Άρθρο 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1511
Άσκηση – ανάθεση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου
1. Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου.
2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.
3. Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.
4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής.».

  • 28 Μαρτίου 2021, 10:26 | Εύη Γιούσμη

    Άρθρο 5
    Ο νόμος έρχεται να θεραπεύσει την σημαντική απόκλιση μεταξύ του ισχύοντος νομικού πλαισίου και νομολογίας (ήτοι, του προβληματικού τρέχοντος καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας) με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα και εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων (πχ Συνήγορος του Παιδιού, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων κτλ.).
    Το Άρθρο 5 πρέπει να καθιστά σαφή αυτή την αρχή και τα μετέπειτα άρθρα του νόμου να εξειδικεύουν, περιοριστικά ή ενδεικτικά αλλά σαφώς, τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που δικαιολογούν απόκλιση από αυτή.
    Πρόταση συμπλήρωσης της παραγράφου 2 του Άρθρου 5:
    • «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του (…)»

  • 28 Μαρτίου 2021, 10:31 | Κωστας Απόστόλου

    Τα παιδιά δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με βάση το σπίτι που μένουν, αλλά με την αγάπη που τρέφουν και οι 2 γονείς τους. Ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα τους, εναλλασσόμενη διαμονή και στα 2 σπίτια τους.

  • 28 Μαρτίου 2021, 10:28 | Αλέξανδρος Δουρίδας

     ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

    Πρέπει να προστεθούν οι έννοιες του ισόχρονου και της εναλλασσόμενης κατοικίας ώστε να είναι ουσιαστική η συμμετοχή των δύο γονέων άλλως δεν έχει καμία έννοια

  • 28 Μαρτίου 2021, 09:08 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Δωστε φωνη στα παιδιά!Το συμφέρον του τεκνου είναι να πηγαίνει εκεί που πραγματικά θελει, οταν θελει και οταν δε θέλει να μην πηγαίνει. Δεν υπάρχει κανένα παιδι που να περναει καπου καλα και να μη θέλει να πάει. Τα παιδιά δεν είναι ανοητα. Τα παιδιά δεν είναι αντικείμενο συναλλαγής ουτε ποσοστα χρόνου. Τα παιδιά ανηκουν στον εαυτο τους και δεν γεννηθηκαν για να καλυπτουν
    τις αναγκες κανενος. Συμφέρον του τεκνου είναι τα Δικαστήρια να το λαμβάνουν υπόψη και οχι να το αντιμετωπιζουν με δισπιστια, επειδή τους το υποδεικνύει ο νομοθετης. Το συμφέρον του τεκνου κρινεται κατα περίπτωση αναλογα με τις ανάγκες του ίδιου και οχι των γονέων και ολου του περιβαλλοντος τους, οι οποιοι είναι το επίκεντρο του νομοσχεδίου. Καθηκον της Πολιτειας είναι να δώσει φωνή στα παιδιά και να τα προστατεψει απο κακοποιητικα περιβάλλον τα. Τα προσωπικα ιατρικα δεδομένα οποιου κακοποιει, λεκτικα η σωματικα πρέπει να καμπτεται. Κανενας ψυχοπαθης, κανενας κακοποιητης κοντα στα μικρά παιδια ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.

  • 28 Μαρτίου 2021, 09:06 | Renia Fardela

    ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων

  • 28 Μαρτίου 2021, 09:11 | Κ. Λ.

    Όπως είναι διατυπωμένη η παράγραφος 4, πολύ φοβάμαι ότι η γνώμη του παιδιού θα χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να αιτιολογούνται αποφάσεις αποκλειστικής επιμέλειας. Θα μου επιτρέψετε να το εξηγήσω μέσα από τη δική μου εμπειρία. Ο δικαστής, ο οποίος δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις παιδοψυχολογίας, χωρίς την παρουσία κάποιου ειδικού, εξέτασε το παιδί μας μέσα σε ένα γραφείο πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς κανείς να μπορεί να έχει εικόνα αν ο τρόπος που έγινε η συνέντευξη ήταν ο επιστημονικά ενδεδειγμένος. Στην απόφαση του το δικαστήριο έκρινε ότι το 4μιση ετών παιδί μας ήταν αρκετά ώριμο για την ηλικία του και γι’ αυτό η γνώμη του δεν μπορεί να αγνοηθεί ακόμα και αν ενδεχομένως είναι απότοκος μονομερούς επηρεασμού από τη μητέρα του.
    Οι δικαστές δεν θα αποκτήσουν επαρκείς γνώσεις παιδοψυχολογίας μέσα από σεμινάρια επιμόρφωσης και workshops-webinars. Ακόμα και αν παρακολουθήσουν λίαν επιμελώς τα μαθήματα της επιμόρφωσης, οι πεποιθήσεις τους πολύ δύσκολα θα αλλάξουν. Διότι όταν κάποιος εφαρμόζει την αποκλειστική επιμέλεια επί σειρά ετών είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει γνώμη και στάση και να αποδεχτεί κάτι διαφορετικό. Γι’ αυτό η γνώμη του παιδιού θα πρέπει να λαμβάνεται από κάποιον ειδικό σε άμεση συνεργασία με το δικαστή και τα συμπεράσματα αυτής της συνεργασίας να κοινοποιούνται και στους δύο γονείς.

  • 28 Μαρτίου 2021, 00:08 | Νίκη Δελάβια

    Έχουμε 2 γονείς. Τα παιδιά μας έχουν 2 γονείς. Έχουν δικαίωμα να ζουν και να διαμορφώνουν σχέσεις με κάθε τρόπο και μέσο με τους γονείς τους. Ένα κτίσμα δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης της αγάπης. Ούτε μπορεί να την περιορίζει. Με νόμο η ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα των παιδιών τους με εναλλασσόμενη διαμονή και διανυκτέρευση και στα σπίτια.
    Είναι σπίτια και των παιδιών!

