ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ – ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ Άρθρο 3 Κατοικία ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 56 ΑΚ

Στο άρθρο 56 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) προστίθεται τρίτο εδάφιο και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 56
Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.».

  • 29 Μαρτίου 2021, 23:08 | Ελίνα

    Είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η τελευταία κοινή κατοικία πριν το χωρισμό των γονέων δε γίνεται να οριστεί ως η κατοικία του τέκνου μετά το χωρισμό τους, επειδή πολύ απλά και οι δύο γονείς μπορεί να έχουν αλλάξει τόπο κατοικίας;

  • 29 Μαρτίου 2021, 22:44 | ΔΠ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού. Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    το άρθρο 56 να τεθεί ως εξής

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.

    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.».

  • 29 Μαρτίου 2021, 22:39 | Βασιλική

    Δεν συμφωνώ σε αυτά που λέει ο Τσιαρας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 22:32 | ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Η εναλλασσόμενη κατοικία εκτός από το ότι δεν είναι ρεαλιστική είναι και επικίνδυνη για τα βρέφη και τις περιπτώσεις κακοποίησης. Επίσης πολλά νήπια δεν αντέχουν να αλλάζουν σπίτι και να πρέπει να κοιμηθούν μακριά από τη μητέρα τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα έχουν πρόβλημα οργάνωσης του χρόνου τους καθώς οι εξωσχολικές δραστηριότητές τους δεν θα τους επιτρέπουν αν βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους. Το παιδί δεν είναι ιδιοκτησία ώστε οι γονείς να έχουν ο καθένας από 1/2 εξ αδιαιρέτου και να ασκούν τη γονική μέριμνα από κοινού και εξ ίσου. Έλεος. Αυτά που λέγονται δεν είναι ρεαλιστικά ούτε πραγματοποιήσιμα. Τα παιδιά δεν είναι μπαλάκια και βαλίτσες. Ο γονιός που δεν διαμένει με το παιδί ας έχει μια πιο διευρυμένη επικοινωνία με 2-3 διανυκτερεύσεις, κάποια απογεύματα, κάποιες αργίες και παραπάνω χρόνο το καλοκαίρι, εφόσον το επιθυμεί και το ίδιο το παιδί. Θέλουν το μισό παιδί αλλά αυτό δεν γίνεται, παρά μόνο αν το κόψουν στη μέση. Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί και να διαμορφωθεί με τρόπο ώστε πράγματι να επιλύει κάποια ζητήματα και να στοχεύει στο καλό των παιδιών.

  • 29 Μαρτίου 2021, 21:49 | Νικόλαος Κουλούρης

    Δώστε τον ίσο χρόνο 50-50 και στους 2 γονείς. Όλα τα υπόλοιπα μόνο ταλαιπωρία θα φέρουν και στα παιδιά και στους γονείς που παλεύουν για το αυτονόητο. Εκτός αν ο σκοπός σας τελικά είναι η τροφοδότηση αυτού του τέρατος που έχει φτιαχτεί όλα αυτά τα χρόνια και όχι η απελευθέρωση των παιδικών ψυχών.

  • 29 Μαρτίου 2021, 21:38 | Χατζηβασιλείου Ε.

    Εμένα που με έδιωξε με εξώδικο απο το σπίτι με το ανήλικο τέκνο ΜΟΥ;Φυσικά συνομολόγησα την μετοίκησή μου λόγω ενδοοικογενειακής βίας !Τον φοβόμασταν.Γιατί να ορίζεται κι η δική του κατοικία σαν κατοικία του τέκνου ΜΟΥ,όπως λέει κι εκείνος.Αφού δε θέλει.Με το ζόρι?Είλικρινά διαβάζοντας το νομοσχέδιο όλο θεωρώ πως πρέπει να αποσυρθεί,όπως είναι….

  • 29 Μαρτίου 2021, 21:22 | Σοφια

    Αυτήν την στιγμή οι περισσότεροι πατέρες δηλώνουν ανεργοι κ πληρώνουν στην καλιτερη περίπτωση μια διατροφή που μόνο αναξιοπρεπης μπορεί να χαρακτηριστεί….κ δεν έχουν να προσφέρουν παραπάνω.οι ίδιοι πατέρες διεκδικούν τα παιδιά για το 1/3 του χρόνου που θα το περνάει μαζί τους κ υποτίθεται ότι θα πληρώνουν αυτοί;ξαφνικά οι πατέρες θα βρουν τα χρήματα για αυτό αλλά δεν έχουν να πληρώσουν παραπάνω από 180€ μηνιαίως;;;κ εάν δείχνουμε ότι ζει πλουσιοπάροχα με χρήματα που δεν φαίνονται μας λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εάν δεν αποδεικνύεται;;;η λοιπόν δεχόμαστε ότι αυτήν την στιγμή μας κλέβουν αφού δεν πληρώνουν αυτά που τους αντιστοιχούν επικαλούμενοι ανέχεια κ η δικαιοσύνη στρουθοκαμηλιζει είτε όντως δεν έχουν χρήματα οπότε το γίνεται πάλι θα τα παίρνουν είτε για δέκα είτε για 15 ημέρες κ θα τα ταιζουν αέρα;κ που θα μένουν στο ίδιο σπίτι με την γιαγιά κ τον παππού;γιατί όσοι είναι σε αυτήν την κατάσταση έτσι ζουν φτάνουν πενήντα κ είναι με τους γονείς τους σε ένα τριάρι!που θα μένουν τα παιδιά μας;;;

