ΜΕΡΟΣ Γ’ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (άρθρα 62-73)

Άρθρο 62

Κατηγορίες διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Αντικατάσταση περ. β) άρθρου 7 ν. 3187/2003

 

Στην περ. β) του άρθρου 7 του ν. 3187/2003 (Α` 233), περί των κατηγοριών Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, προστίθενται οι λέξεις «Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.),» και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 7

Κατηγορίες Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού

 

Το προσωπικό του Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από:

α) Το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.).

β) Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και τους Στρατιωτικούς Εκπαιδευτές (Σ.Ε.).

γ) Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.).

δ) Το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.).

ε) Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό με Σύμβαση (Ε.Π.Σ.).

στ) Επισκέπτες Καθηγητές.».

 

 

Άρθρο 63

Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση τίτλου, προσθήκη παρ. 10 έως 14 στο άρθρο 21 ν. 3187/2003

 

Στο άρθρο 21 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.) και των Στρατιωτικών Εκπαιδευτών (Σ.Ε.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου προστίθενται οι λέξεις «Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.)», β) προστίθενται παρ. 10, 11, 12, 13 και 14 και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 21

Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.), Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.)

 

1. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι διορίζονται για τη διδασκαλία μαθημάτων της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

2. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:

α) Να είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), Α.Σ.Ε.Ι., της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.).

β) Να φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας.

3. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Π. του Α.Σ.Ε.Ι. γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης.

4. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, το διδακτορικό δίπλωμα, το επιστημονικό έργο και η εμπειρία του υποψήφιου μέλους Σ.Δ.Π. πρέπει να είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και με τα διδακτικά καθήκοντα που θα αναλάβει.

5. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. τοποθετούνται και ανήκουν σε Τομείς.

6. Το έργο του Σ.Δ.Π. είναι κατ` εξοχήν διδακτικό και ερευνητικό και περιλαμβάνει:

α) Διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.

β) Διεξαγωγή φροντιστηριακών μαθημάτων.

γ) Διεξαγωγή εξετάσεων, αξιολόγηση σπουδαστών και εποπτικά καθήκοντα στην εξεταστική διαδικασία.

δ) Διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων σε συνεργασία με τον Διευθυντή του οικείου Εργαστηρίου.

ε) Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών.

7. Οι Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.) των Α.Σ.Ε.Ι. είναι αξιωματικοί εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτοχοι τουλάχιστον πτυχίου Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι., που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμείβονται, με την επιφύλαξη της παρ. 8, με ωριαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το εκπαιδευτικό έργο ανατίθεται στους Σ.Ε. με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.), που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι.

8. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στα Α.Σ.Ε.Ι. με τοποθέτηση, μετάθεση, απόσπαση, διάθεση ή προσκόλληση, δεν δικαιούνται αποζημίωση για το εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

9. Τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) διδάσκονται, κατόπιν προκήρυξης που εκδίδεται από την οικεία Σχολή, από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αμείβονται ως στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της θέσης διδασκαλίας για οποιονδήποτε λόγο από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η θέση καλύπτεται κατ΄ εξαίρεση, κατόπιν όμοιας προκήρυξης, από ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, που συνάπτεται από την οικεία Σχολή.

10. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Α.Σ.Ε.Ι., της Σ.Σ.Α.Σ. ή της Σ.Α.Ν. και φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

11. Προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση Σ.Δ.Ε.Π. είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για την εκλογή σε θέση μέλους Σ.Δ.Ε.Π. δεν απαιτείται για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης. Για την εκλογή συνεκτιμάται το αναγνωρισμένο έργο, που είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.

12. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εκλέγονται και εξελίσσονται στις βαθμίδες των μελών Δ.Ε.Π.. Η προκήρυξη των θέσεων των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης της Ακαδημαϊκής Συνέλευσης του οικείου Α.Σ.Ε.Ι., η οποία υποβάλλεται σε αυτόν μέσω του αντίστοιχου Γενικού Επιτελείου. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς και τα απαραίτητα για την κρίση δικαιολογητικά καθορίζονται στην προκήρυξη. Όργανο εκλογής, επιλογής και εξέλιξης των μελών Σ.Δ.Ε.Π. είναι το εκλεκτορικό σώμα, τα μέλη του οποίου ορίζονται από την Ακαδημαϊκή Συνέλευση, από το Μητρώο γνωστικών αντικειμένων του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Για την εκλογή και εξέλιξη των μελών Σ.Δ.Ε.Π. ισχύουν αναλογικά τα άρθρα 9 και 11 και λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία του υποψηφίου σε θέση μέλους Σ.Δ.Π. και Σ.Ε.. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Ε.Π. γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

13. Οι αξιωματικοί που εκλέγονται μέλη Σ.Δ.Ε.Π. μετατίθενται και υπηρετούν υποχρεωτικά στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι., τοποθετούνται και ανήκουν στον αντίστοιχο Τομέα, σύμφωνα με την προκήρυξη της θέσης και αναλαμβάνουν άμεσα το έργο τους. Το διδακτικό και ερευνητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει αυτό των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με τις περ. α) και β) του άρθρου 12. Το διοικητικό έργο των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και εισηγητικές επιτροπές του οικείου Α.Σ.Ε.Ι.. Η απασχόληση των μελών Σ.Δ.Ε.Π. περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 13. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. δύνανται να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και να λαμβάνουν τις άδειες που προβλέπονται για τα μέλη Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 14. Στα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. εφαρμόζονται αναλογικά οι πειθαρχικές διατάξεις των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 20.

14. Τα μέλη Σ.Δ.Ε.Π. διατηρούν τη στρατιωτική ιδιότητα, απαλλάσσονται των λοιπών στρατιωτικών υποχρεώσεων και ο χρόνος υπηρεσίας τους στο οικείο Α.Σ.Ε.Ι. λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας για τη μισθολογική και βαθμολογική τους προαγωγή, καθώς και ως χρόνος διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.».

 

Άρθρο 64

Υποχρεώσεις σπουδαστών στρατιωτικών σχολών – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 8 ν. 1911/1990

 

Στο άρθρο 8 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), περί της υποχρέωσης αποζημίωσης των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων που παραιτούνται από αυτές, προστίθεται παρ. 8 ως εξής:

«8. Με την επιφύλαξη των παρ. 6 και 7, ειδικά για την εφαρμογή του παρόντος, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, λογίζονται ως αξιωματικοί από την ημερομηνία απόκτησης του συνόλου των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίου του πανεπιστημιακού τμήματος, στο οποίο φοιτούν. Από την ημερομηνία αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114) ως προς την υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις.».

 

Άρθρο 65

Καθιέρωση δικαιώματος απαλλαγής των στρατιωτικών από την εργασία λόγω εκτέλεσης εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης – Προσθήκη άρθρου 1Α στον ν. 1157/1981

Στον ν. 1157/1981 (Α’ 126), περί καθιέρωσης πενθήμερης εβδομάδας εργασίας των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών και συναφών θεμάτων, προστίθεται άρθρο 1Α ως εξής:

 

«Άρθρο 1Α

Δικαίωμα απαλλαγής από την εργασία μετά από την εκτέλεση εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης

1. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης καθημερινή, Κυριακή ή επίσημη αργία που ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.

2. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εικοσιτετράωρη υπηρεσία διανυκτέρευσης Παρασκευή, Σάββατο ή επίσημη αργία που δεν ακολουθείται από εργάσιμη ημέρα, δικαιούνται απαλλαγής από την εργασία τους οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.

3. Οι στρατιωτικοί που εκτελούν εβδομαδιαία υπηρεσία που απαιτεί διανυκτερεύσεις ή υπηρεσία που καλύπτει δύο (2) ή περισσότερα συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, δικαιούνται ισάριθμων απαλλαγών από την εργασία τους οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός ενός (1) μήνα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.»

 

Άρθρο 66

Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 2 ν.δ. 132/1969

 

Στο άρθρο 2 του ν.δ. 132/1969 (Α΄ 35), περί σκοπού και αποστολής του Πολεμικού Μουσείου, προστίθεται παρ. 4, το άρθρο 2 μεταφέρεται στη δημοτική γλώσσα και διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 2

Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου

 

1. Σκοπός και αποστολή του Πολεμικού Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση σε αυτό πολεμικών κειμηλίων, η τεκμηρίωση και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, καθώς και η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

2. Ως αντικείμενα ενδιαφέροντος του Πολεμικού Μουσείου ενδεικτικά αναφέρονται όπλα και πολεμικά όργανα, σημαίες, λάβαρα και σήματα, πολεμικά λάφυρα, εικόνες μαχών, αναπαραστάσεις και χάρτες ή διαγράμματα, αντικείμενα που ανήκαν σε διαπρέψαντες αγωνιστές, εξέχοντες αιχμαλώτους πολέμου, καθώς και αναμνηστικά, χειρόγραφα που αφορούν σε πολεμικά γεγονότα, βιβλία και κάθε είδους έντυπα.

3. Όλα τα κειμήλια που αποκτήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από το Πολεμικό Μουσείο ανήκουν στο Κράτος ως περιουσία, της οποίας την υπεύθυνη φύλαξη και διαχείριση εμπιστεύεται στο Πολεμικό Μουσείο, απαγορευόμενης της εκποίησης ή δωρεάς τους.

4. Για την εκπλήρωση της αποστολής του Πολεμικού Μουσείου επιτρέπεται η παραγωγή και έκδοση κάθε είδους εντύπων, συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων, καθώς και εκπαιδευτικού υλικού, προς πώληση από το πωλητήριο του Μουσείου και των παραρτημάτων αυτού.».

 

Άρθρο 67

Ενίσχυση οικονομικών πόρων Πολεμικού Μουσείου – Αντικατάσταση άρθρου 4 ν.δ. 132/1969

 

Στο άρθρο 4 του ν.δ. 132/1969 (Α’ 35), περί οικονομικών πόρων του Πολεμικού Μουσείου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β), αα) οι λέξεις «Δήμους, Κοινότητες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού», αβ) προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2292/1995 (Α΄ 35),», αγ) η λέξη «γνώμη» αντικαθίσταται από τη λέξη «απόφαση», β) προστίθεται περ. στ), και το άρθρο 4, αφού μεταφερθεί στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής,

 

«Άρθρο 4

Οικονομικοί πόροι του Πολεμικού Μουσείου

 

Οι οικονομικοί πόροι του Πολεμικού Μουσείου είναι οι ακόλουθοι:

α) Ετήσια κρατική επιχορήγηση, η οποία εγγράφεται υποχρεωτικά στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η οποία καθορίζεται από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

β) Επιχορηγήσεις από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ή αυτόνομους Οργανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 2292/1995 (Α΄ 35), που καθορίζονται με απόφαση των υπόχρεων και των Υπουργών που ασκούν την εποπτεία.

