ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Άρθρο 1

Σκοπός 

Σκοπός του παρόντος είναι: 

α) η επιτάχυνση και η ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον Ποινικό Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96), 

β) η βελτίωση και ο εξορθολογισμός του νομικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότερη προστασία της οικογένειας, των ανηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,

γ) η εναρμόνιση με τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφορικά με την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 

Άρθρο 2

Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι: 

α) η τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου η εφαρμογή τους να συμβάλλει στην ουσιαστικότερη, αποτελεσματικότερη, και αμεσότερη διεξαγωγή της ποινικής δίκης, στην ενίσχυση της εγκληματοπροληπτικής λειτουργίας της ποινής μέσω των αρχών της γενικής και ειδικής πρόληψης και στην οικονομία της ποινικής διαδικασίας. 

Ενδεικτικά, αα) αυξάνεται το ανώτατο όριο ποινής της κάθειρξης, αυστηροποιούνται οι ποινές επί εγκλημάτων μείζονος ποινικής απαξίας όπως ο εμπρησμός δάσους, αβ) τίθενται αυστηρότερες προϋποθέσεις αναστολής της ποινής, προκειμένου οι ποινές και επί πλημμελημάτων να εκτίονται μέσω των εναλλακτικών τρόπων έκτισης της κοινωφελούς εργασίας και της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, αλλά και με πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα, όταν το δικαστήριο το κρίνει αναγκαίο, αγ) λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της ποινικής δικαιοσύνης από άτομα που με καταχρηστική και παρελκυστική άσκηση των δικαιωμάτων τους απασχολούν ασκόπως τους λειτουργούς της και παρακωλύουν την ταχύτητα απονομής της και αδ) επιταχύνονται οι διαδικασίες επεξεργασίας και εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων με τη λήψη μέτρων όπως η ενθάρρυνση της διαδικασίας της ποινικής διαπραγμάτευσης, ο περιορισμός της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων, καθώς και η μεταφορά της δικαστηριακής ύλης του πλημμελειοδικείου και του εφετείου από πολυμελή σε ολιγομελή δικαστήρια, προκειμένου ο ίδιος αριθμός δικαστών να δύναται να συγκροτήσει περισσότερα δικαστήρια και έτσι να εκδικάζεται πολλαπλάσιος αριθμός υποθέσεων,

β) η αναδιαμόρφωση των διατάξεων του ν. 3500/2006 (A’ 232), προκειμένου: βα) οι διατάξεις να είναι προσαρμοσμένες στις παρούσες κοινωνικές συνθήκες και στη δικαιοπολιτική ανάγκη τόσο της προστασίας του θεσμού της οικογένειας, της ανηλικότητας και των θυμάτων, κυρίως των γυναικών, που πλήττονται με αυξανόμενη ένταση από συμπεριφορές ενδοοικογενειακής βίας, ββ) να ενισχυθεί η ψυχολογική και οικονομική στήριξη, καθώς και η κοινωνική αποκατάσταση των θυμάτων με διεύρυνση των αρμόδιων φορέων, βγ) να προβλεφθεί ειδική υποχρέωση των επαγγελματιών για την καταγγελία των περιστατικών που υποπίπτουν στην αντίληψη τους, βδ) να διευρυνθεί η διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης και βε) να ενισχυθούν άλλα δικονομικά μέσα που αποσκοπούν στην πρόληψη των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στην παρεμπόδιση υποτροπής του δράστη,

γ) η τροποποίηση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 45 του ν. 4557/2018 (Α’ 139) γα) με την αύξηση του διοικητικού προστίμου νομικών προσώπων όταν το κέρδος δεν μπορεί να προσδιοριστεί και γβ) με την απάλειψη της προϋπόθεσης προηγούμενης αμετάκλητης καταδίκης φυσικού προσώπου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 23:43 | Πάνος Αλεξόπουλος

    Θεωρώ πως χρειάζονται αρκετές αλλαγές στο νομοσχέδιό σας προκειμένου να τιμωρούνται αποτελεσματικά πράξεις που βλάπτουν τα συμφέροντα των παιδιών μέσα στην οικογένεια με σκοπό να ανατραπούν οι πράξεις αυτές. Συνολικά οι προτάσεις μου: 1. Στο Άρθρο 26, ως γνωστόν είναι χιλιάδες οι παραβιάσεις δικαστικής απόφασης επικοινωνίας παιδιού με τον γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια με υπαίτιο τον γονέα που ασκεί την επιμέλεια. Για να αποτραπεί η πρακτική αυτή θα ήταν θεμιτό να υπάρχει ελάχιστη ποινή πέραν από τη μέγιστη, και μάλιστα τουλάχιστον 1 μήνας να εκτίονταν υποχρεωτικά. 2. Στο άρθρο 99 θα πρέπει να πάψετε να διακρίνετε τα θύματα με βάση το φύλο τους. Στις δομές θα πρέπει να μπορούν να προσφεύγουν και άνδρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας πέραν από τις γυναίκες, και ιδίως τα παιδιά που είναι θύματα πρακτικών γονεϊκής αποξένωσης (δηλαδή που τους έχει επιβληθεί ορφάνεμα). 3. Στο άρθρο 86 θα πρέπει να προστεθεί η γονεϊκή αποξένωση ως μορφή ψυχολογικής βίας εις βάρος των παιδιών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 22:48 | Κατερίνα Νικολάου

    Οι τρόποι με τους οποίους διακηρύσσει το παρόν νομοσχέδιο πως επιδιώκει την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Λ.χ. η ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων, η οποία ουσιαστικά καταργείται με το παρόν, συνέβαλε τα μάλα στην επιτάχυνση, αφού ένα σεβαστό ποσοστό των υποθέσεων που παραπεμπόταν στα δικαστικα συμβούλια, δεν έφτανε στο ακροατήριο.
    Όσο για τον διακηρυγμένο στόχο της αντεγκληματικής πολιτικής, πότε στην ιστορία δεν επετεύχθη με την αυστηροποίηση των ποινών και του γενικότερο ποινικού πλαισίου.
    Το πλέον σοκαριστικό όμως είναι η, μεσαιωνικής έμπνευσης, τελευταία διάταξη του παρόντος άρθρου, η οποία οδηγεί στην κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 17:19 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΝΠΔΔ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΝΠΔΔ

    Αθήνα, 28-12-2023
    Α.Π.: 1343

    Προς
    Υπουργό Δικαιοσύνης
    Κο Φλωρίδη Γεώργιο

    Θέμα: Προτάσεις και παρατηρήσεις του ΣΚΛΕ αναφορικά με την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

    Αξιότιμε κε Υπουργέ

    δια της παρούσης, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ΝΠΔΔ συστημένο δυνάμει του Ν. 4387/2016 & του Ν. 4488/2017 με το οποίο εκπροσωπείται το σύνολο των Κοινωνικών λειτουργών της χώρας, επιθυμεί να συμβάλει στην τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι σήμερα, 28/12/2023.
    Καθώς στους σκοπούς του Συνδέσμου, πέραν της διαφύλαξης και προαγωγής των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Κοινωνικών λειτουργών, εμπεριέχεται η συμμετοχή του στο σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής μέσω της μελέτης, της γνωμοδότησης και της παρέμβασης επί των κοινωνικών προβλημάτων, θεωρούμε ότι η αξιοποίηση της παρούσας παρέμβασής μας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, τόσο μέσω των γενικών παρατηρήσεων όσο και δια των παρατηρήσεων μας σε σημεία των διατάξεων, που σας παραθέτουμε ακολούθως.

    Ειδικότερα:
    Το πνεύμα που διαπνέει εν συνόλω τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα φέρει έντονα χαρακτηριστικά αυστηροποίησης των ποινών καίτοι η εμπειρία έχει καταδείξει ότι μια τέτοια τάση ουδόλως έχει εισφέρει στη μείωση της εγκληματικότητας. Αυτό προκαλεί εύλογη ανησυχία, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία από τα οποία προκύπτει υπερσυνωστισμός έγκλειστων καταδικασθέντων στα καταστήματα της χώρας υπερβαίνοντας μάλιστα τις δυνατότητες των καταστημάτων και εγκυμονώντας συνθήκες σοβαρής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι αν η μετατόπιση του ενδιαφέροντος κινούνταν στην κατεύθυνση της πρόληψης, των μηχανισμών κοινωνικού ελέγχου, της μείωσης των γενεσιουργών παραγόντων της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας θα είχαμε μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και ταυτόχρονη μείωση των δημοσίων δαπανών και του πραγματικού κόστους. Προς αυτή την κατεύθυνση επιπρόσθετα κινείται και η παρατήρησή μας ότι από το πνεύμα των διατάξεων εκλείπει η έννοια της επανορθωτικής δικαιοσύνης, ενώ όταν αυτή επιστρατεύεται εκλείπουν τα ουσιαστικά εχέγγυα επιτυχούς εφαρμογής, δεδομένης της σοβαρής υποστελέχωσης σε επιστημονικό προσωπικό που παρατηρείται, τόσο στα καταστήματα κράτησης, όσο και στις καθ΄ ύλιν αρμόδιες υπηρεσίες με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής.

    Επιπρόσθετα δε, κρίνουμε ότι χωρούν διορθωτικών παρεμβάσεων τα κάτωθι σημεία:

    Άρθρο 12 (άρθρο 81 του Ποινικού Κώδικα)

    Παράγραφος 3. Θεωρούμε ότι η συμπερίληψη των ΝΠΔΔ είναι απαραίτητη.
    Η συγκεκριμένη παράγραφος δε, αν και δεν αποτελεί τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, παραμένει ασαφής σχετικά με τους όρους της παραγράφου 1, στην οποία αναφέρεται.

