Άρθρο 19 Μεταβατική διάταξη για τα τέκνα που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος

Το άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) εφαρμόζεται και σε τέκνα που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 18 εφαρμόζεται αναλόγως.

  • 31 Μαρτίου 2021, 00:18 | Γιώργος Σ.

    Είμαι γονιός! Θέλω το παιδί μου, στην ζωή μου ! Το παιδί μου έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ κοινά με τα παιδιά που ζουν μέσα σε γάμο. Το δίκαιο είναι να έχω αντίστοιχα κι εγώ και να ασκώ την γονική μέριμνα ως γονιός που νοιάζεται κι αγωνίζεται για το καλό του παιδιού του.
    Να εφαρμόζεται κοινή γονική μέριμνα μετά την αναγνώριση πατρότητας για τέκνα εκτός γάμου. Κάθε προϋπάρχουσα ρύθμιση να μπορεί να αλλάξει και να δίνεται η γονική μέριμνα στα αναγνωρισμένα τέκνα εκτός γάμου.
    Να ορίζονται στην συνέχεια, όσα αναφέρει ο 1515 ΑΚ.
    Γιώργος Σ.

  • 31 Μαρτίου 2021, 00:42 | Φωτιος Αγγελοπουλος

    Τα αναγνωρισμένα παιδιά ΕΚΤΟΣ γάμου δεν υστερούν σε τίποτα έναντι των υπολοίπων παιδιών.Δεν έχει καμία σχέση αν το ζευγάρι παντρεύτηκε ή όχι.Οι εκβιασμοί των μαμάδων και η χρησιμοποίηση, εκμετάλλευση και εργαλειοποίηση των αγέννητων πολλές φορές παιδιών τους για Γη και Ύδωρ από τους μπαμπάδες για γάμο, που σημαίνει «δένω τον γάιδαρο» και εξασφαλίζω περιουσία πρέπει να σταματήσει εδώ.Το ζευγάρι, παντρεμένο ή όχι χωρίζει.ΟΧΙ ο μπαμπάς από το παιδί του.Οι ΄μαμάδες΄που δεν πήραν γάμο συνήθως είναι και οι πιο χειριστικές και κακοποιητικές προς τα παιδιά τους γιατί δεν κατάφεραν να ξεζουμίσουν τον μπαμπά με αποτέλεσμα να τα αποξενώνουν από αυτόν για να τον εκδικηθούν και να τον τιμωρήσουν.Η Γονική Μέριμνα των αναγνωρισμένων ΕΚΤΟΣ γάμου παιδιών να ασκείται ΚΟΙΝΑ και ΕΞΙΣΟΥ και από τους δύο γονείς.

  • 31 Μαρτίου 2021, 00:08 | Πηνελόπη Διαμαντάκη

    Στα παιδιά εκτός γάμου, ο πατέρας να ασκεί από κοινού ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ γονική μέριμνα με τη μητέρα.

    Είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 47 εδ. α’ Ν. 2447/1996, που ορίζει ότι «δεν επιτρέπεται έφεση, κατά δικαστικής απόφασης επί αγωγής γονέα, με αίτημα τη συνάσκηση της γονικής μέριμνας τέκνου εκτός γάμου».
    Δηλαδή, με βάση το παραπάνω άρθρο ο πατέρας δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκιο του, ούτε καν να ασκήσει έφεση; Σε ποια δημοκρατική κοινωνία υπάρχει αυτό; Θεωρείτε δηλαδή τον πατέρα και το τέκνο του εκτός γάμου υποδεέστερους στην κοινωνία; Αφαιρέστε όλες τις δόλιες και αντιδημοκρατικές διατάξεις που συντηρούν διακρίσεις μεταξύ των γονέων και μεταξύ των παιδιών εκτός και εντός γάμου.

    Η γονική μέριμνα και επιμέλεια, οι αδιάσπαστες γονικές ευθύνες, ο ίσος χρόνος και με τους δύο γονείς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε παιδιού.
    Η διάκριση σε παιδιά εντός και εκτός γάμου είναι οπισθοδρομική. Διαχωρίζει τα παιδιά σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Εκτός γάμου είναι το 42% των παιδιών της Ευρώπης και το 11,1% της Ελλάδας https://www.naftemporiki.gr/story/1620142/ektos-gamou-to-42-ton-paidion-pou-gennithikan-stin-ee-to-2018–to-111-stin-ellada
    Όλα αυτά τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους και δικαιούνται να μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς εξίσου

  • 31 Μαρτίου 2021, 00:38 | Φιλιππία Υφαντή

    Εκτός από το τεράστιο βάρος των πιέσεων των οικογενειακών ευθυνών που σηκώνει η μητέρα μονογονέας, την έλλειψη κατανόησης στον εργασιακό χώρο και την κοινωνική / οικογενειακή επικριτική στάση και απόρριψη, τώρα θα μας τιμωρήσετε με την κατάπτυστη νομοθεσία σας επειδή αφοσιωθήκαμε στο παιδί μας, παραμερίζοντας την ζωή μας;;;
    Πως και τι να αποφασίσουμε από κοινού με έναν άνθρωπο που έχουμε να τον δούμε 9 χρόνια; Που αν έβλεπε στον δρόμο του παιδί του, πολύ αμφιβάλλω αν θα το αναγνώριζε; Και τώρα εσείς θα υποχρεώσετε το παιδί να πάει σπίτι του; Οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζονται στον χρόνο όχι στα δικηγορικά γραφεία. Να ανακαλέσετε το άρθρο, σας παρακαλώ, τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώσουν τα σπασμένα από τις δικές σας νομολογίες

  • 31 Μαρτίου 2021, 00:21 | Γιώργος Τσ.

    Κοινή παιδική ισότητα! Σε παιδιά που είναι εκτός γάμου και αναγνωρισμένα να υπάρχει κοινή επιμέλεια!
    Ο νέος νόμος να εφαρμόζεται και για τα παιδιά που αναγνωρίστηκαν εκτός γάμου ή θα αναγνωριστούν και παραμείνουν εκτός γάμου, να έχει κι ο άλλος γονέας κοινή γονική μέριμνα και όσα ορίζει το άρθρο 1515ΑΚ να εφαρμόζεται, μετά την ισχύ του νέου νόμου.
    Τα παιδιά έχουν δυο σπίτια και δυο γονείς. Είναι ανάγκη άπαντες να καταλάβουμε πως το παιδί χρειάζεται για την ανάπτυξή του και τους δυο γονείς του. Τα παιδιά εκτός γάμου έχουν ίδια δικαιώματα με τα παιδιά εντός γάμου.
    Όπου και να μένουν οι γονείς, το παιδί έχει κατοικία, την κατοικία και των δυο γονέων του, θα πρέπει να εξασφαλίζεται, τόσο η ισόχρονη φυσική παρουσία όσο και η εναλλασσόμενη κατοικία.

