ΜΕΡΟΣ Β’ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ Άρθρο 50 Ειδικός διανεμητικός λογαριασμός – Αντικατάσταση άρθρου 51 ν. 2318/1995

1. Το άρθρο 51 του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών [ν. 2318/1995 (Α’ 126)] αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 51
Ειδικός διανεμητικός λογαριασμός
1. Σκοπός του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού είναι η διανομή μερίσματος στο σύνολο των ενεργών μελών του οικείου συλλόγου δικαστικών επιμελητών και η ρύθμιση της παρακράτησης των πόρων του. Ο ειδικός διανεμητικός λογαριασμός συστήνεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου συλλόγου δικαστικών επιμελητών, με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, η οποία επικυρώνεται από τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 99, με την ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των παρόντων μελών της. Με την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης ορίζονται δύο (2) Πρωτοδίκες της εφετειακής έδρας, στην οποία εδρεύει ο οικείος σύλλογος δικαστικών επιμελητών, καθώς και ένας (1) δικαστικός επιμελητής μέλος της διοίκησης του οικείου συλλόγου και οι αναπληρωτές τους, οι οποίοι αποτελούν την ελεγκτική επιτροπή για τη νομιμότητα της διαχείρισης του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού. Οι δικαστικοί λειτουργοί ορίζονται μετά από πρόταση του προέδρου του οικείου δικαστηρίου και ο δικαστικός επιμελητής μετά από πρόταση του προέδρου του οικείου συλλόγου δικαστικών επιμελητών.
2. Οι πόροι του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού προέρχονται από την υποχρεωτική καταβολή εισφορών, με τη μορφή παρακράτησης, το ποσοστό της οποίας ορίζεται με την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης της παρ. 1, και το οποίο δεν υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%) επί της δικαιούμενης καθαρής αμοιβής κάθε δικαστικού επιμελητή σε ολόκληρη την επαγγελματική ύλη του, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 1, μετά από αφαίρεση του ποσού της παρακράτησης φόρου. Το ποσοστό του πρώτου εδαφίου δύναται να αναπροσαρμόζεται, τηρουμένου του ανώτατου ορίου του ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%), με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 1. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται η διαδικασία είσπραξης, απόδοσης και διανομής των ποσών που παρακρατούνται, ο χρόνος απόδοσης και διανομής, τα ποσοστά που παρακρατεί ο σύλλογος, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.
3. Υπόχρεος προς καταβολή του ποσοστού που παρακρατείται είναι ο δικαστικός επιμελητής, καθώς και οι αστικές εταιρείες δικαστικών επιμελητών, η λειτουργία των οποίων διέπεται από την παρ. 4 του άρθρου 19 του παρόντος και το π.δ. 68/2011 (Α’ 153), τα μέλη των οποίων διενεργούν τις διαδικαστικές πράξεις. Σε περίπτωση καθυστέρησης απόδοσης των παρακρατούμενων ποσοστών από τα υπόχρεα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου, επιβάλλεται προσαύξηση σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) κατ’ έτος.
4. Ειδικά επί αμοιβών που αφορούν στις επιδόσεις και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις της παρ. 2 του άρθρου 1, οι οποίες διενεργούνται για λογαριασμό: α) νομικών προσώπων που εμπίπτουν στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), β) Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, γ) επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, δ) πιστωτικών ιδρυμάτων, ελληνικών και ξένων, ε) νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, ελληνικών και αλλοδαπών, στα οποία εκχωρούνται η είσπραξη, η εξασφάλιση και η διαχείριση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων ή νομικών προσώπων στα οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα και απαιτήσεις κατά των οφειλετών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) και εταιρειών απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (Ε.Α.Α.Δ.Π.) του ν. 4354/2015 (Α΄176), δύναται να θεσπίζεται με την απόφαση της παρ. 1 υποχρέωση παρακράτησης του ποσοστού και απόδοσής του απευθείας από τον εντολέα στον οικείο σύλλογο δικαστικών επιμελητών. Με την ίδια απόφαση δύναται να ορίζεται το ποσοστό της αμοιβής που παρακρατείται και αποδίδεται στον λογαριασμό του πρώτου εδαφίου της παρ. 1, τηρουμένου πάντως του ανωτάτου ορίου του πρώτου εδαφίου της παρ. 2. Το ύψος του ποσοστού της αμοιβής των δικαστικών επιμελητών για τις επιδόσεις και των αμοιβών για τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις της παρ. 2 δύναται να είναι είτε όμοιο είτε διαφορετικό.
5. Η αξίωση καταβολής μερισμάτων που δεν ζητήθηκαν από τους δικαιούχους του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) έτους από την ημερομηνία έναρξης της διανομής, παραγράφεται και τα αναλογούντα ποσά περιέρχονται αυτοδικαίως στον ειδικό διανεμητικό λογαριασμό του συλλόγου στον οποίο ανήκει ο δικαιούχος.».

