Άρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1532
Συνέπειες κακής άσκησης
Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.
Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, στ. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου. Αν συντρέχουν στο πρόσωπο και των δύο γονέων οι περιπτώσεις του δευτέρου εδαφίου, το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμα και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο.
Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός ενενήντα (90) ημερών, με δυνατότητα αιτιολογημένης παράτασης της προθεσμίας αυτής κατά ενενήντα (90) επιπλέον ημέρες.».

  • 26 Μαρτίου 2021, 14:44 | ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

    Επιβάλλεται, στις περιπτώσεις κακής άσκησης γονικής μέριμνας και επιμέλειας, να οριστεί ρητά ότι η τελεσίδική καταδικαστική απόφαση του ενός γονέα για ψευδείς κατηγορίες και συκοφαντική δυσφήμηση, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, εναντίων του άλλου γονέα, με δόλιο σκοπό, ώστε να αποκομίσει οφέλη (πχ αποξένωση του άλλου γονέα, βλάβη της γονικής σχέσης με το τέκνο, επαγγελματική ή προσωπική διαβολή κλπ.) είναι λόγος αφαίρεσης επιμέλειας ή έκπτωσης γονικής μέριμνας. Η συκοφαντία πρέπει επιτέλους να τιμωρείται. Επίσης η έκδοση των αποφάσεων και η απόδοση της δικαιοσύνης πρέπει, να επιταχυνθεί για αυτές τις περιπτώσεις. Διότι όπως καταλαβαίνετε, εάν μια τέτοια απόφαση τελεσιδικήσει σε τρία (3) χρονιά, η ζημιά της αποξένωσης των σχέσεων τέκνου και γονέα, θα είναι μη αναστρέψιμη.

  • 26 Μαρτίου 2021, 11:20 | ΝΤ.

    Την επόμενη εβδομάδα,σε πόλη της Μακεδονίας, ξεκινά η δίκη πατριού και μητέρας που κατηγορούνται ο μεν πρώτος για βιασμό ανήλικου παιδιού κατ’εξακολούθηση για περισσότερο απο δύο χρόνια, η δε δεύτερη με την κατηγορία ότι γνώριζε.Ο πατέρας του παιδιού προσπαθούσε να πάρει την επιμέλεια εδώ και χρόνια, αλλά οι δικαστές (ως επίγειοι θεοί) την έδιναν αποκλειστικά στη μητέρα.Και αναρωτιέμαι…όλοι αυτοί οι δικαστές που με αποφάσεις καρμπόν αποφασίζουν υπέρ των μανάδων, δεν πρέπει να λογοδοτούν? Δεν πρέπει να έχουν κυρώσεις για εσφαλμένες αποφάσεις?Όταν καταστρέφουν ζωές παιδιών δεν πρέπει να είναι υπόλογοι? ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟ- ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙς ΤΩΝ ΕΠΙΓΕΙΩΝ ΘΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ.

  • 26 Μαρτίου 2021, 11:28 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΓΚΟΥΡΙΔΗΣ

    Επειδή με το παρόν νομοσχέδιο κάποιοι γονείς μπορεί να σκεφτούν να υποβάλλουν ψευδείς/αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του άλλου γονέα για να τον αποκλείσουν από την επικοινωνία, πρέπει ο νόμος να προβλέπει ρητά ότι οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα αποτελούν ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ. Αλλιώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα κύμα ψευδών κατηγοριών. Όπως ο νόμος προβλέπει ότι θα τιμωρηθεί ο γονιός που κακοποιεί το παιδί του, έτσι πρέπει να προβλέπει ότι θα τιμωρηθεί ο γονιός που κατηγορεί ψευδώς τον άλλο γονέα ότι κακοποιεί το παιδί του.

  • 26 Μαρτίου 2021, 11:56 | Α. ΚΥΡΙΑΖΗ

    Τα Ελληνικά Δικαστήρια και ο Έλληνας Δικαστής έχουν αποδείξει ότι δεν χρειάζονται υποβολέα για να εφαρμόσουν τον καθ’όλα παιδοκεντρικό ισχύοντα Νόμο, που βεβαίως καλύπτει επαρκώς όλες αυτές τις περιπτώσεις και δεν χρειάζεται καμία απολύτως αλλαγή. Το Νομοσχέδιο φαίνεται να έχει δύο εχθρούς: τη μητέρα, που τη θεωρεί αποξενώτρια, μη μεριμνούσα για το συμφέρον του παιδιού και ψευδόμενη συνεχώς, αλλά και τον Έλληνα Δικαστή, που τον θεωρεί ανίκανο, ανεπαρκή και του υπαγορεύει πώς θα κάνει τη δουλειά του. Και τον στέλνει πίσω στα σεμινάρια των ψυχολόγων για να τον επιμορφώσουν στις νεότερες κοινωνικές εξελίξεις (ότι ξαφνικά αναδύθηκε το νέο μορφοτυπικό μοντέλο μπαμπά), γιατί εξετάσθηκε και βρέθηκε ανεπαρκής και μετεξεταστέος. Η υποτίμηση και απαξίωση των Ελλήνων Δικαστών είναι σκανδαλώδης και πρέπει να τύχει άμεσα της προσοχής των θεσμικών οργάνων τους.
    ΑΠΟΡΙΨΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