γ) Δωρεές, κληροδοτήματα και οι πάσης φύσεως εισφορές.

δ) Εισπράξεις από εορτές, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.

ε) Πρόσοδοι από την ακίνητη και κινητή περιουσία του.

στ) Πρόσοδοι από τη δημιουργία και τη διαχείριση πωλητηρίων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου και των παραρτημάτων αυτού.».

 

Άρθρο 68

Προϋποθέσεις ορισμού Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 7 ν.δ. 132/1969

 

Στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 132/1969 (Α’ 35), περί σύστασης θέσεων στο Πολεμικό Μουσείο, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο δεύτερο εδάφιο της περ. α) προστίθενται οι λέξεις «μόνιμος εν ενεργεία ή», β) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β), οι λέξεις «των κλάδων ΠΕ Καλών Τεχνών ή ΠΕ ή» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του κλάδου ΠΕ Καλών Τεχνών ειδικότητας ΠΕ Καλών Τεχνών ή του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Στο Πολεμικό Μουσείο συστήνονται οι ακόλουθες θέσεις:

α) Μία (1) θέση διευθυντή. Ως διευθυντής τοποθετείται μόνιμος εν ενεργεία ή μόνιμος εξ εφέδρων ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

β) Μία (1) θέση συντηρητή – καλλιτέχνη. Ως συντηρητής – καλλιτέχνης τοποθετείται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Καλών Τεχνών ειδικότητας ΠΕ Καλών Τεχνών ή του κλάδου ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΠΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ή του κλάδου ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ειδικότητας ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, με βαθμό τουλάχιστον Β’, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.».

 

Άρθρο 69

Προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 2 ν. 2936/2001

 

Στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί των προσόντων των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β), αα) στο πρώτο εδάφιο, ο αριθμός «28ο» αντικαθίσταται από τον αριθμό «25ο», αβ) στο δεύτερο εδάφιο, ο αριθμός «31ο» αντικαθίσταται από τον αριθμό «28ο», β) στην περ. στ), βα) η λέξη «αμετάκλητα» διαγράφεται και ββ) προστίθενται οι λέξεις «ψευδή κατάθεση,» και οι λέξεις «παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου,», γ) στην περ. η) οι λέξεις «με αμετάκλητη απόφαση» διαγράφονται και το άρθρο 2, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 2

Προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών

 

1.  Οι Επαγγελματίες Οπλίτες πρέπει:

α)  Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

β)  Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και να μην έχουν υπερβεί το 25ο έτος κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι υπηρετούντες ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (Ο.Β.Α.), να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας κατά το έτος κατάταξής τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

γ)  Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,60μ. οι άνδρες και 1,55μ. οι γυναίκες.

δ)  Να έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποίων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατόχου απολυτηρίου Γυμνασίου.

ε)  Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.

στ) Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδή κατάθεση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, παράνομη βεβαίωση ή είσπραξη δικαιωμάτων του Δημοσίου, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών.

ζ)  Να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της περ. στ), έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.

η)  Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.

θ)  Να μην έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

ι)   Να έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.

2.  Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες όσοι εκπλήρωσαν άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας.

3.  Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες πρώην υπαξιωματικοί, που, ενώ υπηρετούσαν ως μόνιμοι ή εθελοντές, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν για οποιαδήποτε αιτία.

4.  Τα παραπάνω απαιτούμενα προσόντα, με την επιφύλαξη της περ. β) της παρ. 1, πρέπει να συντρέχουν κατά τον χρόνο της προκήρυξης των θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών και κατά τον χρόνο της κατάταξής τους, τα δε κωλύματα συμμετοχής πρέπει να μην υπάρχουν κατά τον χρόνο της κατάταξής τους.».

 

Άρθρο 70

Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1, 3, 4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001

 

Στο άρθρο 8 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί των βαθμών και προαγωγών των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στα εδάφια πρώτο και δεύτερο, προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.», β) στην παρ. 3, η λέξη «πέντε» αντικαθίσταται από τη λέξη και τον αριθμό «επτά (7)», γ) στην παρ. 4, γα) προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.» και γβ) η λέξη και ο αριθμός «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δέκα (10)», δ) στην παρ. 5, δα) προστίθεται το αρκτικόλεξο «ΕΠ.ΟΠ.» και δβ) η λέξη και ο αριθμός «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δέκα (10)» και το άρθρο 8, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 8

Βαθμοί – Προαγωγές

 

1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του Δεκανέα, Λοχία, Επιλοχία και Αρχιλοχία και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Αρχιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. μπορούν να προαχθούν σε Ανθυπασπιστές μόνο για ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

2. Οι ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών και δύο (2) ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.

3. Οι Δεκανείς ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Λοχία με τη συμπλήρωση επτά (7) ετών στον βαθμό του Δεκανέα.

4. Οι Λοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Επιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Λοχία.

5. Οι Επιλοχίες ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στον βαθμό του Αρχιλοχία με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών στον βαθμό του Επιλοχία.

6. Οι προαγωγές αυτές των ΕΠ.ΟΠ. γίνονται με απόφαση των Αρχηγών των οικείων Γενικών Επιτελείων, ύστερα από κρίση τους ως προακτέων από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης.».

 

Άρθρο 71

Απόλυση Επαγγελματιών Οπλιτών – Τροποποίηση παρ. 1, αντικατάσταση παρ. 6, προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 13 ν. 2936/2001

 

Στο άρθρο 13 του ν. 2936/2001 (Α’ 166), περί της απόλυσης των Επαγγελματιών Οπλιτών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) η περ. ε) αντικαθίσταται, αβ) στην περ. στ) προστίθενται οι λέξεις «και δεν ενταχθούν σε ειδική κατάσταση», β) η παρ. 6 αντικαθίσταται, δ) προστίθεται παρ. 7 και το άρθρο 13, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 13

Απόλυση Επαγγελματιών Οπλιτών

 

1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες απολύονται στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Όταν λήξει η αρχικώς αναληφθείσα επταετής υποχρέωσή τους και εφόσον δεν υποβάλουν αίτηση μονιμοποίησης.

β) Αν καταδικασθούν αμετακλήτως σε κάθειρξη ή σε φυλάκιση για οποιοδήποτε κακούργημα ή αδίκημα εκ των αναφερομένων στη διάταξη της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 2.

γ) Αν στερηθούν αμετακλήτως τα πολιτικά τους δικαιώματα.

δ) Αν κριθούν από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων ότι παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις στα ουσιαστικά τους προσόντα ή υποπίπτουν σε σοβαρά παραπτώματα, ύστερα από πλήρη αιτιολογημένη έκθεση του Διοικητή τους, η οποία μπορεί να υποβληθεί αφού έχει ήδη διανυθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο της αρχικώς αναληφθείσας υποχρέωσής τους.

ε) Αν πριν από τη μονιμοποίησή τους, συμπληρώσουν, εντός χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών, δώδεκα (12) μήνες αθροιστικά ως νοσηλευόμενοι ή σε αναρρωτική άδεια.

στ) Αν κριθούν για λόγους υγείας ανίκανοι για την ενεργό υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν ενταχθούν σε ειδική κατάσταση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των Μονίμων και Εθελοντών Υπαξιωματικών.

ζ) Όταν υποβάλουν αίτηση παραίτησης. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά τη συμπλήρωση τριετούς πραγματικής υπηρεσίας για όσους ΕΠ.ΟΠ. είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τετραετούς για όσους δεν είχαν καταταγεί για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ.. Η αίτηση παραίτησης γίνεται δεκτή το αργότερο εντός τριμήνου από την υποβολή της.

η) Όταν συμπληρώσουν τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους.

2. Με τη συμπλήρωση πενταετούς πραγματικής υπηρεσίας όλοι οι Επαγγελματίες Οπλίτες κρίνονται από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων με βάση τη γενική απόδοσή τους στα ουσιαστικά τους προσόντα και την πειθαρχική τους συμπεριφορά. Εφόσον παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις στα παραπάνω προσόντα ή έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα κρίνονται αποστρατευτέοι, λόγω της ακαταλληλότητας για την ενάσκηση των καθηκόντων τους και απολύονται.

3. Η απόλυση των Επαγγελματιών Οπλιτών γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Ειδικά για την περ. η) της παρ. 1, η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετούς πραγματικής υπηρεσίας ή του εξηκοστού (60ού) έτους της ηλικίας τους.

4. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες όταν απολύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν επιστρατευτικά τη στρατολογική κλάση στην οποία ανήκουν. Βαθμοί και ειδικότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες διατηρούνται και κατά την εγγραφή τους στην εφεδρεία.

5. Ειδικώς τα θέματα της επιστρατευτικής παρακολούθησης των γυναικών Επαγγελματιών Οπλιτών που απολύονται ρυθμίζονται με διαταγές των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Οι ΕΠ.ΟΠ. :

α) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στις περ. β), γ) και δ) της παρ. 1, υποχρεούνται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. δεν είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και δεν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ. Αν είχαν εκπληρώσει μέρος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, υποχρεούνται να εκπληρώσουν το υπόλοιπο, εκτός αν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ..

β) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στις περ. α) και ζ) της παρ. 1, δεν υποχρεούνται σε εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης.

γ) Αν απολυθούν για τους λόγους που αναφέρονται στην περ. ε) και κριθούν ικανοί οποιασδήποτε κατηγορίας, ή για τους λόγους που αναφέρονται στην περ. στ) της παρ. 1, και κριθούν ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3) ή τέταρτης (Ι/4), σύμφωνα με την παρ. 7, υποχρεούνται να εκπληρώσουν όλες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον πριν από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. δεν είχαν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και δεν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ. Σε περίπτωση που είχαν εκπληρώσει μέρος των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, υποχρεούνται να εκπληρώσουν το υπόλοιπο, εκτός αν έχουν συμπληρώσει τετραετή πραγματική υπηρεσία ως ΕΠ.ΟΠ..

7. Για τους άρρενες που απολύονται για λόγους υγείας σύμφωνα με τις περ. ε) και στ) της παρ. 1, η υγειονομική επιτροπή γνωματεύει και για την κρίση της σωματικής τους ικανότητας ως στρατευσίμων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.».

