει:
    “Η ενίσχυση χορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις εθελοντικές οργανώσεις και ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εθελοντισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών τους και τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.”
    Διερωτόμαστε:
    Είναι δυνατόν μια επιχειρησιακή εθελοντική οργάνωση να έχει την ίδια δυναμικότητα, ενεργητικότητα και συμμετοχή με μια υποστηρικτική;
    Είναι δυνατόν μια υποστηρικτική να έχει τον ίδιο αριθμό μελών και δραστηριότητα με μια επιχειρησιακή;
    Είναι δυνατόν να έχει τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό μελών από μια υγειονομική εθελοντική ομάδα (επιχειρησιακή δηλαδή), που δεν χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος τους την απόκτηση κάποιου πτυχίου και αδείας όπως οι ραδιοερασιτέχνες, αλλά εγγράφεται ο καθένας που θέλει και μπορεί;
    Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες ο ραδιοερασιτεχνισμός στην Ελλάδα (πράγμα που παρατηρείται και σε άλλες χώρες) φθίνει (από άποψη νέων σε ηλικία μελών) και φθίνει πολύ γρήγορα.
    Η εξωστρέφεια των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων ανά την Ελλάδα δεν είναι ικανή να προσελκύσει τόσους όσους χρειαζόμαστε σαν χώρα.
    Γι’ αυτό λοιπόν προτείνουμε εφόσον ισχύσει το παραπάνω άρθρο και εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην τροποποίηση αυτού, να είναι όλα πιο πιο συγκεκριμένα σχετικά με το σχέδιο δράσης, με τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα των εθελοντικών ομάδων, και συγκεκριμένα:
    Επίσης στην υπουργική απόφαση να ξεχωρίσουν οι επιχειρησιακές με τις υποστηρικτικές εθελοντικές ομάδες, και όσον αφορά τις υποστηρικτικές και συγκεκριμένα τις ραδιοερασιτεχνικές εθελοντικές ομάδες, να παρουσιάζουν αντί για σχέδιο δράσης, κάποια από τα κατωτέρω τα οποία ενδεικτικά γράφουμε:
    • πλήρη τεχνική καταγραφή και περιγραφή των δυνατοτήτων του κάθε συλλόγου σε επικοινωνίες ειρήνης και έκτακτης ανάγκης (καταγραφή και παρουσίαση αναμεταδοτών και επαναληπτών καθώς και καλύψεις αυτών κλπ),
    • πλήρης ανάλυση δυνατότητας παροχής επι του πεδίου επικοινωνίας με άλλα μέσα (φορητοί αναμεταδότες, go-boxes κλπ του κάθε συλλόγου),
    • ύπαρξη ή δυνατότητα σχεδίων ανθεκτικότητας (resilience plan) των μηχανήματων (αναμεταδοτών – επαναληπτών) και κέντρων εκπομπών αυτών,
    • παλαιότητα όλου του εξοπλισμού τους και αναγκαιότητα αγοράς νέου,
    • δυνατότητα επάνδρωσης με τους πιστοποιημένους εθελοντές των συντονιστικών των εκάστοτε περιφερειών και σε τι βαθμό,
    • πλήρης καταγραφή σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας για τις ομάδες που αιτούνται χρηματοδότηση, εάν έχουν χρηματοδοτηθεί από το κράτος, από τους ΟΤΑ, σε τι ποσό και από ποιους φορείς,
    • ύπαρξη συνεργασιών και μνημονίων με φορείς και υπηρεσίες και βαθμός συνεργασίας και αποδοτικότητας
    • αναγκαιότητα επέκτασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων, καθώς και μετάβαση αυτών σε ψηφιακού είδους επικοινωνίες,,
    • βαθμονόμηση αναγκαιότητας ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα του κάθε συλλόγου και του γεωμορφολογικού τοπίου για περαιτέρω δυσκολία κάλυψης των τηλεπικοινωνιακών κόμβων.Τα παραπάνω μπορούν να αποτυπωθούν εύκολα με τη πρόβλεψη μιας υπουργικής απόφασης ή απόφασης γενικού γραμματέα, οπότε προτείνουμε το λεκτικό του παραπάνω τροποποιημένου άρθρου με τελική μορφή ως εξής:
    « Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγγράφει στον προϋπολογισμό του ειδική πίστωση για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), σε υλικά, εξοπλισμό, μέσα και χρηματική επιδότηση. Η ενίσχυση αυτή κατανέμεται και χορηγείται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες υπάγονται οι εθελοντικές οργανώσεις.
    Η κατανομή των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες γίνεται βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας έναντι φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφικών κινδύνων, ιδίως δε πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα εθνικά και περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας και τα επίσημα δεδομένα αξιολόγησης κινδύνου, καθώς και πρόσφατα επεισόδια καταστάσεων έκτακτής ανάγκης τα οποία μπορεί να έχουν συμβεί στην περιφερειακή ενότητα.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες προβαίνουν στην ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων της χωρικής τους αρμοδιότητας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις οργανώσεις και εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας σε συνεργασία με τον περιφερειακό συντονιστή της περιφερειακής ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και τη διαθεσιμότητα των μελών, τη δραστηριότητα και τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν από το προφίλ κινδύνων της περιοχής.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία που θα υποβάλλονται ως σχέδιο δράσης, καθώς και ο βαθμός σημαντικότητας ως προς τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα τους, και καθορίζονται οι δείκτες τρωτότητας, η μεθοδολογία κατανομής των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων δράσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις δύνανται να καθίστανται δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για απόκτηση εξοπλισμού και πραγματοποίηση εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις που ενισχύονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους δεν δύνανται να λαμβάνουν άλλους πόρους από λοιπούς φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ίδιο αντικείμενο.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., οι χρηματικές και χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω της οικείας Περιφερειακής Ενότητας επιστρέφονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησής των οργανώσεων, αναλογικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π πέραν της πενταετίας, παραγράφονται οποιεσδήποτε απαιτήσεις του δημοσίου έναντι των εθελοντικών ομάδων.
    Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων από ίδιους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ή άλλους φορείς του δημοσίου, δεν θίγει την εφαρμογή του παρόντος.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύεται η χρηματική επιδότηση και οι χρηματικά αποτιμητέες ενισχύσεις που τυχόν θα παραχωρηθούν σε εθελοντικές οργανώσεις, βάσει του νέου Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (Ν. 4978/2022) για το πως θα εισπραχθούν αναλογικά και ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.»
    Στα παραπάνω αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά αυτά που αναγκαιούν να αναφέρονται, για λόγους διαφάνειας και προτεραιοποίησης χρηματοδότησης μεταξύ των εθελοντικών ομάδων.
    Αιτιολογική Έκθεση του Άρθρου
    Με το παραπάνω άρθρο εισάγεται σύστημα κατανομής των ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων και βάσει αντικειμενικών δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.
    Η ανάγκη της ρύθμισης προκύπτει από τη γεωγραφική και κλιματική ανομοιογένεια της χώρας, η οποία συνεπάγεται διαφοροποιημένο επίπεδο κινδύνων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με το πραγματικό επίπεδο απειλής επιτρέπει την αναλογική και δίκαιη διάθεση των πόρων και ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιοχών υψηλού κινδύνου.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες, ως εγγύτεροι προς τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρησιακές ανάγκες φορείς, διασφαλίζουν την ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των πόρων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας.
    Δ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 62 παρ 4 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Ο επικεφαλής της εκάστοτε Εθελοντικής Οργάνωσης φέρει την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης και αντιστοίχισης των επιμέρους ειδικών πιστοποιημένων προσόντων των Εθελοντών ανά δράση και της καταλληλότητας , συντήρησης και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των μέσων των Εθελοντικών Οργανώσεων τα οποία έχουν χορηγηθεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω των ενισχύσεων του άρθρου 68 του παρόντος από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.»
    Δεν μπορεί ο νομοθέτης να έχει απαιτήσεις σε υλικά και μέσα τα οποία έχουν αγορασθεί αποκλειστικά από τα μέλη των εθελοντικών ομάδων με δικά τους χρήματα. Επίσης δεν μπορεί να αξιώνει καλή λειτουργία σε μηχανήματα τα οποία δεν είναι επαγγελματικά και είναι πεπαλαιωμένα. Γι’ αυτό λοιπόν η οποιαδήποτε αξίωση γίνεται μόνο σε νέα υλικά και αυτά τα οποία έχουν χορηγηθεί ή αγορασθεί από το υπουργείο. Προφανώς και όλοι οι εθελοντές και οι εκάστοτε επικεφαλής δεν θέλουν να τους «κρεμάσουν» τα υλικά και μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποιούν.
    Ε. Προτείνουμε στο Άρθρο 64 του ν. 4662/2020 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να προστεθεί παράγραφος με α.α. 6:
    «6. Με την ένταξη των εθελοντών στο Μ.Ε.Π.Π. και απόκτηση δελτίου ταυτότητας εθελοντή πολιτικής προστασίας, ο εκάστοτε επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, υποβάλλει στο τμήμα εθελοντισμού της ΓΓΠΠ, συμφέρουσα προσφορά για αγορά της προβλεπόμενης στολής και τυχόν ΜΑΠ για όλα τα μέλη του Μ.Ε.Π.Π. της ομάδας του από το ελεύθερο εμπόριο, οπότε και χορηγείται με δαπάνη το ποσό απευθείας στον έμπορο των εν λόγω ειδών.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες και ειδικοτερα θεματα των στολών των εθελοντών.»
    ΣΤ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 69 παρ 1 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εθελοντικής υπηρεσίας τους και μόνο υπό τον όρο συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων περί κινητοποίησής τους (ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή και προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας), οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησής τους ή της υπηρεσίας τους.
    Τεκμαίρεται ότι το ατύχημα αυτό έλαβε χώρα ένεκεν ταύτης, της εθελοντικής υπηρεσίας και δια ταύτης, γεγονός που βεβαιώνεται κατόπιν εισήγησης του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
    Το ένεκεν και δια ταύτης ισχύει και για τη προσέλευση και αποχώρηση από σημείο ή σημεία συμβάντος στο οποίο ορίστηκε – κλήθηκε ο εθελοντής.»
    Ζ. Προτείνουμε στο Άρθρο 70 του ν. 4662/2020 , να προστεθεί παράγραφος με α.α.4 :
    «4. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύνανται να παραχωρούνται δωρεάν κατά κυριότητα, κατά αποσυρθέντα οχήματα, αποστρατικοποιημένα υλικά και μη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν συνάφεια με το αντικείμενο πιστοποίησης της κάθε εθελοντικής ομάδας, αποσυρθέντα ή κατασχεμένα αυτοκίνητα και υλικά του ΔΔΔΥ ή των τελωνείων σε ενταγμένες Εθελοντικές Οργανώσεις στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. οι οποίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τις δράσεις τους (επιχειρησιακές ή υποστηρικτικές).
    Το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλισης του παραχωρηθέντος εξοπλισμού, όπως και κάθε άλλο προκύπτον κόστος, καλύπτεται από τις οικείες Εθελοντικές Οργανώσεις, από δωρεές ιδιωτών ή φορέων ή με απόφαση της οικείας περιφέρειας ή δήμου από αυτούς εφόσον είναι επ’ ωφελεία τους.
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν την κυκλοφορία και ταξινόμηση ειδικών ή διασκευασμένων οχημάτων και άλλων μέσων.
    Τα παραχωρημένα οχήματα και μέσα (πχ τρέιλερ) των ανωτέρω περιπτώσεων εξαιρούνται των τελών κυκλοφορίας.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση οδήγηση και χειρισμός από Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας μελών Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π., των παραχωρημένων οχημάτων, κατόπιν αίτησης του επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, όπου σε κάθε περίπτωση θα αναφέρεται ο χειριστής ο οποίος πρέπει να διαθέτει την ανάλογη άδεια οδήγησης ή χρήσης καθώς και το συγκεκριμένο όχημα ή μέσο.
    Τα οχήματα και μέσα αυτά επιτρέπεται να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ενεργοποίησης της εθελοντικής ομάδας από τον συντονιστή πολιτικής προστασίας της οικείας περιφέρειας ή με απόφαση περιφερειάρχη για ειδικές περιπτώσεις επ’ ωφελείας της οικείας περιφέρειας.
    Σε περίπτωση λύσης ή διάλυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων ή διαγραφής τους από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., τα ως άνω οχήματα επιστρέφουν υποχρεωτικά στον ΔΔΔΥ ή στον αρμόδιο φορέα του υπουργείου εθνικής άμυνας κατά περίπτωση.
    Ο τρόπος χορήγησης, χρέωσης , επιστροφής αυτών των υλικών, οχημάτων και μέσων εξειδικεύεται στην ανωτέρω ΚΥΑ»
    Η. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται οι διαδικασίες θεσμοθέτησης μεταξύ της ΕΕΤΤ και όλων των ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων της χώρας μέσω κοινής διαβούλευσης, των συχνοτήτων και γενικά των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στα HF, VHF και UHF μέσω των οποίων θα μπορούν να έχουν κοινή επικοινωνία και διαλειτουργικότητα όλοι οι εκπρόσωποι των Φορέων Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή των κρατικών, των ΟΤΑ και των Εθελοντικών Φορέων του ΜΕΟΠΠ”.
    Θ. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται τα διακριτικά κλήσης των περιφερειακών επιχειρησιακών – συντονιστικών κέντρων για κάθε Περιφέρεια.
    Για τη νόμιμη και απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη εντός του προαναφερθέντων χώρων της περιφερειών καθώς και την επικοινωνία με την Γ.Γ.Π.Π. (SZ1GGPP), είναι αναγκαία η χρήση διακριτικού κλήσης που να είναι αμιγώς σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία και να χρησιμοποιείται επ’ ωφελεία αυτής και συγκεκριμένα:
    SZ7PAMT Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
    SZ2PKMA Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
    SZ2PDMA Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
    SZ4PTHE Περιφέρεια Θεσσαλίας
    SZ6PHPI Περιφέρεια Ηπείρου
    SZ1PSEL Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
    SZ8PION Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
    SZ3PDEL Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
    SZ3PPEL Περιφέρεια Πελοποννήσου
    SZ1PATT Περιφέρεια Αττικής
    SZ8PBAG Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
    SZ8PNAG Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
    SZ9PKRE Περιφέρεια Κρήτης
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν τη χορήγηση από τις κατά τόπους ΑΠΥ, καθώς και η χρήση των ανωτέρω διακριτικών κλήσης.»