  • 26 Μαρτίου 2021, 10:30 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

    ΑΡΘΡΟ 1532 ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΙΔΙΩΣ α. Η ΥΠΑΙΤΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΤΕΚΝΟ Η’ ΠΡΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ β. Η ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΓΟΝΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΔΙΑΡΡΗΞΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ γ. Η ΥΠΑΙΤΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Η’ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΔΙΑΜΕΝΕΙ Η’ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ δ. Η ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΑΙΤΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΓΟΝΕΑ ε. Η ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΚΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η’ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ στ. Η ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ Η’ ΑΝ ΟΧΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ, ΓΙΑ ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η’ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Η’ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ/ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Η’ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ. Υ.Γ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΦΟΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΔΙΕΠΡΑΞΕ Η’ ΑΝ ΕΙΧΕ ΚΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΙΚΑ

  • 26 Μαρτίου 2021, 10:04 | Στρατος Τασσος

    Όταν ένας γονέας που έχει την επιμέλεια σκόπιμος λέει ψέματα στο δικαστήριο και αυτό αποδειχτεί και ο σκοπός τις πράξης του είναι να ανεβάσει την διατροφή σε δυσθεώρητο ύψος, και να αποξενώσει το παιδί από τον άλλο γονέα, δεν θα πρέπει να χάνει την επιμέλεια?? Και να αποζημιώνει για την οικονομική ζημία που προκάλεσαν οι πράξεις του?? Διαφορετικά ποιος ο ρόλος του δικαστήριού??
    Μέχρι τώρα πιστεύει κάνεις ότι έχουμε δικαιοσύνη??
    Συνεπιμέλεια 50 /50 η μόνη λύση στην ανεπάρκεια των δικαστηρίων.

  • 26 Μαρτίου 2021, 06:41 | Κωνσταντίνος Γ Σερδενές

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)

    1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με το ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ισότητα των γονέων , κοινή επιμέλεια τέκνων , εναλλασσόμενη κατοικία.

    Όταν δύο γονείς χωρίζουν γιατί ΠΡΕΠΕΙ ο ένας να είναι γονέας και ο άλλος επισκέπτης;;;;;;

    Το παιδί γίνεται από δύο γονείς και σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές έρευνες χρειάζεται δύο γονείς στη ζωή του για να μεγαλώσει σωστά.

    Όταν ξεκινάς μία διαμεσολάβηση για οποιδήποτε θέμα και ό ένας από τους δύο βρίσκεται σε θέση ισχύως τότε θα έχει το πάνω χέρι δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα και έτσι δεν θα υπάρχει διαμεσολάβηση.

    Μόνο όταν δύο άνθρωποι-γονείς έχουν τα ίδια δικαιώματα και φυσικά τις ίδιες υποχρεώσεις θα μπορέσουν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι προς συμφέρον του παιδιού.

    Άρα η βάση μετά το διαζύγιο ΠΡΕΠΕΙ να είναι η ισότητα 50/50 το οποίο θα είναι ο κανόνας και από και πέρα όλα τα υπόλοιπα να είναι εξαιρέσεις οι οποίες θα γράφονται έτσι ώστε να μην παρερμηνεύονται…!!!

    Το μοντέλο της αποκλειστικής επιμέλειας έχει εφαρμοστεί για 40 χρόνια και έχει αποτύχει γιαυτό και φτάσαμε ως εδώ…!!!

    ‘Ηρθε η ώρα να πάμε μπροστά και να εφαρμόσουμε την Συνεπιμέλεια η οποία έχει εφαρμοστεί με τεράστια εποτυχία σχεδόν σε όλο τον δυτικό κόσμο.

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

    ΕΝΙΑΙΑ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΚΑΙ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.

    ΚΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ(ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ)-ΚΟΙΝΕΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ-ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ…!!!

    ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 26 Μαρτίου 2021, 01:52 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Κακή άσκηση γονικής μέριμνας, μάλιστα, εγώ λοιπόν αγαπητοί νομοθέτες μεγαλώνω την 6 ετών κόρη μου, την επιμέλεια την έχει η μητέρα μετά από συνεναιτικο διαζύγιο, την έχω όμως εγώ γιατί η μητέρα δεν μπορεί, δεν έχει χρόνο δε μπορεί γενικά δεν κάνει, πληρώνω διατροφή ακόμα και αν δεν έχει το παιδί μαζί της και ουσιαστικά πληρώνω λύτρα για να είναι το παιδί μου ασφαλές, η οικογένεια της όλη είναι της γνώμης ότι το παιδί πρέπει να μείνει με τον μπαμπά γιατί με τη μαμά δεν θα μεγαλώσει σωστά, σε πολλές προσπάθειες και κουβέντες με την πρώην σύζυγο που της ζητάω να συμφωνήσει σε συνεπιμελεια δεν συναινει, έχει εκθέσει τη μικρή σε κίνδυνο πολλές φορές μου έχει πει μόνη της ότι το παιδί είναι καλύτερα με εμένα και πολλά άλλα, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι στο ότι πρέπει να γίνει και κάτι με αυτούς που παίρνουν αποφάσεις σε αίθουσες δικαστηρίων, δε γίνεται να πηγαίνω σε εισαγγελέα ανηλίκων 3 φορές (γυναίκα και τις 3 φορές) να κάνω αίτηση απλά για διερεύνηση συνθηκών με αδιάσειστα στοιχεια να με παίρνουν τηλέφωνο και να μου λένε αφού το παιδί μένει μαζί σας δεν υπάρχει λόγος για διερεύνηση, με τι αποδείξεις μπορώ εγώ μετά να πάω να διεκδικήσω δικαστικά έστω και συνεπιμελεια, πως θα αποδείξω την κακή άσκηση γονικής μέριμνας χωρίς να διερευνηθουν οι συνθήκες διαβίωσης; επιμόρφωση στο δικαστικό σώμα και να σταματήσουν οι γυναίκες δικαστικοί να μας βλέπουν εμάς τους άντρες όταν ζητάμε τα αυτονόητα σαν εξωγήινους, παίζουν με ζωές παιδιών και το κάνουν σαν να είναι άλλη μια μέρα στο γραφείο τους, βάλτε ειδικούς στο οικογενειακό δίκαιο βάλτε ψυχολόγους και παιδοψυχολογους στη διαδικασία,μιλάμε για παιδικές ψυχές, ευχαριστώ