 

Άρθρο 72

Δελτία ταυτότητας στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 και άρθρου 4 ν.δ. 127/1969

 

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 127/1969 (Α’ 29), περί της υποχρέωσης εφοδιασμού με δελτίο ταυτότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «το οποίο εκδίδεται ατελώς,» διαγράφονται, β) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1.    Έλληνες πολίτες που κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να εφοδιασθούν με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, κατά τις διατάξεις του παρόντος νομοθετικού διατάγματος. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος εφοδιάζεται και με ειδικά δελτία ταυτότητας, που χορηγούνται από την υπηρεσία τους αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση, ενώ οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί, που τελούν στην ενέργεια ή σε πολεμική ή μόνιμη διαθεσιμότητα εφοδιάζονται μόνο με ειδικά δελτία ταυτότητας που χορηγούνται από την Υπηρεσία τους.».

 

2. Οι κατατασσόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν παραδίδουν στις αρχές κατάταξής τους το δελτίο ταυτότητάς τους και εξακολουθούν να εφοδιάζονται με υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση. Τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας που έχουν παραδοθεί από τους κατατασσόμενους του πρώτου εδαφίου επιστρέφονται σε αυτούς από την υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Πυροσβεστικού Σώματος που τα τηρεί, εφόσον δεν έχουν διαβιβαστεί στις αστυνομικές αρχές έκδοσής τους για καταστροφή. Τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας που έχουν παραδοθεί από οπλίτες που υπηρετούν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιστρέφονται σε αυτούς από την υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που τα τηρεί.

 

Άρθρο 73

Διάρκεια θητείας διοικητικών συμβουλίων Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 1 ν.δ. 2554/1953, παρ. 2 άρθρου 5 π.δ. 21/1932 και παρ. 6 άρθρου 2 α.ν. 1988/1939

 

1.  Στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.δ. 2554/1953 (Α’ 230), περί του διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η λέξη και ο αριθμός «τριών (3)» αντικαθίστανται από τη λέξη και τον αριθμό «δύο (2)» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θητεία δύο (2) ετών.».

 

2.  Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 21/1932 (Α’ 387), περί του διορισμού μελών διοικητικού συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Πολεμικού Ναυτικού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η λέξη «τριετής» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετής», αβ) η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τις λέξεις και τον αριθμό «δύο (2) έτη», β) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «δια Β.Δ. κατόπιν προτάσεως του Υπουργού των Ναυτικών» διαγράφονται, γ) στο τρίτο εδάφιο η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετία» και η παρ. 2, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Η θητεία του Προέδρου και όλων των μελών είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη δύο (2) έτη υπό τους ίδιους όρους. Η θητεία αυτή διακόπτεται λόγω παραίτησης, μόνιμου κωλύματος, σοβαρών λόγων υγείας ή ακαταλληλότητας, απομάκρυνσης με οποιονδήποτε τρόπο από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχούς υπηρεσιακού κωλύματος ή μετάθεσης. Σε περίπτωση διακοπής της θητείας τακτικών ή αναπληρωματικών μελών από τους εν εφεδρεία αξιωματικούς, δύναται να ορίζονται οι αντικαταστάτες αυτών, από τα αρχικά προταθέντα από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο για τη διετία. Η θητεία του Προέδρου διακόπτεται λόγω ακαταλληλότητάς του με σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.».

 

3.  Στην παρ. 6 του άρθρου 2 του α.ν. 1988/1939 (Α’ 414), περί της διοίκησης και της εκπροσώπησης του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, η λέξη «τριετίαν» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετία», β) στο έβδομο εδάφιο, η λέξη «τριετή» αντικαθίσταται από τη λέξη «διετή» και η παρ. 6, κατόπιν μεταφοράς στη δημοτική και νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«6. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία προέρχονται από μετόχους ή μερισματούχους, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για μία διετία, η οποία δύναται να παραταθεί ή να ανανεωθεί. Σε περίπτωση αποχώρησης, εξόδου και γενικά κένωσης της θέσης του Προέδρου ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου πριν τη λήξη της θητείας του, η θέση του πληρώνεται με τον διορισμό αντικαταστάτη με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου, για το υπόλοιπο της θητείας αυτού που εξήλθε. Η θητεία αυτή διακόπτεται λόγω παραίτησης, εξόδου του μετόχου από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, μόνιμου κωλύματος, συνεχούς υπηρεσιακού κωλύματος, σοβαρών λόγων υγείας ή ακαταλληλότητας, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι εξερχόμενοι από το διοικητικό συμβούλιο λόγω λήξης της θητείας τους, δύνανται να διορισθούν εκ νέου. Ως Διευθυντής τοποθετείται ανώτατος ή ανώτερος εν ενεργεία αξιωματικός Οικονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος εν ενεργεία αξιωματικός του προηγούμενου εδαφίου, διορίζεται κατάλληλος από τους μερισματούχους του Ταμείου εν αποστρατεία αξιωματικός Οικονομικού. Ο διορισμός πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου και σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για διετή θητεία, η οποία δύναται να παραταθεί ή να ανανεωθεί, χωρίς δυνατότητα διακοπής, πλην των λόγων που αναφέρονται στο τρίτο εδάφιο.».

  • 26 Μαρτίου 2025, 16:46 | Τζεγκοζης θεοδωρος

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 26 Μαρτίου 2025, 16:56 | Βλάχος Κωνσταντίνος

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 26 Μαρτίου 2025, 16:45 | Antonis

    Μέγιστη αδικία στο βαθμολόγιο των Επαγγελματιών Οπλιτών που επιφέρει μείωση του μισθού καθώς και τις προοπτικές σταδιοδρομίας. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες θα πρέπει να προάγονται στον βαθμό του Ανθυπασπιστή με την συμπλήρωση οχτώ 8 ετών στον βαθμό του Αρχιλοχία. Επίσης να απονέμεται ο αποστρατευτικός βαθμός του Ανθυπολοχαγού, μετά την παραμονή ενός (1) έτους στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

  • 26 Μαρτίου 2025, 14:45 | Διδάκτορας Δημόσιου Πανεπιστημίου

    Καλησπέρα σας, στο Άρθρο 21, ζητάτε σαν προαπαιτούμενο κάποιος για να αναλάβει καθήκοντα Στρατιωτικού Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Σ.Δ.Ε.Π.), Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.) και Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.) να είναι απόφοιτος Α.Σ.Ε.Ι. Γιατί; Οι υπόλοιποι που έχουν προέλθει από Σχολές Υπαξιωματικών δεν σας κάνουν. Τι είναι αυτό που ενοχλεί, αν δηλαδή κάποιος έχει παλέψει στην καριέρα του και έχει καταφέρει να αποκτήσει με κόπο μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, έχοντας μάλιστα και πλούσιο ερευνητικό έργο. Σταματήστε αυτή την διάκριση επιτέλους και κοιτάξτε τα πραγματικά προσόντα ενός στελέχους ασχέτως από αν είναι από σχολή υπαξιωματικών. Και αν δεν το γνωρίζετε σας πληροφορώ ότι υπάρχουν πολύ άξιοι συνάδελφοι εξ υπαξιωματικών που αυτή την στιγμή διαπρέπουν σε δημόσια, ιδιωτικά πανεπιστήμια σαν καθηγητές, με πλούσιο ερευνητικό έργο. Πολλοί μάλιστα από αυτούς επιλέγουν να φύγουν από το στράτευμα γιατί τους αντιμετωπίζεται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο, μη αναγνωρίζοντας τους στο ελάχιστο την προσπάθειά τους και τον κόπο τους, για να ανέβουν στην εκπαιδευτική κλίμακα 7. Από την άλλη ευτυχώς τόσο τα δημόσια πανεπιστήμια όσο και σχολές του ιδιωτικού τομέα, τους αναγνωρίζουν και τους αποδίδουν την αξία, που τους αξίζει. Σταματήστε λοιπόν αυτή την πρακτική και στοχεύστε την ουσία του θέματος. Κύριε υπουργέ αν συνεχίσετε έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αιμορραγούν συνεχώς από άξια στελέχη που θα αποχωρούν λόγω αυτών των πρακτικών. Προσωπικά κουράστηκα 30 χρόνια να περιμένω απο το στράτευμα το αυτονόητο. Όπως ίσως θα έχετε ήδη καταλάβει σας μιλάει κάποιος ο οποίος έχει όλα αυτά που ζητάτε, απλά είναι απόφοιτός σχολής υπαξιωματικών, αλλά έχει όλα τα υπόλοιπα που ζητάτε (Πτυχίο,Μεταπτυχιακό,Διδακτορικό), που μάλλον με αυτό το νομοσχέδιο δεν σας αρκούν. Με εκτίμηση και σεβασμό, ένα στέλεχος σαν όλα τα άλλα.

  • 26 Μαρτίου 2025, 14:17 | Αθανάσιος

    Παρακαλώ πολύ αν υπάρχει η δυνατότητα να επανεξεταστεί το βαθμολογικό των ΕΠΟΠ διότι φαίνεται άδικο σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους μη παραγωγικών σχολών…η προαγωγή στο βαθμό του Ανθυπασπιστή εν ενεργεία και του Ανθυπολοχαγού εν αποστρατεία θα ήταν περισσότερο δίκαιη…με όλο τον σεβασμό…

  • 26 Μαρτίου 2025, 12:59 | Παπαδόπουλος Ο.

    Σχετικά με το άρθρο 72

    Προσπερνώντας και μη σχολιάζοντας κάθε ζήτημα-πρόβλημα που καταφανώς υφίσταται και ήδη αναφέρθηκε (περί συνταγματικής ισότητας, χρήσης ψηφιακών υπηρεσιών, πολιτικές άλλων κρατών, κ.λπ), κρίνεται επιβεβλημένο να επισημανσθεί το πιο σημαντικό όλων:
    το επάγγελμα/ιδιότητα του κάθε έλληνα πολίτη ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ και αυτός είναι ο κύριος λόγος που αφαιρέθηκε από τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας των ελλήνων πολιτών χρόνια πριν.