    Τροποποίηση παραγράφων 4 και 5 : Με την κατάργηση της φυλάκισης, στο άρθρο αυτό, ως ενδεχόμενης ποινής, σε περίπτωση ελλιπούς ή πλημμελούς παροχής της κοινωφελούς εργασίας, εγείρεται θέμα αναφορικά με την εκτελεστότητα της ποινής. Αναρωτιέται κανείς ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους καταδίκους, εφόσον παρέλθει ακόμα και η παράταση της προθεσμίας για την εκτέλεση της κοινωφελούς εργασίας ή η χρηματική ποινή, στην οποία μετατράπηκε η κοινωφελής εργασία, παραμείνει ανεξόφλητη.

    Άρθρο 19 (Μετατροπή φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία – Τροποποίηση άρθρου 104Α Ποινικού Κώδικα)
    Στην παράγραφο 1, παρόλο που η μείωση της μέγιστης διάρκειας της κοινωφελούς εργασίας από τις 2.000 ώρες στις 1.200 ώρες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σε περίπτωση συγχωνευτικής απόφασης προβλέπονται ως ανώτατο όριο οι 4.000 ώρες. Τόσο εμπειρικά όσο και θεωρητικά, ο αριθμός αυτός κρίνεται υπερβολικά μεγάλος και θα έπρεπε να επανεξεταστεί, ιδίως σε συνάρτηση με τη μέγιστη προθεσμία των τριών ετών. Δυσχεραίνεται έτσι ο στόχος της κοινωνικής ένταξης των δραστών που προωθεί ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας, καθώς οι καταδικασθέντες θα πρέπει για χρόνια να εργάζονται δωρεάν σε κάποιο δημόσιο φορέα, ώστε να ολοκληρώσουν την ποινή τους. Θεωρούμε λοιπόν ότι μάλλον αποτρεπτικά λειτουργεί μία τόσο μεγάλης διάρκειας ποινή, ακόμα και αν θεωρείται εναλλακτική της φυλάκισης.

    Συνεχίζοντας,
    θεωρούμε εξόχως σημαντικό να επισημάνουμε την κάθετη αντίρρησή μας στην επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου 24, (Εξορθολογισμός των κριτηρίων περιορισμού ανηλίκων σε κατάστημα κράτησης νέων- Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 127 Ποινικού Κώδικα).
    Με την επιχειρούμενη αύξηση των ανηλίκων στις φυλακές καταστρατηγείται κάθε έννοια διαπαιδαγώγησης, επανορθωτικής/αποκαταστατικής δικαιοσύνης και κοινωνικής επανένταξης. Ουσιαστικά δε, αυτή η στρατηγική δεν θα συνιστά παρά μια καθομολόγηση της παντελούς αδυναμίας του σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου και πρόνοιας να μεριμνήσει με γνώμονα την πρόληψη, την ουσιαστική και ολιστική πλαισίωση, την υποστήριξη επαπειλούμενων παιδιών και οικογενειών ενώ δεν θα φέρει τίποτε περισσότερο από την περαιτέρω περιθωριοποίηση ανηλίκων σε κίνδυνο. Η επιστημονική κοινότητα έχει κρούσει πολλάκις τον κίνδυνο ότι η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων δια του ποινικού σωφρονισμού έχει αποτύχει παταγωδώς και δημιουργεί τη δυσμενέστερη παρακαταθήκη για ένα δυσοίωνο μέλλον τόσο για τους ίδιους τους ανηλίκους όσο και εν γένει για τη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου. Μας προκαλεί δε μέγιστο προβληματισμό ότι ελάχιστα μέτρα έχουν ληφθεί και ενισχυθεί στην κατεύθυνση ης ουσιαστικής αποκαταστατικής δικαιοσύνης των ανηλίκων αλλά και της πρόληψης. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν επενδύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση ξεκινώντας μάλιστα από την επαρκή στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών όπως οι υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων που μπορούν να στοχεύσουν στην πρόληψη και στην έγκαιρη/έγκυρη αντιμετώπιση των ανηλίκων με παραβατικές συμπεριφορές αλλά επιχειρούμε μια μετατόπισή τους εκτός του κοινωνικού ιστού;

    Ανατρέχοντας, εν συνεχεία, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΎ ΠΛΑΙΣΊΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 3500/2006, θεωρούμε εξόχως σημαντικά:

    Ι. την αναγκαιότητα διασαφήνισης εννοιών όπως ο όρος ψυχολογική βία που ορθώς εισάγεται με το άρθρο 86 (άρθρο 4 Ν. 3500/2006) αλλά χρήζει περαιτέρω εννοιολογικής πλαισίωσης, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες του όρου.
    ΙΙ. Την αναγκαιότητα προσθήκης στο άρθρο 98 (Άρθρο 23 το Ν. 3500/2006) ως υπόχρεου αναφοράς αμμελητί στις αρμόδιες κατά το νόμο αρχές κάθε επαγγελματία ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.
    ΙΙΙ. Την ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων στο Άρθρο 99 (Άρθρο 23α του ν. 3500/2006) και ειδικότερα στην παρ. 3 “κατόπιν αιτήσεως του,…” καθώς και στην παρ. 5 “΄σύμφωνη γνώμη του…” αναφορικά με τα αιτούντα ή συναινούντα πρόσωπα στην περίπτωση ανηλίκου θύματος, ιδιαίτερα δε, εάν ως ύποπτο πρόσωπο ή δράστης φέρεται πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια.
    ΙΙΙΙ. Την ανάγκη να προηγηθεί η δημιουργία εξειδικευμένων φορέων για την εφαρμογή των όρων ποινικής διαμεσολάβησης, ιδιαίτερα δε στο σημεία που αυτοί αφορούν συμβουλευτικά /θεραπευτικά προγράμματα για τον δράστη, αφού, όπως ήδη γνωρίζουμε, με εξαίρεση τα Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που υλοποιούν σχετικά προγράμματα, στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψη δομών με αυτό το αντικείμενο και την αντίστοιχη εξειδίκευση. Ως εκ τούτου, με το εγχείρημα εφαρμογής της ποινικής διαμεσολάβησης χωρίς την κατάλληλη υποδομή και τις δικλείδες ασφαλείας, εγκυμονείται ο κίνδυνος εργαλειοποίησης του θύματος.

    Καταληκτικά,
    αισθανόμαστε την ανάγκη να σημειώσουμε την παρατήρησή μας καθώς και τον προβληματισμό μας αναφορικά με την παροχή δικαιοδοσίας, σε αρκετά και σημαντικά σημεία των διατάξεων του Ν. 3500/2006, προς ιδιωτικούς φορείς. Θεωρούμε ότι τούτο θα επιφέρει περαιτέρω κατακερματισμό του δημόσιου κορμού ο οποίος οφείλει να είναι ενισχυμένος και με επαυξημένη αρμοδιότητα σε ζητήματα κάλυψης των βασικών ανθρωπίνων αναγκών, πρόληψης και κοινωνικής προστασίας. Έχει πολλάκις σημειωθεί ότι, η διάνοιξη κερκόπορτων προς τους ιδιωτικούς φορείς δεν θα εξυπηρετήσει τη βασική ανάγκη ανάπτυξης ενός σύγχρονου δημόσιου συστήματος κράτους πρόνοιας, ενισχυμένου και αποτελεσματικού με εξειδικευμένες υπηρεσίες. Η ανησυχία μας μάλιστα ενισχύεται καθώς, όπως αναγιγνώσκουμε στις προωθούμενες διατάξεις, στα σημεία που γίνεται αναφορά στο δημόσιο τομέα υπερεκπροσωπείται, για άλλη μια φορά, ο τομέας των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένας τομέας ήδη υποστελεχωμένος και επιφορτισμένος με τεράστιο όγκο υποθέσεων στον οποίο μετακυλύεται η ευθύνη διαχείρισης ενός ακόμη βαρυσήμαντου τομέα. Η έκρηξη των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ωστόσο επιτάσσει το σχεδιασμό σύγχρονων ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προγραμμάτων αντιμετώπισης, εξειδικευμένων στο συγκεκριμένο αντικείμενο, και δεν συνάδει με μια τέτοια μετακύληση ή αποσπασματικότητα που μοιραία θα επιφέρει επιπτώσεις όπως η εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων, η δυσκολία σταθερής και με τακτικότητα παρακολούθησης μη διαχειρίσιμου όγκου περιστατικών, κυρίως δε η αδυναμία υλοποίησης ενός τεράστιου εγχειρήματος που θα περιγράφεται μακρόπνοα στις νομοθετικές διατάξεις αλλά θα προσκρούει στην επιτυχή εφαρμογή του.