  • 28 Μαρτίου 2021, 00:23 | Μάριος Ταμπακης

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:37 | Γουναρά Βιβή

    Ισότητα από την αρχή για τα παιδιά μας. Να μην μεγαλώσουν στην ανισότητα που μεγαλώσαμε εγώ με τα αδέρφια μου. Ο μπαμπάκας μου είναι διαμάντι και έχασα όλη την παιδί μου ηλικία μαζί του ΑΝΑΙΤΙΑ!!!
    Δεν είναι δυνατόν να μιλάνε κάποιοι για μπαλάκι, βαλίτσα κλπ.
    Την αγάπη του μπαμπάκα μου στην παιδική μου ηλικία δεν μου την πρόσφερε κανένα έπιπλο. ΗΜΑΡΤΟΝ!
    Ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα των παιδιών μας. Η εναλλασσόμενη κατοικία δεν είναι πρόβλημα.

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:13 | Θεοδωρίδης Σταύρος

    Παρατηρήσεις επί του σχεδίου :

    Άρθρο 3


    Τόπος κατοικίας τέκνου
Ως τόπος νομίμου κατοικίας του τέκνου πρέπει να ορίζεται η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του.

    Άρθρο 4


    Συναινετικό διαζύγιο
Η παράγραφος 2 και 3 του άρθρου 1441 πρέπει να προβλέψει την χρήση σχεδίων ανατροφής τέκνου.
Με αυτά θα ρυθμίζονται κατ’ ελάχιστον τα θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψηςς, σπουδών, εξωσχολικών δραστηριοτήτων, διακοπών και συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις και αρχές της ανατροφής του παιδιού.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με απόφασή του να εκδίδει ερωτηματολόγιο το οποίο οι γονείς καλούνται να απαντήσουν. Το έγγραφο με τις απαντήσεις σε αυτό να παραδώσουν ο ένας γονέας στον άλλο κατά τη πρώτη υποχρεωτική συνάντηση διαμεσολάβησης. Το σχέδιο του κάθε γονέα μπορεί να οδηγήσει στη συμφωνία ενώπιον συμβολαιογράφου ή στην αντιδικία, έχοντας όμως προσδιορίσει τα σημεία τη διαφωνίας των γονέων.
    Άρθρο 5


    Συμφέρον τέκνου
Άρθρο 1511

    Συμφέρον του τέκνου
.
    Ως συμφέρον του τέκνου ορίζεται η εξίσου ανατροφή του και από τους δύο γονείς του.
Το τελευταίο εδάφιο πρέπει να διορθωθεί προβλέποντας αντί για την ωριμότητα την ικανότητα του τέκνου να έχει σχηματίσει δική του άποψη για τη ζωή του καθώς και ότι η γνώμη του τέκνου πρέπει έχει ληφθεί κατάλληλα δηλαδή από ειδικούς που έχουν τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ιδίως για τα τέκνα που σήμερα ζουν μόνο με τον ένα γονέα.
    Άρθρο 6

    Ορισμός διαμεσολαβητών
Η εκούσια διαμεσολάβηση είναι χρήσιμη και χρειάζονται οικογενειακοί διαμεσολαβητές. Δε νοείται η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαμεσολάβηση είτε από το νόμο είτε από το δικαστή. Το δικαστήριο μπορεί σήμερα να κάνει χρήση του άρθρου 214 ΚΠολΔικ (δικαστική μεσολάβηση).
Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση επιφέρει καθυστέρηση με την μετ’απόδειξη συζήτηση και αυξημένο κόστος.
    Άρθρο 7

    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου

    Το άρθρο 1513 ΑΚ πρέπει πρωτίστως ν’ αναφέρει τους όρους «κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα του προσώπου του τέκνου».
Το συμφέρον του τέκνου από το νομοθέτη και αυτό επιβάλλει την από κοινού ανατροφή του τέκνου από τους δύο γονείς. Άρα ο κανόνας πρέπει να είναι το δικαστήριο να μη μπορεί ν’ αφαιρέσει την επιμέλεια ενός γονέα παρά μόνο (α) σε περίπτωση κακής άσκησης (β) σε περίπτωση αδυναμίας (γ) σε περίπτωση συμφωνίας των γονέων.
Πρέπει να οριστεί με σαφήνεια ως τόπος κατοικίας του τέκνου ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του και μέσα σ’ αυτή το τέκνο μπορεί να διαμένει εξίσου στις οικίες και των δύο γονέων του.
Όταν το δικαστήριο αιτιολογημένα αποφασίζει λιγότερο χρόνο περιλαμβανομένων των διανυκτερεύσεων με ένα γονέα, αυτός δεν μπορεί να είναι λιγότερος από το 1/3 κατά τη σχολική χρονιά και ίσος κατά τις σχολικές διακοπές.
    Δεν συντρέχει λόγος μεταρρύθμισης του άρθρου 1514 ΑΚ
    Άρθρο 9


    Τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους
Από το άρθρο 1515 ΑΚ του σχεδίου νόμου πρέπει ν’ αφαιρεθούν οι λέξεις «με αγωγή που άσκησε ο πατέρας» και ολόκληρη η δεύτερη παράγραφος. Κάθε παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου και με οποιοδήποτε τρόπο αναγνωρίζεται ν’απολαμβάνει της ανατροφής και από τους δύο γονείς του.
    Άρθρο 10
 Πράξεις από τον ένα γονέα
Στο υπάρχον άρθρο 1516 του ΑΚ πρέπει να προστεθεί μόνο το ότι καθένας από τους γονείς μπορεί ν’ ασκεί τις αξιώσεις διατροφής του τέκνου κατά του άλλου γονέα ή άλλου υπόχρεου.
    Άρθρο 11
 Προσωπική επικοινωνία
Σύμφωνα με τις παρούσες προτάσεις δε πρέπει να υπάρχει «γονέας με τον οποίο το τέκνο διαμένει». Κατά συνέπεια δε νοείται επικοινωνία γονέα με τέκνο παρά μόνο όταν ο γονέας αυτός δεν ασκεί την επιμέλεια. Το ισχύον άρθρο διατηρείται μόνο για αυτές τις περιπτώσεις.
    Άρθρο 12

    Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα
Στο τέλος της δευτέρας παραγράφου πρέπει να προστεθεί η φράση «ιδίως την επιστροφή στο τόπο της νομίμου κατοικίας του».