  • 22 Ιανουαρίου 2026, 18:36 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΤΕΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο όπως:
    Α. Στο Άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας- Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020 Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να προστεθεί μετά το 1. «Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικών Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού……» και το «καθώς και των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να γίνει διακριτό ότι και αυτοί εμπεριέχονται στην παρούσα διάταξη.
    Β. Στο «Ο χρόνος συμμετοχής στις δράσεις της προηγούμενης παραγράφου λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του Εθελοντή……»
    θα έπρεπε ορθά να περιγράφεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τυχόν παρανόηση και τυχόν προβλημάτων κατά τη συνταξιοδότηση του εθελοντή που έχει σχέση με δημόσιο, ΟΤΑ κλπ. και γενικότερα με την υπηρεσία ή τον φορέα που απασχολείται.
    Επίσης η εθελοντική συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτική προστασία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ετήσια αξιολόγησή τους, ως θετικός παράγοντας που ενισχύει την κοινωνική τους προσφορά και την επαγγελματική τους αξιολόγηση.
    Γ. Στο Άρθρο 43 Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020 λέει:
    “Η ενίσχυση χορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις εθελοντικές οργανώσεις και ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εθελοντισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών τους και τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.”
    Διερωτόμαστε:
    Είναι δυνατόν μια επιχειρησιακή εθελοντική οργάνωση να έχει την ίδια δυναμικότητα, ενεργητικότητα και συμμετοχή με μια υποστηρικτική;
    Είναι δυνατόν μια υποστηρικτική να έχει τον ίδιο αριθμό μελών και δραστηριότητα με μια επιχειρησιακή;
    Είναι δυνατόν να έχει τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό μελών από μια υγειονομική εθελοντική ομάδα (επιχειρησιακή δηλαδή), που δεν χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος τους την απόκτηση κάποιου πτυχίου και αδείας όπως οι ραδιοερασιτέχνες, αλλά εγγράφεται ο καθένας που θέλει και μπορεί;
    Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες ο ραδιοερασιτεχνισμός στην Ελλάδα (πράγμα που παρατηρείται και σε άλλες χώρες) φθίνει (από άποψη νέων σε ηλικία μελών) και φθίνει πολύ γρήγορα.
    Η εξωστρέφεια των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων ανά την Ελλάδα δεν είναι ικανή να προσελκύσει τόσους όσους χρειαζόμαστε σαν χώρα.
    Γι’ αυτό λοιπόν προτείνουμε εφόσον ισχύσει το παραπάνω άρθρο και εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην τροποποίηση αυτού, να είναι όλα πιο πιο συγκεκριμένα σχετικά με το σχέδιο δράσης, με τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα των εθελοντικών ομάδων, και συγκεκριμένα:
    Επίσης στην υπουργική απόφαση να ξεχωρίσουν οι επιχειρησιακές με τις υποστηρικτικές εθελοντικές ομάδες, και όσον αφορά τις υποστηρικτικές και συγκεκριμένα τις ραδιοερασιτεχνικές εθελοντικές ομάδες, να παρουσιάζουν αντί για σχέδιο δράσης, κάποια από τα κατωτέρω τα οποία ενδεικτικά γράφουμε:
    • πλήρη τεχνική καταγραφή και περιγραφή των δυνατοτήτων του κάθε συλλόγου σε επικοινωνίες ειρήνης και έκτακτης ανάγκης (καταγραφή και παρουσίαση αναμεταδοτών και επαναληπτών καθώς και καλύψεις αυτών κλπ),
    • πλήρης ανάλυση δυνατότητας παροχής επι του πεδίου επικοινωνίας με άλλα μέσα (φορητοί αναμεταδότες, go-boxes κλπ του κάθε συλλόγου),
    • ύπαρξη ή δυνατότητα σχεδίων ανθεκτικότητας (resilience plan) των μηχανήματων (αναμεταδοτών – επαναληπτών) και κέντρων εκπομπών αυτών,
    • παλαιότητα όλου του εξοπλισμού τους και αναγκαιότητα αγοράς νέου,
    • δυνατότητα επάνδρωσης με τους πιστοποιημένους εθελοντές των συντονιστικών των εκάστοτε περιφερειών και σε τι βαθμό,
    • πλήρης καταγραφή σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας για τις ομάδες που αιτούνται χρηματοδότηση, εάν έχουν χρηματοδοτηθεί από το κράτος, από τους ΟΤΑ, σε τι ποσό και από ποιους φορείς,
    • ύπαρξη συνεργασιών και μνημονίων με φορείς και υπηρεσίες και βαθμός συνεργασίας και αποδοτικότητας
    • αναγκαιότητα επέκτασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων, καθώς και μετάβαση αυτών σε ψηφιακού είδους επικοινωνίες,,
    • βαθμονόμηση αναγκαιότητας ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα του κάθε συλλόγου και του γεωμορφολογικού τοπίου για περαιτέρω δυσκολία κάλυψης των τηλεπικοινωνιακών κόμβων.Τα παραπάνω μπορούν να αποτυπωθούν εύκολα με τη πρόβλεψη μιας υπουργικής απόφασης ή απόφασης γενικού γραμματέα, οπότε προτείνουμε το λεκτικό του παραπάνω τροποποιημένου άρθρου με τελική μορφή ως εξής:
    « Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγγράφει στον προϋπολογισμό του ειδική πίστωση για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), σε υλικά, εξοπλισμό, μέσα και χρηματική επιδότηση. Η ενίσχυση αυτή κατανέμεται και χορηγείται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες υπάγονται οι εθελοντικές οργανώσεις.
    Η κατανομή των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες γίνεται βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας έναντι φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφικών κινδύνων, ιδίως δε πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα εθνικά και περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας και τα επίσημα δεδομένα αξιολόγησης κινδύνου, καθώς και πρόσφατα επεισόδια καταστάσεων έκτακτής ανάγκης τα οποία μπορεί να έχουν συμβεί στην περιφερειακή ενότητα.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες προβαίνουν στην ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων της χωρικής τους αρμοδιότητας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις οργανώσεις και εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας σε συνεργασία με τον περιφερειακό συντονιστή της περιφερειακής ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και τη διαθεσιμότητα των μελών, τη δραστηριότητα και τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν από το προφίλ κινδύνων της περιοχής.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία που θα υποβάλλονται ως σχέδιο δράσης, καθώς και ο βαθμός σημαντικότητας ως προς τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα τους, και καθορίζονται οι δείκτες τρωτότητας, η μεθοδολογία κατανομής των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων δράσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις δύνανται να καθίστανται δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για απόκτηση εξοπλισμού και πραγματοποίηση εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις που ενισχύονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους δεν δύνανται να λαμβάνουν άλλους πόρους από λοιπούς φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ίδιο αντικείμενο.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., οι χρηματικές και χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω της οικείας Περιφερειακής Ενότητας επιστρέφονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησής των οργανώσεων, αναλογικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π πέραν της πενταετίας, παραγράφονται οποιεσδήποτε απαιτήσεις του δημοσίου έναντι των εθελοντικών ομάδων.
    Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων από ίδιους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ή άλλους φορείς του δημοσίου, δεν θίγει την εφαρμογή του παρόντος.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύεται η χρηματική επιδότηση και οι χρηματικά αποτιμητέες ενισχύσεις που τυχόν θα παραχωρηθούν σε εθελοντικές οργανώσεις, βάσει του νέου Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (Ν. 4978/2022) για το πως θα εισπραχθούν αναλογικά και ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.»
    Στα παραπάνω αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά αυτά που αναγκαιούν να αναφέρονται, για λόγους διαφάνειας και προτεραιοποίησης χρηματοδότησης μεταξύ των εθελοντικών ομάδων.
    Αιτιολογική Έκθεση του Άρθρου
    Με το παραπάνω άρθρο εισάγεται σύστημα κατανομής των ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων και βάσει αντικειμενικών δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.
    Η ανάγκη της ρύθμισης προκύπτει από τη γεωγραφική και κλιματική ανομοιογένεια της χώρας, η οποία συνεπάγεται διαφοροποιημένο επίπεδο κινδύνων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με το πραγματικό επίπεδο απειλής επιτρέπει την αναλογική και δίκαιη διάθεση των πόρων και ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιοχών υψηλού κινδύνου.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες, ως εγγύτεροι προς τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρησιακές ανάγκες φορείς, διασφαλίζουν την ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των πόρων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας.
    Δ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 62 παρ 4 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Ο επικεφαλής της εκάστοτε Εθελοντικής Οργάνωσης φέρει την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης και αντιστοίχισης των επιμέρους ειδικών πιστοποιημένων προσόντων των Εθελοντών ανά δράση και της καταλληλότητας , συντήρησης και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των μέσων των Εθελοντικών Οργανώσεων τα οποία έχουν χορηγηθεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω των ενισχύσεων του άρθρου 68 του παρόντος από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.»
    Δεν μπορεί ο νομοθέτης να έχει απαιτήσεις σε υλικά και μέσα τα οποία έχουν αγορασθεί αποκλειστικά από τα μέλη των εθελοντικών ομάδων με δικά τους χρήματα. Επίσης δεν μπορεί να αξιώνει καλή λειτουργία σε μηχανήματα τα οποία δεν είναι επαγγελματικά και είναι πεπαλαιωμένα. Γι’ αυτό λοιπόν η οποιαδήποτε αξίωση γίνεται μόνο σε νέα υλικά και αυτά τα οποία έχουν χορηγηθεί ή αγορασθεί από το υπουργείο. Προφανώς και όλοι οι εθελοντές και οι εκάστοτε επικεφαλής δεν θέλουν να τους «κρεμάσουν» τα υλικά και μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποιούν.
    Ε. Προτείνουμε στο Άρθρο 64 του ν. 4662/2020 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να προστεθεί παράγραφος με α.α. 6:
    «6. Με την ένταξη των εθελοντών στο Μ.Ε.Π.Π. και απόκτηση δελτίου ταυτότητας εθελοντή πολιτικής προστασίας, ο εκάστοτε επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, υποβάλλει στο τμήμα εθελοντισμού της ΓΓΠΠ, συμφέρουσα προσφορά για αγορά της προβλεπόμενης στολής και τυχόν ΜΑΠ για όλα τα μέλη του Μ.Ε.Π.Π. της ομάδας του από το ελεύθερο εμπόριο, οπότε και χορηγείται με δαπάνη το ποσό απευθείας στον έμπορο των εν λόγω ειδών.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες και ειδικοτερα θεματα των στολών των εθελοντών.»
    ΣΤ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 69 παρ 1 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εθελοντικής υπηρεσίας τους και μόνο υπό τον όρο συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων περί κινητοποίησής τους (ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή και προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας), οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησής τους ή της υπηρεσίας τους.
    Τεκμαίρεται ότι το ατύχημα αυτό έλαβε χώρα ένεκεν ταύτης, της εθελοντικής υπηρεσίας και δια ταύτης, γεγονός που βεβαιώνεται κατόπιν εισήγησης του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
    Το ένεκεν και δια ταύτης ισχύει και για τη προσέλευση και αποχώρηση από σημείο ή σημεία συμβάντος στο οποίο ορίστηκε – κλήθηκε ο εθελοντής.»
    Ζ. Προτείνουμε στο Άρθρο 70 του ν. 4662/2020 , να προστεθεί παράγραφος με α.α.4 :
    «4. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύνανται να παραχωρούνται δωρεάν κατά κυριότητα, κατά αποσυρθέντα οχήματα, αποστρατικοποιημένα υλικά και μη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν συνάφεια με το αντικείμενο πιστοποίησης της κάθε εθελοντικής ομάδας, αποσυρθέντα ή κατασχεμένα αυτοκίνητα και υλικά του ΔΔΔΥ ή των τελωνείων σε ενταγμένες Εθελοντικές Οργανώσεις στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. οι οποίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τις δράσεις τους (επιχειρησιακές ή υποστηρικτικές).
    Το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλισης του παραχωρηθέντος εξοπλισμού, όπως και κάθε άλλο προκύπτον κόστος, καλύπτεται από τις οικείες Εθελοντικές Οργανώσεις, από δωρεές ιδιωτών ή φορέων ή με απόφαση της οικείας περιφέρειας ή δήμου από αυτούς εφόσον είναι επ’ ωφελεία τους.
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν την κυκλοφορία και ταξινόμηση ειδικών ή διασκευασμένων οχημάτων και άλλων μέσων.
    Τα παραχωρημένα οχήματα και μέσα (πχ τρέιλερ) των ανωτέρω περιπτώσεων εξαιρούνται των τελών κυκλοφορίας.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση οδήγηση και χειρισμός από Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας μελών Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π., των παραχωρημένων οχημάτων, κατόπιν αίτησης του επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, όπου σε κάθε περίπτωση θα αναφέρεται ο χειριστής ο οποίος πρέπει να διαθέτει την ανάλογη άδεια οδήγησης ή χρήσης καθώς και το συγκεκριμένο όχημα ή μέσο.
    Τα οχήματα και μέσα αυτά επιτρέπεται να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ενεργοποίησης της εθελοντικής ομάδας από τον συντονιστή πολιτικής προστασίας της οικείας περιφέρειας ή με απόφαση περιφερειάρχη για ειδικές περιπτώσεις επ’ ωφελείας της οικείας περιφέρειας.
    Σε περίπτωση λύσης ή διάλυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων ή διαγραφής τους από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., τα ως άνω οχήματα επιστρέφουν υποχρεωτικά στον ΔΔΔΥ ή στον αρμόδιο φορέα του υπουργείου εθνικής άμυνας κατά περίπτωση.
    Ο τρόπος χορήγησης, χρέωσης , επιστροφής αυτών των υλικών, οχημάτων και μέσων εξειδικεύεται στην ανωτέρω ΚΥΑ»
    Η. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται οι διαδικασίες θεσμοθέτησης μεταξύ της ΕΕΤΤ και όλων των ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων της χώρας μέσω κοινής διαβούλευσης, των συχνοτήτων και γενικά των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στα HF, VHF και UHF μέσω των οποίων θα μπορούν να έχουν κοινή επικοινωνία και διαλειτουργικότητα όλοι οι εκπρόσωποι των Φορέων Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή των κρατικών, των ΟΤΑ και των Εθελοντικών Φορέων του ΜΕΟΠΠ”.
    Θ. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται τα διακριτικά κλήσης των περιφερειακών επιχειρησιακών – συντονιστικών κέντρων για κάθε Περιφέρεια.
    Για τη νόμιμη και απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη εντός του προαναφερθέντων χώρων της περιφερειών καθώς και την επικοινωνία με την Γ.Γ.Π.Π. (SZ1GGPP), είναι αναγκαία η χρήση διακριτικού κλήσης που να είναι αμιγώς σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία και να χρησιμοποιείται επ’ ωφελεία αυτής και συγκεκριμένα:
    SZ7PAMT Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
    SZ2PKMA Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
    SZ2PDMA Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
    SZ4PTHE Περιφέρεια Θεσσαλίας
    SZ6PHPI Περιφέρεια Ηπείρου
    SZ1PSEL Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
    SZ8PION Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
    SZ3PDEL Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
    SZ3PPEL Περιφέρεια Πελοποννήσου
    SZ1PATT Περιφέρεια Αττικής
    SZ8PBAG Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
    SZ8PNAG Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
    SZ9PKRE Περιφέρεια Κρήτης
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν τη χορήγηση από τις κατά τόπους ΑΠΥ, καθώς και η χρήση των ανωτέρω διακριτικών κλήσης.»

