Άρθρο 11 Πυροσβεστικό Προσωπικό Επί Θητεία – Προσθήκη άρθρου 15Α στον ν. 3938/2011

Στον ν. 3938/2011 (Α’ 61) προστίθεται άρθρο 15Α ως εξής:

«Άρθρο 15Α

Πυροσβεστικό Προσωπικό επί Θητεία

  1. Στο Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) συνιστάται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία» (Π.Ε.Θ.), οι οποίοι καταλαμβάνουν εκατόν πενήντα (150) οργανικές θέσεις, με αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων της κατηγορίας «Πυρονόμων – Αρχιπυροσβεστών – Υπαρχιπυροσβεστών – Πυροσβεστών», κατά τροποποίηση των κατηγοριών προσωπικού και ανακατανομή της οργανικής δύναμης του Σώματος, σύμφωνα με τον πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 77 του ν. 4662/2020 (Α΄ 27), περί οργανικών θέσεων πυροσβεστικού προσωπικού, Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) και Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δύναται να αυξάνεται ή να μειώνεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων της ως άνω κατηγορίας προσωπικού.
  2. Ως Π.Ε.Θ. προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου με θητεία επτά (7) ετών, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπαίδευσης, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια), κατόπιν έκδοσης προκήρυξης από τον Αρχηγό του Π.Σ., Έλληνες πολίτες, οι οποίοι:

α) δεν έχουν υπερβεί το τριακοστό (30ο) έτος της ηλικίας τους,

β) έχουν τουλάχιστον πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας εκπαιδευτικών δομών της αλλοδαπής,

γ) είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας οδήγησης κατηγορίας Γ’,

δ) εφόσον είναι άντρες, έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους με σωματική ικανότητα Ι1 ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, με την επιφύλαξη της απαλλαγής ή απόλυσης λόγω ανικανότητας που ανάγεται σε λόγους υγείας, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό.

  1. Οι προκηρυσσόμενες θέσεις καλύπτονται από ιδιώτες, οι οποίοι κατέχουν τα προσόντα της παρ. 2. Κριτήρια μοριοδότησης πρόσληψης αυτών αποτελούν, ιδίως:

α) η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ως εφέδρων αξιωματικών ή στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά,

β) η κατοχή πτυχίου Υποβρύχιου Καταστροφέα ή πτυχίου Σχολής Αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων,

γ) ο αριθμός των αντιπυρικών περιόδων κατά τις οποίες ο υποψήφιος είχε την ιδιότητα του εποχικού πυροσβέστη,

δ) τα έτη εθελοντισμού στο Π.Σ.,

ε) η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδήγησης Δ’ κατηγορίας,

στ) η εργασιακή εμπειρία ως οδηγού άδειας οδήγησης κατηγορίας Γ’ ή Δ΄, υπολογιζόμενη ανά μήνα και

ζ) η ιδιότητα του υποψηφίου ως τέκνου προσωπικού του Π.Σ. που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και ένεκα ταύτης ή εμπίπτει στην περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν. 1481/1984 (Α’ 152), περί υποψήφιων ειδικών κατηγοριών.

Τα κριτήρια των περ. α), β) και γ) φέρουν αυξημένη βαρύτητα.

Τα λοιπά απαιτούμενα προσόντα και προϋποθέσεις, ο τρόπος διαπίστωσής τους, η διαδικασία πρόσληψης, μονιμοποίησης και απόλυσης των Π.Ε.Θ., τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, οι υγειονομικές εξετάσεις των υποψηφίων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται: α) οι προς κάλυψη υπηρεσίες, και β) η διαβάθμιση της μοριοδότησης.

  1. Οι προσληφθέντες υποβάλλονται σε κατάλληλη εκπαίδευση σε εκπαιδευτικές δομές του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία παρέχεται από την Πυροσβεστική Ακαδημία και διαρκεί έναν (1) τουλάχιστον μήνα. Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του πρώτου εδαφίου, χορηγείται στους προσληφθέντες σχετική βεβαίωση. Με απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ. καθορίζονται ο τόπος, ο χρόνος και το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
  2. Η σειρά αρχαιότητας των Π.Ε.Θ. αντιστοιχεί στη σειρά κατάταξής τους στον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού με τον οποίο προσλήφθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα.
  3. Μετά από το πέρας της εκπαίδευσής τους, οι Π.Ε.Θ. κατατάσσονται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και, με απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ., τοποθετούνται, για επτά (7) έτη, στις υπηρεσίες που καθορίζονται στην απόφαση του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3.
  4. Οι Π.Ε.Θ. έχουν τα ίδια καθήκοντα με το πυροσβεστικό προσωπικό Γενικών Καθηκόντων μη παραγωγικής σχολής και δεν προάγονται βαθμολογικά κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας τους. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό, αξιολογούνται για τα ουσιαστικά τους προσόντα και συντάσσονται εκθέσεις ικανότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την αξιολόγηση προσόντων των Πυροσβεστών.
  5. Μετά από τη συμπλήρωση της επταετούς θητείας, οι Π.Ε.Θ. δύνανται, με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται έξι (6) τουλάχιστον μήνες πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας, εφόσον έχουν αξιολογηθεί σε όλες τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «αποδεκτή», έχουν λάβει βαθμολογία στα επιμέρους βασικά προσόντα τουλάχιστον τρία (3) και κριθούν ικανοί από το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Κρίσεως Π.Σ., να μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις μονίμων της κατηγορίας «Πυρονόμων – Αρχιπυροσβεστών – Υπαρχιπυροσβεστών – Πυροσβεστών», σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133). Οι αρνητικές αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Κρίσεως Π.Σ. αιτιολογούνται και κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δύνανται να ασκήσουν προσφυγή ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Κρίσεως Π.Σ. εντός δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση.
  6. Στους Π.Ε.Θ. εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις πειθαρχικού δικαίου που ισχύουν για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Οι Π.Ε.Θ. απολύονται από την Υπηρεσία και στις κατωτέρω περιπτώσεις:

α) μη επιτυχούς ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης,

β) ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει ένα (1) έτος υπηρεσίας από την πρόσληψή τους,

γ) εξαιτίας της λήξης της επταετούς θητείας, εφόσον δεν υποβάλουν αίτηση ένταξής τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό ή δεν κρίνονται ικανοί προς τούτο,

δ) για λόγους υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

  1. Το μισθολογικό καθεστώς των Π.Ε.Θ. εμπίπτει στην κατηγορία Δ’ του άρθρου 124 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), περί κατηγοριών μισθολογικής κατάταξης. Για τις δαπάνες μετακίνησής τους, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
  2. Για τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των μονιμοποιηθέντων Π.Ε.Θ εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
  3. Οι Π.Ε.Θ. δύναται να τίθενται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου και στην κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας. Εξελίσσονται μισθολογικά μέχρι την εξάντληση της οικείας μισθολογικής κλίμακας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
  4. α) Για την ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των Π.Ε.Θ., τις άδειες, καθώς και για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από το παρόν, εφαρμόζονται αναλόγως οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

β) Οι διατάξεις περί μεταθέσεων του μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού, ισχύουν αναλόγως και για τους Π.Ε.Θ. μετά από τη μονιμοποίησή τους. Κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας τους εφαρμόζονται και σε αυτούς μόνο οι αντίστοιχες διατάξεις περί μετακινήσεων και περί αμοιβαίων μεταθέσεων, που ισχύουν για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στη στολή και τα μέσα ατομικής προστασίας που φέρουν οι Π.Ε.Θ. κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ο χρόνος εργασίας τους και ο εφοδιασμός τους με ειδικό δελτίο ταυτότητας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.».
  • 28 Μαΐου 2025, 17:09 | Χρήστος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ειδικά στους οδηγούς οι μικρές ηλικίες δεν έχουν εμπειρία στην οδήγηση. Η εποχικοι πυροσβέστες που έχουν δουλέψει έξι χρόνια σ’ αυτό το αντικείμενο είναι κατάλληλοι για την θέση.