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:02 | Νίκος Λιώσης

    Κακή άσκηση γονικής μέριμνας συνιστά και η συκοφαντία εις βάρος του άλλου γονέα με σκοπό να του αφαιρεθεί η επιμέλεια των παιδιών και να του αποσπαστούν χρήματα με τη μορφή διατροφών και αποζημιώσεων. Είναι κάτι που το γνωρίζει όλος ο κόσμος και πρέπει να προστεθεί στον όρισμο της κακής άσκησης. Είναι κάτι που το επιβάλλει η κοινή λογική και είναι απορίας αξιον που παραβλέπεται από το νομοσχέδιο. Ελπίζω να παραλείφθηκε εκ παραδρομής και να διορθωθεί στην πορεία.

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:29 | Ε.Τ

    Αρθρο 14

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:

    1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,

    2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,

    3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,

    4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,

    5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,

    6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:35 | Ιωάννης Στα.

    (…..) Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    α.(….)
    β.(….)
    γ.(….)
    δ.(….)
    ε.(….)
    στ.(….)
    ζ.Οι αβάσιμες/ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα. (……)

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:00 | ΓΟΝΙΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΟΝ.ΙΣ.
    Επισημαίνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αντιδικίας έχει υπάρξει σειρά καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία, οι οποίες απεδείχθησαν ψευδείς, ωστόσο έχουν προκαλέσει ήδη γονεική αποξένωση. Για το λόγο αυτό οι κάθε είδους καταγγελίες από αμφότερους τους διαδίκους πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς και να αποδεικνύονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
    Επίσης η τακτική των ψευδών καταγγελιών πρέπει να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.
    το άρθρο 1532 τίθεται ως εξής
    Προστίθεται στη β παράγραφο αριθμός 7 «η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ψευδή καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλευσης γενετήσιας ζωή»

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:14 | ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗΣ

    ‘Αρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:

    Να προβλεφτεί η περίπτωση που ο γονέας για εκτάκτους λόγους όπως απώλεια εργασίας η αναστολή αυτής λόγω covid η πρόβλημα υγείας και αδυναμία για εργασία δεν μπορεί να καταβάλει για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την μηνιαία διατροφή του τέκνου του. Δεν ειναι δυνατόν σε περίπτωση φυσικής αδυναμίας του γονέα να καταβάλει για ένα μήνα την διατροφή του τέκνου του να μπαίνει σε διαρκή αυτόφορη διαδικασία και να αντιμετωπίζετε σαν κοινός εγκληματίας με φυλάκιση αυτού από το δικαστήριο.Παρακαλώ όπως αλλάξετε άρδην στο θέμα αυτό τον προπολεμικό νομοσχέδιο και προσαρμόσετε, βάση των αναγκών της νέας εποχής μας.

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:25 | ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:

    1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,

    2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,

    3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,

    4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,

    5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,

    6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,

    7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:27 | Γιώργος Διγενάκης

    Να συμπληρωθει ότι οι ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρους του άλλου γονέα σε υποθέσεις επιμέλειας/γονικής μέριμνας συνιστούν κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • Επισημαίνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αντιδικίας έχει υπάρξει σειρά καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία, οι οποίες απεδείχθησαν ψευδείς, ωστόσο έχουν προκαλέσει ήδη γονεική αποξένωση. Για το λόγο αυτό οι κάθε είδους καταγγελίες από αμφότερους τους διαδίκους πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς και να αποδεικνύονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
    Επίσης η τακτική των ψευδών καταγγελιών πρέπει να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.
    το άρθρο 1532 τίθεται ως εξής
    Προστίθεται στη β παράγραφο αριθμός 7 «η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ψευδή καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλευσης γενετήσιας ζωή»

    Οι ψευδείς κατηγορίες στα πλαίσια του διαζυγίου είναι επίσης ενα υπαρκτό προβλημα που δηλητηριάζει τις οικογενειακές σχέσεις και προκαλεί προβλήματα στις σχεσεις γονεα – τεκνου με σοβαρες επιπτωσεις.