  • 29 Μαρτίου 2021, 21:36 | ΚΑΒΒΑΛΟΥ ΔΟΞΑ

    Η διατύπωση είναι παντελώς άστοχη. Γονική μέριμνα ανά πάσα στιγμή έχουν και οι δύο γονείς. Επιμέλεια ασκεί ο ένας εξ’ αυτών ή και οι δύο μαζί. Πώς γίνεται σε ένα άρθρο να έχουν μπερδευτεί τόσο πολύ οι νομικές έννοιες; Πώς γίνεται να είναι καταφανώς χειρότερο από αυτό που πάει να αντικαταστήσει; Κατά τη ρητή του διατύπωση δημιουργεί σύγχυση ως προς το ποιος τελικά θα
    λάβει στα χέρια του το εισαγόμενο δικόγραφο δημιουργώντας την εξής ανορθόδοξη κατάσταση: ο γονέας που στρέφεται για οποιοδήποτε λόγο δικαστικά κατά του τέκνου του (και συγκεκριμένα κατά του έτερου γονέα που ασκεί την επιμέλεια) να μπορεί να επιδώσει το σχετικό δικόγραφο στον εαυτό του για λογαριασμό ωστόσο του τέκνου

  • 29 Μαρτίου 2021, 21:23 | Ελισάβετ Ευστρατίου

    ΣΧΟΛΙΟ:
    Ποια Συνεπιμέλεια ακριβώς θα νομοθετήσει η Ελληνική Κυβέρνηση όταν ήδη υπάρχει στο παρόν Ελληνικό Οικογενειακό Δίκαιο και σε όλα τα κράτη μέλη όταν συμφωνούν και οι δύο γονείς.
    Σε κανένα κράτος του δυτικού κόσμου δεν υπάρχει αναγκαστική επιμέλεια τέκνων η αναγκαστικός χρόνος επικοινωνίας είτε 50-50 (όπως αναφέρατε με δήλωσή σας στο blue sky) αλλά ούτε το 1/3 Υπάρχει πουθενά στον κόσμο όταν διαφωνούν οι γονείς για την επιμέλεια των τέκνων. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που θα επιβάλλει Αναγκαστική Συνεπιμέλεια Προσδιορίζοντας 1/3 Αναγκαστικό Χρόνο επικοινωνίας.
    Δείτε Παρακάτω το Επίσημο site (European Justice), τι ισχύει στο οικογενειακό δίκαιο της Ελλάδας και όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    https://europa.eu/youreurope/citizens/family/children/parental-responsibility/index_el.htm

    https://e-justice.europa.eu/content_parental_responsibility-302-el-el.do?init=true&member=1

    https://m.youtube.com/watch?v=TDOjmO7T2A0

    Κύριε Τσιάρα δεν έχει αλλάξει ούτε η κουλτούρα της Ελληνικής οικογένειες στην Ελλάδα αλλά ούτε θα πρέπει να αλάξει για να αντιγράψουμε την κουλτούρα των Γερμανών, Σουηδών, Γάλλων κτλ. Ειδικά όταν η Ελλάδα ήταν αυτή που έδωσε τα φώτα στον υπόλοιπο κόσμο. Το παρόν οικογενειακό δίκαιο είναι από τα πλέον προοδευτικά στην ΕΕ και άλλων δυτικών κρατών.

    Κύριε Τσιάρα εάν θέλατε πραγματικά να βελτιώσετε το Οικογενειακό δίκαιο, Θα πρέπει να αποσύρεται το νομοσχέδιο προς διαβούλευση – και να φροντίσετε να παρέχεται αυτά που παρέχουν οι περισσότερες δημοκρατικές εκσυγχρονισμένες χώρες της Δύσης και τη ΕΕ.
    Προτεραιότητα του Ελληνικού κράτους θα έπρεπε να είναι το ΝΑ αλλάξει την δική του κουλτούρα, να εναρμονιστεί στο επίπεδο των άλλων Δυτικών χωρών και της ΕΕ, δίνοντας λύσεις στις παθογένειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης όπως: μακροχρόνια απονομή δικαιοσύνης, εφαρμογή των νόμων και τις απαιτούμενες σύγχρονες υποδομές, που απαρτίζουν το οικογενειακό δίκαιο των συγχρονισμένων κρατών όπως τα περισσότερα κράτη της ΕΕ και δυτικών χώρων όπως πχ: Αυστραλία η πρώτη χώρα που νομοθέτησε την Συνεπιμέλεια και στην συνέχεια την απέσυρε:
    Δείτε Παρακάτω τι σημαίνει σύγχρονο οικογενειακό δίκαιο
    και το λινκ της κυβέρνησης Αυστραλίας για το οικογενειακό δίκαιο!
    Πιστεύω θα είναι χρήσιμο, για να δείτε ότι αυτό που πάτε να κάνετε είναι ΤΕΛΕΊΩΣ ΛΆΘΟΣ, ένα ανεπανόρθωτο λάθος.