  • 28 Μαΐου 2025, 17:04 | Κάραλη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία αποτελούν τον θεσμό που επι δεκαετίες το ΠΣ χρειαζόταν. Η πολιτική ηγεσία με την στάση και τις προτάσεις της δείχνει πως έχει αντιληφθεί σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΣ και είναι διατεθειμένη να δώσει λύσεις. Παρόλα αυτά όμως εάν κάποιος κάνει μια γρήγορη ανάγνωση του σχεδίου νόμου παρατηρεί πως στα κριτήρια υψηλής μοριοδότησης πρόσληψης αυτών περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες:
    α) η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων ως εφέδρων αξιωματικών ή στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά,
    β) η κατοχή πτυχίου Υποβρύχιου Καταστροφέα ή πτυχίου Σχολής Αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Το εύλογο ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί διαβάζοντας τα παραπάνω είναι πως μια γυναίκα θα μπορούσε να ξεκινήσει από κοινή γραμμή αφετηρίας εφόσον ποτέ δεν της δόθηκε η επιλογή να μπορέσει να συμμετέχει στις ανωτέρω κατηγορίες; Με απλά λόγια, πώς μπορούμε να μιλάμε για ισότητα των δύο φύλων; Ισότητα σημαίνει κοινή αφετηρία. Δεν υπάρχει επιλεκτική ισότητα ούτε επιλεκτική δικαιοσύνη. Εν έτη 2025 οι γυναίκες έχουν αποδείξει και με το παραπάνω πως ανταποκρίνονται (πολλές φορές καλύτερα και από τους άνδρες) σε επαγγέλματα αντίθετα «της φύσης της». Επομένως είναι αντισυνταγματικό να επιτρέπεται η συμμετοχή των γυναικών αλλά ταυτοχρόνως να απορρίπτεται. Εν έτη 2025 ο διαχωρισμός στην εργασία λόγω φύλου (έμφυλος επαγγελματικός διαχωρισμός) αποτελεί διάκριση και είναι παράνομος. Ο Νόμος 3896/2010, με τίτλο «Ίση Μεταχείριση Ανδρών και Γυναικών σε Θέματα Εργασίας και Απασχόλησης», απαγορεύει την διάκριση λόγω φύλου σε κάθε στάδιο της απασχόλησης. Προφανώς και δεν είναι εμφανή η διάκριση λόγω φύλου στο ανωτέρω σχέδιο αλλά υποβόσκει στο παρασκήνιο. Συνεπώς απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την επαγγελματική εξέλιξη, τις συνθήκες απασχόλησης, την πρόσβαση σε επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση. Εφόσον η πολιτική ηγεσία μιλάει δημόσια για αλλαγές, και δείχνει θετική στην αντιμετώπιση κάθε μορφής αδικίας, θα έπρεπε όλα τα παραπάνω να τα λάβει σοβαρά υπόψη.

  • 28 Μαΐου 2025, 16:11 | Gerasimos
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Καλησπέρα σας,
    Η εξέλιξη και η πρόοδος στην χώρα μας που τόσο πολύ αγαπάμε είναι αξίες οι οποίες θα πρέπει να μας χαρακτηρίζουν,η μονιμοποίηση στους ανθρώπους που μας έχουν βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει από τα αρμόδια όργανα στον τομέα αυτό , για να μπορέσουν να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους με τον ίδιο ζήλο και να μπορέσουν να ζουν με αξιοπρέπεια στην σημερινή οικονομικά απαιτητική ζωή του σήμερα .

  • 28 Μαΐου 2025, 15:35 | Panagiotis
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ειναι σημαντικό να δωθεί βάση στο ηλικιακό κομμάτι να μη πέσει το όριο ηλικίας και ίσως θα μπορούσε να ανέβει στους μάχιμους γιατί πολλοί εποχικοί πυροσβέστες είναι πάνω από 2-3 χρόνια μέσα στα όρια ηλικίας αλλά όταν βγει η προκήρυξη να είναι πάνω Από 40 σαν μάχιμοι ή 50 σαν οδηγοί,να υπάρξει κάποιο παράθυρο να μπορέσουν να συμμετέχουν και αυτοί

  • 28 Μαΐου 2025, 15:53 | Γιώργος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    1)ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ με πιστοποίηση να μοριοδοτηθεί με 50 μόρια όπως μοριοδοτούνταν λανθασμένα το ΤΕΙ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ με 50 μόρια στην κατηγορία ΔΕ της ΕΜΟΔΕ. (ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΤΟ ΙΕΚ ειναι ΔΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ και οχι το ΤΕΙ άρα πώς στην προκήρυξη της ΕΜΟΔΕ μοριοδοτούνταν στην κατηγορία ΔΕ το ΤΕΙ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ και ΟΧΙ το ΙΕΚ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ?)

    2)Μεγαλύτερο όριο ηλικίας απο αυτο της ΕΜΟΔΕ που ήταν τα 35 σε τουλάχιστον 40 ετών για τους εποχικους πυροσβέστες διότι δεν ειναι ειδική μονάδα αλλά Πυροσβέστες Γενικών καθηκόντων.

  • 28 Μαΐου 2025, 14:04 | ΙΩΑΝΝΗΣ Β
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Με τις προκηρύξεις των ΕΜΟΔΕ και την είσοδο στο σώμα νέων παιδιων μέσω πανελληνίων εξασφαλίζεται νέο αίμα στο πυροσβεστικό σώμα. Οι εποχικοί πυροσβέστες επί το πλείστον είναι στην καλύτερη και πιο παραγωγική ηλικία τους (30-45 οι περισσότεροι εξ’αυτων) και είναι κάπως περίεργο να ακούγεται ότι είναι μεγάλοι σε ηλικία όταν ο μ.ο. μόνιμων και πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης είναι πολύ πολύ μεγαλύτερος. Στα επόμενα 2-3 χρόνια με την συνταξιοδότηση πολλών μονίμων και πενταετούς υποχρέωσης πυροσβεστών η απορρόφηση του έμπειρου πλέον προσωπικού των εποχικών πυροσβεστών δείχνει μονόδρομος. Θα εξασφαλιστεί έτσι και έμπειρο προσωπικό στο σώμα και ηλικιακά ικανό (ξαναλέω είναι οξύμωρο να λέμε για μεγάλους εποχικούς όταν και βγάζουν τη δουλειά τα τελευταία χρόνια και οι μόνιμοι και πενταετής είναι μεγαλύτερης ηλικίας) και με την ετήσια είσοδο νέων πυροσβεστών μέση σχολής θα πέσει κατά πολύ ο μ.ο στο σώμα.
    Τέλος να μη ξεχνάμε ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που είναι σήμερα εποχικοί,έπεσαν στα χρόνια της κρίσης δε φταίνε κάπου οι ίδιοι για το ότι δε γινόταν προσλήψεις στο σώμα επί πολλά έτη.

  • 28 Μαΐου 2025, 14:40 | Γιώργος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι εποχικοί πυροσβέστες είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τις φωτιές κάθε αντιπυρική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό να μονιμοποιηθούν, ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία που έχουν στο πεδίο, και να ενισχυθεί εν γενεί το σώμα. 7 χρόνια εμπειρίας δεν πρέπει να πάνε χαμένα – τα παιδιά που τέλεσαν ως εποχικοί βρέθηκαν σε πληθώρα συμβάντων, και ήταν αυτοί που εν τελεί δούλεψαν για την πυροσβεστική και για την Έλληνα φορολογούμενο με τα ίδια τους τα χέρια.

    Όλο το σώμα της πυροσβεστικής, μπορεί να αξιοποιηθεί καταλληλως και εκτός αντιπυρικής περιόδου, για προετοιμασία εξοπλισμού και προετοιμασία των δασικών εκτάσεων.

  • 28 Μαΐου 2025, 13:11 | Losgou
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Συμφωνώ ότι το οριο ηλικίας στα 30

  • 28 Μαΐου 2025, 12:49 | Ευγενία
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Τα όρια ηλικίας να ακολουθήσουν τα όρια ηλικίας των εποχικών πυροσβεστών για να μην μείνει κανένας εποχικός πυροσβέστης εκτός Π.Σ.

  • 28 Μαΐου 2025, 12:17 | Παντελής
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Αξιοποίηση όλων των έμπειρων εποχικών πυροσβεστών!! Είναι η καλύτερη και άμεση ενέργεια να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες με τους μόνιμους συναδέλφους να έχουν υπερβεί τον εαυτό τους μακριά από τις οικογένειές τους για μέρες να καλύψουν αυτά τα κενά!!!

  • 28 Μαΐου 2025, 12:40 | ΤΑΚΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ 28 ΕΤΩΝ
    ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

  • 28 Μαΐου 2025, 12:20 | Παναγιώτης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ξεκινάμε αισιόδοξα την νέα αντιπυρικη περίοδο με ευχάριστα γεγονότα και εξελίξεις!! Ευχαριστούμε το υπουργό μας κ.Κεφαλογιαννη που από τις πρώτες του μέρες δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του να οργανώσει όσο καλύτερα γίνεται το πυροσβεστικό σώμα με την υποστελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών… Ευελπιστούμε να δούμε την αξιοποίηση όλων των εποχικών πυροσβεστών με σωστή μοριοδοτηση με την εμπειρία που έχουν και το ηλιακό όριο όπως σωστά πράξατε και στη προκήρυξη 40 ετών οι μαχημοι και 50 ετών οι οδηγοί!!

  • 28 Μαΐου 2025, 11:24 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Συγχρητηρια στην πρωτοβουλια για την ενισχυση του Πυροσβεστικου σωματος.Δωστε ένα τέλος στην απαξιωση των εποχικων πυροσβεστων . Οι εποχικοι πυροσβεστες εχουν αποδειξει οτι μπορουν να βρισκονται στο σωμα χωρις ηλιακα κριτηρια και περιορισμους.Θα ενισχυθει η δυναμη του Π.Σ με μαχιμο και εμπειρο προσωπικο για να εχουμε το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα στην αντιμετωπιση συμβαντων.Υπαρχουν υποστελεχωμενα κλιμακια. Η δωδεκαμηνη εργασια συμβασιουχων πυροσβεστων θα δωσει λυσεις σε αρκετα χρονια προβληματα του Π.Σ.

  • 28 Μαΐου 2025, 10:50 | Ανδρέας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Παντελής Απαξίωση της σχολής πυροσβεστών όπου με 4 έτη σπουδών οι απόφοιτοι της έχουν μεταθέσεις για πάντα( αφού είμαστε οι πιο νέοι σε ηλικία υπάλληλοι πλέον) και τόσες ευθύνες για το βαθμό του πυροσβέστη (μάχιμοι οδηγοί ανακριτικοι)
    Εφόσον οι ΠΕΘ θα είναι και αυτοί πυροσβέστες γενικών καθηκόντων, ποιος είναι πλέον σκοπός ύπαρξης της σχολής πυροσβεστών;;

    Γι αυτό απαιτούμε ως ελάχιστη αναγνώριση των κόπων μας και των οικογενειών μας για τα 4 έτη σπουδών μας την Άμεση Αναβάθμιση της σχολής μας σε ΣΧΟΛΗ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΏΝ ΠΣ και βαθμολογιο τύπου ΣΜΥ! ( Βαθμοί με τα χρόνια). Για όσους έχουν εισαχθεί με το ΠΔ44/2016 και εντεύθεν.

    Η αναβάθμιση της σχολής μας απαιτούμε να μπει προσθήκη στο παραπάνω νομοσχέδιο όταν εισαχθεί στη Βουλή ως σχέδιο νόμου !!!

    Είναι η ελάχιστη αναγνώριση των 4 ετών σχολής μας των κόπων μας και των αυξημένων καθηκόντων του βαθμού μας !!!

  • 28 Μαΐου 2025, 09:04 | Αντωνης12
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Είναι δικαιο από την στιγμή που οι εποχικοί πυροσβέστες είναι ο βασικός άξονας για την αντιπυρική προστασία του τόπου να απορροφηθούν εξολοκλήρου μόνιμα στις τάξεις του πυροσβεστικού σώματος ..