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:44 | Αντώνης Διαμαντόπουλος

    Αρθρο 1511

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:02 | Μανούχος Ευάγγελος

    Ειδικότερες παρατηρήσεις επί του σχεδίου :
Άρθρο 3
Τόπος κατοικίας τέκνου
Ως τόπος νομίμου κατοικίας του τέκνου πρέπει να ορίζεται η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του.
Άρθρο 4
Συναινετικό διαζύγιο
Η παράγραφος 2 και 3 του άρθρου 1441 πρέπει να προβλέψει την χρήση σχεδίων ανατροφής τέκνου.
Με αυτά θα ρυθμίζονται κατ’ ελάχιστον τα θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψηςς, σπουδών, εξωσχολικών δραστηριοτήτων, διακοπών και συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις και αρχές της ανατροφής του παιδιού.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με απόφασή του να εκδίδει ερωτηματολόγιο το οποίο οι γονείς καλούνται να απαντήσουν. Το έγγραφο με τις απαντήσεις σε αυτό να παραδώσουν ο ένας γονέας στον άλλο κατά τη πρώτη υποχρεωτική συνάντηση διαμεσολάβησης. Το σχέδιο του κάθε γονέα μπορεί να οδηγήσει στη συμφωνία ενώπιον συμβολαιογράφου ή στην αντιδικία, έχοντας όμως προσδιορίσει τα σημεία τη διαφωνίας των γονέων.
    Άρθρο 5
Συμφέρον τέκνου
Άρθρο 1511
Συμφέρον του τέκνου
Ως συμφέρον του τέκνου ορίζεται η εξίσου ανατροφή του και από τους δύο γονείς του.
Το τελευταίο εδάφιο πρέπει να διορθωθεί προβλέποντας αντί για την ωριμότητα την ικανότητα του τέκνου να έχει σχηματίσει δική του άποψη για τη ζωή του καθώς και ότι η γνώμη του τέκνου πρέπει έχει ληφθεί κατάλληλα δηλαδή από ειδικούς που έχουν τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ιδίως για τα τέκνα που σήμερα ζουν μόνο με τον ένα γονέα.
    Άρθρο 6
Ορισμός διαμεσολαβητών
Η εκούσια διαμεσολάβηση είναι χρήσιμη και χρειάζονται οικογενειακοί διαμεσολαβητές. Δε νοείται η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαμεσολάβηση είτε από το νόμο είτε από το δικαστή. Το δικαστήριο μπορεί σήμερα να κάνει χρήση του άρθρου 214 ΚΠολΔικ (δικαστική μεσολάβηση).
Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση επιφέρει καθυστέρηση με την μετ’απόδειξη συζήτηση και αυξημένο κόστος.
    Άρθρο 7
Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου
Το άρθρο 1513 ΑΚ πρέπει πρωτίστως ν’ αναφέρει τους όρους «κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα του προσώπου του τέκνου».
Το συμφέρον του τέκνου από το νομοθέτη και αυτό επιβάλλει την από κοινού ανατροφή του τέκνου από τους δύο γονείς. Άρα ο κανόνας πρέπει να είναι το δικαστήριο να μη μπορεί ν’ αφαιρέσει την επιμέλεια ενός γονέα παρά μόνο (α) σε περίπτωση κακής άσκησης (β) σε περίπτωση αδυναμίας (γ) σε περίπτωση συμφωνίας των γονέων.
Πρέπει να οριστεί με σαφήνεια ως τόπος κατοικίας του τέκνου ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του και μέσα σ’ αυτή το τέκνο μπορεί να διαμένει εξίσου στις οικίες και των δύο γονέων του.
Όταν το δικαστήριο αιτιολογημένα αποφασίζει λιγότερο χρόνο περιλαμβανομένων των διανυκτερεύσεων με ένα γονέα, αυτός δεν μπορεί να είναι λιγότερος από το 1/3 κατά τη σχολική χρονιά και ίσος κατά τις σχολικές διακοπές.
    Δεν συντρέχει λόγος μεταρρύθμισης του άρθρου 1514 ΑΚ
    Άρθρο 9
Τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους
Από το άρθρο 1515 ΑΚ του σχεδίου νόμου πρέπει ν’ αφαιρεθούν οι λέξεις «με αγωγή που άσκησε ο πατέρας» και ολόκληρη η δεύτερη παράγραφος. Κάθε παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου και με οποιοδήποτε τρόπο αναγνωρίζεται ν’απολαμβάνει της ανατροφής και από τους δύο γονείς του.
    Άρθρο 10
Πράξεις από τον ένα γονέα
Στο υπάρχον άρθρο 1516 του ΑΚ πρέπει να προστεθεί μόνο το ότι καθένας από τους γονείς μπορεί ν’ ασκεί τις αξιώσεις διατροφής του τέκνου κατά του άλλου γονέα ή άλλου υπόχρεου.
    Άρθρο 11
Προσωπική επικοινωνία
Σύμφωνα με τις παρούσες προτάσεις δε πρέπει να υπάρχει «γονέας με τον οποίο το τέκνο διαμένει». Κατά συνέπεια δε νοείται επικοινωνία γονέα με τέκνο παρά μόνο όταν ο γονέας αυτός δεν ασκεί την επιμέλεια. Το ισχύον άρθρο διατηρείται μόνο για αυτές τις περιπτώσεις.
    Άρθρο 12
Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα
Στο τέλος της δευτέρας παραγράφου πρέπει να προστεθεί η φράση «ιδίως την επιστροφή στο τόπο της νομίμου κατοικίας του».

