Άρθρο 3 – Μεταφορά προσωπικού στα υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της χώρας

  1. Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες και το προσωπικό των άμισθων υποθηκοφυλακείων, που μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος υπηρετεί  σε αυτά και προσελήφθη με βάση τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες κατά το χρόνο της πρόσληψης διατάξεις, τοποθετούνται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων της παρ. 6 του άρθρου 2, αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους. Με την ίδια απόφαση το προσωπικό κατατάσσεται στους βαθμούς της κατηγορίας στην οποία ανήκουν σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 66 του ν. 2812/2000, και στα μισθολογικά κλιμάκια σύμφωνα με το άρθρου 4 του παρόντος.
  2. Οι υπάλληλοι τοποθετούνται, με κριτήριο τα έτη υπηρεσίας, στο υποθηκοφυλακείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται, σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου, το υποθηκοφυλακείο στο οποίο υπηρετούσαν.
  3. Τυχόν πλεονάζον προσωπικό τοποθετείται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσε. Οι τοποθετήσεις διενεργούνται με απόφαση του Υπουργού  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του άρθρου 21 του ν. 2812/2000.
  4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος νόμου, το προσωπικό των προηγούμενων παραγράφων υπάγεται στις διατάξεις του ν. 2812/2000. Ειδικώς για το προσωπικό της παρ. 1 του παρόντος εφαρμόζεται και η παρ. 9 του άρθρου 9  του ν. 2993/2002 (Α΄ 58).
  • 5 Ιουλίου 2016, 10:03 | Βασίλης Γ.

    Θα ήθελα να επισημάνω την αναγκαιότητα της διασφάλισης των θέσεων των ενεργών υποθηκοφυλάκων οι οποίοι έχουν πτυχίο νομικής και σχεδόν στο σύνολό τους έχουν διοριστεί μετά από διαδικασία εξετάσεων από του Υπ. Δικαιοσύνης. Είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι υποθηκοφύλακες και γνωρίζουν καλά το αντικείμενο (μια και πολλοί από αυτούς υπηρετούν αρκετά χρόνια) και έχουν την απαιτούμενη επιστημονική γνώση για την ορθή λειτουργία του υποθηκοφυλακείου. Κατά συνέπεια η διαδικασία ορισμού των προϊσταμένων θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν και αυτές τις παραμέτρους και όχι μόνο τα χρόνια της αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας (πολλοί δικηγόροι υποθηκοφύλακες έχουν σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται). Για τους ίδιους λόγους, θα πρέπει να διασφαλιστεί και η τοποθέτησή τους στη και στη διάδοχη κατάσταση των κτηματολογικών γραφείων.

  • 5 Ιουλίου 2016, 10:22 | Π.Α.

    ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΜΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
    ΟΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΘ/ΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Κ/Γ ΑΝΑΛΟΓΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ.
    ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΕΦΟΣΟΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ Ν.2812/2000 ΝΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ή ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΝΟΜΟ Ή ΠΟΛΗ.

  • 5 Ιουλίου 2016, 10:05 | ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΜΙΣΘΟΥ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

    Να δίνεται η δυνατότητα σε όσους αδυνατούν να μετακινηθούν σε άλλο νησί στη νέα έδρα του Υποθηκοφυλακείου, είτε είναι υποθηκοφύλακες είτε είναι υπάλληλοι, να μπορούν με σχετική αίτηση να τοποθετούνται στα Δικαστήρια και στις δικαστικές και δημόσιες υπηρεσίες της περιφέρειας τους.
    Το Ελληνικό Δημόσιο μόνο έσοδα έχει από τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία. Οι υπάλληλοι δεν είναι δημόσιοι και η μισθοδοσία τους αν κα ανελαστική δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έξοδα λειτουργίας της υπηρεσίας ενοίκια, ΔΕΗ, τηλέφωνα, γραφική ύλη, έπιπλα, κομπιούτερς τα πάντα βαρύνουν τον άμισθο Υποθηκοφύλακα. Έχουν υπολογίσει αν οι δαπάνες λειτουργίας των νέων Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και κατόπιν κτηματολογικών γραφείων, αν θα είναι μικρότερες από όλα τα έσοδα δηλαδή δικαιώματα δημοσίου & δικαιώματα Υποθηκοφύλακα;

  • 4 Ιουλίου 2016, 23:51 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Συγχαρητήρια στον Υπουργό και στο Υπουργείο για το νομοσχέδιο που λύνει τα πολλαπλά προβλήματα τα οποία είχαν ανακύψει τα τελευταία χρόνια στα Υποθ/κεία.
    Καλώς ή κακώς τα Υποθ/κεία λειτουργούσαν πάνω σε ένα απαρχαιωμένο σύστημα.Δεν είναι του παρόντος να μηδενίζουμε και να αφορίζουμε τα πάντα σκεπτόμενοι πάντα το ατομικό μας συμφέρον. Απο τα άρθρα σαφώς αντιλαμβάνονται όλοι ότι και τα έσοδα θα αυξηθούν για το Υπουργείο και θα κλείσουν τρύπες που προ υπήρχαν και ήταν ανεξέλεγκτες.Ως δημόσιοι φορείς λειτουργούσαν πάντα τα άμισθα Υποθ/κεία,απλώς τη διαχείριση των εσόδων την είχαν οι Υποθ/κες και σαφώς δεν υποκρύπτει κανένα διορισμό και καμία κομματική εξυπηρέτηση που πολλοί θέλουν να λένε για αυτό το νομοσχέδιο.
    Θέλω να αναφερθώ στο κριτήριο παραμονής των υπαλλήλων στα νεοσυσταθέντα ενοποιημένα έμμισθα υποθ/κεια που είναι τα έτη υπηρεσίας.Λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε αυτά το ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου πάνω στο οποίο εκπαιδεύτηκαν ως επί τω πλείστων νέοι υπάλληλοι καθώς είναι μία εφαρμογή πού απαιτεί αυξημένες γνώσεις πληροφορικής και γνώσεις νομικής και τεχνικής φύσεως,θα έπρεπε ως κριτήρια να τεθούν αυτά.Αν παραμείνει ως κριτήριο παραμονής των υπαλλήλων στα υποθ/κεια τα έτη υπηρεσίας, σε λίγα χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης, καθότι θα συνταξιοδοτηθούν , αλλά και θα υπάρξει και λειτουργικό πρόβλημα καθότι δεν θα έχουν την γνώση ,την ικανότητα αλλά και την όρεξη να λειτουργήσουν πάνω σ’αυτή την νέα βάση δεδομένων.Κάτι για το οποίο θα χρειαστεί και χρόνος αλλά και επιπλέον έξοδα.
    Ευχαριστώ πολύ.Καλή συνέχεια

  • 4 Ιουλίου 2016, 23:02 | Κατερίνα Ματθοπούλου

    Ο αριθμός των υποθηκοφυλακείων μου φαίνεται πολύ μικρός για να εξυπηρετήσει τόσους πολίτες, τόσους επαγγελματίες και όλα τα νησιά. Επίσης, πιστεύω ότι τα νέα υποθηκοφυλάκεια θα πρέπει να διασφαλίσουν τη θέση των υποθηκοφυλάκων που έχουν ήδη διοριστεί και όχι των προιστάμενων όπως ορίζει το σχέδιο νόμου. Δεδομένου ότι η ασφάλεια των συναλλαγών και η ορθή λειτουργία προϋποθέτουν νομικές γνώσεις, οι υποθηκοφύλακες θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν πτυχίο νομικής. Μάλιστα οι ενεργοί υποθηκοφύλακες γνωρίζουν το αντικείμενο που το υπηρετούν τόσα χρόνια και πολλοί εξ αυτών έχουν δώσει εξετάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να πάρουν αυτή τη θέση. Η θέση ως προϊσταμένου υπαλλήλων (που έχουν προσληφθεί χωρίς εξετάσεις και κρίση προσόντων) ΠΕ αδιακρίτως πτυχίου, ΤΕ ακόμα και ΔΕ, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου δεν νοείται. Για τους ίδιους λόγους, θα πρέπει να διασφαλιστεί και η τοποθέτησή τους στη και στη διάδοχη κατάσταση των κτηματολογικών γραφείων.

  • 4 Ιουλίου 2016, 23:52 | Μαρία (Υποθηκοφύλακας Εμμίσθου)

    Κατ’ αρχήν είναι θετική η προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Υποθηκοφυλακείων της χώρας με την κατάργηση της απαράδεκτης διάκρισης εμμίσθων και αμίσθων (προσβολή της αρχής της ισότητας) που δημιούργησε πλήθος προβλημάτων και ιδιαίτερα στους συναλλασσόμενους πολίτες.
    Πλην όμως υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:
    1) ΓΙΑΤΙ δίνεται το δικαίωμα στο πλεονάζον προσωπικό να μεταταγεί στα δικαστήρια;;;;;;;;
    Το Υπουργείο γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία που αιμορραγούν λόγω έλλειψης επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού, Υποθηκοφυλακεία που ακόμη και τους δύσκολους αυτούς καιρούς αποδίδουν τεράστα ποσά στο δημόσιο ταμείο και που έχουν υπαλλήλους που υπερβαίνουν εαυτόν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο ρόλο τους.
    Πρόταση: το πλεονάζον προσωπικό να μετατίθεται στα Έμμισθα των όμορων νομών που στενάζουν από έλλειψη προσωπικού χωρίς τη γνώμη υπηρεσιακών συμβουλίων αλλά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου του Εμμίσθου που έχει ανάγκη.
    2)Τι θα γίνει με το αρχείο και τα προβλήματα των συγχωνευμένων; Πού θα χωρέσει το αρχείο αυτό; Θα γίνουν μελέτες στατικότητας των κτιρίων προκειμένου να εξακριβωθεί η ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτά μετά
    την τοποθέτηση του τεράστιου όγκου του αρχείου;
    Τα σκέφτηκαν αυτά στο Υπουργείο;
    Ας έρθουν οι διαπιστευμένοι μηχανικοί του Υπουργείου στις Υπηρεσίες μας να μας υποδείξουν πού να βάλουμε τα βιβλία κ.λπ.
    3) ΓΙΑΤΙ το Υπουργείο αντιμετωπίζει τους Έμμισθους Υποθηκοφύλακες ως παιδιά κατώτερου Θεού;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Είμαστε απόφοιτοι Νομικής, άλλοι με μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ., διοριστήκαμε με γραπτές εξετάσεις και κάνουμε μια δουλειά με την ευθύνη στο κόκκινο, εσχάτως γίναμε και φοροεισπράκτορες (λόγω ΕΝΦΙΑ, ν.4014/2011 κλπ)και γενικά με την υπογραφή μας μπορεί να παίζουμε και με τη φωτιά, με τη δε παραλαβή των αμίσθων υποθηκοφυλακείων ο Θεός ξέρει τί μπορεί να δουν κάποιοι από εμάς και αντί το Υπουργείο να μας αυξήσει το επίδομα θέσης , μας το μειώνει κάνοντάς μας Τμηματάρχες; Τί αντικείμενο θα έχει το Τμήμα μου; Τα άλλα Τμήματα τι αντικείμενο θα έχουν; Σε ποιά Διεύθυνση υπάγομαι; Σε ποιον αναφέρομαι; Αν γίνω Τμηματάρχης, παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε το όνομα του Προϊσταμένου μου, προκειμένου να του στέλνω όσους θελήσουν να δουν τον ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ.