  • 28 Μαΐου 2025, 08:19 | Δημήτρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Αναγκαιότητα πλέον η ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος και δη μάλιστα από προσωπικό με εμπειρία (εποχικοί πυροσβέστες). Σε βάθος 10ετιας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (πάνω από 35%) του μόνιμου προσωπικού του πυροσβεστικού σώματος θα συνταξιοδοτηθεί με αποτέλεσμα να προκύψει τεράστιο κενό αφού είναι αδύνατο να καλυφθεί από τους εισαχθέους των σχολών.
    Από εκεί και πέρα τώρα η αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών είναι μονόδρομος καθώς μιλάμε για προσωπικό με εμπειρία στο δασικό κομμάτι(κυρίως),αλλά και όχι μόνο. Για την σωστή και δίκαιη διαδικασία όμως θα ήταν καλύτερο η μοριοδοτηαη αυτών να ξεκινά από τα έτη τα οποία έχουν υπηρετήσει, αλλά και την εμπειρία (ένσημα- προϋπηρεσία είτε σε ιδιωτικό είτε δημόσιο φορέα ) ως οδηγοί.
    Και πάλι ως πρώτο βήμα είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρο το σώμα η αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών και μόνο ως θετικό αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί

  • 28 Μαΐου 2025, 07:02 | Νίκος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ανάγκη θεσμικής προστασίας της εντοπιότητας, ειδικά για οικογένειες και μονογονεϊκούς γονείς

    Η διαδικασία τοποθέτησης εποχικών πυροσβεστών, οφείλει να λαμβάνει υπόψη κοινωνικά και ανθρωπιστικά κριτήρια, και ειδικότερα την εντοπιότητα, ως ουσιώδες στοιχείο προστασίας της οικογένειας.
    Είναι αδιανόητο να εξαναγκάζονται εργαζόμενοι και κυρίως μονογονεϊκοί γονείς να απομακρύνονται από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, αφήνοντας πίσω ανήλικα παιδιά και οικογενειακές υποχρεώσεις, όταν υπάρχει η δυνατότητα να υπηρετήσουν στον τόπο τους. Η απουσία πρόβλεψης για τέτοιες περιπτώσεις οδηγεί σε κοινωνική αδικία και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.
    Η εντοπιότητα δεν αποτελεί προνόμιο αλλά κοινωνική ανάγκη. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει την οικογένεια, όχι να την αποσυνθέτει μέσα από αδιάφορες και άκαμπτες υπηρεσιακές τοποθετήσεις. Πρέπει να θεσμοθετηθεί ρητά η προτεραιότητα στον τόπο διαμονής, ιδιαίτερα για γονείς ανηλίκων και μονογονεϊκές οικογένειες, ως ελάχιστο μέτρο κοινωνικής μέριμνας. Η απουσία πρόβλεψης για κοινωνικά κριτήρια –ειδικά για μονογονεϊκές οικογένειες και γονείς με ανήλικα παιδιά– οδηγεί σε κοινωνική αποδόμηση και υπηρεσιακές αδικίες. Μια μητέρα ή ένας πατέρας δεν μπορεί να τιμωρείται με εξαναγκαστικό ξεριζωμό από το παιδί και το σπίτι του, όταν υπηρετεί επί σειρά ετών ή διαμένει μόνιμα σε έναν τόπο.
    Η τοποθέτηση εποχικών υπαλλήλων πρέπει να εξασφαλίζει το δικαίωμα των οικογενειών να διατηρούν τη συνοχή τους. Η Πολιτεία, ειδικά όταν μιλά για στήριξη της μητρότητας, της αποκέντρωσης και της γεννητικότητας, δεν μπορεί να υιοθετεί μηχανισμούς που οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα.

    Ζητείται να προστεθεί στο άρθρο 11 πρόβλεψη που θα εξασφαλίζει ότι στις τοποθετήσεις του εποχικού προσωπικού, θα λαμβάνεται υπόψη ως προτεραιότητα:
    α) Η εντοπιότητα (τόπος μόνιμης κατοικίας)
    β) Η ύπαρξη ανήλικων τέκνων, και
    γ) Η μονογονεϊκή οικογενειακή κατάσταση.

    Η ισότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία – σημαίνει δίκαιη μεταχείριση, με σεβασμό στις ανθρώπινες συνθήκες.

  • 28 Μαΐου 2025, 06:19 | Παναγιώτα Ν.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Αρχικά να πω Συγχαρητήρια στον κ. Κεφαλογιάννη που πήρε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού σώματος. Σαν εθελόντρια αρκετά χρόνια και εποχική τα τελευταία 6 χρόνια στο σώμα ήθελα και εγώ με το σχόλιο μου να αναφερθώ στο ηλικιακό που πονάει πολλούς συναδέλφους διότι όταν σε έχει προσλάβει πριν 6 χρόνια (2019) και τώρα είσαι 41 και δεν σε ξαναπροσλαμβάνει αλλά σε πετάει εκτός είναι μεγάλη αδικία εφόσον σε απασχολεί ο ίδιος εργοδότης και σε πήρε νέο και τώρα ξαφνικά δεν του κάνεις στις φωτιές καθώς όταν ήδη έχουμε δουλέψει στις φωτιές παραπάνω, κάποιοι πονάνε τα δάση και είναι και ο λόγος που επιλέξαμε αυτή τη δουλειά και όχι κάποια άλλη δουλειά γραφείου. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει η απαξίωση των εποχικών πυροσβεστών όταν συνδράμουν όλοι μαζί μια γροθιά στα συμβάντα (είτε είσαι μόνιμος, είτε εποχικός, είτε πενταετής) και σε δασικά και σε αστικά. Όλα αυτά τα χρόνια οι εποχικοί είναι η πρώτη γραμμή στα μέτωπα και έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο το πυροσβεστικό σώμα. Θεωρώ ότι είναι δικαίωση να απορροφηθούν σαν μόνιμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος. Μετα την τελευταία προκήρυξη και τα νέα ηλικιακά όρια θα ήταν ορθό τα ηλικιακά όρια να παραμείνουν εκεί. 40 έτη για τους μάχιμους και 50 για τους οδηγούς.Οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν αποδείξει αν μπορούν να βρίσκονται στο σώμα χωρίς ηλιακά κριτήρια. Άλλωστε μόνο θετικό είναι όλο αυτό γιατί θα ενισχυθεί η δύναμη του Π.Σ με μάχιμο και έμπειρο προσωπικό για να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.Η δωδεκάμηνη εργασία συμβασιούχων πυροσβεστών θα δώσει λύσεις σε αρκετά χρόνια προβλήματα του Π.Σ. και θα καλυφτούν οι θέσεις που είναι κενές αυτή τη στιγμή στο σώμα. Οι χρονιές ’97 ’98 ’99 σε 5 χρόνια από τώρα βγαίνουν στη σύνταξη τι θα απογίνει τότε το Π.Σ.;

  • 28 Μαΐου 2025, 00:04 | Ελενη
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι Εποχικοί Πυροσβέστες Αξίζουν το Αυτονόητο: Μονιμοποίηση Τώρα

    Κάθε χρόνο, όταν οι πυρκαγιές απειλούν την πατρίδα μας, οι εποχικοί πυροσβέστες είναι εκεί. Πριν ακόμα φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια και τα δάση, αυτοί έχουν ήδη φορέσει τη στολή, έχουν πιάσει θέση στο πυροσβεστικό όχημα και ρίχνονται στη μάχη, συχνά χωρίς την ασφάλεια και την υποστήριξη που τους αξίζει.

    Δεν είναι ήρωες στα λόγια, είναι στην πράξη. Και όμως, η Πολιτεία τους αντιμετωπίζει σαν προσωρινούς. Τους θυμάται όταν τους χρειάζεται και τους ξεχνά όταν περνάει η κρίση. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι ανθρώπινο. Και δεν είναι λειτουργικό για μια χώρα που κάθε χρόνο πληρώνει βαρύ τίμημα από τις πυρκαγιές.

