Άρθρο 03: Τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα

1. Στο τέλος της τέταρτης παραγράφου του άρθρου 54 του Σωφρονιστικού Κώδικα που κυρώθηκε με τον ν. 2776/1999 προστίθενται τα εξής εδάφια:
«Ειδικοί περιοριστικοί όροι μπορεί να τεθούν στις παραπάνω κατηγορίες από το αρμόδιο όργανο ως προς την παρακολούθηση των κινήσεών τους από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ή τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων ή Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής. Όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, η παρακολούθηση του καταδίκου μπορεί να γίνεται με καταγραφή της γεωγραφικής θέσης του, μέσω συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης από την αρμόδια αρχή με τήρηση σχετικού αρχείου. Για την εφαρμογή του όρου αυτού απαιτείται η συναίνεση του καταδίκου.»
2. Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 56 του Σωφρονιστικού Κώδικα προστίθενται τα εξής:
«3. Τέτοιοι περιοριστικοί όροι μπορεί να είναι οι προβλεπόμενοι στις περιπτώσεις β, δ, στ. και η. της παραγράφου 3 του άρθρου 100 ΠΚ, διαζευκτικά ή σωρευτικά.»
3. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 56 του Σωφρονιστικού Κώδικα προστίθενται τα εξής:
«Όταν ο κατάδικος εκτίει ποινή ισόβιας ή εικοσιπενταετούς πρόσκαιρης κάθειρξης, η άδεια μπορεί να χορηγείται με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού ή του εντοπισμού των κινήσεων με ηλεκτρονική επιτήρηση. Για την εφαρμογή του όρου αυτού απαιτείται η συναίνεση του καταδίκου.»
4. Μετά την παράγραφο 5 του άρθρου 56 του Σωφρονιστικού Κώδικα προστίθεται νέα παράγραφος 6, ως εξής:
6. Ως προς την έννοια και τις ειδικές ρυθμίσεις εφαρμογής του κατ’ οίκον περιορισμού και του εντοπισμού των κινήσεων με ηλεκτρονική επιτήρηση εφαρμόζονται αντίστοιχα οι ρυθμίσεις της παραγράφου 1, των εδαφίων 1 και 3 της παραγράφου 3 και των εδαφίων 1 και 6 της παραγράφου 5 του άρθρου 283Α ΚΠΔ. Ο κατάδικος σε βάρος του οποίου επιβλήθηκε ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού ή του εντοπισμού των κινήσεων με ηλεκτρονική επιτήρηση, αφού καταβληθούν τα έξοδα που ορίστηκαν από το αρμόδιο συμβούλιο οδηγείται στο όργανο που έχει οριστεί για την προσαρμογή του τεχνικού μέσου επιτήρησης, με τη σχετική απόφαση του συμβουλίου. Εάν στο κατάστημα κράτησης στο οποίο επιβλήθηκε ο όρος δεν είναι αυτό δυνατόν, ο κατάδικος μετάγεται χωρίς αναβολή, με απόφαση του ίδιου συμβουλίου στο πλησιέστερο κατάστημα κράτησης στο οποίο λειτουργεί το όργανο αυτό. Αφού προσαρμοσθεί και ενεργοποιηθεί ο τεχνικός εξοπλισμός για την ηλεκτρονική επιτήρηση, οδηγείται στον προκαθορισμένο χώρο, ενώ συντάσσεται έκθεση, αντίγραφο της οποίας εντάσσεται στον ατομικό φάκελο (μητρώο) του καταδίκου.