Στον ν. 4662/2020 (Α’ 27) προστίθεται άρθρο 101Α ως εξής:
«Άρθρο 101Α
Ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων για τη διαδικασία επιλογής και τα προσόντα του πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων
- Οι υποψήφιοι της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 101 έχουν ηλικία μέχρι τριάντα πέντε (35) ετών για όλες τις κατηγορίες, εξαιρουμένων των υποψηφίων της κατηγορίας υγειονομικών που δύνανται να έχουν ηλικία μέχρι σαράντα πέντε (45) ετών. Οι υποψήφιοι της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 101 έχουν ηλικία μέχρι τριάντα πέντε (35) ετών για όλες τις κατηγορίες. Το όριο ηλικίας των υποψηφίων της παρούσας θεωρείται ότι συμπληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου του έτους προκήρυξης του διαγωνισμού της παρ. 5.
- α) Οι θέσεις του πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων από ιδιώτες καλύπτονται από Έλληνες πολίτες, οι οποίοι:
αα) εφόσον είναι άντρες, έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους με σωματική ικανότητα Ι1 ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, με την επιφύλαξη της απαλλαγής ή απόλυσης λόγω ανικανότητας που ανάγεται σε λόγους υγείας, και
αβ) πληρούν τα προσόντα του παρόντος, όπως εξειδικεύονται στην απόφαση της παρ. 4.
β) Οι θέσεις πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων από μετάταξη καλύπτονται από μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, που υπηρετεί για τουλάχιστον επτά (7) έτη. Οι μετατασσόμενοι πληρούν τα προσόντα του παρόντος, όπως εξειδικεύονται στην απόφαση της παρ. 4.
- Τα κριτήρια επιλογής του πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων από ιδιώτες και από μετάταξη διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
α) η κατοχή συναφούς με τα εν λόγω καθήκοντα αυτοτελoύς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού έτους Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου της αλλοδαπής,
β) η κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών Α.Ε.Ι., πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου της αλλοδαπής σε συναφές γνωστικό αντικείμενο,
γ) η επαγγελματική εμπειρία στην ειδικότητα που κάθε φορά προκηρύσσεται, σύμφωνα με την παρ. 5, και
δ) οι ειδικές γνώσεις, όπως προκύπτουν από πιστοποιημένες επιμορφώσεις ή κατοχή αντίστοιχων διπλωμάτων.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών καθορίζονται και εξειδικεύονται για το πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων από ιδιώτες και από μετάταξη, τα γενικά, ειδικά και τυχόν πρόσθετα προσόντα διορισμού ή πρόσληψης, σύμφωνα με το π.δ. 85/2022 (Α’ 232), οι προϋποθέσεις, τα κωλύματα, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με τις προκαταρτικές εξετάσεις, τα κριτήρια για την κατάταξη των υποψηφίων σε αξιολογικούς πίνακες και ο τρόπος μοριοδότησης αυτών, ο τρόπος ένταξής τους στις προβλεπόμενες επετηρίδες, τα καθήκοντά τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.
5. Με απόφαση του Αρχηγού Π.Σ., ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του Αρχηγείου Π.Σ., για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων πυροσβεστικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων, εκδίδονται προκηρύξεις για πρόσληψη πυροσβεστικού προσωπικού από ιδιώτες και προσκλήσεις ενδιαφέροντος για μετάταξη σε αυτές. Ομοίως, καθορίζονται ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων ανά κατηγορία και ειδικότητα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), η διαδικασία κατάταξης, καθώς και τα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση του εν λόγω προσωπικού. Στην απόφαση του πρώτου εδαφίου δύνανται να προβλέπονται οι υπηρεσίες πρώτης τοποθέτησης και ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής σε αυτές. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου δημοσιεύεται σε δύο (2) εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Π.Σ. («www.fireservice.gr»), και κοινοποιείται σε όλες τις Υπηρεσίες του Π.Σ., μέσω ηλεκτρονικής ανάρτησης στο «www.psnet.gr».».
Θέμα: Αποκλεισμός από μετάταξη λόγω ηλικίας – Ανάγκη αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης
Η προτεινόμενη διάταξη ορίζει ως ανώτατο ηλικιακό όριο τα 35 έτη για τους υποψήφιους μόνιμους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος που επιθυμούν μετάταξη στο πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων. Το όριο αυτό:
Αποκλείει αυθαίρετα στελέχη με πολυετή εμπειρία, ουσιαστικά προσόντα και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης
Αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος)
Έρχεται σε αντίθεση με τη δια βίου μάθηση και τη συνεχή επιμόρφωση που προάγει το ίδιο το κράτος μέσω νόμων και πολιτικών (π.χ. ν. 4823/2021)
Παραβλέπει ότι οι θέσεις Ειδικών Καθηκόντων δεν είναι επιχειρησιακές μάχιμες, αλλά επιστημονικές, διοικητικές ή τεχνικές και άρα η ηλικία δεν επηρεάζει την αποτελεσματική άσκησή τους
Αντί για αποκλεισμό λόγω ηλικίας, θα πρέπει να προβλεφθεί διαφανές σύστημα μοριοδότησης, κατά το πρότυπο του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας), με αντικειμενικά κριτήρια όπως:
Τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά)
Πιστοποιημένες επιμορφώσεις, ξένες γλώσσες, δεξιότητες Η/Υ
Επαγγελματική εμπειρία στη συγκεκριμένη ειδικότητα
Χρόνος υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα
Πρόταση:
Να απαλειφθεί ο ηλικιακός αποκλεισμός ή να προβλεφθεί μόνο για τους εξωτερικούς υποψηφίους (ιδιώτες), και να εφαρμοστεί αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης με μοριοδότηση προσόντων για το μόνιμο προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της ισότητας και να αξιοποιηθεί το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό του Σώματος.