2. Η υπ’ αρ. 36581/12.4.1991 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (Β΄ 275), περί καθορισμού αποδιδόμενου ποσοστού στον σύλλογο δικαστικών επιμελητών Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσου από την αμοιβή των μελών του και η υπ’ αρ. 142193/16.12.1996 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (Β΄ 1176), περί παρακράτησης ποσοστού αμοιβής και διανομής στα μέλη του συλλόγου δικαστικών επιμελητών εφετείου Θεσσαλονίκης, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης της παρ. 1 του άρθρου 51 του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος.

  • 10 Ιανουαρίου 2023, 09:46 | Ηλίας Μούστος

    Απόλυτα θετική εξέλιξη, χωρίς αμφιβολία.
    Ο/η συνάδελφος (Anonymous 2) που τη βρίσκει αρνητική, θα ήθελα να μας εξηγήσει το λόγο!!!
    Αν θα έπρεπε η ΟΔΕΕ να ενημερώσει για τη διαβούλευση, ίσως και να έπρεπε, αλλά αυτό συνιστά προσπάθεια απόκρυψης??
    Η τροποποίηση του άρθρου 51 είναι η μισή διαδρομή, στο χέρι μας είναι να εξηγηθεί και να επικοινωνηθεί σωστά, ώστε να γίνει πράξη.

  • 10 Ιανουαρίου 2023, 08:58 | ΑΝΩΝΥΜΗ

    Μου αρέσει η τακτική κάποιων συγκεκριμένων που θεωρούν τον εαυτό τους ευφυή και σπεύδουν να σχολιάσουν αρνητικά την εισήγηση του άρθρου 51 ΚΔΕ. Φυσικά κάνουν ότι μπορούν για να αποκρύψουν την πραγματικότητα και την θετική έκβαση της ψήφισής του για εμάς τους τίμιους και τους πολλούς. Η συκοφαντία και η παραπληροφόρηση έχει γίνει καθημερινότητα για κάποιους που θεωρούν τους δικαστικούς επιμελητές ανθρώπους χαμηλής νοημοσύνης και υπαλλήλους τους. Γράφουν ασάφειες χωρίς επιχειρηματολογία χωρίς περαιτέρω εξήγηση και ανάλυση και θεωρούν ότι κατά αυτόν τον τρόπο μπορούν να ξεγελάσουν τους συναδέλφους και να τους στρέψουν σε αυτό που τους συμφέρει οικονομικά. Φανταστείτε τι θα ειπωθεί στην γενική συνέλευση και τι εξωπραγματικές δικαιολογίες θα ακούσουμε όταν θα φτάσει η ύστατη στιγμή. Ένας από τους λόγους που ΔΕΝ θέλουν να καταθέσουν το ανάλογο μερίδιο στον αναδιανεμητικό λογαριασμό του συλλόγου για να μοιραστεί σε όλους με ισότητα και αξιοκρατία είναι ότι δεν συμφέρει τα αρπακτικο γραφεία και τα θέλουν όλα δικά τους. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και προφανές. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των καθαρών και αγωνιστών Δικαστικών Επιμελητών έχει συνειδητοποιήσει τα οφέλη και την επιτακτική ανάγκη να κάνει ένα βήμα μπροστά για το μέλλον και την επιβίωσή του κλάδου. Αγκαλιάστε όλοι αυτήν την προσπάθεια και αγνοήστε την αναποτελεσματική τακτική κάποιων παράνομων αρπακτικο γραφείων. Δεν χρειάζεται ελεημοσύνη για την αξιοπρέπεια και για τα αδιαμφισβήτητα και λογικά δικαιώματά μας. Έχουμε συμφέρον να ΨΗΦΙΣΤΕΙ και να ΕΦΑΜΟΡΣΤΕΙ. Βρίσκω θΕΤΙΚΗ την εισήγηση και τροποποίηση του άρθρου 51 ΚΔΕ.

  • 10 Ιανουαρίου 2023, 00:32 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Βρίσκω ΘΕΤΙΚΗ και ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ την τροποποίηση του νομοσχεδίου. Για τους νέους μάχιμους και ανεξάρτητους δικαστικούς επιμελητές θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο ελπίδας και επιβίωσης για το μέλλον του επαγγέλματος. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί κάποια συγκεκριμένα «μεγαλογραφεία» που έχουν καταπατήσει κάθε έννοια νομικής, ηθικής και δεοντολογίας. Έχουν υπέρ συγκεντρώσει την ύλη στα γραφεία τους αποσπώντας αμύθητα χρηματικά ποσά και δε δέχονται συζήτηση για κατάθεση του αντίστοιχου μεριδίου στον αναδιανεμητικό λογαριασμό του συλλόγου, ώστε μέσω του μερίσματος να βοηθήσουν και να στηρίξουν τους υπόλοιπους συναδέλφους που αγωνίζονται για μία αξιοπρεπή ζωή. Κοιτούν το ατομικό τους κέρδος – συμφέρον. Σκοπός τους είναι να οδηγήσουν τους άμισθους δημόσιους λειτουργούς (δικαστικούς επιμελητές) σε μελλοντικούς άνεργους ή υπαλλήλους τους. Αυτά τα γραφεία έχουν (για αδιευκρίνιστο λόγο) προτεραιότητα σε τραπεζική και των ξένων funds ύλη, χωρίς να δίνουν την ευκαιρία και το δικαίωμα στους υπόλοιπους συναδέλφους, που ζητούν ύλη και συνεργασία με τις νόμιμες αμοιβές και το ΦΕΚ, εργασία για το βιοπορισμό τους. Επίσης, δεν καταθέτουν το ανάλογο μερίδιο στον αναδιανεμητικό λογαριασμό του συλλόγου δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε σύλλογο και σε οικογένειες που πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους. Κάποιοι δεν έχουν το θάρρος να γράψουν την αλήθεια για την σημερινή κατάσταση, αλλά τολμούν και εμφανίζονται ως «μεγαλόψυχες καραμέλες» και «φοβισμένες ύαινες». Συνάδελφοι είμαστε σε μία πολύ σημαντική και κομβική εξέλιξη για τον κλάδο. Είμαστε μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες επιτεύξεις των τελευταίων ετών και πρέπει όλοι να σταθούμε μία γροθιά σε αυτή τη προσπάθεια, ώστε να βγούμε κερδισμένοι. Εξαρχής ο σκοπός του άρθρου 51 ΚΔΕ (και άλλων πχ. Α.48 ΚΔΕ, Α.139 ΚΔΕ κ.λπ.) ήταν η ισόνομη διανομή του μερίσματος σε όλους τους συναδέλφους με τρόπο δίκαιο, αξιοκρατικό και δημοκρατικό, όπως λειτουργεί και εφαρμόζεται σε άλλα Εφετεία. Η ψήφιση αυτού του άρθρου ξεκάθαρα μετριάζει την αδικία της υπέρ συγκέντρωσης της ύλης στους λίγους και εκλεκτούς. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση που βιώνουμε, απλά πρέπει να πιστέψουμε και να παλέψουμε για αυτό.

  • 10 Ιανουαρίου 2023, 00:34 | Χαραλάμπους Γεώργιος

    Άρθρο 51…το πολυπόθητο.. Το πολυσύχναστο.. Άρθρο σε όλες τις εκλογές από το 2000..πολυσυζητημενο άρθρο.. Στα υπουργεία στις ταβέρνες στα καφενεία κλπ.. Επιτέλους θα πάει προς ψήφιση..
    Τώρα το θέμα είναι πως θα εφαρμοστεί.. Δύναμη μας είναι η παρουσία όλων στη γενική συνέλευση οπότε γίνει..
    Εκεί θα πρέπει να καθοριστεί και να ψηφιστεί το ποσοστό παρακράτηση.. Αν θέλουμε μέλλον του κλάδου.. Εκεί θα δείξουμε πόσο πολύ το θέλαμε.. Επίσης μην ακούμε άγνωστους που δεν έχουν το θάρρος να βγουν με ονοματεπώνυμο να πουν την άποψη τους έστω και αν αυτή δεν συνάδει με τις γνώμες πολλών.. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΉΡΘΕ Η ΏΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΊΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΎΝΑΜΗ ΜΑΣ..
    ΑΣ ΠΆΜΕ ΒΉΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΆ..