    Κε Υπουργέ
    εν κατακλείδι, στην παρούσα χρονική περίοδο, θεωρούμε εξόχως σημαντική την πρωτοβουλία σας να επανεξετάσετε σημεία του ποινικού κώδικα, ιδιαίτερα δε, όπως τις διατάξεις περί ενδοοικογενειακής βίας. Ο τεράστιος αριθμός θυμάτων και η έκρηξη της παραβατικότητας των ανηλίκων μάς θέτουν όλους ενώπιον του καθήκοντός μας. Οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι υπηρετούμε στο πεδίο και είμαστε συχνά αντιμέτωποι με το πρόσωπο της βίας, έχουμε θέσει τον εαυτό μας, ευθύς εξ αρχής, υπέρ της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αξιοπρέπειας και μοναδικότητας. Δίνουμε καθημερινά υπέρμετρο αγώνα, συχνά άνισο και επικίνδυνο ακόμη και για μας τους ίδιους αφού καλούμαστε να εκτελέσουμε το καθήκον μας σε επισφαλείς και συχνά απρόβλεπτες συνθήκες. Υπό αυτό το πρίσμα, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας και παράλληλα να δώσετε έμφαση στην έννοια της πρόληψης, της έγκαιρης παρέμβασης μέσω υποστηρικτικών προγραμμάτων, της ανάπτυξης δικτύων προστασίας, της δημιουργίας ισχυρού δημόσιου δικτύου προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Σε ένα τέτοιο αγώνα θα είμαστε όλοι κερδισμένοι, πρωταρχικά δε ο πολίτης τον οποίο έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε, τόσο εσείς όσο και εμείς από διαφορετικές θέσεις αλλά πάντα ως πρώτη προτεραιότητά μας.-

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 17:49 | Βασίλης Κόλλιας

    Mε το να εκδικάζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας από μονομελή στνθεση,μόνο κακό θα κάνετε.Επίσης διαφωνώ κάθετα με τη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης.Θεωρώ λάθος το να υποβάλλεται ένα θύμα σε τέτοιες διαδικασίες,οπως επίσης κι ένας θύτης να έχει τέτοια μεταχείριση!Ουδεμία τιμωρία-σωφρονισμός,άρα Χάος!Τα ίδια θα ξανακάνει!
    Και με μεγάλη ευκολία θα τα κάνουν και άλλοι,εφόσον θα έχουν στην άκρη του μυαλού υους και αυτό το συν, υπέρ του δράστη.Γιατί υπέρ του είναι.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 14:07 | Σταυρούλα

    Ευρωπαικό Κοινοβούλιο κατά του ψευδοσυνδρόμου και κάθε συναφούς όρου σχετικά με την γονεική αποξένωση
    «ΚΑ. λαμβάνοντας υπόψη ότι δύο από τα πλέον αναγνωρισμένα ιδρύματα για την ψυχική υγεία, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, απορρίπτουν τη χρήση του λεγόμενου συνδρόμου γονικής αποξένωσης και παρόμοιων εννοιών και όρων, δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγική κατά των θυμάτων βίας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις γονικές δεξιότητες των θυμάτων, απορρίπτοντας τα επιχειρήματά τους και αγνοώντας τη βία στην οποία έχουν εκτεθεί τα παιδιά· λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με τη σύσταση της πλατφόρμας EDVAW οι κατηγορίες για γονική αποξένωση που προέρχονται από κακοποιητικούς πατέρες εναντίον των μητέρων θα πρέπει να θεωρούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποφασίζουν για την επιμέλεια των παιδιών, ως προσπάθεια συνέχισης της εξουσίας και του ελέγχου που ασκούν(22)·»

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 12:39 | ΠΟΕΣΥ

    Με την πρόσφατη πολιτική συμφωνία για έκδοση Οδηγίας που θα προστατεύει τους δημοσιογράφους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες (SLAPP) με στόχο τη φίμωση της Ενημέρωσης και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, η Ε.Ε. έκανε ένα σημαντικό βήμα για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας.
    Όπως επεσήμανε ο Felix Bolaños, Υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου, «οι δημοκρατίες μας κινδυνεύουν όταν οι πλούσιοι και ισχυροί μπορούν να φιμώνουν δικαστικά τους επικριτές τους απλώς και μόνο διότι υψώνουν τη φωνή τους σε θέματα δημοσίου συμφέροντος». Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τους αγώνες της ΠΟΕΣΥ, των Ενώσεων Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΠΗΤ), οι οποίες συντάχθηκαν με τις προσπάθειες της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
    Για τους λόγους αυτούς μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου σας, οι οποίες κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με την πολιτική που προωθείται για το θέμα σε επίπεδο Ε.Ε.. Κινδυνεύουν, μάλιστα, να διαμορφώσουν ένα άτυπο καθεστώς τρομοκρατίας για τους δημοσιογράφους.
    Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Νόμου «Παρεμβάσεις στον ΠΚ και τον ΚΠΔ για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία», αυστηροποιούνται, μεταξύ άλλων, οι προϋποθέσεις αναστολής της ποινής, με αποτέλεσμα εφόσον κάποιος έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη καταδίκη για οποιοδήποτε αδίκημα, ακόμα και πλημμέλημα, σε στερητική της ελευθερίας ποινή άνω του ενός (1) έτους και η ποινή, που θα επιβληθεί υπερβαίνει το ένα έτος, να βρίσκεται πλέον ενώπιον του ορατού κινδύνου να εκτίσει την ποινή.
    Επομένως, ζητάμε η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής των επιβαλλόμενων ποινών να μην ισχύσει για τους δημοσιογράφους που, ενώ ενεργούν εντός του πλαισίου του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, υπόκεινται στο κύμα των Slapps, δηλαδή των μηνύσεων ή αγωγών, που συνήθως ασκούνται από εταιρείες ή ιδιώτες με σκοπό τον εκφοβισμό, την οικονομική ή ψυχολογική εξάντληση των εκπροσώπων του Τύπου, αξιοποιώντας δυνατότητες τις οποίες παρέχει το νομικό μας σύστημα. Είμαστε βέβαιοι, ότι κατανοείτε την σημασία της ελευθερίας του Τύπου, ως πυλώνα της Δημοκρατίας και την αξία της άσκησης κριτικής ως μέσο για την προάσπιση μίας δημοκρατικής κοινωνίας και στο πλαίσιο αυτό ζητάμε την έγκαιρη παρέμβαση σας για την επίλυση του θέματος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 12:00 | Πανγιώτης Κατσιρμάς

    Σε ότι αφορά το άρθρο 2 του ποινικού κώδικα νομίζω ότι θα έπρεπε να επιλυθεί το νομικό κενό και να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για τις αμετάκλητες αποφάσεις όπου σύμφωνα με το νέο ποινικό κώδικα χαρακτηρίζονται πλέον ως πλημμελήματα λόγω αύξησης του ορίου άνω την 125.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού να υπάρχουν κατηγορούμενοι ή καταδικασμένοι με 2 μέτρα και 2 σταθμά. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση ώστε να προβλέπεται η ποινική απαξία της πράξης και να υπάρχει η αρχή της αναδρομικής ισχύος και ευμενέστερης διάταξης. Επίσης νομίζω ότι σε ότι αφορά τη αυστηροποίηση των ποινών θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ αυτών και διαφορετική αντιμετώπιση σε επιχειρηματίες που ίσως όχι σκοπίμως και λόγω των οικονομικών δυσχερειών αντιμετωπίζουν σήμερα καταδικαστικές αποφάσεις.

  • 28 Δεκεμβρίου 2023, 12:10 | Κωνσταντίνος Τσεκούρας

    Άμεση απόσυσρη ή τροποποίηση του Νομοσχεδίου.

    Στη συγκεκριμένη του μορφή είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΌ καθώς προωθεί την ανισότητα με τη διάκριση των φύλων.

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ.

    Δομές και για τους άντρες. Ίση αντιμετώπιση στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας και στους άντρες

    ΌΧΙ στο ακαταδίωκτο επιστημόνων εκτός αν θεωρούμε ότι έχουν το αλάθητο. Έχουν υπάρξει αμέτρητα περιστατικά όπου «ψυχολόγοι» έδωσαν ψευδείς γνωματεύσεις επι πληρωμή για να αδικήσουν τον έναν γονιό και να ευνοήσουν τον άλλον.

    Όχι στο ακαταδίωκτο οικείων προσώπων για παραβίαση διακστικών αποφάσεων. Θα εκτοξευτεί η αδικία και η παραβατικότητα πολλύ περισσότερο.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 22:09 | Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

    Για μια ακόμα φορά εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας που μια τόσο σημαντική τροποποίηση Νόμου επιχειρείται να πραγματοποιηθεί χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τα ίδια τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και παιδιά αλλά ούτε και με τις εξειδικευμένες ΜΚΟ και τις Γυναικείες Οργανώσεις που προσπαθούν να τους παρέχουν υπηρεσίες προστασίας και υποστήριξης.
    Με λύπη διαπιστώνουμε πως αγνοείται ή παραβλέπεται το σύνολο σχεδόν των Συστάσεων που περιλαμβάνει η «Έκθεση αξιολόγησης (βάσης) της GREVIO για τα νομοθετικά και άλλα μέτρα που θέτουν σε εφαρμογή τις διατάξεις της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) – ΕΛΛΑΔΑ», η οποία δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (https://www.coe.int/en/web/istanbul-convention/greece) στις 14 Νοεμβρίου 2023 αλλά είχε τεθεί σε γνώση των Ελληνικών Αρχών από το καλοκαίρι του 2023.

    Ζητάμε την διεξαγωγή ευρείας διαβούλευσης πριν από την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για την τροποποίηση του Ν.3500/2006, προκειμένου να εισαχθούν σε αυτόν κρίσιμες ρυθμίσεις που θα μπορούσαν πράγματι να εκσυγχρονίσουν το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία και υποστήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και να προληφθεί η μελλοντική θυματοποίηση (από τον δράστη) αλλά και η δευτερογενής θυματοποίηση που σήμερα υφίστανται τα θύματα ενδοοικογνειακής βίας από τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας των Αρχών και Φορέων που είναι αρμόδιοι για την προστασία και υποστήριξή τους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 22:55 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του απαράδεκτου νομοσχεδίου επειδή προάγει και βασίζεται στήν εμφυλη διάκριση, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, στοχοποιώντας τον άνδρα και θυματοποιώντας την γυναίκα βάζοντας ετσι βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας. Οι άνδρες δεν ειναι κακοποιητές, ουτε βιαστές, ουτε γυναικοκτόνοι.Αντίθετα ειναι εξαιρετικοι μπαμπάδες σε σημείο που θα τους ζήλευε η καλύτερη μητέρα. Δεν ειναι δυνατόν να τους βάζουμε ολους στο ιδιο τσουβάλι και να ξεχνάμε και να καλύπτουμε οτι η εγκληματικότητα εκ μέρους των γυναικών εχει εκτιναχτει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Σταματείστε να ακούτε τις φωνές που κινούνται μόνο απο συμφέρον.
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ!