  • Το ΙΝΕΡΠ προτείνει:
    Άρθρο 40
    Πρέπει να προβλέπεται η αυθημερόν έγκριση της αίτησης και από ποιον υπογράφεται (προϊστάμενο κλιμακίου /Διοικητή Σταθμού/ΔΙΠΥΝ/ΠΕΠΥΔ. η ΑΙΤΗΣΗ να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά καθώς δεν θα βρίσκεται στην Υπηρεσία όπου ανήκει. Πρέπει να προβλέπεται η ρητή ένταξη της μετακίνησης εθελοντών σε επιχειρησιακά σχέδια. Προσθήκη φράσης ότι η παροχή υπηρεσίας σε άλλη Υπηρεσία: – γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδίου ή εντολής (π.χ. από Συντονιστή Επιχειρήσεων/ΠΕ.ΠΥ.Δ.), – καταγράφεται στο επιχειρησιακό σύστημα και στο μητρώο εθελοντών. Σύνδεση με εκπαίδευση και αρμοδιότητες. Εθελοντής που μετακινείται να έχει το απαιτούμενο επίπεδο εκπαίδευσης/πιστοποίησης και εξοπλισμό για το είδος των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας υποδοχής, ώστε να μην βρεθεί σε περιβάλλον για το οποίο δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος.

    Άρθρο 42
    Παράγραφος 1: Αν κάποιος είναι εθελοντής σε μη πιστοποιημένη ομάδα εθελοντών θα έχει το σχετικό δικαίωμα; Ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών προβλέπεται (άρθρο 93 Ν. 4623/2019) να αναθέτει καθήκοντα; αναθέτει και στους εθελοντές του Π.Σ.;
    Παράγραφος 2: θα μπορούσε να προβλέπεται μηχανισμός μέσω κρατικού προϋπολογισμού ή ειδικού λογαριασμού για να καλύπτεται ο καθαρός μισθός του ιδιωτικού υπαλλήλου -εθελοντή, όταν η χώρα είναι σε Κατάσταση Κινητοποίησης, με διαδικασία δήλωσης/ελέγχου μέσω εργοδότη και ΓΓΠΠ.

    Άρθρο 43
    Σύνδεση χρηματοδότησης με επιχειρησιακούς δείκτες: Να ορίζεται ότι, πέρα από μέλη και δηλωμένη δραστηριότητα, συνεκτιμώνται: α) αριθμός και ποιότητα συμμετοχής σε συμβάντα/ασκήσεις, β) πιστοποίηση προσωπικού, γ) συμμόρφωση με κανόνες ασφαλείας και αναφορών. Επίσης, κάθε απόφαση ενίσχυσης θα μπορούσε να συνοδεύεται από δημόσιο πίνακα: οργάνωση – ποσό – είδος ενίσχυσης – βασικά κριτήρια (μέλη, δραστηριότητα, συμμετοχές), ώστε να περιοριστεί η υποψία μεροληψίας.