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:56 | Παναγιωτης Αβραμης

    Αν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστούν οποτεδήποτε το επιβάλει το συμφέρον του τέκνου, σκόπιμο θα ήταν για λόγους ερμηνευτικούς να αναφέρεται ρητά ότι και οι δικαστικές αποφάσεις είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστούν.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.
    Το άρθρο 18 να τεθεί ως εξής
    «Ο παρών νόμος ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δικαστικές αποφάσεις που αναθέτουν ή ρυθμίζουν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορούν ενόψει των νέων ρυθμίσεων, να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των διαδίκων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία θα ασκηθεί εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου».και για τα παιδιά εκτος γάμου που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 18 εφαρμόζεται αναλόγως.Οι μπαμπάδες μας λέτε οτι είναι ικανοί να έχουν το παιδί 10 μέρες το μίνα .. αλλά δεν είναι ικανοί να το έχουν 15 μέρες ?? ποιον κοροϊδεύετέ???
    όλα για τους δικηγόρους τα κάνετε… να συντηρήσετέ το σάπιο σύστημα σας…

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:01 | Ειρήνη Διαμαντάκη

    Από κοινού, εξίσου και ισόχρονα γονική μέριμνα για τα παιδιά εκτός γάμου.
    Πλήρης εξίσωση των παιδιών εκτός γάμου με τα παιδιά εντός γάμου.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ του άρθρου 47 εδ. α’ Ν. 2447/1996, που ορίζει ότι «δεν επιτρέπεται έφεση, κατά δικαστικής απόφασης επί αγωγής γονέα, με αίτημα τη συνάσκηση της γονικής μέριμνας τέκνου εκτός γάμου».
    Σε περίπτωση παραβατικής μητέρας να της αφαιρείται η επιμέλεια από το εκτός γάμου τέκνο.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΣΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:18 | Ειρήνη Διαμαντάκη

    Από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα για τα παιδιά εκτός γάμου.
    Πλήρης εξίσωση των παιδιών εκτός γάμου με τα παιδιά εντός γάμου.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ του άρθρου 47 εδ. α’ Ν. 2447/1996, που ορίζει ότι «δεν επιτρέπεται έφεση, κατά δικαστικής απόφασης επί αγωγής γονέα, με αίτημα τη συνάσκηση της γονικής μέριμνας τέκνου εκτός γάμου».

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:18 | Κική Ισ.

    Οι ενήλικες άμα χωρίζουν ή άμα δεν παντρευτούν δεν είναι λόγος να μην υπάρχουν τα παιδιά στην ζωή τους.
    Τα παιδιά έχουν δυο γονείς!
    Ανεξάρτητα, το πότε αναγνωρίστηκε ή πότε θα αναγνωριστεί το παιδί, ο άλλος γονιός θα πρέπει να αποκτά αντίστοιχα κοινή γονική μέριμνα, με οποιαδήποτε νομική πράξη.
    Ο γονιός που αναγνωρίζει το παιδί του, αυτόματα θα πρέπει να έχει κοινή ανατροφή, με ισόχρονη παρουσία και εναλλασσόμενη κατοικία. Όπου και να μένει ο άλλος γονιός. Το παιδί έχει δυο σπίτια, δυο τόπους κατοικίας, δυο γονείς!
    Θα πρέπει υπεύθυνα με εγκύκλιες οδηγίες το Υ.ΠΑΙ.Θ., να διευκολύνει και να υποστηρίζει την τηλεκπαίδευση και άλλες ρυθμίσεις-μεθόδους, για να μπορεί το παιδί να Υπάρχει ισόχρονα και να απολαμβάνει τον χρόνο με καθένα από τους γονείς του.
    Να εφαρμοστεί το άρθρο 1515ΑΚ, για τα παιδιά εκτός γάμου που αναγνωρίστηκαν μετά την ισχύ του νέου νόμου και κάθε νέα ρύθμιση θα πρέπει να γίνεται εντός δυο(2) ετών.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:00 | Μάριος Σ.

    Το άρθρο 1515ΑΚ, θα πρέπει να εφαρμόζεται και για τα παιδιά που είναι εκτός γάμου και η γονική μέριμνα να δοθεί και στον άλλον γονέα που θα αναγνωρίζει ή έχει αναγνωρίσει το παιδί του, είτε Δικαστικά είτε Συμβολαιογραφικά.
    Κοινές γονικές ευθύνες και εναλλασσόμενη κατοικία ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης, όπου το παιδί θα έχει ισόχρονα και τους γονείς του.
    Ο χρόνος είναι πολύτιμος και το παιδί δεν πρέπει να χάνει τον άλλον γονέα του, από την ζωή του.
    Το παρόν άρθρο, όπως και ο νέος νόμος να έχει ισχύ από την ημερομηνία έναρξης και οποιαδήποτε ρύθμιση-μεταρρύθμιση να μπορεί να γίνει εντός δυο (2) ετών.
    Αρκετά χάθηκε πολύτιμος χρόνος μακριά και χώρια από τα παιδιά μας.
    Να βρεθούν στην αγκαλιά μας ξανά.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:48 | Νίκος Δα.

    Παιδιά που είναι αναγνωρισμένα ή θα αναγνωριστούν, και είναι εκτός γάμου, να αποκτά αντίστοιχα κοινή γονική μέριμνα κι ο άλλος γονέας.
    Εντός δυο (2) ετών, από την έκδοση του παρόντος νόμου, να μπορεί να μεταρρυθμιστεί η προηγούμενη συμφωνία είτε έγινε με συμβολαιογραφική είτε με δικαστική πράξη.
    Κοινές γονικές ευθύνες, με εναλλασσόμενη κατοικία και ισόχρονη προσωπική φυσική παρουσία.
    Το άρθρο 1515ΑΚ, να μπορεί να εφαρμοστεί και για όσα παιδία είναι ήδη αναγνωρισμένα εκτός γάμου, μετά την έναρξη ισχύς του παρόντος Νόμου.
    Ο Χρόνος είναι πολύτιμος και η φυσική παρουσία του κάθε άλλου γονέα εξ-ίσου σημαντική.

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:24 | Γιώργος Δικαίος

    Το άρθρο 18 να τεθεί ως εξής
    «Ο παρών νόμος ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δικαστικές αποφάσεις που αναθέτουν ή ρυθμίζουν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορούν ενόψει των νέων ρυθμίσεων, να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των διαδίκων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία θα ασκηθεί εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου».και για τα παιδιά εκτος γάμου που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 18 εφαρμόζεται αναλόγως.
    Τα ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ παιδιά ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ να ανατρέφονται ΕΞΙΣΟΥ κι απο ΚΟΙΝΟΥ και από τους δύο τους γονείς ΙΣΟΧΡΟΝΑ και ΙΣΟΤΙΜΑ

    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΡΑ !!!!

  • 30 Μαρτίου 2021, 18:23 | Δημητρης Δ.

    Ότι ισχύει για τα παιδιά που γεννήθηκαν με γάμο των γονέων τους να ισχύει και για τα αναγνωρισμένα παιδιά ΕΚΤΟΣ γάμου.

    Στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα ακόμα συζητάμε για τα δικαιώματα των παιδιών που οι γονείς τους για διάφορους λόγους δεν πέρασαν το κατώφλι της εκκλησίας ή του δημαρχείου ;

    Τα αναγνωρισμένα παιδιά ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ έχουν δικαίωμα να ανατρέφονται από ΚΟΙΝΟΥ και ΕΞΙΣΟΎ και από την μαμά και από τον μπαμπά.

    Φτάνει πια ο ρατσιστικός διαχωρισμός ΕΝΤΟΣ ή ΕΚΤΟΣ γάμου παιδιά.

  • 30 Μαρτίου 2021, 18:45 | Γεωργία

    Ο νομοθέτης θα πρέπει να σκεφτεί πρωτίστως τις συνθήκες της περίπτωσης αυτής, οι οποίες δεν είναι σε καμία περίπτωση όμοιες και καθόλου εύκολες.

    Τις περισσότερες φορές η μητέρα βρίσκεται στη θέση της άγαμης μητέρας OXI κατ επιλογή.
    Εφόσον ο πατέρας δεν δέχεται με χαρά, διάθεση για φροντίδα, αγάπη, σεβασμό και αξιοπρέπεια να καλωσορίσει το παιδί του στη ζωή και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεν τίθεται θέμα γονικής μέριμνας γιατί δεν έχει μεριμνήσει ουδέποτε για αυτό.
    Μια τυπική υπογραφή στην αναγνώριση δεν προϋποθέτει τα ανωτέρω και δεν αποδεικνύεται με κανένα τρόπο ο όρος «εκούσια».

    Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των μαμάδων που μπορούν να σταθούν οικονομικά για να ανταπεξέλθουν σε όλα τα έξοδα του νεογέννητου πόσο μάλλον σε δικαστικές διαμάχες για την αναγνώριση.
    Για αυτό προσπαθούν στο έσχατο, για το καλό του παιδιού και για να μην φαίνεται ώς αγνώστου πατρός προκειμένου να λάβουν έστω την παραδοχή του πατέρα δια μέσω της αναγνώρισης οτι το παιδί της δεν είναι «αγνώστου πατρός» ακόμα και αν ξέρουν οτι είναι απόντα πατρός, αδιάφορου πατρός, κλπ

    Να καταργηθεί παρακαλώ το άρθρο.
    Ουδεμία αξία προσδίδει σε ένα παιδί.
    Μέγιστο βάρος προσθέτει στη μητέρα.

  • 30 Μαρτίου 2021, 15:54 | Ιωάννα Μ.

    Με τον Νέο Νόμο, θα πρέπει να υπάρχει κοινή επιμέλεια και κοινή γονική μέριμνα για τα παιδιά εντός κι εκτός γάμου, με εναλλασσόμενη κατοικία και ισόχρονη φυσική παρουσία.
    Είναι άδικο να διαχωρίζουμε τα παιδιά, είναι σαν να διαχωρίζουμε μια Κοινωνία.
    Προσέξτε μην στιγματίζεται, κατά αυτόν τον τρόπο, τους Πολίτες αυτής της χώρας!
    Η ισότητα να Υπάρχει όχι να είναι αόριστη έννοια.
    Τα παιδιά που αναγνωρίστηκαν εκτός γάμου, με οποιονδήποτε τρόπο, να έχουν τις ίδιες αξιώσεις, τα ίδια προνόμια με τα παιδιά εντός γάμου και να μπορεί να εφαρμόζεται το άρθρο 1515ΑΚ. Οι γονείς να μπορούν, εφόσον το επιθυμεί ένας εκ των δυο, τις προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις δικαστηρίου να μπορούν να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, εντός δυο(2) ετών από την αλλαγή του Νόμου.
    Οι γονείς να έχουν αντίστοιχες και ίσες ευθύνες ως προς τα παιδιά τους είτε αυτά είναι εντός είτε εκτός γάμου.
    Με αντίστοιχες ρυθμίσεις δικαστικώς ή εξωδικαστικώς να ρυθμίζεται η κοινή γονική μέριμνα μετά το ψήφισμα του νέου νόμου για τα παιδιά εκτός γάμου που ήδη έχουν αναγνωριστεί ή θα αναγνωριστούν.

    Είναι χρέος της Πολιτείας να κάνει το Δίκαιο.

  • 30 Μαρτίου 2021, 10:15 | Νικος Λαμπρου

    Προκειμένου το νέο Οικογενειακό Δίκαιο να προστατεύει ουσιαστικά τα δικαιώματα των παιδιών, επιβάλλεται να διέπετε από τις ακόλουθες αρχές:

    1. Αδιάσπαστες, κοινές γονικές ευθύνες και δικαιώματα (γονική μέριμνα), χωρίς
    διαχωρισμό μεταξύ επιμέλειας και λοιπής γονικής μέριμνας.

    2. Να προσδιοριστεί́ στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα και προς το βέλτιστο συμφέρον του
    παιδιού́ να ανατρέφεται εξίσου και από́ τους δυο γονείς.

    3. Κατά́ νομικό́ τεκμήριο, κοινή́ άσκηση γονικής μέριμνας – επιμέλειας (συνεπιμέλεια) και από́ τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από́ την μεταξύ́ τους νομική́ σχέση (έγγαμοι, διαζευγμένοι, σε διάσταση, χωρίς γάμο, κλπ) και εφόσον έχουν κριθεί κατάλληλοι.

    4. Αφαίρεση της επιμέλειας μονό σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα (π.χ.κακοποίηση, παραμέληση τέκνου κλπ).

    5. Κατά́ νομικό τεκμήριο, επαρκής (35% – 50%) χρόνος ανατροφής, δηλαδή ίσος αριθμός διανυκτερεύσεων σε καθημερινότητα και διακοπές, με εναλλασσόμενη κατοικία, για τους γονείς που δεν τους έχει αφαιρεθεί́ η γονική́ μερίμνα/επιμέλεια (δηλαδή που δεν είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι ως γονείς), πλην των περιπτώσεων που υπάρχει άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ́ τους.

    6. Προσδιορισμός του γεωγραφικού τόπου κατοικίας του παιδιού́ ως ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν την διάσπαση της συμβίωσης, κατά́ τρόπο, ώστε το παιδί́ να μην αλλάζει γεωγραφικό τόπο ανατροφής (π.χ. να μην αλλάζει σχολείο). Η κατοικία μπορεί́ να αλλάξει μόνο με έγγραφη συμφωνία των γονέων ή με οριστική́ δικαστική́ απόφαση.

    7. Να προσδιοριστεί στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει επαρκή (35% – 50%) χρόνο επικοινωνίας – με φυσική παρουσία – και με τους δύο γονείς και υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό, μεταξύ άλλων και πρακτικά́ στις φυσικές
    μετακινήσεις, εκτός από τις περιπτώσεις μονομερούς απομάκρυνσης του ενός γονέα μακριά από τον τόπο κατοικίας του παιδιού.