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΩΣ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 22:13 | ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

    ΣΧΟΛΙΟ: Η ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων έχει ως βασικό καταστατικό της σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων, αλλά και των υπόλοιπων ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Από το 1992 μέχρι και σήμερα υλοποιεί ανελλιπώς προγράμματα παιδικής προστασίας.
    Σο παρόν νομοσχέδιο, φρονούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για βελτίωση αρκετών εκ των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Στον βαθμό δε που μας αντιστοιχεί, ως ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, θέτουμε στην παρούσα διαβούλευση τις σχετικές μας παρατηρήσεις και σχόλια, ελπίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων, όσοι συμμετέχουν σε αυτή, θα οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις υπάρχουν, αναμφίβολα, θετικές προτάσεις (ενδεικτικά οι προτεινόμενες διατάξεις στα άρθρα 38, 39, 40, 41, 42, 43 και άλλα του νομοσχεδίου, οι οποίες αυξάνουν το υφιστάμενο πλαίσιο ποινής, όταν η πράξη στρέφεται κατά ή τελείται ενώπιον ανηλίκου). Θεωρούμε, ωστόσο, χρέος μας να θίξουμε και να σχολιάσουμε κάποια από τα σημεία του, τα οποία μας προβληματίζουν.

    Παρατηρούμε αρχικά ότι αφενός είναι πολύ πρόσφατη η θέσπιση των Ν. 4619/2019 και Ν.4620/2019, με τους οποίους τέθηκαν σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, και αφετέρου ότι έχει μεσολαβήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η αναστολή λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων λόγω της πανδημίας. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι δεν υπάρχει στην παρούσα συγκυρία επαρκές δείγμα εφαρμογής στην πράξη της μέχρι σήμερα ισχύουσας ποινικής νομοθεσίας, ώστε να κρίνεται επιβεβλημένη μία σε τέτοιο βαθμό παρέμβαση στα δύο αυτά βασικά νομοθετήματα. Πολύ περισσότερο όταν τα τελευταία τέσσερα έτη, τα παραπάνω νομοθετήματα έχουν ήδη υποστεί αρκετές αλλαγές (βλ. Ν.4637/2019, 4855/2021, 4908/2021, 4947/2022 και 4985/2022) δημιουργώντας ανασφάλεια δικαίου στους πολίτες.

    Επιπλέον, το χρονικό περιθώριο του ενός μήνα που τέθηκε προς διαβούλευση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, χωρίς μάλιστα την συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, θεωρούμε ότι δεν είναι επαρκές: οι προτεινόμενες δομικές και εκτεταμένες αλλαγές σε κείμενα, όπως ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο για διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης (διαβούλευση που σύμφωνα με την από 8-12-2023 ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων δεν έλαβε χώρα).

    Σε κάθε περίπτωση, μας βρίσκει επιστημονικά αντίθετους κάθε αυστηροποίηση των ποινών σε ανηλίκους, όταν δεν έχει διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία και εφαρμογή εναλλακτικών αναμορφωτικών μέτρων. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος για δυσανάλογη συρρίκνωση θεμελιωδών εγγυήσεων και δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, πολλώ δε μάλλον των ανηλίκων που βαρύνονται με ποινικές διώξεις. Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η εγκληματικότητα ανηλίκων βαίνει αυξανόμενη, όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αντιστραφεί η τάση αυτή με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 21:27 | Δημήτρης

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του απαράδεκτου νομοσχεδίου επειδή προάγει και βασίζεται στήν εμφυλη διάκριση, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, στοχοποιώντας τον άνδρα και θυματοποιώντας την γυναίκα βάζοντας ετσι βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας. Οι άνδρες δεν ειναι κακοποιητές, ουτε βιαστές, ουτε γυναικοκτόνοι.Αντίθετα ειναι εξαιρετικοι μπαμπάδες σε σημείο που θα τους ζήλευε η καλύτερη μητέρα. Δεν ειναι δυνατόν να τους βαζουμε ολους στο ιδιο τσουβάλι και να ξεχνάμε και να καλύπτουμε οτι η εγκληματικότητα εκ μερους των γυναικών εχει εκτιναχτει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Σταματείστε να ακούτε τις φωνές που κινούνται μονο απο συμφέρον.
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ !

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΩΣ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ!

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 21:17 | Ναπολέων

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του απαράδεκτου νομοσχεδίου επειδή προάγει και βασίζεται στήν εμφυλη διάκριση, έρχεται σε αντίθεση με το αρθρο 4 του Συντάγματος, στοχοποιώντας τον ανδρα και θυματοποιώντας την γυναίκα βάζοντας ετσι βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας. Οι ανδρες δεν ειναι κακοποιητές, ουτε βιαστές, ουτε γυναικοκτόνοι.Αντίθετα ειναι εξαιρετικοι μπαμπάδες σε σημείο που θα τους ζήλευε η καλύτερη μητέρα. Δεν ειναι δυνατόν να τους βαζουμε ολους στο ιδιο τσουβάλι και να ξεχνάμε και να καλύπτουμε οτι η εγκληματικότητα εκ μερους των γυναικών εχει εκτιναχτει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Σταματείστε να ακούτε τις φωνές που κινούνται μονο απο συμφέρον.
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ!

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΩΣ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ !

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 19:57 | Αναστάσιος Κουτσουκος

    Η βία μέσα και έξω από τα σχολεία γήπεδα κλπ οφείλεται στο ναρκεμποριο σε αυτά
    Να μπει στο νομοσχέδιο όποιος καταγγέλει περιστατικό βίας ναρκεμποριου κατά ανηλίκων αναξαρτητως φύλου και ηλικίας μέσα και έξω από τα σχολεία γήπεδα κλπ
    Πρέπει να σπάσει η σιωπή, να καταγγείλουμε, τη βία κατά των νεων και γι αυτό πρέπει να υπάρχει και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο καινούργιο νομοσχέδιο το ακαταδίωκτο. Δηλαδή πια ο καθηγητής, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος που καταγγέλλει ένα περιστατικό, βίας ναρκεμποριου μέσα και έξω από τα σχολεία γήπεδα να έχει το ακαταδίωκτο επιτέλους τέλος
    Να πάψουν να φοβίζουν οι μαφιόζοι τα παιδιά μας
    Γιατί δεν τολμούν να τα βάλουν με τους ναρκεμπορους λένε άλλοι πολλοί πλέον

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 13:18 | ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Στην νέα αυτή τροποποίηση του Ποινικού κώδικα (την 13η) από όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία την εξουσία το 2019, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 7 του Συντάγματος, σε τουλάχιστον 2 άρθρα.

    – Άρθρο 4, δυνατότητα επιβολής της ποινής του τετελεσμένου εγκλήματος στον δράστη απόπειρας
    – Άρθρο 5, επιβολής της ποινής του αυτουργού ακόμα και στον απλό συνεργό

    Πολλές διατάξεις επιστρέφουν στην μορφή που είχαν πριν από 7 δεκαετίες.

    Η γενική λογική των αλλαγών αυτών είναι να οδηγούνται περισσότεροι άνθρωποι στις φυλακές για περισσότερο χρόνο και μικρότερα αδικήματα. Δεν έχουν καμία σχέση με σωφρονισμό.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 11:02 | Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού – Child Rights Advocacy Network (CRAN)

    Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες αποβλέπουν στην επιτάχυνση και στην ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης και στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, έχουν άμεσες συνέπειες στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που μετακινούνται.
    Στο πλαίσιο αυτό το Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού – Child Rights Advocacy Network (CRAN) , αποτελούμενο από τις οργανώσεις που συνυπογράφουν, συνδράμει στην παρούσα δημόσια διαβούλευση με σχόλια και προτάσεις για την βελτίωση του νομοσχεδίου.
    Οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να σημειώσουμε ότι οι προτεινόμενες δομικές και εκτεταμένες αλλαγές σε κείμενα όπως ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο για διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 10:15 | Γ.Δ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
    Άρθρο 2
    Αντικείμενο
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Αντικατάσταση στο σημείο βα)…της ανηλικότητας των θυμάτων, κυρίως των γυναικών…
    Με βα) …κυρίως των ανηλίκων θυμάτων…και Διαγραφή: κυρίως των γυναικών
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Οι ανήλικοι και κυρίως τα παιδιά θα πρέπει να είναι ο πρώτιστος στόχος προστασίας από κάθε μορφή ενδοοικογενειακής βίας (σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική). Αυτό απορρέει από μία πλειάδα διεθνών συμβάσεων αλλά και διατάξεων του Συντάγματος μας. Ενδεικτικά αναφέρονται:
    – το άρθρο 21 του Συντάγματος θεωρεί την οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους και θέτει την παιδική ηλικία υπό την προστασία του κράτους.
    – Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Διεθνής Σύμβαση ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο Χάρτης για των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
    Επιπλέον, το αντικείμενο του άρθρου 2 πρέπει να συνάδει με το υπό στοιχείο β) του άρθρου 1 Σκοπός «αποτελεσματικότερη προστασία της οικογένειας, των ανηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»
    Η αναγραφή κυρίως των γυναικών συνιστά ανεπίτρεπτη διάκριση λόγω φύλλου, η οποία αυτόματα προσδιορίζει τη γυναίκα ως θύμα και τον άνδρα ως θύτη ενδοοικογενειακής βίας. Μπορεί στις περιπτώσεις που τυγχάνουν δημοσιότητας να εμφανίζονται οι γυναίκες ως θύματα, δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι αριθμός των ανδρών θυμάτων ενώ είναι σημαντικός παραμένει σκοτεινός, καθώς οι άνδρες σπάνια καταγγέλλουν τη βία που υφίστανται (λεκτική ή σωματική) λόγω των κρατούντων κοινωνικών προτύπων και για την προστασία της οικογένειας από τη δημοσιότητα. Το γεγονός αυτό όμως δεν εξουσιοδοτεί το νομοθέτη να κατευθύνει την παρεχόμενη προστασία του νόμου κυρίως στις γυναίκες. Όλα τα θύματα, ανεξαρτήτως φύλλου έχουν την ίδια ανθρώπινη αξία, με βάση την αρχή της ισότητας και της αποφυγής των διακρίσεων.
    Η απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλλου προβλέπεται ενδεικτικά:
    – Το άρθρο 4 του Συντάγματος καθιερώνει την αρχή της ισότητας όλων των Ελλήνων ενώπιον του νόμου (παρ. 1) και τα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις Ελλήνων και Ελληνίδων. Δηλαδή την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές ή παρόμοιες συνθήκες και αποκλείει την έκδηλα άνιση μεταχείριση.
    – Το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ κατοχυρώνει το δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής κάθε προσώπου, ενώ το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ καθιερώνει επίσης την αρχή της ισότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλής, χρώματος , γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, συμμετοχής σε εθνική μειονότητα, περιουσία, γέννησης ή άλλης κατάστασης.

  • 27 Δεκεμβρίου 2023, 10:25 | Βαιος

    Το νομοσχέδιο σας είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό, προωθεί το φυλετικό μίσος και καταρρακώνει τα δικαιώματα των ανδρών που ήδη είναι στον πάτο. Και οι άνδρες κακοποιούνται. Οι χωρισμένοι πατεράδες δεν βλέπουμε καν τα παιδιά μας αλλά δεν βλέπω να το κάνει κάποιος θέμα αυτό σε νομοσχέδιο. δε βλέπω πουθενά να αναφέρεται ο όρος γονική αποξένωση που βιώνομαι στο πετσί μας εμείς οι άνδρες. Εφαρμόστε τον νόμο 4800 και μη κάνετε πιο δύσκολη τη ζωή των ανδρών είναι ήδη πολύ δύσκολη με την αδικία που περνάμε από τη δικαιοσύνη.

  • 26 Δεκεμβρίου 2023, 13:12 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΔΡΑΛΗΣ

    Επαναφορά των διατάξεων περί κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκεύματος

    Είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά σε ισχύ των άρθρων 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα περί κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων αντίστοιχα, για τη διασφάλιση της θρησκευτικής και κοινωνικής ειρήνης.
    Με την κατάργησή τους από το Ν. 4619/2019 ο πολίτης, ανεξαρτήτου θρησκεύματος δεν έχει ποινική και αντιστοίχως αστική προστασία από την κακόβουλη εξύβριση των ιερών του. Για πολλούς πολίτες, η πίστη είναι ιερότερη από την προσωπική τους τιμή, ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς τους, η οποία προστατεύεται μεν από άλλες διατάξεις των εγκλημάτων κατά της τιμής, αλλά ανεπαρκώς αφού δεν περιλαμβάνει τη θρησκευτική τιμή.
    Οι υβριστές των θείων, σκοπό έχουν ως επί των πλείστον την υποτίμηση της θρησκευτικής πίστης του συμπολίτη τους, τον οποίο αντί να προσβάλουν ευθέως με παράβαση της ποινικής διατάξεως της εξύβρισης, τον προσβάλλουν πλαγίως, αλλά πιο βάναυσα, υβρίζοντας τη σημαντικότερη πτυχή της προσωπικότητάς του, τη θρησκευτική του συνείδηση, η οποία προστατεύεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος και επομένως θα έπρεπε να προστατεύεται και με ποινικές διατάξεις.
    Επιπλέον, οι συγκεκριμένες διατάξεις σκοπό είχαν τη διασφάλιση της θρησκευτικής ειρήνης, ώστε να αποφεύγονται αυτοδικίες απέναντι στους βλάσφημους και προστάτευαν την κακόβουλη καθύβριση και όχι την αντίρρηση ή την κριτική στα θρησκεύματα.
    Μάλιστα, οι ως άνω καταργημένες διατάξεις ήταν θρησκευτικά ουδέτερες, παρά την αβάσιμη επιχειρηματολογία των επικριτών τους, διότι τιμωρούσαν την εξύβριση όχι μόνο της χριστιανικής πίστης, αλλά όλων των γνωστών θρησκευμάτων.
    Το γεγονός ότι από όλα τα θρησκεύματα, οι παραβάτες υβρίζουν σχεδόν αποκλειστικά τα ιερά των χριστιανών και μάλιστα αισθάνονται την ανάγκη να το πράξουν κακόβουλα και ατιμώρητα, δεν ακυρώνει τη θρησκευτική ουδετερότητα της διάταξης. Αυτή η θλιβερή αποκλειστικότητα συμβαίνει, διότι από διάφορους κύκλους καλλιεργείται κλίμα μισαλλοδοξίας κατά των χριστιανών. Αντιθέτως, οι ευσυνείδητοι χριστιανοί έχουν ως αρχή να σέβονται όλους τους ανθρώπους, ασκώντας μόνο καλόπιστη κριτική στα άλλα πιστεύματα και όχι πεζοδρομιακές ύβρεις.
    Ένα κράτος δικαίου και μία πολιτισμένη κοινωνία, η οποία θέλει να έχει πολίτες με ακέραιο χαρακτήρα και πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι απαράδεκτο να ανέχεται ατιμωρητί την εξύβριση των ιερών, γνώρισμα ανθρώπων με μισαλλοδοξία και έλλειψη σεβασμού των συνανθρώπων τους.
    Τέλος, υπάρχει και η πνευματική πτυχή του ζητήματος, με την αναπόφευκτη ευθύνη όσων από θέσεως εξουσίας ανέχονται την εξύβριση του Θεού στον Οποίον ορκίζονται (!), η οποία πτυχή απλώς αναφέρεται χωρίς περαιτέρω ανάλυση, μήπως ενεργοποιήσει τις – ναρκωμένες στο βωμό της «πολιτικής ορθότητας» – συνειδήσεις κάποιων εκ της πλειοψηφούσας παράταξης του νομοθετικού σώματος.

    Χαράλαμπος Άνδραλης
    Δικηγόρος

  • 21 Δεκεμβρίου 2023, 17:02 | Βαιος

    Εκφράζετε σαν κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο την καταπάτηση των δικαιωμάτων του άνδρα και το μίσος απέναντι σε αυτόν. Ποινικοποιείστε την γονική αποξένωση. Εφαρμόστε τον νόμο 4800 για τη σύνεπιμελεια. Ο άνδρας πατέρας και τα παιδιά μας υποφέρουν από την γονικη αποξένωση. Η βία δεν έχει φύλο!