  • 21 Ιανουαρίου 2026, 22:02 | ΡΑΔΙΟΛΕΣΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο όπως:
    Α. Στο Άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας- Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020 Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να προστεθεί μετά το 1. «Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικών Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού……» και το «καθώς και των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να γίνει διακριτό ότι και αυτοί εμπεριέχονται στην παρούσα διάταξη.
    Β. Στο «Ο χρόνος συμμετοχής στις δράσεις της προηγούμενης παραγράφου λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του Εθελοντή……»
    θα έπρεπε ορθά να περιγράφεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τυχόν παρανόηση και τυχόν προβλημάτων κατά τη συνταξιοδότηση του εθελοντή που έχει σχέση με δημόσιο, ΟΤΑ κλπ. και γενικότερα με την υπηρεσία ή τον φορέα που απασχολείται.
    Επίσης η εθελοντική συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτική προστασία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ετήσια αξιολόγησή τους, ως θετικός παράγοντας που ενισχύει την κοινωνική τους προσφορά και την επαγγελματική τους αξιολόγηση.
    Γ. Στο Άρθρο 43 Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020 λέει:
    “Η ενίσχυση χορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις εθελοντικές οργανώσεις και ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εθελοντισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών τους και τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.”
    Διερωτόμαστε:
    Είναι δυνατόν μια επιχειρησιακή εθελοντική οργάνωση να έχει την ίδια δυναμικότητα, ενεργητικότητα και συμμετοχή με μια υποστηρικτική;
    Είναι δυνατόν μια υποστηρικτική να έχει τον ίδιο αριθμό μελών και δραστηριότητα με μια επιχειρησιακή;
    Είναι δυνατόν να έχει τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό μελών από μια υγειονομική εθελοντική ομάδα (επιχειρησιακή δηλαδή), που δεν χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος τους την απόκτηση κάποιου πτυχίου και αδείας όπως οι ραδιοερασιτέχνες, αλλά εγγράφεται ο καθένας που θέλει και μπορεί;
    Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες ο ραδιοερασιτεχνισμός στην Ελλάδα (πράγμα που παρατηρείται και σε άλλες χώρες) φθίνει (από άποψη νέων σε ηλικία μελών) και φθίνει πολύ γρήγορα.
    Η εξωστρέφεια των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων ανά την Ελλάδα δεν είναι ικανή να προσελκύσει τόσους όσους χρειαζόμαστε σαν χώρα.
    Γι’ αυτό λοιπόν προτείνουμε εφόσον ισχύσει το παραπάνω άρθρο και εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην τροποποίηση αυτού, να είναι όλα πιο πιο συγκεκριμένα σχετικά με το σχέδιο δράσης, με τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα των εθελοντικών ομάδων, και συγκεκριμένα:
    Επίσης στην υπουργική απόφαση να ξεχωρίσουν οι επιχειρησιακές με τις υποστηρικτικές εθελοντικές ομάδες, και όσον αφορά τις υποστηρικτικές και συγκεκριμένα τις ραδιοερασιτεχνικές εθελοντικές ομάδες, να παρουσιάζουν αντί για σχέδιο δράσης, κάποια από τα κατωτέρω τα οποία ενδεικτικά γράφουμε:
    • πλήρη τεχνική καταγραφή και περιγραφή των δυνατοτήτων του κάθε συλλόγου σε επικοινωνίες ειρήνης και έκτακτης ανάγκης (καταγραφή και παρουσίαση αναμεταδοτών και επαναληπτών καθώς και καλύψεις αυτών κλπ),
    • πλήρης ανάλυση δυνατότητας παροχής επι του πεδίου επικοινωνίας με άλλα μέσα (φορητοί αναμεταδότες, go-boxes κλπ του κάθε συλλόγου),
    • ύπαρξη ή δυνατότητα σχεδίων ανθεκτικότητας (resilience plan) των μηχανήματων (αναμεταδοτών – επαναληπτών) και κέντρων εκπομπών αυτών,
    • παλαιότητα όλου του εξοπλισμού τους και αναγκαιότητα αγοράς νέου,
    • δυνατότητα επάνδρωσης με τους πιστοποιημένους εθελοντές των συντονιστικών των εκάστοτε περιφερειών και σε τι βαθμό,
    • πλήρης καταγραφή σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας για τις ομάδες που αιτούνται χρηματοδότηση, εάν έχουν χρηματοδοτηθεί από το κράτος, από τους ΟΤΑ, σε τι ποσό και από ποιους φορείς,
    • ύπαρξη συνεργασιών και μνημονίων με φορείς και υπηρεσίες και βαθμός συνεργασίας και αποδοτικότητας
    • αναγκαιότητα επέκτασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων, καθώς και μετάβαση αυτών σε ψηφιακού είδους επικοινωνίες,,
    • βαθμονόμηση αναγκαιότητας ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα του κάθε συλλόγου και του γεωμορφολογικού τοπίου για περαιτέρω δυσκολία κάλυψης των τηλεπικοινωνιακών κόμβων.Τα παραπάνω μπορούν να αποτυπωθούν εύκολα με τη πρόβλεψη μιας υπουργικής απόφασης ή απόφασης γενικού γραμματέα, οπότε προτείνουμε το λεκτικό του παραπάνω τροποποιημένου άρθρου με τελική μορφή ως εξής:
    « Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγγράφει στον προϋπολογισμό του ειδική πίστωση για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), σε υλικά, εξοπλισμό, μέσα και χρηματική επιδότηση. Η ενίσχυση αυτή κατανέμεται και χορηγείται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες υπάγονται οι εθελοντικές οργανώσεις.
    Η κατανομή των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες γίνεται βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας έναντι φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφικών κινδύνων, ιδίως δε πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα εθνικά και περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας και τα επίσημα δεδομένα αξιολόγησης κινδύνου, καθώς και πρόσφατα επεισόδια καταστάσεων έκτακτής ανάγκης τα οποία μπορεί να έχουν συμβεί στην περιφερειακή ενότητα.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες προβαίνουν στην ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων της χωρικής τους αρμοδιότητας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις οργανώσεις και εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας σε συνεργασία με τον περιφερειακό συντονιστή της περιφερειακής ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και τη διαθεσιμότητα των μελών, τη δραστηριότητα και τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν από το προφίλ κινδύνων της περιοχής.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία που θα υποβάλλονται ως σχέδιο δράσης, καθώς και ο βαθμός σημαντικότητας ως προς τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα τους, και καθορίζονται οι δείκτες τρωτότητας, η μεθοδολογία κατανομής των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων δράσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις δύνανται να καθίστανται δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για απόκτηση εξοπλισμού και πραγματοποίηση εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις που ενισχύονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους δεν δύνανται να λαμβάνουν άλλους πόρους από λοιπούς φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ίδιο αντικείμενο.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., οι χρηματικές και χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω της οικείας Περιφερειακής Ενότητας επιστρέφονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησής των οργανώσεων, αναλογικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π πέραν της πενταετίας, παραγράφονται οποιεσδήποτε απαιτήσεις του δημοσίου έναντι των εθελοντικών ομάδων.
    Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων από ίδιους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ή άλλους φορείς του δημοσίου, δεν θίγει την εφαρμογή του παρόντος.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύεται η χρηματική επιδότηση και οι χρηματικά αποτιμητέες ενισχύσεις που τυχόν θα παραχωρηθούν σε εθελοντικές οργανώσεις, βάσει του νέου Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (Ν. 4978/2022) για το πως θα εισπραχθούν αναλογικά και ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.»
    Στα παραπάνω αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά αυτά που αναγκαιούν να αναφέρονται, για λόγους διαφάνειας και προτεραιοποίησης χρηματοδότησης μεταξύ των εθελοντικών ομάδων.
    Αιτιολογική Έκθεση του Άρθρου
    Με το παραπάνω άρθρο εισάγεται σύστημα κατανομής των ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων και βάσει αντικειμενικών δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.
    Η ανάγκη της ρύθμισης προκύπτει από τη γεωγραφική και κλιματική ανομοιογένεια της χώρας, η οποία συνεπάγεται διαφοροποιημένο επίπεδο κινδύνων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με το πραγματικό επίπεδο απειλής επιτρέπει την αναλογική και δίκαιη διάθεση των πόρων και ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιοχών υψηλού κινδύνου.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες, ως εγγύτεροι προς τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρησιακές ανάγκες φορείς, διασφαλίζουν την ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των πόρων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας.
    Δ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 62 παρ 4 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Ο επικεφαλής της εκάστοτε Εθελοντικής Οργάνωσης φέρει την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης και αντιστοίχισης των επιμέρους ειδικών πιστοποιημένων προσόντων των Εθελοντών ανά δράση και της καταλληλότητας , συντήρησης και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των μέσων των Εθελοντικών Οργανώσεων τα οποία έχουν χορηγηθεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω των ενισχύσεων του άρθρου 68 του παρόντος από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.»
    Δεν μπορεί ο νομοθέτης να έχει απαιτήσεις σε υλικά και μέσα τα οποία έχουν αγορασθεί αποκλειστικά από τα μέλη των εθελοντικών ομάδων με δικά τους χρήματα. Επίσης δεν μπορεί να αξιώνει καλή λειτουργία σε μηχανήματα τα οποία δεν είναι επαγγελματικά και είναι πεπαλαιωμένα. Γι’ αυτό λοιπόν η οποιαδήποτε αξίωση γίνεται μόνο σε νέα υλικά και αυτά τα οποία έχουν χορηγηθεί ή αγορασθεί από το υπουργείο. Προφανώς και όλοι οι εθελοντές και οι εκάστοτε επικεφαλής δεν θέλουν να τους «κρεμάσουν» τα υλικά και μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποιούν.
    Ε. Προτείνουμε στο Άρθρο 64 του ν. 4662/2020 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να προστεθεί παράγραφος με α.α. 6:
    «6. Με την ένταξη των εθελοντών στο Μ.Ε.Π.Π. και απόκτηση δελτίου ταυτότητας εθελοντή πολιτικής προστασίας, ο εκάστοτε επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, υποβάλλει στο τμήμα εθελοντισμού της ΓΓΠΠ, συμφέρουσα προσφορά για αγορά της προβλεπόμενης στολής και τυχόν ΜΑΠ για όλα τα μέλη του Μ.Ε.Π.Π. της ομάδας του από το ελεύθερο εμπόριο, οπότε και χορηγείται με δαπάνη το ποσό απευθείας στον έμπορο των εν λόγω ειδών.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες και ειδικοτερα θεματα των στολών των εθελοντών.»
    ΣΤ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 69 παρ 1 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εθελοντικής υπηρεσίας τους και μόνο υπό τον όρο συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων περί κινητοποίησής τους (ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή και προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας), οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησής τους ή της υπηρεσίας τους.
    Τεκμαίρεται ότι το ατύχημα αυτό έλαβε χώρα ένεκεν ταύτης, της εθελοντικής υπηρεσίας και δια ταύτης, γεγονός που βεβαιώνεται κατόπιν εισήγησης του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
    Το ένεκεν και δια ταύτης ισχύει και για τη προσέλευση και αποχώρηση από σημείο ή σημεία συμβάντος στο οποίο ορίστηκε – κλήθηκε ο εθελοντής.»
    Ζ. Προτείνουμε στο Άρθρο 70 του ν. 4662/2020 , να προστεθεί παράγραφος με α.α.4 :
    «4. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύνανται να παραχωρούνται δωρεάν κατά κυριότητα, κατά αποσυρθέντα οχήματα, αποστρατικοποιημένα υλικά και μη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν συνάφεια με το αντικείμενο πιστοποίησης της κάθε εθελοντικής ομάδας, αποσυρθέντα ή κατασχεμένα αυτοκίνητα και υλικά του ΔΔΔΥ ή των τελωνείων σε ενταγμένες Εθελοντικές Οργανώσεις στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. οι οποίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τις δράσεις τους (επιχειρησιακές ή υποστηρικτικές).
    Το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλισης του παραχωρηθέντος εξοπλισμού, όπως και κάθε άλλο προκύπτον κόστος, καλύπτεται από τις οικείες Εθελοντικές Οργανώσεις, από δωρεές ιδιωτών ή φορέων ή με απόφαση της οικείας περιφέρειας ή δήμου από αυτούς εφόσον είναι επ’ ωφελεία τους.
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν την κυκλοφορία και ταξινόμηση ειδικών ή διασκευασμένων οχημάτων και άλλων μέσων.
    Τα παραχωρημένα οχήματα και μέσα (πχ τρέιλερ) των ανωτέρω περιπτώσεων εξαιρούνται των τελών κυκλοφορίας.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση οδήγηση και χειρισμός από Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας μελών Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π., των παραχωρημένων οχημάτων, κατόπιν αίτησης του επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, όπου σε κάθε περίπτωση θα αναφέρεται ο χειριστής ο οποίος πρέπει να διαθέτει την ανάλογη άδεια οδήγησης ή χρήσης καθώς και το συγκεκριμένο όχημα ή μέσο.
    Τα οχήματα και μέσα αυτά επιτρέπεται να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ενεργοποίησης της εθελοντικής ομάδας από τον συντονιστή πολιτικής προστασίας της οικείας περιφέρειας ή με απόφαση περιφερειάρχη για ειδικές περιπτώσεις επ’ ωφελείας της οικείας περιφέρειας.
    Σε περίπτωση λύσης ή διάλυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων ή διαγραφής τους από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., τα ως άνω οχήματα επιστρέφουν υποχρεωτικά στον ΔΔΔΥ ή στον αρμόδιο φορέα του υπουργείου εθνικής άμυνας κατά περίπτωση.
    Ο τρόπος χορήγησης, χρέωσης , επιστροφής αυτών των υλικών, οχημάτων και μέσων εξειδικεύεται στην ανωτέρω ΚΥΑ»
    Η. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται οι διαδικασίες θεσμοθέτησης μεταξύ της ΕΕΤΤ και όλων των ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων της χώρας μέσω κοινής διαβούλευσης, των συχνοτήτων και γενικά των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στα HF, VHF και UHF μέσω των οποίων θα μπορούν να έχουν κοινή επικοινωνία και διαλειτουργικότητα όλοι οι εκπρόσωποι των Φορέων Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή των κρατικών, των ΟΤΑ και των Εθελοντικών Φορέων του ΜΕΟΠΠ”.
    Θ. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται τα διακριτικά κλήσης των περιφερειακών επιχειρησιακών – συντονιστικών κέντρων για κάθε Περιφέρεια.
    Για τη νόμιμη και απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη εντός του προαναφερθέντων χώρων της περιφερειών καθώς και την επικοινωνία με την Γ.Γ.Π.Π. (SZ1GGPP), είναι αναγκαία η χρήση διακριτικού κλήσης που να είναι αμιγώς σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία και να χρησιμοποιείται επ’ ωφελεία αυτής και συγκεκριμένα:
    SZ7PAMT Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
    SZ2PKMA Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
    SZ2PDMA Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
    SZ4PTHE Περιφέρεια Θεσσαλίας
    SZ6PHPI Περιφέρεια Ηπείρου
    SZ1PSEL Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
    SZ8PION Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
    SZ3PDEL Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
    SZ3PPEL Περιφέρεια Πελοποννήσου
    SZ1PATT Περιφέρεια Αττικής
    SZ8PBAG Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
    SZ8PNAG Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
    SZ9PKRE Περιφέρεια Κρήτης
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν τη χορήγηση από τις κατά τόπους ΑΠΥ, καθώς και η χρήση των ανωτέρω διακριτικών κλήσης.»

  • 21 Ιανουαρίου 2026, 22:59 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Άρθρο 42 (άρθρο 65 παρ. 2 ν. 4662/2020)
    Υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται στα πλαίσια προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, ή άλλων επιχορηγούμενων προγραμμάτων και η αμοιβή τους καλύπτεται κατά ένα ποσοστό από τον φορέα που απασχολούνται και κατά ένα άλλο από την ΔΥΠΑ. Μήπως θα πρέπει να γίνει μια διευκρίνιση πως θα καλύπτεται στην συγκεκριμένη περίπτωση η αμοιβή τους;

    Άρθρο 43 (άρθρο 68 παρ. 1 ν. 4662/2020)
    Θεωρώ ότι η κατανομή των ενισχύσεων προς τις Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας πρέπει να γίνεται μέσω των Περιφερειών ή Περιφερειακών Ενοτήτων και βάσει αντικειμενικών δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.
    Η ανάγκη της ρύθμισης προκύπτει από τη γεωγραφική και κλιματική ανομοιογένεια της χώρας, η οποία συνεπάγεται διαφοροποιημένο επίπεδο κινδύνων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με το πραγματικό επίπεδο απειλής επιτρέπει την αναλογική και δίκαιη διάθεση των πόρων και ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιοχών υψηλού κινδύνου.
    Οι Περιφέρειες ή Περιφερειακές Ενότητες, ως εγγύτεροι προς τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρησιακές ανάγκες φορείς, διασφαλίζουν την ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των πόρων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας.
    Πρέπει να λαμβάνεται ως κριτήριο κατανομής της επιχορήγησης, το είδος της δράσης της Εθελοντικής Οργάνωσης ( Επιχειρησιακή ή Υποστηρικτική), τα τυχόν πιστοποιητικά εξειδίκευσης, πτυχία, άδειες, ειδική εκπαίδευση, εξοπλισμός των μελών, κλπ που είναι απαραίτητα για την δράση της.

    Άρθρο 43 (άρθρο 68 παρ. 4 ν. 4662/2020)
    Χρειάζεται διευκρίνιση ποιες ενισχύσεις επιστρέφονται. Μπορεί να ζητηθεί να επιστραφούν ενισχύσεις που έχει λάβει σε παρελθόντα χρόνο η Εθελοντική Οργάνωση και έχουν αναλωθεί για λειτουργικές δαπάνες, κίνησης και συντήρησης οχημάτων, εξοπλισμού που έχει αχρηστευθεί λόγω βλάβης, ή παλαιότητας, κατά τον χρόνο λειτουργίας της και για την πραγματοποίηση της δράσης της;

    Προτείνω στο Άρθρο 64 του ν. 4662/2020, να προστεθεί ένα ακόμη εδάφιο, που θα αφορά τα νέα μέλη των Εθελοντικών Οργανώσεων που αποκτούν την ιδιότητα του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας και εγγράφονται στο Μ.Ε.Π.Π. μετά την εν εξελίξει διαδικασία χορήγησης στολής και ΜΑΠ, ώστε να υπάρχει και γι’ αυτά η δυνατότητα απόκτησης στολής και ΜΑΠ, ως εξής:
    «Με την ένταξη των εθελοντών στο Μ.Ε.Π.Π. και απόκτηση δελτίου ταυτότητας εθελοντή πολιτικής προστασίας, ο εκάστοτε επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, υποβάλλει στο τμήμα εθελοντισμού της Γ.Γ.Π.Π., συμφέρουσα προσφορά για αγορά της προβλεπόμενης στολής και τυχόν ΜΑΠ για όλα τα μέλη του Μ.Ε.Π.Π. της ομάδας του από τη τοπική αγορά, οπότε και χορηγείται με δαπάνη το ποσό απευθείας στον προμηθευτή των εν λόγω ειδών.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες.»

  • 21 Ιανουαρίου 2026, 14:21 | SV4KIO ΙΝΤΖΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Θεωρω οτι καλως τροποποιουνται καποια πραγματα και συγκεκριμενα μπορούν να γίνουν κάποιες ακόμη νομοτεχνικές βελτιώσεις όπως:

    Α. Στο Άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας- Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020 Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να προστεθεί μετά το 1. «Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικών Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού……» και το «καθώς και των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να γίνει διακριτό ότι και αυτοί εμπεριέχονται στην παρούσα διάταξη.