    Γιατί η μονιμοποίηση είναι μονόδρομος:
    • Δεν είναι απλοί εργαζόμενοι – είναι δοκιμασμένοι μαχητές. Έχουν αποδείξει, ξανά και ξανά, ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ακραίες συνθήκες. Η εμπειρία τους δεν πρέπει να πετιέται στο τέλος κάθε σεζόν.
    • Το έργο τους δεν τελειώνει με τις πρώτες βροχές. Η πρόληψη, η αποκατάσταση και η εκπαίδευση είναι εξίσου σημαντικά με την κατάσβεση. Ένας μόνιμος πυροσβέστης μπορεί να προσφέρει σε όλα τα στάδια.
    • Η πολιτεία έχει ευθύνη να προστατεύει όσους την προστατεύουν. Όσοι ρισκάρουν τη ζωή τους για το κοινό καλό πρέπει να έχουν σταθερή δουλειά, όχι να ζουν σε εργασιακή ομηρία.
    • Δεν ζητούν χάρη – ζητούν δικαιοσύνη. Η μονιμοποίηση είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία για να δείξει ότι σέβεται τη δουλειά και τη θυσία τους.

    Αν θέλουμε πραγματική πολιτική προστασία, αν θέλουμε μια κοινωνία που στηρίζεται στους ανθρώπους της, τότε δεν έχουμε άλλο δρόμο: οι εποχικοί πυροσβέστες πρέπει να γίνουν μόνιμοι. Όχι αύριο. Σήμερα.

  • 28 Μαΐου 2025, 00:58 | Μαρια
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Κάθε καλοκαίρι, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δεκάδες πυρκαγιές. Και κάθε φορά, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι εποχικοί πυροσβέστες. Άνθρωποι με εμπειρία, γνώσεις και ψυχικό σθένος, που παλεύουν με τις φλόγες για να σώσουν δάση, σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, μόλις τελειώσει η αντιπυρική περίοδος, επιστρέφουν στην ανασφάλεια, χωρίς σταθερή εργασία, περιμένοντας το επόμενο καλοκαίρι για να ξαναπιάσουν δουλειά.

    Το αίτημά τους για μονιμοποίηση δεν είναι υπερβολικό – είναι απολύτως δίκαιο. Και η Πολιτεία οφείλει να το ικανοποιήσει.

    Γιατί πρέπει να μονιμοποιηθούν:
    • Η δουλειά τους είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο. Οι φωτιές μπορεί να ξεσπάσουν οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, χρειάζεται πρόληψη, καθαρισμός δασών, εκπαίδευση και ετοιμότητα. Δεν είναι δουλειά μόνο για λίγους μήνες.
    • Έχουν αποδείξει την αξία τους. Οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν χρόνια εμπειρίας και ξέρουν πώς να λειτουργούν κάτω από πίεση. Η μονιμοποίηση τους σημαίνει πιο έτοιμο, δεμένο και αποτελεσματικό πυροσβεστικό σώμα.
    • Ζητούν σταθερότητα και αξιοπρέπεια. Δεν είναι δίκαιο να ρισκάρει κάποιος τη ζωή του για το κοινό καλό και να ζει μετά με την αγωνία της ανεργίας. Αξίζουν μόνιμη θέση, με δικαιώματα και ασφάλεια.
    • Η φύση δεν περιμένει. Με την κλιματική κρίση να κάνει τις καταστροφές πιο έντονες, χρειαζόμαστε περισσότερους και καλύτερα προετοιμασμένους πυροσβέστες – και τους χρειαζόμαστε μόνιμα.

    Η μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών δεν είναι χάρη. Είναι αναγνώριση μιας πραγματικότητας. Είναι σεβασμός στον κόπο τους και επένδυση στην ασφάλεια όλων μας. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να πράξει το αυτονόητο.

  • 28 Μαΐου 2025, 00:27 | Σταματης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Σε μια χώρα που κάθε χρόνο δοκιμάζεται σκληρά από φυσικές καταστροφές, με τις πυρκαγιές να καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και φυσικό πλούτο, οι εποχικοί πυροσβέστες αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας. Είναι εκείνοι που με αυτοθυσία, επαγγελματισμό και εμπειρία ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες, πολλές φορές χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προστασίας, και υπό εξαντλητικές συνθήκες.

    Ωστόσο, παρά την αυταπάρνησή τους, η Πολιτεία εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως προσωρινές λύσεις. Οι εποχικοί πυροσβέστες, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καθεστώς επισφαλούς και ανακυκλούμενης εργασίας. Το αίτημά τους για μονιμοποίηση δεν είναι απλώς δίκαιο – είναι επιβεβλημένο από τη λογική, τη δικαιοσύνη και την ανάγκη για αποτελεσματική πολιτική προστασία.

    Γιατί είναι δίκαιο το αίτημα της μονιμοποίησης:
    1. Καλύπτουν Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες: Η ανάγκη για πυροπροστασία δεν είναι εποχική. Οι πυρκαγιές, η πρόληψη και η αποκατάσταση λειτουργιών συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι εποχικοί πυροσβέστες εργάζονται κάθε καλοκαίρι σε επαναλαμβανόμενα καθήκοντα κρίσιμα για τη δημόσια ασφάλεια.
    2. Διαθέτουν Εμπειρία και Εκπαίδευση: Πολλοί από αυτούς έχουν πολυετή εμπειρία, γνωρίζουν τα γεωγραφικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά της περιοχής τους και είναι άρτια εκπαιδευμένοι. Η αντικατάστασή τους κάθε χρόνο αποδυναμώνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.
    3. Διασφαλίζεται η Συνέχεια και η Αποτελεσματικότητα: Η μόνιμη ένταξη τους στο Σώμα ενισχύει τη συνοχή, τον συντονισμό και την ταχύτητα ανταπόκρισης σε κρίσεις. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.
    4. Αξιοπρέπεια και Εργασιακά Δικαιώματα: Κανείς εργαζόμενος που ρισκάρει τη ζωή του για το κοινό καλό δεν πρέπει να ζει με την ανασφάλεια της ανεργίας κάθε χειμώνα. Η Πολιτεία έχει ηθικό και κοινωνικό χρέος να διασφαλίσει σταθερότητα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους ανθρώπους.
    5. Η Κλιματική Κρίση Απαιτεί Μόνιμες Λύσεις: Με την ένταση και συχνότητα των φυσικών καταστροφών να αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση του πυροσβεστικού μηχανισμού με έμπειρο, μόνιμο προσωπικό δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

    Η μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών είναι ένα βήμα προς μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο θωρακισμένη Πολιτεία. Η αυταπάρνησή τους δεν πρέπει να ανταμείβεται με ανασφάλεια, αλλά με δικαίωση. Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί έμπρακτα η αξία τους.

  • 27 Μαΐου 2025, 23:24 | Γεώργιος Α
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν οι εποχικοί πυροσβέστες στην ουσία είναι έτοιμοι πυροσβέστες .

