Άρθρο 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1511
Άσκηση – ανάθεση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου
1. Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου.
2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.
3. Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.
4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής.».

  • 28 Μαρτίου 2021, 23:05 | Αθανάσιος Σκληβανιτης

    Είναι δικαίωμα των παιδιών να ανατρεφονται ισοχρονα και από τους δύο γονείς.

    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

  • 28 Μαρτίου 2021, 23:46 | Ελένη Τασούκα

    Βοηθήστε τα παιδιά μας μητέρα δυο κοριτσιών αδιανόητο να μην μεγαλώνουν και με τους δυο γονεις..
    Το αληθινό συμφέρον είναι ξεκάθαρο όπως είναι μέσα στο γάμο εξίσου και στους δυο γονεις..
    Ξάδερφος μου υπόδειγμα πατέρα το παρατσούκλι του μπαμπάκας έφτασε να είναι επισκέπτης στην ζωή των παιδιών και τα παιδιά βασανίζονται..
Βοηθήστε σας παρακαλώ μίλησαν ΣΕΨ -ΕΛΨΕ – κοινωνιολόγοι ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του παιδιού..

    Αρθρο 1511
    Να γίνει ξεκάθαρη αναφορά οτι το συμφέρον του τέκνου, εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

  • 28 Μαρτίου 2021, 23:33 | Αθανάσιος Σκληβανιτης

    ΆΡΘΡΟ 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η Παράγραφος 2 να τεθεί ως εξής:
    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

    Συνεπιμέλεια, ίσος χρόνος με εναλλασσόμενη κατοικία

  • 28 Μαρτίου 2021, 23:12 | Γιώργος Κ.

    Είναι πολύ σημαντικό να προστεθεί ο όρος και η έννοια στο:
    1. (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ΙΣΟΧΡΟΝΗ και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ, …)
    Η φράση «αποτροπή διάρρηξης σχέσεων» επιβάλλεται να αντικατασταθεί με τον όρο «αποτροπή της γονικής αποξένωσης», όπου περιλαμβάνει όλα τα πραγματικά νοήματα, όπως την γνωρίζουμε από την ζώσα πραγματικότητα.
    3. (…)
    4. Είναι σημαντικό να ακουστεί η γνώμη του παιδιού, όταν η ωριμότητα του παιδιού το επιτρέπει αρκεί το παιδί να ΜΗΝ έχει υποστεί συναισθηματική κακοποίηση και αποξένωση γιατί τότε η κρίση του μπορεί να είναι επηρεασμένη και καθοδηγούμενη, από τον αποξενωτή γονέα. Σημαντικό να ενυπάρχει στην ακρόαση του παιδιού παρουσία πραγματογνώμονα και να υπάρξει πρακτική μαγνητοφώνησης.
    Συμφέρον του παιδιού είναι να έχει πρόσβαση στην Εκπαίδευση με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης, με την λήψη και αποστολή των μαθημάτων του παιδιού από και προς το σχολείο, με διευρυμένες δικαιολογημένες απουσίες και πολλές ακόμα λύσεις που υπάρχουν. Θα πρέπει το Υ.ΠΑΙ.Θ., να βγάλει αντίστοιχες εγκύκλιες οδηγίες και να μην αποτελεί η Εκπαίδευση και οι εξωσχολικές δραστηριότητες φτηνή δικαιολογία αδυναμίας, της μη τήρησης της ισόχρονης και εναλλασσόμενης κατοικίας.

  • 28 Μαρτίου 2021, 23:21 | ΕΛΕΝΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Μ.

    ‘Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

  • 28 Μαρτίου 2021, 23:06 | Χαριλαος Γκουρπας

    Δεν ειμαι ακομη πατερας αλλα βλεπω πολλους ανθρωπους χωρισμενους γυρω μου κ δεν μπορω να διανοηθω τα παιδια να μεγαλωνουν με ενα γονιο. Σας παρακαλω πολυ νομοθετηστε σαφεστατα την ισοχρονη παρουσια κ των δυο γονιων με εναλλασσομενη κατοικια.

    Με εκτιμηση.

  • 28 Μαρτίου 2021, 22:23 | ΔΚ

    Το συμφέρον του παιδιού είναι η ισόχρονη και ισότιμη συμμετοχή των δύο γονέων στην ανατροφή του, και πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά του νόμου στην ισόχρονη συμμετοχή. Η απλή αναφορά σε ουσιαστική συμμετοχή δεν είναι αρκετή. Ο δικαστής όταν αποφασίζει για τα θέματα άσκησης της γονικής μέριμνας θα αποβλέπει στο συμφέρον του παιδιού που εξυπηρετείται από την ισόχρονη συμμετοχή και των δύο γονέων.

    Απαιτείται ειδική μνεια για την αποφυγή της γονικής αποξένωσης

    Επίσης, όταν ζητείται η γνώμη το τέκνου πρέπει να υπάρξει ρητή πρόβλεψη σε δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά, πρέπει να απαλλαγούν τα παιδιά από το βάρος να διαλέγουν γονέα και να εξασφαλισθεί ότι η ακρόαση με το δικαστήριο θα γίνεται σε καλές για την ψυχολογία των παιδιών συνθήκες.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Η παράγραφος 2 να τεθεί ως εξής

    «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν κατά τις διατάξεις του νόμου, το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με τον τρόπο άσκησής της γονικής μέριμνας. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, την συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και την συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.»

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Η παραγραφος 4 να τεθεί ως εξής

    “Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, αφού εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθηκες για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση και χωρις να εξαναγκαζεται σε επιλογή γονέα πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής.»

  • 28 Μαρτίου 2021, 22:46 | Tina Ioannou

    ισόχρονη και ουσιαστική!!!!!

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων

  • 28 Μαρτίου 2021, 21:13 | Κωνσταντίνος Λ.

    Η συμμετοχή και των δυο γονέων στην ανατροφή και τη φροντίδα των παιδιών όταν είναι χωρισμένοι μπορεί να υπάρξει μόνο όταν επιτρέπεται στο παιδί να διαμένει στις κατοικίες και των δυο γονέων. Αλλιώς αυτοί που δεν έχουν την επιμέλεια και είναι αναγκασμένοι να μένουν με τα παιδιά μόνο δυο φορές το μήνα δεν μπορούν να συμμετεχουν, γιατί πολύ απλά δεν προλαβαίνουν να συμμετέχουν! Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι θα συμμετέχουν κατά το δυνατόν ισόχρονα με εναλλασσόμενη διαμονή του παιδιού στις κατοικίες και των δυο.