    Κανείς, ούτε το ίδιο το κράτος, δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει-εξαναγκάζει σε κανέναν πολίτη του να γνωστοποιεί στον οποιοδήποτε, και δη σε άλλους ιδιώτες-πολίτες και χωρίς τη συναίνεσή του, τα προσωπικά του δεδομένα. Μήπως θα πρέπει να επιστρέψουμε στις εποχές της ελληνικής χωροφυλακής που ο χωροφύλακας ήταν υποχρεωμένος να κυκλοφορεί παντού φορώντας υποχρεωτικά τη στολή του γνωστοποιώντας την ιδιότητά του;

    Όποιος επιθυμεί να δηλώνει το επάγγελμά του μπορεί να το πράττει επιδεικνύοντας την «υπηρεσιακή» του ταυτότητα. Ο εξαναγκασμός όμως, που επιβάλλει η διάταξη αυτού του άρθρου ως έχει μέχρι τώρα, να δηλώνεται στον οποιοδήποτε το επάγγελμα/ιδιότητα του αστυνομικού/λιμενικού σε κάθε συναλλαγή που απαιτεί απλή διασταύρωση των στοιχείων ταυτότητας προσώπου, είναι καταφανώς μη επιτρεπτό και απαράδεκτο να συμβαίνει (και προφανώς αντίθετο τόσο με τις συνταγματικές επιταγές περί ισότητας των ελλήνων πολιτών όσο και της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων).

    Άλλωστε, το δικαίωμα να γνωστοποιεί κάποιος αστυνομικός/λιμενικός το επάγγελμα/ιδιότητά του, δεν αφαιρείται με την παράλληλη χορήγηση «πολιτικού» ΔΑΤ, καταστρατηγείται όμως με τη μη ύπαρξη «πολιτικού» ΔΑΤ το δικαίωμά του να μην αποκαλύπτει αυτά όταν δεν το επιθυμεί.

    Άλλωστε σε κάθε περίπτωση που απαιτείται η γνωστοποίηση της ιδιότητας στο πλαίσιο του καθήκοντος και της άσκησης δημόσιας εξουσίας, ο εκάστοτε αστυνομικός/λιμενικός οφείλει να δηλώνει την ιδιότητά του είτε φορώντας τη στολή του είτε επιδεικνύοντας την «υπηρεσιακή» του ταυτότητα.
    Επίσης, εάν κάποιος θέλει για δικούς του λόγους να γνωστοποιεί την ιδιότητά του και εκτός των υπηρεσιακών του καθηκόντων (καίτοι δεν μπορώ να βρω προφανή λόγο), μπορεί ομοίως να το πράττει.
    Τι γίνεται όμως όταν κάποιος, εκτός πλαισίου υπηρεσιακού καθήκοντος, δεν επιθυμεί να γνωστοποιεί την ιδιότητά του, και η μή ύπαρξη «πολιτικής» ταυτότητας τον εξαναγκάζει;

    Ας τα διαχωρίσουμε επιτέλους:
    Άλλο η απόδειξη των στοιχείων ταυτότητας του προσώπου (ταυτοπροσωπία) που απαιτείται στην καθημερινότητα του κάθε έλληνα πολίτη (και προκύπτει από το «πολιτικό» δελτίο ταυτότητας),
    και άλλο η απόδειξη της ιδιότητας ενός κρατικού λειτουργού που απαιτείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του (και πρέπει να προκύπτει από το «υπηρεσιακό» δελτίο ταυτότητας).
    Αυτό ακριβώς άλλωστε ισχύει, πολύ σωστά, και σε άλλους κρατικούς λειτουργούς (Δικαστικούς, Εισαγγελείς, Πυροσβεστικό Σώμα, κ.λπ.), ειδάλλως εάν η ενοποίηση της απόδειξης στοιχείων ταυτότητας και ιδιότητας είναι αναγκαία, για ποιο λόγο αυτοί οι κρατικοί λειτουργοί φέρουν διακριτά δελτία ταυτότητας; Ας τα εννοποιήσουμε λοιπόν και αυτά όπως των αστυνομικών/λιμενικών, αφενός να περικόψουμε τα έξοδα αφετέρου να μην κινδυνεύουν από πλαστογραφήσεις…

    Τέλος, όσον αφορά τα προβαλλόμενα ζητήματα περί επιστροφής στα παλαιά πλαστικοποιημένα υπηρεσιακά δελτία ταυτότητας, πουθενά και από κανέναν δεν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο, και προφανώς σε μία σύγχρονη πολιτεία δεν θα πρέπει επουδενί να εκδίδονται δελτία ταυτότητας που μπορούν να πλαστογραφηθούν εύκολα, είτε αυτά είναι «πολιτικά» είτε «υπηρεσιακά».

  • 26 Μαρτίου 2025, 10:02 | Αλέξανδρος

    Όχι στην τροποποίηση του άρθρου 72, που προτείνει η Π.Ο.ΑΞΙ.Α.!
    Η συγκεκριμένη πρόταση δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του προσωπικού, τα δικαιώματα των οποίων αναφέρουν ότι δήθεν υπερασπίζονται.
    Οι υπηρεσιακές ταυτότητες του προσωπικού της αστυνομίας έχουν ισχυρές προδιαγραφές ασφαλείας, ίδιες με αυτές των πολιτών.
    Η επιχειρηματολογία τους, ειδικά για τη μη χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet και τη μη προσκόμιση φωτοαντιγράφου ταυτότητας (η οποία θα εκτυπώνεται ηλεκτρονικά ούτως ή άλλως), θεωρείται αστεία σε σχέση με το θέμα.

  • 26 Μαρτίου 2025, 10:44 | Παινέσης Παναγιωτης

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 26 Μαρτίου 2025, 10:44 | ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΔΑΚΑΣ

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 26 Μαρτίου 2025, 10:18 | Κωνσταντινος

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

  • 26 Μαρτίου 2025, 09:28 | Α.Λ

    Παρακαλούμε την απόσυρση του άρθρου 70 για την βαθμολογική εξέλιξη των ΕΠΟΠ. Είναι άδικη και θα πρέπει να απονεμηθεί ένας βαθμός εκείνου του ανθυπασπιστή σε έναν θεσμό που είναι η ραχοκοκαλιά των ενόπλων δυνάμεων .

  • 26 Μαρτίου 2025, 09:38 | ΣΓΟΣ Ευάγγελος Μάστακας

    Στο Άρ.21(2)(α) να προστεθεί ο όρος ΑΣΣΥ, ως εξής:
    «2. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:
    α) Να είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), Α.Σ.Ε.Ι., ΑΣΣΥ, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή(…)»

    Στο Άρ.7 να προστεθεί ο όρος ΑΣΣΥ, ως εξής:
    «7. Οι Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.) των Α.Σ.Ε.Ι. είναι αξιωματικοί εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτοχοι τουλάχιστον πτυχίου Α.Σ.Ε.Ι., ΑΣΣΥ, ή Α.Ε.Ι., που (…)»

    Στο Άρ.10 να προστεθεί ο όρος ΑΣΣΥ, ως εξής:
    «10. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) των Α.Σ.Ε.Ι. αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Α.Σ.Ε.Ι., ΑΣΣΥ, της Σ.Σ.Α.Σ. ή της Σ.Α.Ν. (…)»

    Αιτιολογία: Υπάρχουν πολλά στελέχη προερχόμενα από ΑΣΣΥ, βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων, τα οποία είναι κάτοχοι Διδακτορικού τίτλου Σπουδών και ήδη διδάσκουν ή έχουν διδάξει σε Α.Σ.Ε.Ι., της Σ.Σ.Α.Σ. ή της Σ.Α.Ν.

    Μετά τιμής,
    Σγός(ΤΤΗ) Ευάγγελος Μάστακας
    Τμχης ΔΑΕ/Γ1/3
    BA Τμ. Νομικής (ΔΠΘ), ΜSc ΔΔΔ (ΔΠΘ), PhD IHL/ΔΕΣ (ΔΠΘ)

  • 25 Μαρτίου 2025, 20:23 | Γεώργιος Κ .

    Άρθρο 65.
    Να δίνονται 2 οχταωρες απαλλαγές για υπηρεσία καθημερινής ( εργαζεσαι +16 ώρες ) και 3 οχταωρες απαλλαγές για υπηρεσία αργίας ( εργαζεσαι +24 ώρες). Μόνο έτσι τηρείται και τηρείτε το 40ωρο.

  • 25 Μαρτίου 2025, 20:03 | Νικηφόρος

    Μη τροποποίηση του άρθρου 72

    Το άρθρο πρέπει να παραμείνει ως έχει.

    Υπάρχουν κάποιοι που ζητούν τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου ώστε να συμπεριληφθούν αστυνομικοί και στελέχη το Λ.Σ.
    Για να δούμε όμως για ορθά το άρθρο δεν περιέχει αυτά τα δύο σώματα στην μη έκδοση ταυτότητας Έλληνα πολίτη.

    Ας δούμε προσεκτικά τα ζητήματα που θέτουν αυτοί που επιθυμούν την έκδοση ταυτότητας σε αυτά τα σώματα ασφαλείας.

    α) Ζητήματα ισότητας:
    Η άποψη ότι η μη χορήγηση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. δημιουργεί ζητήματα ανισότητας δεν ευσταθεί.
    Η ύπαρξη διαφορετικών τύπων ταυτοτήτων για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είναι συνήθης πρακτική και δεν συνιστά διάκριση.

    β) Πρακτικά και νομικά ζητήματα:
    Η υποχρέωση γνωστοποίησης της ιδιότητας του αστυνομικού/λιμενικού σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη για την άσκηση των καθηκόντων τους.
    Επίσης, η αναφορά σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων είναι υπερβολική, καθώς η ιδιότητα του αστυνομικού/λιμενικού είναι δημόσια και συνδέεται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας. Ενώ η αναφορά σε κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού και των οικογενειών τους είναι γενικόλογη και δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

    γ) Ζητήματα στην αλλοδαπή:
    Η αναφορά σε προβλήματα στην αλλοδαπή είναι μεμονωμένη και δεν αποτελεί κανόνα. Οι διεθνείς συμφωνίες και η νομοθεσία προβλέπουν τη δυνατότητα χρήσης υπηρεσιακών ταυτοτήτων για συγκεκριμένους σκοπούς.