  • 27 Μαΐου 2025, 23:26 | ΥΠΓΟΣ Ε.Τ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Φτάσαμε αισίως στο 2025 όπου βρέθηκε ένας υπουργός ο οποίος προς τιμήν του αντιλήφθηκε ταχέως την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού στο σώμα μας.
    Το θετικό κλίμα που επικρατούσε κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλέους (δεκαετία 2000) μας έχει αφήσει έτη πολλά καθώς πλέον μεταξύ υπαλλήλων με 25 ετή υπηρεσία υπάρχει μόνο ένας ανηλεής πόλεμος ανεπάρκειας προσωπικού με αποτέλεσμα να μετατρέπονται κλιμάκια και υπηρεσίες σε χώρους ομηρικών καβγάδων όπου οι υπάλληλοι διεκδικούν τα προφανή. Ρεπό αναπαύσεις και νόμιμες άδειες που δεν μπορούν να χορηγηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Για εμάς που υπηρετήσαμε το πυροσβεστικό σώμα και μετά σοφίας και παρρησίας πλέον μπορούμε να κρίνουμε εξ ιδίων όχι τα αλλότρια αλλα τα δικά μας προβλήματα όντας κλιμακάρχες πια μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα από καθέναν την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού με εμπειρία να αναλάβει άμεσα υπηρεσία και να συνεργαστεί με το ήδη υπάρχον προσωπικό που έχει βαρεθεί να βάζει πλάτη και να δουλεύει με το φιλότιμο.Ο θεσμός των ΠΕΘ αποτελεί μία άμεση λύση που θα βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση και θα λειτουργήσει σαν αδρεναλίνης.Ναι στην προσθήκη του άρθρου αυτού και ναι στην πλήρωση των θέσεων από εποχικούς πυροσβέστες.

  • 27 Μαΐου 2025, 23:08 | Γιώργος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι εποχικοι πυροσβέστες έχουν αρκετή εμπειρία τόσο σε δασικά όσο κ αστικά …
    Είναι εκείνοι που φτάνουν πρώτοι στο συμβάν έχουν πολύ εμπειρία και είναι έτοιμοι για όλα όπου και όποτε τους χρειαστούμε !!!

  • 27 Μαΐου 2025, 23:30 | Βαγγέλης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι εποχικοί πυροσβέστες είναι ότι καλύτερο έχει η Ελλάδα μας !! Είναι πάντα μπροστά στους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες που όλοι κάνουν τις διακοπές τους στην χώρα μας από όλο το κόσμο !! πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν όλο το χρόνο γιατί τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι εποχικά !!

  • 27 Μαΐου 2025, 22:43 | Δήμητρα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ, η άμεση ευαισθητοποίησή σας στα θέματα που άπτονται της προσλήψεως προσωπικού και της ομογενοποίησης των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος μαρτυρά ότι δημιουργείται ένα πεδίο δόξης λαμπρό το οποίο επιτέλους θα βελτιώσει την κατάσταση που επικρατεί στο σώμα μας, διορθώνοντας τις παθογένειες που τείνουν να γίνουν όλο και περισσότερες τα τελευταία χρόνια. Εμείς, ως μόνιμο προσωπικό, έχοντας περάσει από τις θέσεις του πυροσβέστη, του αρχιπυροσβεστη και έχοντας φτάσει πλέον στην βαθμίδα των αξιωματικών, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σώμα έχει μεγάλη ανάγκη από έμπειρο και αξιόμαχο προσωπικό που μπορεί να αναλάβει άμεσα υπηρεσία. Για τους παραπάνω λόγους, θεωρώ πως ο νέος θεσμός των ΠΕΘ αποτελεί, όχι απλώς μια καλή πρόταση, αλλά μια αναγκαιότητα καθώς εύκολα με την πλήρωση των εν λόγω θέσεων από έμπειρους συναδέλφους εποχικούς πυροσβέστες θα βελτιωθεί κατά πολύ η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα του σώματός μας. Συμπεράσματά, θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην προσθήκη του άρθρου 15Α στον Ν. 3938/2011 και να κάνετε πράξη τις δεσμεύσεις σας πως στόχος σας είναι η βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στον κλάδο μας. Ευχαριστώ πολύ.

  • 27 Μαΐου 2025, 22:33 | Δέσποινα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι εποχικοί πυροσβέστες είναι πολύ σημαντικοί. Εμείς στην Εύβοια τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίσαμε πολλές φωτιές και η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη.

  • 27 Μαΐου 2025, 22:55 | Eirini armata
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Το σωστό είναι η άμεση μονιμοποίησή των εποχικών πυροσβεστών και η στελέχωση των υπηρεσιών πανελλαδικά από αυτούς. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι σχολές δε βγάζουν πυροσβέστες, τα βουνά και οι φωτιές βγάζουν πυροσβέστες οπότε, ότι σχολή και να έχει τελειώσει ο καθένας μας μόνο το βουνό αποφασίζει ποιος είναι καλός και σωστός πυροσβέστης. Η εποχική πυροσβέστες έχουν ζυμωθεί με τα χρόνια και σε αστικά αλλά και σε βασικά συμβάντα και είναι ο πιο χρήσιμος κρίκος της αλυσίδας του πυροσβεστικού σώματος.

  • 27 Μαΐου 2025, 22:58 | Στρατος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η καλύτερη λύση είναι η μονιμοποίηση των εποχικων πυροσβεστων διότι είναι έτοιμοι και εμπειροι

  • 27 Μαΐου 2025, 21:23 | Νίκος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Τα ηλικιακά πρέπει να παραμείνουν όπως και στην προκυρηξη την τελευταία των εποχιακών δλδ 40 οι μάχιμοι 50 οι οδηγοί ώστε να μπορέσει το σώμα να έχει έτοιμο και έμπειρο προσωπικό

  • 27 Μαΐου 2025, 21:49 | Κωνσταντινος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    α μην χαθεί η εμπειρία τον εποχικών είναι πολύτιμη και σας παρακαλούμε να αξιοποιηθεί!
    Τα ηλικιακά όρια θα είναι καλό να είναι όπως κ στην προκήρυξη για τους εποχικούς! 40 για μάχιμους 50 για οδηγούς!