  • 10 Ιανουαρίου 2023, 00:37 | Σπυρος Μπατσιος

    Μετα απο τόσα χρονια υπομονης επιτελους φως!!!

  • 10 Ιανουαρίου 2023, 00:55 | Ελευθερια Κοκκαλη 2

    Με τη ψήφιση του άρθρου 51 που είναι τώρα στη διαβούλευση θα δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες που θα καλλιεργήσουν το εδαφος για το άρθρο 139 παρ. 2 . Θα σταματήσουμε να φοβόμαστε το τραμπουκισμό της της ανωνυμίας της ανεργίας και της ανέχειας και τα σχόλια μας θα είναι επώνυμα .
    Άρθρο 51 και ξεκινάει ο αγώνας για την εφαρμογή του στη γενική συνέλευση .

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 21:31 | Αγγελική Καλαμπαλικη

    Επιτελους δικαιοσύνη για τους πολλους Δικαστικους επιμελητες που δεν εσκυψαν το κεφαλι στους λιγους, οι οποιοι με αθεμιτα μέσα λυμαίνονται τόσα χρονια ως αρπακτικά ολη την υλη!!!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 20:26 | Γιώργος Μήτσης

    Η εισήγηση είναι θετικότατη, συγχαίρω της πρωτοβουλίες του Υπουργού Δικαιοσύνης κατόπιν των σημαντικών εισηγήσεων του Προέδρου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ο.Δ.Ε.Ε., διότι αναδεικνύει απόλυτα την ισονομία και οι συνάδελφοί μας, ο καθένας με τις δυνάμεις του συνεισφέρει προκειμένου όλοι τους προοπτικά να δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. Παραλλήλως ο υγιής ανταγωνισμός ο οποίος αναπτύσσεται σε άμεσο χρόνο θα μας δώσει σημαντικά αποτελέσματα και θα μας διασφαλίσει ασφάλεια δικαίου, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην απονομή δικαίου και την ταχύτατη εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων σε μια υγιή ανταγωνιστική κοινωνία προκειμένου να διασφαλιστούν και οι επενδύσεις στην χώρα μας.
    Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνών- Πειραιώς- Αιγαίου- Δωδεκανήσου- Λαμίας- Βορείου Αιγαίου και Ευβοίας και νυν Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Μήτσης.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 19:18 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΕΝΙΟΥ-ΣΤΑΘΗ

    ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΙΓΙΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΟΛΥ 20 ΔΙΚ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ 2.500 ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΈΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ(ΕΦΚΑ,Δ.Ο.Υ.,ΕΝΟΙΚΙΑ Κ.Λ.Π.) ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΥΛΗΣ.ΕΙΜΑΙ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΌΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΊ ΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΕΝΙΟΥ-ΣΤΑΘΗ
    ΔΙΚ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 18:51 | Anonymous 2

    Βρίσκω αρνητική την εισήγηση.
    Και ανησυχώ πολύ που την υποστηρίζουν μόνο οι συνδικαλιστές του κλάδους μας (και αυτοί που θέλουν να γίνουν).

    Αλήθεια για ποιο λόγο αποκρύψατε τόσο καιρό ότι έχει βγει σε διαβούλευση; Γιατί σπεύσατε όλοι οι συνδικαλιστές να την υποστηρίξετε όταν είδατε ότι υπήρξε αρνητικό σχόλιο;

    Συγχωρήστε μου την ανωνυμία αλλά σας ΦΟΒΑΜΑΙ. Γνωρίζω την εκδικητικότητα και τον τραμπουκισμό σας.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 17:57 | Θεόδωρος Μπαβέλης

    Αρκετά καλό ήταν. Κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.Καιρός να πραγματοποιηθει. Θα βοηθήσει την πλειοψηφία των συναδέλφων

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 17:41 | Νικόλαος Χαλκιαδάκης

    Να και ένα καλό νέο! Μακάρι να γίνει νόμος αλλά και να υλοποιηθεί από τους συλλόγους!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 17:36 | Γεώργιος Λιντζέρης