    δ) Ψηφιακές ταυτότητες και προσωπικός αριθμός:
    Καθότι οι υπηρεσιακές ταυτότητες του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ εκδίδονται από την ίδια αρχή (Α.Ε.Α) που εκδίδονται και οι ταυτότητες των πολιτών με ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές που εκδίδονται και οι νέες ταυτότητες των πολιτών, θα πρέπει να γίνει σχετικά εύκολα η ένταξη τους στο gov.gr όσον αφορά για το gov wallet καθώς οι υπόλοιπες εφαρμογές του gov.gr λειτουργούν κανονικά. Ποια Υπηρεσία επομένως είναι αρμόδια για την ένταξη των ταυτοτήτων στο gov.gr ; Σε αυτή θα πρέπει να απευθυνθούν όσοι επιθυμούν να έχουν διαθέσιμη την εφαρμογή gov wallet. Ενώ για την διασύνδεση των τραπεζών με τα στοιχεία μέσω gov, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, η διασύνδεση πραγματοποιείται κανονικά χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στην τράπεζα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν εκδίδονται οι υπηρεσιακές ταυτότητες της ΕΛ.ΑΣ ανεβαίνουν κατευθείαν στο gov, το οποίο ενημερώνεται χωρίς κάποια επιπλέον ενέργεια του προσωπικού. Πλην όμως, όσον αφορά το ζήτημα του προσωπικού αριθμού, γιατί πρέπει να είναι πρόβλημα η εισαγωγή του στις υπηρεσιακές ταυτότητες της ΕΛ.ΑΣ αφού θα μπορεί να γίνει η ένταξη του προσωπικού αριθμού στις ταυτότητες των πολιτών; Να θυμίζουμε ξανά ότι οι νέες ταυτότητες των πολιτών με αυτές των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ είναι πανομοιότυπες, εκδίδονται από την ίδια Αρχή, με την ίδια διαδικασία, με την μόνη διαφορά να είναι η περιβολή του φωτογραφηθέντος και η αναφορά στο όνομα <>.

    ε)Σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε.:
    Η σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι άστοχη, καθώς κάθε χώρα έχει το δικό της νομικό πλαίσιο και τις δικές της ανάγκες.

    Να τονίσουμε συνεπώς ότι η αρχή της ισότητας δεν παραβιάζεται όταν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που δικαιολογούν τη διαφορετική μεταχείριση. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν είναι απόλυτη και μπορεί να περιοριστεί για λόγους δημόσιας ασφάλειας και άσκησης δημόσιας εξουσίας.
    Η νομική βάση για την έκδοση ειδικών δελτίων ταυτότητας, για τα σώματα ασφαλείας, είναι το Ν.Δ.127/1969.

    Τέλος, να εξετάσουμε και κάποια τεχνικά ζητήματα που έχουν θέσει κάποιοι εδώ:

    Νέες Ταυτότητες Πολιτών:
    Οι νέες ταυτότητες των πολιτών έχουν σχεδιαστεί με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως:
    Ηλεκτρονική αποθήκευση δεδομένων.
    Βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα).
    Προηγμένες τεχνικές κρυπτογράφησης.
    Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν σκοπό να αποτρέψουν την πλαστογράφηση και την απάτη.
    Υπηρεσιακές Ταυτότητες Αστυνομικών:
    Οι υπηρεσιακές ταυτότητες των αστυνομικών ακολουθούν πανομοιότυπες προδιαγραφές ασφαλείας, ειδικά οι νέες υπηρεσιακές ταυτότητες που εκδίδονται πια καθώς εφαρμόζονται τεχνικές ασφαλείας για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα των δεδομένων.

    Όσον αφορά τις ταυτότητες του προσωπικού του Λ.Σ που επίσης δεν χρήζουν έκδοσης πολιτικών ταυτοτήτων, ο λόγος που εξαιρούνται πιθανόν να είναι το άρθρο 67 του Ν.4504/2017 όπου έχει προβληθεί η από την 1-1-2018 έκδοση ταυτοτήτων στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ, χωρίς ακόμα να έχει πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, πλην όμως ο νόμος είναι ακόμα σε ισχύ.

    Καταλήγοντας, τα επισημανθεί σε αυτό το σημείο, το οποίο δεν αναφέρει ουδείς από τους υπέρμαχους της έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας σε όλους είναι ότι το προσωπικό των Ε.Δ και του Π.Σ εφοδιαζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με απλές πλαστικοποιημένες ταυτότητες οι οποίες δεν πληρούν κανένα χαρακτηριστικό ασφαλείας και προφανώς δεν προσομοιάζουν με αυτές της ΕΛ.ΑΣ. Επομένως, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν συζητήσεις για έκδοση ταυτοτήτων στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ στο προσωπικό των Ε.Δ και Π.Σ, αυτό δεν επιτευχθεί.

  • 25 Μαρτίου 2025, 20:00 | Ελενη

    Το
    Ισχυς εν τη ενωσει
    Αγνωστο στο χωρο τον ενόπλων δυνάμεων
    Αντιθετως μας αντιπροσωπεύει το
    Διαιρει και βασιλευε
    Ειδικα οι εξ ΑΣΣΥ κ ΕΜΘ θα το βρειτε μπροστα σας
    Οταν η βαθμολογικη διαφορα θα ειναι τετοια
    Και ο ελαχιστος χρονος επι πλοιου
    Εχει ολοκληρωθεί πριν αρκετα χρονια
    Κι εσεις θα αναζητάτε λογο και τροπο να σταματησετε τα ταξιδια
    Ειμαστε συναδελφοι με κοινὰ συμφέροντα

  • 25 Μαρτίου 2025, 19:20 | Μαρια

    Στο αρθρο 70 προτεινονται αλλαγές που προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών. Ενας θεσμος ο οποιος ηδη δεν φαινεται ελκυστικος λογω σταδιοδρομιας, επαγγελματικης εξελιξης αλλα και γενικοτερα σχεσης καθηκοντων -οικονομικων απολαβων. Πλεον δεν θα υπαρχουν κινητρα για τους ηδη υπηρετουντες καθως στην δευτερη προαγωγη τους θα τιμωρουνται και φυσικα δυσκολα καποιος νεος θα θελει να υπηρετησει για να κατσει δεκαετια σε ολους τους χαμηλοτερους βαθμους. Δωστε επιτελους κινητρα στο προσωπικο να εξελιχθει, αναγνωριστε τα ακαδημαϊκα τους προσοντα οπως ηδη ισχυει στους Υπαξ ΑΣΣΥ με την απονομη επιπλεον βαθμου. Δωστε στον θεσμο που επι 20+ χρονια προσφερει στις ενοπλες δυναμεις τον βαθμου του Ανθυπασπιστου σε ολους γιατι το αξιζουν και να αποστρατευθουν τιμητικα Ανθυπολοχαγοι.
    Κυριε Υπουργε το προσωπικο που ολοι σας υποστηριζετε οτι ειναι πολαπλλασιαστης ισχυος, χρειαζεται κινητρα και χρηματα για να ζησει τις οικογενειες του στις δυσκολες πλεον κοινωνικο_οικονομικες συνθηκες, το επαγγελμα του στρατιωτικου ειναι δυσκολο και ιδιαιτερο σε εκτελεση. Το αρθρο 70 δυσκολευει την ζωη ,την εξελιξη των στελεχων και φυσικα θεωρειται αντικινητρο αποδοσης αλλα και ελκυστικοτητος του θεσμου

  • 25 Μαρτίου 2025, 18:22 | Γιώργος Σταθάς

    Σχετικά με το άρθρο 72 θα ήθελα να προτείνω το εξής. Να επεκταθεί και στην ΕΛ.ΑΣ και στο Λ.Σ. Δηλαδή όλες οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας να έχουν ως κύρια ταυτότητα την ταυτότητα που έχουμε όλοι μας και μόνο για υπηρεσιακούς λόγους να χορηγούνται οι ειδικές ταυτότητες σε αυτούς. Διότι οι νέου τύπου ταυτότητα έχει ήδη αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας

  • 25 Μαρτίου 2025, 16:19 | Αθανασια

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 25 Μαρτίου 2025, 16:16 | Ειρήνη

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 25 Μαρτίου 2025, 15:31 | Νικολαος

    Καλησπέρα σας,το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικο προελεύσεως ΕΜΘ-ΕΠΟΠ όπως είναι οι Λογοθεραπευτές,οι Κοινωνικοί λειτουργοί,οι Φυσιοθεραπευτές κτλ υφίστανται μια σοβαρή και χρόνια αδικία,δεν αναγνωρίζονται τα ακαδημαϊκά τους προσοντα-τα στελέχη αυτά είναι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το πτυχίο ήταν υποχρεωτικό,ελάχιστο τυπικό προσόν στην προκυρηξη τους-και έχουν εξομοιωθεί βαθμολογικά με στελέχη που κατέχουν ειδικότητες λυκείου..παρακαλώ πολύ διορθώστε αυτή τη σοβαρή αδικία και βελτιωστε τη βαθμολογική τους εξέλιξη ώστε αυτή να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στοιχειωδώς στην επιστημονική τους ιδιότητα..για το Υγειονομικό Επιστημονικό Προσωπικό προελευσεως ΕΜΘ προτείνεται η απονομή τουλάχιστον ενός επιπλέον βαθμού με τη βαθμολογική εξέλιξη τους να διαμορφώνεται ως εξής:στα 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας να τους απονέμεται ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων,στα 29 ο βαθμός του Υπολοχαγού και στα 34 ο βαθμός του Λοχαγού,με αποστρατευτικο αυτόν του Ταγματάρχη,σας ευχαριστώ

  • 25 Μαρτίου 2025, 12:15 | Στυλιανός Δράκος

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 25 Μαρτίου 2025, 08:15 | ΡΟΔΑΝΘΗ

    Στο άρθρο 63 που αφορά την τροποποίηση του Άρθρου 21 του σχεδίου νόμου για το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) και το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) εγείρει σοβαρά ζητήματα δικαιοσύνης και ισότητας, καθώς υιοθετεί κριτήρια που δημιουργούν αποκλεισμούς και αδικίες σε βάρος ικανών και καταρτισμένων στελεχών. Η εφαρμογή αυστηρών βαθμολογικών και προελευσιακών περιορισμών υπονομεύει την αξιοκρατία και παραβλέπει τη σημασία της επιστημονικής επάρκειας και της ακαδημαϊκής εξειδίκευσης.

    Η απαίτηση κατοχής του βαθμού τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντίστοιχου για την ένταξη στο Σ.Δ.Ε.Π. αποτελεί ένα περιοριστικό κριτήριο που αποκλείει στελέχη με σημαντικά ακαδημαϊκά προσόντα. Είναι εύλογο να διερωτάται κανείς γιατί ένας αξιωματικός ή υπαξιωματικός με διδακτορικό ή μεταπτυχιακή έρευνα να μην μπορεί να συμμετάσχει, εφόσον διαθέτει την επιστημονική κατάρτιση και τα απαιτούμενα προσόντα. Η σύνδεση της επιστημονικής επάρκειας με τον στρατιωτικό βαθμό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ικανότητα και εμπειρία των στελεχών, με αποτέλεσμα να στερούνται ευκαιριών όσοι δεν πληρούν αυτό το τυπικό κριτήριο.