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ – Άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο για Βοήθεια και υποστήριξη και άμεση βοήθεια για θύματα ενδοοικογενειακής βίας:

    -με Ειδικά Οικογενειακά Δικαστήρια εξοπλισμένα με κάμερες και ηλεκτρονικά μέσα, -υποδομές με ειδικά γραφεία Κοινωνικής Πρόνοιας με δωρεάν υποστήριξη Κοινωνικών λειτουργών και συμβούλων που χειρίζονται υποθέσεις διαζευγμένων γονέων
    -με παροχές μονογονεϊκών επιδομάτων, δωρεάν ψυχολογική και νομική υποστήριξη, -εξειδικευμένο προσωπικό
    Υποστήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας
    -κέντρα υποχρεωτικής ψυχολογικής Συμμόρφωσης σε υποθέσεις Ενδοοικογενειακής βίας,
    -άμεσα επιδόματα έκτακτης ανάγκης Διαβίωσης, στέγασης, -Επιδόματα τέκνων
    -ειδική τηλεφωνική γραμμή Υποστήριξη τέκνων (πχ Καλέστε Child Support στο 131 272 για διατροφή από τον πρώην σύντροφό σας.
    -Οικονομική ενίσχυση έκτακτης ανάγκης για προσωρινή και μακροχρόνια στέγαση.

    https://www.familyrelationships.gov.au/parenting/children-family-law

    Πως ακριβώς θα τα βγάλει πέρα Η διαζευγμένη μητέρα με το παιδάκι της όπως στην παρακάτω περίπτωση:

    Το ανήλικο με τις Δύο κατοικίες των γονέων, όπου και οι Δύο Κατοικίες, είναι στο όνομα του πατέρα, και ο πατέρας πούλησε την 1 κατοικία σε νησί του Ιονίου, Χωρίς να μοιραστεί ούτε 1 cent από το ποσό της πώλησης, ενώ ήταν ακόμη σε γάμο -από δεκαπενταετίας με την μητέρα του 11 χρονού παιδιού τους- Μετακόμισαν με τη σύζυγο και το παιδί τους στην Αθήνα, όπου στην συνέχεια χώρισαν ΌΠΟΥ και διαμένει μόνο ο πατέρας στην δεύτερη κατοικία του, στην Αθήνα και πηγαινοέρχεται από το νησί στην Αθήνα σε τακτικά διαστήματα.
    Η διαζευγμένη σύζυγος έχει την επιμέλεια του τέκνου και διαμένουν με ενοίκιο σε διαμέρισμα, όπου πληρώνει διατροφή τέκνου ο πατέρας, χωρίς να καλύπτονται τα έξοδα ενοικίου, ρεύματος, νερού, φαγητού κτλ.
    Η μητέρα -όπως οι περισσότερες μαμάδες- λόγω υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα προ και μετά πανδημίας, λόγο έλλειψης χρόνου για την φροντίδα του παιδιού, δραστηριοτήτων του παιδιού, υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας στο σπίτι – και ο πατέρας που πάντα παραβιάζει
    τις αποφάσεις Δικαστηρίων για το ωραριο-επικοινωνίας όσον αφορά την Παράδοση/Παραλαβή του τέκνου από τον πατέρα και φυσικά των παππούδων -που ασκούν την επικοινωνία- με το παιδί. Επίσης υπάρχει και ο απίστευτος χρόνος που ασχολείται η μητέρα αντιμετωπίζοντας δικαστικές μάχες μετά από σχεδόν μηνιαίες αγωγές (λόγω Οικονομικής επιφανείας του πρώην συζύγου) και επιπλέον απαντώντας στα καθημερινά υποτιμητικά, προσβλητικά, bullying, και απειλητικά μηνύματα του τέως συζύγου της, -παρά την καταδικαστική απόφαση του πατέρα για ενδοοικογενειακή βία στην μητέρα, μπροστά στο παιδί-. Με όλα αυτά, δεν έχει καταφέρει να βρει εργασία. Δεν θα μπορούσε καμία μητέρα να τα βγάλει πέρα, χωρίς την οικονομική βοήθεια της οικογένειάς της. Είναι από τις τυχερές μητέρας διότι χιλιάδες άλλες μανάδες δεν έχουν καμία υποστήριξη αλλά δυστυχώς και καμία Υποστήριξη η βοήθεια από το Ελληνικό κράτος.

  • 29 Μαρτίου 2021, 21:33 | Ιωάννης Θώδης

    Είμαι και εγώ ένας από τους χιλιάδες πατεράδες που όλα αυτά τα χρόνια έχω χάσει άπειρο χρόνο και μια περιουσία στα δικαστήρια για να προσπαθήσω να κερδίσω τα παιδικά χρόνια της κόρης μου. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια βάση του υπάρχοντος οικογενειακού δικαίου δεν τα κατάφερα. Η φύση αντέδρασε και η κόρη μου μεγάλωσε και την μητέρα της δεν θέλει ούτε να την δει. Τι καταφέρανε όλα αυτά τα χρόνια οι φοβεροί αυτοί νόμοι; Ένα παιδί ανάπηρο ψυχικά και δυστυχώς δεν είναι το μόνο. Σώστες τις υπάρχουσες παιδικές ψυχές. Το υγιές μέλλον δεν χτίζετε ψυχικά ασταθής ανθρώπους. Αν πιστεύετε ότι η οικονομική τροφοδότηση του συστήματος με αυτό τον τρόπο (τα άπειρα δικαστήρια χωρίς αποτέλεσμα) είναι σπουδαίο κατόρθωμα, συνεχίστε έτσι, γιατί με την εμπειρία μου (και όχι μόνο την δική μου), μόνο αυτό έχω δει.