  • 4 Ιουλίου 2016, 19:30 | ΜΕΛΙΝΑ

    Με το παρόν νομοσχέδιο παραβιάζεται το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος ήτοι η αρχή της ισότητας και της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών. Πως είναι δυνατόν υπάλληλοι που απασχολούνται με σχέση ιδιωτικού δικαίου στα άμισθα υποθηκοφυλακεία να διορισθούν σε νεο συσταθείσες υπηρεσίες των έμμισθων υποθηκοφυλακείων παρακάμπτοντας τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 103 του Συντάγματος για το διορισμό σε δημόσιες υπηρεσίες? Είναι δυνατόν τη στιγμή που χιλιάδες νέοι επιστήμονες έχουν φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας μία επαγγελματική αποκατάσταση, να παραγκωνίζονται και να αποκλείονται οι εναπομείναντες λίγοι επιστήμονες από διαγωνισμούς για την κατάληψη μίας θέσης στο δημόσιο και να προσλαμβάνονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν ως προσόν το απολυτήριο λυκείου? υπάρχουν εκατοντάδες δικηγόροι οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση διαγραφής από του δικηγορικούς συλλόγους στους οποίους ανήκουν λόγω οικονομικής δυσχέρειας είτε βιοπορισμού είτε πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τους. Γιατί να μην αξιοποιηθούν άνθρωποι με γνώσεις και πτυχία στη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά αντ’ αυτού να δοθούν οι ίδιες θέσεις σε ανθρώπους που «έτυχε» να προσληφθούν στα άμισθα υποθηκοφυλακεία με μηδαμινά προσόντα?οφείλω να καταστήσω σαφές ότι θα υπάρξουν πολλαπλές προσφυγές κατά των υπουργικών αποφάσεων σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου από δικηγόρους και μη, διότι δεν μπορεί εν έτη 2016 άνθρωποι που αγωνίζονται για τον εμπλουτισμό του βιογραφικού τους με πτυχία πανεπιστημίων, πτυχία χρήσης Υ/Η ,πτυχία ξένων γλωσσών όχι απλά να μην αξιοποιούνται, αλλά να εκτοπίζονται αδικαιολόγητα και με αδιαφανείς διαδικασίες από αδαείς και «προνομιούχους».

  • 4 Ιουλίου 2016, 19:52 | Θ.Λ.

    Πολύ θετικό και μπράβο σας!!! Δεν προβλέπεται όμως η τύχη συναδέλφων που υπηρετούν σήμερα στα οριστικά Κ.Γ. Θεσ/κης και Πειραιά (ν. 4277/2014 ΦΕΚ Α’156, άρ. 52). Σήμερα 17 συνάδελφοι του Υποθηκοφυλακείου Θεσ/κης στηρίζουν την λειτουργία του Κ.Γ.Θεσ/κης και επιβάλλεται να γνωρίζουν ποια θα είναι εργασιακά «η επόμενη μέρα». Δηλαδή , θα επιστρέψουν, και αν ναι. πότε στο Υποθηκοφυλακείο Θεσ/κης;

  • 4 Ιουλίου 2016, 16:30 | Στρατος Χατζηφωτης

    Κύριε Υπουργέ λάβετε υπ΄όψιν σας ότι ακόμα και οι νέοι δικηγόροι που δεν έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο του ακινήτου δεν ξέρουν να κάνουν έλεγχο τίτλων.Στις περισσότερες περιπτώσεις απευθύνονται στους έμπειρους υπαλλήλους του υποθηκοφυλακείου ή κάνουν αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικών. Αν πραγματικά θέλετε το σχέδιο νόμου να λειτουργήσει και να πετύχει σκεφτείτε σοβαρά τη στελέχωση.Η εμπειρία είναι αυτή που θα δώσει τη λύση για ομαλή λειτουργία των νέων γραφείων!

  • 4 Ιουλίου 2016, 15:48 | ΖΩΗ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΙΔΙΚΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΝ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ.ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΟΤΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΣΙΓΟΥΡΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ. ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΙΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΣΕ ΑΜΙΣΘΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2012 ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ 4 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.ΤΕΛΟΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΝΟΜΙΚΗΣ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 4 Ιουλίου 2016, 12:48 | Στρατος Χατζηφωτης

    Διορθωνω το προηγουμενο σχολιο και αφαιρω τις λεξεις (παρανομα επενδυαν) που σημειωθηκαν απο λαθος….ευχαριστω

  • 4 Ιουλίου 2016, 12:27 | Στεφανος

    οι υπαλληλοι των εμμισθων υποθηκοφυλακειων πρεπει να εχουν και αυτοι τη δυνατοτητα να εργαστουν (ή να συνεχισουν να εργαζονται) στις δομες του κτηματολογιου εφοσον το επιθυμουν

  • 4 Ιουλίου 2016, 12:53 | Στρατος Χατζηφωτης

    Κυριε Υποργε μπορειτε να παρετε πισω τα υπολοιπα απο το 0.25 που νομιμος παρακρατουσαν αλλα παρανομα το επενδυαν οι αμισθοι Υποθηκοφυλακες αφου φυσικα αφαιρεθουν τα εξοδα που εκαναν για μηχανογραφιση κλπ και να καλυψετε τα εξοδα μεταφορας και οτι αλλο…..ευχαριστω

  • 4 Ιουλίου 2016, 11:25 | ΕΝΩΣΗ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο συνιστά, στην πραγματικότητα και αντίθετα προς τον τίτλο του, ένα σχέδιο αποδιοργάνωσης του συστήματος καταχώρησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την ήδη επιβαρυμένη οικονομική ζωή της χώρας, καθώς θα επηρεάσει – νομοτελειακά και σε ανυπολόγιστο βαθμό – τρέχουσες συναλλαγές και επενδύσεις επί ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
    Μία μεταρρύθμιση αναδιοργάνωσης ενός ολόκληρου θεσμού, που υφίσταται και λειτούργει από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους και αφορά στο θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία, ιδιωτών και Δημοσίου, δεν μπορεί παρά να απαντά κατ’ αρχήν στα κάτωθι βασικά ερωτήματα:

    Α. Επί της ουσίας:

    1. Είναι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επίκαιρο και αναγκαίο;
    2. Θα αποφέρει έσοδα ή θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό;
    3. Ποια είναι η προστιθέμενη αξία της ρύθμισης για τους συναλλασσόμενους πολίτες και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων/ κτηματολογικών γραφείων;
    4. Βοηθά στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ή, αντίθετα, θα προκαλέσει καθυστέρηση της επίτευξης του μεγάλου αυτού εθνικού στόχου;
    5. Καθιστά τα υποθηκοφυλακεία/κτηματολογικά γραφεία εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της παροχής ασφαλούς και ταχείας πληροφορίας για τα δικαιώματα επί των ακινήτων;
    6. Προστατεύει το έννομο αγαθό της περιουσίας και την ασφάλεια των συναλλαγών;
    7. Συνάδει με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ η κατάργηση του θεσμού του άμισθου υποθηκοφύλακα και του επαγγέλματος αυτού, καθώς και η συγκεκριμένη διαδικασία τοποθέτησης στο Δημόσιο αμίσθων υποθηκοφυλάκων και ιδιωτικών υπαλλήλων;

    Β. Επί της διαδικασίας νομοθέτησης:

    1. Έχουν τηρηθεί οι αρχές και οι διαδικασίες της καλής νομοθέτησης όπως αναλυτικά προβλέπονται στο Ν. 4048/2012;
    2. Ποια ομάδα εργασίας επεξεργάσθηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και για ποιο λόγο δεν συγκροτήθηκε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για μία μεταρρύθμιση τέτοιας κλίμακας και σημασίας;
    3. Ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν τη σύντμηση της προβλεπόμενης ελάχιστης διάρκειας της δημόσιας διαβούλευσης (αρ. 6 παρ. 2 Ν. 4048/2012);
    4. Για ποιο λόγο δε συνοδεύεται το προσχέδιο νόμου από αιτιολογική έκθεση στη δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η αναγκαιότητα και σκοπιμότητα της ρύθμισης και κατ’ επέκταση η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας (αρ. 2 Ν. 4048/2012).

    Με δεδομένο ότι δεν βρίσκουμε επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, έχουμε να παρατηρήσουμε ειδικότερα τα εξής:

    Α. Επί της ουσίας:

