Άρθρο 1 – Σύσταση και Αρμοδιότητα Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων

  1. Συστήνονται, πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθα υποθηκοφυλακεία ως εξής:

1) Αγρινίου, με έδρα το Αγρίνιο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αγρινίου Α΄, Αγρινίου Β΄, Βάλτου, Αιτωλικού, Αποδοτίας, Παραχελωίτιδος, Μακρύνειας, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αστακού (Ξηρομέρου), Προσχίου, Εχινού (Κατούνας) και Θέρμου.

2) Αθηνών Β΄, με έδρα το Περιστέρι, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα – Ειδυλλία, Μέγαρα, Φυλή) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ίλιου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) και τον Δήμο Αχαρνών, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αχαρνών.

3) Αθηνών Γ΄, με έδρα το Κορωπί, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους Ανατολικής Αττικής, πλην του Δήμου Αχαρνών (Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Κρωπία, Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο Μεσογαία, Παιανία, Παλλήνη, Ραφήνα – Πικέρμι, Σαρωνικός, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός) και τον Δήμο Κέας, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Βούλας, Κρωπίας, Μαραθώνα, Σπάτων, Ωρωπού, Κέας, Κερατέας και Λαυρίου.

4) Αλεξανδρούπολης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Έβρου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος, Σουφλίου, Σαμοθράκης και Δικαίων.

5) Άμφισσας, με έδρα την Άμφισσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άμφισσας, , Ευπαλίου, Γαλαξιδίου, Δωριέων, Δεσφίνας, Δωρίδος, Κροκυλείου και Τολοφώνος.

6) Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ερυσσού (Ένωσις), Ιθάκης, Πρόνων και Σαμαίων.

7) Βέροιας, με έδρα τη Βέροια, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας.

8) Βόλου, με έδρα τον Βόλο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βόλου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλμυρού, Φερών Βελεστίνου, Νηλείας, Μηλέων, Αργαλαστής, Ζαγοράς και Αχιλείου.

9) Γρεβενών, με έδρα τα Γρεβενά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Γρεβενών, Δεσκάτης και Πενταλόφου.

10) Δράμας, με έδρα τη Δράμα, στο οποίο υπάγεται ο νομός Δράμας, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Δράμας, Νευροκοπίου και Νέστου.

11) Έδεσσας, με έδρα την Έδεσσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πέλλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Εδέσσης, Σκύδρας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης.

12) Ζακύνθου, με έδρα τη Ζάκυνθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από το υποθηκοφυλακείο Ζακύνθου.

13) Ηγουμενίτσας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς.

14) Καβάλας, με έδρα την Καβάλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καβάλας, Παγγαίου, Θάσου και Χρυσουπόλεως.

15) Καλαμάτα, με έδρα την Καλαμάτα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης – Παμίσου, Πύλου, Αβιάς, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιλιατρών, Πλαταμωδούς Φλεσιάδος, Θουρίας, Αλαγωνίας, Αμφείας, Βουφράδος, Εύας, Άριος, Καρδαμύλης, Λεύκτρου, Πεταλίδου και Φιγαλείας.

16) Καρδίτσας, με έδρα την Καρδίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Ιθώμης, Μουζακίου, Νεβροπόλεως και Ρεντίνης.

17) Καρπενησίου, με έδρα το Καρπενήσι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρπενησίου, Κτημένων (Φούρνων), Αρακυνθιών (Προύσου), Απεραντιών και Αγραίων.

18) Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καστοριάς, Κλεισούρας, Κορεστειών και Νεστορίου.

19) Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κερκύρας, Μέσης, Επιλιμνίων, Όρους, Λευκίμης και Παξών.

20) Κιλκίς, με έδρα το Κιλκίς, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, , η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κιλκίς, Γουμένισσας, Μουριών και Πολυκάστρου.

21) Κοζάνης, με έδρα την Κοζάνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβιών, Ανασελίτσης και Σιάτιστας.

22) Κομοτηνής, με έδρα την Κομοτηνή, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κομοτηνής και Σαπών.

23) Κορίνθου, με έδρα την Κόρινθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κορίνθου Α, Κορίνθου Β, Νεμέας, Δερβενίου, Ξυλοκάστρου, Σικυώνος, Σολυγείας, Στυμφαλίας και Φενεού.

24) Λαμίας, με έδρα τη Λαμία, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λαμίας, Αταλάντης, Σπερχειάδος, Θερμοπυλών, Δομοκού, Φαλάρων, Ελάτειας, Μακρακώμης, Υπάτης και Αμφίκλειας.

25) Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λάρισας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Κισσάβου (Συκουρίου), και Ολύμπου.

26) Λευκάδας, με έδρα τη Λευκάδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, η οποία , μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λευκάδας, Καρυάς, Βόνιτσας, Απολλώνιων (Βασιλικής) και Σολλίου.

27) Λιβαδειάς, με έδρα τη Λιβαδειά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θήβας, Θίσβης, Θεσπιών, Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου, Ερυθρών, Αμβρυσσού, Αραχώβης και Δαυλείας.

28) Μυτιλήνης, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λέσβου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Μυτιλήνης, Αγιασού, Καλλονής, Μανταμάδου, Παππάδου, Πλωμαρίου, Μυρίνης Λήμνου, Ερεσού, Μηθύμνης και Πολιχνίτου

29) Νάξου, με έδρα τη Νάξο, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ιητών, Πάρου, Ανάφης, Αντιπάρου, Δονούσης, Ηρακλείας, Κουφονησίων, Σικίνου, Σχοινούσης και Φολεγάνδρου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ίου- Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου.

30) Ξάνθης, με έδρα την Ξάνθη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ξάνθης και Σταυρουπόλεως.

31) Πολυγύρου, με έδρα τον Πολύγυρο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πολυγύρου, Νέων Μουδανιών, Κασσάνδρας, Αρναίας, Ιερισσού και Συκιάς.

32) Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού.

33) Πύργου, με έδρα τον Πύργο, στο οποίο υπάγεται  η περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πύργου, Ολυμπίων, Ωλένης, Κρεστένων, Βώλακος (Επιταλίου), Ανδρίτσαινας, Αρήνης (Ζαχάρως), Αμαλιάδας, Μυρτουντίων (Λεχαινών), Γαστούνης, Βαρθολομίου, Βάρδας,  Λαμπείας, Ελευσίνος (Πελοποννήσου).

34) Ρεθύμνου, με έδρα το Ρέθυμνο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Σπηλίου.

35) Σερρών, με έδρα τις Σέρρες, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σερρών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σερρών, Νιγρίτας, Ροδολιβούς, Σιντικής (Σιδηροκάστρου), Φυλλίδος, Ηρακλείας και Ποροϊων.

36) Σπάρτης, με έδρα την Σπάρτη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σπάρτης, Κροκεών, Επιδαύρου Λιμηράς (Μολάων), Γυθείου, Βοϊών, Γερονθών (Γερακίου), Θεραπνών, Καστορίου, Μονεμβασιάς, Οινούντος (Βρεσθένων), Σελλασίας , Φαρίδος, Οιτύλου και Μελιτίνης.

37) Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.