  • 21 Δεκεμβρίου 2023, 14:43 | Γιάννης Μίχος

    Θα ήθελα να κάνω μερικές σύντομες παρατηρήσεις με αφορμή μια ακόμη «ριζοσπαστική» μεταρρύθμιση του ποινικού μας συστήματος. Αυτή ακολουθεί την προηγούμενη «ριζοσπαστική» αλλαγή του 2019, η οποία ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες πριν το κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.
    1. Το ποινικό σύστημα, πέρα από σειρά διατάξεων, είναι μια καθημερινή πραγματικότητα που απασχολεί πολύ προσωπικό και επηρεάζει την ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Στοιχεία για την πραγματικότητα του ποινικού συστήματος υπάρχουν ελάχιστα. Αν αναζητήσει κανείς στοιχεία, θα διαπιστώσει ένα μεγάλο κενό. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα ιδρύθηκε με το π.δ. 47/2022 και υπό τον τίτλο «Συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία του Γραφείου Συλλογής και Επεξεργασίας Δικαστικών Στατιστικών Στοιχείων στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης» (ΦΕΚ Α’/114/17-06-2022), σχετικό γραφείο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
    2. Από την πρόχειρη έρευνα στην ιστοσελίδα του υπουργείου δικαιοσύνης βρέθηκαν στοιχεία για το έτος 2022 και το πρώτο εξάμηνο 2016. Μια πρόχειρη μελέτη των στοιχείων αυτών οδηγεί σε εντυπωσιακές διαπιστώσεις.
    – Το πρώτο εξάμηνο του 2016 συζητήθηκαν από όλα τα πρωτοβάθμια ποινικά δικαστήρια της χώρας 55.860 υποθέσεις. Από αυτές 26.112 ήταν καταδικαστικές, 17.432 αθωωτικές και 12.136 κατέληξαν σε οριστική παύση της δίωξης, αναρμοδιότητα, απόρριψη ως ανυποστήρικτη κλπ. Έξι χρόνια αργότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 συζητήθηκαν από όλα τα πρωτοβάθμια ποινικά δικαστήρια της χώρας 116.119 υποθέσεις. Από αυτές 56.903 ήταν καταδικαστικές, 41.248 αθωωτικές και 17.968 κατέληξαν σε οριστική παύση της δίωξης, αναρμοδιότητα, απόρριψη ως ανυποστήρικτη κλπ. Την ίδια περίοδο αναβλήθηκαν ή διακόπηκαν 83.933 υποθέσεις που είχαν φθάσει στο ακροατήριο. Με βάση τα (λίγα) διαθέσιμα στοιχεία υπήρξε, μεταξύ 2016 και 2022, μια αύξηση κατά 100% στις εργασίες των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων. Χωρίς μια ουσιαστική και συστηματική προσπάθεια κατανόησης του τι συνέβη, κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης δεν έχει πολύ νόημα.
    – Ο αριθμός των υποθέσεων είναι μεγάλος και σε απόλυτους αριθμούς: Το 2022, σε ένα μόλις εξάμηνο σχεδόν 2 στους 100 κατοίκους αυτής της χώρας (116.119 + 83933 = 200.052) βρέθηκαν στο εδώλιο πρωτοβαθμίου δικαστηρίου. Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια της διάχυτης ποινικοποίησης της ελληνικής έννομης τάξης. Η απειλή ποινής, συνήθως στερητικής της ελευθερίας και σπανιότερα προστίμου, συναντάται σε κάθε ρύθμιση οποιουδήποτε θέματος. Όμως συχνά, όταν η χρήση της απειλής γίνεται πληθωριστική, αυτό της στερεί σοβαρότητα, την ευτελίζει και επομένως μειώνει τόσο την γενικοπροληπτική όσο και την ειδικοπροληπτική λειτουργία της ποινής.
    – Αυτό που προκύπτει σαν σταθερά του ποινικού μας συστήματος, και αυτό διαχρονικά, είναι ότι το ποσοστό των καταδικαστικών αποφάσεων στο ακροατήριο αντιστοιχεί σε μόλις 50% από τις υποθέσεις που δικάσθηκαν. Αυτό το ποσοστό είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι οι μισές υποθέσεις δεν χρειαζόταν να φθάσουν στο ακροατήριο ή ότι έφθασαν με μέτρια προεργασία, με αποτέλεσμα την αθώωση του/των κατηγορούμενου/ων. Αυτό επίσης σημαίνει ότι είτε χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν χωρίς λόγο, είτε ότι πολλοί ένοχοι διέφυγαν της ποινής. Χωρίς μια ουσιαστική και συστηματική προσπάθεια κατανόησης και αυτής της παραμέτρου, κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης δεν έχει πολύ νόημα.
    – Νομίζω, ότι μόνο αν έχει κανείς στην διάθεση του τα πραγματικά δεδομένα της λειτουργίας του ποινικού συστήματος μπορεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, αλλιώς οι όποιες παρεμβάσεις στηρίζονται σε πρόχειρες και υποκειμενικές εντυπώσεις και σε ανομολόγητες προτεραιότητες-εξυπηρετήσεις.
    Ελπίζω οι παρατηρήσεις αυτές να φανούν χρήσιμες

  • 21 Δεκεμβρίου 2023, 12:12 | JOANNA

    Nα εισαχθεί η γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα του ΠΚ με ιδιαίτερη ποινική απαξία, να μην υπάρχουν ελαφρυντικά όπως “πρότερος έντιμος βίος” όταν υπήρξαν στο παρελθόν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είτε κατά του θύματος είτε σε τρίτα πρόσωπα. Αφαίρεση της επιμέλειας και της γονικής μέριμνας των τέκνων των θυμάτων από τον δράστη. Πλήρη οικονομική απαλλαγή από τα έξοδα των δικαστηρίων για την οικογένεια του θύματος. Στην περίπτωση που το θύμα είχε παιδί ο νομοθέτης θα πρέπει να προβλέπει ειδική μέριμνα για αυτά και σε κάθε περίπτωση ο Εισαγγελέας που διαπιστώνει την ύπαρξη ανήλικων ή οικονομικά μη αυτοδύναμων ενηλίκων τέκνων του θύματος οφείλει, σε κάθε στάδιο και επίπεδο της διαδικασίας, να ζητήσει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για την εξασφάλιση της αστικής αποζημίωσης της ζημίας που υπέστησαν τα τέκνα του θύματος.

  • 20 Δεκεμβρίου 2023, 09:15 | Ευάγγελος Μ

    Δυστυχώς, το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ο,τι πιο μίσανδρο έχει βγει ποτέ σε νομοσχέδιο σε τούτον εδώ τον τόπο. Προδικάζει ότι όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες, αφαιρεί όλα τα δικαιώματα του πατέρα με άρθρα που αφήνουν παραθυράκια στη μητέρα να μη δίνει το παιδί στις καθορισμένες ημερομηνίες, προνοεί για δομές που αφορούν μόνο για τις γυναίκες και τις κόρες (χαρακτηριστικά ότι τα αρσενικά παιδιά μπορούν να είναι με τη μητέρα τους μέχρι τα 12, ενώ οι κόρες μέχρι τα 18).

    Τα περισσότερα άρθρα είναι ντροπιαστικά για την κοινωνία μας, είναι σεξιστικά και στερούν από το 50% των ανθρώπων αυτής της χώρας βασικά συνταγματικά τους δικαιώματα. Λυπάμαι πολύ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2023, 22:17 | Δώρα

    2022 – Γυναικοκτονίες ΜΟΝΟ στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας
    4 τελεσμένες: 21 γυναίκες, 1 έφηβη και 2 κορίτσια
    21 απόπειρες: 20 γυναίκες κι 1 κορίτσιΆγνωστος ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες από δράστη εκτός οικογενειακού πλαισίου.
    Πώς τολμούν κάποιοι να αμφισβητούν τα θύματα;Πώς αμφισβητούν τις νεκρές.Ευκολο να καταλάβει κάποιος το γιατί.Προχωρηστε αμεσα το νομοσχεδιο!Και πιο αυστηρες ποινες,όχι άλλα χαδια στους κακοποιητές

  • 19 Δεκεμβρίου 2023, 16:19 | ΒΑΙΟΣ ΔΗΜΗΝΙΚΟΣ

    Συγχαρητήρια για αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα που προωθεί το μίσος και τα στερεότυπα απέναντι στους άνδρες τον φυλετικό πόλεμο και καταπατάει κάθε δικαιωμα του άντρα. Καμία αναφορα στη γονική αποξένωση, στις ψεύτικες καταγγελίες απέναντι στους πατεράδες από τις μητέρες. Η γονική αποξένωση είναι παιδική κακοποίηση και πρέπει να έχει νομικές συνέπειες.

  • 19 Δεκεμβρίου 2023, 14:01 | Σκιαδόπουλος Νικόλαος

    Συγχαρητήρια υπουργέ ,για τη πρωτοβουλια να τροποποιησετε τον νομο του 2006 για ενδοοικογενειακη μιας και οι αναγκες ειναι τεραστιες για τροποποίηση συμφωνα με την κατασταση που επικρατει τα τελευταία χρόνια.Δώστε περισσοτερα εφοδια στους δικαστές ,ετσι ωστε με τις δικαστικές αποφάσεις να προστατεύονται τα θύματα.
    Επίσης, με περίσσια χαρά είδαμε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού με μια επιζήσασα κακοποιημενη γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας.Αν και αρσενικού γένους εγώ ,μεγαλώνω κορίτσια,2 φοιτήτριες,για τις οποίες φοβάμαι τόσο πολύ,όσο να είναι με αυτά που γίνονται ,είναι να μη φοβάσαι;΄Γυναίκες μας γέννησαν,γυναίκες μας έθρεψαν,πολλοί γυναίκες μεγαλώνουμε και ειλικρινα απορώ με αυτά που τους κάνουν.Είχαμε ανάγκη να δούμε αυτό το «πρόσωπο» της κυβέρνησης.Προχωρήστε

  • 17 Δεκεμβρίου 2023, 16:44 | Δημήτρης Κ.

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργο για την συνεντευξη που πήρε απο την «κακοποιημένη γυναικα» . Συγχαρητήρια και στον υπουργό Δικαιοσύνης που εκανε οτι μπορούσε για να μας μείνει αξέχαστος !
    Με αυτό το νομοσχέδιο καταφέρατε να φιάξετε (αν και ανδρες) το πιό μίσανδρο και επικίνδυνο νομοσχέδιο που εχει γίνει ποτέ, μη δίνοντας ουσιαστικές λύσεις αλλα προκαλώντας αντιδράσεις οι οποίες θα φέρουν ολέθρια αποτελέσματα. Το μόνο που μπορεί να κάνει ειναι να διχάσει τα 2 φύλα, κατι που φαίνεται ήδη ξεκάθαρα απο τα σχόλια, γιατι η μεθόδευση να καθορίζεται ο θύτης και το θύμα ανάλογα με το φύλο ειναι ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ. Μαζέψτε άμεσα τις φεμινίστριες που γεμίσατε τα Υπουργεία και τήν χειραγώγησή τους,τα κανάλια που επαναλαμβάνουν την φωνή τους σαν παπαγάλοι και ασχοληθείτε με τήν πραγματικες διάστασεις του θέματος για τις οποίες ειστε πλήρως ενημερωμένοι.
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

  • 16 Δεκεμβρίου 2023, 14:39 | Μανώλης

    ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΜΙΣΑΝΔΡΟ, ΑΔΙΚΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΘΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ «ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΩΝ» ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΑΛΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ..