    1. Είναι γνωστό ότι η δραματική πτώση των εμπράγματων συναλλαγών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, έχει επιφέρει και αντίστοιχη πτώση των εσόδων στα άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι η δαπάνη λειτουργίας των τελευταίων ουδόλως επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον άμισθο υποθηκοφύλακα. Σε αρκετές, λοιπόν, περιπτώσεις τα εισπραττόμενα υπέρ υποθηκοφύλακα δικαιώματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων, μεταξύ των οποίων – και κυρίως – το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού τους. Στην επιδείνωση της κατάστασης αυτής έχουν συμβάλει αποφασιστικά οι ακόλουθοι δύο παράγοντες:
    (α) Η εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 37480/4.5.2012 ΚΥΑ Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία καταργήθηκε το διευθυντικό δικαίωμα του αμίσθου υποθηκοφύλακα να επιβάλλει ελαστικές μορφές εργασίας (μειωμένο ωράριο, εκ περιτροπής εργασία,) στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται επιβεβλημένο λόγω της ανεπάρκειας των εσόδων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της απόφασης αυτής στην πράξη ήταν το μισθολογικό κόστος της λειτουργίας των γραφείων να καταστεί απολύτως ανελαστικό, την ίδια στιγμή που τα έσοδα κατακρημνίζονταν. Σημειωτέον ότι οι υπάλληλοι των αμίσθων υποθηκοφυλακείων είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι συνδεόμενοι με τον υποθηκοφύλακα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και δεν διατελούν σε δημοσιοϋπαλληλική ή άλλη εργασιακή σχέση με το Δημόσιο (ΣτΕ 2573/2015). Οι αμοιβές των εν λόγω υπαλλήλων καθορίζονται βάσει συλλογικής σύμβασης εργασίας συναπτόμενης μεταξύ της Ένωσής μας και του σωματείου των υπαλλήλων, ενώ επισημαίνεται ότι η ισχύουσα Σ.Σ.Ε. δεν ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας, αλλά ρύθμιση συλλογικής διαφοράς δυνάμει της ΜΟΝ 5/2015 διαιτητικής απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στον οποίο η Ένωσή μας προσέφυγε σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των αμοιβών του προσωπικού.
    (β) Το γεγονός ότι επί 7 χρόνια το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αντίθετα προς το νόμο και την υπ’ αριθμ. 174/2013 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν προκηρύσσει διαγωνισμό για την κάλυψη των κενών θέσεων αμίσθων υποθηκοφυλάκων. Το αποτέλεσμα είναι άνω των 60 ειδικών αμίσθων υποθηκοφυλακείων να παραμένουν σήμερα χωρίς προϊστάμενο υποθηκοφύλακα και καθήκοντα αυτού να ανατίθενται σε συμβολαιογράφο της περιοχής με μόνο κριτήριο την αρχαιότητα αυτού. Ο τελευταίος μάλιστα προβαίνει ταυτόχρονα τόσο στη σύνταξη συμβολαίων ως συμβολαιογράφος, όσο και στον έλεγχο νομιμότητας αυτών και τη μεταγραφή τους ως υποθηκοφύλακας, με όλα τα αυτονόητα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η σύγκρουση καθηκόντων στην πράξη. Εξυπακούεται δε ότι η παροδική και πρόσκαιρη ανάθεση καθηκόντων σε άλλον επαγγελματία από αυτόν που το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει, έχει συμβάλει έτι περαιτέρω στην δυσλειτουργία των υποθηκοφυλακείων. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι εκεί όπου παρατηρούνται τα σοβαρότερα προβλήματα λειτουργίας – μέχρι και του βαθμού του να παραμένει κλειστό το γραφείο – είναι περιπτώσεις «χηρευμένων» υποθηκοφυλακείων (Πύργος, Περιστέρι, Ν. Ιωνία κ.α.) χωρίς υποθηκοφύλακα.
    Η δυσλειτουργία, λοιπόν, που διαπιστώνεται στις περιπτώσεις αυτές δεν οφείλεται στον ίδιο τον θεσμό των αμίσθων υποθηκοφυλακείων, αλλά πρόκειται για προβλήματα που τεχνητώς προκαλούνται, απότοκα των μέχρι σήμερα επιλογών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η Ένωσή μας έχει επανειλημμένως και εγγράφως καταθέσει προτάσεις προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων και θα μπορούσαν πράγματι να βρεθούν λύσεις και στα πλαίσια της Ειδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (υπ’ αριθμ. 44452/2.6.2015, ΦΕΚ Β΄ 1305 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης) με αντικείμενο τη συγχώνευση υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της χώρας. Δυστυχώς και για λόγους που δεν γνωρίζουμε, η ως άνω Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ένωσής μας, συνεδρίασε μία και μόνη φορά, όπου απλώς ετέθησαν τα ζητήματα που θα αποτελούσαν αντικείμενό της.
    Τούτων λεχθέντων, είναι ακατανόητο το άλμα που επιχειρείται από το αρμόδιο Υπουργείο που επιλέγει την κατάργηση του θεσμού των αμίσθων υποθηκοφυλακείων και τη ριζική αποδιοργάνωση του συστήματος καταχώρισης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, σε μία λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Ποια είναι η αναγκαιότητα του άλματος αυτού στο άγνωστο και στο κενό, αντί της στοχευμένης αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων, δεδομένου μάλιστα ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Δικαιοσύνης με μικρές και μελετημένες επεμβάσεις να επιλύσει όλα τα προβλήματα; Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι συγχωνεύσεις των χηρευμένων υποθηκοφυλακείων/ κτηματολογικών γραφείων, ακόμη δε και η κατά περίπτωση εμμισθοποίηση αυτών προβλέπονται ήδη ως δυνατότητες από διατάξεις νόμων.
    Τέλος, η αναγκαιότητα της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε σε μνημονιακή υποχρέωση της Χώρας. Αυτό που προβλέπεται μεταξύ των προαπαιτουμένων του τρέχοντος μνημονίου (Ν. 4336/2015, άρ. 3 παρ. Γ΄) και μάλιστα για τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν είναι η αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων, αλλά η υποχρέωση των αρχών «να εγκρίνουν το νομικό πλαίσιο για κτηματολογικά γραφεία σε εθνική κλίμακα με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, την εμπειρία των δύο πιλοτικών γραφείων και την πρόσφατη τεχνική βοήθεια και συμβουλές και να διασφαλίσει την επαρκή οικονομική ανεξαρτησία και διοικητική ικανότητα της υπηρεσίας κτηματολογίου».
    Προς εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής, θα περίμενε, λοιπόν, κανείς νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με την οριστική δομή του Κτηματολογίου και τη μετάβαση σε αυτή σε συμπλήρωση της ήδη εφαρμοζόμενης μεταβατικής διάταξης του αρ. 23 Ν. 2664/1998. Με δεδομένο το στόχο της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, ποια είναι η δικαιολογητική ανάγκη για την εκ βάθρων «αναδιοργάνωση» του θεσμού των υποθηκοφυλακείων;

    2. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου καταργεί στο σύνολό τους τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, η δαπάνη λειτουργίας των οποίων βαρύνει σήμερα αποκλειστικά και μόνο τον άμισθο υποθηκοφύλακα, ενώ το Δημόσιο μόνο οικονομικό όφελος πορίζεται από αυτά. Ο άμισθος υποθηκοφύλακας καλύπτει το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, τις πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες (ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, έξοδα καθαριότητας, αναλώσιμα, βιβλιοδεσία, έξοδα, τα οποία αυξάνονται έτι περαιτέρω όταν το υποθηκοφυλακείο λειτουργεί ως κτηματολογικό γραφείο), ενώ αναλαμβάνει πλήρη προσωπική ευθύνη για κάθε πράξη ή παράλειψη κατά την άσκηση των καθηκόντων του . Αντίθετα, για πράξεις ή παραλείψεις του εμμίσθου υποθηκοφύλακα, καθώς και των υπαλλήλων των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων, ως δημοσίων υπαλλήλων, στοιχειοθετείται αστική ευθύνη του Δημοσίου (αρ. 105 ΕισΝΑΚ).
    Έχει άραγε υπολογισθεί, και με βάση ποια οικονομοτεχνική μελέτη, το κόστος που συνεπάγεται η εγκατάσταση και λειτουργία των νέων εμμίσθων υποθηκοφυλακείων για το Δημόσιο; Επιπλέον, το δημόσιο θα απολέσει, μεταξύ άλλων, και τον ΦΠΑ 24% επί των δικαιωμάτων αμίσθου υποθηκοφύλακα, φόρος που εισπράττεται σήμερα επί των συναλλαγών στα άμισθα υποθηκοφυλακεία και επιφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία. Η είσπραξη ΦΠΑ δε νοείται σε δημόσιες υπηρεσίες και η απώλειά του θα πρέπει να συνυπολογισθεί στη δαπάνη που συνεπάγεται για το Δημόσιο η εμμισθοποίηση των υποθηκοφυλακείων.

    Περαιτέρω πρέπει να επισημανθεί ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει την εκ βάθρων δημιουργία νέων δημοσίων δομών υποθηκοφυλακείων, ενώ το σύστημα μεταγραφών των υποθηκοφυλακείων είναι ήδη σε διαδικασία αντικατάστασής του από το σύστημα του Κτηματολογίου. Μιλούμε λοιπόν για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με δαπάνες για την ίδρυση και λειτουργία νέων δημοσίων υπηρεσιών (δαπάνες μεταφοράς, εγκατάστασης, μισθοδοσίας, λειτουργίας κλπ.), οι οποίες εκ των πραγμάτων έχουν ημερομηνία λήξεως με τη μετάβαση στην οριστική δομή του Κτηματολογίου. Όπως δε προβλέπεται στο άρθρο 6 του προσχεδίου, κατά την έναρξη λειτουργίας της οριστικής δομής των κτηματολογικών γραφείων σύμφωνα με το Ν. 2664/1998, το προσωπικό που σήμερα απασχολείται στα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία δεν παραμένει στην οριστική δομή του Κτηματολογίου και μεταφέρεται σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
    Συνεπώς, η δαπάνη λειτουργίας και ιδίως μισθοδοσίας του ως άνω προσωπικού – ακόμη και αν ήθελε υποτεθεί ότι σήμερα θα καλύπτεται από τα εισπραττόμενα στα υποθηκοφυλακεία δικαιώματα – με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και την έναρξη λειτουργίας οριστικών κτηματολογικών γραφείων στα οποία και θα καταβάλλονται τα δικαιώματα καταχώρισης των πράξεων, δεν θα καλύπτεται από το ποσό των εισπραττομένων στα υποθηκοφυλακεία δικαιωμάτων, αφού αυτά δεν θα υφίστανται πλέον. Η ολοκλήρωση δε του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης τοποθετείται σε ένα πολύ σύντομο χρονικό ορίζοντα, το 2020, όπως οι προβλέψεις αυτές έχουν επανειλημμένως και επισήμως εκφρασθεί (ασχέτως φυσικά του ότι δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές).
    Σταδιακά, λοιπόν, και μέχρι το έτος 2020, τα δικαιώματα που σήμερα καταβάλλονται στα υποθηκοφυλακεία, θα εισπράττονται από τα κτηματολογικά γραφεία που θα ιδρυθούν, το προσωπικό των υποθηκοφυλακείων με βάση το άρθρο 6 θα έχει τοποθετηθεί σε άλλες υπηρεσίες, και άρα η μισθοδοσία του θα βαρύνει απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα. Πρέπει, να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι το προσχέδιο νόμου μόνο προσωρινά δημιουργεί νέες δομές εμμίσθων υποθηκοφυλακείων, οι οποίες μέχρι το έτος 2020 θα έχουν πάψει να λειτουργούν και να έχουν έσοδα και στην ουσία αποτελεί το όχημα για την τοποθέτηση τελικώς σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης του συνόλου του προσωπικού των εργαζομένων στα υποθηκοφυλακεία στης χώρας.
    Στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι η διάρρηξη της υφιστάμενης κατάστασης της μετάβασης στα κτηματολογικά γραφεία από τα υφιστάμενα υποθηκοφυλακεία (αρ. 23 Ν. 2664/1998), της αδιακρίτως τοποθέτησης στο Δημόσιο του συνόλου του προσωπικού των υποθηκοφυλακείων, και της σε επόμενο χρόνο σύστασης οριστικής δομής κτηματολογίου, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΚΧΑ Α.Ε., η οποία και θα είναι πλέον ο αποδέκτης των οικονομικών δικαιωμάτων καταχώρισης των πράξεων, χωρίς να φέρει το βάρος του προσωπικού των υποθηκοφυλακείων που θα έχει μετατοπισθεί στο Δημόσιο, και στελεχώνοντας προφανώς από την αρχή με νέο προσωπικό τα κτηματολογικά γραφεία επιβαρύνοντας εκ νέου το Δημόσιο με νέες προσλήψεις.
    Αυτή η πολύ σημαντική συνέπεια για τον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο εάν η οριστική δομή του κτηματολογίου περνούσε μέσα από την υφιστάμενη δομή των υποθηκοφυλακείων και αξιοποιούνταν τόσο οι δομές όσο και το προσωπικό των γραφείων και φυσικά η τεχνογνωσία αυτών.
    Εν όψει λοιπόν του δημοσιονομικού κόστους, αλλά και γενικότερα, μας προκαλεί εντύπωση γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιλέγει, με αφορμή την «αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας», να αποσυνδέσει ουσιαστικά την οριστική δομή του κτηματολογίου από την υπάρχουσα δομή των υποθηκοφυλακείων. Η Ένωσή μας έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι για την οριστική δομή του κτηματολογίου είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα δομή των υποθηκοφυλακείων σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, τα οποία άλλωστε από την έναρξη ισχύος του συστήματος του κτηματολογίου το 2003 έχουν καταστήσει αυτό λειτουργικό στις καθημερινές συναλλαγές.
    Η αναδιοργάνωση μιας δομής που δεν θα υφίσταται στο άμεσο μέλλον (2020 κατά τις προβλέψεις του Υπουργείου), η τοποθέτηση στο Δημόσιο του συνόλου του προσωπικού και η δημιουργία νέας οριστικής δομής Κτηματολογίου με νέα υποδομή και στελέχωση, πώς ακριβώς δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό; Στην οικονομοτεχνική μελέτη που κατά νόμο πρέπει να συνοδεύει το παρόν νομοσχέδιο έχει ληφθεί υπ’ όψιν η σημαντικότατη αυτή παράμετρος;