38) Τρικάλων, με έδρα τα Τρίκαλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τρικάλων, Πύρρας (Πύλης), Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας.

39) Τρίπολης, με έδρα την Τρίπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τριπόλεως Βορείου πλευράς, Τριπόλεως Νοτίου πλευράς, Ορχομενού (Λεβιδίου), Μεγαλόπολης, Τανίας-Δολιανών, Καλτεζούντος, Κλείτορος, Νυμφασίας, Τευθίδος, Τρικολώνων, Τροπαιών, Ψωφίδος, Πάρνωνος, Λυκοσούρας και Καρύταινας.

40) Φλώρινας, με έδρα τη Φλώρινα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

41) Χαλκίδας, με έδρα τη Χαλκίδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χαλκίδας, Ιστιαίας, Κύμης, Ταμυνέων, Ερέτριας, Αγίας Άννης, Καρύστου, Στύρων, Αυλώνος, Λίμνης, Μαρμαρίου και Σκύρου.

  1. Η χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων καθορίζεται ως εξής:

1) Το έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών μετονομάζεται σε έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών Α΄, με έδρα την Αθήνα, και περιλαμβάνει τον Κεντρικό, Βόρειο και Νότιο Tομέα Αθηνών. Ειδικότερα, υπάγονται οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου –Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Ν. Ερυθραίας, Βύρωνος, Γλυδάφας, Ηλιουπόλεως, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Ν. Σμύρνης, Ν. Φιλαδέλφειας, Π. Φαλήρου και Παπάγου.

2) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πειραιά, με έδρα τον Πειραιά, υπάγονται οι περιοχές των Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Πειραιώς, Περάματος, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζήνας – Μεθάνων και Ύδρας, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Καλαυρίας (Πόρου), Αίγινας, Σπετσών, Ύδρας και Κυθήρων.

3) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης, με έδρα την Θεσσαλονίκη, υπάγεται ο νομός Θεσσαλονίκης, ο οποίος μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Βασιλικών, Νεάπολης, Λαγκαδά, Κουφαλίων και Σόχου.

4) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πατρών, Δύμης (Κάτω Αχαΐας), Φαρρών, Καλαβρύτων, Ακράτας, Αιγιαλείας (Αιγίου), Ερινεού, Τριταίας, Αροανείας και Κλειτορίας.

5) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Άρτας, με έδρα την Άρτα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Άρτας. η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άρτας, Φιλιππιάδας, Τζουμέρκων και Δροσοπηγής.

6) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηρακλείου, Μοιρών, Χερσονήσου, Καστελίου – Πεδιάδος, Βιάνου, Πύργου, Βορρών, Αρκαλοχωρίου και Αρχανών.

7) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ιωαννίνων, Κονίτσης, Ζίτσης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Πραμάντων και Μετσόβου.

8) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Κατερίνης, με έδρα την Κατερίνη, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κατερίνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κατερίνης και Κολινδρού.

9) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ναυπλίου, Άργους, Άστρους, Μάσσητος, Πρασιών και Επιδαύρου.

10) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Νεάπολης Λασιθίου, με έδρα τη Νεάπολη Λασιθίου, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Νεάπολης Λασιθίου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Τζερμιάδων.

11) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χανίων, με έδρα τα Χανιά, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χανίων, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χανίων, Καστελίου, Κισσάμου, Κανδάνου, Αλικιανού, Ελευθερίου Βενιζέλου, Βάμου, Κολυμβαρίου και Χώρας Σφακίων.

12) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χίου, με έδρα τη Χίο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα  Χίου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χίου, Βολισσού, Καρδαμυλών, Καλαμωτής, Μαστιχοχωρίων και Καλλιμασίας.

13) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σάμου, με έδρα τη Σάμο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σάμου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σάμου, Καρλοβασίου, Χώρας, Μαραθόκαμπου, Πύργου, Ευδήλου και Αγίου Κήρυκου Ικαρίας.

14) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, με έδρα τη Ρόδο, υπάγονται οι νήσοι Ρόδου, Τήλου, Χάλκης, Σύμης, Μεγίστης, Καρπάθου, Κάσου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου και τα υποθηκοφυλακεία Καρπάθου-Κάσου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης.

15) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου, με έδρα την Κω, οποίο υπάγονται οι νήσοι Κω, Λέρου, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Πάτμου και Αγαθονησίου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου και τα υποθηκοφυλακεία Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου και Αστυπάλαιας.

  1. Τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Χαλανδρίου και Σαλαμίνας συγχωνεύονται με τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και  Πειραιά αντίστοιχα.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να μεταβάλλεται η έδρα των υποθηκοφυλακείων.
  3. Τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία καταργούνται, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις μεταβατικές διατάξεις.
  • 3 Μαΐου 2020, 11:27 | Στρατης Τελλογλου

    Κυριε Υπουργε
    Αν θελετε να ειστε πραγματικα εκσυχρονιστης,
    Για Καθε ενα υποθυκοφυλακειο που σκεπτεστε να καταργήσετε η να συγχωνευσετε Υλοποιήστε τις ψηφιακές υπηρεσίες
    Ο Νησιώτης κατοικος της Παρου, δε θελει να ταλαιπωρείται για να υποβαλλει η να παρει ενα εγγραφο ταξιδευοντας τη Ναξο.
    Θελει και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΨΗΦΙΑΚΑ.!!!
    Συμβολευτειτε το κυριο Πιερακακη αν δε ξερετε πως να το κανετε ,

    Τα υπολοιπα ειναι θορυβος,

  • 5 Ιουλίου 2016, 13:56 | Π.Μ

    Μπράβο κύριε Υπουργέ για την τόλμη σας.
    ( πολλές φωνές μεγάλα συμφέροντα )

  • 5 Ιουλίου 2016, 13:45 | Νομού Ηλείας ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Ελάχιστοι δήμαρχοι, υποθηκοφύλακες και λοιποί λένε ότι δεν θα γίνει αναδιοργάνωση και ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ!
    Πέρασε η εποχή που έψαχνε ο πολίτης την κυρία υποθηκοφύλακα και ιδιώτη με τους συγγενείς υπαλλήλους του, να κάμει την δουλειά του.
    Τώρα με email θα ζητά και θα λαμβάνει τα ίδια πράγματα, από νομικούς υποθηκοφύλακες και νομικούς υπαλλήλους, που θα δίναται να ελέγχουν και να υπογράφουν την νομιμότητα της όποια διαδικασίας.
    Όποιος δεν έχει τα προσόντα να ακολουθήσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας, προτείνω να ζητήσει συνταξιοδότηση, με το παρόν μισθό του, που είναι πολλαπλάσιος, από αυτόν που ο νόμος των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση τα αληθινά προσόντα του, θα του επιβάλλει!
    Μη φοβάστε κύριε Υπουργέ, η πλειοψηφία είναι μαζί σας!
    ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!!!
    ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ!!!!