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ .

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 08:47 | Π.Δ

    Σχετικά με την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για αυτούς που κατέχουν ή θέλουν να κατέχουν ράτσες σκύλων με δολοφονικά ένστικτα .
    Άμεσα διάταξη που να εξετάζεται η καταλληλότητα τους να έχουν αυτά τα σκυλιά .

    Δεν είναι δυνατόν π.χ για να είσαι προπονητής να σου ζητούν βεβαίωση ακόμη και από ψυχίατρο (πολύ σωστά) και για να κατέχεις και εκπαιδεύσεις (όσο μπορεί να εκπαιδεύσεις δολοφονικά ένστικτα) τέτοια επικίνδυνα σκυλιά να μην απαιτείται τίποτα !!!!!!!!!!!!!

  • 15 Δεκεμβρίου 2023, 08:50 | Π.Δ

    ΩΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ.

    Όσοι κατέχουν ή πρόκειται να κατέχουν σκυλιά – ράτσες με δολοφονικά ένστικτα , υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν : εκπαίδευση – πιστοποίηση και βεβαίωση από αρμόδιο φορέα ότι είναι ικανοί και μπορούν να τα έχουν να τα εκπαιδεύσουν και να είναι ασφαλή.

    Το καλύτερο είναι να απαγορευτούν οι ράτσες αυτές , που σε κάθε ανίδεου , κομπλεξικού και ανεύθυνου τα χέρια, μπορεί να γίνουν δολοφονικές .
    Τα άγρια ένστικτα των σκυλιών αυτών ούτε εκπαιδεύονται , ούτε χάνονται απλά καταλαγιάζονται και ανα πάσα στιγμή , ανάλογα τις συνθήκες εκδηλώνονται..

    Είναι πολλά τα περιστατικά που το αποδεικνύουν αυτό

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 19:29 | Αθανάσιος Γεωργίου

    Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
    Συγχωρείστε μου το όποιο λάθος ή ανακρίβεια στα παρακάτω μιας και δεν είμαι νομικός.
    θα ήθελα να θίξω ένα θέμα που νομίζω δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, και πιστεύω ότι θα έπρεπε να διορθωθεί γιατί προξενεί στρεβλώσεις στην απόνομή δικαιοσύνης και μια ιδιότυπη ατιμωρησία βασισμένη -κυρίως- στους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας.
    Αναφέρομαι στην έννοια του ‘αυτοφώρου’ που είναι ίση με 24 ώρες από την τέλεση ενός αδικήματος ή την υποβολή μιας μήνυσης. Ακούμε συνέχεια ότι κάποιος κρύφτηκε επιτυχώς για 24 ώρες από την αστυνομία, εμφανίζεται αμέσως μετά την παρέλευση του 24ώρου, οπότε δεν συλλαμβάνεται και ορίζεται τακτική δικάσιμος (μερικά χρόνια μετά), για το έγκλημά του. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν και ποιές είναι οι εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα. Στη διάρκεια των ετών μέχρι τη δίκη του (αν γίνει και δεν πάρει αναβολή, -τουλάχιστον στο παρόν σχέδιο νόμου η δυνατότητα αυτή περιορίζεται) ο υπόδικος κυκλοφορεί ελεύθερος και μπορεί να ξανακάνει οτιδήποτε έκνομο θέλει, όπως και να υπονομεύσει την τελική έκβαση της δίκης του με διάφορους τρόπους.
    Η έννοια του 24ωρου ‘παράθυρου΄ σύλληψης μοιάζει με ένα θεσμοθετημένο παιχνίδι γάτας-ποντικού, όπου εάν ο ποντικός είναι αρκετά πονηρός και καταφέρει να διαφύγει της γάτας (αστυνομία) για 24 ώρες, τότε ανταμείβεται με πολλαπλάσιο χρόνο ελευθερίας και ατιμωρησίας ή και ακόμη οριστικής ατιμωρησίας.
    Πιστεύω ότι το ‘αυτόφωρο’ θα πρέπει να καταργηθεί γιατί συμβάλλει στην μειωμένη και στρεβλή απονομή δικαιοσύνης.
    Ευχαριστώ.

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 16:03 | Ηλιάνα Γ.

    Υπουργέ συγχαρητήρια,και πιο αυστηρα για την ενδοοικογενειακή βία,εχει ξεφυγει η κατάσταση.Μπράβο σας

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 15:24 | Σαββας

    Άκρως επικίνδυνο νομοσχέδιο, χωρίς διατάξεις που να αποσκοπούν σε ουσιαστική επιλυση των προβλημάτων, μια επιφανειακή αυστηροποίηση που θα βρει αντιθετα αποτελέσματα, αλλα και με διαταξεις αντισυνταγματικές. Ευελπιστω να μην ψηφιστει, καθώς ειναι ενα σχέδιο εμφανως προβληματικό, χωρις καμια επιστημονική προσεγγιση των κανονων (και ως προς την συστηματική ενταξη τους στον ΠΚ και στον ΚΠΔ), καμια αναλογικοτητα ποινών και επιβαρυντική για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Θα είναι, εκτός απο ατελέσφορο, και μια αχρείαστη πρόκληση για την ελληνική έννομη τάξη.

  • 14 Δεκεμβρίου 2023, 14:19 | Αλεξανδρος Μ

    Οταν απο το 2ο κι ολας αρθρο διαβαζει κανεις για την αναδιαμορφωση των αρθρων, εκφράσεις οπως «των θυμάτων, κυρίως των γυναικών» αντιλαμβανομαστε αμεσως πως ότι ακολουθησει θα ειναι μια φεμινοκεντρικη αναθεωρηση των νομων και οχι μια νομοθεσια δικαιη και αμεροληπτη. Υπαρχουν ανω των 300 μελετων απο διαφορα πανεπιστημια παγκοσμιως που δειχνουν ξεκαθαρα οτι η ενδοοικογενειακη βια ειναι ισοποση μεταξυ των φυλων. Η εξωφθαλμη σεξιστικη διακριση που επιχειρειται με το καλημερα εις βαρος των ανδρων , εκτος απο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ , ερχεται και σε αντιθεση και με τον αντιρατσιστικο νομο περι διακρισεων λογω φυλου.

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 13:13 | ΑΡΗΣ

    Ευχαριστούμε όλες τις μητέρες αλλά και τις νέες κοπέλες ιδίως!! που έκαναν ενα τιτάνιο αγώνα για να ψηφιστεί η Ισότητα γονέων- συνεπιμέλεια τέκνων.

    Αυτές αναγκασαν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να συρθεί στην ψήφιση του 4800/2021, εναν νόμο που στην πράξη δεν άλλαξε τίποτα ως φάνηκε σε θέματα ισότητας.

    Ο δε αριθμός τους στις συγκεντρώσεις του συλλογου συνεπιμέλεια ήταν πολλαπλάσιος απο τους δήθεν πατεράδες θύματα.

    Οι γυναίκες και ίδίως οι νέες Ελληνίδες θα ξαναφέρουν την πλήρη αποδομηση του ψευδονόμου Τσιάρα και αυτου του τερατουργήματος που έφερε ο τωρινός Υπουργός και προσπαθει να ποινικοποιήσει την ιδίοτητα του πατέρα. Οι περισσότερες το ζήσανε με τους δικούς τους πατεράδες, την αποξένωση που εζησαν, τα ψέματα, την εχθρικη Νομολογία εποχής Θάνου και αυτο ως φαίνεται τις πεισμώνει ακόμα περισσότερο και δεν κάνουν πίσω.

    Εχω περισσότερη εμπιστοσύνη στις γυναίκες σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές του δράματος ανηλίκων με την μορφή δικηγόρων που προστατευουν τις δηθεν κακοποιημένες , όλα βεβαίως υπερ της αυξησης της δικηγορικής ύλης
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΕΣ

  • 13 Δεκεμβρίου 2023, 11:18 | Ιορδάνης

    Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση το 2011 στην Κωνσταντινούπολη και ακολούθησε η κύρωση της Σύμβασης με τον Ν. 4531/2018 μαζί με τον εφαρμοστικό της νόμο ώστε να είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Η GREVIO ανακοίνωσε το πόρισμα της το Νοέμβριο 2023.

    Το πόρισμα θα σας βοηθήσει πολύ για το πως θα νομοθετήσετε.

    θα ανταποκρινόμαστε σαν χώρα σε αυτα που έχουν ψηφιστεί και πρέπει να ακολουθήσουμε για να είμαστε εντάξει με τους «έξω» μιας και υπάρχει έλεγχος ως προς την εφαρμογή από μέρους μας.

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 21:45 | ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ,ΆΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓH,Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ GREVIO, EΙΔΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ.ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ.