  • 29 Μαρτίου 2021, 21:00 | Βασίλειος Αλεξιάδης

    Άρθρο 3
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης ή την κατοικία του κάθε γονέα τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία καθενός εκ των γονέων του ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του

  • 29 Μαρτίου 2021, 21:23 | Ν. Ν.

    Για πιο λόγο αποκλείεται η εναλλασσόμενη κατοικία; Γιατί να ορίζεται «γονέας με τον οποίο συνήθως διαμένει»; Κύριε υπουργέ η επιμέλεια είναι συνώνυμο της φροντίδας και της ανατροφής. Ανατροφή του παιδιού νοείται μόνο αν το παιδί διαμένει με τον γονέα, όχι απλώς να επικοινωνεί περιστασιακά. Σε πρόσφατη συνέντευξή σας ισχυριστήκατε ότι σε καμία χώρα δεν υπάρχει ο όρος εναλλασσόμενη κατοικία. Και όμως, αναφέρεται ρητώς στο ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουμε συνυπογράψει ως Ελλάδα (βλ. παρ. 5.5 «introduce into their laws the principle of shared residence following a separation» – http://semantic-pace.net/tools/pdf.aspx?doc=aHR0cDovL2Fzc2VtYmx5LmNvZS5pbnQvbncveG1sL1hSZWYvWDJILURXLWV4dHIuYXNwP2ZpbGVpZD0yMjIyMCZsYW5nPUVO&xsl=aHR0cDovL2Fzc2VtYmx5LmNvZS5pbnQvbncveG1sL3hzbC1mby9QZGYvWFJlZi1XRC1BVC1YTUwyUERGLnhzbA==&xsltparams=ZmlsZWlkPTIyMjIw)
    Με την παρούσα διατύπωση οι δικαστικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να διακρίνουν τους γονείς όπως και πριν, μόνο που τώρα αντί να ονομάζεται «ο γονέας με επιμέλεια» θα αποκαλείται «ο γονέας με τον οποίο συνήθως διαμένει». Δηλαδή δεν αλλάζει τίποτα.
    Επίσης παρακάτω παραθέτω μερικές από τις χώρες όπου στη νομοθεσία τους αναφέρεται σαφώς η επιλογή της εναλλασσόμενης κατοικίας:
    – Σουηδία: «The court can decide on the child’s residence (which of the parents the child should live with or whether the child should live with each parent alternately)»
    (παρ. 7 – https://e-justice.europa.eu/content_parental_responsibility-302-se-en.do?member=1&fbclid=IwAR2qrkQpBpPYCoCM_3QEQAJ-URc1AY1F_DACo-akmtCBGh4FkD_A4fr33ds)
    – Γαλλία: «Establishment of the child’s habitual residence, either at the address of one of the parents or alternating between their addresses» και «The concept of ‘joint custody’ (garde conjointe) in French law may be interpreted in the broad sense, as the joint exercise of parental authority, or in the narrower sense, as establishing that the child’s residence will alternate between the home of each parent»
    (παρ. 7 και 9 – https://e-justice.europa.eu/content_parental_responsibility-302-fr-en.do?member=1&fbclid=IwAR2Q8PXIhQa8BDCZBDQ2K89pQIeBqE49__8K_F0fO-vqaDSdYNFRm5m2Ig0)
    – Κύπρος: «In practice, joint custody means that the parents must decide together on issues relating to their child. It usually means that the child will live equally with both parents»
    (παρ. 9 – https://e-justice.europa.eu/content_parental_responsibility-302-cy-en.do?member=1&fbclid=IwAR2JqvWhMZV0TvtWWuDwHfzMnrlMnOKOAiHPknL4hxFpHWRQlht_v5iTrJo)
    Ασφαλώς να επισημάνω ότι οι νομολογίες της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χώρων έχουν θεσμοθετήσει την συνεπιμέλεια στα νομικά τους συστήματα εδώ και χρόνια. Είναι άλλωστε γνωστό ότι όλοι οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς είναι υπέρ της συνεπιμέλειας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:33 | Μπουρελακου Αλεξανδρα

    Άρθρο 3
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης ή την κατοικία του κάθε γονέα τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία καθενός εκ των γονέων του ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:41 | Κακαβακη Αιμιλια

    Άρθρο 3
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης ή την κατοικία του κάθε γονέα τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία καθενός εκ των γονέων του ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:03 | Μανώλης Χατζής

    Δώστε τον ίσο χρόνο 50-50 και στους 2 γονείς. Όλα τα υπόλοιπα μόνο ταλαιπωρία θα φέρουν και στα παιδιά και στους γονείς που παλεύουν για το αυτονόητο. Εκτός αν ο σκοπός σας τελικά είναι η τροφοδότηση αυτού του τέρατος που έχει φτιαχτεί όλα αυτά τα χρόνια και όχι η απελευθέρωση των παιδικών ψυχών.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:29 | Ευανθία Αθανασίου

    Άρθρο 3
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης ή την κατοικία του κάθε γονέα τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία καθενός εκ των γονέων του ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:00 | Ελένη Μήτρου

    ➢ ‘Αρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης (…) Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:01 | Ελένη Μήτρου

    ➢ ‘Αρθρο 12 «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:37 | Ελένη Μήτρου

    ‘Αρθρο 8 Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1514 Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας (…) 2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…). 3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση: α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:21 | Χρήστος Αθανάσακος

    Άρθρο 3
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης ή την κατοικία του κάθε γονέα τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία καθενός εκ των γονέων του ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:20 | Νίκος Δα.