    Β. Στο «Ο χρόνος συμμετοχής στις δράσεις της προηγούμενης παραγράφου λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του Εθελοντή……»
    θα έπρεπε ορθά να περιγράφεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τυχόν παρανόηση και τυχόν προβλημάτων κατά τη συνταξιοδότηση του εθελοντή που έχει σχέση με δημόσιο, ΟΤΑ κλπ. και γενικότερα με την υπηρεσία ή τον φορέα που απασχολείται.
    Επίσης η εθελοντική συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτική προστασία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ετήσια αξιολόγησή τους, ως θετικός παράγοντας που ενισχύει την κοινωνική τους προσφορά και την επαγγελματική τους αξιολόγηση.Β. Στο Άρθρο 43 Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020 λέει:
    “Η ενίσχυση χορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις εθελοντικές οργανώσεις και ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εθελοντισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών τους και τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.”
    Διερωτόμαστε:
    Είναι δυνατόν μια επιχειρησιακή εθελοντική οργάνωση να έχει την ίδια δυναμικότητα, ενεργητικότητα και συμμετοχή με μια υποστηρικτική;
    Είναι δυνατόν μια υποστηρικτική να έχει τον ίδιο αριθμό μελών και δραστηριότητα με μια επιχειρησιακή?
    Είναι δυνατόν να έχει τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό μελών από μια υγειονομική εθελοντική ομάδα (επιχειρησιακή δηλαδή), που δεν χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος τους την απόκτηση κάποιου πτυχίου και αδείας όπως οι ραδιοερασιτέχνες, αλλά εγγράφεται ο καθένας που θέλει και μπορεί?
    Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες ο ραδιοερασιτεχνισμός στην Ελλάδα (πράγμα που παρατηρείται και σε άλλες χώρες) φθίνει (από άποψη νέων σε ηλικία μελών) και φθίνει πολύ γρήγορα.
    Η εξωστρέφεια των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων ανά την Ελλάδα δεν είναι ικανή να προσελκύσει τόσους όσους χρειαζόμαστε σαν χώρα.
    Γι’ αυτό λοιπόν προτείνουμε εφόσον ισχύσει το παραπάνω άρθρο και εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην τροποποίηση αυτού, να είναι όλα πιο πιο συγκεκριμένα σχετικά με το σχέδιο δράσης, με τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα των εθελοντικών ομάδων, και συγκεκριμένα:
    Επίσης στην υπουργική απόφαση να ξεχωρίσουν οι επιχειρησιακές με τις υποστηρικτικές εθελοντικές ομάδες, και όσον αφορά τις υποστηρικτικές και συγκεκριμένα τις ραδιοερασιτεχνικές εθελοντικές ομάδες, να παρουσιάζουν αντί για σχέδιο δράσης, κάποια από τα κατωτέρω τα οποία ενδεικτικά γράφουμε:• πλήρη τεχνική καταγραφή και περιγραφή των δυνατοτήτων του κάθε συλλόγου σε επικοινωνίες ειρήνης και έκτακτης ανάγκης (καταγραφή και παρουσίαση αναμεταδοτών και επαναληπτών καθώς και καλύψεις αυτών κλπ),
    • πλήρης ανάλυση δυνατότητας παροχής επι του πεδίου επικοινωνίας με άλλα μέσα (φορητοί αναμεταδότες, go-boxes κλπ του κάθε συλλόγου),
    • ύπαρξη ή δυνατότητα σχεδίων ανθεκτικότητας (resilience plan) των μηχανήματων (αναμεταδοτών – επαναληπτών) και κέντρων εκπομπών αυτών,
    • παλαιότητα όλου του εξοπλισμού τους και αναγκαιότητα αγοράς νέου,
    • δυνατότητα επάνδρωσης με τους πιστοποιημένους εθελοντές των συντονιστικών των εκάστοτε περιφερειών και σε τι βαθμό,
    • πλήρης καταγραφή σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας για τις ομάδες που αιτούνται χρηματοδότηση, εάν έχουν χρηματοδοτηθεί από το κράτος, από τους ΟΤΑ, σε τι ποσό και από ποιους φορείς,
    • ύπαρξη συνεργασιών και μνημονίων με φορείς και υπηρεσίες και βαθμός συνεργασίας και αποδοτικότητας
    • αναγκαιότητα επέκτασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων, καθώς και μετάβαση αυτών σε ψηφιακού είδους επικοινωνίες,,
    • βαθμονόμηση αναγκαιότητας ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα του κάθε συλλόγου και του γεωμορφολογικού τοπίου για περαιτέρω δυσκολία κάλυψης των τηλεπικοινωνιακών κόμβων.Τα παραπάνω μπορούν να αποτυπωθούν εύκολα με τη πρόβλεψη μιας υπουργικής απόφασης ή απόφασης γενικού γραμματέα, οπότε προτείνουμε το λεκτικό του παραπάνω τροποποιημένου άρθρου με τελική μορφή ως εξής:
    « Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγγράφει στον προϋπολογισμό του ειδική πίστωση για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), σε υλικά, εξοπλισμό, μέσα και χρηματική επιδότηση. Η ενίσχυση αυτή κατανέμεται και χορηγείται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες υπάγονται οι εθελοντικές οργανώσεις.
    Η κατανομή των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες γίνεται βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας έναντι φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφικών κινδύνων, ιδίως δε πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα εθνικά και περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας και τα επίσημα δεδομένα αξιολόγησης κινδύνου, καθώς και πρόσφατα επεισόδια καταστάσεων έκτακτής ανάγκης τα οποία μπορεί να έχουν συμβεί στην περιφερειακή ενότητα.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες προβαίνουν στην ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων της χωρικής τους αρμοδιότητας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις οργανώσεις και εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας σε συνεργασία με τον περιφερειακό συντονιστή της περιφερειακής ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και τη διαθεσιμότητα των μελών, τη δραστηριότητα και τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν από το προφίλ κινδύνων της περιοχής.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία που θα υποβάλλονται ως σχέδιο δράσης, καθώς και ο βαθμός σημαντικότητας ως προς τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα τους, και καθορίζονται οι δείκτες τρωτότητας, η μεθοδολογία κατανομής των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων δράσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις δύνανται να καθίστανται δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για απόκτηση εξοπλισμού και πραγματοποίηση εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις που ενισχύονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους δεν δύνανται να λαμβάνουν άλλους πόρους από λοιπούς φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ίδιο αντικείμενο.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., οι χρηματικές και χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω της οικείας Περιφερειακής Ενότητας επιστρέφονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησής των οργανώσεων, αναλογικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π πέραν της πενταετίας, παραγράφονται οποιεσδήποτε απαιτήσεις του δημοσίου έναντι των εθελοντικών ομάδων.
    Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων από ίδιους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ή άλλους φορείς του δημοσίου, δεν θίγει την εφαρμογή του παρόντος.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύεται η χρηματική επιδότηση και οι χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που τυχόν θα παραχωρηθούν σε εθελοντικές οργανώσεις, βάσει του νέου Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (Ν. 4978/2022) για το πως θα εισπραχθούν αναλογικά και ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.»
    Στα παραπάνω αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά αυτά που αναγκαιούν να αναφέρονται, για λόγους διαφάνειας και προτεραιοποίησης χρηματοδότησης μεταξύ των εθελοντικών ομάδων.
    Αιτιολογική Έκθεση του Άρθρου
    Με το παραπάνω άρθρο εισάγεται σύστημα κατανομής των ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων και βάσει αντικειμενικών δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.
    Η ανάγκη της ρύθμισης προκύπτει από τη γεωγραφική και κλιματική ανομοιογένεια της χώρας, η οποία συνεπάγεται διαφοροποιημένο επίπεδο κινδύνων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με το πραγματικό επίπεδο απειλής επιτρέπει την αναλογική και δίκαιη διάθεση των πόρων και ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιοχών υψηλού κινδύνου.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες, ως εγγύτεροι προς τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρησιακές ανάγκες φορείς, διασφαλίζουν την ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των πόρων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας.

    Γ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 62 παρ 4 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Ο επικεφαλής της εκάστοτε Εθελοντικής Οργάνωσης φέρει την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης και αντιστοίχισης των επιμέρους ειδικών πιστοποιημένων προσόντων των Εθελοντών ανά δράση και της καταλληλότητας , συντήρησης και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των μέσων των Εθελοντικών Οργανώσεων τα οποία έχουν χορηγηθεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω των ενισχύσεων του άρθρου 68 του παρόντος από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.»Δεν μπορεί ο νομοθέτης να έχει απαιτήσεις σε υλικά και μέσα τα οποία έχουν αγορασθεί αποκλειστικά από τα μέλη των εθελοντικών ομάδων με δικά τους χρήματα. Επίσης δεν μπορεί να αξιώνει καλή λειτουργία σε μηχανήματα τα οποία δεν είναι επαγγελματικά και είναι πεπαλαιωμένα. Γι’ αυτό λοιπόν η οποιαδήποτε αξίωση γίνεται μόνο σε νέα υλικά και αυτά τα οποία έχουν χορηγηθεί ή αγορασθεί από το υπουργείο. Προφανώς και όλοι οι εθελοντές και οι εκάστοτε επικεφαλής δεν θέλουν να τους «κρεμάσουν» τα υλικά και μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποιούν.

    Δ. Προτείνουμε στο Άρθρο 64 του ν. 4662/2020 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να προστεθεί παράγραφος με α.α. 6:
    «6. Με την ένταξη των εθελοντών στο Μ.Ε.Π.Π. και απόκτηση δελτίου ταυτότητας εθελοντή πολιτικής προστασίας, ο εκάστοτε επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, υποβάλλει στο τμήμα εθελοντισμού της ΓΓΠΠ, συμφέρουσα προσφορά για αγορά της προβλεπόμενης στολής και τυχόν ΜΑΠ για όλα τα μέλη του Μ.Ε.Π.Π. της ομάδας του από το ελεύθερο εμπόριο, οπότε και χορηγείται με δαπάνη το ποσό απευθείας στον έμπορο των εν λόγω ειδών.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες και ειδικοτερα θεματα των στολων των εθελοντων.»

    Ε. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 69 παρ 1 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εθελοντικής υπηρεσίας τους και μόνο υπό τον όρο συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων περί κινητοποίησής τους (ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή και προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας), οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησής τους ή της υπηρεσίας τους.
    Τεκμαίρεται ότι το ατύχημα αυτό έλαβε χώρα ένεκεν ταύτης, της εθελοντικής υπηρεσίας και δια ταύτης, γεγονός που βεβαιώνεται κατόπιν εισήγησης του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
    Το ένεκεν και δια ταύτης ισχύει και για τη προσέλευση και αποχώρηση από σημείο ή σημεία συμβάντος στο οποίο ορίστηκε – κλήθηκε ο εθελοντής.»

    ΣΤ. Προτείνουμε στο Άρθρο 70 του ν. 4662/2020 , να προστεθεί παράγραφος με α.α.4 :
    «4. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύνανται να παραχωρούνται δωρεάν κατά κυριότητα, κατά αποσυρθέντα οχήματα, αποστρατικοποιημένα υλικά και μη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν συνάφεια με το αντικείμενο πιστοποίησης της κάθε εθελοντικής ομάδας, αποσυρθέντα ή κατασχεμένα αυτοκίνητα και υλικά του ΔΔΔΥ ή των τελωνείων σε ενταγμένες Εθελοντικές Οργανώσεις στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. οι οποίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τις δράσεις τους (επιχειρησιακές ή υποστηρικτικές).
    Το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλισης του παραχωρηθέντος εξοπλισμού, όπως και κάθε άλλο προκύπτον κόστος, καλύπτεται από τις οικείες Εθελοντικές Οργανώσεις, από δωρεές ιδιωτών ή φορέων ή με απόφαση της οικείας περιφέρειας ή δήμου από αυτούς εφόσον είναι επ’ ωφελεία τους.
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν την κυκλοφορία και ταξινόμηση ειδικών ή διασκευασμένων οχημάτων και άλλων μέσων.
    Τα παραχωρημένα οχήματα και μέσα (πχ τρέιλερ) των ανωτέρω περιπτώσεων εξαιρούνται των τελών κυκλοφορίας.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση οδήγηση και χειρισμός από Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας μελών Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π., των παραχωρημένων οχημάτων, κατόπιν αίτησης του επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, όπου σε κάθε περίπτωση θα αναφέρεται ο χειριστής ο οποίος πρέπει να διαθέτει την ανάλογη άδεια οδήγησης ή χρήσης καθώς και το συγκεκριμένο όχημα ή μέσο.
    Τα οχήματα και μέσα αυτά επιτρέπεται να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ενεργοποίησης της εθελοντικής ομάδας από τον συντονιστή πολιτικής προστασίας της οικείας περιφέρειας ή με απόφαση περιφερειάρχη για ειδικές περιπτώσεις επ’ ωφελείας της οικείας περιφέρειας.
    Σε περίπτωση λύσης ή διάλυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων ή διαγραφής τους από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., τα ως άνω οχήματα επιστρέφουν υποχρεωτικά στον ΔΔΔΥ ή στον αρμόδιο φορέα του υπουργείου εθνικής άμυνας κατά περίπτωση.
    Ο τρόπος χορήγησης, χρέωσης , επιστροφής αυτών των υλικών, οχημάτων και μέσων εξειδικεύεται στην ανωτέρω ΚΥΑ»

    Ζ. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται οι διαδικασίες θεσμοθέτησης μεταξύ της ΕΕΤΤ και όλων των ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων της χώρας μέσω κοινής διαβούλευσης, των συχνοτήτων και γενικά των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στα HF, VHF και UHF μέσω των οποίων θα μπορούν να έχουν κοινή επικοινωνία και διαλειτουργικότητα όλοι οι εκπρόσωποι των Φορέων Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή των κρατικών, των ΟΤΑ και των Εθελοντικών Φορέων του ΜΕΟΠΠ”.