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:42 | Σερέτης Χρήστος

    Ο κίνδυνος της νομοθέτησης της νομολογίας κρύβεται στην ανάδειξη ενός πρωτεύοντα γονέα με τον οποίο το τέκνο θα διαμένει και ενός δευτερεύοντα, του γονέα του «πηγαινέλα». Διατηρούνται εξαιρέσεις για τα παιδιά εκτός γάμου. Δεν προβέπται μηχανισμός λειτουργίας της κοινή επιμέλειας πράγμα που θα οδηγήσει στη βέβαιη αποτυχία του νέου συστήματος και τη δικαιοόγηση της πρακτικής της αποκλειστικής επιμέλειας. Ο γονέας με τον οποίο το τέκνο διαμένει καθορίζει τον τόπο κατοικίας του και επιπλέον ο τόπος αυτός δεν θα μεταβάλεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Δεν ορίζεται ότι οι διανυκτερεύσεις είναι μέσα στο 1/3 του χρόνου και ότι κατά τις σχολικές διακοπές ο χρόνος θα είναι Η μεταβατική διάταξη εξαιρεί όλες τις αποφάσεις αποκλειστικής επιμελειας που έχουν εκδοθεί. Δηλαδή προστατεύεται η αποκλειστική επιμέλεια και η διατροφή. Αν και δεν προβλέπονται τα σχέδια ανατροφής τέκνου – parenting plans, εισάγεται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση με άγνωστους διαμεσολαβητές, άγνωστο κόστος και επιπλέον καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης.Ειδικότερες παρατηρήσεις επί του σχεδίου :
    Άρθρο 3
    Τόπος κατοικίας τέκνου
    Ως τόπος νομίμου κατοικίας του τέκνου πρέπει να ορίζεται η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του.
    Άρθρο 4
    Συναινετικό διαζύγιο
    Η παράγραφος 2 και 3 του άρθρου 1441 πρέπει να προβλέψει την χρήση σχεδίων ανατροφής τέκνου.
    Με αυτά θα ρυθμίζονται κατ’ ελάχιστον τα θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψηςς, σπουδών, εξωσχολικών δραστηριοτήτων, διακοπών και συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις και αρχές της ανατροφής του παιδιού.
    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με απόφασή του να εκδίδει ερωτηματολόγιο το οποίο οι γονείς καλούνται να απαντήσουν. Το έγγραφο με τις απαντήσεις σε αυτό να παραδώσουν ο ένας γονέας στον άλλο κατά τη πρώτη υποχρεωτική συνάντηση διαμεσολάβησης. Το σχέδιο του κάθε γονέα μπορεί να οδηγήσει στη συμφωνία ενώπιον συμβολαιογράφου ή στην αντιδικία, έχοντας όμως προσδιορίσει τα σημεία τη διαφωνίας των γονέων.Άρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου
    Άρθρο 1511
    Συμφέρον του τέκνου
    Ως συμφέρον του τέκνου ορίζεται η εξίσου ανατροφή του και από τους δύο γονείς του.
    Το τελευταίο εδάφιο πρέπει να διορθωθεί προβλέποντας αντί για την ωριμότητα την ικανότητα του τέκνου να έχει σχηματίσει δική του άποψη για τη ζωή του καθώς και ότι η γνώμη του τέκνου πρέπει έχει ληφθεί κατάλληλα δηλαδή από ειδικούς που έχουν τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ιδίως για τα τέκνα που σήμερα ζουν μόνο με τον ένα γονέα.Άρθρο 6
    Ορισμός διαμεσολαβητών
    Η εκούσια διαμεσολάβηση είναι χρήσιμη και χρειάζονται οικογενειακοί διαμεσολαβητές. Δε νοείται η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαμεσολάβηση είτε από το νόμο είτε από το δικαστή. Το δικαστήριο μπορεί σήμερα να κάνει χρήση του άρθρου 214 ΚΠολΔικ (δικαστική μεσολάβηση).
    Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση επιφέρει καθυστέρηση με την μετ’απόδειξη συζήτηση και αυξημένο κόστος.Άρθρο 7
    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου
    Το άρθρο 1513 ΑΚ πρέπει πρωτίστως ν’ αναφέρει τους όρους «κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα του προσώπου του τέκνου».
    Το συμφέρον του τέκνου από το νομοθέτη και αυτό επιβάλλει την από κοινού ανατροφή του τέκνου από τους δύο γονείς. Άρα ο κανόνας πρέπει να είναι το δικαστήριο να μη μπορεί ν’ αφαιρέσει την επιμέλεια ενός γονέα παρά μόνο (α) σε περίπτωση κακής άσκησης (β) σε περίπτωση αδυναμίας (γ) σε περίπτωση συμφωνίας των γονέων.
    Πρέπει να οριστεί με σαφήνεια ως τόπος κατοικίας του τέκνου ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του και μέσα σ’ αυτή το τέκνο μπορεί να διαμένει εξίσου στις οικίες και των δύο γονέων του.
    Όταν το δικαστήριο αιτιολογημένα αποφασίζει λιγότερο χρόνο περιλαμβανομένων των διανυκτερεύσεων με ένα γονέα, αυτός δεν μπορεί να είναι λιγότερος από το 1/3 κατά τη σχολική χρονιά και ίσος κατά τις σχολικές διακοπές.Δεν συντρέχει λόγος μεταρρύθμισης του άρθρου 1514 ΑΚΆρθρο 9
    Τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους
    Από το άρθρο 1515 ΑΚ του σχεδίου νόμου πρέπει ν’ αφαιρεθούν οι λέξεις «με αγωγή που άσκησε ο πατέρας» και ολόκληρη η δεύτερη παράγραφος. Κάθε παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου και με οποιοδήποτε τρόπο αναγνωρίζεται ν’απολαμβάνει της ανατροφής και από τους δύο γονείς του.Άρθρο 10
    Πράξεις από τον ένα γονέα
    Στο υπάρχον άρθρο 1516 του ΑΚ πρέπει να προστεθεί μόνο το ότι καθένας από τους γονείς μπορεί ν’ ασκεί τις αξιώσεις διατροφής του τέκνου κατά του άλλου γονέα ή άλλου υπόχρεου. Άρθρο 11
    Προσωπική επικοινωνία
    Σύμφωνα με τις παρούσες προτάσεις δε πρέπει να υπάρχει «γονέας με τον οποίο το τέκνο διαμένει». Κατά συνέπεια δε νοείται επικοινωνία γονέα με τέκνο παρά μόνο όταν ο γονέας αυτός δεν ασκεί την επιμέλεια. Το ισχύον άρθρο διατηρείται μόνο για αυτές τις περιπτώσεις.Άρθρο 12
    Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα
    Στο τέλος της δευτέρας παραγράφου πρέπει να προστεθεί η φράση «ιδίως την επιστροφή στο τόπο της νομίμου κατοικίας του».

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:14 | ΚΟΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Στην παρ.4 του παρόντος άρθρου(5) θα πρέπει να ζητείται να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του τέκνου ασχέτος της ωριμότητας του.Για την κρίση του δικαστηρίου θα πρέπει να καθιερωθεί ως απαραίτητη η εξέταση του τέκνου απο ειδικό ψυχικής υγείας ως πραγματογνώμονα, καθώς η εξάρτηση απο τον γονέα που ενδεχόμενα αποξενώνει το τέκνο δύναται να οδηγήσει το ρτέκνο να αποφανθεί υπέρ του γονέα αποξενωτή χωρίς απαραίτητα να μπορεί να αντιληφθεί το δικαστήριο την ενδεχόμενη καθοδήγηση και υποβολή.