    Εξίσου προβληματικός είναι ο αποκλεισμός των στελεχών που προέρχονται από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.). Το νομοθέτημα περιορίζει τη συμμετοχή μόνο σε αποφοίτους Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), αποκλείοντας επαγγελματίες που, παρά την προέλευσή τους, έχουν επιτύχει υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής εξειδίκευσης. Αυτή η διάκριση παραβλέπει το γεγονός ότι πολλά στελέχη των Α.Σ.Σ.Υ. διαθέτουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, καθώς και αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί επωφελώς στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Η υιοθέτηση τέτοιων περιοριστικών διατάξεων υποσκάπτει την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με βάση την ουσιαστική τους επάρκεια και δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης. Είναι αναγκαίο το νομικό πλαίσιο να προσαρμοστεί σε σύγχρονες απαιτήσεις και να επιτρέψει τη συμμετοχή όσων διαθέτουν τα απαιτούμενα επιστημονικά προσόντα, ανεξαρτήτως στρατιωτικού βαθμού ή σχολής προέλευσης. Μια τέτοια προσέγγιση θα ενίσχυε την αξιοκρατία, θα προήγαγε την ακαδημαϊκή αριστεία και θα συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    Η αναθεώρηση του άρθρου είναι επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείριση όλων των στελεχών. Η εστίαση στα ακαδημαϊκά και επιστημονικά προσόντα ως βασικό κριτήριο επιλογής είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση του καλύτερου δυναμικού και τη διασφάλιση της ποιότητας του διδακτικού και ερευνητικού έργου στα στρατιωτικά ιδρύματα. Ένα δίκαιο και σύγχρονο πλαίσιο θα εξασφαλίσει ότι η στρατιωτική εκπαίδευση επωφελείται από τη γνώση και την εμπειρία όλων των καταρτισμένων στελεχών, ανεξάρτητα από τη βαθμολογική ή προελευσιακή τους κατάσταση.

  • 25 Μαρτίου 2025, 08:02 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    Το Άρθρο 21 του σχεδίου νόμου που αφορά το Στρατιωτικό Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Σ.Δ.Ε.Π.) και το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) παρουσιάζει σοβαρές στρεβλώσεις και αδικίες σε βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών προσωπικού. Οι διατάξεις του είναι σαφώς διακριτικές και αναχρονιστικές, δημιουργώντας αδικαιολόγητα εμπόδια για την αξιοποίηση ικανών και καταρτισμένων στελεχών, ανεξαρτήτως βαθμού ή προέλευσης.

    Πρώτον, τίθεται ένα αυθαίρετο και αδικαιολόγητο κριτήριο βαθμολογικής ιεραρχίας, καθώς απαιτείται ο υποψήφιος να φέρει τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντίστοιχου. Είναι απορίας άξιον γιατί στελέχη με χαμηλότερο βαθμό, όπως για παράδειγμα κατώτεροι αξιωματικοί (υπολοχαγοί ή ανθυπολοχαγοί) ή και υπαξιωματικοί, αποκλείονται από το να διεκδικήσουν θέση στο Σ.Δ.Ε.Π., ακόμα κι αν διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα. Η λογική αυτή υπονοεί ότι η ακαδημαϊκή επάρκεια και η επιστημονική κατάρτιση εξαρτώνται από τον στρατιωτικό βαθμό, μια άποψη ξεκάθαρα εσφαλμένη και απαξιωτική για το προσωπικό με υψηλή επιστημονική εξειδίκευση.

    Η διάκριση αυτή οδηγεί στον αποκλεισμό ικανών στελεχών, τα οποία μπορεί να διαθέτουν διδακτορικά, μεταδιδακτορική έρευνα και πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, αλλά δεν έχουν φτάσει στον βαθμό του Λοχαγού. Η επιστημονική επάρκεια δεν μετριέται με τα γαλόνια, και το να στερούνται τέτοιας ευκαιρίας ικανοί αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί λόγω βαθμού είναι άδικο και ανορθολογικό. Είναι δε πιθανό, σε πολλές περιπτώσεις, ένας υπαξιωματικός με εκτεταμένα ακαδημαϊκά προσόντα να υπερτερεί σημαντικά, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε ερευνητική ικανότητα, από έναν ανώτερο σε βαθμό αξιωματικό.

    Δεύτερον, το άρθρο αποκλείει εντελώς τα στελέχη προέλευσης Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), επιτρέποντας μόνο σε αποφοίτους Α.Σ.Ε.Ι., Σ.Σ.Α.Σ. ή Σ.Α.Ν. να ενταχθούν στο Σ.Δ.Ε.Π. Η επιλογή αυτή είναι αδικαιολόγητα περιοριστική και αγνοεί την πραγματικότητα ότι πολλοί απόφοιτοι Α.Σ.Σ.Υ. έχουν εξελιχθεί ακαδημαϊκά, κατέχοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, αλλά και σημαντικό ερευνητικό έργο. Για ποιον λόγο στερείται η δυνατότητα σε αυτά τα στελέχη να αξιοποιηθούν στο διδακτικό και ερευνητικό έργο των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων;

    Είναι παράλογο να θεωρείται πως η προέλευση από μία συγκεκριμένη στρατιωτική σχολή καθορίζει την ικανότητα ή την καταλληλότητα για τη θέση. Ο αποκλεισμός των υπαξιωματικών με σημαντικά ακαδημαϊκά προσόντα καταδεικνύει μια ελιτίστικη και παρωχημένη αντίληψη, η οποία αντί να ενθαρρύνει την αριστεία και την αξιοκρατία, αναπαράγει στερεότυπα και διαιωνίζει αδικίες. Ένας υπαξιωματικός με διδακτορικό ή μεταδιδακτορική έρευνα γιατί να θεωρείται λιγότερο ικανός από έναν αξιωματικό μόνο λόγω της αρχικής του προέλευσης;

    Η συγκεκριμένη διάταξη αναδεικνύει μια ξεκάθαρη διάκριση και άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών, βασισμένη αποκλειστικά στον βαθμό και την προέλευση. Αντί να αξιοποιείται το πιο καταρτισμένο και επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό ανεξαρτήτως βαθμού ή προέλευσης, υιοθετείται μια πολιτική που αποκλείει άξια στελέχη και στερεί από τα στρατιωτικά ιδρύματα πολύτιμη γνώση και εμπειρία.

    Η αναθεώρηση του άρθρου είναι επιτακτική και θα πρέπει να διαμορφωθεί με κριτήρια που θα εστιάζουν αποκλειστικά στα ακαδημαϊκά προσόντα και την επιστημονική επάρκεια, ανεξαρτήτως στρατιωτικού βαθμού ή σχολής προέλευσης. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι η αξιοκρατία και η αξιοποίηση του καλύτερου διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού προς όφελος των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και της εθνικής άμυνας εν γένει.

  • 25 Μαρτίου 2025, 07:53 | NickA

    Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει κανείς ΕΜΘ που αναφέρετε (στα σχόλια) σαν τετελεσμένο ότι επειδή έγιναν αυτοί Υπολοχαγοί πρέπει και οι ΕΠΟΠ να πάρουν κάτι αντίστοιχο. Οπότε ορθά προτείνετε την αναφερόμενη στο άρθρο βαθμολογική εξέλιξη για τους ΕΠΟΠ, η οποία αφορά τους Νέους ΕΠΟΠ (αυτοί που φέρουν σήμερα το βαθμό του Στρ και του Δεκανέα) και όχι τους παλιούς (αυτούς που είναι σήμερα Επιλοχίες). Το ίδιο πρέπει να γίνει και στους Μόνιμους υπαξιωματικούς (από ΣΜΥ) με αποστρατευτικό βαθμό αυτό του Ανθυπολοχαγού. Δεν γίνετε το στράτευμα να έχει τόσους αξιωματικούς… Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι μισθοί θα πρέπει να παραμείνουν εκεί που είναι… Άμεση αύξηση σε όλους τους Στρατιωτικούς… και όταν λέμε αύξηση λέμε αύξηση όχι 10ευρα και 50ευρα…

    Επίσης στους ΕΠΟΠ θα πρέπει να δίνεται η επιλογή αυτεπάγγελτης αποστρατείας στα 50 όπως ίσχυε με σύνταξη ανάλογη των χρόνων υπηρεσίας τους. Δεν έχει κανένα νόημα παραμονή υπαξιωματικού άνω των 50… Καλός διορθώσατε να παραμένουν μέχρι τα 35έτη εργασίας η 60 έτη, όμως κακός δεν δώσατε επιλογή σε αυτούς που θέλουν να φύγουν, (και είναι πάρα πολύ)…

    Συνεχίστε το κλείσιμο στρατοπέδων (είναι πάρα πάρα πολλά ακόμη)… και όσοι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί δεν χρειάζονται, άμεση συνταξιοδότηση.. Άμεση πρόσληψη νέον ΕΠΟΠ κατά χιλιάδες (όχι με 1000 κάθε φορά) με αρχικό μισθό 1200ευρώ… Αυτή είναι η μόνη λύση… Τόπος στα νιάτα…

  • 25 Μαρτίου 2025, 05:17 | Μαριάννα

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 25 Μαρτίου 2025, 00:31 | Πέτρος

    Άρθρο 72 παράγραφος 1.
    Σχετικά με το επίμαχο άρθρο και συγκεκριμένα το σημείο που αφορά την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) και το Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ), υποστηρίζω ότι το υφιστάμενο εδάφιο δεν χρήζει τροποποίησης ή προσθήκης.

    Αναφορικά με τις προτάσεις ορισμένων χρηστών και ειδικότερα τριών εξ αυτών, οι οποίοι ζητούν την ένταξη των αστυνομικών στην έκδοση ταυτοτήτων πολιτών, με περιορισμένο σκοπό την αξιοποίηση των υπηρεσιών του gov.gr για το δίπλωμα οδήγησης, θεωρώ ότι η πρόταση αυτή είναι ατεκμηρίωτη. Αντί της έκδοσης μιας δεύτερης ταυτότητας, θα ήταν πιο λογικό και ασφαλές να εξεταστεί η ένταξη της ήδη υπάρχουσας υπηρεσιακής ταυτότητας στο gov.gr. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσιακή ταυτότητα, ακόμα και πριν την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας πολιτών, θεωρείτο ένα ασφαλές έγγραφο, ενώ τα νέα υπηρεσιακά δελτία πληρούν παρόμοιες προδιαγραφές ασφαλείας με αυτά των πολιτών.

