Άρθρο πρώτο

Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η από 8 Ιανουαρίου 2011 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή προθεσμιών και εργασιών του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών» (ΦΕΚ 2 Α΄), η οποία έχει ως εξής:

«ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Αναστολή προθεσμιών και εργασιών του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος,

2. το γεγονός ότι από την ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού την 30ή Δεκεμβρίου 2010 προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στα κτίρια του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και οι στεγαζόμενες σε αυτά δικαστικές υπηρεσίες υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους,

3. την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να διασφαλιστούν η σωματική ακεραιότητα των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, των δικηγόρων και των πολιτών, καθώς επίσης η δικαστική προστασία με την παροχή της δυνατότητας άσκησης δικονομικών δικαιωμάτων, η οποία περεμποδίστηκε λόγω της διακοπής της λειτουργίας των προαναφερθεισών δικαστικών υπηρεσιών,

4. τα από 1/3.1.2011 και 1/3.1.2011 έγγραφα των Προέδρων των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, αντιστοίχως,

5. το Υ1289/3-1-2011 έγγραφο του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας με την επωνυμία «Θέμις Κατασκευστική ΑΕ», και

6. τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

1. Αναστέλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 30 Δεκεμβρίου 2010 έως και 28 Ιανουαρίου 2011: α) οι εργασίες των δικαστικών υπηρεσιών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, και β) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών του, καθώς επίσης η παραγραφή συναφών αξιώσεων.

2. Δεν ισχύει η προβλεπόμενη στην προηγούμενη παράγραφο αναστολή για την:

α) υποβολή αντιρρήσεων κατά της απόφασης κράτησης ή παράτασης της κράτησης αλλοδαπού και την αίτηση για ανάκληση της πιο πάνω απόφασης, καθώς και την εκδίκαση των αντιρρήσεων και της αίτησης ανάκλησης (άρθρ. 76 παρ. 3 έως 6 ν. 3385/2005, 212 Α΄, όπως οι διατάξεις αυτές τροποποιήθηκαν με τις παρ. 2 των άρθρων 48 ν. 3772/2009, 112 Α΄, και 55 ν. 3900/2010, 213 Α΄),

β) άσκηση αιτήσεων ακυρώσεως και αντίστοιχων αιτήσεων αναστολής (άρθρ. 15 ν. 3068/2002, 274 Α΄, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με άρθρ. 49 ν. 3900/2010, 213 Α΄), καθώς και την εξέταση των συναφών αιτημάτων για έκδοση προσωρινής διαταγής,

γ) άσκηση προσφυγών και ανακοπών κατά διοικητικών πράξεων, όταν η εκτέλεση των πράξεων αυτών δεν αναστέλλεται εκ του νόμου, καθώς και την άσκηση των σχετικών αιτήσεων αναστολής κατ’ άρθρ. 200 Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και την εξέταση συναφών αιτημάτων για έκδοση προσωρινής διαταγής και

δ) παραλαβή και καταχώρηση των ενστάσεων στις εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010 για την ανάδειξη των αρχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

3. Αναστέλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 30 Δεκεμβρίου 2010 έως και 14 Ιανουαρίου 2011:

α) οι εργασίες των δικαστικών υπηρεσιών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, και

β) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών του, καθώς επίσης η παραγραφή συναφών αξιώσεων.

Άρθρο 2

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αρχίζει στις 30 Δεκεμβρίου 2010.

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡIOΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ, ΆΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΛΟΥΚΙΑ-ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ»

  • 13 Φεβρουαρίου 2011, 10:16 | Αντωνιος Κουναβος

    Αγαπητοι Κυριοι,
    Θα επρεπε να ντρεπεστε που δινετε μονο 2 μερες για διαβουλευση. Ειστε απαραδεκτοι. Μην το βαφτιζεται ‘δημοκρατικη διαδικασια’ γιατι δεν ειναι.