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:04 | Παπαϊωάννου Μαρία

    Όλοι οι φορείς και όλες οι επιστημομικές έρευνες είναι υπέρ της ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ.
    Βοηθήστε τα παιδιά μας ξέρετε πολύ καλά τι λέει το ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ η ΕΛΨΕ το ΣΕΨ οι κοινωνιολόγοι…

    Αρθρο 1511

    Να γίνει ξεκάθαρη αναφορά οτι το συμφέρον του τέκνου, εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:01 | Καριωτάκης Δημήτριος

    Αρθρο 1511

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

    Ποσό ακόμα υπομονή ποσό ακόμα να πενθο να στερούμαι το εν ζωή παιδι μου..

    Παρακαλώ παρακαλώ βοηθήστε η επιστήμη είναι με το μερος των παιδιών…

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:12 | Κωνσταντίνος Γουριώτης

    ΆΡΘΡΟ 5

    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Η Παράγραφος 2 να τεθεί ως εξής:

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:01 | Ορφανίδης Ηλίας

    Άρθρο 5

    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

    Αν και στο σύνολο του κειμένου γίνεται ξεκάθαρο πολλάκις πως κάθε απόφαση του δικαστηρίου οφείλει να «αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου», εντέλει, μετά την τροποποίηση του παλαιού άρθρου και πάλι ΔΕΝ αναφέρεται ρητά στην νέα πλέον διάταξη πως θα πρέπει να διατάσσεται εκ δικαστικής αποφάσεως η ισόχρονη συμμετοχή των δύο γονέων στην μέριμνα-φροντίδα-ανατροφή του τέκνου αλλά κι η εναλασσόμενη κατοικία, τα οποία αποτελούν με λίγα λόγια τον απόλυτο πυρήνα της ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ, νομικά και πρακτικά. Η δε αποφυγή αναφοράς της ίδιας της λέξης «συνεπιμέλεια» αποκρύπτει επιμελώς – ή και όχι τόσο επιμελώς- τον δισταγμό απέναντι της.
    Αντιθέτως, το κείμενο της τροποποιηθείσας διάταξης αφήνει ένα μεγάλο περιθώριο ελεύθερης μετάφρασης και κατά συνέπεια δράσης, αφού με την γενικόλογη φράση «την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του» δεν ρυθμίζει πρακτικά την κατάσταση, αλλά επιτρέπει ουσιαστικά στο κάθε διαζευγμένο ζευγάρι γονέων να μεταφράσει από μόνο του τί σημαίνει η «ουσιαστική συμμετοχή» και με ποιες πράξεις ή παραλείψεις επιτυγχάνεται. Έτσι, πάντα θα μένει ένας εκ των δύο απροστάτευτος από τον Νόμο, και πάνω απ’ όλα, σε ουσιαστική και καθημερινή απομάκρυνση από το τέκνο του.
    Εφόσον λοιπόν στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου, το οποίο επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή και των δύο γονέων στη ζωή του και την ανάπτυξη στενού δεσμού του τέκνου και με τους δύο γονείς, στη διάταξη οφείλουν να συμπεριλάβουν πληρέστερη διατύπωση αναφορικά με την ΙΣΟΧΡΟΝΗ συμμετοχή του κάθε γονέα στη ζωή του τέκνου, αλλά και την εναλασσόμενη κατοικία, η οποία θα επιτρέπει στο τέκνο να διατηρεί και να εντείνει τους συναισθηματικούς δεσμούς και με τους δύο γονείς του. Διότι, ας μην λησμονούμε, πως σκληρό δεν θα είναι για ένα παιδί να εναλλάσσεται η κατοικία του. Σκληρό θα είναι να αποκλείεται από τον έναν από τους δύο γονείς του επειδή εκείνοι, σαν ενήλικες αποφάσισαν να τερματίσουν την γαμική τους σχέση.

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:51 | Καραγιάννης Ηλίας

    Τα παιδιά δεν είναι βαλίτσα κανενός…

    Βοηθήστε τα παιδιά μας.

    Αρθρο 1511

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

  • 27 Μαρτίου 2021, 23:30 | Γεώργιος Γκιβισης

    Το παιδί μου έχει ανάγκη να με γνωρίζει.
    Το σπίτι μου είναι και σπίτι του.
    Οι τοίχοι στην μητέρα του δεν θα διαμορφώσουν την τύχη του.
    Τροποποιήστε σας παρακαλώ το Άρθρο 1511 (ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων)

  • 27 Μαρτίου 2021, 22:14 | χρυσα

    Ειμαι μανα 2 παιδιων,μου φαινεται αδιανοητο τα παιδια μου να ειχαν μεγαλώσει χωρις πατέρα. Η αποκλειστικη επιμελεια κ η εξουσια που δινει γεννα ήθος, καθως κ οι νομοι γενικότερα. αυτος ο νομος, που πρέπει να αλλαξει, γεννα την πεποιθηση, τα παιδια ειναι δικα μου κ οτι θελω κανω.
    Είναι τοσο εντονο το φαινομενο πια, που φαινεται παντού, ολοι κοντα μας κ διπλα μας βλέπουμε..
    Όλοι οι φορείς και όλες οι επιστημομικές έρευνες είναι υπερ της συνεπιμέλειας.

    ΆΡΘΡΟ 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η Παράγραφος 2 να τεθεί ως εξής:
    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

  • 27 Μαρτίου 2021, 22:17 | Δημητρης Ζ.

    Το παιδί χωρίς κ τους 2 γονεις, ειναι παιδί λειψό.
    Εχει 2 ριζες κ απο καθε μια παιρνει το πρωτυπο.την κουλτούρα,το ηθος την αντιληψη κτλ.ετσι ειναι εφοδιασμένο για το ταξιδι της ζωης.
    Αυτο ισχυει κ με την σχεση με τους παππουδες,γιαγιαδες ξαδερφια κτλ.