    Σε σχέση με τους δύο χρήστες που αναφέρουν «αντιγραφή-επικόλληση» το κείμενο του συνδικαλιστικού σωματείου, επισημαίνω τα εξής: Τα υπηρεσιακά δελτία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ) διαφέρουν σημαντικά από αυτά της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για πλαστικοποιημένα έγγραφα χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, τα οποία δεν επιτρέπουν το ταξίδι εντός Ε.Ε. χωρίς διαβατήριο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ισχύει το ίδιο για τις υπηρεσιακές ταυτότητες της ΕΛ.ΑΣ; Προφανώς και όχι.

    Επιπλέον, εγείρεται το ερώτημα γιατί δεν έχει ασκηθεί πίεση για την ένταξη των υπηρεσιακών ταυτοτήτων στο gov.gr, από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος. Η νέα υπηρεσιακή ταυτότητα, που εκδίδεται για τα νέα μέλη της ΕΛ.ΑΣ (νεοεξερχόμενοι αστυφ, Υ/Β, Ε.Φ), πληροί τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας, καθώς εκδίδεται με παρόμοια διαδικασία με τα νέα δελτία ταυτότητας πολιτών. Ποιο είναι λοιπόν το κενό ασφαλείας;

    Όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, υπενθυμίζω ότι στο πρόσφατο παρελθόν, προσωπικά δεδομένα ιατρικών πράξεων (εμβολιασμός) παραβιάστηκαν για την είσοδο σε εστιατόρια. Επιπλέον, σύμφωνα με τους οργανικούς νόμους, ο αστυνομικός θεωρείται σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των αναφορών των συγκεκριμένων χρηστών.

    Καταλήγοντας, δεν υπάρχει λόγος για την ένταξη των αστυνομικών στην έκδοση ταυτοτήτων πολιτών, καθώς τα υπηρεσιακά τους δελτία είναι ήδη ασφαλή, εκδίδονται από την ίδια αρχή (Α.Ε.Α) με τις ταυτότητες πολιτών και το μόνο αίτημα που δεν σχετίζεται με το παρόν σχέδιο νόμου είναι η ένταξη των υπηρεσιακών δελτίων στο gov.gr.

    Αν υλοποιούνταν το αίτημα των πέντε χρηστών και του συνδικαλιστικού σωματείου, το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας (Α.Ε.Α) θα εξέδιδε δύο ταυτότητες ίδιου ακριβώς τύπου, με μόνη διαφορά την ένδειξη «Police» στην μια εξ αυτών. Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους έκδοσης, χωρίς ουσιαστικό λόγο.

    Η εναλλακτική πρόταση ποια θα ήταν; η έκδοση πλαστικοποιημένων δελτίων όπως αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων και του Π.Σ; Αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένο κίνδυνο πλαστογραφίας και θα μας γύριζε πίσω στο 2010.

    Επομένως, τα υπηρεσιακά δελτία ταυτότητας των αστυνομικών δεν χρήζουν αλλαγής, καθώς έχουν εναρμονιστεί με τα νέα δελτία ταυτότητας πολιτών. Το μοναδικό αίτημα που δεν αφορά το παρόν σχέδιο νόμου είναι η ένταξη των υπηρεσιακών δελτίων στο gov.gr.

    Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι οι ανωτέρω χρήστες δεν αναφέρουν πουθενά ότι τα υπηρεσιακά δελτία των αστυνομικών δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων και του Π.Σ, τα οποία είτε θα έπρεπε να αναβαθμιστούν, είτε τα στελέχη τους να εκδίδουν και πολιτική ταυτότητα, όπως προτείνεται στο άρθρο.

    Υ.Γ Σχετικά με την αναφορά περί «πλειοψηφίας των χωρών της Ε.Ε.», όπου το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας εφοδιάζεται με δελτίο ταυτότητας πολίτη, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Είναι αξιοθαύμαστη η εστίαση στην ταυτότητα, όταν υπάρχουν τόσα άλλα ζητήματα που αφορούν την υπηρεσιακή καθημερινότητα των αστυνομικών και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν ακολουθούμε το παράδειγμα των «πλειοψηφίας των χωρών της Ε.Ε.» σε θέματα όπως η υλικοτεχνική υποδομή, η εκπαίδευση ή οι συνθήκες εργασίας; Ίσως η έκδοση μιας δεύτερης ταυτότητας να είναι πιο επείγουσα ανάγκη από την αναβάθμιση του εξοπλισμού ή την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

    Εν πάση περιπτώσει, ας επικεντρωθούμε στο παρόν σχέδιο νόμου και ας αφήσουμε τις συγκρίσεις με την «πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε.» για θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των αστυνομικών.

  • 25 Μαρτίου 2025, 00:14 | Δαμιανός

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 23:49 | Πέτρου κ.

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 23:41 | Αδαμ

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 22:14 | Αθανάσιος

    24 Μαρτίου 2025, 18:08 | LoukasΜόνιμος ΣύνδεσμοςΗ Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

    Ρύθμιση βαθμολογικής εξέλιξης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), ώστε οι Επαγγελματίες Οπλίτες να προάγονται στον βαθμό του Ανθυπασπιστή με την συμπλήρωση οχτώ 8 ετών στον βαθμό του Αρχιλοχία. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ΝΔ 445/74 να απονέμεται ο αποστρατευτικός βαθμός του Ανθυπολοχαγού, μετά την παραμονή ενός (1) έτους στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

  • 24 Μαρτίου 2025, 21:52 | Μπάμπης Λ.

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 21:58 | Σώτος Τσι

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 20:12 | Ορέστης

    Άρθρο 72:
    Ο εφοδιασμός ΟΛΩΝ των ελλήνων πολιτών, ανεξάρτητα ιδιότητας, με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας είναι καταφανώς ζήτημα άμεσης και επιτακτικής διευθέτησης.

    Συνεπώς, η παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.Δ.127/1969, θα πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
    «1. Έλληνες πολίτες που κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να εφοδιασθούν με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, κατά τις διατάξεις του παρόντος νομοθετικού διατάγματος. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, το αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, οι συνοριακοί φύλακες, και οι ειδικοί φρουροί, που τελούν στην ενέργεια ή σε πολεμική ή μόνιμη διαθεσιμότητα, εφοδιάζεται και με ειδικά δελτία ταυτότητας, που χορηγούνται από την υπηρεσία τους αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση.».

    Πιο συγκεκριμένα, με τη μη υιοθέτηση της παραπάνω προτεινόμενης τροποποίησης:

    α) Τίθονται σοβαρά ζητήματα της συνταγματικά κατοχυρωμένης ισότητας μεταξύ των ελλήνων πολιτών. Ουσιαστικά με τη μη χορήγηση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, το προσωπικό αυτό διαφοροποιείται και ξεχωρίζεται από τους υπόλοιπους έλληνες πολίτες με τη «βούλα» της πολιτείας. Είναι ανεπίτρεπτο μία δημοκρατική πολιτεία να διαχωρίζει επίσημα μία μικρή μερίδα ελλήνων πολιτών, με τη μη χορήγηση σε αυτούς δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

    β) Γεννώνται σοβαρά πρακτικά και νομικά ζητήματα στην καθημερινότητα του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ.. Σε κάθε συναλλαγή που είναι απαιτητή η επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, το προαναφερόμενο προσωπικό εξαναγκάζεται, και μάλιστα χωρίς τη συναίνεσή του, από το ίδιο το κράτος να δηλώνει διαρκώς και δη σε ιδιώτες την ιδιότητά του. Ιδίως από νομικής σκοπιάς αυτό παραβιάζει τα προσωπικά του δεδομένα ως προς την εξαναγκασμένη υποχρέωση γνωστοποίησης του επάγγελματός του. Ας μη ξεχνάμε ότι η αναγραφή του επαγγέλματος από τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας των ελλήνων πολιτών καταργήθηκε πάρα πολλά χρόνια πριν ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Από πρακτικής σκοπιάς εγείρει κινδύνους για την ασφάλεια του ιδίου του προσώπου και της οικογενείας του, αν λάβουμε υπόψη ότι το επάγγελμα του αστυνομικού/λιμενικού, όπως είναι δυστυχώς ευρέως γνωστό, σε μεγάλη μερίδα ελλήνων πολιτών δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλές.

    γ) Το εν λόγω προσωπικό (αστυνομικοί-λιμενικοί) εξαναγκάζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να γνωστοποιεί την ιδιότητά του ακόμη και στην αλλοδαπή, όπου οι υπόλοιποι έλληνες πολίτες μεταβαίνουν και συναλλάσσονται δηλώνοντας μόνο την υπηκοότητά τους. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, ιδίως γειτονικών κρατών με τη Χώρα μας μεταύ των οποίων υπάρχουν σχετικές διμερείς συμφωνίες για την είσοδο ελλήνων πολιτών με την επίδειξη μόνο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, η δήλωση της ιδιότητας αστυνομικού-λιμενικού ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στα πρόσωπα αυτά, επιβάλλοντας έτσι έμμεσα την έκδοση διαβατηρίου (και με ό,τι κόστος σημαίνει αυτό) για την αποφυγή προβλημάτων κατά τη μετάβαση και παραμονή του στις Χώρες αυτές.

    δ) Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. εξαιρείται από τη δυνατότητα χρήσης των ψηφιακών ταυτοτήτων μέσω της εφαρμογής για του gov.gr wallet, υλοποίηση που διευκολύνει τους έλληνες πολίτες στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, καθώς επίσης και του μοναδικού προσωπικού αριθμού πολίτη που ενσωματώνεται μόνο στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας και όχι στα ειδικά δελτία ταυτότητας της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ., ενώ δεν διασυνδέεται ούτε με τα συστήματα των τραπεζών στο πλαίσιο του KYC με υποχρέωση δια ζώσης γνωστοποίησης της ταυτότητας.

    Τέλος, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. το εν λόγω προσωπικό (σώματα ασφαλείας) φέρει κανονικά δελτίο αστυνομικής ταυτότητας όπως όλοι οι πολίτες. Το ειδικό δελτίο ταυτότητας το φέρουν επιπλέον, και το επιδεικνύουν μόνο όταν αυτό είναι απαιτητό για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους προκειμένου να καταστεί η ιδιότητά τους γνωστή, όπου και όταν χρειάζεται.

    Δυσάρεστο παράδειγμα που βίωσα προσωπικά κατά την επιβίβασή μου σε πτήση σε αεροδρόμιο του εξωτερικού, όπου καίτοι η «υπηρεσιακή» μου ταυτότητα αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, οι Αρχές του αεροδρομίου επέμεναν να τους επιδείξω την «πολιτική» μου ταυτότητα αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι το ελληνικό κράτος δεν χορηγεί σε όλους του πολίτες του «πολιτική» ταυτότητα. Υπέστην απίστευτη ταλαιπωρία για να πείσω τις αλλοδαπές Αρχές, ότι το ελληνικό κράτος δεν χορηγεί σε όλους τους πολίτες του «πολιτική» ταυτότητα (=δεν αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες του με τον ίδιο τρόπο), πράγμα φυσικά καθόλου φυσιολογικό και αυτονόητο για τις Αρχές της αλλοδαπής.