Απο τα άρθρα 7 και 8, προκύπτει άνιση μεταχείριση μεταξύ του πυροσβεστικού προσωπικού συγκριτικά με τους πολίτες. Ειδικότερα, δεν παρέχονται ουσιαστικά κίνητρα στους υπαλλήλους του Π.Σ., να επενδύσουν χρόνο σε επιστημονικές γνώσεις αφού ακόμα και μετά την απόκτηση αυτών είναι μετέωρο το αν θα καταφέρουν να τις αξιοποιήσουν.
Ο χρόνος δεν αναφέρεται σε κάποιο μικρό διάστημα μηνών, αλλά στην καλύτερη περίπτωση σε 9 έτη.
4 έτη σπουδών στην Πυροσβεστική Ακαδημία (Σχολή Αξιωματικών/Σχολή Πυροσβεστών),
4 έτη για την απόκτηση προπτυχιακού τίτλου,
1 έτος για μεταπτυχιακές σπουδές,
συνολικά 9 έτη εκπαίδευσης, σε ιδανικές συνθήκες, χωρίς παρατάσεις λόγω μεταθέσεων ή άλλων αντικειμενικών δυσκολιών.
Προτείνεται:
α. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η κάλυψη των θέσεων από το πυροσβεστικό προσωπικό να προηγείται της προκύρηξης των ιδιωτών.
β. Να γίνεται μοριοδότηση του βαθμού πτυχιίου/μεταπτυχιακού.
γ. Να απαιτείται όχι μόνο μεταπτυχιακός αλλά και προπτυχιακός τίτλος στο ζητούμενο αντικείμενο.
Να μην υπάρχει κριτήριο μοριοδότησης στα έτη υπηρεσίας, Διότι έτσι ένας υπάλληλος μόνο με βασικό τίτλο σπουδών και τα έτη υπηρεσίας μπορεί να περάσει κάποιον με δύο μεταπτυχιακά και δύο προπτυχιακά.
Στο προσωπικό ειδικών καθηκόντων και ειδικότερα στις μετατάξεις από μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί ήδη στο Πυροσβεστικό Σώμα, θα έπρεπε να δίνεται μοριοδότηση και για την κατοχή Προπτυχιακού τίτλου σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής, προκειμένου 1) να αναγνωριστεί ο μόχθος όσων κατέκτησαν το πτυχίο, ενώ παράλληλα υπηρετούσαν στο Πυροσβεστικό Σώμα με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται, 2) να αποτραπούν περιπτώσεις που ο Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών δεν συνάδει με τον Προπτυχιακό και απλώς δόθηκε το δικαίωμα απόκτησης του χωρίς την ουσιαστική γνώση της απαιτούμενης επιστήμης, 3) να δωθεί και η ευκαιρία στους νεαρούς σε ηλικία συναδέλφους να αποκτήσουν μια ειδικότητα και να μην καλύπτονται όλες οι θέσεις από μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, 4) να διατηρηθεί το προσόν της προγενέστερης διάταξης του νόμου σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που ως τώρα έδινε μόρια αντίστοιχα με τον βαθμό του Προπτυχιακού, προκειμένου ναπροστατευθεί και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου.
Στο προσωπικο ειδικων καθηκόντων και ειδικοτερα στις μεταταξεις απο προσωπικο που υπηρετει ηδη στο Πυροσβεστικο Σωμα θα μπορουσε να καλυφθει χωρις οριο ηλικιας και να μοριοδοτειται η συναφεια σε σχεση με την εκαστοτε ειδικοτητα.Για παραδειγμα στην ειδικοτητα των Πλοηγων θα μπορουσαν οι πυροσβεστες,κατοχοι πτυχιου Αρμενιστη και με προυπηρεσια σε λιμενικους σταθμους να μπορουν να κανουν μεταταξη ως προσωπικο ειδικων καθηκοντων με ειδικοτητα Αρμενιστή ετσι ωστε τα πυροσβεστικα πλοια να επανδρωνονται μονιμα με την αναγκαια συνθεση διοτι αυτο αποτελει μονιμο προβλημα στους Πυροσβεστικους Λιμενικους Σταθμους.Αντιστοιχα και οι κατοχοι πτυχιου τομεα Μηχανολογιας κατηγοριας ΔΕ και με προυπηρεσια στους Λιμενικους σταθμους να μπορουν να κανουν μεταταξη ως Πλοηγοι Βοηθοι Μηχανικοι.
Η μετάταξη σε θέση ειδικών καθηκόντων να μπορεί να γίνει και από πολιτικό (μη-ένστολο) προσωπικό του Π.Σ., εφόσον έχει τα απαιτούμενα προσόντα! Τα κενά να καλύπτονται από οργανικούς εργαζόμενους της υπηρεσίας αρχικά, και σε δεύτερο χρόνο, από ιδιώτες.
Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για την αναγνώριση του κόπου που κατέβαλαν αυτοί οι άνθρωποι, παράλληλα με την εργασία τους.