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:26 | ΑΝΝΑ ΚΑΜΜΗ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ
    Βρισκόμαστε, εμείς τα μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, για μια ακόμα φορά αναγκασμένοι από τις εξελίξεις να υπερασπιστούμε το νησί μας από την προϊούσα απογύμνωσή του σε υπηρεσίες. Διαβάσαμε τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλ, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 28/6/2016 και πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα για το νησί της Μυκόνου θα δημιουργήσει και δεν θα λύσει προβλήματα.
    Κύριε υπουργέ,
    Μια ακόμα υπηρεσία που λειτουργεί στη Μύκονο επί πολλές δεκαετίες και έχει Αρχείο από το 1857 βαίνει προς κατάργηση. Αυτό έρχεται σε συνέχεια δραματικών εξελίξεων στον τομέα Δημοσίων Υπηρεσιών του νησιού μας που αυξάνονται συνεχώς τελευταία και υποβαθμίζουν την εξυπηρέτηση ημών των πολιτών και των επαγγελματιών που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε εδώ. Σημειώνουμε την υποβάθμιση του ΙΚΑ και την περικοπή δραστηριοτήτων στη ΔΟΥ Μυκόνου.

    Να σημειωθεί ότι το Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο της Μυκόνου είναι άμισθο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό και είναι κερδοφόρο. Μετά από έρευνα της KEΠOM τα στατιστικά στοιχεία από το 2010 έως το πρώτο τρίμηνο του 2016 καταγραφουν πολλά εκατομμύρια ευρώ ως Απόδοση στο Δημόσιο και εξυπηρέτηση χιλιάδων αιτήσεων και πράξεων».
    Από το 2010 μέχρι σήμερα (τα στοιχεία δεν είναι λεπτομερή αλλά μπορείτε να τα αναζητήσετε):
    – έχουν ανταποκριθεί σε αιτήσεις και πράξεις που ξεπερνούν τις 20.000.
    – έχουν προσφέρει στα Κρατικά Έσοδα πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ (!)

    Σταδιακά καταργείται κάθε έννοια Νησιωτικότητας και κάθε μορφή Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

    Παρακαλούμε να συνεκτιμηθεί και να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν :
    – Η ελλιπής συγκοινωνία ειδικά τον χειμώνα που αναγκάζει ήδη τους κατοίκους για πολλές δραστηριότητές τους μιας ώρες ή και ολίγων ωρών να ταξιδεύουν και να χρειάζονται μια ή και παραπάνω διανυκτερεύσεις και ειδικά για πιο σύνθετες περιπτώσεις επαναληπτικά ταξίδια που σημαίνει χάσιμο χρόνου, έξοδα και απουσία από την εργασία.
    – Το ότι δεν έχει κτηματογραφηθεί όλο το νησί κάτι που βάση του 2ου μνημονίου πρέπει να έχει γίνει έως το 2020. Άρα θα υποχρεώνεται πολλοί κάτοικοι να μεταβαίνουν στην Σύρο για αυτό.
    – Το θέμα των υπαλλήλων που μπορούν να απορροφηθούν πλέον μόνο στη Σύρο.

    Στόχος του σ/Ν είναι να μετατρέπουν τα Υποθηκοφυλακεία/Κτηματολόγια της χώρας σε έμμισθα και να κλείσουν τα μικρά που δεν αποδίδουν.
    Το δικό μας εδώ στη Μύκονο είναι άμισθο, ο υποθηκοφύλακας πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων και αποδίδει ένα μέρος των εσόδων στο κράτος.
    Δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνει έμμισθο, πιθανότατα ούτε από υπαλλήλους αρκεί να μείνει εδώ.
    Ο όγκος εργασίας ακόμα και στην περίπτωση που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε Έμμισθο επιβάλει την παραμονή του εδώ στην Μύκονο, μαζί με το τεράστιο αρχείο του που όπως προαναφέραμε χρονολογείται από το 1857 και με την ιστορική του διαδρομή δεδομένου ότι μαζί με της Άνδρου είναι από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στις Κυκλάδες.

    Με εκτίμηση
    Αννα Καμμή
    ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:47 | ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

    Σας μεταφέρω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης σχετικά με την πρόβλεψη κατάργησης του άμισθου υποθηκοφυλακείου Σαμοθράκης και θέλω να επισημάνω ότι το γεγονός αυτό οδηγεί σε περαιτέρω απομόνωση και μαρασμό της επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας στο νησί μας το οποίο που ήδη δοκιμάζεται σκληρά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη ζωής λόγω νησιωτικότητας.
    Οι κάτοικοι της απομακρυσμένης Σαμοθράκης δίνουν καθημερινό αγώνα για την επιβίωσή τους και με την απόφαση κατάργησης του υποθηκοφυλακείου υφίστανται άλλο ένα πλήγμα που οδηγεί στο μαρασμό την τοπική κοινωνία.
    Ιδιαίτερα οι επαγγελματίες κάτοικοι του νησιού μας (συμβολαιογράφος, μηχανικοί) των οποίων η καθημερινή επαγγελματική δραστηριότητα εξαρτάται από το υποθηκοφυλακείο Σαμοθράκης από την απόφαση κατάργησής του πλήττονται ανεπανόρθωτα και δυστυχώς για να επιβιώσουν επαγγελματικά θα πρέπει να αλλάξουν τόπο κατοικίας.
    Το νησί των 2.700 κατοίκων κινδυνεύει να χάσει και άλλες οικογένειες από μια απόφαση που αδυνατούμε να καταλάβουμε την σκοπιμότητά της μιας και η λειτουργία του άμισθου υποθηκοφυλακείου Σαμοθράκης δεν προκαλεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό .
    Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τις απόψεις μας που εκφράζουν απόλυτα την τοπική κοινωνία της Σαμοθράκης.
    ΑΔΑ: 7ΗΖΩΩ1Λ-Ε5Θ
    ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 3282/5-7-2016
    Το Δ.Σ.
    Καταδικάζει την διαφαινόμενη κατάργηση του ειδικού άμισθου υποθηκοφυλακείου της νήσου Σαμοθράκης διότι αποτελεί ενέργεια που συντελεί στην περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη αποψιλωμένων δημόσιων υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής στο νησί, στην περαιτέρω αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων της νήσου Σαμοθράκης λόγω των αναγκαστικών μετακινήσεων που θα υποστούν για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους στο υποθηκοφυλακείο στην Αλεξανδρούπολη σε περίπτωση κατάργησης του υποθηκοφυλακείου Σαμοθράκης.

    Οι αναγκαστικές μετακινήσεις των Σαμοθρακιτών για όλα τα άλλα ζητήματα ζωτικής σημασίας όπως είναι η υγεία, η πρόνοια, μόρφωση, το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και το αυξημένο κόστος ζωής λόγω νησιωτικότητας καθιστούν πλέον την παραμονή των κατοίκων στο νησί δυσβάσταχτη και είναι πλέον διαπιστωμένο ότι όταν μία θέση εργασίας χαθεί από το νησί μια οικογένεια μεταναστεύει, με συνέπεια την περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας και την επιδείνωση της αιμορραγίας του πληθυσμού, όταν η συνεχής μείωση του μόνιμου πληθυσμού είναι το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρόβλημα στο νησί μας.