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 16:38 | Un Avvocato

    Γενική τοποθέτηση. Χάλια! Μαύρα χάλια!
    Αυτό το νομοσχέδιο παρά τις έλαχιστες σωστές αλλαγές που έχει κρίνεται αρνητικά συνολικά. Όχι μόνο οι διατάξεις του ουσιαστικού ποινικού αλλά και οι δικονομικές διατάξεις είναι απαράδεκτες. (θα αναφερθώ ειδικότερα στα διάφορα άρθρα στην οικεία θέση).Είναι φανερό ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει φτιαχτεί από ανθρώπους που έχουν δυστυχώς ελλιπή γνώση του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας ή/και που στόχος τους είναι να διευκολύνουν το έργο τους επειδή είναι δικαστές ή εισαγγελείς με απαράδεκτες όμως ρυθμίσεις που προσβάλουν όχι μόνο διεθνή κείμενα και συνθήκες αλλά και συνταγματικά δικαιώματα του κατηγορουμένου. Το ότι μερικές από τις ρυθμίσεις υπήρξαν και στο παρελθόν και η πράξη τις απέρριψε δεν μας ενδιαφέρει; Ή μήπως πρέπει με κάθε τρόπο να δείξουμε ότι εμείς δήθεν ξέρουμε πώς να φτιάξουμε δήθεν νόμους και δικαιοσύνη ενώ όλοι οι προηγούμενοι δεν ήξεραν; Ή μήπως πρέπει να επιβάλουμε με το έτσι θέλω αποτυχημένες και άδικες ρυθμίσεις; Αν κάποιος θέλει επιτάχυνση να προσλάβει περισσότερους εισαγγελείς και δικαστές. Αν θέλω το αυτοκίνητό μου να πηγαίνει γρηγορότερα δεν βγάζω τους προφυλακτήρες τις ζώνες ασφαλείας τις πόρτες κλπ. Επιτάχυνση με προσβολή συνταγματικών και διεθνών υποχρεώσεων αλλά και της κοινής λογικής δεν γίνεται. Φτάνει με τους φωστήρες στην Ελλάδα!

  • 12 Δεκεμβρίου 2023, 03:36 | Παυλος Γ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 99. Προσθήκη 23Α ΣΤΟΝ ν.3500/2006
    ——————————————————————————————
    Αυτή η προσθήκη προδικάζει και υπονοεί οτι ΜΟΝΟ γυναικες πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας προτρέποντας το δικαστήριο να μεροληπτεί εναντιον των ανδρών ενω η βία των γυναικων αυξάνεται αλματωδώς χρησιμοποιώντας κυρίως μαχαίρια, καυστικά υγρά,ψαλίδια, σπαθιά ακόμα και τροχούς αυτοκινήτων για να βιαιοπραγήσουν εναντιον των ανδρών. Διερωτώμαι λοιπον πως αυτα τα γνωριζω μόνο εγω και εσεις δεν ξερετε τίποτα;; Τα ΜΜΕ απευθύνονται σε ολους ακομα και οταν τα περιστατικα περνουν «στά ψιλά».. Προσπαθειτε λοιπον να ψηφίσετε ενα αρθρο το οποιο βασίζεται στήν εμφυλη διάκριση, στήν ανιση και αδικη αντιμετώπιση των φύλων, στόν διχασμό, την απαξίωση και προσβολή του ανδρικου φύλου.
    Η βία ειναι καταδικαστέα απο οπου και αν προέρχεται και οφείλουμε να προστατεύουμε οσους την δέχονται, οχι να δημιουργούμε δομές μόνο για γυναίκες αγνοώντας τους ανδρες και τα παιδιά…Ασχοληθείτε λίγο σοβαρότερα και μην παρασύρεστε από ιδιοτελείς φωνές.

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ ! Δείτε τήν πραγματικότητα !
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 86
    ————————————
    Στα πλαίσια της ψυχολογικής βίας ειναι και η διάρρηξη σχέσεων τέκνου-γονεα, η οποία συνιστά βαρύτατη μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Για να περιοριστεί αυτό το τραγικό φαινόμενο πρέπει να εναρμονιστεί το αρθρο 6 του 3500/2006 με τό 1532 ΑΚ που ορίζει οτι μπορεί να εχει ως συνέπεια την αφαίρεση τής γονικής μέριμνας απο τόν γονιό που μεθοδεύει με δόλιους τρόπους την διάρρηξη των σχέσεων καθ οσον ειναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο.Αλλωστε πως ειναι δυνατον να ειναι αδίκημα στον Αστικό Κωδικα και να μην ειναι στον Ποινικο;;

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 98
    ————————————
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ το ακαταδίωκτο των επαγγελματιών «ψυχικης υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων λόγω πλήθους περιστατικων ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων που μπορεί να εχουν σοβαρότατες συνέπειες. Οι γνωματεύσεις να θεωρούνται εγκυρες μόνο αν εχουν επιληφθει με την εγκριση και των 2 γονέων ή εχει δοθει εντολή απο Δικαστική Αρχή.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β Αρθρο 26. Τροποποίηση του 169Α
    —————————————————————————
    Μία τροποποίηση που γεννά εύλογα ερωτήματα για το σκεπτικό του νομοθέτη.
    Μας ενδιαφέρει να σταματήσουν οι παραβιάσεις δικαστικων αποφάσεων ή οχι; Εάν μας ενδιαφέρει πώς εγκρίνετε να τις παραβιάζουν οι οικείοι της συνήθους υπόπτου που ειναι η μητέρα ; Αντι να επιβαλλετε βαριές ποινες γιά το αδίκημα
    και χωρίς αναστολές τους λέτε να εχουν συνεργούς τούς οικείους τους οι οποίοι δεν θα διώκονται;; Ειναι δυνατον;;
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

    Αρθρο 43. Επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης στο αδίκημα της υποχρέωσης διατροφής
    ——————————————-‐-‐————————–‐————————————————————————-
    Πριν επαναφέρετε την αυτεπάγγελτη δίωξη για τις διατροφές ΦΡΟΝΤΙΣΑΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥΣ;;
    Τήν εχετε αφήσει στην κρίση του Δικαστή και μας απειλείτε οτι θα μας βάλετε και φυλακή !
    Παρακολουθήστε πρώτα τίς δικ.αποφάσεις να δειτε πως αποφασίζονται οι διατροφές, με ποιό κριτήριο και πάντα ευνοώντας τις μητέρες οι οποίες διατροφές υπολογίζονται σε τεκμαρτά εισοδήματα που δηλώνουν οι ιδιες και οχι σε πραγματικά στοιχεία και σε πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Καμμία αναφορα και κανενας υπολογισμός γιά τα τυχον εξοδα που εχει ο πατέρας οταν πρόκειται να ταξιδεψει και να μεινει σε κάποιο ξενοδοχείο για να δει το παιδί του. Καμμία αναφορά για τυχον δάνειο που εχει παρει οπως και γιά ενοίκιο που πληρώνει.Καμμία απαίτηση τέλος από τον γονέα που εισπράττει την διατροφή να αποδείξει εάν τα χρήματα της διατροφής τα αναλώνει για τις ανάγκες του παιδιου. Με αποδείξεις ενος ή δύο μηνών δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να βγεί ασφαλές συμπέρασμα.Το σίγουρο ειναι οτι ο πατέρας εξακολουθει να αντιμετωπίζεται σαν χρηματοδότης και οτι η αλλαγή του νομου, η συνεπιμέλεια και η εναλλασσόμενη κατοικία καμμία αλλαγη δεν εφερε στον υπολογισμό τής διατροφής παρόλο που τα εξοδα του πατέρα αυξήθηκαν κατά πολύ λογω τής φροντίδας και διατροφής των παιδιών του.
    Σκυψτε στο προβλημα, ρυθμίστε το και μετα ψηφίστε την αυτεπάγγελτη δίωξη….

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΩΣ ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 21:59 | Ρένα Μ

    ΚΕΦ Δ άρθρο 43
    Το ζήτημα της διατροφής πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα και δίκαια και να μην το αφήνετε στην κρίση του δικαστή! Οι δικαστικές αποφάσεις επιδικάζουν διατροφές υπολογιζόμενες σε τεκμαρτά εισοδήματα κατά δήλωση των εναγουσών και όχι υπολογιζόμενα σε πραγματικά στοιχεία και σε πραγματικές ανάγκες των παιδιών! Οι μητέρες κατασκευάζουν έξοδα με σκοπό να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα αλλά υποστηρίζονται και με επιδόματα. Κανείς δε γνωρίζει εάν η διατροφή πηγαίνει πραγματικά στο παιδί ή οπουδήποτε αλλού. Συνήθως πηγαίνει σε ανελέητο δικαστικό πόλεμο εναντίον του πατέρα με σκοπό να μηδενιστεί η επικοινωνία του με το παιδί του! Τα χρήματα της διατροφής πρέπει να υπολογίζονται με βάση κάποιο σύστημα, να αφαιρούνται τα έξοδα του πατέρα όπως ενοίκια, δάνεια, διατροφή. Επιπλέον ο γονέας που εισπράττει τη διατροφή για λογαριασμό του παιδιού, να αποδεικνύει που ξοδεύτηκαν τα χρήματα, αν ξοδεύτηκαν για τις ανάγκες του παιδιού ή όχι.

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 21:37 | Ρένα Μ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 99
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ!
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ το παρόν νομοσχέδιο διότι εξαφανίζει κάθε έννοια δικαίου και ισότητας, υπονοεί ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει ως θύματα ΜΟΝΟ γυναίκες.
    Τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δίνουν 3πλάσιο νούμερο ( 203 γυναίκες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών από μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% έναντι 22% των γυναικών. Πρέπει να υπάρχουν δομές και για τους άνδρες και για τα παιδιά και όχι μόνο για γυναίκες! Οι πολίτες έχουν ανάγκη από δικαιοσύνη και πραγματική ισότητα!

  • 11 Δεκεμβρίου 2023, 21:23 | Ρένα Μ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ άρθρο 98
    Πάρα πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο από τους ειδικούς ψυχικής υγείας να γνωματεύουν ιδιοτελώς χωρίς καν να έχουν δει το παιδί, χωρίς την συναίνεση του έτερου γονέα, χωρίς εντολή από δικαστική αρχή!
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ οπωσδήποτε το ακαταδίωκτο των «Ειδικών Ψυχικής Υγείας» και των ψυχιάτρων! Είναι αναρίθμητα τα περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων!