Άρθρο 1 – Σύσταση και Αρμοδιότητα Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων

  1. Συστήνονται, πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθα υποθηκοφυλακεία ως εξής:

1) Αγρινίου, με έδρα το Αγρίνιο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αγρινίου Α΄, Αγρινίου Β΄, Βάλτου, Αιτωλικού, Αποδοτίας, Παραχελωίτιδος, Μακρύνειας, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αστακού (Ξηρομέρου), Προσχίου, Εχινού (Κατούνας) και Θέρμου.

2) Αθηνών Β΄, με έδρα το Περιστέρι, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα – Ειδυλλία, Μέγαρα, Φυλή) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ίλιου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) και τον Δήμο Αχαρνών, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αχαρνών.

3) Αθηνών Γ΄, με έδρα το Κορωπί, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους Ανατολικής Αττικής, πλην του Δήμου Αχαρνών (Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Κρωπία, Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο Μεσογαία, Παιανία, Παλλήνη, Ραφήνα – Πικέρμι, Σαρωνικός, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός) και τον Δήμο Κέας, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Βούλας, Κρωπίας, Μαραθώνα, Σπάτων, Ωρωπού, Κέας, Κερατέας και Λαυρίου.

4) Αλεξανδρούπολης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Έβρου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος, Σουφλίου, Σαμοθράκης και Δικαίων.

5) Άμφισσας, με έδρα την Άμφισσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άμφισσας, , Ευπαλίου, Γαλαξιδίου, Δωριέων, Δεσφίνας, Δωρίδος, Κροκυλείου και Τολοφώνος.

6) Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ερυσσού (Ένωσις), Ιθάκης, Πρόνων και Σαμαίων.

7) Βέροιας, με έδρα τη Βέροια, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας.

8) Βόλου, με έδρα τον Βόλο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βόλου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλμυρού, Φερών Βελεστίνου, Νηλείας, Μηλέων, Αργαλαστής, Ζαγοράς και Αχιλείου.

9) Γρεβενών, με έδρα τα Γρεβενά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Γρεβενών, Δεσκάτης και Πενταλόφου.

10) Δράμας, με έδρα τη Δράμα, στο οποίο υπάγεται ο νομός Δράμας, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Δράμας, Νευροκοπίου και Νέστου.

11) Έδεσσας, με έδρα την Έδεσσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πέλλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Εδέσσης, Σκύδρας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης.

12) Ζακύνθου, με έδρα τη Ζάκυνθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από το υποθηκοφυλακείο Ζακύνθου.

13) Ηγουμενίτσας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς.

14) Καβάλας, με έδρα την Καβάλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καβάλας, Παγγαίου, Θάσου και Χρυσουπόλεως.

15) Καλαμάτα, με έδρα την Καλαμάτα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης – Παμίσου, Πύλου, Αβιάς, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιλιατρών, Πλαταμωδούς Φλεσιάδος, Θουρίας, Αλαγωνίας, Αμφείας, Βουφράδος, Εύας, Άριος, Καρδαμύλης, Λεύκτρου, Πεταλίδου και Φιγαλείας.

16) Καρδίτσας, με έδρα την Καρδίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Ιθώμης, Μουζακίου, Νεβροπόλεως και Ρεντίνης.

17) Καρπενησίου, με έδρα το Καρπενήσι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρπενησίου, Κτημένων (Φούρνων), Αρακυνθιών (Προύσου), Απεραντιών και Αγραίων.

18) Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καστοριάς, Κλεισούρας, Κορεστειών και Νεστορίου.

19) Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κερκύρας, Μέσης, Επιλιμνίων, Όρους, Λευκίμης και Παξών.

20) Κιλκίς, με έδρα το Κιλκίς, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, , η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κιλκίς, Γουμένισσας, Μουριών και Πολυκάστρου.

21) Κοζάνης, με έδρα την Κοζάνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβιών, Ανασελίτσης και Σιάτιστας.

22) Κομοτηνής, με έδρα την Κομοτηνή, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κομοτηνής και Σαπών.

23) Κορίνθου, με έδρα την Κόρινθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κορίνθου Α, Κορίνθου Β, Νεμέας, Δερβενίου, Ξυλοκάστρου, Σικυώνος, Σολυγείας, Στυμφαλίας και Φενεού.

24) Λαμίας, με έδρα τη Λαμία, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λαμίας, Αταλάντης, Σπερχειάδος, Θερμοπυλών, Δομοκού, Φαλάρων, Ελάτειας, Μακρακώμης, Υπάτης και Αμφίκλειας.

25) Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λάρισας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Κισσάβου (Συκουρίου), και Ολύμπου.

26) Λευκάδας, με έδρα τη Λευκάδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, η οποία , μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λευκάδας, Καρυάς, Βόνιτσας, Απολλώνιων (Βασιλικής) και Σολλίου.

27) Λιβαδειάς, με έδρα τη Λιβαδειά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θήβας, Θίσβης, Θεσπιών, Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου, Ερυθρών, Αμβρυσσού, Αραχώβης και Δαυλείας.

28) Μυτιλήνης, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λέσβου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Μυτιλήνης, Αγιασού, Καλλονής, Μανταμάδου, Παππάδου, Πλωμαρίου, Μυρίνης Λήμνου, Ερεσού, Μηθύμνης και Πολιχνίτου

29) Νάξου, με έδρα τη Νάξο, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ιητών, Πάρου, Ανάφης, Αντιπάρου, Δονούσης, Ηρακλείας, Κουφονησίων, Σικίνου, Σχοινούσης και Φολεγάνδρου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ίου- Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου.

30) Ξάνθης, με έδρα την Ξάνθη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ξάνθης και Σταυρουπόλεως.

31) Πολυγύρου, με έδρα τον Πολύγυρο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πολυγύρου, Νέων Μουδανιών, Κασσάνδρας, Αρναίας, Ιερισσού και Συκιάς.

32) Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού.

33) Πύργου, με έδρα τον Πύργο, στο οποίο υπάγεται  η περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πύργου, Ολυμπίων, Ωλένης, Κρεστένων, Βώλακος (Επιταλίου), Ανδρίτσαινας, Αρήνης (Ζαχάρως), Αμαλιάδας, Μυρτουντίων (Λεχαινών), Γαστούνης, Βαρθολομίου, Βάρδας,  Λαμπείας, Ελευσίνος (Πελοποννήσου).

34) Ρεθύμνου, με έδρα το Ρέθυμνο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Σπηλίου.

35) Σερρών, με έδρα τις Σέρρες, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σερρών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σερρών, Νιγρίτας, Ροδολιβούς, Σιντικής (Σιδηροκάστρου), Φυλλίδος, Ηρακλείας και Ποροϊων.

36) Σπάρτης, με έδρα την Σπάρτη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σπάρτης, Κροκεών, Επιδαύρου Λιμηράς (Μολάων), Γυθείου, Βοϊών, Γερονθών (Γερακίου), Θεραπνών, Καστορίου, Μονεμβασιάς, Οινούντος (Βρεσθένων), Σελλασίας , Φαρίδος, Οιτύλου και Μελιτίνης.

37) Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.

38) Τρικάλων, με έδρα τα Τρίκαλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τρικάλων, Πύρρας (Πύλης), Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας.

39) Τρίπολης, με έδρα την Τρίπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τριπόλεως Βορείου πλευράς, Τριπόλεως Νοτίου πλευράς, Ορχομενού (Λεβιδίου), Μεγαλόπολης, Τανίας-Δολιανών, Καλτεζούντος, Κλείτορος, Νυμφασίας, Τευθίδος, Τρικολώνων, Τροπαιών, Ψωφίδος, Πάρνωνος, Λυκοσούρας και Καρύταινας.

40) Φλώρινας, με έδρα τη Φλώρινα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

41) Χαλκίδας, με έδρα τη Χαλκίδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χαλκίδας, Ιστιαίας, Κύμης, Ταμυνέων, Ερέτριας, Αγίας Άννης, Καρύστου, Στύρων, Αυλώνος, Λίμνης, Μαρμαρίου και Σκύρου.

  1. Η χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων καθορίζεται ως εξής:

1) Το έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών μετονομάζεται σε έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών Α΄, με έδρα την Αθήνα, και περιλαμβάνει τον Κεντρικό, Βόρειο και Νότιο Tομέα Αθηνών. Ειδικότερα, υπάγονται οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου –Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Ν. Ερυθραίας, Βύρωνος, Γλυδάφας, Ηλιουπόλεως, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Ν. Σμύρνης, Ν. Φιλαδέλφειας, Π. Φαλήρου και Παπάγου.

2) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πειραιά, με έδρα τον Πειραιά, υπάγονται οι περιοχές των Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Πειραιώς, Περάματος, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζήνας – Μεθάνων και Ύδρας, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Καλαυρίας (Πόρου), Αίγινας, Σπετσών, Ύδρας και Κυθήρων.

3) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης, με έδρα την Θεσσαλονίκη, υπάγεται ο νομός Θεσσαλονίκης, ο οποίος μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Βασιλικών, Νεάπολης, Λαγκαδά, Κουφαλίων και Σόχου.

4) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πατρών, Δύμης (Κάτω Αχαΐας), Φαρρών, Καλαβρύτων, Ακράτας, Αιγιαλείας (Αιγίου), Ερινεού, Τριταίας, Αροανείας και Κλειτορίας.

5) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Άρτας, με έδρα την Άρτα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Άρτας. η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άρτας, Φιλιππιάδας, Τζουμέρκων και Δροσοπηγής.

6) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηρακλείου, Μοιρών, Χερσονήσου, Καστελίου – Πεδιάδος, Βιάνου, Πύργου, Βορρών, Αρκαλοχωρίου και Αρχανών.

7) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ιωαννίνων, Κονίτσης, Ζίτσης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Πραμάντων και Μετσόβου.

8) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Κατερίνης, με έδρα την Κατερίνη, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κατερίνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κατερίνης και Κολινδρού.

9) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ναυπλίου, Άργους, Άστρους, Μάσσητος, Πρασιών και Επιδαύρου.

10) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Νεάπολης Λασιθίου, με έδρα τη Νεάπολη Λασιθίου, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Νεάπολης Λασιθίου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Τζερμιάδων.

11) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χανίων, με έδρα τα Χανιά, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χανίων, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χανίων, Καστελίου, Κισσάμου, Κανδάνου, Αλικιανού, Ελευθερίου Βενιζέλου, Βάμου, Κολυμβαρίου και Χώρας Σφακίων.

12) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χίου, με έδρα τη Χίο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα  Χίου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χίου, Βολισσού, Καρδαμυλών, Καλαμωτής, Μαστιχοχωρίων και Καλλιμασίας.

13) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σάμου, με έδρα τη Σάμο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σάμου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σάμου, Καρλοβασίου, Χώρας, Μαραθόκαμπου, Πύργου, Ευδήλου και Αγίου Κήρυκου Ικαρίας.

14) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, με έδρα τη Ρόδο, υπάγονται οι νήσοι Ρόδου, Τήλου, Χάλκης, Σύμης, Μεγίστης, Καρπάθου, Κάσου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου και τα υποθηκοφυλακεία Καρπάθου-Κάσου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης.

15) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου, με έδρα την Κω, οποίο υπάγονται οι νήσοι Κω, Λέρου, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Πάτμου και Αγαθονησίου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου και τα υποθηκοφυλακεία Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου και Αστυπάλαιας.

  1. Τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Χαλανδρίου και Σαλαμίνας συγχωνεύονται με τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και  Πειραιά αντίστοιχα.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να μεταβάλλεται η έδρα των υποθηκοφυλακείων.
  3. Τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία καταργούνται, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις μεταβατικές διατάξεις.
  • 4 Ιουλίου 2016, 10:54 | Νίκος Σπηλιόπουλος Δικηγόρος Τήνου

    Η πρότασή μου είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταργηθούν τα Υποθηκοφυλακεία των νησιών.
    Στην περίπτωση των Υποθηκοφυλακείων των νησιών μας δεν υπάρχει κανένα εμφανές όφελος του κράτους από την κατάργησή τους.
    Ακόμα όμως και αν υπήρχε θέμα περιστολής εξόδων, δεν δικαιολογείται η κατάργηση αυτή, αν δεν σταθμιστεί το ενδεχόμενο όφελος του κράτους με την βέβαιη επιβάρυνση των πολιτών. Δεν μπορεί να κάνει δηλαδή το κράτος μία περιστολή εξόδων, όταν με την περιστολή αυτή θα επιβάλει στους πολίτες του να υποστούν πολύ μεγαλύτερη και δυσανάλογη αύξηση των δικών τους εξόδων.
    Πρέπει να καταλάβετε και απορώ γιατί οι βουλευτές μας δεν σας το έχουν εξηγήσει, ότι τα νησιά δεν συνδέονται ούτε με δρόμους, ούτε με λεωφορεία.
    Τα νησιά τα χωρίζει θάλασσα.
    Δεν μπορείς να πάρεις το αυτοκίνητό σου και να πας από το ένα νησί στο άλλο.
    Για να πας από την Τήνο στη Σύρο πρέπει να πάρεις το πλοίο της γραμμής. Αυτή τη στιγμή το δρομολόγιο Τήνος-Σύρος εκτελείται 4 ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα χωρίς επιστροφή την ίδια μέρα!
    Το πρόβλημα των ελλείψεων στα δρομολόγια γίνεται ακόμα σοβαρότερο με κάθε δημόσια υπηρεσία που ξεριζώνεται από το νησί μας!
    Δηλαδή ο πολίτης που θα χρειαστεί ένα πιστοποιητικό ή μία οποιαδήποτε υπηρεσία του Υποθηκοφυλακείου Σύρου(πρώην Τήνου), θα πρέπει να πάει από την Τήνο στη Σύρο με το καράβι, τις 4 ημέρες που έχει καράβι, να διανυκτερεύσει, ενδεχομένως να περάσει και δύο-τρεις νύχτες στη Σύρο, αν δεν έχει πλοίο την επόμενη ημέρα, να πληρώσει πλοίο, ξενοδοχείο, φαγητό, να χάσει και 1-2 μεροκάματα και να μείνει 2-3 μέρες μακρυά από την οικογένειά του. Μία υπηρεσία με κόστος 5 ευρώ θα κοστίζει πλέον τουλάχιστον 100 ευρώ στον κάθε τηνιακό!
    Η απόσταση και τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση θα δημιουργήσουν και ανασφάλεια στις συναλλαγές. Οποιοδήποτε έγγραφο θα καθυστερεί να φτάσει στο Υποθηκοφυλακείο κατά τουλάχιστον 1-2 μέρες, με όποια προβλήματα μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των συναλλαγών.
    Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας, ότι αρκετές φορές το χρόνο υπάρχει απαγορευτικό απόπλου και για πολλές ημέρες δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των νησιών.
    Δεν πρέπει να ξεχνάτε και τις απεργίες των ναυτεργατών και των λιμενεργατών που επίσης αφήνουν τα νησιά μας χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση επί πολλές ημέρες το χρόνο.
    Αν καταλαβαίνετε τι πρόβλημα είναι να θες να πας στη Σύρο και να μην μπορείς για 2-3-4-5-6-7 ημέρες, για σκεφτείτε, να είσαι στη Σύρο και να μην μπορείς να επιστρέψεις στο σπίτι σου στην Τήνο επί 2-3-4-5-6-7 ημέρες! Σε όλους τους νησιώτες έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Αυξάνοντας όμως τις υπηρεσίες που φεύγουν από το νησί μας, αυξάνουμε και τις πιθανότητες να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στον καθένα μας.
    Για αυτούς ενδεικτικά τους λόγους πιστεύω ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα Υποθηκοφυλακεία των νησιών από το νόμο αυτό.

  • 4 Ιουλίου 2016, 10:36 | ΜΑΡΕΤΣΗ ΝΑΣΙΑ ΕΜΜΙΣΘΟ ΥΠ/ΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

    Είναι αναμφίβολο και συζητιέται εδω και χρόνια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η ανάγκη αναδιοργάνωσης των Υποθ/κείων, η οποία έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία πολλών άμμισθων Υποθ/κειων, σε αβεβαιότητα για το μέλλον των Υπαλλήλων τους και καθιστά δυσχερή την εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων. Παράλληλα, προβλήματα υπάρχουν και σε Έμμισθα με την παγίωση πλέον της λειτουργίας τους με καθεστώς Αναπλήρωσης, σε όποιες περιπτώσεις έχει χηρεύσει η θέση του Υποθηκοφύλακα.

    Δεδομένων των ανωτέρω είναι καταρχήν θετική η πρωτοβουλία για αναδιοργάνωση των Υποθ/κειων.Εντούτοις, θεωρώ ότι το παρον νομοσχέδιο έχει ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών πριν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, προκειμένου να καταστεί καταρχήν εφαρμόσιμο και παράλληλα να αποτελέσει τη βάση για μια ουσιαστική και προς το καλύτερο αναδιοργάνωση και όχι προς μια απλή αναδιοργάνωση.

    Δε νομίζω ότι χρειάζεται να επισημάνω κι εγώ ιδιαίτερα τα ζητήματα που ανακύπτουν για την νησιωτική Ελλάδα και την υπόλοιπη περιφέρεια με τη δημιουργία υδροκέφαλων δομών διότι αυτά έχουν αναλυθεί επαρκώς από συνομιλητές.

    Θα ήθελα να εστιάσω τον προβληματισμό μου καταρχήν στην παρ. 5 του αρ. 2, η οποία για την επιλογή Προισταμένων παραπέμπει στο άρθρο 72 του Ν 2812/2000. Είναι φυσικά γνωστό ότι ο ρόλος του Υποθηκοφύλακα είναι ρόλος θεσμικός και ως εκ τούτου ιδιαίτερος. Ο ίδιος ο νομοθέτης τον έχει ορίσει άμισθο δικαστικό υπάλληλο. Με την έναρξη μάλιστα της λειτουργίας του Κτηματολογίου ο Υποθηκοφύλακας προβαίνει και σε έλεγχο νομιμότητας για πράξεις που κατατίθενται σε αυτό και μάλιστα αποφασίζει για ζητήματα που απαιτούν ιδιαίτερη γνώση της νομοθεσίας (πχ αλλαγή ορίων γεωτεμαχίων, αποδόσεις κυριότητας κτλ.) Αυτές οι εξουσίες, οι οποίες κάποιες φορές προσιδιάζουν με δικαστικές αποφάσεις θεωρώ ότι δε μπορεί και δεν πρέπει να ασκούνται από έναν πτυχιούχο γενικώς, ούτε καν απλά από ένα πτυχιούχο Νομικής Σχολής. Διότι (όσοι τουλάχιστον έχουμε τελειώσει Νομικη) γνωρίζουμε ότι το πτυχίο Νομικής δε διασφαλίζει από μόνο του πολλή καλή γνώση π.χ Εμπράγματου Δικαίου ή Κληρονομικού. Επομένως και συνοψίζοντας θεωρώ ότι αντί να εγκαταλειφθεί η έννοια του Υποθηκοφύλακα και η αντικατάσταση του με τον όρο ῾Προιστάμενος῾ πρεπει να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί, να προστατευθεί ο θεσμός αυτός με προκήρυξη ειδικής θέσης, η οποία να καταλαμβάνεται μετά από ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.

    Περαιτέρω, όλο το σχέδιο Νόμου, πλην του άρθρου 6 που αναφέρεται όμως στις οριστικές δομές των Κτηματολογικών Γραφείων δεν κάνει λόγο για το πώς θα λειτουργούν στην πράξη τα υπάρχονται Κτηματολογικά Γραφεία . Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι ο Υποθηκοφύλακας (Προιστάμενος) των νέων Υποθ/ κειων θα Προισταται και όλων των Κτηματολογικών γραφείων που είναι στην Αρμοδιότητα τους και αποφασίζει για κάθε πράξη που κατατίθεται σε αυτά. Αν αναλογιστούμε ότι σε κάποια Κτηματολογικά Γραφεία δεν υπάρχει καν επιτόπια εξυπηρέτηση απο Δικηγόρους δυσκολεύομαι να φανταστώ (γιατί εδω το σχεδιο Νόμου αφήνει τη φαντασία να καλπάζει ) πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη.

    Επιπλέον σχετικά με το άρθρο 2 παρ. 7 που προβλέπει τη μεταφορά των υπαλλήλων των Έμμιθων Υποθ/κειων Χαλανδρίου και Σαλαμίνας στο Αθηνών Α και Πειραιά νομίζω ότι εφόσον οι υπάλληλοι αυτοί έχουμε την ιδιότητα του Δικαστικού Υπαλλήλου θα πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα από τώρα να επιλέξουμε αν θα μεταφερθούμε στα ανωτέρω Υποθ/κεια η να προτιμήσουμε κάποια Δικαστική Υπηρεσία.

    Τέλος υποθέτω ότι όταν γίνεται λόγος για νέες δομές και μεταφορές υπαλλήλων δεν αναφέρεστε σε συστέγαση στις ήδη υπάρχουσες κτιριακες εγκαταστάσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν επαρκούν για να στοιβάξουν τόσα αρχεία και άτομα, αλλά κάποιες απο αύτες είναι ακατάλληλες και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα για να λειτουργήσουν.

    Αυτές είναι κάποιες πρώτες σκέψεις που προέκυψαν από την ανάγνωση του σχεδίου Νόμου. Παρακαλώ να δοθεί παράταση στη δημόσια διαβούλευση γιατί το πρώτο εικοστετράωρο το σύστημα δε λειτουργούσε σωστά.

  • 4 Ιουλίου 2016, 09:05 | ΣΥΜΒΟΑΛΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

    ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

    ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
    Στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για την αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας και αντιλαμβανόμενοι τον στόχο και το πνεύμα των διατάξεων των άρθρων αυτού που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προτείνουμε όσο αφορά την εφαρμογή αυτών, για την περιφερειακή ενότητα Ηλείας την λειτουργία όχι ενός αλλά δύο έμμισθων Υποθηκοφυλακείων, ένα ανά Πρωτοδικείο (Πύργου και Αμαλιάδας), γνωρίζοντας ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα την λειτουργία των Υπηρεσιών του Υποθηκοφυλακείου και μελλοντικού Κτηματολογικού Γραφείου, τους πολίτες των αντίστοιχων πρωτοδικειακών περιφερειών και τους επαγγελματικούς κλάδους που άμεσα ή έμμεσα το αντικείμενο εργασίες τους συνδέεται με την λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου. Ταυτόχρονα η πρότασή μας υποστηρίζει και εξυπηρετεί με ευκολότερο και ορθότερο τρόπο την κεντρική λειτουργία της Υπηρεσίας του Υποθηκοφυλακείου στην οποία στοχεύει το εν λόγω νομοσχέδιο, η οποία δεν αναιρείται με την σύσταση δύο αντί ενός έμμισθων Υποθηκοφυλακείων ανά περιφερειακή ενότητα .
    Οι συμβολαιογράφοι Αμαλιάδας

  • 4 Ιουλίου 2016, 09:47 | Μαρίνα Π (Δικηγόρος)

    Είναι σκόπιμο για τους πολίτες και την εύρυθμη λειτουργία των συναλλαγών ο προϊστάμενος του υποθηκοφυλακείου να είναι ικανός να καταλαβαίνει τις έννομες συνέπειες των εγγραπτέων πράξεων και να παρέχει διευκρινίσεις και βοήθεια στους συναλλασσόμενους. Τυχόν απουσία εξειδικευμένων νομικών από τη σχετική θέση θα υπονομεύσει βραχυπρόθεσμα και ιδίως μακροπρόθεσμα το όλο σύστημα και την ομαλότητα της κοινωνίας και σε αυτό τον τομέα με τη συσσώρευση εσφαλμένων εγγραφών που θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των πολιτών οικονομικά (με δικαστήρια, διενέξεις κλπ) αλλά και κοινωνικά. Αλλά και το ίδιο το σύστημα υπονομεύεται για την νομική ορθότητα τήρησης του οποίου θα υπάρχει πάντα αμφιβολία.

  • 4 Ιουλίου 2016, 09:51 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Επειδη η αληθεια δεν ειναι ποτε μια αλλα υπαρχουν τοσες αληθειες οσες κ οι ανθρωποι που τις επικαλουνται, πρεπει να εξηγησουμε καποια πραγματα για τα αμισθα υποθηκοφυλακεια.
    1) αποτελουν δημοσιες υπηρεσιες μεν, αυτοσυντηρουμενες δε. Αυτο πρακτικα σημαινει πως ολα τα εξοδα ητοι: ενοικια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ,μισθοι υπαλληλων, ασφαλιστικα ταμεια, λειτουργικα εξοδα κπλ βαρυνουν τον υποθηκοφυλακα. Οποτε, εαν υπαρχουν εισπραξεις εχει καλως. Διαφορετικα πεθαινεις. Το Δημοσιο δεν αναλαμβανει να καλυψει τις αναγκες του υποθηκοφυλακειου απο τη μια ενω απο την αλλη, λογω του χαρακτηρα του υποθηκοφυλακειου ως δημοσια υπηρεσια ο Υποθηκοφυλακας πρεπει να κοψει το λαιμο του για να το λειτουργησει. Η αλλη εκδοχη ειναι να παραιτηθει, οπως εχει συμβει ηδη σε καποια υποθηκοφυλακεια, με αποτελεσμα οι συναλλαγες να βρισκονται στον αερα, ενοικια κ λογαριασμοι απληρωτα κ νομιμος υπευθυνος ουδεις. Αν αυτο δε θυμιζει τριτοκοσμικη χωρα ας μας πει καποιος πως οριζεται!!!!!
    2) ολα τα υποθηκοφυλακεια δεν εχουν τον ιδιο αριθμο πραξεων ουτε ιδιες αξιες δικαιοπραξιων. Αρα τα περισσοτερα λιμοκτονουν ενω αλλα, προφανως, ακοκα κ σημερα θησαυριζουν. Τι να σκεφτω οταν βλεπω ακομα κ σημερα υπαλληλο υποθηκοφυλακειου να αμειβεται με 1800 ευρω μηνιαιως…..κ σημειωτεον πιθανοτατα απλως αποφοιτη Λυκειου….κ να το επικαλειται ως λογο μη εφαρμογης του νεου νομοσχεδιου. Κακως κ.Υπουργε που δεν προσαρμοζεται ολη η Ελλαδα στις αναγκες της εν λογω κυριας!!!!!
    Επισης το συμπερασμα που εξαγεται ειναι το εν λογω υποθηκοφυλακειο καλα κρατει. Επομενως γιατι θα πρεπει καποιοι να ξεβολευτουν!!!!!!Ας πεθανουν ολοι αρκει να ζησουμε εμεις!!!! Παντα τα αιτια ειναι οικονομικα. Η εξυπηρετηση των πολιτων ομως ειναι αυτη που προβαλλεται.
    3) δεν εχω τιποτα απολυτως με τους υπαλληλους των υποθηκοφυλακειων γι αυτο κ προσπαθω με νυχια κ κε δοντια να μην απολυσω κανεναν. Δε θελω να προσθεσω κι αλλους στην τεραστια ουρα των ανεργων. Οι υπαλληλοι λοιπον των ευρωστων υποθηκοφυλακειων ας μοιραστουν, επιτελους, τα προνομια τους, οχι με τους υποθηκοφυλακες, αλλα με τους συναδελφους τους. Το αυτο ισχυει κ για τους ευρωστους υποθηκοφυλακες. Το φωναζουμε μερικοι απο μας εδω κ χρονια, απο τις παχυλες εποχες.
    4) οσον αφορα την προσληψη υπαλληλων στα υποθηκοφυλακεια, αυτο γινεται ως εξης: ο αριθμος των θεσεων εγκρινεται απο το Υπουργειο Δικαιοσυνης, η επιλογη του προσωπου ομως γινεται απο τον Υποθηκοφυλακα κ οχι με ΑΣΕΠ. Πραγμα που σημαινει οτι οι υπηρετουντες στις παραπανω θεσεις βρισκονται εκει χαριν του υποθηκοφυλακα. Αυτο φαινεται πως εχει ξεχαστει κ πολλοι εδω κ καιρο γυρνανε κ δαγκωνουν το χερι που τους ευεργετησε. Ουδεις αχαριστοτερος του ευεργετηθεντος. Ετσι για να λεμε τα πραγματα με τ ονομα τους! Αντι να εξαπολυουν μυδρους εναντιον ολων ας κατσουν να σκεφτουν. Ντροπη! Ουτε βραζουμε ολοι στο ιδιο καζανι! Ντρεπομαι για λογαριασμο τους. Επιπλεον η αντιληψη «χαλιφης στη θεση του χαλιφη» ειναι περα για περα εγωκεντρικη. Ας εστρωναν το κ…. τους να διαβασουν για να πανε στο πανεπιστημιο. Οι περισσοτεροι ειναι απλως αποφοιτοι Λυκειου αλλα απαιτουν πανεπιστημιακους μισθους. Οταν λοιπον μιλανε για κατασπαταληση Δημοσιου χρηματος, συμπεριλαμβανονται. Μερικοι ακομα κ σημερα κατασπαταλουν το Δημοσιο χρημα υπο αυτην την εννοια.
    Το νεο νομοσχεδιο , λοιπον,εξαλειφει αδικιες, εξυγιαινει το παλαιολιθικο συστημα λειτουργιας των Υποθηκοφυλακειων (λειτουργουμε με νομο του 1942 ακομα) κ θετει τις βασεις για γρηγοροτερη κτηματογραφηση της χωρας, αφου μπορουμε να εργαστουμε ολοι μαζι.ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΧΘΕΣ!!

  • 4 Ιουλίου 2016, 09:52 | Αντωνης

    Προκειται για ενα νομοσχεδιο που δεν λαμβανει καθολου υποψη τη συνταγματικα κατοχυρωμενη αρχη της νησιωτικοτητας(αρθρο 101Σ),υποβαθμιζει για μια ακομη φορα τη ζωη των κατοικων των νησιων αλλα και των δυσβατων ορεινων περιοχων!
    Οι συντακτες του,μικροι μαθητευομενοι μαγοι, στερουνται εργασιακης εμπειριας σε υποθηκοφυλακεια η κτηματολογικα γραφεια,αφου γινεται ευκολα κατανοητο οτι ειναι εφαρμοσιμο μονο σε αμιγες περιβαλλον κτηματολογιου, οπου θα υπαρχει μια κεντρικη βαση δεδομενων,απο την οποια θα αντλει ο καθε ενδιαφερομενος μεταβαινων στο αρμοδιο κατα τοπον κτηματολογικο γραφειο η και εξ αποστασεως τα στοιχεια που επιθυμει!
    Η χωρικη ανακατανομη των υποθηκοφυλακειων μονο προβληματα και προσθετα εξοδα στους πολιτες θα επιφερει και ο ορος υπηρεσια θα καταστει για τους πολιτες κενος περιεχομενου!Αντιθετως θα ηταν δυνατη μια οικονομικη συνενωση των ηδη υφισταμενων υποθηκοφυλακειων με την ταυτοχρονη καταργηση των μη ειδικων αμισθων με σκοπο την κεντρικη διαχειριση των οικονομικων στοιχειων(εκκαθαριση τριμηνου) απο το Υπουργειο Δικαιοσυνης ωστε να μην υπαρχουν δυο κατηγοριες υποθηκοφυλακειων αυτα με τα πλεονασματα και αυτα με τα ελλειματα!Χρειαζεται γι’αυτο το λογο εμβριθης και αρτια οικομοτεχνικη μελετη κοστους λειτουργιας καθενος υποθηκοφυλακειου ξεχωριστα ως δημοσιας υπηρεσιας και κατανομης των κονδυλιων αναλογα.
    Ειναι απαραδεκτο να αποδομειται ενα συστημα δεκαετιων στο βωμο συνδικαλιστικων συμφεροντων με την ταυτοχρονη απαξιωση των υποθηκοφυλακων αντι να αναδομειται στη βαση της εξαλειψης των οποιων χρονιων παθογενειων του.

  • 4 Ιουλίου 2016, 09:50 | Μ.Σ.Β.

    Πρόκειται για νόμο που έχει αργήσει τουλάχιστον 20 χρόνια.
    Το ίδιο το «άμισθο» υποθηκοφυλακείο είναι σκάνδαλο.
    Με εξαίρεση νησιωτικές περιοχές και ελάχιστες ηπειρωτικές δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την ύπαρξη αυτών των συνεχιστών των «τελωνών της καινής διαθήκης» όπως έγραψε και κάποιος παρακάτω.
    Είναι αδιανόητο να υπάρχουν «άμισθα» υποθηκοφυλακεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη και ακόμα πόλεις όπως η Λάρισα και ο Βόλος να έχουν «άμισθο» υποθηκοφυλακείο.
    Όταν για μια προσημείωση 100.000 ευρώ ο «άμισθος» εισπράττει 475 ευρώ για τον εαυτό του καταλαβαίνετε οτι σε μερικά υποθηκοφυλακεία τα έσοδα όχι απλώς καλύπτουν τα έξοδα, αλλά μερικοί υποθηκοφύλακες είναι ικανοί να ανακεφαλαιοποιήσουν τράπεζα.
    Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια (ίσως και δις) ευρώ που την χρυσή δεκαπενταετία της πτώσης των επιτοκίων (1995-2005 χοντρικά – ίσως και παραπάνω χρόνια) των στεγαστικών κατέληξαν στα χέρια ιδιωτών ενω δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην τα εισπράττει το δημόσιο.

  • 4 Ιουλίου 2016, 07:58 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Ακουω κ διαβαζω εδω μεσα περι ευρυθμης λειτουργιας κ εξυπηρετησης των πολιτων σε νησια, μακρινες περιοχες κλπ. Θελω να επισημανω πως σημερα ολα τα συμβολαια που καταρτιζονται δεν υπογραφονται απαραιτητως στον τοπο που βρισκεται το ακινητο. Ως γνωστον ενα συμβολαιο μπορει να γινει οπουδηποτε, ακομη κ στο εξωτερικο. Η μεταγραφη λοιπον γινεται κατοπιν συνεννοησεως κ το συμβολαιο στελλεται ταχυδρομικως, αφου κατατεθουν στην τραπεζα τα εξοδα μεταγραφης, το δε αποκομμα της τραπεζας προσαρταται με το συμβολαιο στο φακελο. Με τον ιδιο τροπο αποστελλεται κ το σχετικο πιστοποιητικο. Αυτο αποτελει καθημερινη πρακτικη. Η ολη διαδικασια? 3 μερες. Αυτα γιατι δε τα λεμε κ προσπαθουμε να αποπροσανατολισουμε τον Υπουργο? Το ιδιο γινεται κ με τις προσημειωσεις κ υποθηκες. Επαναλαμβανω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Τωρα θυμηθηκαν ολοι την εξυπηρετηση του πολιτη? Μονον ως προς τις κατασχεσεις δεν μπορει να γινει αυτο, διοτι απαιτειται επιδοση κ υπογραφη απο τον παραλαβοντα. Αρα εκεινο που προκυπτει ειναι ταλαιπωρια μονον για τον δικαστικο επιμελητη.
    Περαιτερω, πραγματι ισως κ να ηταν εφικτη η ενοποιηση συμφωνα με τις εδρες των πρωτοδικειων κ οχι ενα ανα νομο,λογω της γεωγραφικης ιδιαιτεροτητας της Ελλαδος αλλα κ της πληθωρας των υποθηκοφυλακειων σε καποιους νομους. Επομενως οι Δημαρχοι που αντιδρουν θα μπορουσαν ισως να διευκολυνουν το Ελληνικο Δημοσιο προτεινοντας χωρους δωρεαν στεγασης κ αναλαμβανοντας οι Δημοι κ καποια λειτουργικα εξοδα, οποτε να απαλλαξουν το Δημοσιο απο προσθετα βαρη, αφηνοντας σαν μονη επιβαρυνση στο Δημοσιο την μισθοδοσια. Αυτη θα επρεπε να ειναι η προσεγγιση στην παρουσα διαβουλευση. Να προτεινουμε λυσεις κ οχι να βαζουμε προσκομματα σ εναν νομο που προσπαθει να εκσυχρονισει κ να συμμαζεψει τα ασυμαζευτα για να λειτουργησουμε πλεον ως συγχρονη ευρωπαικη χωρα κ οχι ως Ζιμπαμπουε.

  • 4 Ιουλίου 2016, 00:44 | Γεωργός Σωτηρίου

    Λοιπόν πίσω από την ανωνυμία του πληκτρολογιου καλά είναι να γράφει ο καθένας ότι θέλει και να διατυπώνει μισές αλήθειες…

    Όλοι κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος…

    Σίγουρα αρκετοί πολίτες θα χρειαστεί (αν οι ίδιοι το επιθυμούν να παραβρεθούν αυτοπροσώπως στις συναλλαγές τους)να διανύσουν κάποια επιπλέον χιλιόμετρα…

    Αλλά θέτω την εξής απορία πόσες φόρες ο μέσος Έλληνας χρειάζεται να μεταβεί στο Υποθηκοφυλακείο 3,4,5 ;ας κάνει ο πολίτης στην ζωή του 5 ταξίδια στο διπλανό νομό η νησί αν δεν επιθυμεί να εξυπηρετηθεί ταχυδρομικώς ή μέσω διαδικτύου!οπότε η συζήτηση  γίνεται καθαρα για το ξεβόλεμα καποιον…

    Επίσης να συγχαρώ τον υπουργό, οποίο και αν είναι το αποτελεσμα (περάσει δεν περασει το νομοσχέδιο )που τόλμησε να κάνει το αυτονόητο…δηλαδή να τερματίσει ένα θεσμό που είναι Μοναδικός σε όλο τον πλανήτη κυριολεκτικά…Υποθηκοφυλακεία τριών ταχύτητων(έμμισθα,αμισθα και ειδικά αμισθα )

    Και τέλος ας αφήσουμε την καραμέλα για τα οικονομικά και τη βιώσιμοτητα  να είστε σίγουροι πως αν τελικά προχωρήσει το νομοσχέδιο τα κουκιά που θα εξοικονόμηθουν δεν τα χωράει η φαντασία μας…γιατί δυστυχώς τα κουκιά ήταν και σε ορισμένες περιπτώσεις ειναι ακόμα πολλά και όταν το σακί γεμίζει χυνονταί απέξω…

    Φτάνει πια…πόσο ακόμα. ..  

  • 4 Ιουλίου 2016, 00:24 | Κωστας

    Πως ειναι δυνατον κατι για χρονια να μην λειτουργει σωστα, να φτανει σε σημειο να διαλυεται εντελως, και ακομα να επιμενουμε οτι δεν πρεπει να αλλαξει αλλα απλως να το μπαλωσουμε…

    Ο νομος αυτος προστατευει τους υπαλληλους που χρονια ταλαιπωρουνται, προστατευει πληθος υποθηκοφυλακων απο το να πανε φυλακη βαζοντας φρενο οριστικα στην καταχρηση δημοσιου χρηματος εκ μερους του, τακτοποιει τα εγγραφα των εγραφειων κανοντας πιο ευκολη τη ζωη των δικηγορων που πραγματοποιουν ελεγχους , προστατευει και αυξανει κατακορυφα τα εσοδα του κρατους, προστατευει τους πολιτες θετοντας τα σωστα θεμελια στην συγχρονη, ηλεκτρονικη και εξ αποστασεως εξυπηρετηση τους

    Ο νομος αυτος θα ειναι πνοη δροσερου αερα στο τοσο ομιχλωδες τοπιο των υποθηκοφυλακειων

  • 3 Ιουλίου 2016, 23:44 | υποθηκοφυλακασ κεντρικης μακεδονιας

    Να υπενθυμίσω στους υπαλλήλους των αμίσθων ότι η σύμβαση που υπέγραψαν με τους άμισθους υποθηκοφύλακες είναι σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Συν τις άλλοις προστατεύονται από την 37480/2012 κοινή υπουργική απόφαση στην οποία προβλέπεται ολοκληρη διαδικασία διαμέσου εισαγγελέα για την απόλυσή τους. Ποιοι άλλοι υπάλληλοι απολαμβάνουν τέτοιων προνομίων? όταν υπέγραφαν την σύμβαση δεν ήξεραν ότι δεν γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι αλλά όπως συμβαίνει για κάθε υπάλληλο του ιδωτικού τομέα, η οικονομική κατάσταση του εργοδότη καθορίζει και την μισθοδοτική κατάσταση του εργαζομένου ? όταν ελάμβαναν παχυλούς μισθούς αγγίζοντας τις 4.000 ευρώ μικτά, τότε οι υποθηκοφύλακες ήταν καλοί εργοδότες, ενώ τώρα που οι τελευταίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν όχι από χούι αλλά λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που πλήττουν όλους τους κλάδους, είναι κακοί?Και εφόσον δεν είναι ικανοποιημένοι γιατί δεν παραιτούνται να βρουν αλλού καλύτερη εργασία? Η μήπως νομίζουν ότι τώρα έχουν εξασφαλιστεί για πάντα και ότι δεν θα αξιολογηθούν και αυτοί κάποια στιγμή και ενδεχομένως να απολυθούν? Πραγματικά εκπλήσσομαι με το μένος τους προς τους υποθηκοφύλακες.
    Τέλος να σημειώσω ότι τα υποθηκοφυλακεία υπόκεινται σε ετήσιο εισαγγελικό έλεγχο και έλεγχο από το σδοε, οπότε ό,τι κάποιος γνωρίζει οφείλει να το γνωστοποίησει και να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Υπονοούμενα πίσω από ανωνυμους ή ψευδώνυμους δεν έχουν θέση σε κανένα διάλογο.

  • 3 Ιουλίου 2016, 23:38 | Υπαλληλος αμισθου υποθηκοφυλακειου

    Διακρίνω μια τάση «συκοφαντησης «των υποθηκοφυλάκων.Πρέπει να προστατέψετε αυτον το θεσμό δίνοντας στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία π.χ του έτους 2014(μέσα στη κρίση).Πρέπει να έχει εικόνα η κοινωνία και να καταλάβει μόνη της εαν είναι σωστό ή λάθος αυτό το νομοσχέδιο.

  • 3 Ιουλίου 2016, 22:42 | ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Σύμφωνα με τον νόμο 2145 (άρθρο 20 παράγραφος 5) του 1993, ορίζεται ότι ο άμισθος υποθηκοφύλακας, πέραν του ποσοστού που παρακρατά για τη δική του αμοιβή, παρακρατά και ένα συγκεκριμένο ποσοστό για τον εκσυγχρονισμό του υποθηκοφυλακείου. Ορίζεται επί λέξει ότι ο άμισθος υποθηκοφύλακας παρακρατεί συγκεκριμένα ποσοστά επί της αξίας των μεταγραφόμενων τίτλων «για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του, καθώς και για την εισαγωγή συστήματος πληροφορικής, η οποία θα γίνει με δαπάνη του».
    Εφόσον από το έτος 1993 ξεκίνησε η μηχανογράφηση των υποθηκοφυλακείων, σύμφωνα με τον Ν.2145/93, σήμερα εν έτη 2016, δηλαδή 23 χρόνια μετά, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μηχανογράφησης, άλλωστε γι΄αυτό παρακρατήθηκαν υπέρογκα ποσά. Στα εκσυχρονισμένα λοιπόν υποθηκοφυλακεία, όπως εύστοχα αναφέρει και ο Δήμαρχος Ανδρου, έχουν εγκαταστήθει υπολογιστές για να διευκολύνουν το έργο των δικηγόρων και λοιπών επαγγελματιών.
    Να η απάντηση, στις φωνές εκείνων που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο φοβούμενοι ότι με την μεταφορά των υποθ/κείων σε άλλη έδρα θα επωμισθούν έξοδα μετακίνησης και σπατάλη χρόνου, ονομάζεται Μ Η Χ Α Ν Ο Γ Ρ Α Φ Η Σ Η.
    Κύριε Υπουργέ να δώσετε την δυνατότητα πρόσβασης, μέσω του Η/Υ στα αρχεία των υποθηκοφυλακέιων για να μπορεί ο πολίτης από το γραφείο του ή από την οικία του να ελέγχει τα ακίνητα του. Η Κτηματολόγιο ΑΕ παρέχει την δυνατότητα δωρεάν θέασης των αρχικών εγγραφών και του διαγράμματος από τους ιδιοκτήτες μέσω του taxisnet.

  • 3 Ιουλίου 2016, 22:42 | Γιώργος

    Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι μπορεί με την ολοκλήρωση του να συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων το σχέδιο νόμου είναι απαραίτητο και εκεί στοχεύει,για αυτό εμμισθοποιούνται τα Υπο/κεία.Το Υπουργείο το κατάλαβε και αφού ζύγισε τα οφέλη τα οποία σίγουρα είναι πολλά και τα οποία θα φανούν μεσομακροπρόθεσμα το αποτολμά και μπράβο του.Μερικοί Βαυκαλίζονται και κάποιοι άλλοι προβοκάρουν,αναμενόμενα είναι αυτά θα απορροφηθούν όμως και το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ γιατι δεν αξίζει στην χώρα μου να μην έχει ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και να βάζουν τροχοπέδι οι 5-10 Υπο/κες.ΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ και κοντά σε αυτή την μεταρρύθμιση εύχομαι να έρθουν και άλλες

  • 3 Ιουλίου 2016, 22:29 | Υπαλληλος αμισθου υποθηκοφυλακειου

    Ποια είναι η θέση των υποθηκοφυλακων για τα ομολογιακά δάνεια;Και γιατί είναι στα δικαστήρια με τις εταιρίες που θέλουν τα λεφτά τους πίσω;Οι πτυχιουχοι της νομικής πως ερμήνευσαν τον νόμο;Τι ποσά εισεπραταν οι κύριοι που δεν δέχονται να γίνουν γραμματεις στα δικαστήρια;

  • 3 Ιουλίου 2016, 22:13 | Υπαλληλος αμισθου υποθηκοφυλακειου

    Ποια είναι οι θέση των υποθηκοφυλακων για τα ομολογιακά δάνεια;Και γιατί είναι στα δικαστήρια με τις εταιρίες που θέλουν τα λεφτά τους πίσω;Οι πτυχιουχοι της νομικής πως ερμήνευσαν τον νόμο;Τι ποσά εισεπραταν οι κύριοι που δεν δέχονται να γίνουν γραμματεις στα δικαστήρια;

  • 3 Ιουλίου 2016, 22:11 | Γιωργος Υποθηκοφύλακας

    Επιτέλους και λιγη ντροπή.Η αχαριστλια έχει και τα όρια της.Δεν βρέθηκε ένας Υπάλληλος Υποθ/κειου να πεί ότι δεκαδες Υποθ/κες τα τελευταία χρόνια δεν πήγαιναν ούτε ένα ευρώ στα σπίτια τους προτιμώντας να μην απολύσουν το προσωπικό που εξ αιτίας τους θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.Εμεις αγαπητοί ξια να γίνουμε Υποθ/κες ματώσαμε δίνοντας σκληρές εξετάσεις γιατί δεν είχαμε γνωστό κάποιον υποθηκοφυλακα να μας προσλάβει και να γίνουμε ξαφνικά συνάδελφοι του εργοδότη μας χωρίς «να βρέξουμε τα πόδια μας» .Φοβου τους ευεργετηθέντας.Αλλα τι να περιμένει κανεις από μια κυβέρνηση και έναν λαό που τιμωρεί αυτούς που αγωνίζονται

  • 3 Ιουλίου 2016, 22:09 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΗΓΑ, δικηγορος

    @Α. Αλαπαντα: Χαίρομαι,διότι γράφετε με ονοματεπωνυμο και με προσοχή!
    Πραγματικά, είναι αναγκαίο ο προτεινόμενος νόμος να λάβει υπ’ όψιν του τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας-νησιωτικότητα. Είναι προφανές ότι κανένας μας δεν επιδοκιμάζει τη διαπλοκή, την αδιαφάνεια κλπ. Όμως, καλό είναι ο νόμος να λύσει προβλήματα και όχι να δημιουργήσει πρόσθετα! Και τουλάχιστον, ας διατηρήσει τα υφιστάμενα υποθηκοφυλακεία στα νησιά! Διαφορετικά, θα δημιουργηθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή και στην πραγματική οικονομία.

  • 3 Ιουλίου 2016, 21:00 | Α.Αλαπάντας

    Σωστή η σκέψη της μετατροπής των άμισθων υποθ/κείων σε έμμισθα. Σε πολλά από αυτά (σήμερα) υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία τους , αφού δεν βγάζουν τα έξοδα τους. Σε σωστή κατεύθυνση η ιδέα της μείωσης του αριθμού των υποθ/κείων. Θα έπρεπε όμως να συγκροτηθούν τα νέα έμμισθα υποθ/κεία με βάση την περιφέρεια των οικείων πρωτοδικείων (αφού η ολομέλεια αυτών έχει ακόμα σχετικές αρμοδιότητες και με το αρ. 51 Ν. 4356/15) και να υπάρχει (τουλάχιστον) ένα (έμμισθο) υποθ/κείο ανά πρωτοδικείο και όχι με κριτήριο τις Π.Ε (πρώην νομαρχίες). Επίσης , πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν και η δυσχέρεια στην πρόσβαση και να ιδρυθούν περισσότερα υποθ/κεία στα νησιά.

  • 3 Ιουλίου 2016, 21:21 | ΕΥΗ-ΥΠΟΘ/ΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

    Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατευθυνση. Επιλύει χρόνια προβλήματα των αμίσθων υποθηκοφυλακείων, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας. Με τετράωρη απασχόληση τα δύο τελευταία χρόνια και τετράωρο και ανά δεύερο μήνα άνευ αποδοχών από τον περασμένο Αύγουστο, η κατάσταση για τους εργαζόμενους έχει φτάσει στο απροχώρητο. Από καιρό ψάχναμε λύση στο οικονομικό και εργασιακό μας θέμα και όπως φαίνεται αυτό το νομοσχέδιο τη δίνει με τον καλύτερο για εμάς τρόπο….

  • 3 Ιουλίου 2016, 20:20 | Β.Μ

    Ας ενημερώσει κάποιος τους υποθηκοφύλακες που υποστηρίζουν οτι τα γραφεία ειναι χρεωστικά κ όλη αυτη η προσπάθεια θα επιβαρυνει τον πολιτη οτι:Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ 0.25 ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ.Οσο για το αν μπορούν τα γραφεια να καλυψουν τη μισθοδοσια των υπαλληλων ας το κρίνει το υπουργειο το οποιο έχει τα έσοδα-έξοδα

  • 3 Ιουλίου 2016, 20:43 | Βασιλική

    «Κύριε Υπουργέ…συγχαρητήρια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο…Είναι «Περίεργο» το πως δεν σκέφτηκε ποτέ κανείς κάτι τέτοιο … Δεν είναι δυνατόν σε μια σύγχρονη χώρα όπως θέλουμε να λέμε να υπάρχουν διαφορετικά Υποθηκοφυλακεία σε θέμα λειτουργίας .. Δε γίνεται να υπάρχουν ¨μαγαζάκια» τα οποία λειτουργούν ανάλογα με τα «θέλω» του κάθε Υποθηκοφύλακα …. Θα πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή και λειτουργία για όλα ώστε να δημιουργηθούν μελλοντικά αρμονικά κτηματολόγια όπου δε θα λειτουργούν σε διαφορετικές ταχύτητες!Οι πολίτες θα έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση σε γραφεία όπου υπάρχουν τόσες συγκεντρωμένες περιοχές ! Σίγουρα όπως κάθε αλλαγή θα έχει σημεία όπου κάποιους δεν εξυπηρετούν ..αλλά είναι κάτι που σταδιακά θα ομαλοποιείται αν υπάρχει η σωστή δομή ώστε να υπάρχει σωστή λειτουργία για όλες τις περιοχές..Είναι σίγουρα κάτι τo οποίο θα πάρει χρόνο για να λειτουργήσει κάτω από ιδανικές συνθήκες αλλά σίγουρα θα είναι κάτι σωστό για την εκσυγχρονισμό αυτού του κλάδου ! Η εμπειρία των υπαλλήλων σε συνδυασμό με τις νέες και σύγχρονες εγκαταστάσεις θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα! Αρκετά με τα συμφέροντα «Κάποιων» ..Είναι καιρός να δοθεί προτεραιότητα στην ορθή εξυπηρέτηση των πολιτών με απόλυτη συνοχή και διαφάνεια! Η πρόταση αυτού του νομοσχεδίου είναι ένα θετικό μήνυμα στον ορίζοντα για για την προσαρμογή του κλάδου αυτού στα Ευρωπαϊκά πρότυπα όπου θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια .. Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες και τα «εμπόδια» δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία δημιουργίας ενός τέτοιου σύγχρονου μοντέλου γραφείων !!

  • 3 Ιουλίου 2016, 19:56 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΗΓΑ, δικηγορος

    Χαίρομαι για τον ανοικτό διάλογο επί του θέματος. Επειδή κάποιοι συμμετέχοντες αφήνουν σοβαρά υπονοούμενα για το πόθεν έσχες των υποθηκοφυλάκων και την εν γένει λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, μια ερώτηση: Γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένα και εάν ναι το έχουν καταγγείλει αρμοδίως; Άλλως ο σχετικός ισχυρισμός είναι τουλάχιστον αόριστος! Και επίσης, μια πρόσκληση: Ελάτε ΧΕΙΜΩΝΑ (ΓΕΝΑΡΗ ΜΗΝΑ) στην Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Αστυπάλαια και θα δείτε τη θέση των νησιωτών και την καθημερινότητα στα νησιά… Και ύστερα ξανασυζητάμε.

  • 3 Ιουλίου 2016, 18:43 | Χ.Κ

    Συγχαρητηρια για το νομοσχεδιο.Επιτελους δινεται μια δικαιη για ολους λυση σε ενα μεγαλο προβλημα που υφισταται εδω και χρονια.Ισως ενα απο τα δικαιοτερα νομοσχεδια που σταματα το παρτυ που γινοταν και δινει λυση στους αγωνες και τις θυσιες των υπαλληλων των Υποθηκοφυλακειων και των οικογενειων τους. Συγχαρητηρια σε ολους.

  • 3 Ιουλίου 2016, 18:52 | Υπαλληλος

    Κ Υπουργέ ΜΠΡΑΒΟ.Το νομοσχέδιο είναι καλό κ δίκαιο για ΟΛΟΥΣ.Διαβάζοντας τα σχόλια συμπέρανα τα εξής:αντιδρουν οι υποθηκοφύλακες με αφορμή τα πτυχία τους,θεωρούν άδικη την επίθεση των εργαζομένων εναντίον τους,φταίει η ΚΥΑ για τον μη εκσηχρονισμο των υποθηκοφυλακείων,τους φταίει η συλλογική μας σύμβαση..κλπ Σας προτείνω να κανετε σε όλους ποθεν εσχες κ μετα να γίνει η τοποθετηση.Για να δουμε ποιος λέει αλήθειες κ ποιος ψέματα

  • 3 Ιουλίου 2016, 18:35 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ; Ο απόφοιτος λυκείου; Όχι κύριοι δεν είναι διαγωνισμός θέσεων δημοσίου, αλλά αναδιοργάνωση των θέσεων των υποθηκοφυλάκων και των υποθηκοφυλακείων μας.

  • 3 Ιουλίου 2016, 17:36 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΡΓΟΣ υποθηκοφύλακας Πάτμου

    Συμπληρωματικά των απόψεων που διατύπωσα στις 02.07.2016 θα ήθελα να προσθέσω και να διευκρινίσω τα παρακάτω:
    Το παρόν σχέδιο νόμου θα είχε βοηθητικό και εποικοδομητικό χαρακτήρα εάν έδινε συγκεκριμένες λύσεις σε υποθηκοφυλακεία ή και σε ολόκληρες περιοχές, που υφίστανται περισσότερα του ενός υποθηκοφυλακεία και υπάρχουν προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας αυτών καθώς και εξυπηρέτησης των πολιτών. Προέβλεπε δε λύσεις είτε μέσω συγχωνεύσεων (έμμισθο ή άμισθο) είτε με μεταβολή από άμισθο σε έμμισθο. Επιπλέον να μην έθιγε τα με εύρυθμο τρόπο λειτουργούντα.
    Στις νησιωτικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες καμιά συγχώνευση δεν πρέπει να γίνει, καθότι όπως φαίνεται και από τα γραφόμενα στη παρούσα διαβούλευση κανένα πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας δεν υφίσταται για τα υποθηκοφυλακεία των ως άνω περιοχών.
    Επιπρόσθετα όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε υπάρχει η θάλασσα, που απομονώνει τα νησιά μεταξύ τους και δημιουργεί χίλια προβλήματα στη διακίνηση και εξυπηρέτηση των κατοίκων. Επίσης οι εργαζόμενοι και οι υποθηκοφύλακες, σε τυχόν συγχωνεύσεις θα πρέπει να μετακομίσουν, πράγμα το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή και στην επιβίωση τους.
    Τέλος σε ότι αφορά τις κτηματογραφήσεις και την ολοκλήρωση αυτών σε όλη τη χώρα, παρότι οι διάφοροι κατά καιρούς κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι θέτουν ως όριο για το πέρας των κτηματογραφήσεων το έτος 2020, αυτό είναι απίθανο να συμβεί πριν το 2030, κατά την ταπεινή μου άποψη. Η ως άνω αναφορά γίνεται καθότι με την ολοκλήρωση πλέον της κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα θα ακολουθήσουν πλέον οι συγχωνεύσεις και η ίδρυση κτηματολογικών γραφείων με το Ν. 2664/1998 προς αντικατάσταση όλων των υποθηκοφυλακείων.

  • 3 Ιουλίου 2016, 17:40 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΗΓΑ

    Η Κάλυμνος είναι ένα νησί της παραμεθωρίου, το οποίο αριθμεί 17.000 κατοίκους, με έντονη επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα. Στο νησί της Καλύμνου δραστηριοποιούνται 27 δικηγορικά γραφεία, 4 Συμβολαιογραφεία, 3 Δικαστικοί Επιμελητές και 39 μηχανικοί (όλων των ειδικοτήτων).Ήδη, με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και κυρίως μετά το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Καλύμνου, η ζωή όλων των κατοίκων του νησιού και κυρίως των επαγγελματιών έχει γίνει κάτι παραπάνω από δύσκολη.

    Η αποψίλωση των νησιών από τις υπηρεσίες -εν προκειμένω των αμίσθων υποθηκοφυλακείων, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (άρθρο 101 Σ), που επιβάλλει στον κοινό νομοθέτη, κατά την κανονιστική δράση του, να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών της χώρας και να μεριμνά για την ανάπτυξή τους (και προφανώς όχι για την υποβάθμιση και απονεύρωσή τους)!

    Πρακτικά, όμως, η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Καλύμνου: α) ΣΤΕΡΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ των πράξεων που αφορούν την Κάλυμνο,

    β) ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΞΟΔΑ, για να επιτύχουν/λάβουν έστω και την απλούστερη πληροφορία. Μια δύσκολη έρευνα (π.χ. με πολλά ακίνητα ή βάρη) μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια εργάσιμη ημέρα. Ως εκ τούτου τι γίνεται σ’ αυτήν την περίπτωση; Για τα έξοδα έστω και μιας ολιγόωρης μετάβασης και παραμονής στην Κω (του ιδίου του ενδιαφερομένου, ο οποίος εν προκειμένω πρέπει να αφήσει τη δική του εργασία ή του δικηγόρου του) ουδείς λόγος! Οι συναλλασσόμενοι με τη Δ.Ο.Υ. Κω από τα γύρω νησιά θα είχαν πολλά να πουν επ’ αυτού. Είναι αδιανόητο, σοβούσης της σφοδρής οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση να επιβαρύνει περαιτέρω τους κατοίκους των ακριτικών νησιών.

    γ) ΟΔΗΓΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ (και δικονομικών) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: π.χ. η έρευνα για τη σύνταξη και στη συνέχεια η εγγραφή μιας αγωγής (π.χ. διεκδικητικής) στα Βιβλία Διεκδικήσεων του Υποθηκοφυλακείου σημαίνει αυτόματα απώλεια 3-4 ημερών (μετάβαση στην Κω για την έρευνα, αποστολή έστω και με κούριερ του δικογράφου για εγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο στην Κω) και συνεπώς αξιώσεις που είναι στα όρια της παραγραφής κινδυνεύουν να παραγραφούν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις περιπτώσεις εξασφάλισης απαίτησης (π.χ. επείγουσα εγγραφή προσημείωσης για την εξασφάλιση απαίτησης. Μπορεί να προηγηθεί κάποιος τρίτος, λόγω της απόστασης και του χρόνου, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί ουσιαστικά η εξασφάλιση μιας νόμιμης απαίτησης).

    δ) ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Είναι αδιανόητο πόσο χρόνο θα πρέπει να σπαταλήσει ένας μηχανικός-πραγματογνώμονας σε μια δικαστική διαμάχη (κυρίως σε εμπράγματες αγωγές) για να ελέγξει τους τίτλους των διαδίκων, ενίοτε και των όμορων ιδιοκτητών κλπ! Απλούστατα η εκπόνηση των πραγματογνωμοσυνών θα καταστεί ουσιαστικά αδύνατη. Για ποια επιτάχυνση της δικαιοσύνης συζητάμε;

    ε) Τα προβλήματα αυτά επιτείνονται με τις καιρικές συνθήκες. Ένα απαγορευτικό στο Αιγαίο μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, απομονώνοντας τα νησιά μας. Η ζωή στα νησιά τη χειμερινή περίοδο καμία σχέση δεν έχει με την ειδυλλιακή εικόνα που προβάλλεται γι’ αυτά το καλοκαίρι. Καλούμε δε όποιον από την αρμόδια επιτροπή/κυβέρνηση θέλει ή όποιον αμφιβάλλει για του λόγου το αληθές, να έλθει μερικές τον χειμώνα στην Κάλυμνο, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση.

    ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ, ΕΣΑΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ: Αποτελεί καταξιωμένο θεσμό, που στηρίζει τις συναλλαγές και την οικονομική ζωή και διευκολύνει τους μετανάστες, που αποτελούν ένα σημαντικότατο ποσοστό του ντόπιου πληθυσμού.

    Εξάλλου, η όποια συζήτηση για μεταφορά-απομάκρυνση του Υποθηκοφυλακείου από την Κάλυμνο είναι ανεδαφική, διότι είναι ουσιαστικά αδύνατη η συνολική ψηφιοποίηση του αρχείου του (ιδιαίτερα μεγάλος όγκος συμβολαίων, βαρών κλπ). Ως εκ τούτου, δεν θα είναι δυνατή η διενέργεια ηλεκτρονικού ελέγχου των τίτλων ιδιοκτησίας, η έκδοση πιστοποιητικών κλπ., με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος σοβαρών λαθών και εκτιμήσεων, τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά τις συναλλαγές και την ασφάλεια δικαίου.

    Σε κάθε δε περίπτωση, το Υποθηκοφυλακείο θα παραμείνει και θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα και ανεξάρτητα από το Κτηματολόγιο-αυτό ισχύει και για τις περιοχές που ήδη έχουν κτηματογραφηθεί. Είναι μάλιστα γνωστό ότι οι έρευνες στο Υποθηκοφυλακείο απαιτούν ιδιαίτερη εξοικείωση και τεχνική, η οποία καμία σχέση δεν έχει με τη λειτουργία του Κτηματολογίου.

    —– Τονίζεται δε ότι στην Κω το κτηματολόγιο το οργάνωσαν οι Ιταλοί και καμία σχέση δεν έχει ούτε με την οργάνωση/λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων ούτε με τη οργάνωση/λειτουργία του σύγχρονου κτηματολογίου.

    Τα προβλήματα στον χώρο της δικαιοσύνης είναι γνωστά και προβλήθηκαν από την 6μηνη αποχή των δικηγόρων. Δε συντρέχει λόγος να προστίθενται νέα προβλήματα, εκ του μη όντος και μάλιστα σε ακριτικές περιοχές.

    Τα υποθηκοφυλακεία είναι αυτοσυντηρούμενα. Η Υποθηκοφύλακας Καλύμνου είναι άμισθη, διατηρεί/συντηρεί η ίδια το γραφείο του Υποθηκοφυλακείου Καλύμνου (καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα), εισπράττει τέλη και δικαιώματα από τις κατατιθέμενες πράξεις και έρευνες, τα οποία αποδίδει στο δημόσιο. Για την τύχη της, μετά την επιχειρούμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου ούτε λόγος. Προβλέπεται ή η μετακίνησή της στην Κω (σα να πρόκειται να μεταβαίνει στην Κω με το αυτοκίνητό της…) ή η μετακίνησή της στη δικηγορία! Δημιουργείται σοβαρό οικονομικό και οικογενειακό πρόβλημα.

    ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΔΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΡΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ-τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα σε περίοδο αποχής των δικηγόρων!

    ——Τα νησιά μας είναι ο προμαχώνας της εθνικής αξιοπρέπειας, για λόγους που δε χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Η γεωγραφική τους θέση και μόνο αποτελεί πειστικότατο επιχείρημα. Τελικά τι επιδιώκεται; η ερημοποίησή τους;

    Εν τέλει, ένα νομοσχέδιο θα έπρεπε να είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση! Να ενισχύει την υλικοτεχνική υποδομή, να προβλέπει τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (πχ δικηγορικούς συλλόγους) και όχι στην ΕΡΗΜΗΝ των τοπικών κοινωνιών και του νομικού κόσμου τους διαχείριση από καθ’ έδρας τέτοιων σοβαρών ζητημάτων!

  • 3 Ιουλίου 2016, 15:36 | Κατερίνα

    Πραγματικά ποιος πιστεύει ότι ο υποθηκοφύλακας πληρώνει τους υπαλλήλους του με προσωπικά του έσοδα?Για τόσο αφελείς μας περνάτε?Μπορεί να είμαστε απλοί πολίτες(αγράμματοι για κάποιους)αλλά ξέρουμε τόσο καιρό από φίλους μας ή παιδιά μας που δουλεύουν σε αυτά,τι καταπίεση υπάρχει,ότι τους υποχρεώνουν σε άδειες άνευ αποδοχών,ότι έχουν να πληρωθούν μήνες,ότι εκβιάζονται συνέχεια για απολύσεις. Ποιος είναι αυτός που κατέχει μια θέσητόσα χρόνια,θεωρεί το υποθηκοφυλακείο χωράφι του,πετάει όποιον θέλει χωρίς να σκέφτεται οικογένειες που διαλύονται από πίσω?Φτάνει πια,έχουμε αγανακτήσει από άθλιες συμπεριφορές.Ας υπάρχει έλεγχος.Κάποιοι από τους υποθηκοφύλακες δεν ξέρουν τι είναι email,δεν έχουν ιδέα από Η/Υ,δεν ξέρουν να λύνουν τυχόν θέματα που προκύπτουν και απευθύνονται σε συναδέλφους τους για το τι πρέπει να κάνουν.Για ποια πτυχία νομικής μιλάτε?Ποιες γνώσεις?Για να αναλάβει κάποιος Προϊστάμενος σε τέτοια γραφεία πρέπει να είναι κατάλληλος.Άνθρωπος πάνω από όλα και να ενεργεί για το δημόσιο συμφέρον και τον καημένο κοσμάκη που ταλαιπωρείται και όχι για το δικό του συμφέρον.Μπράβο Κ.Υπουργέ,ότι και να κάνετε θα είναι σίγουρα για καλό.

  • 3 Ιουλίου 2016, 15:30 | Μαριάνθη Παπαστασινού-Υπάλληλος Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Πύργου Ηλείας

    Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κο Παρασκευόπουλο και στον γ.γ του Υπουργείου Κο Κοσμάτο,γιατί έδειξαν αποφασιστικότητα και τόλμη χωρίς πισωγυρίσματα και ταλαντεύσεις,με μόνο γνώμονα το κοινό συμφέρον.
    Δίνουν οριστικό τέλος σε διατάξεις,υπουργικές αποφάσεις και νομοθετήματα που βοηθούσαν στην διακίνηση ανεξέλικτου δημοσίου χρήματος,επί σειρά ετών,μέσω των Δημοσίων Υπηρεσιών-Επιχειρήσεων Ιδιωτών-Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων.
    Με αυτό το νομοσχέδιο θα ελέγχονται :το δημόσιο χρήμα και οι προσλήψεις.
    Δίνεται η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια στους υπαλλήλους να συνεχίσουν την ζωή τους ,αφήνοντας πίσω εκφοβισμούς,ανασφάλειες,ταπεινώσεις……
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα υπάρξει ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος

  • 3 Ιουλίου 2016, 14:01 | ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!! ΑΝ ΚΑΙ ΑΡΓΗΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΑΜΙΣΘΑ (ΕΔΩ ΓΕΛΑΝΕ) ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ.ΑΝ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΜΙΣΘΟΙ (ΕΔΩ ΞΑΝΑΓΕΛΑΝΕ) ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ.ΑΝ ΗΞΕΡΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΜΙΣΘΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ!!!!! ΔΕ ΛΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!! ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ!!!!

  • 3 Ιουλίου 2016, 11:53 | Παπαβασιλείου Μαρία – Δικηγόρος

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Είμαι δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Λασιθίου με έδρα τη Νεάπολη Λασιθίου και το γραφείο μου από το έτος 1983 μέχρι σήμερα βρίσκεται στη Σητεία, μια μικρή κωμόπολη στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης.
    Αφότου ξεκίνησα να δικηγορώ μέχρι σήμερα τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου αλλά και οι διάδικοι τους οποίους εκπροσωπώ σε αστικά και ποινικά δικαστήρια αναγκαζόμασταν να διανύουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα για να μεταβούμε από τη Σητεία εμείς οι δικηγόροι και οι διάδικοι, μάρτυρες κ.λπ. από τα χωριά τους για να πηγαίνουμε στη Νεάπολη όπου συνεδρίαζε το Μονομελές και το Πολυμελές Πρωτοδικείο επί αστικών υποθέσεων και όσον αφορά τα ποινικά δικαστήρια, όπου συνεδρίαζε ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Το Εφετείο Κρήτης είχε έδρα τα Χανιά (από τη Σητεία απόσταση περίπου 350 χλμ. να πας και άλλα τόσα να επιστρέψεις) και για τις αστικές και για τις ποινικές υποθέσεις. Στα Χανιά επίσης είχε και εξακολουθεί να έχει έδρα το Διοικητικό Εφετείο. Μετά από αγώνες ετών των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου και του Πρωτοδικείου Λασιθίου, ιδρύθηκε το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο στο οποίο εκδικάζονται έκτοτε αστικές και ποινικές υποθέσεις που αποτελουν το 70% τουλάχιστον των υποθέσεων ολόκληρης της Κρήτης.
    Τόσο για μένα όσο και για τους συναδέλφους μου Λασιθίου και του Ηρακλείου αλλά κυρίως για τους διαδίκους και λοιπούς παράγοντες των δικών ήταν μια ανάσα, μια δικαίωση, ένα δώρο Θεού. Όχι ότι πάψαμε να είμαστε ταξιτζήδες – δικηγόροι όπου είμαστε αναγκασμένοι να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα – γράμματα σε τέσσερις τροχούς στο άθλιο οδικό δίκτυο από τη Σητεία μέχρι τη Νεάπολη αλλά τουλάχιστον η απόσταση μειώθηκε. Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα ήρθε το πρώτο χτύπημα με το νόμο 4274/2014 όπου με το άρθρο 38 καταργήθηκαν οι μεταβατικές έδρες των μονομελών πλημμελειοδικείων και με το άρθρο 39 οι μεταβατικές έδρες των διοικητικών πρωτοδικείων. Αποκαλώ χτύπημα τον παραπάνω νόμο διότι στη Σητεία τουλάχιστον μια φορά το μήνα είχαμε αφότου ξεκίνησα τη δικηγορία μου μέχρι το 2014 μεταβατική έδρα μονομελούς πλημμελειοδικείου, δηλαδή στη Σητεία μετέβαινε ο κ.Εισαγγελέας Λασιθίου και ένας δικαστής (πρωτοδίκης) για την διεξαγωγή όλων των ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας του Μονομελούς.
    Μετά την κατάργηση του μεταβατικού Μονομελούς Σητείας όλοι οι διάδικοι, οι μάρτυρες και όσοι δικηγόροι τους εκπροσωπούμε αναγκαζόμαστε να μεταβαίνουμε στη Νεάπολη υποβαλλόμενοι σε φρικτή ταλαιπωρία για να εξοικονομήσει το Κράτος αλήθεια τι? όταν 100 άνθρωποι τουλάχιστον πηγαίνουν στη Νεάπολη δύο και τρεις φορές το μήνα στα εκεί μονομελή από το να έρχονται 2 δικαστές από τη Νεάπολη στη Σητεία.
    Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο στο άρθρο 2 περ. 10 προβλέπεται η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ουσιαστικά του Υποθηκοφυλακείου Σητεία και η μεταφορά του στη Νεάπολη. Τούτο σημαίνει ανεξάρτητα από το στόχο του Υπουργείου σας την συνεχιζόμενη ταλαιπωρία όχι μόνο όσων δικηγόρων πρέπει να ασχοληθούν με ελέγχους τίτλων, των συμβολαιογράφων, των δικαστικών επιμελητών, αλλά κυρίως των πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να ζητήσουν και να λάβουν έστω ένα αντίγραφο συμβολαίου, ένα πιστοποιητικό ή να πληροφορηθούν στοιχεία μερίδων κ.λπ.
    Προφανώς στα πλαίσια της συρρίκνωσης που μας έχει επιβάλει η Τρόικα, οι κυβερνήσεις της Χώρας ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ για τους πολίτες που ζουν στην ΕΠΑΡΧΙΑ μας σαν να είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Ήδη η Σητεία έχει αποψιλωθεί, αφού η Δ.Ο.Υ Σητείας ενοποιήθηκε και έχει υπαχθεί στη Δ.Ο.Υ Αγίου Νικολάου με ότι ταλαιπωρία συνεπάγεται για του συναλλασσόμενους, το δε Νοσοκομείο Σητείας έχει υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας και οι γιατροί και το Νοσηλευτικό Προσωπικό προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τα στοιχειώδη παλεύοντας με το χρόνο πολλές φορές για να σώσουν ζωές.
    Αξιότιμε κ. Υπουργέ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν εσείς ο ίδιος ή οι σύμβουλοί σας γνωρίζετε γεωγραφικά που βρίσκεται η Σητεία, σε τι κατάσταση είναι χρόνια τώρα το οδικό δίκτυο (λακούβες, «σαμαρακια», ασφαλτοτάπητας «γυαλι», στροφές ανάποδης κλίσης) και μόνο ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ γίνονται επιδιορθώσεις εν είδει πασαλείμματος της ασφάλτου, ώστε να έχει χαρακτηριστεί από τα πλέον επικινδυνα οδικά δίκτυα της Κρήτης, γι αυτό επιφυλάσσομαι να σας αποστείλω φωτογραφίες.
    Σε κάθε περίπτωση ζητώ με την παρούσα μου αφενός μεν την ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ της μεταβατικής έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σητείας κατ εξαίρεσιν συνεκτιμώντας τα προαναφερθέντα, την ΠΑΡΑΜΟΝΗ του Υποθηκοφυλακείου Σητείας στην έδρα του, με ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ από το Νομοσχέδιο ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΩΝΤΑΣ το ενδιαφέρον σας για του συνανθρώπους μου που πρέπει να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια και να νοσηλεύονται εφόσον ασθενήσουν ανθρώπινα και όχι τριτοκοσμικά, την στελέχωση με γιατρούς του Νοσοκομείου Σητείας. Εύχομαι δε αυτό το νομοσχέδιο να μην είναι ο προάγγελος για την κατάργηση των ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΩΝ του Νομού Λασιθίου.

    Με εκτίμηση,

    Μαρία Ι. Παπαβασιλείου,
    Δικηγόρος.

  • 3 Ιουλίου 2016, 07:28 | Πάνος Δ.

    Επιτέλους, μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Η κατάσταση στα άμισθα υποθηκοφυλακεία τα τελευταία χρόνια ειδικά είναι τραγική. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων αναγκάζονται σε ελαστικές μορφές εργασίας, πράγμα παράνομο εφόσον μιλάμε για δημόσια υπηρεσία, ενώ και οι υποθηκοφύλακες της επαρχίας έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς τα έσοδα δεν επαρκούν για μισθούς και λειτουργικά έξοδα. Και υπάρχουν δέκα υποθηκοφύλακες σε κεντρικά γραφεία που ακόμα πλουτίζουν και αντιτίθενται σε κάθε αναδιοργάνωση του κλάδου.
    Ας προσεχθούν όμως κάποιες περιπτώσεις όπως νησιά ή περιοχές με μεγάλες αποστάσεις. Ίσως είναι καλύτερα αν αντί για 40 γραφεία δημιουργηθούν 60 πχ, αν αυτό σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Το βασικό πάντως είναι ότι το νομοσχέδιο είναι σε σωστή βάση και εξαλείφει τις τεράστιες αδικίες και ανισότητες που υπάρχουν στον κλάδο, ενώ εξασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας. Θα πολεμηθεί από κάποιους που τσέπωναν δημόσιο χρήμα με τη σέσουλα αλλά πρέπει να προχωρήσει…

  • 2 Ιουλίου 2016, 22:18 | M

    Τα περισσοτερα αμισθα υποθηκοφυλακεια ειναι χρεωστικα, ητοι δεν μπορουν να εξυπηρετησουν τα εξοδα μισθοδοσιας τους τοσο λογω μειωσης των εσοδων, οσο και λογω της κλαδικης που ηταν γενναιδωρη. Πρεπει να γινει μνεια κ της ΚΥΑ που εφερε εμποδια στην εξυγειανση των γραφειων. Το κοστος αυτο που βαρυνε ως τωρα τον αμισθο υποθηοκοφυλακα το επωμιζεται με το νομοσχεδιο αυτο ο καθε φορολογουμενος. Ειναι λυση στο προβλημα η μεταθεση της ζημιας απο τον αμισθο υποθηκοφυλακα στους φορολογουμενους ή η εξυγειανση των γραφειων;

  • 2 Ιουλίου 2016, 21:42 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΡΓΟΣ υποθηκοφύλακας Πάτμου

    Το σχέδιο νόμου ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ των υποθηκοφυλακείων της χώρας ένα είναι σίγουρο, ότι μόνο ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ αυτών θα φέρει. Εν προκειμένω έρχεται ο νομοθέτης να εφαρμόσει τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά για πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Αντί οι νομοθετούντες να προσπαθήσουν να δώσουν λύσεις, στα κατά γενική παραδοχή, υπαρκτά προβλήματα δυσλειτουργίας κάποιων υποθηκοφυλακείων (βλέπε Πύργος , Αμαλιάδα κλπ, ας τα έκαναν έμμισθα) έρχονται με ισοπεδωτικές πολιτικές και τακτικές να διαλύσουν τα πάντα με τη λογική ΄΄πονάει δόντι κόβει κεφάλι΄΄. Γιατί τόση σπουδή και πρεμούρα άραγε να γίνουν αυτές οι συγχωνεύσεΙς;
    Αν γίνουν οικονομοτεχνικές μελέτες σίγουρα θα αποδείξουν ότι το ελληνικό δημόσιο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έχει μεγάλα ζημιογόνα αποτελέσματα (βλέπε ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας του νέου εγχειρήματος).
    Αντί να ριχθεί το βάρος και να επικεντρωθεί η όλη προσπάθεια στο να συνεχιστούν και να γίνουν και νέες κτηματογραφήσεις, που να καλύπτουν πλέον όλη τη χώρα λανβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες που μόνο μεγάλα προβλήματα θα επιφέρουν στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων αλλά και στους συναλλασσόμενους με αυτά. Αφού ο μεγάλος στόχος είναι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης με ορόσημο το 2020 (θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς αν τελειώσουμε το 2030) υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που θα κάνει τη πολυπόθητη συγχώνευση, για πολλούς, πραγματικότητα. Τά αρθρα 3 , 5 και 23 του Ν.2664/1998 . Με το νόμο αυτό προβέπεται κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία του μεταβατικού κτηματολογικού γραφείου όπως και για την ίδρυση και λειτουργία του ΄΄οριστικού» κτηματολογικού γραφείου. Κάλλιστα μπορούν να υλοποιήσουν την ίδρυση και λειτουργία των 16 κτηματολογικών γραφείων στη Χώρα που θα αντικαταστήσουν τα 400 διάσπαρτα υποθηκοφυλακεία ανά την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στην ομιλία του στη Βουλή στις 25.06.2014 ο τότε υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης,ο οποίος έθετε ως στόχο το 2020.Στόχος έξω από κάθε πραγματικότητα γι΄αυτούς που έχουν βιώσει και γνωρίζουν τα του κτηματολογίου. Σημειωτέον ότι οι επικείμενες συγχωνεύσεις υποθηκοφυλακείων θα αποτελέσουν τροχοπέδη στις κτηματογραφήσεις (οι διαδικασίες έκδοσεις αντιγράφων και πιστοποιητικών θα είναι χρονοβόρες λόγω της δυσλειτουργίας αυτων).
    Στις νησιωτικές περιοχές, όπως η περιοχή της Δωδεκανήσου, η συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών μόνο δεινά θα επιφέρει και μεγάλα οικονομικά κόστη. Θα πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν τι σημαίνει θάλασσα και τι νησιωτικότητα. Ο τρόπος που εξομοιώνονται οι συγχωνεύσεις υποθηκοφυλακείων της ηπειρωτικής Ελλάδας με τις αντίστοιχες σγχωνεύσεις στα νησιά, μας εξοργίζει. Επίσης η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων της περιοχής μας όπως της Πάτμου και των γειτονικών Λέρου και Καλύμνου αναμένεται να επηρεάσει τη ζωή και την επαγγελματική δραστηριότητα των υπαλλήλων αλλά και των υποθηκοφυλάκων που εργαζόμαστε σ΄αυτά. Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείπεις την οικογένεια σου, μετα από 2-3 δεκαετίες να εγκαθίστασαι σε ένα άλλο νησί (Κως) και να έχεις να αντιμετωπίσεις τις δαπάνες της στέγης, της διατροφής και της εν γένει διαβίωσης, οι οποίες θα υπερκαλύπτουν το μισθό σου. Όπως διαπιστώνετε αρκετοί υποθηκοφύλακες αλλά και αρκετοί υπάλληλοι δεν θα καταστούν προνομιούχοι, όπως πιστεύουν κάποιοι, μέσω της περιβόητης εμμισθοποίησης.

  • 2 Ιουλίου 2016, 20:23 | Βασίλης Δρόσος

    Επιτελους φαινεται να υπαρχει βουληση μια υπηρεσια,οπως το κτηματολογιο,να λειτουργησει σωστα σε δικαιη βαση,τοσο για τους εργαζομενους του-κι ας χασουν ελαχιστοι τα προνομια τους-οπως και για το κοινωνικο συνολο και τον ταλαιπωρημενο ελληνα πολιτη. Αρκει να μην υποκυψουν για αλλη μια φορα στα συμφεροντα των ελαχιστων μεγαλων κ προνομιουχων υποθηκοφυλακων.

  • 2 Ιουλίου 2016, 20:43 | Βασίλης

    Άλλος ένας ισοπεδωτικός νόμος. Με την συγκεκριμένη πρόταση απλά άλλος ένας κλάδος διαλύεται. Όλοι οι υποθηκοφύλακες μόνο τυχαία δεν βρέθηκαν στη θέση που είναι σήμερα, όλοι σπούδασαν έδωσαν εξετάσεις, τώρα το μόνο που θα γίνεται είναι απλά να προσλαβάνεται ένας οποιοσδήποτε υπάλληλος να κάνει μια πολύ εξειδικευμένη δουλειά… Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό αφαιρεί και τη δυνατότητα στους ήδη υπάρχοντες να ασκήσουν το επάγγελμα το οποίο έκαναν πριν. Πραγματικά νομίζω πως το συγκεκριμένο σημείο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει…

  • 2 Ιουλίου 2016, 18:33 | Άμισθος Υποθηκοφύλακας

    Σύμφωνα με την παρ. 4 : «Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να μεταβάλλεται η έδρα των υποθηκοφυλακείων.» Η έδρα θα πρέπει να μεταβάλλεται με τροποποίηση του νόμου, άλλως μπορεί να εξυπηρετηθούν σκοποί πελατειακοί.

  • 2 Ιουλίου 2016, 18:17 | Γιάννης Κ

    Στα Υποθηκοφυλακεία προϊστάμενοι μπορεί να είναι μόνο πτυχιούχοι νομικής.
    Οι υποθηκοφύλακες που έχουν τοποθετηθεί μετά από διαγωνισμό θα πρέπει και γι αυτούς, που είναι πτυχιούχοι νομικής, πρώην δικηγόροι ή συμβολαιογράφοι που έχουν ήδη εγκαταλείψει τα επαγγέλματα αυτά από χρόνια, να εξασφαλιστεί η θέση τους τόσο στα υποθηκοφυλακεία όσο και στα κτηματολογικά γραφεία. Δεν είναι δυνατό οι ανωτέρω να γίνουν υφιστάμενοι αποφοίτων λυκείου.
    Δεν λαμβάνεται υπόψη καθόλου η νησιωτικότητα της χώρας.
    ΘΑ πρέπει από τη μία πλευρά να μπει τάξη σε μία περίεργη κατάσταση οπως η υφιστάμενη αλλά από την άλλη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κόπος και η προσπάθεια ανθρώπων που πάλεψαν για να γίνουν υποθηκοφύλακες αφήνοντας πίσω τους καριέρες.

  • 2 Ιουλίου 2016, 17:07 | ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΜΙΣΘΟΣ ΣΕ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ

    Κύριε Υπουργέ, εκτός από τους διορισμένους ΄Αμισθους Υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους των άμισθων Υποθηκοφυλακείων, υπάρχουν και Συμβολαιογράφοι διορισμένοι σε μονοεδρικές περιφέρειες Συμβολαιογραφείων, μακρινές από την Πρωτεύουσα του κάθε Νομού, οι οποίοι εκτελούν χρέη άμισθου Υποθηκοφύλακα και μιλώ για τα Μη Ειδικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία, τα οποία από της συστάσεως τους έως και σήμερα λειτουργούσαν με τον διορισμένο σ’ αυτά Συμβολαιογράφο και ποτέ με Υποθηκοφύλακα. Προϋπόθεση όλων εμάς των Συμβολαιογράφων να επιλέξουμε τις συγκεκριμένες θέσεις, ήταν η ταυτόχρονη και παράλληλη λειτουργία και των δύο, διότι από μόνα τους ούτε το Συμβολαιογραφείο ούτε το Υποθηκοφυλακείο ήταν βιώσιμα, γι’ αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για διορισμό μόνιμου Υποθηκοφύλακα ή δεύτερου Συμβολαιογράφου. Λειτουργούμε αυτά τα Υποθηκοφυλακεία πολλά χρόνια, με προσωπικό κόστος, χωρίς να επιβαρύνουμε σε τίποτα το Ελληνικό Δημόσιο, αποδίδοντας τα νόμιμα σε Αυτό, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους φόρους μας, τον Φ.Π.Α., μερικοί δε από εμάς έχουμε υπαλλήλους, τους οποίους αμείβουμε από τα προσωπικά μας έσοδα. Εξυπηρετούμε τους πολίτες των περιοχών μας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι άνθρωποι οικονομικά ασθενείς, γέροντες, ανήμποροι για μετακινήσεις και ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες με τα χιόνια και τις παγωνιές. Καταργώντας τα συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία, επιφέρεται το τελειωτικό πλήγμα σε όλες αυτές τις περιοχές και τους κατοίκους τους, οι οποίοι στην τελευταία δεκαετία έζησαν την αποκέντρωση σε όλο το μεγαλείο της, με την απομάκρυνση όλων των υπηρεσιών (ΟΤΕ – Ταχυδρομεία – Δήμοι – Δ.Ο.Υ.), και επίσης εμάς τους Συμβολαιογράφους τους εκτελούντες χρέη άμισθου Υποθηκοφύλακα μας καταδικάζεται σε ανεργία και παραίτηση. Το κόστος της μετάβασής μας – διανύοντας καθημερινά (40 – 50 ή και 60 χιλιόμετρα), τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων μας, οι ασφαλιστικές εισφορές μας και οι φόροι είναι αδύνατο να καλυφθούν από εμάς που θα έχουμε εγκαταλειφθεί σε περιφέρειες, χωρίς πλέον αντικείμενο εργασίας -διότι ποιος θα επιλέξει τον Συμβολαιογράφο που απέχει 40 – 50 ή 60 χιλιόμετρα από την Πρωτεύουσα όταν εκεί πλέον θα είναι το Υποθηκοφυλακείο, η Δ.Ο.Υ. ο λογιστής, ο μηχανικός και ο Συμβολαιογράφος της πόλης ???? Διαβάζοντας το νομοσχέδιο βλέπουμε ότι έχετε πρόβλεψη για τους Άμισθους Υποθηκοφύλακες και τους Υπαλλήλους των Υποθηκοφυλακείων, με διορισμούς τους ως δημοσίους υπαλλήλους στα Υποθηκοφυλακεία ή στα Δικαστήρια, ΠΟΥΘΕΝΑ όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για εμάς, και με όλο τον σεβασμό στις απόψεις συναδέλφων και μη και αναγνωρίζοντας την ύπαρξη των ζωτικών προβλημάτων, θέλουμε να Σας πληροφορήσουμε ότι ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε μεγαλοσυμβολαιογράφοι, δεν είμαστε μεγαλοϋποθηκοφύλακες, δεν εκπροσωπούμαστε από σωματεία ή από τον Σύλλογο των Άμισθων Υποθηκοφυλάκων, ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ, είμαστε καθημερινοί μαχητές σε αντίξοες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες, έχουμε οικογένειες να θρέψουμε, υποχρεώσεις και δικαιώματα, που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έτσι έως έχει τεθεί δεν μας λαμβάνει υπ’ όψιν και μας αφανίζει. Διότι σας πληροφορούμε ότι πολλοί από εμάς, παρ’ ότι πτυχιούχοι νομικής, πρώην δικηγόροι και νυν συμβολαιογράφοι και «υποθηκοφύλακες» με μεγάλη προθυμία θα δέχονταν να διορισθούν ως δημόσιοι υπάλληλοι μπροστά στην πλήρη ανεργία ή εν πάση περιπτώσει να υπάρξει μέριμνα ώστε με την κατάργηση και μεταφορά των Υποθηκοφυλακείων να μπορούμε να μεταφέρουμε την έδρα μας και εμείς στην Πρωτεύουσα του κάθε νομού ή να δημιουργηθεί νέα θέση Συμβολαιογράφου για εμάς.

  • 2 Ιουλίου 2016, 14:21 | Στέλιος

    Διαβάζοντας τα σχόλια αλλά και την πρόταση νόμου μου προκύπτουν κάποια ερωτήματα.
    1) Γιατί τέτοια σπουδή για την συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων όταν πρέπει ούτος ή άλλως μέχρι το 2020 νομίζω, να έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και αναγκαστικά αυτά θα κλείσουν. Μήπως πρέπει να βολευτούν κάποιοι μέχρι τότε;
    2) Γιατί δεν δίνουμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου που είναι και δέσμευση μας απέναντι στου εταίρους και η μη ολοκλήρωση του θα επιφέρει και πάλι πρόστιμα τα οποία στο τέλος θα πληρώσει ο απλός πολίτης. Είναι χρησιμότερο για 3−4 χρόνια να δημιουργήσουμε μια νέα δομή που θα καταργηθεί αναγκαστικά ή είναι το σκαλοπάτι για καινούργιους διορισμούς;
    4) Αν τα άμισθα υποθηκοφυλακείων δεν λειτουργούσαν όπως έπρεπε και το κράτος έχανε έσοδα, (όπως λένε) γιατί το κράτος θα πρέπει να αναλάβει ένα κόστος για ενοίκια, μισθούς, συντήρηση κτηρίων κ.λ.π. τα οποία μέχρι τώρα επιβάρυναν τους υποθηκοφύλακες, και δεν κάνει το εξής απλό: ‘έλεγχο στο πως λειτουργούν, τι αποδίδουν.
    3) Είναι σίγουρο πως με την συγχώνευση τον υποθηκοφυλακείων θα αυξηθεί ο φόρτος εργασίας τους με αποτέλεσμα να καθυστερεί η χορήγηση δικαιολογητικών μεταγραφών βεβαιώσεων κ.λ.π. Η μη εμπρόθεσμη κατάθεση του όμως θα επιφέρει πρόστιμα. Αυτά τα πρόστιμα ποιος θα τα πληρώσει οι υπόλοιποι του υποθηκοφυλακείου και ο υποθηκοφύλακας για την μη έγκαιρη έκδοση τους, το κράτος, ή τελικά και πάλι ο πολίτης.
    4) Επιμένω και πάλι: γιατί δεν ολοκληρώνουν το κτηματολόγιο και συντεχνία των υπάλληλων των υποθηκοφυλακείων (γιατί τελικά περί αυτού πρόκειται απ’ ότι καταλαβαίνω από τα σχόλια) να απορροφηθεί στα κτηματολογικά γραφεία

  • 2 Ιουλίου 2016, 13:47 | Μ.Ξ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ(Φθιωτιδα)

    Ειμαι Υποθηκοφυλακας (Φθιωτιδα)εδω και 13 χρονια .Περασα κατοπιν εξετασεων (και ας σημειωθει οτι ειχα επιτυχει στον διαγωνισμο των Ειρηνοδικων και περιμενα 5 ολοκληρα χρονια για τον διορισμο-)γνωριζω ξενες γλωσσες και εχω πιστοποιηση Η/Υ.Μολις διοριστηκα μεσα στους τρεις πρωτους μηνες το μετεφερα σε καινουργιο κτιριο,καινουργια επιπλα κομπιουτερ,εκτυπωτες κλπ εδεσα ολες τις μεταγραφες απο το 1880 μεχρι σημερα και μηχανοργανωσα τα παντα δηλ.μεριδες βαρη,διεκδικησεις απο το 1880 μεχρι σημερα. Ο ελεγχος στο υποθηκοφυλακειο μου (Δικηγορων- Συμβολαιογραφων-Επιμελητων) δεν διαρκει περισσοτερα απο 10 λεπτα !!! Εχω εναν υπαλληλο και στην ουσια μοιραζομαστε τα δικα μου δικαιωματα. Περιμενα απο την πολιτεια μεγαλες μεταρρυθμισεις (δηλαδη προκηρυξη της υπολοιπης Ελλαδας σε κτηματογραφηση ,προκειμενου να ολοκληρωθει το μεγα αυτο Εργο) και μικροτερες μεταρρυθμισεις οπως εξομοιωση των τελων των αποδοχων κληρονομιας με τις αλλες πραξεις(γονικες -δωρεες)προκειμενου να αυξηθουν τα εσοδα (δημοσιου, Υποθ/κειων κλπ).Με το νομ/διο καλουμε να εκτελω χρεη υπαλληλου με αντικειμενο εργασιας αποφοιτου λυκειου η το πολυ Τ.Ε, η να ξαναγινω Δικηγορος.Λυπαμαι γιατι πορευτηκα παντα μεσα απο εξετασεις και αξιοκρατικα στην ζωη μου.
    ΖΗΤΩ να προστεθει στις επιλογες και ο διορισμος ως Δοκιμων Ειρηνοδικων ( των επιτυχοντων στον αντιστοιχο διαγωνισμο ως Ειρηνοδικων ) .

  • 2 Ιουλίου 2016, 13:29 | ΚΟΠΑΚΑ ΝΙΚΗ ΕΜΜΙΣΘΗ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Σε ό,τι αφορά τη διοικητική οργάνωση των νέων υποθηκοφυλακείων – μαμούθ, το νέο νομοσχέδιο για τα περισσότερα υποθηκοφυλακεία προβλέπει ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ και υποβαθμίζει τη λειτουργία τους ως ΤΜΗΜΑΤΩΝ, τη στιγμή ακριβώς που διογκώνεται δραματικά η αρμοδιότητα και ο όγκος εργασίας τους.
    Άρθρο 2&4 (ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ): Προϊστάμενοι (Τμηματάρχες για να είμαστε ακριβείς) των Νέων Υποθηκοφυλακείων δεν χρειάζεται πλέον να είναι πτυχιούχοι νομικού τμήματος των νομικών σχολών, όπως μέχρι σήμερα προβλέπεται από την 2076183/8355/0022/1999 ΥΑ, αλλά μπορεί να είναι προϊστάμενος κατηγορίας (οποιασδήποτε) ΠΕ, αλλά δυνητικά και ΤΕ και ΔΕ. Οι εμπνευστές του νέου νομοσχεδίου, κρίνουν δηλαδή ότι ο προϊστάμενος ενός Υποθηκοφυλακείου (στο οποίο αντιστοιχούν 9 σημερινά στο νομό Ηρακλείου όπου εγώ υπηρετώ) και ενός Κτηματολογικού γραφείου στο οποίο επιλύονται καθημερινά δεκάδες νομικά ζητήματα, γίνεται έλεγχος νομιμότητας των εισερχομένων πράξεων, και εκδίδονται οιονεί δικαστικές αποφάσεις για εμπράγματα δικαιώματα, θα μπορούσε να είναι (δυνητικά πάντα, αλλά αυτό δεν καθόλου δεν μειώνει την απαξία της ρύθμισης) κάτοχος απολυτηρίου λυκείου!!!!!
    Άρθρο 6 : Με ποιο κριτήριο οι δικαστικοί υπάλληλοι των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων τα οποία θα μετατραπούν σε κτηματολογικά γραφεία (οι οποίοι σημειωτέον ήδη εργάζονται στα μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία έχοντας αποκτήσει σχετική εμπειρία), ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να παραμείνουν εργαζόμενοι σε αυτά μετά την οριστικοποίησή τους, ενώ αντίθετα, το προσωπικό των αμίσθων το οποίο (στο νομό Ηρακλείου τουλάχιστον) ουδέποτε έχει εργαστεί σε κτηματολογικό γραφείο, θα έχει τη δυνατότητα αυτή? Προς τι αυτή η διάκριση??

  • 2 Ιουλίου 2016, 13:32 | ΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ

    Απάντηση στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος
    Η επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογούμενων είναι πολύ λιγότερη με τη δημιουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων.
    Δεν τους πληρώνει επιπλέον το Ελληνικό Δημόσιο αλλά αναδιανέμει δίκαια τα εισπραττόμενα 3 τοις χιλίοις δικαιώματα υποθηκοφύλακα.
    Μέχρι τώρα τα εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες και οι υπάλληλοι που ‘βγαίνουν».
    Το ίδιο ποσό θα αναδιανεμηθεί στους απλήρωτους υποθηκοφύλακες και υπαλλήλους που θα στηρίξουν τον θεσμό του Κτηματολογίου.
    Για του λόγου του αληθές δείτε τις τριμηνιαίες καταστάσεις των βιβλίων εισοδημάτων από το Υπουργείο.

  • 2 Ιουλίου 2016, 13:57 | Υπάλληλος Υποθηκοφυλακείου

    Συγχαρητήρια κ. Υπουργέ.
    Σας παρακαλώ δημοσιοποιείστε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων και ενδεικτικά τις τριμηνιαίες καταστάσεις των «μεγάλων» υποθηκοφυλακείων.
    Η διαφάνεια στις αμοιβές είναι η βάση για το καινούργιο νομοσχέδιο.
    Είστε καινοτόμος.

  • 2 Ιουλίου 2016, 13:39 | Νομικός

    Τα οικονομικά στοιχεία των υποθηκοφυλακείων είναι στα χέρια του Υπουργού και της επιτροπής που πρότεινε το καινοτόμο νομοσχέδιο.
    Είναι στην ευχέρειά του να το πραγματοποιήσει ενάντια στις πιέσεις που δέχεται από τους «βολεμένους» του συστήματος.
    Έχει τις τριμηνιαίες καταστάσεις τους στα χέρια του.
    Ας τις δημοσιοποιήσει να δούμε αν θα «αντέξουν» στην κοινή λογική της Ελλάδας της κρίσης.
    Επιτέλους τομή.

  • 2 Ιουλίου 2016, 13:42 | ΑΡΤΕΜΙΣ

    Κύριε Δήμαρχε Καλύμνου,
    Αναφέρατε ότι η πληρωμή των υπαλλήλων του άμισθου υποθηκοφυλακείου Καλύμνου δεν επιφέρει βάρος στον προϋπολογισμό.
    Πληρώνονται 3 τοις χιλίοις της στήλης υποθηκοφύλακα, χρήματα που πληρώνουν οι συναλλασσόμενοι πολίτες.
    Με τις συγχωνεύσεις αυτά τα χρήματα δεν περισσεύουν…
    Δεν είναι καιρός για σπατάλες…
    Χρειάζεται συμμάζεμα.

  • 2 Ιουλίου 2016, 12:39 | Γιώργος Β.

    Το κράτος, ως εκφραστής του δημοσίου συμφέροντος, οφείλει να οργανώνεται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να δύναται να φέρει σε πέρας την αποστολή του (την προάσπιση αλλά και προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος) κατά τρόπο πολιτικά αποδεκτό, οικονομικά εφικτό και, προπάντων, κοινωνικά ωφέλιμο, αποδοτικό» είπε ο Χριστόφορος Βερναδάκης, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης.
    Είτε μέσα από τις λειτουργίες / υπηρεσίες τους (άμεσος τρόπος) είτε μέσα από την ανάθεση και παρακολούθηση του έργου ιδιωτών (έμμεσος τρόπος), όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο λόγω μη κατοχής της απαιτούμενης ειδικής τεχνογνωσίας ή δυνατότητας επίτευξης σημαντικού οικονομικού αποτελέσματος».
    ( ΕΦ. «ΤΑ ΝΕΑ» 2/7/16)
    Με το παρόν νομοσχέδιο, προκαλείται κοινωνικού αναστάτωση, οικονομική αποδυνάμωση της περιφέρειας και μάλιστα της νησιωτικής, κατά τρόπο εντελώς απαξιωτικό.
    Προτεινόμενη λύση: συγχώνευση των κένων θέσεων ως και των μη ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων με αυτιά των πλησίεστερων ειδικών αμίσθων υποθηκοφυλακείων. Άλλωστε υπάρχει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 4356/2015 που μπορεί συνδυαςτικά να δώςει λύςη. Άμεση καταβολή δεδουλευμένων στους απλήρωτους υπαλλήλους και συμπλήρωση εφεξής της μισθοδοσίας τους, από το δικαίωμα 3/00 του δημοσίου.
    Σταδιακά και μέχρι την ολοκλήρωση του Εθνικού κτηματολογίου και την ηλεκτρονική μηχαναργάνωση σε όλα τα υποθηκοφυλακεία, θα είναι πιο ομαλή η ένταξη στο νέο σύστημα και προπαντώς δίχως πρόσθετες οικονομικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις.

  • 2 Ιουλίου 2016, 11:30 | ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Ι. ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

    Η Άνδρος, είναι σχεδόν αποκομμένη από την Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, στον οποίο διοικητικά ανήκουμε. Παραδόξως, δεν υπάρχει – ούτε υπήρξε στο παρελθόν- σταθερή και καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση άμεσα με τη Σύρο.
    Η μετάβαση στη Σύρο, απαιτεί στην καλύτερη των περιπτώσεων, δύο (2) εργάσιμες ημέρες, αν δηλαδή δεν μεσολαβούν απαγορευτικά, απεργίες, αργίες κ.λπ.
    Τα τελευταία χρόνια, εμείς που κατοικούμε μόνιμα και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στο νησί της Άνδρου υφιστάμεθα την σταδιακή και ολοένα αυξανόμενη απαξίωση των δυνατοτήτων της οικονομικής μας, κυρίως, επιβίωσης, μέσα από μία σειρά πρόσφατων νομοθετημάτων, τα οποία δίνουν την εντύπωση ενορχηστρωμένης και μεθοδικής στοχοποίησης και συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και κοινωνικής παρουσίας μας στο νησί.
    Κι ενώ όφειλε η Πολιτεία να βελτιώσει τις συνθήκες της διαβίωσής μας ενισχύοντας τις απαιτούμενες διοικητικές δομές, αντιθέτως με σειρά αλλεπάλληλων νομοθετημάτων, ξεκίνησε σταδιακή παράλυση, αποδόμηση και αποδιοργάνωση της ζωής μας. Ειδικότερα, έχουμε υποστεί την κατάργηση (με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα) των πιο σημαντικών και αναγκαίων για την οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία των επιχειρηματικών κι εν γένει επαγγελματικών δραστηριοτήτων μας, δημοσίων υπηρεσιών, όπως π.χ. η κατάργηση της ΔΟΥ Άνδρου και η υπαγωγή μας στη ΔΟΥ Παλλήνης, η κατάργηση του ΙΚΑ Άνδρου και η υπαγωγή μας στο ΙΚΑ Ραφήνας κ.α., οι οποίες δεν δύναται να αναπληρωθούν. Αν εδώ υπολογίσει κανείς και την αύξηση του ΦΠΑ σε 24% αντιλαμβάνεται ότι η έννοια της νησιωτικότητας έχει καταντήσει ουτοπία.

    Για εμάς τους μόνιμους κάτοικους του Νησιού, κάθε δυσμενής κι επιβαρυντική για την καθημερινότητά μας αλλαγή, μας ωθεί σε μία αγωνιώδη προσπάθεια προσαρμογής σε κάθε νέο μέτρο, που όμως μας οδηγεί σε διαρκή μείωση του βιοτικού μας επιπέδου και συρρίκνωση του επαγγελματικού μας ορίζοντα.
    Με το σχέδιο νόμου που αιφνιδιαστικά βγήκε σε διαβούλευση την 28/6/16 και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει η προαναγγελθείσα διαδικασία κτηματογράφησης για την ένταξη της Άνδρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η Πολιτεία σχεδιάζει την άμεση κατάργηση των τριών (3) Υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν αδιάλειπτα στο νησί από το έτος 1857 και υπαγωγή της Άνδρου στο νέο πλέον Υποθηκοφυλακείο Σύρου μαζί με τα νησιά Σύρο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο και Κίμωλο.
    Όμως, η παραμονή και η συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης Δημόσιας Υπηρεσίας στην Άνδρο είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με την βιωσιμότητα του νησιού. Η Άνδρος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, με πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων ιδιοκτησιών, οι οποίες στηρίζουν κατά κύριο λόγο και με διαφόρους τρόπους την οικονομία της, γύρω από τις οποίες δραστηριοποιούνται πολλές επαγγελματικές τάξεις (Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Εργολάβοι, Τεχνίτες και Τεχνικοί, Λογιστές, Κτηνοτρόφοι, Γεωργοί, Μελισσοκόμοι).
    Τα λειτουργούντα μέχρι σήμερα εκσυγχρονισμένα και μηχανογραφημένα Υποθηκοφυλακεία του νησιού, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό ως προς τη λειτουργία τους, εξυπηρετούν δε καθημερινά και άμεσα μεγάλο αριθμό κατοίκων και πολιτών, σε όλες τις ανάγκες τους, από τη λήψη ενός απλού αντιγράφου ή την έκδοση ενός πιστοποιητικού μέχρι την μεταγραφή των συμβολαίων για τη μεταβίβαση ή δωρεά των ακινήτων, την αποδοχή των κληρονομιών, τις γονικές παροχές και την υποθήκευση ακινήτων για λήψη δανείων κ.λπ, χωρίς την ανάγκη να ταξιδέψουν και να διανυκτερεύσουν οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι εκτός Άνδρου με πρόσθετες γι αυτούς επιβαρύνσεις.
    Εν όψει όλων των παραπάνω είναι φανερό ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, παραβιάζει βάναυσα το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της νησιωτικότητας.
    Επιπλέον η προβλεπόμενη και που θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία κτηματογράφησης της Άνδρου για την ένταξή της στο Εθνικό Κτηματολόγιο δημιουργεί ιδιαίτερα αυξημένη ανάγκη εξυπηρέτησης των κατοίκων, οι οποίοι θα χρειάζονται καθημερινά αντίγραφα τίτλων, μερίδων, πιστοποιητικών, κλπ, ώστε η σχεδιαζόμενη μετακίνηση των Υποθηκοφυλακείων στη Σύρο, θα υποχρεώνει τους κατοίκους σε μετακινήσεις με δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση και με αβέβαιη την εμπρόθεσμη εξυπηρέτησή τους.
    Κατόπιν τούτων, δηλώνουμε ότι
    -είμαστε αντίθετοι με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου,
    -λέμε όχι στον σχεδιαζόμενο οικονομικό στραγγαλισμό μας, που θα οδηγήσει στον αφανισμό και την ερημοποίηση του νησιού και
    -Η νησιωτικότητα είναι συνταγματικό δικαίωμα μας και ζητούμε να εξαιρεθεί η Άνδρος και όλα τα νησιά από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

    Θεοδόσης Ι. Σουσούδης
    Δήμαρχος Άνδρου

  • 2 Ιουλίου 2016, 11:09 | Νίκος Ψύλλας Συμβολαιογράφος

    Σχολιάζουμε ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει προϊστάμενο υποθηκοφυλακείου πτυχιούχο Π.Ε. ή Τ.Ε. και ελλείψει αυτών Δ.Ε. ?? Αυτό εμένα με ξεπερνάει. Μόνον δικαστής, δικηγόρος, υποθηκοφύλακας και συμβολαιογράφος μπορούν να καταλάβουν αυτή τη θέση. Φανταστείτε στα νοσοκομεία ν’ αρχίσουν να χειρουργούν οι νοσοκόμες και οι διοικητικοί! Κατά τ’ άλλα δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε κτηματολόγιο ?? Προς τι αυτή η αναστάτωση για τη δημιουργία νέας δομής, που θα έχει ημερομηνία λήξεως ? Καλύψτε τις δαπάνες θνησιγενών υποθηκοφυλακείων, από τα πλεονασματικά. Και θυμηθείτε μία ρήση του τ. Προέδρου των Η.Π.Α. Λίντον Τζόνσον : «…Δεν εξετάζουμε τη νομοθεσία υπό το πρίσμα του καλού που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί σωστά, αλλά υπό το πρίσμα του κακού που θα προκαλέσει αν εφαρμοστεί λάθος…».-