    Η. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται τα διακριτικά κλήσης των περιφερειακών επιχειρησιακών – συντονιστικών κέντρων για κάθε Περιφέρεια.
    Για τη νόμιμη και απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη εντός του προαναφερθέντων χώρων της περιφερειών καθώς και την επικοινωνία με το SZ1GGPP, είναι αναγκαία η χρήση διακριτικού κλήσης που να είναι αμιγώς σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία και να χρησιμοποιείται επ’ ωφελεία αυτής και συγκεκριμένα:
    SZ 7 PAMT Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
    SZ 2 PKMA Κεντρική Μακεδονία
    SZ 2 PDMA Δυτική Μακεδονία
    SZ 4 PTHE Θεσσαλία
    SZ 6 PHPI Ήπειρος
    SZ 1 PSEL Στερεά Ελλάδα
    SZ 8 PION Ιόνιες Νήσοι
    SZ 3 PDEL Δυτική Ελλάδα
    SZ 3 PPEL Πελοπόννησος
    SZ 1 PATT Αττική
    SZ 8 PBAG Βόρειο Αιγαίο
    SZ 8 PNAG Νότιο Αιγαίο
    SZ 9 PKRE ΚρήτηΣτην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν τη χορήγηση από τις κατά τόπους ΑΠΥ, καθώς και η χρήση των ανωτέρω διακριτικών κλήσης.»

  • Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας καταρχήν χαιρετίζει τις τροποποιήσεις που επέρχονται στο παρόν σχέδιο νόμου του ν. 4662/2020 (Α’ 27), και είναι στο πνεύμα παλαιότερων προτάσεων μας.
    Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν κάποιες ακόμη νομοτεχνικές βελτιώσεις όπως:

    Α. Στο Άρθρο 42 Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας- Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4662/2020 Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας να προστεθεί μετά το 1. «Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν ως υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., κρατικών Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού……» και το «καθώς και των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να γίνει διακριτό ότι και αυτοί εμπεριέχονται στην παρούσα διάταξη.
    Β. Στο «Ο χρόνος συμμετοχής στις δράσεις της προηγούμενης παραγράφου λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία του Εθελοντή……»
    θα έπρεπε ορθά να περιγράφεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τυχόν παρανόηση και τυχόν προβλημάτων κατά τη συνταξιοδότηση του εθελοντή που έχει σχέση με δημόσιο, ΟΤΑ κλπ. και γενικότερα με την υπηρεσία ή τον φορέα που απασχολείται.
    Επίσης η εθελοντική συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτική προστασία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ετήσια αξιολόγησή τους, ως θετικός παράγοντας που ενισχύει την κοινωνική τους προσφορά και την επαγγελματική τους αξιολόγηση.

    Β. Στο Άρθρο 43 Οικονομική ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων – Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 4662/2020 λέει:
    “Η ενίσχυση χορηγείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις εθελοντικές οργανώσεις και ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εθελοντισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών τους και τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.”
    Διερωτόμαστε:
    Είναι δυνατόν μια επιχειρησιακή εθελοντική οργάνωση να έχει την ίδια δυναμικότητα, ενεργητικότητα και συμμετοχή με μια υποστηρικτική;
    Είναι δυνατόν μια υποστηρικτική να έχει τον ίδιο αριθμό μελών και δραστηριότητα με μια επιχειρησιακή?
    Είναι δυνατόν να έχει τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό μελών από μια υγειονομική εθελοντική ομάδα (επιχειρησιακή δηλαδή), που δεν χρειάζεται ένα μεγάλο μέρος τους την απόκτηση κάποιου πτυχίου και αδείας όπως οι ραδιοερασιτέχνες, αλλά εγγράφεται ο καθένας που θέλει και μπορεί?
    Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες ο ραδιοερασιτεχνισμός στην Ελλάδα (πράγμα που παρατηρείται και σε άλλες χώρες) φθίνει (από άποψη νέων σε ηλικία μελών) και φθίνει πολύ γρήγορα.
    Η εξωστρέφεια των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων ανά την Ελλάδα δεν είναι ικανή να προσελκύσει τόσους όσους χρειαζόμαστε σαν χώρα.
    Γι’ αυτό λοιπόν προτείνουμε εφόσον ισχύσει το παραπάνω άρθρο και εκδοθεί η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην τροποποίηση αυτού, να είναι όλα πιο πιο συγκεκριμένα σχετικά με το σχέδιο δράσης, με τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα των εθελοντικών ομάδων, και συγκεκριμένα:
    Επίσης στην υπουργική απόφαση να ξεχωρίσουν οι επιχειρησιακές με τις υποστηρικτικές εθελοντικές ομάδες, και όσον αφορά τις υποστηρικτικές και συγκεκριμένα τις ραδιοερασιτεχνικές εθελοντικές ομάδες, να παρουσιάζουν αντί για σχέδιο δράσης, κάποια από τα κατωτέρω τα οποία ενδεικτικά γράφουμε:

    • πλήρη τεχνική καταγραφή και περιγραφή των δυνατοτήτων του κάθε συλλόγου σε επικοινωνίες ειρήνης και έκτακτης ανάγκης (καταγραφή και παρουσίαση αναμεταδοτών και επαναληπτών καθώς και καλύψεις αυτών κλπ),
    • πλήρης ανάλυση δυνατότητας παροχής επι του πεδίου επικοινωνίας με άλλα μέσα (φορητοί αναμεταδότες, go-boxes κλπ του κάθε συλλόγου),
    • ύπαρξη ή δυνατότητα σχεδίων ανθεκτικότητας (resilience plan) των μηχανήματων (αναμεταδοτών – επαναληπτών) και κέντρων εκπομπών αυτών,
    • παλαιότητα όλου του εξοπλισμού τους και αναγκαιότητα αγοράς νέου,
    • δυνατότητα επάνδρωσης με τους πιστοποιημένους εθελοντές των συντονιστικών των εκάστοτε περιφερειών και σε τι βαθμό,
    • πλήρης καταγραφή σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας για τις ομάδες που αιτούνται χρηματοδότηση, εάν έχουν χρηματοδοτηθεί από το κράτος, από τους ΟΤΑ, σε τι ποσό και από ποιους φορείς,
    • ύπαρξη συνεργασιών και μνημονίων με φορείς και υπηρεσίες και βαθμός συνεργασίας και αποδοτικότητας
    • αναγκαιότητα επέκτασης τηλεπικοινωνιακού δικτύου των ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων, καθώς και μετάβαση αυτών σε ψηφιακού είδους επικοινωνίες,,
    • βαθμονόμηση αναγκαιότητας ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα του κάθε συλλόγου και του γεωμορφολογικού τοπίου για περαιτέρω δυσκολία κάλυψης των τηλεπικοινωνιακών κόμβων.

    Τα παραπάνω μπορούν να αποτυπωθούν εύκολα με τη πρόβλεψη μιας υπουργικής απόφασης ή απόφασης γενικού γραμματέα, οπότε προτείνουμε το λεκτικό του παραπάνω τροποποιημένου άρθρου με τελική μορφή ως εξής:
    « Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγγράφει στον προϋπολογισμό του ειδική πίστωση για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), σε υλικά, εξοπλισμό, μέσα και χρηματική επιδότηση. Η ενίσχυση αυτή κατανέμεται και χορηγείται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες υπάγονται οι εθελοντικές οργανώσεις.
    Η κατανομή των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες γίνεται βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας έναντι φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφικών κινδύνων, ιδίως δε πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα εθνικά και περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας και τα επίσημα δεδομένα αξιολόγησης κινδύνου, καθώς και πρόσφατα επεισόδια καταστάσεων έκτακτής ανάγκης τα οποία μπορεί να έχουν συμβεί στην περιφερειακή ενότητα.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες προβαίνουν στην ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων της χωρικής τους αρμοδιότητας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις οργανώσεις και εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας σε συνεργασία με τον περιφερειακό συντονιστή της περιφερειακής ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και τη διαθεσιμότητα των μελών, τη δραστηριότητα και τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν από το προφίλ κινδύνων της περιοχής.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται τα επιμέρους αναλυτικά στοιχεία που θα υποβάλλονται ως σχέδιο δράσης, καθώς και ο βαθμός σημαντικότητας ως προς τον αριθμό μελών και τη δραστηριότητα τους, και καθορίζονται οι δείκτες τρωτότητας, η μεθοδολογία κατανομής των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων δράσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις δύνανται να καθίστανται δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για απόκτηση εξοπλισμού και πραγματοποίηση εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Οι εθελοντικές οργανώσεις που ενισχύονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους δεν δύνανται να λαμβάνουν άλλους πόρους από λοιπούς φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ίδιο αντικείμενο.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., οι χρηματικές και χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω της οικείας Περιφερειακής Ενότητας επιστρέφονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησής των οργανώσεων, αναλογικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π πέραν της πενταετίας, παραγράφονται οποιεσδήποτε απαιτήσεις του δημοσίου έναντι των εθελοντικών ομάδων.
    Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων από ίδιους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ή άλλους φορείς του δημοσίου, δεν θίγει την εφαρμογή του παρόντος.
    Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύεται η χρηματική επιδότηση και οι χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που τυχόν θα παραχωρηθούν σε εθελοντικές οργανώσεις, βάσει του νέου Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (Ν. 4978/2022) για το πως θα εισπραχθούν αναλογικά και ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.»
    Στα παραπάνω αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά αυτά που αναγκαιούν να αναφέρονται, για λόγους διαφάνειας και προτεραιοποίησης χρηματοδότησης μεταξύ των εθελοντικών ομάδων.
    Αιτιολογική Έκθεση του Άρθρου
    Με το παραπάνω άρθρο εισάγεται σύστημα κατανομής των ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων και βάσει αντικειμενικών δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.
    Η ανάγκη της ρύθμισης προκύπτει από τη γεωγραφική και κλιματική ανομοιογένεια της χώρας, η οποία συνεπάγεται διαφοροποιημένο επίπεδο κινδύνων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με το πραγματικό επίπεδο απειλής επιτρέπει την αναλογική και δίκαιη διάθεση των πόρων και ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιοχών υψηλού κινδύνου.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες, ως εγγύτεροι προς τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρησιακές ανάγκες φορείς, διασφαλίζουν την ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των πόρων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας.

    Γ. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 62 παρ 4 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Ο επικεφαλής της εκάστοτε Εθελοντικής Οργάνωσης φέρει την αποκλειστική ευθύνη στελέχωσης και αντιστοίχισης των επιμέρους ειδικών πιστοποιημένων προσόντων των Εθελοντών ανά δράση και της καταλληλότητας , συντήρησης και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των μέσων των Εθελοντικών Οργανώσεων τα οποία έχουν χορηγηθεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω των ενισχύσεων του άρθρου 68 του παρόντος από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.»

    Δεν μπορεί ο νομοθέτης να έχει απαιτήσεις σε υλικά και μέσα τα οποία έχουν αγορασθεί αποκλειστικά από τα μέλη των εθελοντικών ομάδων με δικά τους χρήματα. Επίσης δεν μπορεί να αξιώνει καλή λειτουργία σε μηχανήματα τα οποία δεν είναι επαγγελματικά και είναι πεπαλαιωμένα. Γι’ αυτό λοιπόν η οποιαδήποτε αξίωση γίνεται μόνο σε νέα υλικά και αυτά τα οποία έχουν χορηγηθεί ή αγορασθεί από το υπουργείο. Προφανώς και όλοι οι εθελοντές και οι εκάστοτε επικεφαλής δεν θέλουν να τους «κρεμάσουν» τα υλικά και μέσα που διαθέτουν και χρησιμοποιούν.

    Δ. Προτείνουμε στο Άρθρο 64 του ν. 4662/2020 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να προστεθεί παράγραφος με α.α. 6:
    «6. Με την ένταξη των εθελοντών στο Μ.Ε.Π.Π. και απόκτηση δελτίου ταυτότητας εθελοντή πολιτικής προστασίας, ο εκάστοτε επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, υποβάλλει στο τμήμα εθελοντισμού της ΓΓΠΠ, συμφέρουσα προσφορά για αγορά της προβλεπόμενης στολής και τυχόν ΜΑΠ για όλα τα μέλη του Μ.Ε.Π.Π. της ομάδας του από το ελεύθερο εμπόριο, οπότε και χορηγείται με δαπάνη το ποσό απευθείας στον έμπορο των εν λόγω ειδών.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις ανωτέρω δαπάνες και ειδικοτερα θεματα των στολων των εθελοντων.»

    Ε. Προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 69 παρ 1 του ν. 4662/2020 ως εξής:
    «Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εθελοντικής υπηρεσίας τους και μόνο υπό τον όρο συνδρομής των τυπικών προϋποθέσεων περί κινητοποίησής τους (ύπαρξη εντολής για επιχειρησιακή τους εμπλοκή και προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας), οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα της κύριας απασχόλησής τους ή της υπηρεσίας τους.
    Τεκμαίρεται ότι το ατύχημα αυτό έλαβε χώρα ένεκεν ταύτης, της εθελοντικής υπηρεσίας και δια ταύτης, γεγονός που βεβαιώνεται κατόπιν εισήγησης του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
    Το ένεκεν και δια ταύτης ισχύει και για τη προσέλευση και αποχώρηση από σημείο ή σημεία συμβάντος στο οποίο ορίστηκε – κλήθηκε ο εθελοντής.»