  • 25 Μαρτίου 2021, 21:54 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΔΗΣ

    θα έπρεπε να προστεθεί και μια παράγραφος ακόμα με θέμα της αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 25 Μαρτίου 2021, 20:35 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΣΧΟΣ

    Προτάσεις για αλλαγές στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου χρειάζεται σημαντικές αλλαγές προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα των παιδιών στην ισότιμη ανατροφή και από τους δύο γονείς τους μετά τον χωρισμό

    Προ ολίγων ημέρων τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο. Καίτοι το τελευταίο έχει μια σειρά από καινοτομίες, υπάρχουν ασάφειες και παραλήψεις όπως (η απουσία από το άρθρο του 1/3 σε έκαστο γονέα και το υπόλοιπο 1/3 μαχητό) που καθιστούν αμφίβολη την διασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών με κατάλληλους και πρόθυμους γονείς να ανατρέφονται από κοινού και από τους δύο. Συγκεκριμένα, στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου συγκαταλέγεται αφενός η αναφορά στην γονική ισότητα, αφετέρου στην τροποποίηση του άρθρου 1511, ότι το συμφέρον του τέκνου «εξυπηρετείται πρωτίστως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του». Ωστόσο, προκειμένου να είναι δυνατή η ουσιαστική συμμετοχή ενός γονέα στην ανατροφή του παιδιού του και να διασφαλιστεί πρακτικά η γονική ισότητα προς όφελός του, π.χ. χωρίς διακρίσεις σε γονέα με τον οποίο κυρίως διαμένει το τελευταίο, επιβάλλεται να προστεθεί η αναφορά στην «ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του με εναλλασσόμενη διαμονή στις οικίες αμφοτέρων», όπως εφαρμόζεται σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης πχ στη Σουηδία την τελευταία 25ετία τη Γαλλία, το Βέλγιο κλπ ήδη από την γέννηση του παιδιού. Πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού που αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει η ρύθμιση αυτή σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης είναι ανακριβείς. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με τις επιταγές του ψηφίσματος 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης προβλέπεται ρητώς η εισαγωγή της εναλλασσόμενης κατοικίας στις εθνικές νομοθεσίες, ελαχιστοποιώντας τις όποιες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις κακοποίησης, παραμέλησης, κλπ.8

    Στην τροποποίηση του άρθρου 1514, αντίθετα με τις εξαγγελίες του υπουργείου, εξακολουθεί να δίνεται η δυνατότητα απόδοσης της επιμέλειας του παιδιού αποκλειστικά στον έναν γονέα «…εξαιτίας διαφωνίας των γονέων…». Με δεδομένο ότι η προσφυγή στα αστικά δικαστήρια αποτελεί πρακτική εργαλειοποίησης του παιδιού από πολλούς γονείς, η δυνατότητα κατανομής της γονικής μέριμνας επί απλής διαφωνίας των γονέων κινδυνεύει να επιτρέψει την συνέχιση του σημερινού αναχρονιστικού καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας, ακυρώνοντας την μεταρρύθμιση και τις εξαγγελίες του υπουργού στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να εμπεδωθεί το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των γονέων και να περιοριστεί η εργαλειοποίηση των παιδιών, η κατανομή της μέριμνας θα πρέπει να είναι δυνατή κατ’ εξαίρεση και για εξαιρετικά σπουδαίο λόγο σε άμεση σχέση με την αποδεδειγμένα κακή άσκησή της, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου. Για το κομβικό αυτό σημείο του νομοσχεδίου επιβάλλεται να δοθούν οι ανάλογες κατευθύνσεις στον δικαστή, τόσο μέσω της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου, εφόσον η κυβέρνηση πραγματικά επιθυμεί την νομοθέτηση της ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς ως προεπιλεγμένη ρύθμιση, όσο και μέσω της επαναδιατύπωσης του σχετικού εδαφίου (αρ. 1514, παρ. 2) με ταυτόχρονη απαλοιφή της περιπτωσιολογίας που αφορά στην διαφωνία των γονέων, όπως, επίσης, επιβάλλεται να συνδεθεί με το άρθρο 1518, το οποίο αναφέρεται στην επιμέλεια του προσώπου του τέκνου, όπου κρίνεται αναγκαίο να προστεθεί ρητώς, ότι η κοινή άσκηση της φυσικής επιμέλειας είναι προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και απόδοση αυτής αποκλειστικά στον έναν γονέα θα πρέπει να προβλέπεται μόνο στα οριζόμενα ως εξαιρέσεις του άρ. 1532 για ό,τι συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας. Η νομοθετική ρύθμιση οφείλει να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα πρωτίστως προς τους γονείς και τους εφαρμοστές του δικαίου, ότι η γονική μέριμνα στο σύνολό της αποτελεί καθήκον των γονέων απέναντι στα παιδιά, η εκπλήρωση του οποίου δεν μπορεί να εξαρτάται από τη συμφωνία ενός έκαστου μέρους και ευθύνη, από την οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν με την επίκληση της μη ομαλής εξέλιξης της μεταξύ τους συμβίωσης.