  • 28 Μαρτίου 2021, 21:40 | Μαρια Κοντογιαννη

    K. Υπουργε,

    ειμαι μητερα τριων ανηλικων παιδιων ηλικιας 6, 12,14 ετων. Δοξα τω Θεω εχω την τυχη να εχω μια ευτυχισμενη και ακεραιη οικογενεια και ευχομαι αυτο να μην αλλαξει ποτε. Πολλα ομως ατομα στο φιλικο και οικογενειακο μου περιβαλλον δεν ειχαν την ιδια τυχη με μενα. Ειμαι απολυτα πεποισμενη οτι τα παιδια χρειαζονται το ιδιο και εμενα και τον πατερα τους. Σας παρακαλω λοιπον να προβειτε σε απαραιτητη προσθηκη στο αρθρο 1511 την ισοχρονη παρουσια των δυο γονεων στην ανατροφη του παιδιου με εναλλασσομενη κατοικια.
    Επιπλεον με βαση την παραγραφο 4 οταν ο δικαστης ζηταει την γνωμη του τεκνου , δεδομενου οτι στερειται παιδοψυχιατρικης καταρτισης, θα πρεπει να προστεθει οτι αυτη θα γινεται παρουσια παιδοψυχιατρου.

    Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

  • 28 Μαρτίου 2021, 21:27 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

    Συγχαρητηρια κ υπουργέ για την νομοθετικών σας πρωτοβουλία.
    Θα ήταν πιο δημοκρατικό και δίκαιο εφόσον χρειάζονται η μητέρα και ο πατέρας για να έρθει στην ζωή ένα παιδί να συνεχίζει το παιδί η τα παιδιά να βλέπουν και τούς 2 σε εναλλασσόμενο περιβάλλον- κατοικία σε ίσο χρόνο και μετά τον χωρισμό των γονέων.
    Στην παράγραφο 4 θα πρέπει ο δικαστής να βλέπει το παιδί με παρουσία παιδοψυχιατρου καθότι ο ίδιος στερείτε παιδοψυχιατρικής γνώσης.

  • 28 Μαρτίου 2021, 21:15 | Γιάννης Μαρκόπουλος

    Είναι παραλογισμός να προσπαθείς να πείσεις για το αυτονόητο!

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων

  • 28 Μαρτίου 2021, 20:20 | Αχιλλεας Γκουρμπαλιωτης

    Σεβαστε συντοπιτη κ. Υπουργε,

    Ο ΘΕΟΣ και η Φυση εδωσαν τη δυνατοτητα και την ευθυνη δημιουργιας οικογενειας και στα δυο φυλα, δηλαδη και στον ανδρα και στην γυναικα. Τα παιδια που προκυπτουν απο αυτην την ιερη και σημαντικη κατασταση πρεπει αναμφισβητητα να λαμβανουν την απαραιτητη φροντιδα και μεριμνα εξισου και απο τους δυο γονεις. Οταν δυστυχως η συμβιωση των γονεων δεν καθισταται πλεον δυνατη και εφικτη πρεπει η Πολιτεια να διασφαλισει την ισοχρονη και ουσιαστικη συμμετοχη και των δυο γονιων στην ανατροφη των παιδιων, κατι που εως τωρα δεν ειναι δεδομενο λογω των νομικων κενων.
    Σας παρακαλω οπως τροποποιησετε το αρθρο 5 παραγρ. 2 με την προσθηκη: …πρωτιστως απο την «ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΚΑΙ» ουσιαστικη συμμετοχη και των δυο γονεων στην ανατροφη και φροντιδα του, «ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ»….

    Με εκτιμηση

  • Η φυσική κατάσταση και το βασικό προστατευόμενο δικαίωμα είναι η ανατροφή του παιδιού εξίσου και από τους δύο γονείς του.
    Κανένας γονέας δεν μπορεί ν’ απομακρυνθεί από τ την ανατροφή του παιδιού του χωρίς τη θέληση του ίδιου του γονέα.
    Η ρήτρα διαφυγής του συμφέροντος του παιδιού επιτρέπει σε όλους (γονείς, δικαστήρια, αρχές, όργανα ελέγχου) να σταθμίσουν αν πρέπει κάποιος ν’ απομακρυνθεί. (διεθνής σύμβαση δικαιωμάτων του παιδιού ΟΗΕ).
    Για κάθε ένα ξεχωριστό παιδί, ενόψει των συγκεκριμένων συνθηκών.
    Δεν είναι το συμφέρον του παιδιού που αναθέτει την ανατροφή στους δύο γονείς, είναι αυτό που επιτρέπει μόνο την αιτιολογημένη απομάκρυνση κάποιου γονέα.
    Ο λόγος που πρέπει να προστεθεί η φράση «εξίσου και ισόχρονα» στη διατύπωση είναι για να καμφθεί η αποκλίνουσα ελληνική νομολογία.
    Για να πειθαρχήσει ο δικαστής στο νομοθέτη.
    Και να σκεφθείτε ότι τη διατύπωση κατά τη διεθνή διάσκεψη της για τη διεθνή σύμβαση δικαιωμάτων του παιδιού τη πρότεινε η ελληνική αντιπροσωπεία το έτος 1978.

    Θα τρίζουν τα κόκκαλα των φωτισμένων εκπροσώπων της Ελλάδας που άνοιξαν το δρόμο για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα.
    Παραμένουμε ανάξιοι συνεχιστές τους.