    3. Για όσους συναλλάσσονται με τα υποθηκοφυλακεία ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ΝΠΔΔ (ΙΚΑ κλπ), ανεξάρτητες αρχές και το ίδιο το Δημόσιο, είναι βέβαιο και προφανές ότι οι σχεδιαζόμενες νέες δομές μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν. Πρώτον, διότι ο συγκεντρωτικός σχεδιασμός στις έδρες των νέων γραφείων θα υποχρεώσει τον συναλλασσόμενο, ακόμα και για την αίτηση και λήψη ενός απλού πιστοποιητικού, να διανύει πολύ μεγάλες χερσαίες ή θαλάσσιες αποστάσεις. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα απαιτούσε την προηγούμενη ύπαρξη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής εγγράφων και λήψης πιστοποιητικών. Αντιθέτως, μέχρι σήμερα δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα. Το μόνο που υπάρχει είναι σχετική νομοθετική πρόβλεψη στο Ν. 2664/1998 περί ηλεκτρονικής αποστολής εγγράφων στα λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία και ένα πιλοτικό σχέδιο της ΕΚΧΑ Α.Ε. περί ηλεκτρονικής υποβολής συμβολαιογραφικών εγγράφων στα κτηματολογικά γραφεία. Η τελευταία αυτή δυνατότητα, εκτός του ότι δε θα είναι υποχρεωτική για τους συμβολαιογράφους, αφορά μόνο σε συμβολαιογραφικά έγγραφα και όχι στις λοιπές εγγραπτέες πράξεις στο υποθηκοφυλακείο/ κτηματολογικό γραφείο (δικαστικές αποφάσεις, κατασχετήριες εκθέσεις, διοικητικές πράξεις, δικόγραφα κλπ.). Πώς λοιπόν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες όταν λ.χ. στις Κυκλάδες θα υπάρχει μόνο ένα υποθηκοφυλακείο; Έχει άραγε υπολογισθεί η ταλαιπωρία που νομοτελειακά θα σημάνει η διάλυση του τοπικού δικτύου υποθηκοφυλακείων για τους συναλλασσόμενους πολίτες;
    Όμως και για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και για το λεκανοπέδιο της Αττικής, που συγκεντρώνει περίπου το μισό του πληθυσμού της χώρας, συνεπάγεται μεγάλο αριθμό εργατοωρών, καθώς και σημαντική ταλαιπωρία που πρέπει να συνυπολογιστεί, λαμβανομένου υπόψη ότι δεν υπάρχει υποδομή των αστικών συγκοινωνιών που να εξυπηρετεί τα δημιουργούμενα έμμισθα γραφεία με όλους τους εξυπηρετούμενους από αυτά δήμους. Η αποστέρηση των συναλλασσομένων από την άμεση και ευχερή πρόσβαση στα υποθηκοφυλακεία/κτηματολογικά γραφεία αποτελεί διάρρηξη της θεμελιώδους αρχής της χρονικής προτεραιότητας των μεταγραφών, εγγραφών και καταχωρίσεων. Και βέβαια, δεν πρέπει κανείς να παραλείψει την αποτίμηση του χρόνου και της ταλαιπωρίας σε οικονομικό κόστος, το οποίο θα επιβαρύνει τον συναλλασσόμενο και μόνο.
    Η συγκέντρωση του συνόλου των αρχείων των υποθηκοφυλακείων της χώρας στα δημιουργούμενα έμμισθα υποθηκοφυλακεία, εκτός του ότι απαιτεί κτιριακές υποδομές, οι οποίες δεν υπάρχουν και δεν θα διαθέτουν τις κατάλληλες προδιαγραφές, ακόμα και αν υποτεθεί ότι θα εξευρεθούν – άγνωστο πότε – θα οδηγήσει σε ένα πραγματικό χάος, όπου ούτε ο έλεγχος από τους ενδιαφερομένους θα είναι δυνατός, ούτε όμως και η έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων θα είναι εφικτή και ασφαλής. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί ανενεργής η βασική αρχή της δημοσιότητας των μεταγραφών και καταχωρίσεων. Δεδομένου δε ότι τόσο οι διορθώσεις στα ήδη λειτουργούντα μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία όσο και οι δηλώσεις των πολιτών, καθώς και οι ενστάσεις τους στις υπό κτηματογράφηση περιοχές για τις κτηματογραφήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, στηρίζονται στα πιστοποιητικά και τα αντίγραφα των τίτλων που λαμβάνονται από τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων, είναι προφανές ότι κάθε καθυστέρηση ή αδυναμία λήψης από τους ιδιοκτήτες των αντιστοίχων δικαιολογητικών, τους αφαιρεί το δικαίωμα να αποδείξουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους επί των ακινήτων τους και στην ουσία τους αποξενώνει από την ακίνητη περιουσία τους.
    Επιπλέον και οι ελεύθεροι επαγγελματίες συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, μηχανικοί, μεσίτες θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν σε εύλογο χρόνο και με ασφάλεια, ενώ η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που θα συνεπάγεται η εκτέλεση της εργασίας τους θα μετακυλιστεί στον συναλλασσόμενο. Είναι βέβαιο ότι οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περιοχές στις οποίες θα καταργηθούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικές έναντι αυτών που εδρεύουν στις έδρες των σχεδιαζόμενων εμμίσθων υποθηκοφυλακείων.

    4. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο τορπιλίζει το έργο του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς η απορρύθμιση του θεσμού των υποθηκοφυλακείων/ κτηματολογικών γραφείων θα επηρεάσει άμεσα τόσο της διαδικασία κτηματογράφησης, όσο και τη λειτουργία του κτηματολογίου, όπου η κτηματογράφηση έχει ήδη περαιωθεί. Προκαλεί απορία το χρονικό σημείο που επιλέγεται αυτό, δεδομένου ότι κατά τα δύο τελευταία έτη το έργο της κτηματογράφησης είναι στην ουσία καθηλωμένο, με περαιωμένο μέχρι σήμερα ποσοστό επιφάνειας της χώρας μόλις 6,25% και με την 4η γενιά κτηματογραφήσεων (65,14% της επιφάνειας) να μην βρίσκεται καν σε διαδικασία κτηματογράφησης. Δεδομένης δε της πολύ πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ 805, 806, 807 και 808/2016) που ουσιαστικά θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την προηγούμενη κύρωση των δασικών χαρτών, προκειμένου η πράξη περαίωσης των κτηματογραφήσεων να μην είναι νομικά πλημμελής, και έχοντας υπόψη ότι μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί μόλις το 0,61% των δασικών χαρτών, καθίσταται σαφές ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να επιδεικνύει ιδιαίτερη επιμέλεια σε ό,τι αφορά στην πρόοδο του έργου του Κτηματολογίου με αποφυγή, φυσικά, οποιασδήποτε πρωτοβουλίας θα μπορούσε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το ήδη πολύπαθο αυτό έργο.
    Η πλήρης αποδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σημαντικότατες καθυστερήσεις στη διαδικασία κτηματογράφησης της χώρας, με ορατό τον κίνδυνο ακόμη και να την μπλοκάρει σε περιοχές όπου θα παρατηρηθούν έντονες δυσλειτουργίες (λ.χ. στα νησιά και τις μεγάλες δομές των αστικών κέντρων). Όταν ιδιώτες αλλά και δημόσιοι φορείς δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν άμεσα και να λάβουν ασφαλή πληροφορία για τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, ώστε να δηλώσουν αυτά εν συνεχεία στην κτηματογράφηση, νομοτελειακά το έργο κινδυνεύει να επηρεασθεί σε βαθμό ανυπολόγιστο. Με αυτά τα δεδομένα ο στόχος ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου (που ήδη τοποθετείται από τα αρμόδια υπουργεία σε ένα χρόνο απολύτως μη ρεαλιστικό) φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί.
    Αλλά και από άποψη οργανωτική, η μετάβαση στο σύστημα του κτηματολογίου από το 2003 έως και σήμερα διενεργείται ομαλά με βάση το άρθρο 23 του Ν. 2664/198 και μάλιστα χωρίς καμία επιβάρυνση της ΕΚΧΑ Α.Ε. αφού ο εξοπλισμός των γραφείων, η εκπαίδευση του προσωπικού και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία του αμίσθου υποθηκοφυλακείου ως κτηματολογικού γραφείου διενεργούνται υπό την απόλυτη ευθύνη και με δαπάνες του αμίσθου υποθηκοφύλακα. Επίσης, οι διορθώσεις των εσφαλμένων αρχικών εγγραφών ενεργούνται ατελώς υπό την αποκλειστική ευθύνη του υποθηκοφύλακα ως προϊσταμένου του κτηματολογικού γραφείου. Αντίθετα, στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν ως κτηματολογικά γραφεία η ΕΚΧΑ Α.Ε. προβαίνει η ίδια στον εξοπλισμό των γραφείων, στην εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ παρέχει ανθρώπινο δυναμικό για την υποστήριξη του νέου συστήματος. Έχει άραγε υπολογισθεί το κόστος της μετάβασης στο σύστημα του Κτηματολογίου μετά την προτεινόμενη κατάργηση των αμίσθων υποθηκοφυλακείων, όταν πλέον το οικονομικό βάρος θα το επωμίζεται αποκλειστικά ο κρατικός προϋπολογισμός;

    5. Τα υποθηκοφυλακεία/ κτηματολογικά γραφεία (land registries) σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν επενδυτικά εργαλεία και εισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη παρέχοντας ασφαλή και αξιόπιστη πληροφορία σχετικά με τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων. Τόσο οι ιδιώτες επενδυτές, όσο και οι διαχειριστές της κρατικής περιουσίας επιδιώκουν στον αμεσότερο χρόνο να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία που παρέχεται από τα Υποθηκοφυλακεία, αλλά και να κατοχυρώσουν την έγκυρη μεταγραφή και καταχώριση συμβολαίων και πράξεων, χωρίς τα μειονεκτήματα της ατέρμονης γραφειοκρατίας και με ασφάλεια δικαίου που μόνο ο νομικός έλεγχος από τον αρμόδιο νομικό επιστήμονα μπορεί να τους εξασφαλίσει. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν ενισχύει το ρόλο του ασφαλούς και λειτουργικού land registry για την οικονομία, αλλά πραγματικά απορρυθμίζει πλήρως το υπάρχον σύστημα καταχώρησης δικαιωμάτων με πραγματικούς κινδύνους για τη λειτουργία της κτηματαγοράς.

    6. Ενδεικτικό, άλλωστε της απορρύθμισης και απαξίωσης που επιχειρείται, είναι και η διάταξη του άρθρου 2 του σχεδίου, όπου προβλέπεται ότι καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ και ελλείψει αυτών ΔΕ! Ακόμη και ο υπάλληλος ΠΕ δεν προβλέπεται από τη διάταξη να διαθέτει πτυχίο νομικής ούτε υποχρεωτική προηγούμενη άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου ή του συμβολαιογράφου. Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ουσιαστικού νομικού ελέγχου των προς καταχώριση-μεταγραφή πράξεων υπάλληλος που δεν διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις για το νομικό αντικείμενο; Εξ ορισμού δε ο υπάλληλος ΤΕ – πολλώ δε μάλλον ο ΔΕ – δεν είναι σε θέση ούτε να κατευθύνει τον πολίτη στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ούτε να ελέγξει την εγκυρότητα συμβολαίων ή να προκρίνει δικαιώματα και να αποδώσει κυριότητα επί ακινήτων ή να εκδώσει αιτιολογημένες αρνήσεις για καταχώριση πράξεων ή να αξιολογήσει το εφαρμοστέο ή μη δικαστικών αποφάσεων.
    Ακόμη, λοιπόν, και εάν ήθελε υποτεθεί ότι η όλη διαδικασία εγκαθίδρυσης και λειτουργίας των νέων δημοσίων δομών υποθηκοφυλακείων ελάμβανε χώρα άμεσα, ομαλά και χωρίς να εμποδίζει τις συναλλαγές (πράγμα για το οποίο μόνο ένα θαύμα απαιτείται), και μόνο το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης θέσης Προϊσταμένου μια υπηρεσίας με αμιγώς νομικό αντικείμενο από μη πτυχιούχο νομικής αποδεικνύει αφενός το πόσο μικρό ενδιαφέρον επιδεικνύει η Πολιτεία για την διαφύλαξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των πολιτών και του Δημοσίου, αφετέρου την κατηγορία των προσώπων που περισσότερο όλων ωφελούνται από το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
    7. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση προσωποπαγών θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου τόσο: (α) για τους ειδικούς αμίσθους υποθηκοφύλακες (175) όσο και (β) για το προσωπικό τους (720). Γεννώνται λοιπόν τα εξής ζητήματα:
    (α) Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση του νομικού επαγγέλματος του αμίσθου υποθηκοφύλακα. Η υπηρεσία, ωστόσο, δεν καταργείται, εξακολουθεί να παρέχεται σε έμμισθο καθεστώς. Πώς αυτό είναι συμβατό με τη διάταξη του άρθρου 92 παρ. 4 του Συντάγματος; Και πώς συμβιβάζεται με την αρχή της προστατευμένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου και της χρηστής διοίκησης, όταν μέχρι το 2009 το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργούσε διαγωνισμό για το διορισμό νέων αμίσθων υποθηκοφυλάκων; Πώς καταργείται ένα επάγγελμα που από το νόμο θεωρείται ελευθέριο και ο εν λόγω επαγγελματίας μετατρέπεται σε υπάλληλο με σχέση ΙΔΑΧ με το Δημόσιο, δηλαδή ούτε καν δικαστικός υπάλληλος όπως οι έμμισθοι υποθηκοφύλακες; Περαιτέρω δε, η επιλογή προϊσταμένων σε θέση ευθύνης εναπόκειται αποκλειστικά στον Υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να περιέχεται καμία πρόβλεψη για τους αμίσθους υποθηκοφύλακες και δη όσους έχουν διορισθεί κατόπιν εξετάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το Ν.2993/2002. Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι στο σχέδιο νόμου παρέχεται στον καταργούμενο άμισθο υποθηκοφύλακα η δυνατότητα να επαναδιορισθεί δικηγόρος. Γιατί άραγε όχι και συμβολαιογράφος, δεδομένου ότι το επάγγελμα αυτό είναι ακόμη περισσότερο συναφές (τόσο συναφές που: (α) στα μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία χρέη υποθηκοφύλακα ασκεί συμβολαιογράφος και όχι δικηγόρος, β) κατά τη διάρκεια άδειας του αμίσθου υποθηκοφύλακα αυτός αναπληρώνεται από συμβολαιογράφο και όχι δικηγόρο και γ) τα τελευταία χρόνια καθήκοντα υποθηκοφύλακα ασκούν συμβολαιογράφοι και όχι δικηγόροι στα χηρευμένα άμισθα υποθηκοφυλακεία); Γιατί δεν υιοθετήθηκε η δυνατότητα που προβλέπεται στο αρ. 23 παρ. 7 περ. γ’ του Ν. 2664/1998, ήτοι ο άμισθος υποθηκοφύλακας που δεν επιθυμεί να παραμείνει στην οριστική δομή του κτηματολογίου να δύναται να διορισθεί συμβολαιογράφος; ’Αλλως γιατί να μην διοριστούν σε θέσεις κτηματολογικών δικαστών ή ειρηνοδικών λόγω της συνάφειας του αντικειμένου; Η δε εναλλακτική προθεσμία των 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου που προβλέπεται για τον επαναδιορισμό ως δικηγόρων των αμίσθων υποθηκοφυλάκων είναι εκβιαστική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει ισχύ από το χρονικό σημείο που τίθεται στο νομοσχέδιο.
    (β) Μιλάμε, επίσης, για την πρόσληψη στο Δημόσιο 720 ιδιωτικών υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί από τους αμίσθους υποθηκοφύλακες και δη με την ιδιότητα του «γραφέως» και έως σήμερα παρέχουν την εργασία τους ως προστηθέντες αυτού κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Έναντι των συναλλασσομένων ευθύνεται σήμερα μόνο ο άμισθος υποθηκοφύλακας. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, η ευθύνη θα γεννάται αποκλειστικά στο πρόσωπο Δημοσίου. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα ενεργούν πλέον ως όργανα του Δημόσιου, οι δε πράξεις ή παραλήψεις τους θα γεννούν ευθύνη του Δημοσίου (αρ. 105 ΕισΝΑΚ). Πώς λοιπόν δύναται να θεωρηθούν υπάλληλοι του Δημοσίου με την παρέκκλιση οποιασδήποτε διαδικασίας αξιολόγησής τους; Και τι κοινωνικό αντίκτυπο θα έχει η δημιουργία 720 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση, σε μία εποχή που η πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων έχει περιορισθεί δραστικά και στους πλέον ευαίσθητους τομείς της κοινωνίας (υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη κλπ.); Είναι γνωστό ότι οι υπάλληλοι του Ελληνικού Δημοσίου προσλαμβάνονται κατόπιν επιτυχίας τους σε διαγωνισμό, είτε κατόπιν επιλογής, η οποία γίνεται με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και η διαδικασία αυτή υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής (ΑΣΕΠ), ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας που προβλέπονται από ειδική διάταξη νόμου (άρθρο 103 παρ.7 του Συντάγματος).
    (γ) Αλγεινή εντύπωση δε προκαλεί η πλήρως ισοπεδωτική αντιμετώπιση των δημοσιών λειτουργών αμίσθων υποθηκοφυλάκων, τους οποίους το νομοσχέδιο, ως προς την προτεινόμενη υπηρεσιακή τους κατάσταση, εξομοιώνει πλήρως, κατά παράβαση κάθε έννοιας αναλογικής ισότητας και αξιοκρατίας, προς τους ιδιωτικούς υπαλλήλους αυτών, τους οποίους οι ίδιοι είχαν προσλάβει ως γραφείς, πλείστοι εκ των οποίων δεν διαθέτουν καν πανεπιστημιακό πτυχίο.

    Β. ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

    Για μια τόσο σημαντική κατ’ ευφημισμό αναδιοργάνωση – κατ’ ουσία αποδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας – ουδέποτε συνεστήθη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ουδέποτε εκλήθη η Ένωση μας να τοποθετηθεί επί των συγκεκριμένων ρυθμίσεων που περιέχονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν ληφθεί πριν από την ανάρτησή του στη διαβούλευση οι απόψεις των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (Ενώσεων και Συλλόγων Υποθηκοφυλάκων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Δικαστικών Επιμελητών, Ιδιοκτητών, Μηχανικών κλπ); Γιατί μια «μεταρρύθμιση» εθνικής εμβέλειας με άμεση επίπτωση στην οικονομική ζωή της χώρας δεν συνοδεύεται, κατά την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, από αιτιολογική έκθεση, όπου θα αναλύονται οι λόγοι που την καθιστούν αναγκαία, πρόσφορη και ανάλογη του επιδιωκόμενου από αυτήν σκοπού; Γιατί δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις θα επιφέρουν επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και για ποιόν λόγο δεν γίνεται αναφορά στην ύπαρξη οικονομοτεχνικής μελέτης που να αποδεικνύει το ύψος της επιβάρυνσης; Και, βεβαίως, μας προκαλεί απορία η μεγάλη σπουδή που επιδεικνύεται εκ μέρους του Υπουργείου και η συντομότατη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αντί να επιμηκυνθεί στον μέγιστο δυνατό χρόνο (τριών εβδομάδων) , αντιθέτως συντμήθηκε από το προβλεπόμενο στο νόμο διάστημα τριών εβδομάδων σε μόλις μια εβδομάδα.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, επέρχεται νομοτελειακά η διάλυση του θεσμού των υποθηκοφυλακείων της χώρας που από τη σύσταση του ελληνικού κράτους έως σήμερα εγγυάται τις εμπράγματες συναλλαγές επί ακινήτων σε όλη την επικράτεια. Ταυτόχρονα δε ο θεσμός των υποθηκοφυλακείων υποβοηθά το έργο του Κτηματολογίου, καθώς όλες οι διορθώσεις των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών γίνονται με βάση τη νομική πληροφορία που τηρείται στα υποθηκοφυλακεία και με την απόλυτη ευθύνη του υποθηκοφύλακα. Προτείνεται η σύσταση 41 εμμίσθων υποθηκοφυλακείων χωρίς να αναφέρεται τίποτα σχετικά με το πώς από αυτά θα προκύψουν τα οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία, πότε και με ποιο καθεστώς.

  • 4 Ιουλίου 2016, 10:45 | Γιώργος Υπάλληλος

    Κ. Υπουργέ να γίνει αξιολόγηση των υπαλλήλων των υποθηκοφυλακείων. Δεν μπορεί να έχουμε έμπειρους μεγάλους σε ηλικία υπαλλήλους, πχ στην Ηλεία, χωρίς γνώση υπολογιστών και χωρίς βασικές γνώσεις αυτής της εποχής.
    Πως θα γίνει η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και αποστολή στους πολίτες των αιτημάτων τους;

  • 3 Ιουλίου 2016, 23:15 | ενας συνταξιουχος

    Εκεινο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι οτι γινεται η αναδιοργανωση κατ εφημισμο των υποθηκοφυλακειων για να διαλυθουν τα εμμισθα να πεταχτουν οι υπαλληλοι των εμμισθων στον καλαθο των αχρηστων και να καταλαβουν θεσεις οι εργαζομενοι ιδιωτικοι υπαλληλοι των αμισθων με τις παχηλες αμοιβες που τους εξασφαλιζαν οι ΣΣΕ που υπεγραφαν με τους εργοδοτες τους που σημερα πετροβολουν ξεχνωντας οτι αν δεν ηταν αυτοι στην καλυτερη περιπτωση θα ηταν υπαλληλοι σε σουπερ μαρκετ και πολυκαταστηματα.

  • 3 Ιουλίου 2016, 18:27 | ΜΑΚΙΣ

    ΑΦΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ( ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΙΣΘΟΥΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ) ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ( ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ) ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑ ΑΜΙΣΘΑ ( ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ) ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ , ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 100% ΥΠΕΡ. ΜΠΡΑΒΟ ΥΠΟΥΡΓΕ.

  • 3 Ιουλίου 2016, 18:25 | ΒΑΣΙΛΗΣ Μ.

    ΥΠΟΥΡΓΕ Μ Π Ρ Α Β Ο.Τόσα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαιώνιζαν το πρόβλημα μονο κ μονο για να μην πειράξουν τα «φιλαρακια» τους-τους υποθηκοφύλακες.Μπορω να καταλάβω τον πανικό όλων:ΕΛΕΓΧΟΣ.Κ τότε θα μάθει κ ο υπολοιπος λαός για το πάρτυ που είχανε στήσει σε εποχές μνημονίων

  • 2 Ιουλίου 2016, 21:38 | ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΜΙΣΘΟΥ

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ.ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ,ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΥΠΟΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΠΕΙΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

  • 2 Ιουλίου 2016, 18:58 | Άμισθος Υποθηκοφύλακας

    Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τις συναλλαγές στο ελάχιστο. Η πτώση στα υποθηκοφυλακεία είναι της τάξης του 80% περίπου. Τα υποθηκοφυλακεία έχουν προσλάβει προσωπικό (με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου με εργοδότη τον άμισθο υποθηκοφύλακα) πριν την κρίση για να διεκπεραιώνουν τον όγκο εργασιών προ κρίσης. Με την με αριθμό 37480/4-4-2012 ΚΥΑ οι υποθηκοφύλακες κατέστησαν οι μόνοι εργοδότες που δεν μπορούν να απολύσουν κατά βούληση παρά την πτώση των εσόδων και των εργασιών. Η δε συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει δυσθεώρητους μισθούς. Ο ΟΜΕΔ (εν μέσω κρίσης) επικύρωσε τη σ.σ.ε. με μια ελάχιστη μείωση του 3%, παρόλο που είναι γνωστό ότι ό, τι δεν καταβάλλεται σε μισθοδοσία και περισσεύει αποδίδεται στο δημόσιο… Ως εκ τούτου υποθηκοφύλακες έχουν περιέλθει σε οικονομική αδυναμία προχωρούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναπληρωτές συμβολαιογράφοι αναλαμβάνουν καθήκοντα άκοντες, υποθηκοφυλακεία υπολειτουργούν, υπάλληλοι βγαίνουν σε άνευ αποδοχών, μειωμένα ωράρια και πάλι ίσα που καλύπτονται τα έξοδα και ελάχιστα περισσεύουν ως αμοιβή των υποθηκοφυλάκων, η οποία αμοιβή υπολείπεται παρασάγγας από τους υπαλληλικούς μισθούς.

    Ας συγχωνευθούν και ας εμμισθοποιηθούν, λοιπόν, τα υποθηκοφυλακεία, αν αυτή η λύση προκρίνεται ως η πιο συμφέρουσα για το δημόσιο.
    Επισημαίνω, όμως, τα εξής σημεία του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου:
    – Υποθηκοφύλακες πτυχιούχοι νομικής, που έχουν διορισθεί κατόπιν διαγωνισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα εξομοιωθούν με τους υπαλλήλους, οι οποίοι με μόνο κριτήριο την αρχαιότητα θα προτιμώνται. Και μόνο το γεγονός του διορισμού κατόπιν διαγωνισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθιστά επιτακτική την επιφύλαξη δίκαιης τοποθέτησής τους σε θέση ευθύνης και δίκαιης ένταξής σε καταληκτικά μισθολογικά κλιμάκια. Άλλως ελλοχεύει αντισυνταγματικότητα.
    – Υποθηκοφύλακες πτυχιούχοι νομικής, που έχουν διορισθεί κατόπιν διαγωνισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πολλοί εξ αυτών είναι και επιτυχόντες του διαγωνισμού των συμβολαιογράφων του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να δηλώσουν αν επιθυμούν να τοποθετηθούν στις νέες θέσεις ή να επαναδιορισθούν ως δικηγόροι εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου. Δηλαδή καλούνται να αποφασίσουν πριν καν να γνωρίζουν πού θα τοποθετηθούν σε μελλοντικό και αβέβαιο χρόνο, αν προτιμούν τη νέα τοποθέτηση ή τη δικηγορία!
    Θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα: α) να δηλώσουν προτίμηση, αφού γνωστοποιηθεί η νέα τοποθέτηση και εντός εύλογης προθεσμίας (π.χ. τριμήνου) , β) να δηλώσουν προτίμηση διορισμού σε δικηγορικό σύλλογο της επιλογής τους (γιατί π.χ. πολλοί δικηγόροι Αθηνών είναι πλέον της πενταετίας υποθηκοφύλακες σε διάφορα μέρη της επικράτειας), γ) να δηλώσουν προτίμηση διορισμού ως συμβολαιογράφοι σε κάποια από τις τόσες κενές θέσεις.
    Οφείλω να υπογραμμίσω, όμως, ότι η εναλλακτική της έναρξης ελεύθερου επαγγέλματος (είτε δικηγόρου είτε συμβολαιογράφου), όταν είσαι πλέον των 45 ετών, και απέχεις πλέον της επταετίας και της εικοσαετίας δεν φαντάζει και ως ιδανική.
    – Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους υποθηκοφύλακες να δηλώσουν προτίμηση τοποθέτησης, ώστε να καλυφθούν από αυτούς όλες οι θέσεις ευθύνης σε όλη την επικράτεια. Δεν νοείται να καλυφθούν θέσεις ευθύνης από ΔΕ και ΤΕ, ενώ υπάρχουν υποθηκοφύλακες.
    – Θα πρέπει να προβλεφθεί ως υποχρεωτική η τοποθέτηση των υποθηκοφυλάκων στα οριστικά κτηματολογικά γραφεία. Δεν είναι σκόπιμο έμπειρα και κατηρτισμένα στελέχη που μπορούν να προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες στα κτηματολογικά γραφεία να παροπλισθούν σε δικαστήρια και λοιπές δικαστικές υπηρεσίες. Ας γίνει αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Ας ληφθούν,επίσης, υπ΄όψιν τα εξής:
    – Υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί χωρίς κρίση προσόντων, θα ενταχθούν στο δημόσιο χωρίς αξιολόγηση,
    – Υπάλληλοι εκ περιτροπής, με άδεια άνευ αποδοχών, μειωμένα ωράρια, χωρίς αντικείμενο εργασίας λόγω πτώσης των εργασιών, θα ενταχθούν στο δημόσιο ως πλήρους ωραρίου
    – Υπάλληλοι σε πολυετή άδεια άνευ αποδοχών που απλά περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη, δηλ. την εμμισθοποίηση, θα ενταχθούν στο δημόσιο
    – Υπάλληλοι που θα έχουν προσληφθεί οψίμως εν όψει της εν λόγω εξέλιξης θα ενταχθούν στο δημόσιο
    – Υπάλληλοι ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ (αδιακρίτως πτυχίου) θα εκτελούν χρέη προϊσταμένων νομικών λειτουργιών και θα συνομιλούν με συμβολαιογράφους και δικηγόρους για την επίλυση νομικών ζητημάτων.

    Περαιτέρω
    – Το Δημόσιο πριν προχωρήσει σε εμμισθοποιήσεις θα πρέπει:
    Α) να έχει βρει χώρους στέγασης των νέων μεγάλων διαστάσεων δομών
    Β) πριν μεταφερθούν αρχεία, να διαπιστωθεί η ορθή και πλήρης τήρηση αυτών. Η νέα δομή δεν θα πρέπει να φέρει το βάρος να βάλει σε τάξη τυχόν ανοργάνωτα αρχεία
    Γ) ιδιαιτέρως παλαιοί τόμοι και μη χρησιμοποιούμενα αρχεία να αποσταλούν στο Γενικό Αρχείο του Κράτους.

  • 1 Ιουλίου 2016, 21:10 | Θεόφιλος Κ.