    Επιτέλους! «Φως» στο τούνελ για τον μαχόμενο και νέο δικαστικό επιμελητή!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 17:15 | Χαράλαμπος Κοττικιάς

    Η τροποποίηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και εύχομαι να βρει εφαρμογή για να μη μείνει κενό γράμμα.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 17:47 | Ελευθερία Κόκκαλη

    Η χρησιμότητα του τροποποιημένου άρθρου 51 έγκειται στο γεγονός ότι με την εφαρμογή του θα λειτουργήσει επικουρικά για τους δικαστικούς επιμελητές που δεν έχουν πρόσβαση στο 60-70% της επαγγελματικής ύλης, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων τους ως νπδδ. Και επιπλέον θα δώσει έσοδα στο κάθε σύλλογο που θα το εφαρμόσει για τα λειτουργικά του έξοδα .Θεωρώ πως το ποσοστό έως 40% είναι ποσοστό απόλυτα συνυφασμένο με τη σημερινή αδιέξοδη οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους περισσότερους δικαστικούς επιμελητές με τη συσσώρευση της επαγγελματικής ύλης σε 4-5 γραφεία δικ. επιμελητών.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 17:36 | Έφη Παναγουλακου

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!ΕΙΧΑΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 17:59 | Ελευθερία Κόκκαλη

    Η χρησιμότητα του τροποποιημένου άρθρου 51 έγκειται στο γεγονός ότι με την εφαρμογή του θα λειτουργήσει επικουρικά για τους δικαστικούς επιμελητές που δεν έχουν πρόσβαση στο 60-70% της επαγγελματικής ύλης, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων τους ως νπδδ. Και επιπλέον θα δώσει έσοδα στο κάθε σύλλογο που θα το εφαρμόσει για τα λειτουργικά του έξοδα .Θεωρώ πως το ποσοστό έως 40% είναι ποσοστό απόλυτα συνυφασμένο με τη σημερινή αδιέξοδη οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους περισσότερους δικαστικούς επιμελητές με τη συσσώρευση της επαγγελματικής ύλης σε 4-5 γραφεία δικ. επιμελητών.
    Οι ανώνυμοι ή με ψευδώνυμα σχολιασμοί με παραπέμπουν στους κουκουλοφόρους επί κατοχής και εμφυλίου όπως και στους σημερινούς προβοκάτορες.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 16:41 | Ζώης Αργύρης

    Ελπίζω στην εφαρμογή του άρθρου 51 που όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να στηρίξουμε γιατί θα είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επιβίωση της πλειοψηφίας των συναδέλφων που ματώνει καθημερινά, μπλεγμένοι στις υποχρεώσεις των ΔΟΥ και στον ΕΦΚΑ ενώ οι λίγοι λυμαίνονται την ύλη των funds, των νομικών προσώπων, του Δημοσίου κτλ. Φτάνει πια, να αποδίδουν αυτά που πρέπει για την επιβίωση των υπολοίπων συναδέλφων και του ίδιου του Συλλόγου!!!!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 16:41 | Σωτήρης Ρουμελιώτης

    Επιτέλους ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα αυτό που θέλουμε χρόνια!!!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 16:32 | ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Η τροποποίηση του άρθρου 51 είναι μονόδρομος για την σωστή λειτουργία των Συλλόγων ανά την Ελλάδα.Υπόδειγμα εφαρμοργής του άρθρου 51 είναι ο Σύλλογος των Δικαστικών Επιμελητών του Εφετείου Θεσσαλονίκης,πρόκειται για ένα άρθρο που αποτελεί και θα αποτελέσει ‘ΑΣΠΙΔΑ΄ του Δικαστικού Επιμελητή στο μέλλον.

