Άρθρο 03:

1. Αν υπάρχει κίνδυνος μη ορθής εφαρμογής ή εγκατάστασης ή λειτουργίας του συστήματος, ο ανάδοχος ειδοποιεί αμέσως τα αρμόδια όργανα που επέβαλαν τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης, προκειμένου να ανακληθεί η διάταξη, η απόφαση ή το βούλευμα, καθώς και α) την αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλειας , β) το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπάγεται η δηλωθείσα κατοικία του επιτηρουμένου και γ) την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας. Στην περίπτωση αυτή και μέχρι την κατά τα ανωτέρω ανάκληση συνεχίζεται η κράτηση του υποδίκου ή καταδίκου, ενώ ο ανάδοχος οφείλει να επιστρέψει την καταβληθείσα δαπάνη.
2. Ως παραβίαση του περιορισμού κατ΄οίκον με ηλεκτρονική επιτήρηση, την οποία οφείλει να διαπιστώνει ο ανάδοχος, θεωρείται: α) η απουσία σήματος από τον καθορισμένο χώρο για χρόνο που υπερβαίνει τα πέντε λεπτά, β) η καταστροφή ή αποσύνδεση της συσκευής επιτήρησης ή γ) η απειλή ή χρήση βίας κατά του προσωπικού του αναδόχου ή η άρνηση συνεργασίας με αυτό. Σε περίπτωση παρακολούθησης της παραμονής του αιτούντος στην κατοικία του, αν διαπιστωθεί απουσία σήματος, καταστροφή ή αποσύνδεση της συσκευής επιτήρησης, ο ανάδοχος οφείλει να τηλεφωνήσει εντός πέντε λεπτών στον επιτηρούμενο και αν δεν απαντήσει ο ίδιος, ο ανάδοχος οφείλει εντός πέντε λεπτών να ειδοποιήσει τις αστυνομικές αρχές και την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ειδικότερα ειδοποιεί α) την αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλειας , β) το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπάγεται η δηλωθείσα κατοικία του επιτηρούμενου και γ) την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας. Σε περίπτωση παρακολούθησης της κίνησης του επιτηρούμενου εκτός της κατοικίας του, o ανάδοχος οφείλει να ειδοποιήσει τις ανωτέρω αστυνομικές αρχές, την αρμόδια Διεύθυνση Ασφαλείας της περιοχής όπου εντοπίστηκε η πλέον πρόσφατη θέση του επιτηρούμενου και την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας. Αν διαπιστωθεί απειλή ή χρήσης βίας κατά του προσωπικού του αναδόχου ή άρνηση συνεργασίας με αυτό, ο τελευταίος ειδοποιεί αμέσως τις ανωτέρω αστυνομικές αρχές και την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας.
3. Αν υπάρχουν υπόνοιες του αναδόχου ότι έγιναν παρεμβάσεις ή απόπειρα καταστροφής ή αφαίρεσης του συστήματος επιτήρησης ή αλλοίωσης των συναφών με την επιτήρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο ανάδοχος :
α) σε περίπτωση παρακολούθησης της παραμονής του αιτούντος στην κατοικία του, καλεί στο τηλέφωνο τον επιτηρούμενο για να ελέγξει αν αυτός βρίσκεται στην κατοικία του και τον επισκέπτεται εκεί για να διαπιστώσει αν έγιναν παρεμβάσεις ή απόπειρα καταστροφής ή αφαίρεσης της συσκευής επιτήρησης ή αλλοίωσης των συναφών με την επιτήρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αν ο επιτηρούμενος δεν απαντά ή διαπιστώνονται οι ανωτέρω ενέργειες, ο ανάδοχος ειδοποιεί την αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλειας , το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπάγεται η δηλωθείσα κατοικία του επιτηρούμενου και την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας και
β) σε περίπτωση παρακολούθησης της κίνησης του επιτηρούμενου εκτός της κατοικίας του, ο ανάδοχος ειδοποιεί αμέσως τις ανωτέρω αστυνομικές αρχές την αρμόδια Διεύθυνση Ασφαλείας της περιοχής όπου εντοπίστηκε η πλέον πρόσφατη θέση του επιτηρούμενου και την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας.

  • 9 Φεβρουαρίου 2014, 23:19 | Κωνσταντίνος Χιώτης

    1.Σε περίπτωση βλάβης της συσκευής από υπαιτιότητα του επιτηρουμένου, θα επιβαρύνεται ο ίδιος το κόστος επισκευής-αντικατάστασης.
    2.Σε αρκετά σημεία αναφέρεται ο ανάδοχος ότι «ειδοποιεί αμέσως» χωρίς να καθορίζεται ο ακριβής τρόπος επικοινωνίας (μέσο, χρόνος κλπ).
    3.Δεν αναφέρεται καθόλου ο τρόπος ενεργειών (επιτηρούμενου-αναδόχου) σε περίπτωση ανωτέρας βίας (σεισμός, φωτιά κτλ).
    4.Αν υπάρχουν υπόνοιες του αναδόχου και σε περίπτωση που απαιτείται επίσκεψη στον επιτηρούμενο να γίνεται με την συνοδεία αστυνομικού οργάνου.

  • 8 Φεβρουαρίου 2014, 14:43 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΩΣΣΗΣ

    (Παράγραφος 1)

    Η διαδικασία ελέγχου και δοκιμασίας της ορθής και σωστής λειτουργίας του συστήματος, θα διενεργείται πριν την αποφυλάκιση των επιτηρούμενων, κατ’ την διάρκεια των εργασιών αποφυλάκισης ή αφού αποφυλακιστεί ο επιτηρούμενος?

    Οι δαπάνες απο τον Ανάδοχο για την διενέργεια των ελέγχων, απασχόληση προσωπικού, ανθρωποώρες για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πως θα δικαιολογούνται, αφου επιστρέφεται εξ’ολοκλήρου απο τον ανάδοχο η καταβληθείσα δαπάνη για την εγκατάσταση του εξοπλισμού?

    Ευχαριστώ.

  • Συνολικά εκτιμώντας το κείμενο θεωρώ, ότι είναι μια επιβεβλημενη
    κίνηση, με μονη επιφύλαξη το τίμημα , που θα πρέπει να καταβάλει
    ο εκάστοτε επιτηρούμενος, το οποίο μπορεί να μην φαντάζει υψηλό
    Αλλά αν αναλογισθεί κάποιος οτι πολλοί καταδικασθέντες κατέληξαν στη φυλακή
    Λόγω οικονομικής αδυναμίας τους το κοςτος, που περιγραφεται (15€) θα αποτελέσει
    Ανασταλτικό παράγοντα συμμετοχής τους σε αυτή την ευεργετική δυνατότητα έκτιση της ποινής.Δεν
    Εχω οικονομικά δεδομένα για να το κρινω το κόστος αλλά θεωρώ πως θα πρεπεινα αφαιρεθεί
    Το κόστος της ημερήςιας αραμονής του εκάστοτε καταδικασθεντος στη φυλακή από το κόστος
    Του συστήματος διαχείρησης της επιτήρησης.