1. Γενικές Παρατηρήσεις

«Στην ενότητα αυτή μπορείτε να υποβάλλετε γενικές παρατηρήσεις επί του νέου κώδικα, οι οποίες δεν αφορούν σε συγκεκριμένο βιβλίο ή άρθρο. Στην περίπτωση παρατηρήσεων επί συγκεκριμένων σημείων, σας παρακαλούμε να τις υποβάλλετε στην ενότητα του αντίστοιχου βιβλίου.»

  • 3 Μαΐου 2014, 20:00 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΦΛΟΣ

    Ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης πέραν του ότι βρίσκεται εντελώς έξω από την ποινική δογματική θα οδηγήσει σε νομικές ακρότητες, σε παράλογα αποτελέσματα και είναι καταφανώς υπέρ των εγκληματιών. Οι ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται, πέραν του ότι δεν θα είναι αντικειμενικά αντιστοιχες και ανάλογες με την πράξη, θα είναι και προϊόν συναλλαγής και μάλιστα με την συνέργεια δικαστικού λειτουργού!!! Τα δικαιώματα του θύματος παραγνωρίζονται εντελώς και αυτό αποτελεί ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Στο όνομα της επιτάχυνσης καταστρέφεται η ποινική μας επιστήμη!!! Το εισαγγελικό λειτούργημα υποβαθμίζεται και ο εισαγγελέας από προστάτης της νομιμότητας και της δημόσιας τάξης και ασφάλειας μεταπίπτει σε θερμό υπερασπιστή και συνήγορο του κατηγορουμένου διενεργώντας αλισβερίσι ενοχής και ποινής για την προστασία του τελευταίου!!! Δεν διώκει έγκλημα πλέον αλλά χαιδευει τον κατηγορούμενο!! θα πρέπει να αποσυρθούν οι σχετικές διατάξεις. Επιτάχυνση επιτυγχάνεται και με άλλους τρόπους ( όχι αναβολές, όχι απεργίες, πρόσληψη ικανών δικαστών, επιμήκυνση ωραρίου, αλλαγή νοοτροπίας των δικηγόρων, δικονομικές μεταβολές και δη όχι πολλά ποινικά αδικήματα, κακουργηματοποίηση των πάντων!!! διοικητική προληπτική υποδομή κλπα ).

    Ένα άλλο, φρονώ, τραγικό λάθος, θα αποτελέσει η μεταβίβαση της αρμοδιότητας των εφέσεων στον πρώτο βαθμό!! Η έφεση πρέπει να εκδικάζεται από τους πλέον ώριμους και έμπειρους δικαστές και δη με τουλάχιστον 20 έτη υπηρεσία!! Ο Έλληνας πολίτης ψάχνει να βρει το δίκιο του και περισσότερες δυνατότητες έχει με την ήδη ισχύουσα ρύθμιση. Πέραν δε τουτου πρέπει οι δικαστές που δικάζουν την έφεση να μην έχουν επαγγελματικές επαφές με τους δικαστές που δίκασαν την υπόθεση σε πρώτο βαθμό!! Είναι δε γνωστό ότι όσον περνάν τα χρόνια ο δικαστής γίνεται πιο επιεικής και εκδίδει ορθότερες αποφάσεις!!! Η ρύθμιση θα αποτελέσει φρονώ θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία, σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!!! Στο όνομα της επιτάχυνσης δεν πρέπει να μηδενίζονται και να ισοπεδώνονται ορθές πρακτικές αιώνων στο ιερό έργο της απονομής του δικαίου εν γένει!!

    Να αποσυρθούν και οι δύο ρυθμίσεις!!!

  • 1 Μαΐου 2014, 22:06 | Anastassios

    Σε μια αναθεώρηση του ΚΠοινΔ θα έπρεπε να περιλαμβάνεται εκσυγχρονισμός και του 9ου βιβλίου του Κώδικα σχετικά με το ποινικό μητρώο.
    Αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν εκσυγχρονίζονται και οι απαρχαιωμένες διατάξεις του βιβλίου αυτού. Σύμφωνα με αυτές, ακόμα και 30 έτη μετά την καταδίκη σε μια ποινή 8 μηνών, την οποία εξέτισε, το πρόσωπο κουβαλάει το στίγμα αυτό μέσω του ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης και δεν μπορεί να διορισθεί ή να πολιτογραφηθεί έλληνας.
    Οι αδιανόητες αυτές προβλέψεις σε ένα σύγχρονο κράτος θα πρέπει άμεσα να αρθούν.