    Βλαχογιάννης Παντελής

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 16:26 | Ιωαννης Μαργαριτης

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!! Η τροποποίηση είναι προς όφελος όλων των μαχόμενων συναδέλφων. Πολύ Θετική εισήγηση.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 16:53 | Αγγελική Καλαμπαλικη

    Επιτελους ερχεται η σωτηρία και η δικαιοσύνη για τους πολλους Δικαστικους επιμελητες που δεν εσκυψαν ολα αυτα τα χρονια στους λίγους, που σαν αρπακτικα υφαρπαξαν με ανομες μεθόδους ολη την υλη!!!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 16:47 | Ζουγανελη Αναστασία

    επιτέλους προς την σωστή κατεύθυνση!! πρέπει να γίνει!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 15:11 | ΦΑΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αυτή είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Θα μπει, επιτέλους, μια δικλείδα ασφαλείας για τους μαχόμενους Δικαστικούς Επιμελητές.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 15:25 | Θεόδωρος Μίχος

    Μακάρι να ψηφιστεί, θα είναι σανίδα σωτηρίας για τον κλάδο μας!!!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 15:39 | ΜΠΟΥΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 51 ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΧΟΜΕΝΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ.ΤΟΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕ 4-5 ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΖΕΙ.ΝΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 15:48 | Μαρία Δημητριάδη

    Πολύ θετική η τροπολογία για όλους εμάς τους μαχόμενους συναδέλφους που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ποικίλα προβλήματα και δεν τα βρήκαμε έτοιμα! Θα είναι μία ανάσα ενάντι στο σκληρά «ανταγωνιστικό» και με μεγάλες ανισότητες περιβάλλον στο οποίο καλουμαστε να δουλέψουμε!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 14:17 | Ιωάννης Χαλκιαδάκης

    Επιτέλους! Χρόνια τώρα ο κλάδος μας παλεύει να έχουν την δυνατότητα οι σύλλογοι να υλοποιήσουν το άρθρο αυτό. Μια ρύθμιση που θα βοηθήσει στην επιβίωση όλων των συναδέλφων. Αφού όπως είναι διαμορφωμένο πλέον το λειτούργημά μας, κάποιοι έχουν μεγάλο εισόδημα και κάποιοι ετοιμάζονται να παραιτηθούν επειδή το εισόδημα τους είναι ελάχιστο (χωρίς φυσικά να ευθύνονται οι ίδιοι). Εξάλλου τα ποσοστά της παρακράτησης θα αποφασιστούν σε Γενική Συνέλευση των μελών με αυξημένη πλειοψηφία. Απόλυτα δημοκρατικό. Μπορεί δε να είναι διαφορετικά για τις εκτελέσεις και διαφορετικά για τις επιδόσεις.
    Η τροποποίηση κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή του αντίστοιχου άρθρου 48 του προηγούμενου κώδικά μας στον Σύλλογο της Αθήνας από το 1995 είχε βοηθήσει πολύ το σύνολο των συναδέλφων, με ελάχιστες εξαιρέσεις συναδέλφων που είχαν τεράστιο όγκο τραπεζικής ύλης και υπαλληλοποιούσαν άλλους συναδέλφους που «πεινούσαν».

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 14:30 | Χρυσαφιδου ευτερπη

    Πολύ θετική εξέλιξη

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 14:18 | Ελένη Μπούτρα

    Επιτέλους φως στο τούνελ για μας τους πολλούς

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 14:09 | Βασιλοπούλου Κυριακή

    Ο αναδιανεμητικός μας λογαριασμός υπήρχε στον Κώδικά μας από τη γέννησή του, το 1995 και αφορούσε τη μαζική ύλη εργασίας , π.χ. την τραπεζική, στην οποία δεν έχουμε πρόσβαση όλοι οι Δικαστικοί Επιμελητές (γιατί άραγε;). Όμως, τα τελευταία χρόνια που πουλήθηκαν ή δόθηκαν για διαχείριση τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες στα funds και η τιμολόγηση είναι επίσης στα funds, δεν καταθέτουν πλέον στον αναδιανεμητέο λογαριασμό μας και το μέρισμα μηδενίστηκε και τα οικονομικά μας προβλήματα αυξήθηκαν. Αυτή η τροποποίηση ήρθε για να αποδοθεί δικαιοσύνη και θα αποδειχθεί σωτήρια για όλους μας.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 14:40 | Τσικρος Ιωάννης

    Πολλή θετική η εισήγηση. Θα λειτουργήσει προς όφελος όλων των μαχόμενων συναδέλφων.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 14:48 | Κωνσταντίνος Τσάλας

    Επιτέλους και κάτι θετικό μετά από τόσα πολλά χρόνια γι’ αυτόν τον κλάδο!
    Αρκετά είχαν κάποιοι και τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 14:20 | ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

    Θετική τροπολογία του άρθρου 51 για το καλό των συναδέλφων.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 14:29 | Τσίκρου Γαρυφαλιά

    Βρίσκω πολλή θετική την εισήγηση. Θα λειτουργήσει προς όφελος των συναδέλφων.
    Γαρυφαλιά Τσίκρου

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 13:57 | Παπαστεφάνου Αικατερίνη

    Βρίσκω θετική την τροπολογία.Συγχαριτήρια σε όσους συνέβαλαν σ»αυτό.Τώρα χρειάζεται αγώνας για την υλοποίηση της τροπολογίας(απόφαση του ΔΣ και της ΓΣ του Συλλογου).