    Η κατάργηση του υποθηκοφυλακείο Σαμοθράκης αντιτίθεται στην βασική επιδίωξη του Δήμου Σαμοθράκης που είναι η συγκράτηση του πληθυσμού και ευημερία των Πολιτών και δεν συνάδει με τους αναπτυξιακούς στόχους του εθνικού αλλά και του σχεδιασμού της ανάπτυξης ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για αύξηση της απασχόλησης, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και βελτίωση της ελκυστικότητας της Π-ΑΜΘ ως τόπος κατοικίας και παραγωγής αλλά ούτε και τις Ευρωπαϊκές στρατηγικές επιλογές για την ενθάρρυνση υψηλής απασχόλησης- οικονομία που να παράγει κοινωνική και εδαφική συνοχή.

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:00 | ΑΝΝΑ ΚΑΜΜΗ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ
    Βρισκόμαστε, εμείς τα μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, για μια ακόμα φορά αναγκασμένοι από τις εξελίξεις να υπερασπιστούμε το νησί μας από την προϊούσα απογύμνωσή του σε υπηρεσίες. Διαβάσαμε τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλ, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 28/6/2016 και πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα για το νησί της Μυκόνου θα δημιουργήσει και δεν θα λύσει προβλήματα.

    Κύριε υπουργέ,
    Μια ακόμα υπηρεσία που λειτουργεί στη Μύκονο επί πολλές δεκαετίες και έχει Αρχείο από το 1857 βαίνει προς κατάργηση. Αυτό έρχεται σε συνέχεια δραματικών εξελίξεων στον τομέα Δημοσίων Υπηρεσιών του νησιού μας που αυξάνονται συνεχώς τελευταία και υποβαθμίζουν την εξυπηρέτηση ημών των πολιτών και των επαγγελματιών που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε εδώ. Σημειώνουμε την υποβάθμιση του ΙΚΑ, την περικοπή δραστηριοτήτων στη ΔΟΥ Μυκόνου, ………….
    SOS……..…συμπληρώνεις/διορθώνεις

    Στην περίπτωση της Μυκόνου, η οποία τύχη αγαθή, προσπάθειες και κόπος των κατοίκων της (με λάθη και παραλήψεις ίσως) αν και σε περίοδο κρίσης αντέχει και μάλιστα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού όγκου, πρέπει να ισχύσει ότι ίσχυσε και για τις ΔΟΥ Μυκόνου Θήρας, να παραμείνει σε λειτουργία λόγω όγκου εργασιών.
    Να σημειωθεί ότι το Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο της Μυκόνου είναι άμισθο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό και είναι κερδοφόρο. Μετά από έρευνα της KEΠOM τα στατιστικά στοιχεία από το 2010 έως το πρώτο τρίμηνο του 2016 καταγραφουν πολλά εκατομμύρια ευρώ ως Απόδοση στο Δημόσιο και εξυπηρέτηση χιλιάδων αιτήσεων και πράξεων».

    Από το 2010 μέχρι σήμερα (τα στοιχεία δεν είναι λεπτομερή αλλά μπορείτε να τα αναζητήσετε):
    – έχουν ανταποκριθεί σε αιτήσεις και πράξεις που ξεπερνούν τις 20.000.
    – έχουν προσφέρει στα Κρατικά Έσοδα πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ (!)

    Σταδιακά καταργείται κάθε έννοια Νησιωτικότητας και κάθε μορφή Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

    Παρακαλούμε να συνεκτιμηθεί και να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν :
    – Η ελλιπής συγκοινωνία ειδικά τον χειμώνα που αναγκάζει ήδη τους κατοίκους για πολλές δραστηριότητές τους μιας ώρες ή και ολίγων ωρών να ταξιδεύουν και να χρειάζονται μια ή και παραπάνω διανυκτερεύσεις και ειδικά για πιο σύνθετες περιπτώσεις επαναληπτικά ταξίδια που σημαίνει χάσιμο χρόνου, έξοδα και απουσία από την εργασία.
    – Το ότι δεν έχει κτηματογραφηθεί όλο το νησί κάτι που βάση του 2ου μνημονίου πρέπει να έχει γίνει έως το 2020. Άρα θα υποχρεώνεται πολλοί κάτοικοι να μεταβαίνουν στην Σύρο για αυτό.

    – Το θέμα των υπαλλήλων που μπορούν να απορροφηθούν πλέον μόνο στη Σύρο.

    Στόχος του σ/Ν είναι να μετατρέπουν τα Υποθηκοφυλακεία/Κτηματολόγια της χώρας σε έμμισθα και να κλείσουν τα μικρά που δεν αποδίδουν.

    Το δικό μας εδώ στη Μύκονο είναι άμισθο, ο υποθηκοφύλακας πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων και αποδίδει ένα μέρος των εσόδων στο κράτος.

    Δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνει έμμισθο, πιθανότατα ούτε από υπαλλήλους αρκεί να μείνει εδώ.

    Ο όγκος εργασίας ακόμα και στην περίπτωση που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε Έμμισθο επιβάλει την παραμονή του εδώ στην Μύκονο, μαζί με το τεράστιο αρχείο του που όπως προαναφέραμε χρονολογείται από το 1857 και με την ιστορική του διαδρομή δεδομένου ότι μαζί με της Άνδρου είναι από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στις Κυκλάδες.

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:45 | ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Το ακριτικό νησί της Λήμνου δέχεται εδώ και χρόνια μία άνευ προηγουμένου κυβερνητική επίθεση κατάργησης υπηρεσιών. Υπό το πρόσχημα της «αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών», οι ακρίτες της Λήμνου υποβάλλονται σε ανείπωτη ταλαιπωρία, υποχρεούμενοι να πραγματοποιούν πολύωρα και δαπανηρά ταξίδια στην έδρα του νομού μας , τη Μυτιλήνη για την εξυπηρέτησή τους.
    Ας αναλογιστεί κάποιος σε μία περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που βρίσκεται στη Λήμνο ποιος θα μπορεί έγκαιρα να ελέγξει την εικόνα του, αν το Υποθηκοφυλακείο μεταφερθεί στη Μυτιλήνη, ένα νησί με το οποίο κατά τους χειμερινούς μήνες πραγματοποιούνται μόνον 2 ακτοπλοϊκά δρομολόγια εβδομαδιαίως.
    Επιπλέον, ο πιθανός αγοραστής θα επιβαρυνθεί με υψηλότερο κόστος για την εξυπηρέτησή του και θα μεσολαβήσει άσκοπο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο, αν συμβεί οποιαδήποτε μεταβολή στο ακίνητο, δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί ο νέος ιδιοκτήτης.
    Τα παραπάνω λειτουργούν αποτρεπτικά για οποιοδήποτε εν δυνάμει επενδυτή, στερώντας από το νησί μας σοβαρές αναπτυξιακές δυνατότητες.
    Επιπλέον, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα βαρύνουσα για τους εγχώριους επαγγελματίες , που ήδη βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης και πλέον υφίστανται έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα, που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.
    Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις πτυχές του προβλήματος που προκύπτει από την σχεδιαζόμενη κατάργηση του τοπικού Υποθηκοφυλακείου.
    Διερωτώμεθα δε τελικά ποιο δημόσιο συμφέρον εξυπηρετούν τέτοιες αποφάσεις; Ήδη υπάρχουν τεράστιες δυσλειτουργίες μετά την κατάργηση της Δ.Ο.Υ και την τεράστια αδυναμίας εξυπηρέτησης των πολιτών της Λήμνου σε πλείστα φορολογικά θέματα από το τοπικό Γ.Ε.Φ. Ακόμη πιο επιβαρυντική για το νησί μας είναι η υποστελέχωση του νοσοκομείου μας και η απουσία ιατρών βασικών ειδικοτήτων.
    Καλούμε την πολιτεία μην προβεί για άλλη μία φορά σε ενέργειες που θα αποβούν σε βάρος των κατοίκων του νησιού μας. Η όποια αναδιάταξη υπηρεσιών πρέπει να γίνεται προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και όχι εις βάρος τους.