    8. Θέσπιση πλάνου ανατροφής (parenting plan) στο οποίο οι ασκούντες τη γονική μέριμνα/
    επιμέλεια γονείς θα συμφωνούν στα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως ποια θρησκευτική
    παιδεία θα έχει, σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει, ποιος παιδίατρος θα το παρακολουθεί, κλπ. Τα
    πεδία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν από κοινού οι γονείς θα τα συμπληρώνει ο δικαστής.

    9. Θέσπιση επιβαρυντικής περίστασης σε περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και
    ισχυρισμών σε διαφορές που αφορούν στις σχέσεις γονέα παιδιού́ – παράλληλα τούτο να
    συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας και να επισύρει την αφαίρεσή της.

    10. Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τους όρους συνεπιμέλειας, ιδίως με σκοπό την
    αποξένωση, έως και αφαίρεση της γονικής μεριμνας/επιμέλειας. Ποινικοποίηση της γονικής
    αποξένωσης.

    Η Πολιτεία καλείται να προστατεύσει θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, όχι απλώς
    υπακούοντας στις διεθνείς της δεσμεύσεις, και τα πορίσματα των επιστημόνων, αλλά με
    ειλικρινή βούληση αλλαγής του μοντέλου της επιμέλειας στην Ελλάδα.

    Δεν πρόκειται για υπέρβαση, αλλά για την υιοθέτηση του αυτονόητου.
    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΡΑ

  • 30 Μαρτίου 2021, 10:50 | Μιχάλης Αποστολιδης

    Προκειμένου το νέο Οικογενειακό Δίκαιο να προστατεύει ουσιαστικά τα δικαιώματα των παιδιών, επιβάλλεται να διέπετε από τις ακόλουθες αρχές:

    1. Αδιάσπαστες, κοινές γονικές ευθύνες και δικαιώματα (γονική μέριμνα), χωρίς
    διαχωρισμό μεταξύ επιμέλειας και λοιπής γονικής μέριμνας.

    2. Να προσδιοριστεί́ στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα και προς το βέλτιστο συμφέρον του
    παιδιού́ να ανατρέφεται εξίσου και από́ τους δυο γονείς.

    3. Κατά́ νομικό́ τεκμήριο, κοινή́ άσκηση γονικής μέριμνας – επιμέλειας (συνεπιμέλεια) και από́ τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από́ την μεταξύ́ τους νομική́ σχέση (έγγαμοι, διαζευγμένοι, σε διάσταση, χωρίς γάμο, κλπ) και εφόσον έχουν κριθεί κατάλληλοι.

    4. Αφαίρεση της επιμέλειας μονό σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα (π.χ.κακοποίηση, παραμέληση τέκνου κλπ).

    5. Κατά́ νομικό τεκμήριο, επαρκής (35% – 50%) χρόνος ανατροφής, δηλαδή ίσος αριθμός διανυκτερεύσεων σε καθημερινότητα και διακοπές, με εναλλασσόμενη κατοικία, για τους γονείς που δεν τους έχει αφαιρεθεί́ η γονική́ μερίμνα/επιμέλεια (δηλαδή που δεν είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι ως γονείς), πλην των περιπτώσεων που υπάρχει άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ́ τους.

    6. Προσδιορισμός του γεωγραφικού τόπου κατοικίας του παιδιού́ ως ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν την διάσπαση της συμβίωσης, κατά́ τρόπο, ώστε το παιδί́ να μην αλλάζει γεωγραφικό τόπο ανατροφής (π.χ. να μην αλλάζει σχολείο). Η κατοικία μπορεί́ να αλλάξει μόνο με έγγραφη συμφωνία των γονέων ή με οριστική́ δικαστική́ απόφαση.

    7. Να προσδιοριστεί στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει επαρκή (35% – 50%) χρόνο επικοινωνίας – με φυσική παρουσία – και με τους δύο γονείς και υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό, μεταξύ άλλων και πρακτικά́ στις φυσικές
    μετακινήσεις, εκτός από τις περιπτώσεις μονομερούς απομάκρυνσης του ενός γονέα μακριά από τον τόπο κατοικίας του παιδιού.

    8. Θέσπιση πλάνου ανατροφής (parenting plan) στο οποίο οι ασκούντες τη γονική μέριμνα/
    επιμέλεια γονείς θα συμφωνούν στα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως ποια θρησκευτική
    παιδεία θα έχει, σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει, ποιος παιδίατρος θα το παρακολουθεί, κλπ. Τα
    πεδία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν από κοινού οι γονείς θα τα συμπληρώνει ο δικαστής.

    9. Θέσπιση επιβαρυντικής περίστασης σε περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και
    ισχυρισμών σε διαφορές που αφορούν στις σχέσεις γονέα παιδιού́ – παράλληλα τούτο να
    συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας και να επισύρει την αφαίρεσή της.

    10. Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τους όρους συνεπιμέλειας, ιδίως με σκοπό την
    αποξένωση, έως και αφαίρεση της γονικής μεριμνας/επιμέλειας. Ποινικοποίηση της γονικής
    αποξένωσης.

    Η Πολιτεία καλείται να προστατεύσει θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, όχι απλώς
    υπακούοντας στις διεθνείς της δεσμεύσεις, και τα πορίσματα των επιστημόνων, αλλά με
    ειλικρινή βούληση αλλαγής του μοντέλου της επιμέλειας στην Ελλάδα.

    Δεν πρόκειται για υπέρβαση, αλλά για την υιοθέτηση του αυτονόητου.

  • 30 Μαρτίου 2021, 10:35 | Ειρήνη Διαμαντάκη

    Εξίσου και από κοινού γονική μέριμνα για τα παιδιά εκτός γάμου. Εξίσωση των παιδιών εκτός γάμου με τα εντός γάμου. Καμία φυλετική διάκριση σε ό,τι αφορά στην ανατροφή των παιδιών. Εξ’ ορισμού ίσος χρόνος ανατροφής και από το μπαμπά και από τη μαμά με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε παραβατικές περιπτώσεις ο γονέας χάνει αμέσως την επιμέλεια

  • 30 Μαρτίου 2021, 08:36 | Ηλιαννα Ρηγα

    Αν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστούν οποτεδήποτε το επιβάλει το συμφέρον του τέκνου, σκόπιμο θα ήταν για λόγους ερμηνευτικούς να αναφέρεται ρητά ότι και οι δικαστικές αποφάσεις είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστούν.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.
    Το άρθρο 18 να τεθεί ως εξής
    «Ο παρών νόμος ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δικαστικές αποφάσεις που αναθέτουν ή ρυθμίζουν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορούν ενόψει των νέων ρυθμίσεων, να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των διαδίκων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία θα ασκηθεί εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου».και για τα παιδιά εκτος γάμου που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 18 εφαρμόζεται αναλόγως.

    Οι μπαμπάδες μας λέτε οτι είναι ικανοί να έχουν το παιδί 10 μέρες το μίνα .. αλλά δεν είναι ικανοί να το έχουν 15 μέρες ?? ποιον κοροϊδεύετέ???
    όλα για τους δικηγόρους τα κάνετε… να συντηρήσετέ το σάπιο σύστημα σας…

  • 30 Μαρτίου 2021, 00:25 | ΑΜΑΛΙΑ Μ

    ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΝ. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΜΗΤΕΡΕΣ ΕΠΟΜΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΠΑΡΑΜΕΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΩΣΑΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΑΥΤΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΒΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ – ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.