    ΆΡΘΡΟ 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η Παράγραφος 2 να τεθεί ως εξής:
    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

  • 27 Μαρτίου 2021, 22:45 | Μαίρη Γεωργοσοπούλου

    Ασκώ με τον πρώην σύζυγο μου άτυπα την συνεπιμέλεια 7 χρόνια και έχουμε 2 δίδυμα σχεδόν στην εφηβεία.
    Προτείνω ΑΠΟΛΥΤΑ την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα των παιδιών τους.
    Πόσα παιδιά δεν έχουν σπίτι να μείνουν!!!
    Η εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες 2 κατοικίες των γονιών τους δίνει ευκαιρίες στα παιδιά να εκτιμήσουν πολλά πράγματα στην ζωή τους.
    Και κυρίως δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίζουν από κοινού και εξίσου την αγάπη των γονιών τους.
    ΔΕΝ δημιουργεί προβλήματα.
    Προβλήματα δημιουργούν οι αποκλειστικότητες.

  • 27 Μαρτίου 2021, 21:28 | Στέλλα Γαβριηλογλου

    Τα παιδιά που προέκυψαν με συναίνεση 2 γονέων έχουν ανάγκη και τους 2!
    Η αγάπη δεν περιορίζεται σε ένα σπίτι μόνο!!
    Άρθρο 1511 «»Ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων»»

  • 27 Μαρτίου 2021, 21:33 | αρχαριος

    Ο χωρισμός είναι ένα πολύπλευρο ενδεχόμενο .Αυτό που ενδιαφέρει είναι το συμφέρον τόσο των γονέων όσο και των παιδιών.
    Οι κίνδυνοι που πρέπει να αποφευχθούν αρχίζουν από την βαρύτητα των λόγων του χωρισμού.

    Ένας λόγος είναι η σωματική ακεραιότητα
    επίσης η γενετήσια πράξη στα παιδιά
    Η έντονη αντιπαράθεση έναντι της επιμέλειας των παιδιων.Τα παιδιά ζητούν πρώτα την μάνα τους.
    Η εσφαλμένη προσαρμογη του παιδιού σε δύο κατοικίες που του στερουν μια σταθεροτητα.
    Τέλος τα παιδιά είναι προτιμότερο να μείνουν τουλάχιστον στον ένα γονέα να αποφευχθεί εφόσον δεν γίνεται συναινετικά η εναλλισσομενη κατοικία που γίνεται η αιτία να διαταραχθεί ο ψυχικός κόσμος των παιδιών για να καταλήξουν σε κάποιο ιδρυμα.

  • 27 Μαρτίου 2021, 21:45 | Παναγιώτης Μελαχρης

    Είναι δικαίωμα των παιδιών η ισόχρονη κοινή ανατροφη. Η ΕΛΨΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης με το ψήφισμα 2079/2015 προτείνουν την εναλλασσόμενη κατοικία. Το άρθρο 1511 πρέπει να διατυπωθεί ως εξής:

    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων …

  • 27 Μαρτίου 2021, 20:48 | Κώστας

    Θα πρέπει να υπάρχει αναφορά στην παράγραφο 2 στην ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων.

  • 27 Μαρτίου 2021, 20:40 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

    Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προς τον ορθό σκοπό αλλά χρίζει βελτίωσης ώστε να μην παρερμηνευτεί ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του.
    Συγκεκριμένα ,ταπεινά προτείνω τις εξής τροποποιήσεις στην διατύπωση ώστε να φωτιστεί ορθότερα η ουσία του όλου εγχειρήματος.

    1. Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου που δεν είναι άλλο από την ισόχρονη παρουσία και των δυο με εναλλασσόμενη κατοικία

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του με ισόχρονη παρουσία και εναλλασσόμενη κατοικία, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεων του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    3. Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.

    4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής.».

    Για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της γνώμης του τέκνου θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σώμα από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους κτλ ώστε έπειτα από μια σειριά συναντήσεων να αποφασίσει αν όντως είναι η γνώμη του παιδιού αυτή η προϊόν υποβολής καθώς σε fast food συναντήσεις του ενός τετάρτου τι πραγματικά θα καταλάβει ένας δικαστής και πως ο κακόμοιρος θα κληθεί να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση.

    Με εκτίμηση στο έργο σας.
    Δημήτρης Καραγιώργος.

  • 27 Μαρτίου 2021, 20:14 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΙΝΤΙΝΤΟΓΛΟΥ

    Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι οι εξής:

    Άρθρο 1511 παράγραφος 2:
    <> όπως ορίζεται και από το ΥΠ.ΑΡ2079/2015 ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

    Τα παιδιά πρέπει να περνούν ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς για την ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Μόνο διαμένοντας και στις δύο κατοικίες των γονέων θα μπορέσουν να αναπτύξουν πραγματικούς δεσμούς μαζί τους. Άλλωστε τα παιδιά δένονται με τους γονείς τους και όχι με τα σπίτια.

  • 27 Μαρτίου 2021, 19:47 | Ελίνα

    Επειδή δεν είναι σωστό να παρουσιάζεται μόνο η μία όψη του νομίσματος, εγώ θα μεταφέρω τα λόγια ενός άλλου παιδιού: «Μαμά, δε θέλω να πηγαίνω στον μπαμπά, γιατί λέει ότι εσύ, ο παππούς και η γιαγιά είστε κακοί.» Και παρόλο που η μάνα και οι παππούδες το ενθαρρύνουν να πηγαίνει στον πατέρα του μιλώντας για εκείνον με τα καλύτερα λόγια, πώς θα μπορέσει αυτό το παιδί να πειστεί να πάει όταν ακούει τον πατέρα του να βρίζει συνεχώς την πρώην σύντροφό του και τους δικούς της;

  • 27 Μαρτίου 2021, 19:28 | Αναστάσιος κασαμπαλιδης

    Αρθρο 1511

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

    Ενδεικτική βιβλιογραφία


    https://elpse.com/wp-content/uploads/2020/07/ELPSE-KEIMENO-GIA-TH-SYNEPIMELEIA.pdf

  • 27 Μαρτίου 2021, 18:25 | Νικος Βιτουλαδιτης

    Τα παιδιά έχουν 2 γονείς.
    Ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή και στα 2 σπίτια του παιδιού.
    Δεν δενόμαστε με τα ντουβάρια. Τις στιγμές με τους γονείς μας αναπολούμε όταν τους χάνουμε, όχι τα κάδρα και τα έπιπλα.