  • 27 Μαΐου 2025, 21:38 | Ευαγγελια
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Αίτημα επανεξέτασης τοποθέτησης εποχικής πυροσβέστριας με βάση κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια – Προστασία εντοπιότητας και μονογονεϊκών οικογενειών

    Ως νεοπροσληφθείσα εποχική πυροσβέστρια, μόνιμη κάτοικος νησιού και μονογονεϊκή μητέρα ενός τετράχρονου παιδιού, βρέθηκα στην τραγική θέση να τοποθετηθώ μακριά από τον τόπο μου, την οικογένειά μου και το παιδί μου, χωρίς να μου δοθεί η δυνατότητα επιλογής ή εξαίρεσης.
    Παρά το γεγονός ότι υπηρετώ εδώ και τρία χρόνια ως ενεργή εθελόντρια στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, με συνεχή παρουσία και εμπειρία στα τοπικά συμβάντα, και ενώ υπήρχε διαθέσιμη θέση στον τόπο μου, μετακινήθηκα υποχρεωτικά σε άλλο νομό, σε περιοχή όπου δεν έχω καμία υποδομή ή δίκτυο υποστήριξης. Την ίδια ώρα, η θέση στο νησί μου καταλαμβάνεται από άτομο χωρίς καμία σχέση με την περιοχή.
    Αποτέλεσμα; Να μένω προσωρινά μέσα στο αυτοκίνητο, να βρίσκομαι σε αναζήτηση στέγης υπό πίεση, και το χειρότερο να έχει επιδεινωθεί η ψυχική κατάσταση του παιδιού μου, σύμφωνα με επίσημη αναφορά από τον παιδικό σταθμό.
    Δεν μπορεί μια τέτοια αντιμετώπιση να θεωρείται «κανονική» ή «αποδεκτή». Η τοποθέτηση προσωπικού πρέπει να λαμβάνει υπόψη πρώτα την εντοπιότητα, και σε δεύτερο επίπεδο τις οικογενειακές συνθήκες, ιδίως όταν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικο παιδί. Το να αναγκάζεις μια μητέρα να εγκαταλείψει το παιδί της, ενώ υπηρετεί ήδη με επάρκεια και εμπειρία στον τόπο της, δεν είναι επαγγελματική οργάνωση, είναι κοινωνική βαρβαρότητα.
    Ζητώ να προβλεφθεί στο άρθρο ρητή πρόβλεψη για την προτεραιότητα τοποθέτησης στον τόπο κατοικίας για όσους πληρούν ουσιαστικά κριτήρια εντοπιότητας και οικογενειακής ανάγκης. Η προστασία του παιδιού και της οικογένειας δεν μπορεί να είναι μόνο εξαγγελία πρέπει να γίνεται πράξη. Με την παρούσα εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου για την τοποθέτηση μου ως εποχική πυροσβέστρια, που αγνοεί βασικά κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια. Είμαι μόνιμη κάτοικος του νησιού και μονογονεϊκή μητέρα με ενεργό εθελοντική δράση στο τοπικό πυροσβεστικό σώμα. Παρά ταύτα, τοποθετήθηκα εκτός νησιού, στο Λαύριο, μακριά από το σπίτι και το παιδί μου.
    Στη θέση μου τοποθετήθηκε άλλος εποχικός πυροσβέστης, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το νησί, αλλά επέλεξε να υπηρετήσει εκεί με βάση τα μόρια του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπιτωθώ βίαια και χωρίς επιλογή, με σοβαρή ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση, και με το παιδί μου να παρουσιάζει ήδη προβλήματα συμπεριφοράς λόγω της απόστασης και της απουσίας μου.
    Η διαδικασία τοποθέτησης δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στα τυπικά κριτήρια μορίων, αλλά πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την εντοπιότητα, την οικογενειακή κατάσταση και την ουσιαστική σύνδεση του προσωπικού με τον τόπο υπηρεσίας. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μονογονεϊκές μητέρες, η αδικία είναι διπλή και η απομάκρυνση καταστροφική.

    Ζητώ την επανεξέταση των κριτηρίων και των διαδικασιών τοποθέτησης εποχικών πυροσβεστών, ώστε να προστατεύονται οι οικογένειες, να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και να αποτρέπονται παρόμοιες αδικίες που πλήττουν ευάλωτες ομάδες.

  • 27 Μαΐου 2025, 21:31 | Chris
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Ολοι οι εποχικοι πυροσβεστες πρεπει να μονιμοποιηθουν δν πρεπει να χαθει αυτη τους η εμπειρια

  • 27 Μαΐου 2025, 21:08 | Σταυρος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Είμαστε έτοιμοι πυροσβέστες με εμπειρία 7 ετών έχουμε συμβάλει σε πολλά αστικά συμβάντα και εμείς και επιθυμούμε να υσχεισουν τα όρια ηλικίας όπως αυτά που μπεικαμε ως εποχική

  • 27 Μαΐου 2025, 21:09 | Μαριος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Να μην χαθεί η εμπειρία 6 χρόνων των εποχικών..όχι στον ρατσισμο των ηλικιών.το πιο σωστό είναι τα 40 έτη στους μαχημους και τα 50 στους οδηγούς..δώστε μια λύση επιτέλους σε πάνω από 3000 οικογένειες που ταλεπωρουνται στο π.υ.
    Σωστά ενισχύεται τους σταθμούς βάλτε κ τις σωστές ηλικίες..όλοι οι αξιωματικοί και μόνιμοι θέλουν να δουλεύουν με εποχικούς 30-50 ..
    Όπως βγάλατε προκήρυξη με όρια ηλικίας 40 και 50 έτσι ζητάμε να γίνει για να μην χαθεί η εμπειρία των εποχικών ..απλά είναι τα πράγματα μην τα δυσκολεύεται..

  • 27 Μαΐου 2025, 21:35 | Ελενα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Καλησπέρα σε όλους.Πιστευω πως μετά τη τελευταία προκήρυξη για τους εποχικούς πυροσβέστες ,καλό θα ήταν να παραμείνουν τα ίδια ηλικιακά όρια (μάχιμους 40ετων) και (οδηγοί 50ετων) ώστε να απορροφηθούν όλοι εκείνοι που κάθε χρόνο καταθέτουν ψυχή στο ΠΣ και να μπορέσουν/να συνεχίσουν να προσφέρουν. Η εμπειρία τους είναι πολύτιμη 🙏.

  • 27 Μαΐου 2025, 20:32 | Δημήτρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Αξιοποίηση εποχικού προσωπικού!!

  • 27 Μαΐου 2025, 20:23 | Δημήτρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Αξιοποίηση του εποχικού προσωπικού

  • 27 Μαΐου 2025, 20:51 | Ευσταθιος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι εποχικοι πυροσβεστες έχουν τεράστια εμπειρία και καλή εκπαίδευση αξιοποιήστε τοτς

  • 27 Μαΐου 2025, 20:06 | Νικολετα
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Πιστεύω ότι οι εποχικοί πυροσβέστες δεν έχουν να αποδείξουν κάτι. Όλα αυτά τα χρόνια είναι η πρώτη γραμμή στα μέτωπα και έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο το πυροσβεστικό σώμα. Θεωρώ ότι είναι δικαιωση να απορροφηθούν σαν μόνιμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος. Μετα την τελευταία προκήρυξη και τα νέα ηλικιακά όρια θα ήταν όρθο τα ηλικιακά όρια να παραμείνουν εκεί. 40 έτη για του μαχιμους και 50 για τους οδηγούς.

  • 27 Μαΐου 2025, 20:43 | Χάρης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Να μην χαθεί η εμπειρία τον εποχικών!
    Τα όρια ηλικίας πρέπει να είναι όπως κ στην προκήρυξη για τους εποχικούς! 40 για μάχιμους 50 για οδηγούς!