  • 29 Μαρτίου 2021, 23:56 | Αμαλία Μ

    Οχι στην αναδρομικη εφαρμογή του αρθου αυτού. Γονείς που αποφάσισαν να μην συνεχίσουν να είναι μαζί και κυριως αυτοι που ούτε καν ειχαν παντρευτεί, οι μητέρες αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να μην έχει ο πατέρας ουσιαστική δικαιοδοσία στην ανατροφή του παιδιου. Εχουν δικαιωκα στην επιλογή και τη σταση ζωής που επέλεξαν σύμφωνα με τον παρόν νομοθεσία.

  • 29 Μαρτίου 2021, 22:48 | ΔΠ

    Αν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστούν οποτεδήποτε το επιβάλει το συμφέρον του τέκνου, σκόπιμο θα ήταν για λόγους ερμηνευτικούς να αναφέρεται ρητά ότι και οι δικαστικές αποφάσεις είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστούν.

    Το άρθρο 18 να τεθεί ως εξής

    «Ο παρών νόμος ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δικαστικές αποφάσεις που αναθέτουν ή ρυθμίζουν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορούν ενόψει των νέων ρυθμίσεων, να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των διαδίκων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία θα ασκηθεί εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου».

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:11 | Νικόλας Δ.

    Τα αναγνωρισμένα παιδιά ΕΚΤΟΣ γάμου δεν υστερούν σε τίποτα έναντι των υπολοίπων παιδιών.

    Δεν έχει καμία σχέση αν το ζευγάρι παντρεύτηκε ή όχι.

    Οι εκβιασμοί των μαμάδων και η χρησιμοποίηση, εκμετάλλευση και εργαλειοποίηση των αγέννητων πολλές φορές παιδιών τους για Γη και Ύδωρ από τους μπαμπάδες για γάμο, που σημαίνει «δένω τον γάιδαρο» και εξασφαλίζω περιουσία πρέπει να σταματήσει εδώ.

    Το ζευγάρι, παντρεμένο ή όχι χωρίζει.

    ΟΧΙ ο μπαμπάς από το παιδί του.

    Οι ΄μαμάδες΄που δεν πήραν γάμο συνήθως είναι και οι πιο χειριστικές και κακοποιητικές προς τα παιδιά τους γιατί δεν κατάφεραν να ξεζουμίσουν τον μπαμπά με αποτέλεσμα να τα αποξενώνουν από αυτόν για να τον εκδικηθούν και να τον τιμωρήσουν.

    Η Γονική Μέριμνα των αναγνωρισμένων ΕΚΤΟΣ γάμου παιδιών να ασκείται ΚΟΙΝΑ και ΕΞΙΣΟΥ και από τους δύο γονείς.

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:18 | Μητερα

    Αναδρομική ισχύ για γονική μέριμνα σε κάποιον που δεν ξέρει τι θα πει μέριμνα και τι γονιός?
    Σοβαρά τώρα?
    Τι άλλο να περάσει αυτή η μάνα και ποσα να αντέξει?
    Να ψάχνουμε να τον βρούμε από τώρα για να υπογράψει για την εγγραφή του παιδιού στο Λύκειο. Και αν συμφωνήσει φυσικά..

  • 29 Μαρτίου 2021, 16:51 | ΚΥΡΙΑΚΗ Χ.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

    1. Οι ρυθμίσεις του παρόντος εφαρμόζονται σε υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστικά κριθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία και βαθμό με βάση το προϊσχύον δίκαιο, αν οιοσδήποτε των διαδίκων ζητήσει να κριθεί εκ νέου η υπόθεσή του από το Δικαστήριο, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο.
    2. Συμφωνίες των γονέων ενώπιον Συμβολαιογράφου ή δικαστού μεταρρυθμίζονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, αν το ζητήσει οιοσδήποτε των συμβαλλομένων, από το Δικαστήριο.

    ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ 19

    3. Το άρθρο 1515 ΑΚ εφαρμόζεται και για τέκνα που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αν ο πατέρας του τέκνου το ζητήσει να κριθεί εκ νέου η υπόθεσή του από το Δικαστήριο.

    ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ

    Α. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
    Β. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ , ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ,ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
    Γ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
    Δ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    Ε. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

    ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Ήταν προεκλογική δέσμευση ! Είναι απαίτηση!

  • 29 Μαρτίου 2021, 14:11 | Παππά Γ. Βασιλική

    Οι πρώην έγγαμοι ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, ζούσαν καθημερινά με το παιδί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις και χώρισαν. Δικαιούνται να εξακολουθούν να είναι διαρκώς στην ζωή του παιδιού τους.
    Όσοι τεκνοποίησαν εκτός γάμου, ήταν χωρισμένοι από την αρχή και επέλεξαν να μην έχουν ουσιαστική δικαιοδοσία στην ζωή του παιδιού τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
    Δεν έχετε ,από ηθικής άποψης, να τους εξισώσετε σε μεταγενέστερο χρόνο. Οι πρώτοι υπήρξαν γονείς, οι δεύτεροι είχαν ενίοτε φιλική συμμετοχή.
    Αν θέλετε να αλλάξετε τα πράγματα, αλλάξτε τα από τούδε και στο εξής, να γνωρίζει πλέον ο καθένας την σημασία των επιλογών του.
    Ζητώ απόσυρση του εν λόγω άρθρου για ισχύ στα γεννημένα τέκνα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

  • 29 Μαρτίου 2021, 12:47 | Γιάννα Πολιτοπούλου

    Ένα παιδί, στην αρχή πλέον της εφηβείας του, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και δραστηριότητες στις οποίες το πηγαίνει όλα τα χρόνια η μητέρα.
    Τώρα θα δώσετε γονική μέριμνα σε έναν »κατ’όνομα» πατέρα και θα υπάρχει σύγκρουση για το σε ποιο σχολείο θα πηγαίνει το παιδί, ποια γλώσσα, ποιο μουσικό όργανο, ποιο άθλημα κλπ. αλλάζοντας τις επιλογές του εφήβου.
    Όταν ο πατέρας ζει χιλιόμετρα μακριά, θα μπορεί να τον πηγαίνει στις δραστηριότητες που απαιτεί αυτός;
    ΌΧΙ λοιπόν σε αυτό το άρθρο, αρκετά προβλήματα έχει η ανύπανδρη μητέρα, ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ σε ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.
    Βάλτε τουλάχιστον , ως προυπόθεση: Ο πατέρας μπορεί να ασκεί την γονική μέριμνα, αποκλειστικά κατά τον χρόνο που έχει αυτός το παιδί ή εναλλακτικά, εφόσον, περνάει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κατ ‘ελάχιστο το 1/3 του έτους με το τέκνο του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 11:17 | Χαράλαμπος Π

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία η γονική μέριμνα για τα παιδια εντός γάμου ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ακριβώς οπως ηταν και πριν τον χωρισμο τον γονεων τους. Να εξακολουθουν δηλαδη να την ασκουν απο κοινου και εξισου οι γονεις του.