    Κάθομαι και διαβάζω με πολύ μεγάλη προσοχή όλα τα σχόλια!!! Από κάποια εκπλήσομαι από κάποια δυσαρεστούμαι!!! Κατ’ αρχάς είναι το μοναδικό νομοσχέδιο τομή που έχει κατατεθεί τα τελευταία χρόνια και βάζει τάξη στο χάος που είχε δημιουργηθεί με τα Υποθ/κεία 3 ταχυτήτων και τους υπαλλήλους 3 ταχυτήτων. Όταν κάτι από κατασκευής του είναι σαθρό, ήταν θέμα χρόνο το πότε θα καταρρέυσει…Έπρεπε να έρθει η κρίση για να γίνει αντιληπτό αυτό…Σε όλους αυτούς που σχολιάζουν ελαφρά τη καρδία, οφείλω να επισημάνω ότι πρώτα πρέπει να ξέρεις πως λειτουργεί κάτι πριν σχολιάσεις…Φτάσαμε σήμερα να έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 80% των Άμισθων Υποθηκοφυλακείων που ασθμαίνει να λειτουργήσει, να βγάλει τα έξοδά του…γιατί ΝΑΙ τα Άμισθα πληρώνουν από τα έσοδά τους ΟΛΑ τα έξοδα -για όσους νομίζουν ότι αυτά τα έξοδα καλύπτονταν με ένα μαγικό τρόπο από το Δημόσιο- και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών γύρω στα 75 να είναι σήμερα ΑΚΕΦΑΛΑ, διότι είτε συνταξιοδοτήθηκαν, είτε παραίτηθηκαν οι Υποθηκοφύλακες….Τι γίνεται σήμερα σε αυτά τα γραφεία; Σε αυτά λοιπόν όπως και στα υπόλοιπα που πλέον δεν είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά έχουν ΞΕΚΑΘΑΡΑ περάσει στη φθορά, ΔΕ βγαίνει ο λογαριασμός…Δεν υπάρχει χαρτική ύλη, αναλώσιμα και το βασικότερο όλων, οι υπάλληλοι αυτών έχουν οδηγηθεί σε ελαστικές μορφές απασχόλησης με ωράρια πολλές φορές και αυτά των 2ωρών ημερησίων ή ακόμα περισσότερο έχουν αναγκαστεί οι υπάλληλοι να παράσχουν ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ προκειμένου στο τέλος του κάθε μήνα/τριμήνου να βγουν τα έξοδα…Κατά παράβαση όλων των εργατικών νομοθεσίων (καθώς για να παραχωρήσεις άδεια άνευ αποδοχών, πρέπει πρώτα να έχεις εξαντήσει την κανονική σου άδεια)…Επίσης στα ακέφαλα γραφεία έχουμε βάσει νόμου την τοποθέτηση ως αναπληρωτή προϊσταμένου Συμβολαιογράφο….Αλήθεια σε ποιά ευνομούμενη πολιτεία ο ελεγχόμενος είναι και ταυτόχρονα ελεγκτής; Το έχει αναλογιστεί κανείς αυτό; Σήμερα στα γραφεία για ποια ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών και των λοιπών συναλασσομένων μιλάμε όταν οι υπάλληλοι είτε δεν δουλεύουν είτε δεν μπορούν να δουλέψουν και να τα προλάβουν όλα μέσα στις λίγες ώρες απασχολησής τους; Πολλοί αναγκάζονται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του γραφείου σε ωράριο πέραν του ήδη μειωμένου που έχουν, με κίνδυνο να εκτεθεί το γραφείο σε οποιονδήποτε έλεγχο του ΙΚΑ!!! Το πρόστιμο ποιός θα το πληρώσει; Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να παραδεχτούμε όλοι μας ότι η παρούσα κατάσταση δεν πάει άλλο…Με τις παρούσες συνθήκες ΔΕΝ διασφαλίζεται ούτε η εξυπηρέτηση του κοινού ΠΟΛΛΩ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΟΥΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ των συναλλαγών!!! Κάποιοι διαμαρτύρονται που ένω σήμερα είναι σε γραφεία εύρωστα (ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ), με το νομοσχέδιο που προωθείται θα χάσουν χρήματα;;; Αν είναι δυνατόν, να μην έχουν αντιληφθεί ότι αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα..Είναι μαθηματικώς βέβαιο!!! Κάποιοι άλλοι παραπονιούνται γιατί εξασφαλίζονται οι θέσεις των υπαλλήλων των αμίσθων υποθηκοφυλακείων και ότι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα…Τους απαντώ ακόμα και αυτούς με πτυχίο νομικής, ότι αυτά που αποκομίζεις μέσα από την πολυετή εμπειρία ΔΕΝ διδάσκονται στα πανεπιστήμια και ότι οι υπάλληλοι αυτών των γραφείων ασκούν με απόλυτη επιμέλεια και γνώση των νόμων τα καθηκοντά τους, σηκώνοντας καθημερινά το βάρος λειτουργίας των γραφείων αυτών. Ενώ σε πολλές των περιπτώσεων είναι και αυτοί που δουλεύουν τα γραφεία και ότι χωρίς αυτούς τα γραφεία δε θα λειτουργούσαν στο ελάχιστο, ειδικά όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο!!! Η εμπειρία είναι πολύτιμη ΔΕΝ διδάσκεται ούτε ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ!!! Οι υπάλληλοι επίσης που γκρινιάζουν σήμερα για απώλεια εσόδων οφείλουν εφόσον μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια, όλους εκείνους τους συναδέλφους τους που τα τελευταία χρόνια, τη φετινή χρονιά, ακόμα ακόμα τους τελευταίους μήνες ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ; ΜΠΟΡΕΙΤΕ; Όλοι όσοι δουλεύουμε σε γραφεία ξέρουμε πολλοί καλά πως είναι πολύ εύκολο να μαγειρέψεις τα οικονομικά στοιχεία της τριμηνίας και να τα φέρεις ίσα πανιά ίσα καράβια (πιστοποιητικά, παλαιοί τίτλοι κτλ). Ξέρουμε επίσης το τι έχει γίνει με το 0,25 του πόρου του ΤΑΧΔΙΚ που είναι για τις ανάγκες μηχανογράφησης και μηχανοργάνωσης των γραφείων και έαν έχει πάει εκεί που έπρεπε…Εάν είχε πάει ούτε το ΣΔΟΕ θα είχε έρθει στα γραφεία, ούτε σχεδόν κάθε χρόνο αλλά και λείαν προσφάτως ΔΕ θα αναζητούσε επίμονα τα στοιχεία αυτά το Υπουργείο!!! Ας μη γελιόμαστε σε πάρα πολλά γραφεία ειδικά μεγάλα, ΥΠΗΡΞΕ κατασπατάληση του Δημόσιου Χρήματος…Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο εθελοτυφλούν!!! Εξάλλου όλα αυτά γίναν εκ του ασφαλούς…Και ας βγει όποιος Υποθηκοφύλακας θέλει να μας πει πως γίνονται οι ετήσιες ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ από τον αρμόδιο Εισαγγελέα κάθε χρόνο!!! Εξηγήστε στον κόσμο πως ΑΠΛΑ ΠΑΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ τα έχετε ανοιγμένα στη σελίδα που πρέπει να υπογράψει και ΟΛΑ ΚΑΛΩΣ!!!!!!!!! -Βέβαια εδώ υπάρχει και ευθύνη του ελεγκτή για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, άλλα όχι πως κάποιο ΔΕΝ εκμεταλλεύονται την αδυναμία αυτή…Μπορώ να κάτσω να γράψω με τις ώρες τα κακώς κείμενα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των γραφείων όπως αυτά έχουν αποκρυσταλλωθεί μέσα από τα χρόνια λειτουργίας του, πιστεύω πως έδωσα μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα…Σίγουρα χρειάζονται βελτιώσεις στο παρόν νομοσχέδιο, αλλά είναι επιτέλους ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ!!! Ακόμα και ο Θεός έχτισε τον κόσμο σε 7 μέρες, οπότε σίγουρα θέλει χρόνο να μπορέσει να λειτουργήσει ορθά και αποτελεσματικά η νέα δομή που εγχειρείται!!! Αλλά στη νέα δομή θα μεταφερθεί η τεχνογνωσία όλων αυτών των ανθρώπων που επί σειρά ετών επιτελούν ΟΡΘΑ τα καθηκοντά τους! Είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα για να υπάρξουν και τα επόμενα που θα μπορέσουν να άρουν τις ενστάσεις όλων περί αποστάσεων, περί εξυπηρέτησης του κοινού, περί διασφάλισης των συναλλαγών και κυρίως θα εξασφαλίσουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΥΘΜΗ λειτουργία των γραφείων, ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, τον έλεγχο της πορείας του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ και μην εκπλαγείτε αν περισσεύουν και χρήματα για τον κρατικό κορβανά!!!

  • 1 Ιουλίου 2016, 13:46 | Υπάλληλος υποθηκοφυλακείου

    Συγχαρητήρια Κε Υπουργέ, ενα νομοσχέδιο που θα βάλει σε τάξη τα πράγματα. Άνηκω κι εγω σε ένα από τα πολλά υποθηκοφυλακεία που αντιμετωπίζουν ισχυρά προβληματα και μια πολύ καλή λύση είναι το νομοσχέδιο προς διαβούλευση. Όποιος θέλει να νοικοκυρέψει κάτι, αντιμετωπίζει σίγουρα και αντιδράσεις. Το νομοσχέδιο όμως είναι μια βιώσιμη λύση και ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει!!!

  • 1 Ιουλίου 2016, 12:52 | ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ

    Το άρθρο 14 Ν. 2190/1994 προβλέπει τη διαδικασία πρόσληψης στο Δημόσιο Τομέα (που καταλαμβάνει και τους υπαλλήλους με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου) ήτοι ΑΣΕΠ. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο οι θέσεις των υπαλλήλων των αμίσθων υποθηκοφυλακείων αλλά και των ίδιων των αμίσθων υποθηκοφυλάκων θα έπρεπε να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ αλλά από τη στιγμή που καταργούνται οι θέσεις των υπαλλήλων των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων αφού συστήνονται νέες οργανικές θα πρέπει και για αυτές να προκηρυχθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ δηλαδή και για τις 700 οργανικές θέσεις και για τις υπόλοιπες που προβλέπει το νομοσχέδιο.

  • 1 Ιουλίου 2016, 09:14 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αμμισθα υποθυκοφυλάκεια και θα μεταφερθούν στα έμμισθα θα μπορούν μετακινηθούν (μετάθεση ή απόσπαση) αν ο ζυζηγος ειναι στρατιωτικός θα εχουν το δικαιωμα συνυπηρέτησης? Ειναι ενα ζήτημα που ταλανίζει πολλές οικογένειες. Προτασή μου είναι να προβλεφθεί κάτι σχετικό για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Ανεξαρτήτως αν θα ειναι δημόσιοι υπάλληλοι ή οχι απο εδώ και πέρα.

  • 1 Ιουλίου 2016, 08:41 | Γιώργος Π.

    Αν λόγω υπηρεσιακών αναγκών πχ εγώ που είμαι άμισθος υποθηκοφύλακας, με πτυχίο Νομικής Αθηνών και μεταπτυχιακό και άλλα πτυχία γλωσσών και υπολογιστών, βρεθώ να είμαι γραμματέας σε δικαστήριο, ενώ υπάλληλος σε υποθηκοφυλακείο βρεθεί να είναι του γυμνασίου μη νομικός, να παραμένει, φυσικά και θα προσφύγω σε κάθε ένδικο και δημόσιο μέσο.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. Το σχέδιο νόμου θα είναι πολύ σωστό αν εφαρμοστεί σωστά!

  • 30 Ιουνίου 2016, 22:01 | ΝΙΚΟΛ

    Eπιτέλους που μία κυβέρνηση βάζει φρένο στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.Ως υπάλληλος σε αμισθο υποθηκοφυλακείου του Νομού Ηλείας, μετά από είκοσι έτη υπηρεσίας, πιστεύω ότι ηρθε η ώρα της ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ. Από το 2010 και μετά εργαζόμουν με 4ωρη απασχόληση αμοιβόμενοι με μισθό εργάτη, ενώ η υποθηκοφύλακας έτρωγε με χρυσά κουτάλια, παρακρατώντας επιπλέον χρήματα για την μηχανογράφηση και αναδιάρθρωση του γραφείου που στην ουσία έμπαιναν στην τσέπη της και ΟΧΙ ΜΟΝΟ αυτά. ΔΙΚΑΙΩΣΗ κ. Υπουργέ. ΔΙΚΑΙΩΣΗ στους υπαλλήλους και ΤΙΜΩΡΙΑ στους ΑΜΙΣΘΟΥΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ (υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις).

  • 30 Ιουνίου 2016, 18:19 | st-υπαλληλος υποθ/κειου

    Kατά την αρχή της αναλογικότητας όπως αυτή αναλύεται από : 1) την αρχή της αναγκαιότητας και 2) την αρχή της καταλληλότητας δύναται να συμπληρωθεί η παρ. 3 ως εξής » και κατόπιν σχετικής αίτησης του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πλήρωση κενής οργανικής θέσης αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών του προσόντων σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες άλλης εφετειακής περιφέρειας. Οι τοποθετήσεις διενεργούνται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του άρθρου 21 του ν. 2812/2000.

