Άρθρο 07 – Διενέργεια διαγωνισμών – Σύναψη σύμβασης

. Η Ε.Κ.Α.Π.Υ. είναι αρμόδια για τη διενέργεια των διαγωνισμών και τη σύναψη συμβάσεων για την κεντρική προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών στα πλαίσια του σχεδίου στρατηγικής για την κάλυψη των αναγκών των φορέων του άρθρου 3 του παρόντος στα συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, και ειδικότερα για:
α) την επιλογή των διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών κατόπιν εκτίμησης παραγόντων όπως ειδικές συνθήκες αγοράς, αριθμός των δυνάμενων να συμμετάσχουν σε διαδικασία συγκεντρωτικών αγορών κλπ,
β) την έγκριση των όρων των διακηρύξεων,
γ) την προκήρυξη και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας,
γ) την έγκριση του αποτελέσματος του διαγωνισμού ή τη ματαίωση αυτού,
δ) τη σύναψη των συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών,
ε) την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων,
στ) την εξεύρεση πόρων για την έγκαιρη εξόφληση των συμβατικών υποχρεώσεων, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα για τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων που ορίζονται στο ν.4412/2016 (Α’147).
2. Στις περιπτώσεις προσφυγής σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νόμο 4412/2016 (Α’147) χορηγείται η σύμφωνη γνώμη της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ, κατά τις οικείες διατάξεις του ν.4013/2011(Α’204).
3. Κατ’ εξαίρεση προμήθειες ειδών ή υπηρεσιών, η προϋπολογισθείσα δαπάνη των οποίων δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 60.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., κατά τα προβλεπόμενα στο ν. 4412/2016 (Α’147), δύναται να διενεργούνται από τους φορείς του άρθρου 3 του παρόντος και σε περίπτωση που πρόκειται για φορείς που εποπτεύονται και ελέγχονται από Δ.Υ.Π.Ε. διενεργούνται από τις οικείες Δ.Υ.Π.Ε, μετά από σχετικό αίτημά τους και έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Κ.Α.Π.Υ..
4. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Α.Π.Υ.., δύναται να εξαιρούνται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου οι προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών των φορέων του άρθρου 3, που εντάσσονται στα συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ως άνω άρθρο 6.

  • 1.-Σκόπιμη είναι νομοτεχνικώς η επαναδιατύπωση αδόκιμων φράσεων (λχ παρ. 2 περ. στ. «Σύμφωνα με τα οριζόμενα …που ορίζονται στο ν. 4412/2016»).
    2. Αναγαία η αποσαφήνιση της παρ 7 (ως έχει η διάταξη όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν μπορούν να διενεργούν προμήθειες κλπ ούτε κατ΄εξαίρεση -κάτω 60.000 €-, μόνον οι ΥΠε-ανπρβλ όμως διάταξη άρθρου 7 παρ. 6).

  • 24 Απριλίου 2017, 11:21 | Μάρκος Σαμούχος

    Η προμήθεια των ειδών από τις οικείες ΔΥΠΕ για ποσά έως 60.000 ευρώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι ανά ΔΥΠΕ θα ξεπερνά ανά έτος κατά πολύ τα όρια του δημόσιου ή και του διενθνή διαγωνισμού.
    Οι προμήθειες αυτές θα αφορούν τις περισσότερες φορές επείγουσες ανάγκες πχ υλικά κάποιου εξειδικευμένου χειρουργείου ή ανταλλακτικά για επισκευή κάποιας βλάβης (υλικά που θα εντάσσονται στον ίδιο ΚΑΕ και CPV με πολλά άλλα υλικά που θα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα προμηθειών αλλά τα συγκεκριμένα δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα) με αποτέλεσμα οι ΔΥΠΕ να μην μπορούν να περιμένουν να συγκεντρώσουν τις ανάγκες από όλα τα Νοσοκομεία ευθύνης τους για να διενεργήσουν έναν ενιαίο διαγωνισμό. Για το λόγο αυτό, κατά την άποψη μου, θα πρέπει η προμήθεια να γίνετε από τον φορέα και όχι από τις ΔΥΠΕ ύστερα όμως από έγκριση του ΔΣ του φορέα μόνο με την υποχρέωση ενημέρωσης της οικείας ΔΥΠΕ και της ΕΚΑΠΥ
    Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε στο νέο νόμο η δυνατότητα που δίνονταν με την παρ. 11 άρθρο 27 του ν.3867/10 η οποία καταργήθηκε με το ν.4412/16 και έχει δημιουργήσει ήδη προβλήματα στα νοσοκομεία.

  • 21 Απριλίου 2017, 11:19 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΤΜ.ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    Παράγραφος 4: Δεδομένου ότι, είναι σε εξέλιξη το ΕΣΠΑ 2014-2020 και έχει εξαιρεθεί (άρθρ. 74 του Ν. 4445/2016 ΦΕΚ 236/Α’), από τις διαδικασίες της ΕΠΥ- για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών- η προμήθεια ειδών με πόρους συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων, θα πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις ώστε να συνεχισθεί ομαλά η έκδοση αποφάσεων έγκρισης σκοπιμότητας προμήθειας προϊόντων».