    Θα πρέπει λοιπόν να διερωτηθούμε, για ποιον λόγο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. θα πρέπει πάντα να γνωστοποιεί σε τρίτους την ιδιότητά του, ακόμη και όταν αυτό βρίσκεται εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας και χωρίς η γνωστοποίηση αυτή να ανάγεται στην εκπλήρωση των υπηρεσιακών καθηκόντων του;
    Υπάρχουν τόσες άλλες μερίδες προσωπικού (Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστικό Προσωπικό, Δικαστικοί Λειτουργοί, κ.λπ.) οι οποίες εφοδιάζονται κανονικά με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, και πολύ σωστά έπραξε νομοθετικά το κράτος για αυτούς. Γιατί όμως το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. όχι; Δεν είναι έλληνες πολίτες; Είναι πολίτες «δεύτερης διαλογής»; Τι πραγματικά εξυπηρετεί αυτή η διάκριση, εκτός από το να εκθέτει τα προσωπικά τους δεδομένα και να δυσχεραίνει την καθημερινότητα τους;

  • 24 Μαρτίου 2025, 19:47 | Μιχαλης Τ.

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 18:47 | Κοίλης

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 18:32 | Σταυρος

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 18:08 | Loukas

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 18:07 | Γερασιμος

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 17:47 | Γιώργος

    Το άρθρο 72 πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να είναι υποχρεωτική η έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη για όλα τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς εξαιρέσεις, για τους ακόλουθους λόγους :
    1. η παρούσα διάταξη αντιμετωπίζει διαφορετικά και διακρίνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος από το προσωπικό της ΕΛΑΣ και το λιμενικό χωρίς να υφίσταται ουσιαστική επιχειρηματολογία με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης της αρχής της ισότητας.
    2. στην πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. όλο το προσωπικό των ενόπλων δυναμένων και σωμάτων ασφαλείας εφοδιάζονται κανονικά με δελτίο ταυτότητας πολίτη και όχι με διακριτό υπηρεσιακό δελτίο
    3. οι κάτοχοι υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας (προσωπικό ΕΛΑΣ, Λιμενικό κλπ) αποκλείονται από την δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης (gov.gr wallet, know your customer κλπ)
    4. Με νομοθεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργείται η δυνατότητα χορήγησης φ/φου δελτίου ταυτότητας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για τους κατόχους δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωση ψηφιακού αντιγράφου του δελτίου. Οι κάτοχοι υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας που αποκλείονται από υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης, θα εξακολουθούν να δίνουν φ/φο της ταυτότητας τους ?
    5. το επάγγελμα συνιστά προσωπικό δεδομένο και ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλίζεται κατά τις συναλλαγές των πολιτών τόσο με το δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Η χρήση υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας για τις συναλλαγές με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παραβιάζει τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων καθώς ο κάτοχος, χωρίς την συναίνεσή του, υποχρεούται να γνωστοποιεί σε κάθε αρχή, υπηρεσία, εταιρεία κλπ την ιδιότητά του.
    6. Με Απόφαση της Ε.Ε. το καλοκαίρι του 2026 τα δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (mrz) παύουν να ισχύουν. Τι σκοπεύει να κάνει η πολιτεία για τους λιμενικούς που δεν διαθέτουν υπηρεσιακή ταυτότητα με MRZ ?
    7. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η έκδοση του προσωπικού αριθμού ο οποίος θα εκτυπώνεται στα δελτία ταυτότητας των πολιτών. το προνόμιο αυτό θα ανήκει μόνο σε όσους διαθέτουν ταυτότητα Έλληνα πολίτη ? Τι θα γίνει με τους κατόχους υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας, στα οποία δεν μπορεί να εκτυπωθεί ο προσωπικό αριθμός ?
    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι μονόδρομος (αργά ή γρήγορα) η υποχρεωτική έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη για όλα τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς εξαιρέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αργήσουν οι προσφυγές στο ΣΤΕ για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και άνιση μεταχείριση πολιτών

  • 24 Μαρτίου 2025, 16:43 | Γιώργος

    Ρύθμιση βαθμολογικής εξέλιξης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), ώστε οι Επαγγελματίες Οπλίτες να προάγονται στον βαθμό του Ανθυπασπιστή με την συμπλήρωση οχτώ 8 ετών στον βαθμό του Αρχιλοχία. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ΝΔ 445/74 να απονέμεται ο αποστρατευτικός βαθμός του Ανθυπολοχαγού, μετά την παραμονή ενός (1) έτους στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

  • 24 Μαρτίου 2025, 16:04 | Ηλίας

    Ρύθμιση βαθμολογικής εξέλιξης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), ώστε οι Επαγγελματίες Οπλίτες να προάγονται στον βαθμό του Ανθυπασπιστή με την συμπλήρωση οχτώ 8 ετών στον βαθμό του Αρχιλοχία. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ΝΔ 445/74 να απονέμεται ο αποστρατευτικός βαθμός του Ανθυπολοχαγού, μετά την παραμονή ενός (1) έτους στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

  • Είναι καταφανές πως η διάταξη στο άρθρο 72 «Δελτία ταυτότητας στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 και άρθρου 4 ν.δ. 127/1969» πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να είναι υποχρεωτική η έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη για όλα τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς εξαιρέσεις, για τους ακόλουθους λόγους:

    i.Η παρούσα διάταξη αντιμετωπίζει διαφορετικά και διακρίνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, χωρίς να υφίσταται ουσιαστική επιχειρηματολογία, με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης της αρχής της ισότητας.
    ii.Στην πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. όλο το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας εφοδιάζονται κανονικά με δελτίο ταυτότητας πολίτη και όχι με διακριτό υπηρεσιακό δελτίο.
    iii.Οι κάτοχοι υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας (προσωπικό Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος κλπ) αποκλείονται από την δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης (gov.gr wallet, know your customer,κλπ), όπου απαιτείται δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
    iv.Με νόμο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργείται η δυνατότητα χορήγησης φωτοαντίγραφου δελτίου ταυτότητας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για τους κατόχους δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωση ψηφιακού αντιγράφου του δελτίου. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα εάν οι κάτοχοι υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας, οι οποίοι αποκλείονται από υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης, θα εξακολουθούν να δίνουν φ/ο της ταυτότητας τους;
    v.Το επάγγελμα συνιστά προσωπικό δεδομένο και ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλίζεται κατά τις συναλλαγές των πολιτών τόσο με το δημόσιο όσο και με τον ιδιωτικό τομέα. Η χρήση υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας για τις συναλλαγές με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παραβιάζει τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς ο κάτοχος χωρίς την συναίνεσή του, υποχρεούται να γνωστοποιεί σε κάθε αρχή, υπηρεσία, εταιρεία κλπ την ιδιότητά του.
    vi.Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η έκδοση του προσωπικού αριθμού ο οποίος θα εκτυπώνεται στα δελτία ταυτότητας των πολιτών. Το προνόμιο αυτό θα ανήκει μόνο σε όσους διαθέτουν ταυτότητα Έλληνα πολίτη και προφανώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τους κατόχους μόνο υπηρεσιακού δελτίου ταυτότητας, στο οποίο δεν μπορεί να εκτυπωθεί-ενσωματωθεί ο προσωπικός αριθμός.
    vii.Τέλος, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157 του Ε.Κ. και του Ε.Σ.: «τα δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας που ορίζονται στο μέρος 2 του εγγράφου ICAO 9303 ή που δεν περιλαμβάνουν λειτουργική MRZ, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3, παύουν να ισχύουν κατά τη λήξη τους ή το αργότερο στις 3 Αυγούστου 2026, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη».

    Δοθέντων των ανωτέρω προκύπτει ότι είναι μονόδρομος η υποχρεωτική έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη για όλα τα σώματα ασφαλείας, χωρίς εξαιρέσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα σε ίση μεταχείριση όλων των στελεχών των Σ.Α. και των Ε.Δ. Προτείνεται λοιπόν όπως η εν λόγω διάταξη υπό διαβούλευση νομοσχέδιο τροποποιηθεί ως εξής:
    «1.Έλληνες πολίτες που κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να εφοδιασθούν με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, κατά τις διατάξεις του παρόντος νομοθετικού διατάγματος. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, το αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος εφοδιάζονται και με ειδικά δελτία ταυτότητας, που χορηγούνται από την υπηρεσία τους αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση.»

  • 24 Μαρτίου 2025, 16:15 | Κυριακος

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 15:42 | George

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 15:47 | Stathis

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 14:32 | Νικολαος

    Ελλάδα 2.0
    Μόνο σε αυτή τη Χώρα θα μπορούσε να ισχύει ότι ο προϊστάμενο θα μπορούσε να υστερεί σε προσόντα, έναντι των υφισταμένων του.
    Δόθηκαν βαθμοί στους ΕΜΘ (και σωστα εδόθησαν) και καθίστανται στάσιμοι οι ΕΠΟΠ, που σε πληθώρα ειδικοτήτων, προ απαιτείται η κατοχή πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Δώστε επιτέλους τα αναγκαία εφόδια – κίνητρα, σε όλο το προσωπικό, να αναβαθμιστεί ακαδημαϊκά, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του εμψύχου υλικού, καθώς και να βελτιωθεί η ελκυστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 24 Μαρτίου 2025, 13:22 | Argirios

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 13:22 | Petros S

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 13:51 | Papajim

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op

  • 24 Μαρτίου 2025, 13:12 | Tasos A

    Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των Μονίμων Υπαξιωματικών προέλευσης ΕΠ.ΟΠ, εξετάζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις», εκφράζει την έντονη διαφωνία της στις τροποποιήσεις που επιφέρει το άρθρο 70 «Βαθμοί – Προαγωγές – Τροποποίηση παρ. 1,3,4 και 5 άρθρου 8 ν. 2936/2001». Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την προσθήκη δύο (2) επιπλέον ετών παραμονής σε κάθε βαθμό, από τον Δεκανέα έως και τον Αρχιλοχία, γεγονός που επιδεινώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Παρακάτω σας παραθέτουμε την επίσημη πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την βαθμολογική εξέλιξη των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2637-protasi-rythmisis-vathmologikis-ekseliksis-epaggelmation-opliton-ep-op