Άρθρο 04 – Αντικείμενο συμβάσεων προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αντικείμενο συμβάσεων προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών της Ε.Κ.Α.Π.Υ. αποτελούν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που έχουν αναφορά στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 4412/2016 (Α’147) καθώς και αυτές που κρίνονται κατά περίπτωση απαραίτητες και θα καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

  • Σκόπιμη η επαναδιατύπωση του άρθρου («προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν …. αναφορά στο τομέα της υγείας …καθώς και αυτές (….) που κρίνονται κατά περίπτωση απαραίτητες..» (δηλ. μόνο οι υπηρεσίες;).

  • 14 Απριλίου 2017, 20:20 | Ιωαννίδου Ελένη

    Η κεντρικοποίη των προμηθειών ίσως δίνει μία νέα δυνατότητα, αυτή της εκμετάλλευσης των υλικών ανακυκλοφορίας. Να υπάρχει δηλαδή η η δυνατότητα υποδοχής επεξεργασίας, καταγραφής διανομής στους φορείς υλικού από ανακυκλοφορία. Οι ποσότητες αυτές δεν είναι αμελητέες. Για παράδειγμα στα κοινωνικά φαρμακεία καταλήγουν (εκτός από τα φάρμακα που διανέμονται στη συνέχεια στον κόσμο) και ειδικά πανάκριβα φάρμακα, ογκολογικά φάρμακα, υλικά για κολοστομίες ουρητηροστομίες, υλικά κατακλίσεων αντιβιοτικά, αλλά και αποστειρωμένο υλικό τα οποία συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες λήγουν και απορρίπτονται αχρησιμοποίητα. Τα φάρμακα και υλικά αυτά είναι συνήθως σε εξαιρετική κατάσταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με λειτουργικό ιατρικό εξοπλισμό. Τα υλικά μηχανήματα και φάρμακα που συγκεντρώνονται για από τα κοινωνικά ιατρεία ή άλλους εθελοντές ή απευθείας από φορείς και ιδιώτες να μπορούν να δοθούν με επίσημη θεσμοθετημένη διαδικασία στις κεντρικές αποθήκες και να αποτελέσουν μέρος του αποθέματος. Αυτή η διαδικασία γίνεται ήδη άτυπα σε τοπικό επίπεδο.