    Γιατι προτεινετε λοιπόν στο αρθρο 19 για τα παιδια εκτός γάμου, η υφιστάμενη, προκαθορισμένη νομοθετημένη, συμφωνημενη γονική μέριμνα να ανατραπει και ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ οπως ακριβώς ηταν ηταν και πριν τον χωρισμο τον γονεων τους
    ??
    Δηλαδή:
    Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισής του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους.

    ΕΤΣΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ.

  • 29 Μαρτίου 2021, 10:14 | M.I.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ.
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑΝ «ΠΑΤΕΡΑ» ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΧΡΟΝΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.
    ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΓΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

  • 29 Μαρτίου 2021, 08:23 | Σπυριδούλα Μ.

    Ο νόμος αυτός αφορά παιδικές ψυχές. Με τον νόμο στην φαρέτρα του ο πατέρας θα παίρνει το παιδί σπίτι του ενώ το παιδί δεν θέλει. Είναι τραγικό. Και το παιδί δεν θέλει γιατί έχει ζήσει καταδικαστέες από την κοινωνία συμπεριφορές τις οποίες η μητέρα δεν τόλμησε να καταγγείλει στην αστυνομία, εν μέσω απειλών για την ίδια και την οικογένειά της. Ενδεικτικά, οι έρευνες λένε ότι ούτε το 10% των υποθέσεων οικογενειακής βίας δεν καταγγέλλεται στην αστυνομία. Αυτά τα παιδιά δεν θέλησαν να έχουν τον ‘πατέρα’ τους στην καθημερινότητά τους γιατί έχουν ζήσει ακραίες καταστάσεις. Πως μετά από δέκα χρόνια, θα πάρει το παιδί σπίτι του ένας ‘ξένος’; Και με τι κουράγιο να πάει το παιδί; Γιατί αυτό είναι οι περισσότεροι, συνειδητοποιημένοι ‘άγνωστοι’ για τα εξώγαμα παιδιά τους. Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι σχέσεις στοργής και επικοινωνίας πατέρα-παιδιού δεν χτίζονται εκ των υστέρων με μεταγενέστερες αυτών νομολογίες, χτίζονται με την ηθελημένη παρουσία του πατέρα στην ζωή του παιδιού. Είναι σκληρό για αυτά τα παιδιά να τους επιβάλλετε να ξαναζήσουν νέο κύκλο αγωνίας, σκηνές βίας και βωμολοχίας που έσβησαν από την μνήμη τους μετά από επισκέψεις σε ειδικούς. Μην καταστρέψετε αθώες παιδικές ψυχές. Αυτό το άρθρο να μην ψηφιστεί, σας παρακαλώ πάρα πολύ.

  • 28 Μαρτίου 2021, 22:18 | Χριστίνα

    Τα δεδομένα στην νομοθεσία ήταν γνωστά στους άντρες και όμως επέλεξαν αυτή την λύση. Αν ήθελαν περισσότερα δικαιώματα και παρουσία στην ζωή του παιδιού θα είχαν κάνει έστω ένα σύμφωνο γάμου, που είναι και ανώδυνο καθώς λύεται το πολύ σε τρεις μήνες.
    Ας ζήσουν με την συνειδητή επιλογή τους! Κρατήστε ολομόναχοι για ένα μήνα το παιδί σας, δείτε τις ευθύνες και την αγωνία, και μετά νομοθετείστε τέτοιες άδικες καινοτομίες. Να ανακαλέσετε για τα παιδιά εκτός γάμου που έχουν γεννηθεί πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου

  • 28 Μαρτίου 2021, 22:15 | Αγανακτισμένη Μητέρα

    Εκατοντάδες άντρες αρνήθηκαν την ευθύνη, αρνήθηκαν το παιδί τους και έθεσαν εαυτόν ανώτερο του παιδιού τους. Άλλες τόσες γυναίκες, πάλεψαν με τις αντιξοότητες, οργάνωσαν την ζωή τους με δεδομένο την απουσία του συντρόφου/πατέρα και ανάλαβαν ολομόναχες την ευθύνη ενός παιδιού, παραμερίζοντας την δική τους ζωή.
    Ήξεραν οι κύριοι τις νομικές προεκτάσεις απόκτησης εξώγαμου τέκνου αλλά δεν θέλησαν να είναι ουσιαστικά παρόντες στην ζωή των παιδιών τους. Και η μάνα αναγκάστηκε να ζήσει με αυτή την επιλογή. Είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΤΙΜΙΑ να έχει αναδρομική ισχύ ο νόμος. ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

  • 27 Μαρτίου 2021, 20:43 | ΠΑΝΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΖΩΗ.ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΞΕΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΥΛΗΣ ΑΝΤΑΜΕΙΨΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ!!!ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ!!!

  • 27 Μαρτίου 2021, 09:09 | Κ.Π.

    Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας, ΕΚΤΟΣ ΑΝ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΑΥΤΟΣ ΖΗΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ! Άρα ο πατέρας-φάντασμα, που άφησε την μητέρα να είναι μάνα και πατέρας μαζί και έγινε λαγός, που επιλέγει να δει ελάχιστα ή και καθόλου το παιδί του, θα συναποφασίζει για το σχολείο, στις γλώσσες, στις δραστηριότητες κλπ. Αυτός δηλάδή θα επιλέγει, η καημένη η μάνα θα πρέπει να το πηγαίνει το [παιδί παντού, ο πατέρας έχει δικαίωμα να εμφανίζεται μόνο Χριστούγεννα αν θέλει αλλά να ορίζει το μέλλον του παιδιού. Όταν δίνετε ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ σε ανεύθυνους δώστε και ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Γράψτε: τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας, εκτός και αν ζητήσει μικρότερο χρόνο, ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ. Διαφορετικά , μόνο η μητέρα τέκνων εκτός γάμου να έχει γονική μέριμνα. Αλλιώς επιβάλλεται η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

  • 27 Μαρτίου 2021, 07:12 | Δέσποινα Λ.