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:10 | Μαρία

    Οι υπάλληλοι με προϋπηρεσία και κανένα άλλο προσόν πέραν του απολυτηρίου λυκείου στην καλύτερη πανηγυρίζουν.οι νεότεροι που προσελήφθησαν από τον άμισθο υποθηκοφύλακα με αναγνωρισμένο το πτυχίο και όχι σαν απόφοιτοι λυκείου είναι επιφυλακτικοί και φοβισμένοι ότι δεν θα καταφέρουν να απορροφηθούν
    Οι υποθηκοφυλακες και αυτοί άλλοι είναι ικανοποιημένοι γιατί τα έσοδα τους ήταν μηδαμινά και άλλοι των μεγάλων και ευρωστων δεν είναι καθόλου χαρούμενοι για ευνόητους λόγους.
    Αυτό που έχει καταφέρει όλη αυτή η κίνηση του υπουργείου με τις ασάφειες του και τα πολλά κενά είναι να διχάσει τους πάντες.ολοι αναρωτιούνται και έχουν πολλές απορίες που δεν μπορούν να απαντηθούν.μονο εικασίες….. μπορούν να γίνουν.

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:02 | ΓΙΑΡΜΑΔΟΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Γιαρμαδούρος Ευάγγελος Έπαρχος Λήμνου.
    Η κάθε νομοθετική παρέμβαση γίνετε με σκοπό να επιφέρει μια καλύτερη αντιμετώπιση, οργάνωση και λειτουργία μέσα στην κοινωνία.
    Έχω να παρατηρήσω σε συγκεκριμένη πρόταση που γίνετε και αφορά το Αρ.1 Σύσταση και αρμοδιότητα έμμισθων υποθηκοφυλακείων, παρ. 28
    28) Μυτιλήνης, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λέσβου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Μυτιλήνης, Αγιασού, Καλλονής, Μανταμάδου, Παππάδου, Πλωμαρίου, Μυρίνης Λήμνου, Ερεσού, Μηθύμνης και Πολιχνίτου
    Σε αυτό βλέπουμε ότι ο νομοθέτης αγνοεί την ύπαρξη της περιφερειακής ενότητας Λήμνου ( Λήμνος και Αγ. Ευστράτιος ) και κατατάσσει τα νησιά μας στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
    NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης.
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ B΄ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
    Άρθρο 3
    Σύσταση και συγκρότηση περιφερειών
    ια. Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Λέσβου, Σάμου και Χίου. Έδρα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι η Μυτιλήνη. Συγκροτείται η περιφερειακή ενότητα Λέσβου που περιλαμβάνει το δήμο Λέσβου. Συγκροτείται η περιφερειακή ενότητα Λήμνου που περιλαμβάνει το δήμο Λήμνου και το δήμο Αγίου Ευστρατίου. Συγκροτείται η περιφερειακή ενότητα Χίου με έδρα τη Χίο που περιλαμβάνει το δήμο Χίου, το δήμο Ψαρών και το δήμο Οινουσσών. Συγκροτούνται η περιφερειακή ενότητα Σάμου που περιλαμβάνει το δήμο Σάμου και η περιφερειακή ενότητα Ικαρίας που περιλαμβάνει τους δήμους Ικαρίας και Φούρνων.

    Μέχρι και σήμερα το υποθηκοφυλακείο Μύρινας Λήμνου εξυπηρετεί τα νησιά Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, δηλ την ( Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου )
    Τι θα προξενήσει αυτή η αλλαγή, απλά η εξυπηρέτηση των κατοίκων Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου θα καταστεί δυσμενέστερη αφού θα πρέπει για κάθε πράξη που αφορά το υποθηκοφυλακείο, να γίνεται πλέον στην Μυτιλήνη προφανώς μέσο δικηγόρου ή σε διαφορετική περίπτωση να μεταβεί ο ίδιος στην Λέσβο ( Μυτιλήνη ) με το πλοίο όταν υπάρχει, και όταν ευνοεί ο καιρός, να κάνει 6 ώρες ταξίδι, και επιπλέον να έχει υποχρεωτική παραμονή 2 ημέρες Αυτά για τους κατοίκους της Λήμνου.
    Για το νησί του Αγ. Ευστράτιο το κόστος είναι διπλάσιο.
    Επίσης ένα μεγάλο τμήμα πληθυσμού το οποίο δεν πρέπει να μας διαφύγει είναι οι απόδημοι οι όποιοι εξυπηρετούνται στο νησί της Λήμνου, αυτοί θα έρθουν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση.
    Σε κάθε περίπτωση με το σχέδιο νόμου, η νησιωτικότητα δεν λαμβάνετε υπόψη και τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για τους κατοίκους μας. Επίσης με την αλλαγή αυτή δεν βελτιώνεται τίποτα αλλά προσθέτετε αγανάκτηση, σπατάλη χρημάτων και χρόνου για τους νησιώτες.
    Πρόταση μου είναι το υποθηκοφυλακείο της Μύρινας Λήμνου να παραμείνει ως έχει δηλ. στην περιφερειακή ενότητα Λήμνου.

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:34 | ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ

    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ!! ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΑΛΚΕΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΟΥ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ. ΕΙΘΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ!!