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 13:13 | ΚΑΡΠΑΘΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Αρθρο 51
    Ειδικός διανεμητικός λογαριασμός
    Παρ. 1- Σκοπός του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού είναι η διανομή μερίσματος στο σύνολο των ενεργών μελών του οικείου συλλόγου δικαστικών επιμελητών και η ρύθμιση της παρακράτησης των πόρων του.
    Ο ειδικός διανεμητικός λογαριασμός συστήνεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου συλλόγου δικαστικών επιμελητών, μετά από σχετική ληφθείσα απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου η οποία πάρθηκε με ειδική πλειοψηφία του 50% συν ένα (50%+1) των εγγεγραμμένων μελών του Συλλόγου.
    Με την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης ορίζονται δύο (2) Πρωτοδίκες της εφετειακής έδρας, στην οποία εδρεύει ο οικείος σύλλογος δικαστικών επιμελητών, καθώς και ένας (1) δικαστικός επιμελητής μέλος της διοίκησης του οικείου συλλόγου και οι αναπληρωτές τους, οι οποίοι αποτελούν την ελεγκτική επιτροπή για τη νομιμότητα της διαχείρισης του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού. Οι δικαστικοί λειτουργοί ορίζονται μετά από πρόταση του προέδρου του οικείου δικαστηρίου και ο δικαστικός επιμελητής μετά από πρόταση του προέδρου του οικείου συλλόγου δικαστικών επιμελητών.
    2. Οι πόροι του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού προέρχονται από την υποχρεωτική καταβολή εισφορών, με τη μορφή παρακράτησης, το ποσοστό της οποίας ορίζεται με την ως άνω την ληφθείσα απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου η οποία επικυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, και το οποίο δεν υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) επί της δικαιούμενης καθαρής αμοιβής κάθε πράξης του δικαστικού επιμελητή σε ολόκληρη την επαγγελματική ύλη του, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 1, μετά από αφαίρεση του ποσού της παρακράτησης φόρου. Το ποσοστό του πρώτου εδαφίου δύναται να αναπροσαρμόζεται, τηρουμένου του ανώτατου ορίου του ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%), πάντα με απόφαση γενικής συνέλευσης του οικείου Συλλόγου η οποία επικυρώνεται πάντα με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία καθορίζονται η διαδικασία είσπραξης, απόδοσης και διανομής των ποσών που παρακρατούνται, ο χρόνος απόδοσης και διανομής, τα ποσοστά που παρακρατεί ο σύλλογος, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.
    Επιτέλους να γίνει πράξη η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου που ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Κρήτης και Ανατολικής Κρήτης είχε πρώτος εισηγηθεί από το έτος 2005!!!!!

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 12:49 | Αναστάσιος Χρυσομαλλου

    Βρίσκω θετική την εισήγηση. Θα λειτουργήσει προς όφελος των συναδέλφων.

    Αναστάσιος Χρυσομάλλου.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 11:46 | Ολγα Στεφανη

    Πολυ θετική η τροποοοηση του άρθρου 51 ΚΔΕ και προς όφελος όλων των συνεδελφων

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 11:46 | Παναγιώτης Πούλος

    Οι οφειλές των δικαστικών επιμελητών δεν είναι αποτέλεσμα των μνημονίων και του covid, αλλά της υπερσυγκέντωσης της ύλης, με αθέμιτους πολλές φορές τρόπους, σε ένα μικρό αριθμό γραφείων, και του αποκλεισμού των υπολοίπων συναδέλφων από αυτή. Η τροποποίηση και εφαρμογή του νόμου θα βοηθήσει στην εν μέρει αποκατάσταση αυτής της στρέβλωσης και θα επιτρέψει στην πλειοψηφία των συναδέλφων να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 11:13 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΕΛΛΙΚΗΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 50, ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΙΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΞΕΝΑ FUNDS.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 11:26 | Αναστάσιος Χρυσομαλλου