    Υποκρισία εκ μέρους σας. Δεν συναδει με την διαδικασια και τα κριτηρια που ακολουθουνται στις υιοθεσιες. Εκει περνανε δια πυρος και σιδηρου το ζευγαρι, την οικογενειακη σταθεροτητα, και ειναι σχεδον αδυνατον μονη γυναικα να καταφερει την υιοθεσια. Εδω, ομως, εσεις εγκρινετε να απεχει ο πατερας απο τις ευθυνες και να εχει μονο προνομια. ο θεσμος της οικογενειας ακυρωνεται. ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΕΤΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • 27 Μαρτίου 2021, 06:28 | Ε. Βασιλείου

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΟΥ. ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΡΕΝ ΝΟΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ, ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΜΑΝΑ, ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΕΚΤΡΩΣΗ. ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ. ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

  • 27 Μαρτίου 2021, 06:10 | ΜΑΝΑ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΜΑ

    Τα περισσότερα παιδιά εκτός γάμου, δεν έχουν περάσει ούτε μια μέρα στο σπίτι του βιολογικού τους πατέρα, γιατί ο πατέρας τους τα αντιμετώπισε ως ένα βαρίδι που του προέκυψε και δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Δεν ήταν επιλογή για την πλειοψηφία των γυναικών η τεκνοποίηση εκτός γάμου, ήταν εγκατάλειψη με απειλές από τον σύντροφο. Τώρα, αυτά τα παιδιά σε τι ακριβώς τα εξαναγκάζετε; Σε ποιους ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΑΠΟΝΤΕΣ από την ζωή τους δίνετε εξουσία για την καθημερινότητα και το μέλλον των ανηλίκων αυτών; Η ΑΓΑΜΗ ΜΑΝΑ δεν μπορεί να έιναι ΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ αλλά ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ με τον απόντα πατέρα. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ η μεταρρύθμιση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, θα είναι έγκλημα για την ψυχική υγεία των ανηλίκων

  • 26 Μαρτίου 2021, 23:35 | Άγαμη ΜΑΝΑ

    Ο αντρας ο σωστος φροντίζει την μάνα που θα φροντίζει το παιδί του.Δεν την εκθετει, δεν εξαφανίζεται. Τα ανδρείκελα, που δεν μπορούν να δέσουν ούτε τα κορδόνια τους, διαλέγουν την καλοπεραση τους αντι για την φροντιδα του παιδιου τους. Βάζετε στην ίδια ζυγαριά τον οικογενειαρχη, τον αντρα σύντροφο και πατερα με τον άνανδρο που εφυγε στα δυσκολα;Ηξερε τι εκανε, διαλεξε την ευκολη λυση, την βολή του. Δεν ανελαβε τις ευθυνες τοτε και τωρα τον αναγαγετε ισοτιμο με τον οικογενειαρχη; ΝΤΡΟΠΗ! ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

  • 26 Μαρτίου 2021, 22:33 | Μαρία Ξένου

    Ο οικογενειάρχης που παντρεύτηκε γνώριζε ότι και το διαζύγιο είναι μέσα στην ζωή. Για αυτό και έκανε πολιτικό γάμο άρον άρον, να φαίνεται και να είναι σε όλα πατέρας με ενεργή παρουσία!
    Ο παΤΕΡΑΣ που λάκισε μόλις έμαθε την εγκυμοσύνη γνώριζε τι σημαίνει εξώγαμο! Τώρα εσείς βαφτίζετε αυτόν έξυπνο και όλους τους οικογενειάρχες που έπραξαν βάσει του ισχύοντος νόμου κορόιδα;
    Το άρθρο 19 πρέπει να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ. ΕΧΕΤΕ ΗΘΙΚΟ ΧΡΕΟΣ απέναντι στις ολομόναχες μανάδες.

  • 26 Μαρτίου 2021, 16:05 | Μητέρα

    Όταν ένα ζευγάρι τεκνοποιήσει και παραμείνει ηθελημένα εκτός γάμου μπορεί κάλλιστα ήδη, να επιλέξει ανα πάσα στιγμή τη συνεπιμέλεια το οποίο είναι αρμονικό και απόλυτα υγιές.

    Στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων δυστυχώς αυτός δεν είναι ο κανόνας. Η μητέρα τεκνοποιεί εκτός γάμου συνήθως έπειτα απο εγκατάλειψη και εκτός οτι περνάει τα πάνδεινα απο την ώρα της κύησης τόσο απο ψυχολογικούς όσο απο σωματικούς και πρακτικούς λόγους, έχει να αντιμετωπίσει και έναν αρνητικό, αδιάφορο, απών άνθρωπο τον οποίο παρακαλεί για τα αυτονόητα, την αναγνώριση του τέκνου του.
    Πως ορίζεται λοιπόν η εκούσια αναγνώριση? Πως αποδεικνύεται οτι προκειμένου να αναγνωριστεί το παιδί, έχει πασχίσει στο έσχατο η μητέρα?

    Ποιος είναι ο στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης?

    -Να ανοίξουμε το δρόμο σε όλο τον ανδρικό πληθυσμό για αντίστοιχη στάση? να βγαίνει και να μπαίνει στη ζωή του παιδιού έτσι απλά?
    Πως εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στη ζωή του παιδιού απο έναν πατέρα που στα δύσκολα και εξ αρχής έχει ΕΠΙΛΕΞΕΙ να εξαφανιστεί? και για ποιο λόγο να εξομοιώνονται τα δικαιώματα των γονιών αυτών, εφόσον απεναντίας η μητέρα στάθηκε βράχος και αναγκάστηκε να αγωνίζεται με δυο ρόλους?

    -Να εδραιωθεί η καθ έξιν αποστασιοποίηση τους αφού του δίνεται το δικαίωμα και η ελευθερία ΟΠΟΤΕ το επιλέξουν να εμφανιστούν έτσι απλά με δικαίωμα στις αποφάσεις του παιδιού καμαρώνοντας για το ρόλο του πατέρα (παρόλο που έλαμπαν δια της απουσίας τους?)

    -Να εξομοιωθούν τα δικαιώματά τους με τους πατεράδες που στέκονται λαμπάδα δίπλα στα παιδιά τους?

    -Να χαλάσει η ισορροπία του παιδιού με όλες τις αντιρρήσεις που θα φέρουν στο πρόγραμμα της έως τώρα ζωής του παιδιού, (ως νεοεμφανιζόμενος πατέρας με εξουσία δια του νόμου?

    -Να τρέχουμε στα δικαστήρια προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν οι ανάγκες του παιδιού και η ωφέλεια της σταθερότητας στο πρόγραμμά του, αντικρούοντας τις αντιρρήσεις τους σε όλα?Με ποια οικονομική δυνατότητα θα μπορεί η μητέρα του παιδιού να κινηθεί νομικά όταν έχει στερέψει απο τις τόσες ανάγκες του παιδιού στο παρελθόντα χρόνο ουσιαστικά μόνη της?

    Πόσο άλλο να βασανίσουμε αυτή τη μάνα? Είναι ποτέ δυνατόν να μπορεί κάποιος να επικοινωνεί και να συναποφασίζει υπο αυτές τις συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψιν τα όσα έχει υποστεί στο παρελθόν?

    Παρακαλώ πολύ, το άρθρο 19 θα πρέπει να ακυρωθεί ΧΘΕΣ!

    Ευχαριστώ

  • 26 Μαρτίου 2021, 13:26 | Μ.Σ.

    Εσείς οι άντρες νομοθέτες, ρωτήστε τις γυναίκες σας ή ακόμη την μάνα σας τι εστί μάνα! Για θυμηθείτε ποιος ήταν πάντα στο πλευρό σας στην παιδική ηλικία, σε ποιον τρέχατε πάντα για βοήθεια, συμπαράσταση, φροντίδα;;; Που δεν μπορείτε να βράσετε ενα αυγό, θα φροντίσετε και παιδί…
    Εσείς, όσοι είστε πατεράδες, θα θέλατε ο σύντροφος της κόρης σας να λακίσει στα δύσκολα, να την εγκαταλείψει και να εμφανίζεται αν και όποτε θέλει; ΌΧΙ στην ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ!