  • 27 Μαρτίου 2021, 18:23 | Σοφία Μ. Βερβέρη

    Η ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων συνιστά την καλύτερη λύση στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιού άσχετα με την νομική τους κατάσταση. Η εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες των γονέων ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ.

  • 27 Μαρτίου 2021, 18:24 | Ψυλλας Αναστασιος

    Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με ισοχρονη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

  • 27 Μαρτίου 2021, 18:33 | Δημήτρης Μ.

    Το Συμφέρον του τέκνου έχει οριστει με τον Ν.2101/1992 «Κυρωση διεθνους συμβασης για τα δικαιωματα του παιδιου» και θα πρεπει να αναπροσαρμοστει ο ορισμος του συμφεροντος του τέκνου συμφωνα με τον νομο αυτό. ΝΑ υπάρχει δηλαδή φυσικη και εξίσου παρουσια στην ανατροφη του τέκνου και των δυο γονέων εκτός αν ο ένας γονέας δεν επιθυμει

  • 27 Μαρτίου 2021, 17:54 | Γιάννης

    Τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς, δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο σωστό και δίκαιο, γι’ αυτό κι ο νομοθέτης θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του.
    Κοινή και αδιάσπαστη γονική μέριμνα κατά νομικό τεκμήριο χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον δικαστή να την αφαιρεί από τον έναν γονέα αν αυτοί δεν συμφωνούν και έχουν αντιδικία.

    ΆΡΘΡΟ 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η Παράγραφος 2 να τεθεί ως εξής:
    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

  • 27 Μαρτίου 2021, 17:09 | Γεώργιος Κ.

    Τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς, δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο σωστό και δίκαιο, για αυτό και ο νομοθέτης θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του.
    Κοινή και αδιάσπαστη γονική μέριμνα κατά νομικό τεκμήριο χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον δικαστή να την αφαιρεί από τον έναν γονέα αν αυτοί δεν συμφωνούν και έχουν αντιδικία.

    ΆΡΘΡΟ 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η Παράγραφος 2 να τεθεί ως εξής:
    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

  • 27 Μαρτίου 2021, 17:03 | Νίκος Βασιλάκης

    Με το Ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης καλούνται τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι οι γονείς έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στα παιδιά τους σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη διοικητική πρακτική και να εισάγουν στη νομοθεσία τους την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας του τέκνου μετά τη διάσταση/χωρισμό των γονέων. Εξάλλου, στο άρθρο 18 (παρ.1) της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, που κυρώθηκε με το νόμο 2101/1992 (ΦΕΚ
    Α΄192/2-12-1992), ορίζεται ότι τα συμβαλλόμενα κράτη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση της αναγνώρισης της αρχής, σύμφωνα με την οποία και οι δύο γονείς είναι από κοινού υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού και την ανάπτυξή του. Επομένως, στην παρ.2 του άρθρου 1511 Α.Κ. πρέπει να οριστεί ότι το συμφέρον του τέκνου εξυπηρετείται πρωτίστως από την ΙΣΟΧΡΟΝΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες και των δύο γονέων, όπως εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, π.χ. Δανία, Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστραλία,Νότιο Αφρική, Βραζιλία, Μεξικό, 25 πολιτείες των Η.Π.Α., γερμανόφωνες χώρες, Καταλονία κ.α.

  • 27 Μαρτίου 2021, 16:16 | Ελένη Τασούκα

    Βοηθήστε τα παιδιά μας μητέρα δυο κοριτσιών αδιανόητο να μην μεγαλώνουν και με τους δυο γονεις..

    Το αληθινό συμφέρον είναι ξεκάθαρο όπως είναι μέσα στο γάμο εξίσου και στους δυο γονεις..

    Ξάδερφος μου υπόδειγμα πατέρα το παρατσούκλι του μπαμπάκας έφτασε να είναι επισκέπτης στην ζωή των παιδιών και τα παιδιά βασανίζονται..
    Βοηθήστε σας παρακαλώ μίλησαν ΣΕΨ -ΕΛΨΕ – κοινωνιολόγοι ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του παιδιού..

    Αρθρο 1511

    Να γίνει ξεκάθαρη αναφορά οτι το συμφέρον του τέκνου, εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

  • 27 Μαρτίου 2021, 16:21 | Βασίλειος Λάμπρου

    Αρθρο 1511

    Να γίνει ξεκάθαρη αναφορά οτι το συμφέρον του τέκνου, εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων…….

    Πατερας ταλαιπωρημένος…
    Μεγάλος αγώνας για μα είμαι στην ζωή των παιδιών μου…

    Βάλτε στο κέντρο τα παιδιά μας.

  • 27 Μαρτίου 2021, 16:38 | Αναστασία Τζατζαρά

    Η πρόταση για το συμφέρον του τέκνου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να συμπληρωθεί με την ισόχρονη παρουσία και των δύο γονέων και την εναλλασσόμενη κατοικία.

  • 27 Μαρτίου 2021, 16:43 | θεόδωρος Δάλλας

    Προτείνω να αλλάξει ως εξής:
    Άσκηση και διατήρηση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου, και ανάθεση αυτής στον ένα εκ των δύο γονέων μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από φυσική και ισόχρονη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή σε αμφότερες οικίες των γονέων του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την διατήρηση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου και του παιδιού, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής, και να τηρείται αρχείο σχετικών πρακτικών μαγνητοφώνησης διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της διαδικασίας και τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων.

    Με βάση το Ψήφισμα Συμβουλίου της Ευρώπης2079/2015
    http://www.europeanrights.eu/public/atti/2079-riso-inglPDF.pdf

  • 27 Μαρτίου 2021, 16:56 | Τάνια Χατζή

    Ας υιοθετήσει το νομοσχέδιο αυτό που έχει προταθεί από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, από τον Συνήγορο του Πολίτη και από το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι το συμφέρον του τέκνου εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη παρουσία και των δύο γονέων στην ζωή του παιδιού με εναλλασσόμενη κατοικία όπου αυτό είναι εφικτό λόγω γεωγραφικών περιορισμών.

  • 27 Μαρτίου 2021, 16:40 | Άννα Σβάρνα

    Θα πρέπει να προστεθεί το ισόχρονη εκτός από το ουσιαστική όπως ήταν και στο προσχέδιο.