    Βρίσκω θετική την εισήγηση

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 11:58 | Αναστάσιος Χρυσομαλλου

    Βρίσκω θετική την εισήγηση 15

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 11:24 | Ευγενία Μάτσα

    Εμείς οι νέοι δικαστικοί επιμελητές, θέλουμε αυτή την τροποποίηση , θέλουμε όλοι να δίνουμε κι όλοι να παίρνουμε ένα μέρισμα ικανό, για να πληρώνουμε , τουλάχιστον, τα ταμεία μας. Δυστυχώς, η ύλη δε διανέμεται σε όλους, τη διαχειρίζονται λίγες εταιρίες επιμελητών κι αφού οι πόρτες, για τους περισσότερους συναδέλφους , είναι κλειστές, τουλάχιστον ας απονεμηθεί ένα μέρος Δικαιοσύνης μέσω του άρθρου 51.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 11:46 | ΣΙΣΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Πολύ καλή η τροποποίηση του άρθρου 51 και πιστεύω ότι θα βοηθηθούν πολύ οι συνάδελφοι.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 10:09 | ΔΗΜΗΤΡΑ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Πολύ καλή η τροποποίηση του άρθρου 51 και πιστεύω ότι είναι προς όφελος των συναδέλφων.

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 10:01 | Δημητριος Σαμαρας

    Η τροποποίηση του άρθρου 51 είναι πάρα πολύ καλή και πιστεύω θα βοηθήσει πολύ όλους τους συναδέλφους!

    Σαμαράς Δημήτριος

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 10:27 | Παναγιώτα Μπασδάνη

    Η τροποποίηση του άρθρου 51, μόνο προς όφελος των συναδέλφων μπορεί να είναι ( και με την προγενέστερη μορφή του εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται στο Σύλλογο των Δικαστικών Επιμελητών του Εφετείου Θεσσαλονίκης με επιτυχία εδώ και 20 περίπου χρόνια).

  • 9 Ιανουαρίου 2023, 10:11 | Μαρία Μπρουζούκη

    Το ποσοστό είναι ΕΩΣ 40% (πριν ήταν μέχρι 50%) και το τελικό ποσοστό θα αποφασιστεί σε γενική συνέλευση του Συλλόγου που θέλει να το εφαρμόσει. Δηλαδή, δημοκρατικότατα θα αποφασίσουν τα μέλη του κάθε Συλλόγου ΑΝ θέλουν να το λειτουργήσουν και με ποιο ποσοστό. Η ψήφισή του από τη Βουλή, δε σημαίνει ότι θα ισχύει αυτοδικαίως για όλο τον Κλάδο, η επιλογή μας δίνεται και έτσι έπρεπε να γίνει, διότι ο αναδιανεμητικός λογαριασμός δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό και είναι εσωτερικό μας θέμα που όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει καινούριους οφειλέτες, αλλά θα βοηθήσει στην πληρωμή των χρεών που ήδη υπάρχουν. Ακριβώς αυτός είναι κι ο λόγος που αγωνιστήκαμε να μπει σε νομοσχέδιο, το μηνιαίο μέρισμα να βοηθήσει όλους τους δικαστικούς επιμελητές να πληρώνουν ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές και να μετριάσει την αδικία της υπερσυγκέντρωσης της ύλης που τα τελευταία χρόνια σαρώνει τον Κλάδο μας.
    Ίσως, αυτοί οι ελάχιστοι από τα συγκεκριμένα μεγαλογραφεία, γράφουν παραπλανητικά σχόλια ως «καραμέλες», χωρίς να έχουν το θάρρος να γράψουν με ονοματεπώνυμο.

  • 8 Ιανουαρίου 2023, 18:08 | Karamela

    1.το ποσοστό έως 40% είναι υπερβολικά υψηλό. ακόμα και ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης του 2% θα δημιουργήσει καινούργιους οφειλέτες. οι περισσότεροι συνάδελφοι αγωνίζονται να τακτοποιήσουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν σε ΔΟΥ και ΕΦΚΑ μετά την εποχή των μνημονίων, capital control, covid