    Επιπλέον, η μεταβολή του τόπου κατοικίας του παιδιού, καθώς και οι ψευδείς ισχυρισμοί και κατηγορίες σε αντιδικίες για θέματα γονέα-παιδιού αποτελούν εξαιρετικά συνήθεις τακτικές γονικής αποξένωσης7. Συνεπώς, η μεταβολή του τόπου κατοικίας του τέκνου, από αυτή της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων, θα πρέπει να είναι δυνατή μετά από «προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση» (άρ. 1519). Η πρόβλεψη ενδεικτικών περιστάσεων καταχρηστικής άσκησης της γονικής μέριμνας (αρ. 1532) είναι μια σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου, καθώς καθορίζει ένα πλαίσιο συμπεριφοράς των γονέων, υπέρβαση του οποίου προβλέπεται να έχει συνέπειες στην άσκησή της. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα θα πρέπει να προστεθούν στην σχετική περιπτωσιολογία γεγονός που αναμένεται να περιορίσει την δικαστηριακή εργαλειοποίηση των παιδιών.(η σχετική εργαλειοποίηση προκύπτει από την συστηματική δημιουργία συμπεριφοράς σύστασης συμμορίας τύπου MAFIA, κυρίως από τις αποξενώτριες μητέρες αλλά και από πατέρες, που εγκληματούν σε βάρος των παιδιών τους αρνούμενοι να εκτελούν τις δικαστικές αποφάσεις επικοινωνίας των παιδιών τους με τους γονείς που δεν έχουν την κύρια επιμέλεια και που σύμφωνα με τις πληροφορίες των αστυνομικών της ΓΑΔΑ υπερβαίνουν τις 5.000περιπτώσεις στην Αττική. Σ’αυτές τις περιπτώσεις που λειτουργούν είτε λόγω ψυχασθένειας είτε λόγω συνειδητής εγκληματικής συμπεριφοράς η και τα δύο είναι ακατάλληλοι για οποιαδήποτε επιμέλεια γι’αυτό πρέπει να προβλεφθεί κατηγορηματικά η 100% αφαίρεση επιμέλειας ως επικίνδυνοι για την υγεία των παιδιών τους. Παράλληλα η ενσυνείδητη αυτή εγκληματική πράξη αποξένωσης πρέπει να χαρακτηριστεί ως πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα με τις αντίστοιχες συνέπειες με σκοπό πάντα την καλυτέρευση της διαπαιδαγώγησης των παιδιών).

    Τέλος, στο περί δικαιώματος επικοινωνίας, μεταξύ τέκνου και γονέα, άρθρο 1520, όπου σημειώνεται το τεκμήριο ελάχιστου χρόνου επικοινωνίας, θα πρέπει το δικαίωμα επικοινωνίας να προσδιοριστεί πρωτίστως ως δικαίωμα του τέκνου (βλ. Διεθνής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού αρ.7, 8, 18, 93) και να είναι υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό. Επιπρόσθετα, το τεκμήριο του ενός τρίτου του συνολικού χρόνου θα πρέπει να ενισχυθεί και να καθίσταται μαχητό μόνο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας του γονέα, όπως για παράδειγμα, κακοποίηση ή παραμέληση τέκνου, διατηρώντας τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις του άρθρου, ήτοι αν ο ένας γονέας ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας για τον ίδιο ή αν κάποιος εκ των δύο γονέων έχει καταδικαστεί για τα ποινικά αδικήματα που προσδιορίζονται.

    Ως συμβολική αξία, η νομική αρχή της κοινής επιμέλειας (νομικής και φυσικής), της κοινής λήψης/διαμοιρασμού σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή του παιδιού επικοινωνεί στο παιδί, στον άλλον γονέα, στο σχολείο και στις αρχές – στον κόσμο – ότι και οι δύο γονείς έχουν την ευθύνη για την διαμόρφωση της προσωπικότητάς του σε έναν λειτουργικό ενήλικα, ότι και οι δύο γονείς είναι εξίσου σημαντικοί στην ζωή του παιδιού, ότι και οι δύο είναι αναγκαίοι για την ευημερία του παιδιού και ότι κανένας δεν πρέπει να απορριφθεί ή να μειωθεί έχοντας δευτερεύοντα ρόλο.
    Τολμήστε να αφήσετε ένα θετικό αποτύπωμα για την ψυχή σας σταματώντας τα διαρκή εγκλήματα σε βάρος των Ελληνόπουλων. Καθιερώστε την υποχρεωτικότητα στην συνεπιμέλεια και την διαδοχική κατοικία εκτός της περίπτωσης άρνησης ενός γονέα.
    Ελαχιστοποήστε τις πιθανότητες συναλλαγής δικηγόρων δικαστών δημιουργώντας φορέα ελέγχου των αποφάσεων των δικαστών ώστε να μηδενίσετε την διαφθορά(η χώρα μας είναι πρωταθλητής στη διαφθορά).Κάντε υποχρεωτικό έλεγχο, με κάποιο όργανο δικαστών που θα δημιουργήσετε, δειγματοληπτικό έλεγχο δικαστικών αποφάσεων. Μηδενίστε την διαφθορά. Όταν δημιουργούνται υποψίες από ενδείξεις κάντε ενδελεχή έλεγχο πόθεν έσχες και γενικά λογαριασμών κλπ.ΤΟΛΜΗΣΤΕ!
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΣΧΟΣ,

  • 25 Μαρτίου 2021, 19:52 | Παρασκευή Δ

    Έστω ότι έχει εκδοθεί απόφαση που ρυθμίζει την επικοινωνία του τέκνου με το γονέα ο οποίος δεν ορίζει τον τόπο κατοικίας του παιδιού του. Ο δικαιούχος επικοινωνίας καθησυχάζεται,αφού επιτέλους έχει επέλθει μία κάποια ρύθμιση και θα μπορεί προγραμματισμένα πλέον να βλέπει ελεύθερα το παιδί του. Δυστυχώς όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που ο έτερος γονέας θέτει εμπόδια στην άσκηση αυτού του δικαιώματος: είτε αμέσως, είτε δια μέσου του επηρεασμού της βούλησης και της συμπεριφοράς του ανηλίκου.