  • 28 Μαρτίου 2021, 19:01 | Αυγερινή Λίτση

    Η πάγια νομολογία που ισχύει μέχρι τώρα έχει δημιουργήσει το καθεστωτικό 97% αποκλειστικής επιμέλειας στον ένα γονέα. Και μόνο αυτό δείχνει τα στερεότυπα που κυριαρχούν στο οικογενειακό δίκαιο. Πρέπει να δοθεί ξεκάθαρη λύση

  • 28 Μαρτίου 2021, 19:49 | Αλεξανδρα

    Το ζήτημα της τροποποίησης του οικογενειακού δικαίου έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες, σε μία περίοδο που εξαιτίας της πανδημίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε το οικογενειακό εισόδημα έχει πληγεί βαθειά, τα δικαιώματα παιδιών και γυναικών βάλλονται: τόσο με την κατακόρυφη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω του εγκλεισμού όσο και σε επίπεδο εργασίας με τις γυναίκες να φορτώνονται σε μεγάλο βαθμό τα βάρη της τηλεργασίας και της αύξησης της ανεργίας, τα βάρη της φροντίδας των παιδιών με κλειστά σχολεία και την φροντίδα των ευπαθών μελών της οικογένειας εν μέσω κρίσης του συστήματος υγείας.(Μάλιστα σε καιρο πανδημίας όπου οι πολίτες φοβούνται να κινητοποιηθούν ΛΟΓΩ covid 19 άλλα και των προστίμων)
    Η πολιτεία θα πρέπει να προβεί στη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος κι ειδικά της μονογονεϊκής οικογένειας,σε συνολικές μεταρρυθμίσεις για την γυναικεία ανισοτιμία στους χώρους δουλειάς και συνολικά στην κοινωνία. Η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου σήμερα χρειάζεται να προβλέπει πρώτα και κύρια τη στήριξη της ευάλωτης γονεϊκότητας, τη ολόπλευρη νομική, οικονομική, ψυχοκοινωνική στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, γυναικών και παιδιών.
    Η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου σήμερα δε μπορεί παρά να στηρίζει και να προωθεί τη συναινετική συνεπιμέλεια και όχι τα οριζόντια και υποχρεωτικά μέτρα επιβαλλόμενης συνεπιμέλειας. Δε μπορεί παρά να προβλέπει τη συγκρότηση ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών που θα στηρίζουν τους γονείς και τα παιδιά, θα προβλέπει την δημόσια και δωρεάν διαμεσολάβηση που δε θα βάζει ταξικούς κι οικονομικούς φραγμούς και θα προωθεί την εξωδικαστική επίλυση τυχόν διαφορών. Δε μπορεί παρά να προβλέπει τη συγκρότηση οικογενειακών δικαστηρίων με εμπειρογνώμονες και κατάλληλους λειτουργούς που θα προσβλέπουν στην πραγματική επίλυση κι όχι την απλή διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.
    Δεν είναι δυνατόν να αναγκάζεις ένα παιδί να μένει με το ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΗ ΓΟΝΕΑ.Δεν είναι δυνατόν ο γονέας που θα προσπαθεί να προστατευσει το ΠΑΙΔΙ του να φαίνεται ως ο κακος γονέας που δεν προωθεί την καθημερινή επαφή με τον άλλο γονέα που κακοποιεί με παντός τύπου βία το ΠΑΙΔΙ τους και για αυτό τον λόγο να είναι έκπτωτος γονικής μέριμνας.Βαρυ το τίμημα για ένα γονέα που θέλει να προστατεύσει το ΠΑΙΔΙ του.
    Αυτο το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο γυρίζει το ρολόι 40 χρόνια πίσω.Γι’ αυτό πρέπει να μείνει στα χαρτιά.

  • 28 Μαρτίου 2021, 19:43 | Μπουζαλάκος Πέτρος

    Άρθρο 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

    Αγαπητές/οί προκειμένου να εμπεδωθεί το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των γονέων και να περιοριστεί η εργαλειοποίηση των παιδιών, η κατανομή της μέριμνας θα πρέπει να είναι δυνατή κατ’ εξαίρεση και για εξαιρετικά σπουδαίο λόγο σε άμεση σχέση με την αποδεδειγμένα κακή άσκησή της, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου. Για το κομβικό αυτό σημείο του νομοσχεδίου επιβάλλεται να δοθούν οι ανάλογες κατευθύνσεις στον δικαστή. Πρέπει τα στερεότυπα που επηρεάζουν τους δικάστές να πάψουν να τους επηρεάζουν με νομικό και ξεκάθαρο τρόπο.

    Ευχαριστώ πολύ

  • 28 Μαρτίου 2021, 18:29 | ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

    ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΣΩΣΤΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ.

  • 28 Μαρτίου 2021, 17:09 | ΘΆΛΕΙΑ

    Το συμφέρον του τέκνου αποτελεί μία έννοια νομικά αόριστη. Με το ισχύον οικογενειακό δίκαιο εναπόκειται στη κρίση του δικαστή να εξειδικεύσει πως εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του εκτιμώντας τα εξατομικευμένα στοιχεία της κάθε υπόθεσης. Η προσπάθεια οριοθέτησης και περιγραφής αυτής της έννοιας, όπως επιχειρείται στην παρ.2, αφενός περιορίζει ανεπίτρεπτα την κρίση του δικαστή, αφετέρου έρχεται σε αντίθεση με Διεθνείς Συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας, σύμφωνα με τις οποίες το συμφέρον του παιδιού κρίνεται ατομικά στην κάθε περίπτωση και υπερτερεί έναντι οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος των γονέων.

  • 28 Μαρτίου 2021, 17:53 | Σωτήρης Καραλής

    Η παράγραφος 2 πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική παρουσία και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες και των δύο γονέων, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης (…)

  • 28 Μαρτίου 2021, 17:23 | Φίλιππος κολοκας

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετεί πρωτίστως από ισοχρονη κ ουσιαστική συμμετοχή κ των δύο γονεων για την ανατροφή του τέκνου, με εναλλασομενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτερων.

  • 28 Μαρτίου 2021, 17:50 | ΕΜΙΛΙ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων

  • 28 Μαρτίου 2021, 16:55 | Νικόλαος Σορολής

    Προτεινόμενη αλλαγή στην παράγραφο 2:

    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής:
    «Άρθρο 1511
    (…).
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική παρουσία και συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του ,με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφότερων των γονέων, καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

  • 28 Μαρτίου 2021, 16:39 | ΠΕΝΥ ΠΑΠ

    Αρθρο 1511 παρ. 2 να γίνει πιο συγκεκριμένο «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΟΧΡΟΝΗ , ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ» .
    Η αποκλειστική επιμέλεια πρέπει να είναι η εξαίρεση του κανόνα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

  • 28 Μαρτίου 2021, 16:10 | ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΠΑΠ

    Είναι αδιαμφισβήτητο ότι αυτό που προτείνει η κοινή λογική και εκφράζεται από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα και την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι ότι το συμφέρον του κάθε παιδιού είναι να ανατρέφεται και από τους δύο γονείς με ίσο χρόνο και εναλλασσόμενη κατοικία.

  • 28 Μαρτίου 2021, 16:40 | Ανέζα Α.

    Η συνεπιμέλεια , η νομική ισότητα των γονέων απέναντι στα παιδιά μετά το γάμο, ο ίσος χρόνος και η εναλλασσόμενη κατοικία αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή του οικογενειακού δικαίου που η πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει και η δικαστική εξουσία να εφαρμόσει, λαμβάνοντας υπόψιν:
    -το ΥΠ. ΑΡ. 2079/2015 Ψήφισμα του συμβουλίου της Ευρώπης
    -το Ελληνικό σύνταγμα Άρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    -την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 18 ΔΣΔΠ) ,
    -το Νόμο 2101/1992 – ΦΕΚ 192/Α/2-12-1992 Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα τον παιδιού ,
    -την οδηγία 1158/2019 του συμβουλίου της Ευρώπης,
    -Την γνωμοδότηση κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, όπως του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της Ελληνικής Ψυχολογική Εταιρείας, το Συνήγορο του Παιδιού, του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, την Έρευνα – Μελέτη Γονικής Αποξένωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου 3-5 Ιουλίου 2020

    Πρόταση
    Α. Στο άρθρο 1511 παρ. 2 να τροποποιηθεί σε «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΟΧΡΟΝΗ , ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ».
    B. Στο άρθρο 1511 παρ. 4 η γνώμη του τέκνου θα πρέπει να συνεκτιμάτε μόνο κατ’ εξαίρεση και όταν απαιτείται σε ειδικές και μόνο περιπτώσεις η γονική μέριμνα/επιμέλεια να ανατεθεί σε έναν μόνο γονέα. Στις κατ’ εξαίρεση αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάζεται αν το παιδί λειτουργεί υπό καθεστώς καθοδήγησης και ο δικαστής θα πρέπει να πλαισιώνεται από ειδικούς ψυχικής υγείας σε κατάλληλο χώρο για αυτό τον σκοπό και όχι στα δικαστήρια.

  • 28 Μαρτίου 2021, 15:14 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΜΛΕΛΗΣ

    ‘Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων(…)

  • 28 Μαρτίου 2021, 15:32 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΜΛΕΛΗ

    ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων(…)

  • 28 Μαρτίου 2021, 15:54 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Για την ξεκάθαρη διατύπωση στην παράγραφο 2 μετά το πρωτίστως να προστεθεί ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΟΧΡΟΝΗ και μετά και φροντίδα να προστεθεί ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ
    Έτσι το άρθρο διατυπώνεται

    Άσκηση – ανάθεση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου
    1. Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου.
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ΙΣΟΧΡΟΝΗ και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεων του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.
    3. Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.
    4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής.».

  • 28 Μαρτίου 2021, 14:56 | Ευστάθιος Τσουγγάνης

    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις

  • 28 Μαρτίου 2021, 14:28 | Καρολίνα Κολόκα

    Στην παράγραφο 2: Το συμφέρον του τέκνου εξυπηρετείται από την ισόχρονη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες και των δύο γονέων, αθώς επίσης……

  • 28 Μαρτίου 2021, 14:45 | ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    το συμφέρον του τέκνου είναι κατά την ταπεινή μου άποψη να μεγαλώσει και με τους δύο γονείς εφόσον και οι δύο θέλουν να είναι στην ζωή του παιδιού γτ το παιδί όσο ανάγκη έχει την μητρική φροντίδα άλλο τόσο ανάγκη έχει και την πατρική φροντίδα και στοργή ας πάψουμε ποια να είμαστε επισκέπτες στην ζωή των παιδιών μας και ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να είμαστε και εμείς που θα μεγαλώσουμε και θα δώσουμε αξίες και αρχές στα παιδιά μας…κάνατε ένα βήμα μπροστά σας παρακαλώ πολύ ολοκληρώσετε το…όχι για εμάς αλλά για τα παιδιά μας….γτ τα παιδιά μας έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς…είναι αμαετια όταν χωρίζει ένα ζευγάρι να χωρίζει και ο ένας γονιός από το παιδί συνέπιμελεια και εναλασωμενη κατοικία για τα παιδιά μας….σας ευχαριστω

  • 28 Μαρτίου 2021, 13:24 | Δημήτρης

    Το συμφέρον των παιδιων επιτασει η αφετηρία να είναι το 50 % 50%, με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις, οι μητέρες θα είναι πιο δεκτικες σε μια καλή συμφωνία μεταξυ των γονέων, παντα προς όφελος του παιδιου. Το προβλημα βρίσκεται στην ανθρώπινη φυση. Η δοθεισα απόλυτη εξουσία στην μητέρα, δημιουργεί το προβλημα. Οι μητέρες δεν είναι συνεργασίας, προκαλουν εντάσεις και προβληματα γιατί μετά χρησιμοποιεί αυτές ακριβώς τις εντάσεις και τα προβληματα, ως επιχείρημα υπέρ της.. » Μα αφου δεν τα βρίσκουν τώρα, πως θα τα βρουν στην συνεπιμελεια??? » !!!!!! Και αυτό δυστυχώς το αποδέχεται η πλειοψηφια των δικαστων, καταστρέφοντας παιδια και πατερες…. Έλεος… Έλεος… Έλεος….

  • 28 Μαρτίου 2021, 13:37 | Δημήτρης Β

    Το συμφέρον των παιδιων επιτασει η αφετηρία να είναι το 50 % 50%, με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις, οι μητέρες θα είναι πιο δεκτικες σε μια καλή συμφωνία μεταξυ των γονέων, παντα προς όφελος του παιδιου. Το προβλημα βρίσκεται στην ανθρώπινη φυση. Η δοθεισα απόλυτη εξουσία στην μητέρα, δημιουργεί το προβλημα. Οι μητέρες δεν είναι συνεργασίας, προκαλουν εντάσεις και προβληματα γιατί μετά χρησιμοποιεί αυτές ακριβώς τις εντάσεις και τα προβληματα, ως επιχείρημα υπέρ της.. » Μα αφου δεν τα βρίσκουν τώρα, πως θα τα βρουν στην συνεπιμελεια??? » !!!!!! Και αυτό δυστυχώς το αποδέχεται η πλειοψηφια των δικαστων, καταστρέφοντας παιδια και πατερες…. Έλεος… Έλεος… Έλεος….