  • 26 Μαρτίου 2021, 13:27 | Νεκταρία Παππά

    Ισχύς του νομοσχεδίου ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ. Να ξέρουν όλοι τις ευθύνες τους. Ο πατέρας φεύγει, η μάνα στυλοβάτης. Τώρα θα τον κάνετε μάγκα; που ήταν ο κύριος στα ξενύχτια, στις ασθένειες, στα έξοδα;;;

  • 26 Μαρτίου 2021, 00:24 | Σταυρούλα Μόσχου

    Ως τωρα ο νόμος έλεγε: το παιδί ανήκει στην μητέρα. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σταδιακά. Τώρα παραχωρείτε τα ίδια προνόμια που έχουν και οι σωστοί οικογενειάρχες; ΟΧΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ

  • 26 Μαρτίου 2021, 00:56 | Σοφία Λ.

    Δεν μεγάλωσαν όλα τα παιδιά με δύο γονείς γιατί, στις περισσότερες περιπτώσεις, η μάνα θυσιάστηκε και ο πατέρας αγρόν ηγόραζε. Αφού ο πατέρας, ο Θεός να τον κάνει, πήρε την απόφαση να φορτώσει τα πάντα στην μητέρα και αυτός να λάμπει διά της απουσίας του, θα πρέπει να πορευτεί με αυτό γιατί δεν επέλεξε την οικογένεια αλλά την καλοπέρασή του. Ο νόμος να ισχύσει για τα τέκνα εκτός γάμου που γεννιούνται από εδώ και πέρα!

  • 26 Μαρτίου 2021, 00:16 | Γεωργία Κορατζοπούλου

    Όταν μια μάνα πέρασε έναν γολγοθά να αναλάβει εξ’ολοκλήρου το μεγάλωμα του παιδιού καθώς ο πατέρας ήταν διακοσμητικός επειδή αυτή δεν δέχθηκε να κάνει έκτρωση, δεν μπορεί ο νόμος τώρα να του δίνει απλόχερα δικαιώματα. Αυτός στις υποχρεώσεις του που ήταν τόσα χρόνια; Γιατί να έχει αναδρομική ισχύ το άρθρο;

    Έτσι ήξεραν, έτσι πορεύτηκαν. Από δω και πέρα, ο καθένας ας αποφασίσει τι είδους οικογένεια θέλει να κάνει, και να είναι υπαρκτός πατέρας όχι φάντασμα

  • 25 Μαρτίου 2021, 18:16 | Παρασκευή Δ

    Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ με την μητέρα. Αν οι γονείς δεν ζουν μαζί, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 1513 και 1514 του Αστικού Κώδικα.

    Επιβάλλεται η προσθήκη της λέξης και έννοιας ΕΞΙΣΟΥ, διαφορετικά το συμφέρον του παιδιού θα διαφοροποιείται με αδικαιολόγητο κριτήριο την νομική σχέση των γονέων ΕΝΩ όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως έχουν δικαίωμα να ανατρέφονται από κοινού κι εξίσου και από τους δύο γονείς τους.

    Το άρθρο 18 να τεθεί ως εξής
    «Ο παρών νόμος ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δικαστικές αποφάσεις που αναθέτουν ή ρυθμίζουν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορούν ενόψει των νέων ρυθμίσεων, να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των διαδίκων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία θα ασκηθεί εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου».και για τα παιδιά εκτος γάμου που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

  • 24 Μαρτίου 2021, 22:06 | Κωνσταντίνος R

    Το άρθρο 18 να τεθεί ως εξής
    «Ο παρών νόμος ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δικαστικές αποφάσεις που αναθέτουν ή ρυθμίζουν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορούν ενόψει των νέων ρυθμίσεων, να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των διαδίκων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία θα ασκηθεί εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου».και για τα παιδιά εκτος γάμου που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 18 εφαρμόζεται αναλόγως.

    Τα ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ παιδιά ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ να ανατρέφονται ΕΞΙΣΟΥ κι απο ΚΟΙΝΟΥ και από τους δύο τους γονείς ΙΣΟΧΡΟΝΑ και ΙΣΟΤΙΜΑ

  • Αν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστούν οποτεδήποτε το επιβάλει το συμφέρον του τέκνου, σκόπιμο θα ήταν για λόγους ερμηνευτικούς να αναφέρεται ρητά ότι και οι δικαστικές αποφάσεις είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστούν.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.
    Το άρθρο 18 να τεθεί ως εξής
    «Ο παρών νόμος ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δικαστικές αποφάσεις που αναθέτουν ή ρυθμίζουν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορούν ενόψει των νέων ρυθμίσεων, να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των διαδίκων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία θα ασκηθεί εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου».

    και για τα παιδιά εκτος γάμου που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 18 εφαρμόζεται αναλόγως.

  • 20 Μαρτίου 2021, 15:18 | νικος κοντοπουλος

    Επιτέλους και ο πατέρας που απέκτησε παιδί εκτός γάμου και το αναγνώρισε νόμιμα , ονομάζετε και αναγνωρίζετε αυτοδίκαια ως πατέρας στο ελληνικό δίκαιο.

    Είναι μια πολύ σημαντική ρύθμιση που λύνει πολλά θέματα και γλιτώνει από δικαστικές επιλύσεις του αυτονόητου. ο γάμος δεν κάνει ένα γονέα σωστό. Το ενδιαφέρον του για το παιδί του τον κάνει και μόνο αυτό.

    Η κοινωνία έχει προχωρήσει πολύ από το να ισχύει ο διαχωρισμός τέκνο εντός -εκτός γάμου.

    Συγχαρητήρια για την νομοθέτηση του αυτονόητου.

  • 19 Μαρτίου 2021, 10:49 | ΠΣ

    Η διάταξη αυτή θα επιφέρει τεράστια προβλήματα σε τέκνα που γεννήθηκαν τα τελευταία 17 χρόνια, ανατρέποντας πάγιες πολυετείς καταστάσεις της ζωής τους. Η αναδρομική εφαρμογή δεν εξυπηρετεί κανέναν που ενδιαφερόταν να ασκήσει τη γονική μέριμνα και πριν την θέσπιση της. Αντιθέτως δημιουργεί αίφνης δικαιώματα σε ανθρώπους που αναγνώρισαν τα τέκνα τους και έκτοτε εξαφανίστηκαν από τη ζωή τους χωρίς να ενδιαφερθούν ασκήσουν ποτέ τη γονική μέριμνα στην πράξη. Υποχρεώνεται τοιουτουροπως η μητέρα που μεγαλώνει επι χρόνια μόνη της τα παιδιά της, να ασκήσει ένδικα βοηθήματα για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας, προκειμένου να επιλύσει τα πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η διάταξη.
    Θα πρέπει να απαλειφθεί στο σύνολο της.