    ΣΤ. Προτείνουμε στο Άρθρο 70 του ν. 4662/2020 , να προστεθεί παράγραφος με α.α.4 :
    «4. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύνανται να παραχωρούνται δωρεάν κατά κυριότητα, κατά αποσυρθέντα οχήματα, αποστρατικοποιημένα υλικά και μη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν συνάφεια με το αντικείμενο πιστοποίησης της κάθε εθελοντικής ομάδας, αποσυρθέντα ή κατασχεμένα αυτοκίνητα και υλικά του ΔΔΔΥ ή των τελωνείων σε ενταγμένες Εθελοντικές Οργανώσεις στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. οι οποίες μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τις δράσεις τους (επιχειρησιακές ή υποστηρικτικές).
    Το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλισης του παραχωρηθέντος εξοπλισμού, όπως και κάθε άλλο προκύπτον κόστος, καλύπτεται από τις οικείες Εθελοντικές Οργανώσεις, από δωρεές ιδιωτών ή φορέων ή με απόφαση της οικείας περιφέρειας ή δήμου από αυτούς εφόσον είναι επ’ ωφελεία τους.
    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν την κυκλοφορία και ταξινόμηση ειδικών ή διασκευασμένων οχημάτων και άλλων μέσων.
    Τα παραχωρημένα οχήματα και μέσα (πχ τρέιλερ) των ανωτέρω περιπτώσεων εξαιρούνται των τελών κυκλοφορίας.
    Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση οδήγηση και χειρισμός από Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας μελών Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π., των παραχωρημένων οχημάτων, κατόπιν αίτησης του επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας, όπου σε κάθε περίπτωση θα αναφέρεται ο χειριστής ο οποίος πρέπει να διαθέτει την ανάλογη άδεια οδήγησης ή χρήσης καθώς και το συγκεκριμένο όχημα ή μέσο.
    Τα οχήματα και μέσα αυτά επιτρέπεται να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ενεργοποίησης της εθελοντικής ομάδας από τον συντονιστή πολιτικής προστασίας της οικείας περιφέρειας ή με απόφαση περιφερειάρχη για ειδικές περιπτώσεις επ’ ωφελείας της οικείας περιφέρειας.
    Σε περίπτωση λύσης ή διάλυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων ή διαγραφής τους από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., τα ως άνω οχήματα επιστρέφουν υποχρεωτικά στον ΔΔΔΥ ή στον αρμόδιο φορέα του υπουργείου εθνικής άμυνας κατά περίπτωση.
    Ο τρόπος χορήγησης, χρέωσης , επιστροφής αυτών των υλικών, οχημάτων και μέσων εξειδικεύεται στην ανωτέρω ΚΥΑ»

    Ζ. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται οι διαδικασίες θεσμοθέτησης μεταξύ της ΕΕΤΤ και όλων των ενταγμένων στο Μ.Ε.Ο.Π.Π. ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων της χώρας μέσω κοινής διαβούλευσης, των συχνοτήτων και γενικά των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στα HF, VHF και UHF μέσω των οποίων θα μπορούν να έχουν κοινή επικοινωνία και διαλειτουργικότητα όλοι οι εκπρόσωποι των Φορέων Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή των κρατικών, των ΟΤΑ και των Εθελοντικών Φορέων του ΜΕΟΠΠ”.

    Η. Προτείνουμε στο ν. 4662/2020 , να προστεθεί ένα ακόμη άρθρο ως εξής :
    “Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, θα καθορίζονται τα διακριτικά κλήσης των περιφερειακών επιχειρησιακών – συντονιστικών κέντρων για κάθε Περιφέρεια.
    Για τη νόμιμη και απρόσκοπτη λειτουργία της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη εντός του προαναφερθέντων χώρων της περιφερειών καθώς και την επικοινωνία με το SZ1GGPP, είναι αναγκαία η χρήση διακριτικού κλήσης που να είναι αμιγώς σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία και να χρησιμοποιείται επ’ ωφελεία αυτής και συγκεκριμένα:
    SZ 7 PAMT Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
    SZ 2 PKMA Κεντρική Μακεδονία
    SZ 2 PDMA Δυτική Μακεδονία
    SZ 4 PTHE Θεσσαλία
    SZ 6 PHPI Ήπειρος
    SZ 1 PSEL Στερεά Ελλάδα
    SZ 8 PION Ιόνιες Νήσοι
    SZ 3 PDEL Δυτική Ελλάδα
    SZ 3 PPEL Πελοπόννησος
    SZ 1 PATT Αττική
    SZ 8 PBAG Βόρειο Αιγαίο
    SZ 8 PNAG Νότιο Αιγαίο
    SZ 9 PKRE Κρήτη

    Στην ανωτέρω ΚΥΑ επίσης ρυθμίζονται οι επιπλέον λεπτομέρειες που αφορούν τη χορήγηση από τις κατά τόπους ΑΠΥ, καθώς και η χρήση των ανωτέρω διακριτικών κλήσης.»

  • 19 Ιανουαρίου 2026, 21:02 | ΝΙΚΛΑΝ ΣΤΑΥΡΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Θα ήθελα με αυτήν την συμμέτοχη μου για την άποψη μου επι τις παρούσης παρουσίασης τις νέας αναδιάρθρωσης του πλαισίου, να εκφράσω το παράπονο και την παρατήρηση μετα από 18 χρόνια ανελλιπής προσφοράς μου προς την πατρίδα μου στον συνάνθρωπο μου το περιβάλλον ((ανιδιοτελώς σαφώς όλα αυτά τα χρόνια και εγγεγραμμένος στο μητρώο Π.Π.Ε από το 2008 )) τα εξής σημεία προς την προσοχή των άμεσα εμπλεκόμενων επι τις δημιουργίας των κανόνων και των λοιπών διατάξεων του πλαισίου για τους εθελοντές βασικά τις Π.Π.Ε- και όχι του Π.Σ (που κατά την γνώμη μου πρέπει να προσμετρήσουν και αυτοί στα κάτωθεν)
    Σαφώς γίνετε προσπάθεια πολύ σωστά εδώ και αρκετά χρόνια για να μπει σε ορθή τάξη και σειρά το όλο πλαίσιο του εθελοντισμού στην χώρα μας, και να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πλαίσια λειτουργίας που έχει αργήσει 2 10ετιες – τουλάχιστον .
    Μετα από πολλά χρόνια δόθηκαν βασικός εξοπλισμός για Μ.Α.Π στους εθελοντές και κάποια πυροσβεστικά οχήματα σε συλλόγους πολύ ορθά μιας και αυτά είναι τα αυτονόητα και τα πρώτα βασικά μαζί με την εκπαίδευση σαφώς (που χρόνια τώρα μας έκανε μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα) που πρέπει να χορήγει το καθε σοβαρο κράτος – θεσπιστήκαν κανόνες/νόμοι πολύ σωστά- όλα αυτά ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα και πλαίσια κ.τ.λ-
    ! ! ΟΜΩΣ ! ! !
    Παρόλες τις αναφορές μας εδώ και πάνω από 16 χρόνια να θεσπιστεί από το δημοτικό σχολείο ΜΑΘΗΜΑΤΑ φυσικών καταστροφών –Πρώτων Βοηθειών –εθελοντισμός- κ.τ.λ οι απαντήσεις από κάθε κυβέρνηση που πέρασε από την χώρα μας ήταν ! – ΤΟ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ-!
    Κύριοι ! πρέπει να καταλάβετέ και να δράσετε άμεσα επι του σοβαρού αυτού θέματος –
    Ο εθελοντισμός έχει ανάγκη έναν καλό που θα σπείρει ένα νέο φρέσκο χωράφι να αποδώσει από πολύ μικρή ηλικία , ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής και υπάρχει πάνω από 70 χρόνια στην Ευρώπη και διδάσκετε από τα νηπιαγωγεία σχεδόν παγκόσμια ακόμα και σε υποανάπτυκτες χώρες –
    Έχετε πλέον εικόνα βάση των καταγράφων στα στοιχεία σας – οι περισσότεροι ΜΑΧΙΜΟΙ εθελοντές τις Π.Π.Ε το 65% περίπου είναι ηλικιακά άνω των 38 ετών έως 60 ! Χωρίς να θέλω να θίξω με αυτό την μαχητικότητα και την εμπειρία σε αυτήν την ηλικιακή κλίμακα που ανήκω σαφώς και εγώ
    Θεσπίστε ανταποδοτικά κίνητρα ώστε να προσέλθει νέος κυρίως ηλικιακά κόσμος στον εθελοντισμό όπως κάνουν χρόνια στην ευρωπαϊκή ένωση όπως π.χ μόρια διορισμού Ασεπ σε συναφή κλάδους απασχόλησης – φορολογικές ελάφρυνσής σε αυτούς αλλα και στους εργοδότες αυτών ώστε να μην αποτελεί δυσμενή πρόσληψη αυτού -δωρεάν μετακίνηση συγκοινωνιακών μεταφορών –δωρεάν εισιτήρια θεαμάτων βιβλίων- ασφαλιστικά ιδιωτικά προγράμματα κ.τ.λ. – εκπτώσεις 50% σε ξενοδοχεία (σε μη φουλ σεζόν) και όλα τα άλλα, που παρέχουν οι χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης και όχι μόνο αυτες!
    Θα μπορούσε να θεσπιστεί πλαίσιο και για τους άνεργους μέσω ΔΥΠΑ όπως π.χ στην Γερμανία-
    Τέλος τα κονδύλια που παρέχονται έως σήμερα μόνο για εξοπλισμό πυρόσβεσης και την συντήρηση αυτού, πρέπει όπως οφείλουν βάση των ευρωπαϊκών προτύπων να καλύπτουν την στέγαση και τα λειτουργικά έξοδα των εμπλεκομένων εθελοντικών Συλλόγων με το υπουργείο τις Π.Π.Ε , εφόσον το υπουργείο η νομαρχία και οι δήμοι δεν παρέχουν η αδυνατούν να παρέχουν για αυτό το πολύ σοβαρό κομμάτι λειτουργείας των Συλλόγων –
    Ευχή μου να πρυτανέψει το ορθό και δίκαιο νομοθετικό πλαίσιο, αφήνοντας εδώ μια απορία μου – γιατί εδώ και πάνω από 20 χρόνια δεν έχουμε εναρμονιστεί πλήρως η ακόμα έστω και μερικώς , με τα ευρωπαϊκά πλαίσια λειτουργικότητας του εθελοντισμού Τις Πολιτικής Προστασίας. ?

  • 19 Ιανουαρίου 2026, 12:41 | Konstantina Perrou
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Άρθρο 42: Καταβολή αμοιβής σε εργαζόμενους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας
    •Η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον ιδιωτικό τομέα είναι ορθή, αλλά η διαδικασία (μέσω Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Εθελοντισμού) είναι υπερβολικά γραφειοκρατική. Απαιτείται αυτόματη διασύνδεση της βεβαίωσης συμμετοχής (με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και τον ΕΦΚΑ. Επιπλέον, πρέπει να θεσμοθετηθεί υποχρεωτική Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης.
    •Εθελοντές Δημοσίου Τομέα: Η πρόβλεψη για αμοιβή μόνο σε κατάσταση «κινητοποίησης» αποθαρρύνει τη συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης που είναι εξίσου κρίσιμες.
    Άρθρο 43: Οικονομική Ενίσχυση Εθελοντικών Οργανώσεων
    •Υποχρεωτικότητα αντί για Διακριτική Ευχέρεια: Πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση για υποχρεωτική εγγραφή ειδικής πίστωσης, η οποία θα κατανέμεται στις Περιφερειακές Ενότητες. Οι Π.Ε. διαθέτουν την εγγύτητα και την τεχνογνωσία να αξιολογήσουν ποια οργάνωση προσφέρει ουσιαστικό έργο και να κατανείμουν βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας (σεισμικότητα, ιστορικό πλημμυρών κ.λπ.).
    •Η παρ. 3Α πρέπει να συμπληρωθεί ώστε οι Δήμοι να μπορούν να καλύπτουν αναλώσιμα και καύσιμα των οργανώσεων μέσω απλουστευμένων διαδικασιών, χωρίς τον κίνδυνο λογιστικών καταλογισμών.
    •Η ενίσχυση (υλική/χρηματική) πρέπει να συνδέεται με την πιστοποίηση από την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και την εγγραφή στο Μ.Ε.Ο.Π.Π.. Η εκπαίδευση πρέπει να αποκεντρωθεί σε επίπεδο Π.Ε. ώστε να είναι δια ζωσης προσβάσιμη σε όλους.

  • 18 Ιανουαρίου 2026, 10:14 | ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Άρθρο 65

    Υποχρεώσεις εργοδοτών των εργαζόμενων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

    Σχετικά με την αποδέσμευση των εθελοντών για δράσεις πολιτικής προστασίας,να γίνει εφαρμογή του νόμου και να μπορούμε να αποδεσμευόμαστε.Κάτι που μέχρι σήμερα δεν γίνετε.Να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον νόμο για αποδέσμευση , και οι εργοδότες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να εφαρμόζουν την νομοθεσία.

  • 17 Ιανουαρίου 2026, 20:46 | ΓiΩΡΓΙΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Στο Άρθρο 68 Ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων, καθώς η χρηματοδότηση και οποιαδήποτε τυχον έκτακτη χρηματοδότοση, γίνεται απο κονδύλια του Κρατικού Προυπολογισμού και ίσως και Ευρωπαικά κονδύλια θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, έτρι ώστε τα μέλη του ΔΣ της κάθε ομάδας να κάνουν ετήσια δήλωση πόθεν έσχες και να καταθέτουν αντίγραφο ποινικού μητρώου. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ομάδες, μπορειτε να το ελέγξετε, στις οποίες υπάρχουν ισόβιοι <> πρόεδροι και μέλη ΔΣ, η οποίοι έχουν μεγαλώσει οικογένειες και ασχολούνται με υπαίθρια ακριβά χόμπυ, χάρην των <> και των <> της εθελοντικής ομάδας.