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:00 | ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αξιότιμοι κύριοι Πρωθυπουργέ και Υπουργέ Δικαιοσύνης,
    Το απροσδόκητο νομοσχέδιο για την κατάργηση και τη συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων της χώρας, το οποίο καταργεί το μη ειδικό άμισθο υποθηκοφυλακείο Αμοργού και το τοποθετεί στο νέο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Νάξου, μας βρίσκει εκ διαμέτρου και καθολικά αντίθετους, για τους κάτωθι λόγους:
    Το Υποθηκοφυλακείο Αμοργού ως μη ειδικό άμισθο ουδόλως επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό, αντιθέτως δε, αποδίδει έσοδα στο δημόσιο.
    Λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1835 μέχρι και σήμερα, ενώ διαθέτει πλούτο ιστορικών, πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων συνυφασμένων με τη ζωή, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά των κατοίκων της Αμοργού. Είναι ένα ανεκτίμητο ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο ανήκει στο φυσικό του περιβάλλον και επουδενί δε δύναται να μεταφερθεί αλλού.
    Παράλληλα, η επιχειρούμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αμοργού και η μεταφορά του στη Νάξο, συνιστά βαρύ πλήγμα για τους κατοίκους της Αμοργού, οι οποίοι για άλλη μια φορά αποκόπτονατι από την ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Μετά τη συνεχόμενη καταστρατήγηση της νησιωτικότητας του ελληνικού συντάγματος με τη θεσμοθέτηση δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων για τους νησιώτες, σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, επιχειρείται τώρα μία ακόμη επιβάρυνση για τους κατοίκους, οι οποίοι προκειμένου για τη μεταγραφή μίας πράξης μεταβίβασης ή τη λήψη ενός αντιγράφου ή ενός πιστοποιητικού, θα πρέπει να μεταβούν μέσω θαλάσσης, ακόμα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στο νησί της Νάξου.
    Επιπλέον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες του νησιού μας, οι οποίοι ήδη στενάζουν επαγγελματικά και οικονομικά, όπως μηχανικοί, λογιστές, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, με το νομοσχέδιο αυτό οδηγούνται, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε εκτόπιση και διωγμό από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους. Πρακτικά λοιπόν, επισπεύδετε την ερήμωση των μικρών νησιών του Αιγαίου!
    Με θλίψη βλέπουμε, ότι με το υπό διαβούλευση πρόχειρο νομοσχέδιο, καθίσταται επισφαλής η προστασία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των πολιτών μας, αφού στο νέο υποθηκοφυλακείο Νάξου θα συγχωνευθούν και θα στοιβαχθούν 8 άμμισθα υποθηκοφυλακεία των Κυκλάδων, χωρίς καμμία απολύτως προηγούμενη οργάνωση. Χωρίς την προηγούμενη εύρεση κατάλληλου και επαρκούς χώρου για τη στέγαση αυτών, χωρίς να έχει συντελεστεί προηγουμένως η ψηφιοποίηση του ευαίσθητου αρχείου τους, χωρίς να έχουν ενταχθεί όλα τα νησιά στο εθνικό Κτηματολόγιο και χωρίς την προηγούμενη σύνταξη δασικών χαρτών. Διερωτόμαστε, τί θα συμβεί εάν κατά τη θαλάσσια μεταφορά τους, «χαθούν» οι τίτλοι ιδιοκτησίας των κατοίκων μας;
    Σας καλούμε λοιπόν,
    Να επανατοποθετηθείτε και για πρώτη φορά να λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των νησιών και των ορεινών περιοχών, να σεβαστείτε επιτέλους τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας και
    ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ,
    Να αποσύρετε άμεσα το παρόν νομοσχέδιο «αποδιοργάνωσης» των υποθηκοφυλακείων της χώρας,
    Να σεβαστείτε τους νησιώτες, μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες της Αμοργού.
    ΜΕ ΤΙΜΗ
    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
    1. κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
    2. κ. Πρόεδρο Εφετών Αιγαίου
    3. κ. Πρόεδρο Πρωτοδικών Νάξου
    4. κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου
    5. κ. κ. Βουλευτές Κυκλάδων ( κ. Συρίγο, κ. Συρμαλένιο, κ.Μανιό, κ. Βρούτση)
    6. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:23 | Υπαλληλοι Ειδικου Αμισθου Υποθ/κειου Κτημ/γικου Γραφειου Καβαλας

    Ως υπαλληλοι του Ειδικου Αμισθου Υποθηκοφυλακειου -Κτηματολογικου Γραφειου Καβαλας που εργαζομαστε στο εν λογω Γραφειο 32,20 και 10 χρονια αντιστοιχα και εχουμε ζησει στιγμες πληρους δοξας επι εποχης κτηματογραφησης και τα τελευταια χρονια αποκαρδιωτικης ισοπεδωσης οφειλουμε να συγχαρουμε τον Υπουργο Δικαιοσυνης κο Παρασκευοπουλο και τους συνεργατες του για την καταθεση του συγκεκριμενου νομοσχεδιου καθως και το συλλογο μας για τους αγωνες του.Πολλα τα θετικα του εν λογω νομοσχεδιου με κυριαρχη τη διασφαλιση των θεσεων των εργαζομενων που υπηρετουν πολλες φορες απο φιλοτιμο και με αυτοθυσια τα οικεια Γραφεια ανεχομενοι τα σημερινα οικονομικα αγχη των αντιμετωπιζομενων αλλοτε ως ελευθερων επαγγελματιων και αλλοτε ως εκπροσωπων του Δημοσιου προισταμενων τους.Πολλη σημαντικη η ανασα που διδεται στους υπαληλους Υποθ/κειων νησιωτικων κυριως περιοχων να απορροφηθουν σε αλλες Υπηρεσιες του Υπουργειου εφοσον κρινεται απαραιτητη η συγχωνευση τους με Υποθ/κειο αλλης περιοχης.Επιτελους γινεται εν τοις πραγμασι αντιληπτη απο το προσωπο ενος Υπουργου και απο τους συνεργατες του η κρισιμοτητα της διασφαλισης απο μερους του Δημοσιου του συνολου των εγγραφων και καταχωρισεων στα Υποθ/κεια και Κτημ/γικα Γραφεια της χωρας. Παρακληση μας που αποτελει και φλεγον ζητημα για πληθωρα υπαλληλων Υποθ/κειων – Κτημ/γικων Γραφειων της χωρας μας να συμπεριληφθει στις διαταξεις του σχολιαζομενου νομοσχεδιου προβλεψη για τους μισθους που μας οφειλονται καθως αυτο θα ελαφρυνει τοσο εμας οσο και την ποινικη δικαιοσυνη απο το εν λογω φορτιο.

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:16 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΛΗ

    Kύριε Πρωθυπουργέ,
    η εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην νησιωτική Ελλάδα. Είμαι κάτοικος και δικηγόρος Μυκόνου και νομίζω ότι μπορώ να εκφράσω την προσωπική μου άποψη εφόσον ζω σε νησί.
    Με την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Μυκόνου μόνο ταλαιπωρία προκαλείτε στους δικηγόρους,συμβολαιογράφους,μηχανικούς και στους πολίτες του νησιού.Μπορεί η Σύρος να απέχει 18 ναυτικά μίλια αλλά η πρόσβαση σε αυτή είναι πολύ δύσκολη καθώς αναχωρεί από την Μύκονο ένα πλοίο την ημέρα,τους χειμερινούς μήνες δε έχει απαγορευτικό και μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουμε στη Σύρο περισσότερο από δύο μέρες.
    Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου οδηγεί μόνο σε αφανισμό των ελευθέρων επαγγελματιών.