  • 27 Μαρτίου 2021, 16:23 | Φλώρου Αικαιτερίνη

    Προτείνω μια διατύπωση:

    «Το συμφέρον του τέκνου εξαρτάται πρωτίστως από την ουσιαστική, ισότιμη και ισόχρονη παρουσία και των δύο γονέων στην ανατροφή και τη φροντίδα του με εναλλασσόμενη κατοικία στις οικίες των δύο γονέων».

  • 27 Μαρτίου 2021, 16:57 | Κώστας Πολίτης

    Προτείνω να προστεθεί ότι το συμφέρον του τέκνου εξυπηρετείται πρωτίστως όχι μόνο από την ουσιαστική αλλά και από την ισόχρονη παρουσία και των δύο γονέων με εναλλασσόμενη διαμονή στις οικίες αυτών.

  • 27 Μαρτίου 2021, 16:06 | ανδριάννα

    κύριε υπουργέ να συνεκτιμάτε η γνώμη του παιδιού όπως προβλέπεται και απο την σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού.Αλλά για να μην είναι προιόν καθοδήγησης θα πρέπει να συνεκτιμάται αμέσως μετά τον χωρισμό ή την διάσταση,και όχι στην τακτική δίκη μετά από δύο χρόνια . Γιατί αυτά τα δύο χρόνια συνήθως μένει με τον έναν γονέα και αυτός ο γονέας που διαμένει το έχει ήδη καθοδηγήσει και το έχει αποξενώσει από τον έτερο γονέα.
    επίσης πως θα προστατευτεί το παιδί από την ανάκριση και τις απειλές που θα δεχτεί μετά την εξέταση απο τον δικαστή και μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου ( συνήθως πάνω από 6 μήνες) αν έχει εκφράσει άποψη που δεν αρέσει στον γονέα που διαμένει μέχρι τότε?? και μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση?
    πρέπει να λάβετε υπόψιν και την κακοποίηση στα παιδιά πράγμα που δεν γράφετε κάπου!!!

  • 27 Μαρτίου 2021, 15:05 | Ελευθέριος Μιχαλόπουλος

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων . Απο την στιγμη που υπαρχουν καλες και υγιής οι συνθηκες για την ψυχικη υγεια του παιδιου θα πρεπει να υπαρχει η δυνατοτητα τις ενναλοσομενης κατοικιες κ του 50/50 του χρονου. Να βλεπει εξίσου ιδιο χρονο κ τους δυο γονεις το παιδι ΚΑΙ παραλληλα τους συγγενεις του παππουδες – γιαγιαδες – αδελφια του που ισως καποιος γονεας εχει κανει την καινουρια του δικια του οικογενεια .. δεν ειναι σωστο να αποκοπτεται . Οπως επισης για παραδειγμα γιατι να βλεπει το τεκνο την μητρια του ή τον πατριο του περισσοτερο χρονικα απο οτι μπορει να δει τον ενα απο τους δυο γονεις του που δεν του παρεχεται ο ισος χρονος ; πρεπει να υπαρχει ισοτήτα των δυο γονέων κ στα δικαιώματα κ στον χρόνο διαμονης λοιπον .

  • 27 Μαρτίου 2021, 15:46 | Βαγγέλης Τζανής

    Όλοι οι φορείς και όλες οι επιστημομικές έρευνες είναι θπέρ της ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ..

    Βοηθήστε τα παιδιά μας ξέρετε πολύ καλά τι λέει το ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ η ελψε το ΣΕΨ οι κοινωνιολόγοι…

    Αρθρο 1511

    Να γίνει ξεκάθαρη αναφορά οτι το συμφέρον του τέκνου, εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

  • 27 Μαρτίου 2021, 15:14 | Christos

    Θα μεταφέρω τα λόγια του 7χρονου παιδιού μου. “Μπαμπά γιατί δεν μπορώ να έρθω να μείνω σπίτι σου όσες μέρες θέλω;”. Παρόμοιες ερωτήσεις δέχονται χιλιάδες μπαμπάδες από τα παιδιά τους στην Ελλάδα του 2021. Απόρροια μιας ξεπερασμένης και διαστρεβλωμένης αντίληψης για το ρόλο των δύο γονέων, η σύγχρονη πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ τα επιχειρήματα που θέλουν να διαιωνίσουν το υπάρχον προβληματικό νομικό καθεστώς. Πως να εξηγήσεις σε ένα παιδί ότι δυστυχώς εδώ και δεκαετίες αναπαράγεται στερεοτυπικά το μοντέλο της ανδρικής ανικανότητας στον ισότιμο γονικό ρόλο; Το γράφω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ενώ σωστά υπερασπίζομαι με σθένος τα γυναικεία δικαιώματα και την ισότιμη θέση τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής, ταυτόχρονα το ίδιο το φεμινιστικό κίνημα – ή τουλάχιστον ένα μέρος του – δυσφημεί και πολεμά την ισότιμη παρουσία των δύο φύλων στη ζωή των παιδιών. Πως να εξηγήσω στο παιδί μου ότι οι δικαστές εδώ και 40 χρόνια δίνουν σε ποσοστό 95% την αποκλειστική επιμέλεια στη μητέρα, αποκλείοντας ουσιαστικά και αποθαρρύνοντας τον πατέρα να θεωρεί τον εαυτό του ισότιμο μέλος στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του απέναντι του; Δυστυχώς το νέο νομοσχέδιο υπέκυψε στις πιέσεις ενός παρωχημένου νομικού και “φεμινιστικού” κατεστημένου και δεν άκουσε τις φωνές επιστημονικών φορέων όπως η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία και ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων μεταξύ άλλων. Καταδικάζει μ’ αυτόν τον τρόπο και το παιδί μου να αναζητά λογικές απαντήσεις στις ερωτήσεις των δικών του παιδιών. Βάλτε ΤΩΡΑ τέλος σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο. Ψηφίστε και εφαρμόστε επιτέλους έναν νόμο που -εκτός των εξώφθαλμων περιπτώσεων και εξαιρέσεων – θα διασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των γονέων στη ζωή του παιδιού, την εναλλασσόμενη κατοικία και τη συνεπιμέλεια.
    Είναι το ελάχιστο δείγμα της αγάπης αλλά και της ευθύνης απέναντι στα παιδιά.