  • 17 Ιανουαρίου 2026, 20:25 | ΖΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Στο Άρθρο 7
    Δυναμικό και μέσα Εθνικού Μηχανισμού και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2Α,
    στο Μητρώο Επικουρικών Δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας,να δύνεται η δυνατότητα να εγγραφούν και Σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και Αστικές Ενώσεις Φυσικών Προσώπων με καταστατκό. Ιδίως στην περίπτωση των Αστικών Ενώσεων Φυσικών Προσώπων, εφόσον εγκριθεί η συμμετοχή τους, το όφελος για το Υπουργείο είναι τεράστιο καθώς πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να δράσουν μόνοι τους, άρα και να εγγραφούν στο μητρώο, μπορούν με ελάχιστο κόστος και χωρίς περιορισμό μελών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τον εξοπλισμό τους κάτω απο τις εντολές Υπουργείου.
    Παράδειγμα πολίτης που διαθέτει εξοπλισμό, αλλά λόγο ηλικίας ή έλλειψης συμπληρωματικου εξοπλισμού, από μόνος του, όσο και να το επιθυμεί δεν μπορεί να δράσει. Ενώ με την δημιουργία μιας Αστικής Ενώσης Φυσικών Προσώπων, η οποία έχει μηδαμινό κόστος και δεν απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων,θα μπορεί σε συνεργασία με άλλα άτομα να προσφέρει έργο σημαντικό.

  • 13 Ιανουαρίου 2026, 10:12 | Χατζηγρηγορίου Βασίλης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ακόμα θα ήταν χρήσιμη η θεσμοθέτηση δυνατότητας μετάθεσης Εθελοντών Πυροσβεστών στη 2η ΕΜΑΚ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Μονάδα (λόγω μη ύπαρξης πυροσβεστικού σταθμού – του 7ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης), εκτελεί παράλληλα καθήκοντα πυροσβεστικού τομέα πέραν της εξειδικευμένης επιχειρησιακής της αποστολής.

    Η ενίσχυση της 2ης ΕΜΑΚ με Εθελοντές Πυροσβέστες στο καθαρά πυροσβεστικό επιχειρησιακό σκέλος θα συμβάλει στη βέλτιστη κατανομή φόρτου, στη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και στη μείωση των κινδύνων για το προσωπικό. Σήμερα, τα στελέχη της Μονάδας καλούνται συχνά, μετά από συμμετοχή σε δασικά ή αστικά συμβάντα με έκθεση σε καπνούς και τοξικά προϊόντα καύσης, να μεταβούν άμεσα σε ειδικά συμβάντα (USAR, CBRN, υψομετρικές επιχειρήσεις κ.λπ.), τα οποία αποτελούν αποκλειστική τους αρμοδιότητα. Η πρακτική αυτή δημιουργεί επιχειρησιακούς και υγειονομικούς κινδύνους, καθώς παραβιάζει βασικές αρχές ασφάλειας και υγιεινής προσωπικού.

    Η δυνατότητα αξιοποίησης Εθελοντών Πυροσβεστών για την κάλυψη του πυροσβεστικού τομέα θα επιτρέψει στη 2η ΕΜΑΚ να επικεντρωθεί απρόσκοπτα στην εξειδικευμένη αποστολή της, ενισχύοντας ταυτόχρονα την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού.

  • 13 Ιανουαρίου 2026, 10:08 | Χατζηγρηγορίου Βασίλης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Σήμερα, οι Εθελοντές Πυροσβέστες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και επιθυμούν να ενταχθούν σε Εθελοντική Ομάδα εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.) υποχρεώνονται, προκειμένου να πιστοποιηθούν και να λάβουν ατομικό αριθμό μητρώου εθελοντή της Γ.Γ.Π.Π., να επαναλάβουν εξ ολοκλήρου τη διαδικασία συλλογής δικαιολογητικών και μέρος της εκπαίδευσης που έχουν ήδη ολοκληρώσει. Το ίδιο παράδοξο ισχύει και για τους μόνιμους πυροσβέστες.

    Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, διοικητικά δυσανάλογη και συχνά λειτουργεί αποτρεπτικά για τη συμμετοχή τους σε Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας.

    Θεωρείται εύλογο και λειτουργικά αναγκαίο οι εν ενεργεία Εθελοντές και Μόνιμοι Πυροσβέστες να λαμβάνουν αυτόματα, χωρίς πρόσθετες εξετάσεις ή επαναληπτικές διαδικασίες, τον ατομικό αριθμό μητρώου εθελοντή της Γ.Γ.Π.Π., δεδομένου ότι ήδη διαθέτουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και επιχειρησιακή εμπειρία.

  • 12 Ιανουαρίου 2026, 19:31 | ΣΩΤΗΡΗς ΚΩΦΙΔΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Υποχρεωτικό σχολείο για όσους έχουν γ δίπλωμα οδήγησης για να βγάλουν υπηρεσίακα διπλώματα οδήγησης, επίσης υποχρεωτικό σχολείο κάθε χρόνο αστικά συμβάντα και δασικά,και επίσης να μπορούμε να μπαίνουμε στα στρατιωτικά νοσοκομεία για εξετάσεις!!

  • 11 Ιανουαρίου 2026, 23:14 | Αθανάσιος Καράμπελας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι εθελοντές Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και οι μόνιμοι Πυροσβέστες οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε Εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας να απαλλάσσονται από την πιστοποίηση Δασοπυρόσβεσης της Πολιτικής Προστασίας καθώς είναι ήδη πιστοποιημένοι από το Πυροσβεστικό Σώμα.

  • 11 Ιανουαρίου 2026, 22:18 | Αριστοτέλης Μηλιαράς
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Τροποποίηση του άρθρου 68 – Ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων μέσω Περιφερειακών Ενοτήτων βάσει τρωτότητας κινδύνων

    Το άρθρο 68 αντικαθίσταται ως εξής:
    Άρθρο 68

    Ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων μέσω Περιφερειακών Ενοτήτων βάσει τρωτότητας κινδύνων

    Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγγράφει στον προϋπολογισμό του ειδική πίστωση για την ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), σε υλικά, εξοπλισμό, μέσα και χρηματική επιδότηση. Η ενίσχυση αυτή κατανέμεται και χορηγείται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες υπάγονται οι εθελοντικές οργανώσεις.

    Η κατανομή των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες γίνεται βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας έναντι φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφικών κινδύνων, ιδίως δε πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, κατολισθήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα εθνικά και περιφερειακά σχέδια πολιτικής προστασίας και τα επίσημα δεδομένα αξιολόγησης κινδύνου.

    Οι Περιφερειακές Ενότητες προβαίνουν στην ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων της χωρικής τους αρμοδιότητας, κατόπιν υποβολής σχεδίου δράσης από τις οργανώσεις και εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και τη διαθεσιμότητα των μελών, τη δραστηριότητα και τις επιχειρησιακές ανάγκες που προκύπτουν από το προφίλ κινδύνων της περιοχής.

    Οι εθελοντικές οργανώσεις δύνανται να καθίστανται δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για απόκτηση εξοπλισμού και πραγματοποίηση εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

    Οι εθελοντικές οργανώσεις που ενισχύονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους δεν δύνανται να λαμβάνουν άλλους πόρους από λοιπούς φορείς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ίδιο αντικείμενο.

    Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων από ίδιους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού δεν θίγει την εφαρμογή του παρόντος.

    Σε περίπτωση λύσης ή διαγραφής εθελοντικής οργάνωσης από το Μ.Ε.Ο.Π.Π., οι χρηματικές και χρηματικά αποτιμητές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί μέσω της οικείας Περιφερειακής Ενότητας επιστρέφονται, αναλογικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

    Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθορίζονται οι δείκτες τρωτότητας, η μεθοδολογία κατανομής των πιστώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων δράσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος.

    Αιτιολογική Έκθεση

    Με την παρούσα τροπολογία εισάγεται σύστημα κατανομής των ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων και βάσει αντικειμενικών δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.

    Η ανάγκη της ρύθμισης προκύπτει από τη γεωγραφική και κλιματική ανομοιογένεια της χώρας, η οποία συνεπάγεται διαφοροποιημένο επίπεδο κινδύνων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Η άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με το πραγματικό επίπεδο απειλής επιτρέπει την αναλογική και δίκαιη διάθεση των πόρων και ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιοχών υψηλού κινδύνου.

    Οι Περιφερειακές Ενότητες, ως εγγύτεροι προς τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρησιακές ανάγκες φορείς, διασφαλίζουν την ορθολογική και στοχευμένη κατανομή των πόρων, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας.

    Πίνακας Τροποποιούμενων Διατάξεων
    Ισχύον καθεστώς
    Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων χορηγείται απευθείας από το Υπουργείο.
    Δεν προβλέπεται σύνδεση με επίπεδο κινδύνου περιοχής.
    Δεν υπάρχει θεσμικός ρόλος των Περιφερειακών Ενοτήτων.
    Προτεινόμενο καθεστώς
    Η ενίσχυση κατανέμεται μέσω των Περιφερειακών Ενοτήτων.
    Η κατανομή γίνεται βάσει δεικτών τρωτότητας και επικινδυνότητας.
    Οι Περιφερειακές Ενότητες αναλαμβάνουν ρόλο

  • 11 Ιανουαρίου 2026, 22:29 | ΖΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι εθελοντές πυροσβέστες καθώς και οι μόνιμοι πυροσβέστες, εφόσον συμμετέχουν και σε εθελοντικές ομάδες που είναι ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), να λαμβάνουν αυτόματα και χωρίς εξετάσεις τον ατομικό αριθμό μητρώου εθελοντή Γ.Γ.Π.Π. Είναι σχήμα οξύμωρο να ζητείται να περάσουν εκ νέου μαθήματα και εξετάσεις της Γ.Γ.Π.Π. (πάλι η πυροσβεστική αναλαμβάνει την διαδικασία…) την στιγμή που μόνιμοι αλλά και εθελοντές πυροσβέστες έχουν εκπαιδευτεί με πολλαπλάσιες ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και έχουν συμμετάσχει ήδη σε δεκάδες συμβάντα. Ουσιαστικά η κατάσταση που ισχύει μέχρι σήμερα είναι το μισό Υπουργείο να αναιρεί το άλλο μισό και μετά να το διορίζει και εκπαιδευτή.

  • 11 Ιανουαρίου 2026, 21:51 | ΖΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Να υπάρχει η δυνατότητα μετάθεσης εθελοντών πυροσβεστών στην 2η ΕΜΑΚ, η οποία έχει την ιδιατερότητα, λόγο μη δημιουργίας ακόμη του 7ου πυροσβεστικού σταθμού στην Θεσσαλονίκη, να έχει υπό την ευθήνη της και πυροσβεστικό τομέα. Η δυνατότητα υπηρέτησης εθελοντών πυροσβεστών στο καθαρά πυροσβεστικό κομμάτι θα βοηθήσει πάρα πολύ την συγκεκριμένη υπηρεσία και θα αποτρέψει πολλούς κινδύνους για το προσωπικό, καθώς συχνά καλούνται να αφήσουν το πεδίο της φωτιάς και ενώ έχουν εισπνεύσει (απαγορευτικό)να συμμετάσχουν σε ειδικά συμβάντα τα οποία είναι και η αποκλειστική τους αρμοδιότητα.

  • 11 Ιανουαρίου 2026, 20:41 | Στυλιανός
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Προτείνω την τροποποίηση του σχεδίου νόμου με την προσθήκη διατάξεων που να προβλέπουν, σε περιόδους γενικής επιφυλακής ή κόκκινου συναγερμού, την χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας σε δημόσιους υπαλλήλους που είναι εγγεγραμμένοι εθελοντές πυροσβέστες, χωρίς περικοπή μισθού, αποδοχών ή άλλων δικαιωμάτων, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα. Επιπλέον, η εθελοντική συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην πολιτική προστασία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην ετήσια αξιολόγησή τους, ως θετικός παράγοντας που ενισχύει την κοινωνική τους προσφορά και την επαγγελματική τους αξιολόγηση.

  • 11 Ιανουαρίου 2026, 19:28 | Ευστράτιος Δούκας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Καλησπέρα σας..
    Να θεσμοθετηθεί ότι οι υπηρεσίες που δύναται να εκτελούν οι εθελοντές πυροσβέστες να είναι σε μάχιμες θέσεις .. γιατί οι έχων την οργάνωση υπηρεσιών κάθε ημέρας χρησιμοποιούν τους εθελοντές μόνο σε ελαφρά υπηρεσία και το μόνο που καταφέρνουν είναι να απογοητεύονται οι εθελοντές και να αποχωρήσουν από το σώμα καθώς αυτό επιδιώκεται εκ μέρος των μόνιμων υπαλλήλων για γνωστούς λόγους.

    Να επιτρέπει την συμμετοχή τους σε ειδικές υπηρεσίες όπως Εμακ , Εμοδε .

    Να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικο ετήσιο σχολείο για εθελοντές οδηγούς καθώς δεν γίνεται ποτέ… Καθώς μπορούν να συνεισφέρουν σε οδηγούς πάρα πολλά καθώς ξέρουμε πόσο πρόβλημα υπάρχει με τους οδηγούς στο σώμα

    Παρά πολύ καλό θα ήταν να θεσμοθετηθεί η έκδοση διπλώματος γ κατηγορίας σε εθελοντές πυροσβέστες για χρήση όμως αποκλειστικά μόνο υπηρεσιακών οχημάτων χωρίς την υποχρέωση πληρωμής παράβολο που είναι τόσο ακριβά.