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:45 | Βαλεντίνα Γεβριελάτου

    Τα υποθυκοφυλάκια πρέπει να καταργηθούν εφόσον ολοκληρωθεί το εθνικό κτηματολόγιο και γίνουν όλα τα αρχεία ψηφιακά.
    Βαλεντίνα Γεβριελάτου
    Μέλος Ο.Μ.ΣΥΡΙΖΑ Τήνου

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:04 | ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΠΡΟΣ
    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

    Με έκπληξη διαπιστώσαμε την ύπαρξη νομοσχεδίου με τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας», ενώ θα ήταν πιο ορθό να φέρει τον τίτλο «Ισοπέδωση των νομικών επαγγελμάτων, τιμωρία των επιστημόνων, διάλυση των τοπικών κοινωνιών και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια». Αν η βούληση της Πολιτείας ήταν πραγματικά να δοθεί λύση σε επαγγελματίες-επιστήμονες που σχετίζονται με τα ακίνητα και μαστίζονται από την τεράστια οικονομική κρίση του χώρου, στα πλαίσια μάλιστα και της υποτιθέμενης «αποκέντρωσης», σίγουρα θα υπήρχαν άλλες πιο αρμόζουσες νομοθετικές ρυθμίσεις. Πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στο σύστημα του Κτηματολογίου, όταν στην πραγματικότητα αφανίζονται τα περιφερειακά γραφεία που λειτουργούν ως μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία, τα οποία επί 12ετίας διορθώνουν σε καθημερινή βάση τα ατελείωτα λάθη των κτηματογραφήσεων, στις οποίες ανεπίτρεπτα δεν υπήρχε συμμετοχή των νομικών; Για ποια ασφάλεια των συναλλαγών μπορεί να γίνει λόγος τη στιγμή που είναι προφανές ότι, τόσο ο έλεγχος νομιμότητας, όσο και οι μεταγραφές και εγγραφές θα μπορούν να διενεργηθούν μέχρι και από απόφοιτους ΤΕ ή και ΔΕ.; Η συναλλαγή μας και η συνεργασία μας σε καθημερινή βάση με το Υποθηκοφυλακείο και Μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο της περιφέρειάς μας είναι αρμονική και επιτακτική, λόγω της δυσκολίας και πολυπλοκότητας των διατάξεων και των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά από τη σωρεία των λαθών της κτηματογράφησης.

    Είμαστε αντίθετες στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θεωρούμε άτοπο, άκαιρο, πρόχειρο, πρακτικά ανεφάρμοστο και το οποίο θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, δημιουργώντας ένα υδροκέφαλο κεντρικό Κτηματολογικό Γραφείο που θα συσσωρεύσει πλήθος εγγραφών και θα καθυστερεί τις συναλλαγές.

    Με Εκτίμηση
    Οι Συμβολαιογράφοι Βασιλικών Θεσσαλονίκης
    Βασιλική Τόλη
    Κυριακή Παπαδοπούλου
    Κωνσταντία Παπαϊωάννου
    Χρυσάνθη Ζεγκινιάδου
    Πελαγία Τσιτιρίδου

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:37 | ΦΑΝΗ ΑΚΡ. ΔΙΚΗΓΟΓΟΣ

    Είναι τουλάχιστον αναγκαίο για τους συναλλασσόμενους πολίτες και την εύρυθμη λειτουργία του κτηματολογίου και των συναλλαγών ο φυσικός προϊστάμενος του υποθηκοφυλακείου / κτηματολογικού γραφείου να είναι εφοδιασμένος με την αντίστοιχη νομική κατάρτιση και ικανότητα ικανός να καταλαβαίνει τις έννομες συνέπειες των εγγραπτέων πράξεων και να παρέχει διευκρινίσεις και λύσεις σε δυσεπίλυτα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση. Κατά συνέπεια η έλλειψη εξειδικευμένων νομικών θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα το θεμέλιο λίθο του όλου συστήματος σε κατάρρευση ενώ αντίστοιχα η μαθηματικώς βέβαιη συσσώρευση εσφαλμένων εγγραφών θα γεννήσει μια εκρηκτική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν ως μοναδική λύση την δικαστική οδό για την άρση της εσφαλμένης κατάστασης, η οποία θα είναι αποτρεπτική για την ελεύθερη διαχείριση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ιδιοκτησίας του.

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:27 | Χρήστος

    Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει με επιτυχία το πρόβλημα που ανέκυψε μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης αρκετών υποθηκοφυλάκων και την δυσχέρεια ανάληψης της προσωρινής αναπλήρωσης από συμβολαιογράφους λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργείας των υποθηκοφυλακείων, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτεται από τα έσοδά τους.
    Όμως για τον περιορισμό του αριθμού των Υποθηκοφυλακείων, που μετατρέπονται σε έμμισθα πρέπει πέραν των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου να σταθμιστούν και οι ανάγκες των κατοίκων των περιοχών, όπου λειτουργούν τα καταργούμενα υποθηκοφυλακεία (ειδικά ή μη ειδικά άμισθα) και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτεροτητες της Χώρας μας. Το οικονομικό όφελος, που θα προκύψει για το Κράτος από την κατάργηση του υποθηκοφυλακείου σε κάποιο από τα πολλά ακριτικά, απομακρυσμένα, άγονα και με δυσκολία πρόσβασης νησιά μας είναι μηδαμινό αν συγκριθεί με την οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων τους, που θα υποχρεωθούν για την παραμικρή υπόθεση, που αφορά στην ακίνητη περισουία τους να δαπανήσουν υπέρογκα ποσά και να ταξιδέψουν με αντίξοες συνθήκες στην έδρα του συνιστώμενου εμμίσθου υποθηκοφυλακείου. Αλλά και από άποψη σημειολογίας δεν βοηθά η εν λόγω επιλογή στην στήριξη των συμπολιτών μας, που τάχθηκαν να φυλάττουν Θερμοπύλες. Φυσικά κάτι ανάλογο ισχύει και σε χερσαίες περιοχές της Χώρας, που είναι απομακρυσμένες και έχουν δυκολία πρόσβασης στο Κέντρο, όπως η ακριτική Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, που απέχουν από την Αλεξανδρούπολη 2 ώρες οδικώς.
    Να τονίσω εν προκειμένω ότι στις περισσότερες των ανωτέρω περιπτώσεων χρέη υποθηκοφύλακα εκτελούν συμβολαιογράφοι, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η κατοχή και φύλαξη του υποθηκοφυλακείου με τα πενιχρά έστω έσοδά του αποτελεί το κίνητρο παραμονής στην συγκεκριμένη θέση συμβολαιογράφου, αφού τα έσοδα των δύο εργασιών αθροιζόμενα καλύπτουν την ελάχιστη απαιτούμενη βιωσιμότητα.
    Προσεγγίζοντας και μια άλλη παράμετρο θέλω να επισημάνω ότι η δυσχέρεια άμεσης μεταγραφής μεταγραπτέας πράξης μπορεί να διασαλεύσει την ασφάλεια των συναλλαγών, αφού στο διάστημα από την υπογραφή της πράξης μέχρι την μεταγραφή της υπάρχει πιθανότητα μεταγραφής άλλης πράξης ή εγγραφής βάρους επί του μεταβιβασθέντος ακινήτου, κίνδυνος ο οποίος επιτείνεται με την επαύξηση του χρόνου, που μεσολαβεί.