  • 27 Μαΐου 2025, 20:31 | Sein
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Τα αθληματα των πανελληνιων ειναι ηδη ιδιαιτερα ευκολα. Οι 3 ελξεις στην ΕΜΟΔΕ οι ελαχιστες. Φανηκε το κακο επιπεδο φυσικης καταστασης των εποχικων με τα τοσα κοψιματα στις ελξεις περυσι. Το 1000ρι πρεπει να παει στα 4′ και αντιστοιχα στα υπολοιπα αθληματα να υπαρξει πτωση των χρονων οπως ισχυε σε μας παλαιοτερα.
    Συμφωνω με προηγουμενους που ειπαν πως παλι προκηρυξεις γενικων καθηκοντων υποβαθμιζονται οι σχολες αξιωματικων και πυροσβεστων. Νεα παιδια θελουμε να κανουν τα παντα. Οχι αλλους δυσκινητους πυροσβεστες.

  • 27 Μαΐου 2025, 20:59 | Νίκος κορ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Αξίζουν να μπουν αυτά τα παιδιά που δίνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στα συμβάντα. Τους έχω δει πόσο αφιλοκερδώς δουλεύουν. Μην βάζετε ηλικίες σ αυτούς ανθρώπους αξίζουν να είναι εκεί ανεξαρτήτως ηλικίας.

  • 27 Μαΐου 2025, 20:57 | Αντώνης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η πυροσβεστική δεν είναι θεωρία είναι επαφή με τα συμβάντα, είναι χέρια να δουλεύουν, είναι ψυχή, είναι διαχείριση κινδύνου, είναι ψυχολογία μαχητή…
    Είναι από εκείνες τις δουλειές που βρίσκεσαι σε μόνιμο πόλεμο εν καιρό ειρήνης…
    Ένα κουδούνι και σε λίγο βρίσκεσαι σε πραγματικές συνθήκες, καθώς αυτή είναι η φύση της δουλειάς ….
    Ναι τα πτυχία και οι εκπαιδεύσεις χρειάζονται ανεβάζουν το επίπεδο αλλά δεν είναι αυτά που σε κάνουν ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ… Πυροσβέστη σε κάνει το συμβάν!
    Ο λόγος που οι ασκήσεις πάνε τέλεια είναι γιατί έχουν σχεδιαστεί πρώτα και ο παράγοντας κίνδυνος δεν υπάρχει!
    Τι δεδομένη χρονική στιγμή οι Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης μπορούν να καλύψουν τις θέσεις των ΠΕΘ καθώς μιλάμε για έμπειρο προσωπικό μέσα από αληθινά συμβάντα της επικράτειας που εκ νέου κρίθηκαν ικανοί οι μάχημοι ως 40 ετών και οι οδηγοί μέχρι 50 ετών…
    Επίσης θα μπορούσε να προσμετρηθεί κάθε αντιπυρική ως έξτρα χρόνος στο ηλικιακό όριο!

    «Η πραγματική εκπαίδευση είναι στη φωτιά, όχι στην τάξη. Πυροσβέστης σημαίνει να είσαι εκεί όταν όλοι οι άλλοι φεύγουν.»

  • 27 Μαΐου 2025, 20:01 | Γιώργος Γο
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Οι εποχικοί κάθε χρόνο δρουν σε όλα τα συμβάντα. Είναι έμπειροι κ αξίζει να μπουν σαν επι θητεία στο σώμα να προσφέρουν. Χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς. Στα συμβάντα φαίνονται αυτά δεν μετράνε οι ηλικίες αλλά οι εμπειριες.

  • 27 Μαΐου 2025, 20:23 | Αντώνης 28
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Η καλύτερη επιλογή είναι οι υπάρχοντες εποχικοί. Ηλικίες μικρές δεν έχουν εμπειρία στα συμβάντα.αν θέλουμε το σώμα να παραμείνει από τα καλύτερα σώματα ασφαλείας.

  • 27 Μαΐου 2025, 20:24 | Τανια
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Για αυτές τις θέσεις πρέπει να αξιοποιηθούν οι εποχικοί πυροσβέστες που τόσα χρόνια έχουν φάει τα πόδια τους στις φωτιές κ κινδυνεύουν τη ζωή τους.οι ηλικίες θα πρέπει να είναι 40 και 50 ετών όπως πήρατε φέτος.

  • 27 Μαΐου 2025, 20:39 | Τανια
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Βλέπω κάθε χρόνο πως δουλεύουν αυτά τα παιδιά οι εποχικοί πυροσβέστες και θεωρώ πως αξίζει να αξιοποιηθούν όλοι. Η ηλικία είναι απλά αριθμοί.

  • 27 Μαΐου 2025, 19:14 | Γιώργος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Παντελής Απαξίωση της σχολής πυροσβεστών όπου με 4 έτη σπουδών οι απόφοιτοι της έχουν μεταθέσεις για πάντα( αφού είμαστε οι πιο νέοι σε ηλικία υπάλληλοι πλέον) και τόσες ευθύνες για το βαθμό του πυροσβέστη (μάχιμοι οδηγοί ανακριτικοι)
    Εφόσον οι ΠΕΘ θα είναι και αυτοί πυροσβέστες γενικών καθηκόντων, ποιος είναι πλέον σκοπός ύπαρξης της σχολής πυροσβεστών;;
    Γι αυτό απαιτούμε ως ελάχιστη αναγνώριση των κόπων μας και των οικογενειών μας για τα 4 έτη σπουδών μας την Άμεση Αναβάθμιση της σχολής μας σε ΣΧΟΛΗ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΏΝ ΠΣ και βαθμολογιο τύπου ΣΜΥ! ( Βαθμοί με τα χρόνια). Για όσους έχουν εισαχθεί με το ΠΔ44/2016 και εντεύθεν.
    Η αναβάθμιση της σχολής μας απαιτούμε να μπει προσθήκη στο παραπάνω νομοσχέδιο όταν εισαχθεί στη Βουλή ως σχέδιο νόμου !!!
    Είναι η ελάχιστη αναγνώριση των 4 ετών σχολής μας των κόπων μας και των αυξημένων καθηκόντων του βαθμού μας !!!

  • 27 Μαΐου 2025, 19:48 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Συγχρητηρια στον κ. Κεφαλογιαννη να παρει μια τοσο σημαντικη πρωτοβουλια για την ενισχυση του Πυροσβεστικου σωματος. Πρεπει καποια στιγμη να σταματησει η απαξιωση των εποχικων πυροσβεστων οταν συνδραμουν ολοι μαζι μια γροθια στα συμβαντα ειτε ειναι δασικα ειτε αστικα. Οι εποχικοι πυροσβεστες εχουν αποδειξει αν μπορουν να βρισκονται στο σωμα χωρις ηλιακα κριτηρια και περιορισμους. Ωστοσο, θα ενισχυθει η δυναμη του Π.Σ με μαχιμο και εμπειρο προσωπικο για να εχουμε το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα στην αντιμετωπιση κρισεων και συμβαντων. Δεν γινεται να υπαρχουν υποστελεχωμενα κλιμακια σε απομακρυνσμενες περιοχες και οταν θα ερθει η στιγμη να σωσουν μια ανθρωπινη ζωη να μην υπαρχει ενας πυροσβεστης. Η δωδεκαμηνη εργασια συμβασιουχων πυροσβεστων θα δωσει λυσεις σε αρκετα χρονια προβληματα του Π.Σ.