  • 28 Μαρτίου 2021, 13:47 | Δημήτρης Β

    28 Μαρτίου 2021, 13:56 | Δημήτρης ΒΜόνιμος ΣύνδεσμοςΑν η αφετηρία είναι το 50 % 50%, με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις, οι μητέρες θα είναι πιο δεκτικες σε μια καλή συμφωνία μεταξυ των γονέων, παντα προς όφελος του παιδιου. Το προβλημα βρίσκεται στην ανθρώπινη φυση. Η δοθεισα απόλυτη εξουσία στην μητέρα, δημιουργεί το προβλημα. Οι μητέρες δεν είναι συνεργασίας, προκαλουν εντάσεις και προβληματα γιατί μετά χρησιμοποιεί αυτές ακριβώς τις εντάσεις και τα προβληματα, ως επιχείρημα υπέρ της.. » Μα αφου δεν τα βρίσκουν τώρα, πως θα τα βρουν στην συνεπιμελεια??? » !!!!!! Και αυτό δυστυχώς το αποδέχεται η πλειοψηφια των δικαστων, καταστρέφοντας παιδια και πατερες…. Έλεος… Έλεος… Έλεος….

  • 28 Μαρτίου 2021, 13:48 | Μαρία Σαπλαμιδου

    Δυστυχώς είμαστε σε όλο τα πράγματα 50 χρόνια πίσω από όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.Σε μια κοινωνία ισότητας και δικαίου θα ήταν αυτονόητο ότι τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν και να ανατρέφονται από κοινού και εξίσου και από τους δύο γονείς.Η κοινωνία μας έχει αλλάξει προ πολλού ,έχουν αλλάξει οι ρόλοι , έχουν αλλάξει οι συνθήκες διαβίωσης,έχουν αλλάξει τα πάντα και συνεχίζουν να αλλάζουν καθημερινά. Έχει έρθει η ώρα να αλλάξει και το καθεστώς της αποκλειστικής επιμέλειας που μόνο καταστροφικές συνέπειες έχει για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Κοινή ανατροφή , με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις για όλους τους κατάλληλους γονείς για όλα τα παιδιά.

  • 28 Μαρτίου 2021, 13:33 | GEORGIOS

    Άρθρο 5 συμφέρον τέκνου Άρθρο 1511 Συμφέρον του τέκνου Ως συμφέρον του τέκνου ορίζεται η εξίσου ανατροφή του και από τους δύο γονείς του. Το τελευταίο εδάφιο πρέπει να διορθωθεί προβλέποντας αντί για την ωριμότητα την ικανότητα του τέκνου να έχει σχηματίσει δική του άποψη για τη ζωή του καθώς και ότι η γνώμη του τέκνου πρέπει έχει ληφθεί κατάλληλα δηλαδή από ειδικούς που έχουν τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ιδίως για τα τέκνα που σήμερα ζουν μόνο με τον ένα γονέα.

  • 28 Μαρτίου 2021, 13:43 | ΑΒΡΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Άρθρο 3

    Τόπος κατοικίας τέκνου
Ως τόπος νομίμου κατοικίας του τέκνου πρέπει να ορίζεται η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του.


    Άρθρο 4

    Συναινετικό διαζύγιο
Η παράγραφος 2 και 3 του άρθρου 1441 πρέπει να προβλέψει την χρήση σχεδίων ανατροφής τέκνου.
Με αυτά θα ρυθμίζονται κατ’ ελάχιστον τα θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψηςς, σπουδών, εξωσχολικών δραστηριοτήτων, διακοπών και συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις και αρχές της ανατροφής του παιδιού.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με απόφασή του να εκδίδει ερωτηματολόγιο το οποίο οι γονείς καλούνται να απαντήσουν. Το έγγραφο με τις απαντήσεις σε αυτό να παραδώσουν ο ένας γονέας στον άλλο κατά τη πρώτη υποχρεωτική συνάντηση διαμεσολάβησης. Το σχέδιο του κάθε γονέα μπορεί να οδηγήσει στη συμφωνία ενώπιον συμβολαιογράφου ή στην αντιδικία, έχοντας όμως προσδιορίσει τα σημεία τη διαφωνίας των γονέων.

    Άρθρο 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

    Αν και στο σύνολο του κειμένου γίνεται ξεκάθαρο πολλάκις πως κάθε απόφαση του δικαστηρίου οφείλει να «αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου», εντέλει, μετά την τροποποίηση του παλαιού άρθρου και πάλι ΔΕΝ αναφέρεται ρητά στην νέα πλέον διάταξη πως θα πρέπει να διατάσσεται εκ δικαστικής αποφάσεως η ισόχρονη συμμετοχή των δύο γονέων στην μέριμνα-φροντίδα-ανατροφή του τέκνου αλλά κι η εναλασσόμενη κατοικία, τα οποία αποτελούν με λίγα λόγια τον απόλυτο πυρήνα της ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ, νομικά και πρακτικά. Η δε αποφυγή αναφοράς της ίδιας της λέξης «συνεπιμέλεια» αποκρύπτει επιμελώς – ή και όχι τόσο επιμελώς- τον δισταγμό απέναντι της.
    Αντιθέτως, το κείμενο της τροποποιηθείσας διάταξης αφήνει ένα μεγάλο περιθώριο ελεύθερης μετάφρασης και κατά συνέπεια δράσης, αφού με την γενικόλογη φράση «την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του» δεν ρυθμίζει πρακτικά την κατάσταση, αλλά επιτρέπει ουσιαστικά στο κάθε διαζευγμένο ζευγάρι γονέων να μεταφράσει από μόνο του τί σημαίνει η «ουσιαστική συμμετοχή» και με ποιες πράξεις ή παραλείψεις επιτυγχάνεται. Έτσι, πάντα θα μένει ένας εκ των δύο απροστάτευτος από τον Νόμο, και πάνω απ’ όλα, σε ουσιαστική και καθημερινή απομάκρυνση από το τέκνο του.
    Εφόσον λοιπόν στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου, το οποίο επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή και των δύο γονέων στη ζωή του και την ανάπτυξη στενού δεσμού του τέκνου και με τους δύο γονείς, στη διάταξη οφείλουν να συμπεριλάβουν πληρέστερη διατύπωση αναφορικά με την ΙΣΟΧΡΟΝΗ συμμετοχή του κάθε γονέα στη ζωή του τέκνου, αλλά και την εναλασσόμενη κατοικία, η οποία θα επιτρέπει στο τέκνο να διατηρεί και να εντείνει τους συναισθηματικούς δεσμούς και με τους δύο γονείς του. Διότι, ας μην λησμονούμε, πως σκληρό δεν θα είναι για ένα παιδί να εναλλάσσεται η κατοικία του. Σκληρό θα είναι να αποκλείεται από τον έναν από τους δύο γονείς του επειδή εκείνοι, σαν ενήλικες αποφάσισαν να τερματίσουν την γαμική τους σχέση.

    Άρθρο 6

    Ορισμός διαμεσολαβητών
Η εκούσια διαμεσολάβηση είναι χρήσιμη και χρειάζονται οικογενειακοί διαμεσολαβητές. Δε νοείται η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαμεσολάβηση είτε από το νόμο είτε από το δικαστή. Το δικαστήριο μπορεί σήμερα να κάνει χρήση του άρθρου 214 ΚΠολΔικ (δικαστική μεσολάβηση).
Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση επιφέρει καθυστέρηση με την μετ’απόδειξη συζήτηση και αυξημένο κόστος.

    Άρθρο 7

    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου
Το άρθρο 1513 ΑΚ πρέπει πρωτίστως ν’ αναφέρει τους όρους «κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα του προσώπου του τέκνου».
Το συμφέρον του τέκνου από το νομοθέτη και αυτό επιβάλλει την από κοινού ανατροφή του τέκνου από τους δύο γονείς. Άρα ο κανόνας πρέπει να είναι το δικαστήριο να μη μπορεί ν’ αφαιρέσει την επιμέλεια ενός γονέα παρά μόνο (α) σε περίπτωση κακής άσκησης (β) σε περίπτωση αδυναμίας (γ) σε περίπτωση συμφωνίας των γονέων.
Πρέπει να οριστεί με σαφήνεια ως τόπος κατοικίας του τέκνου ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του και μέσα σ’ αυτή το τέκνο μπορεί να διαμένει εξίσου στις οικίες και των δύο γονέων του.
Όταν το δικαστήριο αιτιολογημένα αποφασίζει λιγότερο χρόνο περιλαμβανομένων των διανυκτερεύσεων με ένα γονέα, αυτός δεν μπορεί να είναι λιγότερος από το 1/3 κατά τη σχολική χρονιά και ίσος κατά τις σχολικές διακοπές.
    Δεν συντρέχει λόγος μεταρρύθμισης του άρθρου 1514 ΑΚ

    Άρθρο 9

    Τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους
Από το άρθρο 1515 ΑΚ του σχεδίου νόμου πρέπει ν’ αφαιρεθούν οι λέξεις «με αγωγή που άσκησε ο πατέρας» και ολόκληρη η δεύτερη παράγραφος. Κάθε παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου και με οποιοδήποτε τρόπο αναγνωρίζεται ν’απολαμβάνει της ανατροφής και από τους δύο γονείς του.

    Άρθρο 10

    Πράξεις από τον ένα γονέα
Στο υπάρχον άρθρο 1516 του ΑΚ πρέπει να προστεθεί μόνο το ότι καθένας από τους γονείς μπορεί ν’ ασκεί τις αξιώσεις διατροφής του τέκνου κατά του άλλου γονέα ή άλλου υπόχρεου.

    Άρθρο 11

    Προσωπική επικοινωνία
Σύμφωνα με τις παρούσες προτάσεις δε πρέπει να υπάρχει «γονέας με τον οποίο το τέκνο διαμένει». Κατά συνέπεια δε νοείται επικοινωνία γονέα με τέκνο παρά μόνο όταν ο γονέας αυτός δεν ασκεί την επιμέλεια. Το ισχύον άρθρο διατηρείται μόνο για αυτές τις περιπτώσεις.
    Άρθρο 12
Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα
Στο τέλος της δευτέρας παραγράφου πρέπει να προστεθεί η φράση «ιδίως την επιστροφή στο τόπο της νομίμου κατοικίας του».

  • 28 Μαρτίου 2021, 13:25 | Αντώνης Βουτσίνος

    To άρθρο θα πρέπει να αναφέρει ρητά ότι συμφέρον του τέκνου είναι η ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των 2 γονέων στην καθημερινή ανατροφή και φροντίδα, με εναλλασσόμενη κατοικία, εφόσον και οι δύο γονείς είναι ικανοί και θέλουν.

    Οι γονείς χωρίζουν μεταξύ τους, δεν χωρίζουν με τα παιδιά τους. Τα παιδάκια έχουν ανάγκη και δικαίωμα να περνούν άπλετο καθημερινό χρόνο και με τους 2 γονείς. Δεν πρέπει να το στερούνται εφόσον δεν υπάρχει πραγματικά και αποδεδειγμένα λόγος για το αντίθετο.

  • 28 Μαρτίου 2021, 12:50 | Παναγιωτης Τολιας

    1511 Αρθρο 5
    Θα επρεπε να ειναι:
    Το συμφερον του τεκνου που εξυπηρετειται πρωτιστως απο την
    ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ

  • 28 Μαρτίου 2021, 12:41 | ΑΒΡΑΜΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    παρατηρήσεις επί του σχεδίου :


    Άρθρο 3

    Τόπος κατοικίας τέκνου
Ως τόπος νομίμου κατοικίας του τέκνου πρέπει να ορίζεται η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του.


    Άρθρο 4

    Συναινετικό διαζύγιο
Η παράγραφος 2 και 3 του άρθρου 1441 πρέπει να προβλέψει την χρήση σχεδίων ανατροφής τέκνου.
Με αυτά θα ρυθμίζονται κατ’ ελάχιστον τα θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψηςς, σπουδών, εξωσχολικών δραστηριοτήτων, διακοπών και συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις και αρχές της ανατροφής του παιδιού.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με απόφασή του να εκδίδει ερωτηματολόγιο το οποίο οι γονείς καλούνται να απαντήσουν. Το έγγραφο με τις απαντήσεις σε αυτό να παραδώσουν ο ένας γονέας στον άλλο κατά τη πρώτη υποχρεωτική συνάντηση διαμεσολάβησης. Το σχέδιο του κάθε γονέα μπορεί να οδηγήσει στη συμφωνία ενώπιον συμβολαιογράφου ή στην αντιδικία, έχοντας όμως προσδιορίσει τα σημεία τη διαφωνίας των γονέων.

    Άρθρο 5

    Συμφέρον τέκνου
Άρθρο 1511
Συμφέρον του τέκνου
Ως συμφέρον του τέκνου ορίζεται η εξίσου ανατροφή του και από τους δύο γονείς του.
Το τελευταίο εδάφιο πρέπει να διορθωθεί προβλέποντας αντί για την ωριμότητα την ικανότητα του τέκνου να έχει σχηματίσει δική του άποψη για τη ζωή του καθώς και ότι η γνώμη του τέκνου πρέπει έχει ληφθεί κατάλληλα δηλαδή από ειδικούς που έχουν τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ιδίως για τα τέκνα που σήμερα ζουν μόνο με τον ένα γονέα.

    Άρθρο 6

    Ορισμός διαμεσολαβητών
Η εκούσια διαμεσολάβηση είναι χρήσιμη και χρειάζονται οικογενειακοί διαμεσολαβητές. Δε νοείται η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαμεσολάβηση είτε από το νόμο είτε από το δικαστή. Το δικαστήριο μπορεί σήμερα να κάνει χρήση του άρθρου 214 ΚΠολΔικ (δικαστική μεσολάβηση).
Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση επιφέρει καθυστέρηση με την μετ’απόδειξη συζήτηση και αυξημένο κόστος.

    Άρθρο 7

    Διαζύγιο ή ακύρωση του γάμου

    Το άρθρο 1513 ΑΚ πρέπει πρωτίστως ν’ αναφέρει τους όρους «κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα του προσώπου του τέκνου».
Το συμφέρον του τέκνου από το νομοθέτη και αυτό επιβάλλει την από κοινού ανατροφή του τέκνου από τους δύο γονείς. Άρα ο κανόνας πρέπει να είναι το δικαστήριο να μη μπορεί ν’ αφαιρέσει την επιμέλεια ενός γονέα παρά μόνο (α) σε περίπτωση κακής άσκησης (β) σε περίπτωση αδυναμίας (γ) σε περίπτωση συμφωνίας των γονέων.
Πρέπει να οριστεί με σαφήνεια ως τόπος κατοικίας του τέκνου ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του και μέσα σ’ αυτή το τέκνο μπορεί να διαμένει εξίσου στις οικίες και των δύο γονέων του.
Όταν το δικαστήριο αιτιολογημένα αποφασίζει λιγότερο χρόνο περιλαμβανομένων των διανυκτερεύσεων με ένα γονέα, αυτός δεν μπορεί να είναι λιγότερος από το 1/3 κατά τη σχολική χρονιά και ίσος κατά τις σχολικές διακοπές.
    Δεν συντρέχει λόγος μεταρρύθμισης του άρθρου 1514 ΑΚ

    Άρθρο 9

    Τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους
Από το άρθρο 1515 ΑΚ του σχεδίου νόμου πρέπει ν’ αφαιρεθούν οι λέξεις «με αγωγή που άσκησε ο πατέρας» και ολόκληρη η δεύτερη παράγραφος. Κάθε παιδί που γεννήθηκε εκτός γάμου και με οποιοδήποτε τρόπο αναγνωρίζεται ν’απολαμβάνει της ανατροφής και από τους δύο γονείς του.

    Άρθρο 10

    Πράξεις από τον ένα γονέα
Στο υπάρχον άρθρο 1516 του ΑΚ πρέπει να προστεθεί μόνο το ότι καθένας από τους γονείς μπορεί ν’ ασκεί τις αξιώσεις διατροφής του τέκνου κατά του άλλου γονέα ή άλλου υπόχρεου.

    Άρθρο 11

    Προσωπική επικοινωνία
Σύμφωνα με τις παρούσες προτάσεις δε πρέπει να υπάρχει «γονέας με τον οποίο το τέκνο διαμένει». Κατά συνέπεια δε νοείται επικοινωνία γονέα με τέκνο παρά μόνο όταν ο γονέας αυτός δεν ασκεί την επιμέλεια. Το ισχύον άρθρο διατηρείται μόνο για αυτές τις περιπτώσεις.

    Άρθρο 12

    Από κοινού άσκηση της επιμέλειας του τέκνου σε σημαντικά ζητήματα
Στο τέλος της δευτέρας παραγράφου πρέπει να προστεθεί η φράση «ιδίως την επιστροφή στο τόπο της νομίμου κατοικίας του».

  • 28 Μαρτίου 2021, 12:10 | Χριστίνα Βαλαβάνη

    Άρθρο 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

    Η από κοινού άσκηση της επιμέλειας και ο ίσος χρόνος επικοινωνίας θα πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένος και απόλυτα εξασφαλισμένος τουλάχιστον:

    1) Όταν οι γονείς και το περιβάλλον του τέκνου είναι στην ίδια πόλη
    2) Αν το παιδί θέλει να μένει το ίδιο και με τους δύο γονείς
    3) Αν δεν συντρέχουν σοβαροί νομικοί λόγοι πχ.κακοποίηση τέκνου κλπ
    4) Αν το παιδί έχει κλείσει τα 7 έτη

    Ευχαριστώ πολύ

  • 28 Μαρτίου 2021, 11:49 | Παππούς Αλέκος

    Η συνεπιμέλεια , η νομική ισότητα των γονέων απέναντι στα παιδιά μετά το γάμο, ο ίσος χρόνος και η εναλλασσόμενη κατοικία αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή του οικογενειακού δικαίου που η πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει και η δικαστική εξουσία να εφαρμόσει.
    Ο νομοθέτης δια του στόματος του υπουργού δικαιοσύνης φαίνεται να έχει πλήρη επίγνωση της υφιστάμενης κατάστασης, της αποκλειστικής επιμέλειας που επιβάλουν τα ελληνικά δικαστήρια, της γονεικής αποξένωσης, της εργαλειοποίησης των παιδιών , την λογική της ιδιοκτησίας του παιδιού από τον γονέα που ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια, όμως η πολιτεία οφείλει να διατυπώσει τις προθέσεις της ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο.
    Α. Στο άρθρο 1511 παρ. 2 Ο όρος «ουσιαστική» είναι γενικός και αόριστος. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η ενεργώς συμμετοχή και των δύο γονέων στην καθημερινότητα του παιδιού θα πρέπει να τροποποιηθεί σε «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ».
    B. Στο άρθρο 1511 παρ. 4 η κρίση του δικαστηρίου για το αν το παιδί λειτουργεί υπό καθεστώς καθοδήγησης θα πρέπει να πλαισιώνεται από ειδικούς ψυχικής υγείας και να ορισθεί κατάλληλος χώρος για αυτό τον σκοπό και όχι ο χώρος των δικαστηρίων.

  • 28 Μαρτίου 2021, 11:03 | kyriaki

    Αν και στο σύνολο του κειμένου γίνεται ξεκάθαρο πολλάκις πως κάθε απόφαση του δικαστηρίου οφείλει να «αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου», εντέλει, μετά την τροποποίηση του παλαιού άρθρου και πάλι ΔΕΝ αναφέρεται ρητά στην νέα πλέον διάταξη πως θα πρέπει να διατάσσεται εκ δικαστικής αποφάσεως η ισόχρονη συμμετοχή των δύο γονέων στην μέριμνα-φροντίδα-ανατροφή του τέκνου αλλά κι η εναλασσόμενη κατοικία, τα οποία αποτελούν με λίγα λόγια τον απόλυτο πυρήνα της ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ, νομικά και πρακτικά. Η δε αποφυγή αναφοράς της ίδιας της λέξης «συνεπιμέλεια» αποκρύπτει επιμελώς – ή και όχι τόσο επιμελώς- τον δισταγμό απέναντι της.
    Αντιθέτως, το κείμενο της τροποποιηθείσας διάταξης αφήνει ένα μεγάλο περιθώριο ελεύθερης μετάφρασης και κατά συνέπεια δράσης, αφού με την γενικόλογη φράση «την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του» δεν ρυθμίζει πρακτικά την κατάσταση, αλλά επιτρέπει ουσιαστικά στο κάθε διαζευγμένο ζευγάρι γονέων να μεταφράσει από μόνο του τί σημαίνει η «ουσιαστική συμμετοχή» και με ποιες πράξεις ή παραλείψεις επιτυγχάνεται. Έτσι, πάντα θα μένει ένας εκ των δύο απροστάτευτος από τον Νόμο, και πάνω απ’ όλα, σε ουσιαστική και καθημερινή απομάκρυνση από το τέκνο του.
    Εφόσον λοιπόν στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου, το οποίο επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή και των δύο γονέων στη ζωή του και την ανάπτυξη στενού δεσμού του τέκνου και με τους δύο γονείς, στη διάταξη οφείλουν να συμπεριλάβουν πληρέστερη διατύπωση αναφορικά με την ΙΣΟΧΡΟΝΗ συμμετοχή του κάθε γονέα στη ζωή του τέκνου, αλλά και την εναλασσόμενη κατοικία, η οποία θα επιτρέπει στο τέκνο να διατηρεί και να εντείνει τους συναισθηματικούς δεσμούς και με τους δύο γονείς του. Διότι, ας μην λησμονούμε, πως σκληρό δεν θα είναι για ένα παιδί να εναλλάσσεται η κατοικία του. Σκληρό θα είναι να αποκλείεται από τον έναν από τους δύο γονείς του επειδή εκείνοι, σαν ενήλικες αποφάσισαν να τερματίσουν την γαμική τους σχέση.

  • 28 Μαρτίου 2021, 11:35 | Σταυρούλα Μπάκου

    Άρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Άρθρο 1511
    Άσκηση και διατήρηση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου, και ανάθεση αυτής σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ένα εκ των δύο

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από φυσική και ισόχρονη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή σε αμφότερες οικίες των γονέων του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την διατήρηση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου και του παιδιού, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής, και να τηρείται αρχείο σχετικών πρακτικών μαγνητοφώνησης διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της διαδικασίας.

  • 28 Μαρτίου 2021, 11:49 | Χαρούλα Γιώτη

    Άρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Άρθρο 1511
    Άσκηση και διατήρηση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου, και ανάθεση αυτής σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ένα εκ των δύο

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από φυσική και ισόχρονη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή σε αμφότερες οικίες των γονέων του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την διατήρηση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου και του παιδιού, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής, και να τηρείται αρχείο σχετικών πρακτικών μαγνητοφώνησης διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της διαδικασίας.

  • 28 Μαρτίου 2021, 11:06 | Μαρία Πετρίδη

    Άρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Άρθρο 1511
    Άσκηση και διατήρηση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου, και ανάθεση αυτής σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ένα εκ των δύο

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από φυσική και ισόχρονη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή σε αμφότερες οικίες των γονέων του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την διατήρηση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου και του παιδιού, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής, και να τηρείται αρχείο σχετικών πρακτικών μαγνητοφώνησης διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της διαδικασίας.

  • 28 Μαρτίου 2021, 11:27 | ΦΕΚΑΣ ΒΗΣΣΑΡΙΟΣ

    Τα εννέα χρόνια πριν το διαζύγιο είχα κατά κύριο λόγο εγώ την φροντίδα των παιδιών, αλλά ξαφνικά δια μαγείας έγινα κακός γονέα για τον δικαστή και βλέπω ελάχιστα τα παιδιά μου. Το συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

  • 28 Μαρτίου 2021, 11:50 | Χριστίνα Αλιγραφκή

    Άρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Άρθρο 1511
    Άσκηση και διατήρηση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου, και ανάθεση αυτής σε εξαιρετικές περιπτώσεις στον ένα εκ των δύο

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από φυσική και ισόχρονη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή σε αμφότερες οικίες των γονέων του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την διατήρηση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου και του παιδιού, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής, και να τηρείται αρχείο σχετικών πρακτικών μαγνητοφώνησης διασφαλίζοντας τη διαφάνεια της διαδικασίας.

  • 28 Μαρτίου 2021, 11:02 | Γιώργος Γιαμουρίδης

    Ο νόμος έρχεται να θεραπεύσει την σημαντική απόκλιση μεταξύ του ισχύοντος νομικού πλαισίου και νομολογίας (ήτοι, του προβληματικού τρέχοντος καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας) με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα και εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων (πχ Συνήγορος του Παιδιού, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων κτλ.).
    Το Άρθρο 5 πρέπει να καθιστά σαφή αυτή την αρχή και τα μετέπειτα άρθρα του νόμου να εξειδικεύουν, περιοριστικά ή ενδεικτικά αλλά σαφώς, τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που δικαιολογούν απόκλιση από αυτή.
    Πρόταση συμπλήρωσης της παραγράφου 2 του Άρθρου 5:
    • «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του (…)»