  • 5 Ιουλίου 2016, 12:24 | Σοφία Τσούτσουρη

    Σοφία Τσούτσουρη
    Συμβολαιογράφος Σκοπέλου
    Αναπληρώτρια Υποθηκοφύλακας Σκοπέλου

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σχέδιο αναδιοργάνωσης των Υποθηκοφυλακείων της χώρας αλλά αντίθετα ένα σχέδιο αποδιοργάνωσης τους με θλιβερά αποτελέσματα για την υπό κατάρρευση οικονομική ζωή της χώρας, καθώς τα τοποθετεί όλα στον ίδιο «σάκο» δεν διαχωρίζει τα μικρά με τα μεγάλα Υποθηκοφυλακεία και σχεδιάζει την συνένωση τους επί χάρτου αφού φαίνεται ότι οι αρμόδιοι για την κατάρτισή του δεν έχουν επισκεφτεί τα νησιά της χώρας μας παρά μόνο για διακοπές. Είμαι αναπληρώτρια Υποθηκοφύλακας Σκοπέλου από το έτος 2013 και είμαι σε θέση να αναφέρω ότι η δαπάνη λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Σκοπέλου ουδόλως επιβαρύνει το κράτος, αλλά αποκλειστικά και μόνο τον άμισθο Υποθηκοφύλακα, ήτοι μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, λειτουργικές δαπάνες (ενοίκιο, βιβλιοδεσία, λογαριασμοί, έξοδα καθαριότητας, αναλώσιμα και λοιπά έξοδα). Το κράτος δεν έχει έξοδα από τη λειτουργία του. Όλοι οι πολίτες και οι επαγγελματικές τάξεις που έχουν αναπόφευκτα σχέση με το Υποθηκοφυλακείο (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, μεσίτες, κλπ), εξυπηρετούνται άμεσα, τα αντίγραφα εκδίδονται αυθημερόν, ενώ αυθημερόν γίνεται και η μεταγραφή κάθε συμβολαιογραφικής πράξης.
    Επιπλέον το Υποθηκοφυλακείο Σκοπέλου, στο οποίο συστεγάζεται και το Κτηματολογικό Γραφείο Αλοννήσου, εξυπηρετεί την Σκόπελο και της Αλόννησο. Η συνένωση του Υποθηκοφυλακείου Σκοπέλου, το οποίο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας με το Υποθηκοφυλακείο Βόλου δεν θα είναι υπερβολή ότι θα αποτελεί καταστροφή αφού θα προστεθεί στα δεκάδες πλήγματα που έχει υποστεί το νησί από τις πολιτικές αποφάσεις των τελευταίων ετών. Η αντίστοιχη εμπειρία που είχαμε με την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Σκοπέλου και τη μεταφορά της στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας Βόλου ήταν και είναι πραγματικά οδυνηρή για να μην πούμε δραματική. Το νησί υποβαθμίστηκε δραματικά μετά το κλείσιμο του Ο.Τ.Ε, της Δ.Ε.Η, του Τελωνείου και την υποβάθμιση του γραφείου του Ι.Κ.Α. Η μετάβαση των κατοίκων της Σκοπέλου στο Βόλο προς επίλυση των υποθέσεών τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη κατά τους χειμερινούς ιδιαιτέρα μήνες λόγω των ελλιπών ακτοπλοϊκών συνδέσεων, των ακριβών εισιτηρίων, των απαγορευτικών λόγω καιρικών συνθηκών, των απεργιών κ.λ.π. Ακόμη και για ένα αντίγραφο συμβολαίου, για ένα πιστοποιητικό ή για μια μία έρευνα τίτλων θα πρέπει να γίνεται μετάβαση στο Βόλο με διανυκτέρευση. Οι επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με τη μεταβίβαση ακινήτων θα πληγούν κατάφορα ενώ η λειτουργία των δύο συμβολαιογραφείων που λειτουργούν στο νησί θα είναι πλέον χωρίς αντικείμενο καθώς δεν θα είναι βιώσιμη η υπηρεσία Συμβολαιογράφου χωρίς την υπηρεσία του άμισθου Υποθηκοφυλακείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραβλαφτεί η νησιωτικότητα. Η «αναδιοργάνωση» των Υποθηκοφυλακέιων των νησιών κατά τον παραπάνω τρόπο δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και τους επαγγελματίες, αλλά αντίθετα τους καταδικάζει σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία, έξοδα και ανασφάλεια. Ακόμη ένα βήμα προς τα πίσω.
    Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες σημαντικές ιδιαιτερότητες στο Υποθηκοφυλακείου Σκοπέλου που πρέπει να σημειωθούν. Στο νησί της Σκοπέλου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η κτηματογράφηση. Εάν αυτό γίνει χωρίς να υπάρχει το Υποθηκοφυλακείο στον ίδιο τόπο σε συνδυασμό με το υδάτινο εμπόδιο που προαναφέρθηκε, θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Η καθυστέρηση ή αδυναμία λήψης από τους πολίτες των αναγκαίων δικαιολογητικών, τους στερεί το δικαίωμα να αποδείξουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους με αποτέλεσμα να τους αποξενώνει από την ακίνητη περιουσία τους. Πώς θα καταφέρουν οι πολίτες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να συγκεντρώσουν τα έγγραφά που απαιτούνται για να δηλώσουν τα ακίνητά τους; Πως είναι δυνατόν να καταργηθεί το Υποθηκοφυλακείο χωρίς τη δημιουργία Κτηματολογικού Γραφείου; Οι πολίτες θα ταλαιπωρηθούν αφόρητα προκειμένου να συντάσσουν τις αιτήσεις τους και να καταχωρούν τα δικαιώματά τους.
    Επιπλέον στην Σκόπελο στεγάζεται το Ειρηνοδικείο που εκδικάζει τις υποθέσεις της Σκοπέλου, της Αλοννήσου και της Σκιάθου. Την ανάγκη για την παραμονή του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου και τη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Σκιάθου με αυτό της Σκοπέλου έκρινε το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων. Η λειτουργία του Ειρηνοδικείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου. Οι εκατοντάδες πολίτες και δικηγόροι που έρχονται κάθε εβδομάδα στην Σκόπελο προκειμένου να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους προβαίνουν σε έρευνες, ζητούν αντίγραφα, εγγράφουν τις προσημειώσεις και τις δικαστικές αποφάσεις. Μήπως πρέπει να περιμένουμε την κατάργηση και του Ειρηνοδικείου;
    Εν κατακλείδι ο «Καλλικράτης» των Υποθηκοφυλακείων που επιχειρείται με το εν λόγω νομοσχέδιο αποδεικνύει πλήρη άγνοια του νησιωτικού χώρου και των προβλημάτων του αφού και από μία απλή επίσκεψη στα λειτουργούντα Υποθηκοφυλακεία των νησιών μπορεί κανείς να διαπιστώσει την ανάγκη ύπαρξής τους. Αποτελεί λεβιτόμο των νησιών που συνθλίβει κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας στο χώρο των ακινήτων, επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό όλων των εμπλεκόμενων με το αντικείμενο, εντείνοντας παράλληλα και την ταλαιπωρία των πολιτών, δημιουργεί και δεν λύνει προβλήματα.
    Με το περιεχόμενο του ανωτέρω εγγράφου συμφωνεί απόλυτα και ο αρχαιότερος Συμβολαιογράφος της νήσου Σκοπέλου κ. Δημήτριος Γεωργίου Ταλαδιανός.