    Να αποσυρθεί ο όρος με το παιδί που συνήθως διαμένει!
    Το παιδί έχει κατοικία και τις δυο κατοικίες των γονέων του, είτε κατοικούν στον ίδιο νομό είτε σε άλλον.
    Είναι διάκριση ο όρος «συνήθως διαμένει» και οποιοσδήποτε άλλος όρος που προάγει την διάκριση να μην ενταχθεί.
    Θα πρέπει να υπάρχει γονική εξίσωση, με κοινές γονικές ευθύνες με ίσο χρόνο και με εναλλασσόμενη διαμονή του παιδιού, ανεξαρτήτως γεωγραφικής απόστασης.
    Να εξαλειφθούν ερμηνευτικά λάθη ορολογιών, γιατί αυτά τα λάθη είναι και ερμηνευτικά και πρακτικά λάθη.
    Πριν την διάσπαση της συμβίωσης, με την παράνομη μονομερή αποχώρηση του ενός γονέα από εκείνο το τόπο, θα πρέπει ρητώς να είναι ο τόπος τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του.
    Το Υ.ΠΑΙ.Θ., να βγάλει αντίστοιχες εγκύκλιες οδηγίες, να εφαρμόσει την τηλεκπαίδευση και άλλα μέσα για να μπορούν τα παιδιά να έχουν κανονικά την Εκπαίδευση τους. Υπάρχουν αρκετές λύσεις, προτάσεις και παραδείγματα, που έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν σε μια άλλη εκπαιδευτική διαδικασία.
    Η Εκπαίδευση του παιδιού σημαντική αλλά πολύ πιο σημαντική η φυσική παρουσία του γονιού στην ζωή του, με εναλλασσόμενη κατοικία και ισόχρονη παρουσία.
    Σε καμία περίπτωση η επικοινωνία μικρότερη του 1/3, του συνολικού χρόνου, ακόμα κι εάν υπάρχουν γεωγραφικές αποστάσεις. Να υπάρχει διευρυμένη και ενιαία επικοινωνία στις περιπτώσεις μεγάλων αποστάσεων.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:08 | Ελένη Μήτρου

    ➢ ‘Αρθρο 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1511 (…) 2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…) ➢

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:59 | Μαρκος Κ

    Υπολείπεται κατά πολύ από το νομοσχέδιο από το πραγματικό συμφέρον του παιδιού όπου είναι ένα και μοναδικό να έχει και τους δυο του γονείς ενεργούς στην καθημερινότητα του

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

    ➢ ‘Αρθρο 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1511 (…) 2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

    ➢ ‘Αρθρο 8 Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1514 Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας (…) 2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…). 3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση: α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

    ➢ Άρθρο 9 «Άρθρο 1515 Τέκνα γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους. (..) Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού και εξίσου με τη μητέρα (…)

    ➢ ‘Αρθρο 12 «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    ➢ ‘Αρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης (…) Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:06 | Ελένη Μήτρου

    Μετά από 40 χρόνια πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι είδους αλλαγή είναι αυτή. Παραμερίζετε πάλι ο ένας γονέας και σίγουρα τον σπρώχνετε σε συνεχόμενα δικαστήρια που διαλύουν και τις παιδικές ψυχές που ελπίζουν και τους γονείς που θέλουν να δώσουν το μέγιστο στα παιδιά τους και δεν τους αφήνετε.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:52 | Παναγιώτης Αδαλόπουλος

    Άρθρο 3
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης ή την κατοικία του κάθε γονέα τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία καθενός εκ των γονέων του ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:27 | Αναστάσιος Αγγελου

    Άρθρο 3
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης ή την κατοικία του κάθε γονέα τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία καθενός εκ των γονέων του ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

  • Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού. Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:47 | Παναγιώτης Αγγελιδης

    Άρθρο 3
    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία τον τόπο της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν από τη διάσπαση της συμβίωσης ή την κατοικία του κάθε γονέα τη γονική μέριμνα. Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία καθενός εκ των γονέων του ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:07 | Κωνσταντίνα

    κ.Υπουργε, τα παιδιά και μετά το διαζύγιο αγαπούν και ζητούν τον πατέρα τους να είναι κι αυτός δίπλα τους σε ίσο χρόνο με τη μητερα τους. Εχουν 2 σπιτια,2 γονεις,2 δωματια και είναι τόσο ευτυχισμένα. Μη τους το στερείτε, κάντε το αυτονόητο ξεκάθαρο νόμο.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:15 | Γιάννης Π

    Γιά το άρθρο 56 προτείνω

    Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.

    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα.
    Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:08 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΣ.

    Άρθρο 3. Nα οριστεί Τόπος νόμιμου Κατοικίας του Τέκνου η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του. Επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο και στις δύο κατοικίες των γονέων του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 20:22 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΠΑΠΠΟΥΣ

    Άρθρο 3. Nα οριστεί Τόπος νόμιμου Κατοικίας του Τέκνου η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων του. Επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο και στις δύο κατοικίες των γονέων του.

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:47 | ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥ ΤΣΙΑΡΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
    ΝΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΑΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
    <<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    Παρέμβαση αντιπληροφόρησης | Νομοσχέδιο για συνεπιμέλεια: η εκδίκηση του πατριαρχικού κόσμου
    Εδώ και έναν χρόνο, εν μέσω πανδημίας και κρατικών απαγορεύσεων, έχει ενταθεί η επίθεση σε βάρος των εκμεταλλευόμενων και καταπιεζόμενων, κομμάτι των οποίων αποτελούν και οι γυναίκες. Kι αυτό συμβαίνει γιατί τo κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας, το οποίο ήδη καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο από την πείνα, τις ασθένειες και τον πόλεμο, επιδιώκει τη διατήρηση και τη διαιώνιση των προνομίων και της εξουσίας του, σε συνθήκες οξυμένης κοινωνικής, υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

    Η απάντηση του κράτους και του κεφαλαίου στην εξάπλωση του κορωνοιού ήταν και είναι η επίκληση στην ατομική ευθύνη και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των ανθρώπων στα σπίτια τους, εκτός από την εκπλήρωση βασικών τους «υποχρεώσεων» όπως η εργασία, για την οποία επιτρέπεται ο συνωστισμός. Είναι σαφές πως ο στόχος δεν είναι η εξάλειψη της πανδημίας, αφού κανένα ουσιαστικό υγειονομικό μέτρο δεν έχει παρθεί όλους αυτούς τους μήνες, αλλά η πειθάρχηση, η καταστολή και ο απόλυτος έλεγχος του πληθυσμού. Το ίδιο το κράτος που για χρόνια υποβάθμισε πλήρως τη δημόσια υγεία, είναι αυτό που σήμερα επικαλείται την δική μας ατομική ευθύνη στην εξάπλωση του ιού.

    Ως συνέπεια των κρατικών απαγορεύσεων, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι έγινε εφιάλτης για χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που βιώνουν την ενδοοικογενειακή –σεξουαλική, σωματική και λεκτική- βία. Τα φαινόμενα αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά την περίοδο του λοκντάουν και αυτό το αποδεικνύουν τόσο η ραγδαία αύξηση των τηλεφωνικών κλήσεων στις αντίστοιχες γραμμές βοήθειας, όσο και η εισαγωγή ανάλογων περιστατικών στα νοσοκομεία.

    Σε αυτήν ακριβώς την χρονική στιγμή και εν μέσω αυτής της ασφυκτικής συγκυρίας για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν την ενδοοικογενειακή βία, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια τέκνων, ένα νομοσχέδιο που εξαναγκάζει χιλιάδες γυναίκες και παιδιά να εγκλωβίζονται υποχρεωτικά σε μία κακοποιητική συνθήκη ζωής, στην οποία θα τίθεται υπό δικαστική εξέταση το αν υφίσταται πράγματι βία, προκειμένου να αίρεται η υποχρέωση συνεπιμέλειας. Στις μέρες μας, χιλιάδες διαζύγια απορρέουν από τη μεγάλη προσπάθεια της γυναίκας να απεμπλακεί από ένα σπίτι-φυλακή σώζοντας πολλές φορές και το παιδί της εκτός από τον εαυτό της. Μια προσπάθεια που σήμερα, με το νομοσχέδιο αυτό, πέφτει στο κενό, καθώς η γυναίκα αναγκάζεται να μην έχει ούτε αυτή τη διέξοδο και το παιδί υποχρεώνεται να ζει εξίσου με τους δυο γονείς, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Ακόμα και αν η μητέρα επικαλεστεί βία, αυτή πρέπει να αποδειχτεί. Να αποδειχτεί από ποιόν; Από το αστικό δικαστήριο, βασικό πυλώνα ενός συστήματος που γεννά τη βία, που αναπαράγει τη βία και δη την πατριαρχική; Και η ψυχολογική βία; Αυτή πως αποδεικνύεται; Αλλά ακόμη και αν αποδειχτεί τελικά η βία σε μια πρωτόδικη απόφαση ή μία απόφαση εφετείου και πάλι ένας πατέρας που κακοποιεί την γυναίκα ή το παιδί θα μπορεί να συνεχίσει να το κάνει μέχρι την αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου.
    Επιπλέον, τα δικαστικά έξοδα, σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να είναι δυσβάστακτα για μια γυναίκα που επιφορτίζεται και την φροντίδα του παιδιού.
    Επίσης, το παρόν νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για κατάργηση της διατροφής. Σε μια κοινωνία πατριαρχικά δομημένη με προκαθορισμένους έμφυλους ρόλους, στην οποία η οικογένεια για χρόνια δομήθηκε πάνω σε ένα μοντέλο που η γυναίκα εξαρτάται άμεσα οικονομικά από τον σύζυγο επιφορτισμένη παράλληλα με τις δουλειές του σπιτιού και το μεγάλωμα των παιδιών, κάτι που σε μικρότερο μεν βαθμό συνεχίζει να ισχύει μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, και σε εργασιακό επίπεδο, δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση μισθολογική ισότητα.
    Τέλος, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποτίθεται πως επιχειρεί να υποχρεώσει τους ανεύθυνους μπαμπάδες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα παιδιά τους αλλά τίποτα δεν τους υποχρεώνει, στ’ αλήθεια, μιας και αν αυτοί ζητούν λιγότερο χρόνο επικοινωνίας και μέριμνας για τα παιδιά, μπορούν να τον έχουν. Και τι νόημα έχει, άλλωστε, η επιβολή της μέριμνας και της φροντίδας του παιδιού μέσω του αστικού δικαίου; Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων (πολλώ δε μάλλον γονιών-παιδιών) πρέπει να είναι ουσιαστικές σχέσεις αγάπης και όχι να επιβάλλονται και να διαμεσολαβούνται δια νόμου.

    Με άλλα λόγια, το εν λόγω νομοσχέδιο φαίνεται να στοχεύει σαφώς σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις γυναικών και παιδιών, όχι για να δώσει λύση και διέξοδο στα προβλήματα τους, αλλά για να τους εγκλωβίσει ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, η συνεπιμέλεια προβλέπεται και από το ισχύον νομικό πλαίσιο σε περίπτωση διαζυγίου. Προϋποτίθεται, όμως, η αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δυο γονέων. Έτσι λοιπόν, το νέο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, έρχεται να πάρει την εκδίκηση του πατριαρχικού κόσμου απέναντι στις γυναίκες «διορθώνοντας» την εκ προοιμίου θετική διάθεση που επιδείκνυε ακόμα και το ίδιο το αστικό σύστημα απέναντι στη γυναίκα-μητέρα, στην περίπτωση της επιμέλειας των παιδιών κατόπιν διαζυγίου. Είναι το ίδιο σύστημα που την ίδια ώρα, υποκριτικά και χυδαία, στήνει τηλεφωνικές γραμμές και ιστοσελίδες υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών επιδιώκοντας για μία ακόμη φορά να ενσωματώσει κάθε φωνή που μπορεί να ακουστεί, προετοιμάζοντας παράλληλα το εν λόγω νομοσχέδιο που καταφανώς επιβαρύνει την ίδια τη ζωή των γυναικών και των παιδιών τους. Εν ολίγοις, έρχεται να επιβάλει και να διαιωνίσει την πατριαρχική, ενδοοικογενειακή βία, να τιμωρήσει και να εγκλωβίσει τις γυναίκες για μία ακόμη φορά.

    Φυσικά, αυτό δεν μας προκαλεί εντύπωση καθώς η πατριαρχία αποτελεί θεμέλιο λίθο του κόσµου της εξουσίας και βασικό στοιχείο κοινωνικής αναπαραγωγής του. Υπάρχει, καλλιεργείται και επιβάλλεται σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής οργάνωσης. Στις σύγχρονες κρατικές-καπιταλιστικές κοινωνίες, οι ιεραρχικά δομημένες σχέσεις που εκ των πραγμάτων παράγουν η ανισότητα και η ανελευθερία, διαχωρίζουν τους ανθρώπους με βάση την ταξική τους θέση, την εθνική καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, το φύλο, τη σεξουαλική προτίμηση. O καπιταλισμός εμπεριέχει επιμέρους μορφές εξουσίας που αποσκοπούν στη διάσπαση και τον αλληλοσπαραγμό των από τα κάτω, στοχεύοντας στην καλλιέργεια και την αναπαραγωγή του φόβου και του αποκλεισμού τους από όλα τα πεδία.

    Επιπλέον, ενδεικτικό της αντίληψης που προωθείται με το νομοσχέδιο είναι το ποιοι είναι οι βασικοί υποστηρικτές αυτού του νομοσχεδίου: φασιστικές και ακραία συντηρητικές γκρούπες μπαμπάδων, ενώ ο κύριος εκπρόσωπος της κυρίαρχης αντίληψης και υπερασπιστής του, ο υπουργός δικαιοσύνης Τσιάρας, έχει προβεί σε σωρεία χυδαίων (σεξιστικών και ρατσιστικών) δηλώσεων. Είναι όλοι αυτοί που αναπαράγουν μια αντίληψη για την οικογένεια αναγνωρίζοντας ως αποδεκτό μοντέλο οικογένειας το «μητέρα-πατέρας-παιδί», υποστηρίζοντας πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονέων, και δη και των δύο κυρίαρχα αναγνωρισμένων και επιβεβλημένων φύλων, είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα και λιγότερες «παρεκκλίσεις» σε σχέση με τα «άλλα».

    Με άλλα λόγια, μας επιφυλάσσουν ένα μέλλον αποστειρωμένο, πλήρως ορισμένο και ελεγχόμενο, που θα μυρίζει θάνατο και μίσος. Μα όλες εμείς που αγωνιζόμαστε, όλες εμείς που κουβαλάμε μέσα μας έναν καινούριο κόσμο, φροντίζουμε και να τον χτίζουμε μέρα με τη μέρα. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, όπου η οικογένεια και οι σχέσεις δε θα είναι φυλακές, στις οποίες θα εκβιάζονται άνθρωποι και συναισθήματα, μια κοινωνία όπου τα παιδιά δεν θα είναι ιδιοκτησία των γονιών αλλά προϊόντα της ελεύθερης ένωσης ελεύθερων και ίσων ανθρώπων και θα γαλουχίζονται προκειμένου να αποφασίζουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους, μια κοινωνία απαλλαγμένη από την ιδιοκτησία, τη βία, την εξουσία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

    «Αχ, γιέ μου, αχ! Ό,τι κι αν γενείς, το ρόπαλό τουςαπάνω απʼ το κεφάλι σου θάʼναι σηκωμένο·για σένα η γης είναι τάφος, που για το καλό τουςεκείνοι απέναντι σʼ τον έχουνε ανοιγμένο.

    […]»

    Μπ. Μπρεχτ (Νανουρίσματα, IV)

    Αντιστεκόμαστε, με όλες μας τις δυνάμεις στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό, ο οποίος είναι κιόλας εδώ. Από την Πολωνία, όπου ψηφίστηκε η απαγόρευση των αμβλώσεων μέχρι το ευρωκοινοβούλιο όπου κατατέθηκε ψήφισμα κατά των αμβλώσεων κι από την απόσυρση της Τουρκίας από τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η οποία όριζε το πλαίσιο προκειμένου να θεσμοθετούν οι χώρες ενάντια στη βία κατά των γυναικών μέχρι το παρόν νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια είναι ολοφάνερο πως ο κόσμος της πατριαρχίας, του κράτους και του κεφαλαίου δεν μας χωράει. Συλλογικοποιούμαστε, οργανωνόμαστε, παλεύουμε ως γυναίκες πλάι-πλάι με τους συντρόφους μας ενάντια σε ό, τι μας καταπιέζει καθημερινά προκειμένου να ανατρέψουμε κάθε νομοσχέδιο που έρχεται να δυσχεράνει τη ζωή μας μέχρι την οριστική ανατροπή του κράτους και του κεφαλαίου.

    ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ 27/03,11π.μ.,ΕΣΠΕΡΟΣ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

    https://athens.indymedia.org/event/84334/

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:52 | Α. Καλοδούκα

    Για ποιό λόγο να κοινοποιούνται τα έγγραφα που αφορούν το παιδί στο σπίτι του οποιουδήποτε γονέα; Θα γίνεται επίδοση σε γονέα που έχει χάσει τη γονική μέριμνα ή δεν την άσκησε ποτέ;

  • 29 Μαρτίου 2021, 19:14 | Κ.

    Να αφαιρεθεί το κάτοθι:
    <>
    Τα προβλήματα που θα προκύψουν εάν συμπεριληφθεί είναι πολύ σοβαρά σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας είτε αυτή έχει καταγγελθεί είτε όχι όπως επίσης και σε περιπτώσεις αδιαφορίας του ενός γονέα;

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:44 | Χρίστος Α. Ζέρβας

    Ο κ Υπ. Δικαιοσύνης μας Δηλώνει ΜΕΤΑ ΑΠΌ παλινωδίες ότι «ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ 50-50 ΣΥΝΕΠΙΜΈΛΕΙΑ». ΓΙΑΤΙ ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΟ 1/3; ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΉ «ΚΟΥΛΤΟΎΡΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ ΤΟΝ ΥΠΆΡΧΟΝΤΑ ΝΟΜΟ. ΕΔΩ ΕΠΙΧΕΙΡΕΊΤΑΙ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΌΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΏΝ ΑΠΟ ΠΙΈΣΕΙΣ;
    https://m.youtube.com/watch?v=TDOjmO7T2A0

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:40 | Papadopoulou Anna

    Δεν υπάρχει ανήλικος που να ΜΗΝ τελεί υπό γονική μέριμνα. Κανένα πρόσωπο (ούτε ο ανήλικος) δύναται να έχει διπλή κατοικία. Σε περίπτωση χωριστής διαβίωσης των γονέων, το κριτήριο της συνήθους διαμονής είναι προβληματικό. Η επίδοση δικογράφου σε οποιοδήποτε γονέα, δηλ. ακόμη και σε αυτόν με τον οποίο το τέκνο δεν διαμένει συνήθως θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ιδίως σε περίπτωση τεταμένων σχέσεων μεταξύ των γονέων (λ.χ. αν το τέκνο έχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία).

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:10 | ΜΠΑΜΠΗΣ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:41 | ΤΡΥΦΩΝΑΣ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:02 | ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:25 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:57 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:55 | ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΤΟΥ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:10 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:39 | ΜΑΡΙΑ ΝΙΔ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:00 | VIDAS

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:27 | ΦΩΤΕΙΝΗ Δ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:56 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:23 | ΣΩΣΩ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»

  • 29 Μαρτίου 2021, 18:42 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Η κοινή επιμέλεια πραγματοποιείται κυρίως με την εναλλασσόμενη κατοικία, που είναι η μόνη λύση που εξασφαλίζει την ισόχρονη παρουσία των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.
    Δεν είναι ορθή η εισαγωγή της έννοιας του «γονέα με τον οποίο συνήθως διαμένει» το παιδί. Κατοικία του παιδιού πρέπει να είναι σε περίπτωση διαζυγίου η κατοικία και των δύο γονέων του.

    και το άρθρο 56 θα πρέπει να τεθεί ως εξής:

    «Ο ανήλικος που τελεί υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί μόνος του τη γονική μέριμνα. Σε περίπτωση χωριστής διαμονής των γονέων, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία και των δύο γονέων.
    Η επίδοση εγγράφων που αφορούν το τέκνο γίνεται στην κατοικία οποιουδήποτε εκ των γονέων ή σε τρίτο που ασκεί την γονική μέριμνα. Ο ανήλικος που τελεί υπό επιτροπεία ή όποιος τελεί υπό πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, έχει κατοικία την κατοικία του επιτρόπου ή του δικαστικού συμπαραστάτη του.»