  • 30 Ιουνίου 2016, 17:12 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΛΑΡΑΣ

    TA YΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΩΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΣΘΑ ΕΙΤΕ ΕΜΜΙΣΘΑ.ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΜΙΣΘΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ Ή ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΟ ΑΜΙΣΘΟ,ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΠΑΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ,ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥΣ. ΤΩΡΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ(ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ) ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ.Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.
    ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ,ΤΟ «ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΠΡΟΧΩΡΑ».

  • 30 Ιουνίου 2016, 15:47 | Μαρία

    Οι θέσεις στα υπό σύσταση νέα υποθηκοφυλακεία πρέπει να καλυφθούν με βάση τα προσόντα των υπαλλήλων και στη συνέχεια με την προϋπηρεσία.Στην περιφέρεια οι παλαιότεροι υπάλληλοι είχαν συγγενική σχέση με τον εκάστοτε υποθηκοφύλακα και προσλαμβάνονταν έχοντας απλά ένα απολυτήριο λυκείου ή και γυμνασίου.Ενω πολλοι νέοι υπάλληλοι είναι πτυχιούχοι,με ξενες γλώσσες και Η/Υ.Εαν θες να δημιουργήσεις κάτι νέο και ευέλικτο κ σύγχρονο πώς θα το πετύχεις αν το στελεχωσεις με υπαλλήλους που δεν ξέρουν να στείλουν ούτε ενα mail ούτε ένα φαξ;Οι υπάλληλοι αυτοί ήταν ανέκαθεν ευνοουμενοι.και τώρα ακόμα και σε περιπτώσεις απόλυσης είναι οι τελευταίοι που θα απολυθουν.και παλι τωρα στο νέο οργανισμό αυτοί θα ευνοηθουν;Αυτό το καθεστώς με τους παλιούς υπαλλήλους που οι περισσότεροι έχουν κουραστεί καλο είναι να ληξει.γιατί να μην συνταξιοδοτουνται;

  • 30 Ιουνίου 2016, 15:35 | Ασημάκης Π.

    Το άρθρο 14 Ν 2190/1994 προβλέπει τη διαδικασία πρόσληψης στον δημόσιο τομέα (που καταλαμβάνει και τους υπαλλήλους με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου) που είναι μέσω ΑΣΕΠ και μόνο. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο οι θέσεις των υπαλλήλων των αμίσθων υποθηκοφυλάκων θα έπρεπε να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ, αλλά από τη στιγμή που καταργούνται οι θέσεις των υπαλλήλων των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και ιδρύονται νέες οργανικές (700 συν λοιπές που προβλέπει το νομοσχέδιο) θα πρέπει και για αυτές των μέχρι σήμερα εμμίσθων υπαλλήλων να προκηρυχθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ, ο οποίος δεν μπορεί να παρακαμφθεί μετά την συνταγματική κατοχύρωση κ. Υπουργέ.

  • 30 Ιουνίου 2016, 14:05 | Διονύσιος Παπαχρήστου

    Οι υπάλληλοι των αμίσθων υποθηκοφυλάκων έχουν προσληφθεί με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου εξαρτημένης εργασίας (ΣΤΕ 2573/2015) από τον ίδιο τον άμισθο υποθηκοφύλακα μετά από ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ με ΑΔΙΑΦΑΝΗ και ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΑ κριτήρια (πχ συγγενική σχέση)
    Πως λοιπόν μπορεί αυτός ο ιδιωτικός υπάλληλος να προσλαμβάνεται ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ με μόνη την Υπουργική Απόφαση Σας και χωρίς διαγωνισμό ή μοριοδότηση που εξασφαλίζει ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, αμεροληψία και κυρίως ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ??

  • 30 Ιουνίου 2016, 13:10 | christiana

    Οι υπάλληλοι των εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων προσελήφθησαν βάση ΑΣΕΠ έπειτα από αξιοκρατικές διαδικασίες και βάση τυπικών προσόντων της οργανικής θέσης. Οι υπάλληλοι των άμισθων υποθηκοφυλακείων προσελήφθησαν βάση προτιμήσεων του άμισθου υποθηκοφύλακα. Τα κριτήρια τοποθέτησης θα πρέπει θα είναι και τα πτυχία των υπαλλήλων και όχι μόνο τα έτη υπηρεσίας.

  • 30 Ιουνίου 2016, 12:01 | EYH

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ

  • 30 Ιουνίου 2016, 12:56 | Βίκυ

    Στην παράγραφο 2 του παραπάνω άρθρου αναφέρεται ως μοναδικό κριτήριο τοποθέτησης τα έτη υπηρεσίας και όχι περαιτέρω τυπικά προσόντα. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί για να μην δημιουργηθούν φαινόμενα όπως στον στρατό που θα επικαλείται ο κάθε υπάλληλος την αρχαιότητα του χωρίς όμως να έχει τα προσόντα (λχ γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών)

  • 30 Ιουνίου 2016, 10:16 | Στυλιανη Πέρρου

    Είμαι υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο και λόγω και των λοιπών τυπικών μου προσόντων ενδιαφέρομαι για την πρόσληψή μου στις νέες οργανικές θέσεις στα Υποθηκοφυλακεία ή και στα δικαστήρια. Διαβάζοντας το νομοσχέδιο δεν βλέπω προκήρυξη ΑΣΕΠ ή άλλη διαδικασία πρόσληψης που να εξασφαλίζει σε όλους μας την ισότητα των ευκαιριών και την πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία σύμφωνα με την προσωπική αξία του καθενός. Ελπίζω η παράλειψη αυτή να οφείλεται στο δαίμονα του τυπογραφείου…

  • 29 Ιουνίου 2016, 23:53 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί οτι τα άρθρα 20 και 66 του 2812/2000 έχουν τροποποιηθεί με το νεο μισθολογιο του 4369/2016.

  • 29 Ιουνίου 2016, 20:51 | Μάκης Κ.

    Γιατί οι υπάλληλοι θα τοποθετούνται με κριτήριο μόνο τα έτη υπηρεσίας και όχι βάση και των υπόλοιπων προσόντων;

  • 29 Ιουνίου 2016, 20:29 | Γιώργος Υπάλληλος υποθηκοφυλακείου

    Πολύ σωστή η πρωτοβουλία αυτή, εφόσον βασικές λεπτομέρειες διευθετηθούνε.

    Θα πρέπει εφόσον ισχύσει αυτή η αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων, να ζητηθεί από υποθηκοφύλακες και υπαλλήλους να υποβάλλουν, την ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ, στις υπάρχουσες θέσεις που δημιουργούνται, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και επιθυμητή μετακίνησή τους σε αυτές, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης ειδικών αδειών ή άλλων συμπεριφορών δυσανασχέτησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους οι διοριζόμενοι, στις νέες θέσεις τους, μακριά από τον τόπο συμφερόντων ή επιθυμίας τους.

    Επιπλέον η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ να γίνει και ΣΤΑ ΗΔΗ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ως κεντρικά και έμμισθα, ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ, που θέλουν οι νέες θέσεις και να μην παραμείνουν λόγω πρότερης απασχόλησής τους σε αυτά. Δεν νοείτε αναδιοργάνωση με τους ίδιους ανθρώπους άνευ προσόντων. Οι υπάλληλοι αυτοί, μαζί με εκείνους των άμισθων υποθηκοφυλακείων που κλείνουν, μπορεί να καλύψουν άλλες θέσεις σε δικαστήρια κλπ.

    Πέραν του ότι πρέπει να υποβάλει την κατά σειρά προτίμησης, θέση διορισμού ο κάθε ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να ζητηθούν και ένα ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, που να εξηγεί τα προσόντα που ο κάθε ένας έχει (τίτλοι σπουδών, χρόνος προυπηρεσίας κλπ), όπως γίνεται και στο ιδιωτικό τομέα, για ίδια σύμβαση εργασίας, ώστε να υπάρχει και η κατάλληλη τοποθέτηση και μισθολογική αντιμετώπιση, του καθενός και σε γρήγορο χρονικό διάστημα.

    Να επισημάνω επιπλέον, ότι μερικοί νομοί, έχοντας το υποθηκοφυλακείο σε μία πόλη, ίσως χρειαστεί να δούμε λίγο, την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΣΕ ΕΜΜΙΣΘΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ. Ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να λάβουν ένα χαρτί, για το ακίνητό τους, είτε βρίσκονται για παράδειγμα σε κάποιο νησί, μακριά από το νησί του υποθηκοφυλακείου, είτε βρίσκονται στα όρια του νομού και έχουν μεγάλη και δύσβατη χιλιομετρική απόσταση, με το υποθηκοφυλακείο της πόλης.

    Τέλος, θα πρέπει να γίνει μέριμνα για την ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ των υποθηκοφυλακείων που κλείνουνε και τι πόροι χρειάζονται και αν πρέπει όπως προανέφερα, με βάση κάποιο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΟ ΟΡΙΟ, να γίνει αυτή, προς όφελος των πολιτών και του κράτους.

  • 28 Ιουνίου 2016, 22:56 | Υπάλληλος Υποθηκοφυλακείου

    Επιτέλους μία βιώσιμη λύση και για τα Υποθηκοφυλακεία και για τους υπαλλήλους. Πολλοί υπάλληλοι είμαστε με άδεια άνευ αποδοχών με αποτέλεσμα την οικονομική και ψυχική εξαθλίωση μας, την δυσλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων λόγω έλλειψης προσωπικού (ή και την παύση λειτουργίας σε ακραίες που όμως έγιναν καθημερινές περιπτώσεις) γιατί πολλά Υποθηκοφυλακεία έπαψαν εδώ και καιρό να είναι βιώσιμα εξαιτίας της κρίσης και το Υπουργείο γνωρίζει απόλυτα την κατάσταση, οπότε και πολύ έχει αργήσει να δωθεί λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

    Δεν είναι δυνατόν να επικρατεί η λογική του παραλόγου, ο νόμος της ζούγκλας, δηλαδή όσοι λίγοι μπορούν να επιβιώνουν με την υπάρχουσα κατάσταση και οι υπόλοιποι (που δυστυχώς αποτελούμε εδώ και καιρό πλειοψηφία) να αφήνονται στην τύχη τους. Με άλλα λόγια, για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, δεν είναι δυνατόν προκειμένου να συνεχίσουν να παίρνουν τους παχυλούς μισθούς τους κάποιοι, να προσπαθούν να μας πείσουν πως τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν με το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Αυτό ειναι ΑΔΥΝΑΤΟ. Πολλά Υποθηκοφυλακεία δεν εχουν έσοδα ούτε για τη μισθοδοσία υπαλλήλων, ούτε για την μισθοδοσία του Υποθηκοφύλακα, ούτε για τα λειτουργικά έξοδα της υπηρεσίας.

    Ναι κύριοι, η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική, γιατί τα Υποθηκοφυλακεία πρεπει όλα να λειτουργούν και θα λειτουργούν σωστά όταν έχουν τους πόρους και το προσωπικό που χρειάζεται.