    Οφείλει τότε η δικαιοσύνη να προβεί σε απειλή κατά του άλλου γονέα, για την περίπτωση που ήθελε παρεμποδίσει την τοιαύτη επικοινωνία ή παραβιάσει τους περί αυτήν τεθέντες υπό του δικαστηρίου όρους,προσωπική κράτηση και χρηματική ποινή ή αφαίρεση μέρους ή ολόκληρης της γονικής μέριμνας.

    Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες το ίδιο το τέκνο (φαίνεται να) αποφεύγει την επικοινωνία. Ακόμα όμως και αυτές οι περιπτώσεις, μπορεί να είναι θολές: είναι πολύ πιθανό αυτή του η στάση να εκφράζει τη γνήσια και ανόθευτη επιθυμία του, δεν είναι όμως και καθόλου απίθανο να πρόκειται για αποτέλεσμα διδαχών, επιρροών ή και ακόμα έμμεσων απειλών και ψυχολογικής πίεσης του άλλου γονέα που έχει υποχρέωση (βάσει δικαστικής απόφασης ή επικυρωμένης συμφωνίας των γονέων) να ανεχθεί αυτήν ακριβώς την επικοινωνία.

    Δώστε ΤΕΛΟΣ στην Γονεική Αποξένωση ΤΩΡΑ

  • 25 Μαρτίου 2021, 19:09 | Βασίλης Μαυρίδης

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν επίσης οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα. Ο ψυχολογικός καταναγκασμός του τέκνου από τον ένα γονέα μέσω της χειραγώγησης χρησιμοποιώντας ψευδείς ισχυρισμούς και δημιουργώντας εσκεμμένα ψευδείς αναμνήσεις με αποτέλεσμα το παιδί να αποξενώνεται από τον άλλο γονέα, αποτελεί κακή άσκηση της γονικής μέριμνας και πρέπει να τιμωρείται!

  • 25 Μαρτίου 2021, 18:38 | Βασιλική

    Άρθρο 1532 ΑΚ
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:

    1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν sτο τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας
    2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς
    3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας
    4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα
    5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων
    6. η καταδίκη του γονέα με οριστική δικαστική απόφαση για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας προς το τέκνο ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής
    7. οι αβάσιμες, ψευδείς και συκοφαντικές κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

    * Η προσθήκη της 7ης παραμέτρου είναι εξαιρετικής σημασίας διότι, αν υπάρχει επιβαρυντική περίσταση στον γονέα που ψευδώς απευθύνει κατηγορίες εις βάρος του έτερου γονέα, αυτόματα, θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι πιθανότητες διάρρηξης της συναισθηματικής σχέσης γονέα – τέκνου.

  • 25 Μαρτίου 2021, 18:39 | Konstantinos E

    7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 25 Μαρτίου 2021, 18:32 | Αδικαιολόγητο-απαράδεκτο

    SOS
    Η παράγραφος ε.να γίνει:

    ε. η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων.

    Όσοι μπαμπάδες αγαπούν τόσο τα παιδιά τους που φτάνουν στο σημείο να μην καταβάλουν τη διατροφή που αφορά τις ανάγκες τους, να θεωρείται ΑΥΤΟΜΑΤΑ Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    Είναι απαράδεκτος ο όρος αδικαιολόγητη όταν οι μισοί δηλώνουν άνεργοι και οι άλλοι μισοί δηλώνουν ψευδο εισοδήματα.
    Με ποια κριτήρια τεκμηριώνεται ο όρος αδικαιολόγητη?
    Μήπως εκ του ασφαλούς? εφόσον δεν δίνατε να αποδειχθεί το αντίθετο λόγω προσωπικών δέδόμένων (ακόμα και με εισαγγελική παραγγελεία όταν πρόκειται για εταιρεία Ελ. Επαγγελματία κλπ)

    Μέχρι που θα φτάσει το προτεινόμενο πστριαρχικό νομοσχέδιο?

    ΤΩΡΑ SOS
    ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ, ΆΡΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΏΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ, ΤΈΛΟΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΉ, ΔΙΑΤΡΟΦΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ.

    Να δούμε πόσοι αγαπούν τα παιδιά τους, πραγματικά.

  • 25 Μαρτίου 2021, 18:42 | Βαγγέλης Τζανής

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚΤο άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

    ‘Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης

    (…)Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας
    2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς
    3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας
    4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα
    5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων
    6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής
    7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 25 Μαρτίου 2021, 16:57 | Κ. Αλεξανδρατος

    Κάθε αβάσιμη-ψευδή κατηγορία και ισχυρισμός εις βάρος του άλλου γονέα να είναι επίσης κακή άσκηση γονικής μέριμνας

  • 25 Μαρτίου 2021, 13:56 | Κωνσταντίνος Μασσαλίδης

    Οι ψευδείς κατηγορίες προς τον άλλο γονέα θα πρέπει να προστεθούν ως λόγος κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Οι ψευδείς κατηγορίες απότελουν μάστιγα.

  • 25 Μαρτίου 2021, 12:25 | Γιώργος Β.

    Η διατύπωση περί πρόκλησης διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με τους γονείς είναι ελλιπής και αντιεπιστημονική. Θα πρέπει ρητά να αποτυπωθεί στο κείμενο του νόμου ο ορθός, διεθνής επιστημονικός όρος που είναι «η πρόκληση ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ».

    Θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί εδάφιο ζ. που να προβλέπει την άμεση αφαίρεση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση αβάσιμων, ψευδών και συκοφαντικών κατηγοριών σε βάρος του άλλου γονέα (οι οποίες έχουν πάρει μορφή επιδημίας όπως δείχνει η καθημερινή δικαστηριακή πρακτική). Πέρα όμως από την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον/την γονέα που την ασκεί καταχρηστικά και σε βάρος του συμφέροντος του τέκνου, θα πρέπει οπωσδήποτε επίσης να προβλεφθούν οι ανάλογες ποινές (ποινικές+πειθαρχικές) για τους φυσικούς και ηθικούς συνεργούς τέτοιων πράξεων («δικηγόρους», κάθε λογής «τεχνικούς συμβούλους» κτλ).

  • 24 Μαρτίου 2021, 20:45 | Κωνσταντίνος R

    Κακή άσκηση γονικής μέριμνας συνιστούν οι αβάσιμες και συκοφαντικές κατηγορίες εις βάρος του άλλου γονέα, όπως και όλες οι ψευδής κατηγορίες. Να τιμωρούνται με άμεσο χρηματικό πρόστιμο και αν επαναληφθούν με αφαίρεση της γονικής μέριμνας.

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:45 | ΟΛΓΑ ΓΚΙΝΗ

    To γεγονός ότι ο νομοθέτης μεταθέτει το ενδιαφέρον του από το συμφέρον του τέκνου στην ικανοποίηση των επιδιώξεων των γονέων αποδεικνύεται από την απλή ανάγνωση της προτεινόμενης διάταξης, καθώς, πάση θυσία πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματά τους. Κυρίως, το δικαίωμα των πατεράδων στην επικοινωνία τους με το παιδί, ακόμα και με την απειλή της μητέρας ότι θα της αφαιρεθεί η επιμέλεια εάν διαταράσσει την συναισθηματική σχέση του τέκνου με τον πατέρα του ή με κάθε τρόπο προκαλεί διάρρηξη των σχέσεων του με αυτόν ή τους παππούδες της πατρικής γραμμής!!!! Ας μην κρυβόμαστε, ο νομοθέτης θεωρεί υπεύθυνη τη μητέρα για τη λεγόμενη «γονεϊκή αποξένωση».
    Ο νομοθέτης θέλει να τιμωρήσει τη μητέρα που προσπαθεί να διαφυλάξει τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού της από έναν κακοποιητή σύζυγο- πατέρα, ο οποίος δικαιούται να επικοινωνεί με το παιδί, ακόμα και εάν έχει καταδικαστεί πρώτοδικα ή σε δεύτερο βαθμό για ενδοοικογενειακή βία είτε σε βάρος της είτε σε βάρος του παιδιού (γιατί δεν διευκρινίζεται στη διάταξη) ??? Και στην περίπτωση που τελικά η μητέρα χάσει την επιμέλεια του παιδιού της, αυτή θα ανατεθεί σε αυτόν τον κακοποιητή πατέρα μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση???
    Αντί να καταργηθούν όμως νόμοι και πρακτικές που προωθούν τη βία κατά των γυναικών, την ενδοοικογενειακή βία και τις διακρίσεις λόγω φύλου, θα ψηφισθεί Νόμος που υποτιμά τις γυναίκες, καταργεί την ισότητα στην οικογένεια και υποθάλπει τη βία σε βάρος γυναικών και παιδιών από τους κακοποιητές συζύγους/γονείς.

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:07 | Μαρία Τσαλαμανιού

    Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 1532 Α.Κ. (όπως αντικαθίσταται) να προστεθεί και η εξής ( ζ΄) περίπτωση: «Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:α… β. … στ. … ζ. οι ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί του ενός γονέα σε βάρος του άλλου….».

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:43 | Μαργαρίτης Αδαμίδης

    Τιμωρείστε όσους γονείς λένε ψέματα για τον άλλο γονέα.
    Τραυματίζονται ανεπανόρθωτα αθώες παιδικές ψυχές.
    Προσθέστε ότι οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα συνιστούν κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:20 | Μαρία Πολίτου

    Θα πρέπει να προστεθούν ως παράγοντας κακής άσκησης της γονικής μέριμνας οι ψευδείς κατηγορίες/διαβολή προς τον άλλο γονέα.

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:44 | Νικος Στεργιου

    Πρεπει να μπει μια ακομη παραμετρος – φτανει με τα ψεμματα

    7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:51 | Μανώλης Λαμπάκης

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    ‘Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:

    1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας

    2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς

    3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας

    4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα

    5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων

    6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής

    7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 24 Μαρτίου 2021, 18:57 | Ελίνα

    1) Η με οποιοδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε μορφή άσκηση βίας είτε κατά του ιδίου του τέκνου είτε κατά του άλλου γονέα οπουδήποτε και οποτεδήποτε λαμβάνει χώρα και χωρίς μάλιστα να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη

    καθώς και

    2) οι ψευδείς καταγγελίες και ψευδείς μηνύσεις για δήθεν ενδοοικογενειακή βία ή για δήθεν γονεϊκή αποξένωση ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο

    πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στους λόγους κακής άσκησης της γονικής μέριμνας και να αντιμετωπίζονται αναλόγως.