  • 13 Φεβρουαρίου 2011, 09:12 | Ευάγγελος Πετρόπουλος

    Επισημαίνω το μείζον ερμηνευτικό ζήτημα που προέκυψε ήδη κατά την εφαρμογή της ως άνω διατάξεως: Με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 ετέθη ο κανόνας της αναστολής των νόμιμων και δικαστικών προθεσμιών για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Αφού η αναστολή τίθεται ως κανόνας για τους λόγους της αδυναμίας άσκησης των σχετικών διαδικαστικών πράξεων ένεκα της τρομοκρατικής ενέργειας, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καταλαμβάνει τις πλείονες περιπτώσεις, οι δε εισαγόμενες εξαιρέσεις πρέπει ακριβώς να έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα.
    Με την παράγραφο 2 του αυτού άρθρου εισήχθησαν, όμως, εξαιρέσεις στον ως άνω κανόνα. Με το στοιχείο γ της παραγράφου αυτής εισήχθη ειδικότερα η εξαίρεση της μη αναστολής της προθεσμίας άσκησης προσφυγών και ανακοπών κατά διοικητικών πράξεων, όταν η εκτέλεση των πράξεων αυτών δεν αναστέλλεται εκ του νόμου, καθώς και η μη αναστολή της προθεσμίας για την άσκηση των σχετικών αιτήσεων αναστολής κατ’ άρθρ. 200 Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και την εξέταση συναφών αιτημάτων για έκδοση προσωρινής διαταγής. Η διάταξη αυτή είναι ασαφής και δύναται να ερμηνευθεί ως εξής:
    Δεν ισχύει η προβλεπόμενη στην προηγούμενη παράγραφο αναστολή για την άσκηση προσφυγών και ανακοπών κατά διοικητικών πράξεων, όταν η εκτέλεση των πράξεων αυτών δεν αναστέλλεται εκ του νόμου μετά την άσκηση προσφυγής (είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που η εκτέλεση διοικητικής πράξεως αναστέλλεται εκ του νόμου χωρίς την προηγούμενη άσκηση προσφυγής).
    Με την εν λόγω εξαίρεση, επομένως, ερμηνευόμενη ως ανωτέρω, περιορίζεται ουσιωδώς (κατ’ ουσίαν εκμηδενίζεται) το πεδίο εφαρμογής του θεσπιζόμενου κανόνα που έγκειται στην αναστολή των προθεσμιών άσκησης των προσφυγών και των λοιπών ενδίκων βοηθημάτων. Τούτο επειδή, στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η εκτέλεση των προσβαλλομενων πράξεων δεν αναστέλλεται εκ του νόμου χωρίς την άσκηση προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, αλλά απαιτείται η προηγούμενη άσκηση προσφυγής και αιτήσεως αναστολής ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου. Τίθεται, επομένως, εκτός του πεδίου εφαρμογής του θεσπιζόμενου κανόνα η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ως προς τις οποίες εμποδίστηκε η άσκηση του ενδίκου βοηθήματος από την εκ της τρομοκρατικής πειθέσεως ζημία στις εγκαταστάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Τούτο δεν μπορεί να ηθελήθη από λογικό νομοθέτη. Αντιστρατεύεται, επίσης προδήλως, στο δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας. Πρέπει, επομένως, να διευκρινισθεί με μια πρόσθετη ερμηνευτική διάταξη στην κύρωση της ως άνω νομοθετικής πράξης, ότι η προθεσμία για την άσκηση προσφυγών κατά διοικητικών πράξεων (η εκτέλεση των οποίων δεν αναστέλλεται εκ του νομου ανεξαρτήτως της προηγούμενης ασκήσεως προσφυγής), ανεστάλη σε κάθε περίπτωση.

  • 12 Φεβρουαρίου 2011, 23:47 | ΤΣΑΜΗΣ Στέφανος

    ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΦΟΥ ΧΘΕΣ ΕΚΔΙΚΑΖΟΤΑΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟΥ ΦΡΟΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑΧΥΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ, ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
    ΩΣ ΕΚ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΝΣΤΟΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΦΡΟΝΩ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΛΟΥΝ ΟΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ, ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ 60 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ…ΟΛΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ.

  • 12 Φεβρουαρίου 2011, 23:16 | γιάννης μαυροειδής

    Το τελευταίο πράγμα πού χρειαζόμαστε τώρα είναι νά μήν δουλευει ενας τομεας του δημοσιου καί μέ νόμο γιά οποιοδήποτε λόγο ακόμη και βάσιμο
    Κύριοι δώστε τό πράδειγμα στόν κοσμάκη, μήν κάνετε κακούς νόμους χωρίς σοβαρό λόγο