  • 24 Μαρτίου 2021, 18:23 | Βαρσος Μαριος

    Ο κυριοτερος λογος κακης ασκησης γονικης μεριμνας προερχεται απο ψευδεις,αβασιμες κ μυθοπλαστικες κατηγοριες εις βαρος του αλλου γονεα…
    Γι αυτο πρεπει να υπαρξουν βαρυτατες συνεπειες διοτι δηλητιριαζονται τα παιδια απο τον γονεα που ασκει την αποκλειστικη επιμελεια,διαμορφωνονται ψευδεις κατηγοριες εναντιον του γονιου που βλεπει το παιδι του σαν επισκεπτης μονο 4 μερες τον μηνα κ μοιραια επερχεται η γονικη αποξενωση.

  • 24 Μαρτίου 2021, 16:32 | Φρειδερικη Μπλετσου

    Οι ψευδείς κατηγορίες εις βάρος του αλλου γονεα πρέπει να προστεθούν στις περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας.

  • 24 Μαρτίου 2021, 16:52 | Ζαχαριας Αγαπιδης

    Μεγάλη μάστιγα είναι οι ψευδείς κατηγορίες προς τον άλλο γονέα. Να προστεθεί στο παραπάνω άρθρο και 7η περίπτωση ως εξής:

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 24 Μαρτίου 2021, 15:51 | Άρτεμις Μασσαλή

    Να προστεθεί ως λόγος κακής άσκησης της γονικής μέριμνας οι ψευδείς κατηγορίες εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 24 Μαρτίου 2021, 13:11 | Σωκράτης

    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ?

    Στελεχωστε και αναβαθμίστε την Εισαγγελεια Ανηλικων! το χει αναγκη, το χουμε αναγκη!

  • 24 Μαρτίου 2021, 12:12 | Θ.Κ.

    Να συμπληρωθεί ως λόγος κακής άσκησης της γονικής μέριμνας οι αβάσιμες, ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις και έχουν ως αποτέλεσμα την γονική αποξένωση και την αποστέρηση του δικαιώματος του παιδιού να έχει επαφή και με τους δύο γονείς του.

  • 24 Μαρτίου 2021, 10:00 | Λευτέρης Χατζηγεωργίου

    Οι ψεύτικες κατηγορίες κατά του άλλου γονέα θα πρέπει να προστεθούν ως κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    Προτείνω τη συγκεκριμένη διατύπωση.

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 24 Μαρτίου 2021, 09:14 | ΣΑ

    θα πρέπει να προστεθεί και η ακόλουθη περίπτωση
    η οποία αποτελεί συχνό φαινόμενο

    οι αβάσιμες-ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 24 Μαρτίου 2021, 08:10 | Λάκης Γλαύκος

    Παρατήρηση στο Άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται και το άρθρο 1532 διαμορφώνεται ως εξής:
    Συνέπειες κακής άσκησης Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1.η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την ΤΥΧΟΝ υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας.
    2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς.
    3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,
    4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα.
    5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής Ή ΟΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ/ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ.
    Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου. Αν συντρέχουν στο πρόσωπο και των δύο γονέων οι περιπτώσεις του δευτέρου εδαφίου, το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμα και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο.
    Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός ενενήντα (90) ημερών, με δυνατότητα αιτιολογημένης παράτασης της προθεσμίας αυτής κατά ενενήντα (90) επιπλέον ημέρες

  • 23 Μαρτίου 2021, 23:06 | Κώστας Μπετζελος

    1.Να γίνει κανόνας η ισόχρονη άσκηση της γονικής μέριμνας από τους γονείς, με εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις οικίες αμφοτέρων

    2.Οι στενότεροι δεσμοί του τέκνου με ένα γονέα, εφόσον επιτεύχθηκαν με μεθόδους αποξένωσης και παραβίαση δικαστικών αποφάσεων, να μη δίδουν σ’ αυτόν την αποκλειστική επιμέλεια

    3.Να διασφαλισθεί το τεκμήριο 1/3 χρόνου επικοινωνίας γονέα – τέκνου, με αποκλεισμό των εξαιρέσεων «κακής και καταχρηστικής» άσκησης της (εφόσον δεν διασαφηνισθούν πλήρως ως έννοιες) και των «συνθηκών διαβίωσης και καθημερινότητας» του τέκνου

  • 23 Μαρτίου 2021, 22:17 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΝΩΣΗΣ

    Στο τί συνιστά κακή άσκηση γονικής μέριμνας να προστεθεί ως ζ) οι αβάσιμες ή συκοφαντικές κατηγορίες εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 23 Μαρτίου 2021, 21:08 | Οικονομοπουλος Χαρίλαος

    Η εμπλοκή εισαγγελέων στο άρθρο είναι τραγική.Με διάταξη τους θα ακυρώνουν τον φυσικό δικαστή!Οι εισαγγελείς ανά την χώρα δεν φρόντισαν τόσα χρόνια για παραβίαση δικαστικής απόφασης για Επικοινωνία αλλά πλέον θα μπορούν με μια ψευδής καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία να διατάσσουν?Η ενδοοικογενειακή βία διώκεται ποινικά και ο νόμος είναι αυστηρός,μακριά το 1532 από εισαγγελείς..βάλτε δικαστή 24ωρο και δικαστική αστυνομία για την εκτέλεση αποφάσεων…

  • 23 Μαρτίου 2021, 20:43 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Κ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ:
    ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 23 Μαρτίου 2021, 19:07 | ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΣ

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. ΟΙ ΑΒΑΣΙΜΕΣ / ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ

  • 23 Μαρτίου 2021, 19:58 | Απόστολος Καρτοφύλης

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα