ΜΕΡΟΣ Α’ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 01 – Σκοπός

Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η εμπέδωση της διεθνούς διαιτησίας στην ελληνική έννομη τάξη ως προϊόντος της αυτονομίας των μερών, ώστε τα μέρη ελεύθερα: α) να αποφασίζουν την υπαγωγή των διαφορών τους στη διαιτησία, β) να επιλέγουν τους διαιτητές, γ) να διαμορφώνουν τη διαιτητική διαδικασία και δ) να επιλέγουν το εφαρμοστέο για την επίλυση της διαφοράς τους δίκαιο.

  • 1 Ιανουαρίου 2023, 19:20 | Κώστας Δημητρίου

    Πρέπει
    1-Να προσθέσετε διάταξη με την οποία θα εφαρμόσετε την απόφαση Στε , που αφορά την ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ και των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων. (αναφέρομαι στην απόφαση 909/2011 Τμήμα Β του Στε).
    Υποχρεούστε να το πράξετε αυτό και μάλιστα θα πρέπει να γίνει αναδρομικά τουλάχιστο από το χρονικό σημείο εκείνο που δεν έχουν παραγραφεί οι απαιτήσεις του Δημοσίου όσον αφορά το μη εισπραχθέν ΦΠΑ.
    Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι μην εφαρμόζοντας την αναφερόμενη απόφαση Στε αποδέχεστε (αναιτίως και παρανόμως) την μη είσπραξη αναγκαίων απαιτητών πόρων του ΦΠΑ (που αφορούν εκτός από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση) και διατηρείτε νόθα κατάσταση ανταγωνισμού δύο κατηγοριών δικηγόρων, που άλλοι (οι άμισθοι) αμοίβονται με ΦΠΑ , ενώ οι έμμισθοι όταν ασκούν παράλληλα ελεύθερη δικηγορία, επειδή δεν συνυπολογίζεται στην φορολογητέα ύλη η αμοιβή από την έμμισθη θέση τους , η οποία φορολογείτε ως αμοιβή από μισθωτές υπηρεσίες, δύνανται να ενταχθούν στην κατηγορία των απαλλασσομένων δικηγόρων από ΦΠΑ με ό,τι αυτό σημαίνει για την αμοιβή τους , ενώ καρπώνονται οφέλη (εντελώς άνισα) των εργαζόμενων ως μισθωτοί.
    Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος δεν είναι δυνατό-επιτρεπτό να απασχολείται ως δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, ακόμα και όταν είναι δικηγόρος με πάγια έμμισθη εντολή.
    Το ίδιο δηλαδή ένταξη αμοιβής έμμισθου δικηγόρου σε καθεστώς ΦΠΑ και οι δικηγόροι που παράλληλα με την δικηγορία απασχολούνται σε θέση μετακλητού υπαλλήλου.

  • 1 Ιανουαρίου 2023, 19:50 | Κώστας Δημητρίου

    Επειδή οφείλετε και πρέπει να είστε σοβαροί! Καταργείστε (έστω & τώρα) την υποχρεωτική διαμεσολάβηση στις πολιτικές υποθέσεις!-> έχει καταντήσει κωμωδία αυτή η ιστορία & είναι απλά χρονοτριβή στην εκκρεμή διαδικασία & κόστος επιπλέον για τον κάθε διάδικο.

    Και βεβαίως καλό είναι να αναγνωρίσετε επιτέλους τον θεσμικό ρόλο κάθε επαγγελματία δικηγόρου. Οι …εξετάσεις πιστοποίησης και τα σεμινάρια… είναι απλά ένα επιπλέον οικονομικό βάρος & είναι απαξίωση του επαγγελματία δικηγόρου.
    Θα πρέπει να προστεθεί διάταξη ότι «Διαπιστευμένος διαμεσολαβητής αναγνωρίζεται ότι είναι και κάθε δικηγόρος με 25 τουλάχιστο έτη άσκησης δικηγορίας αν είναι δικηγόρος παρά πρωτοδίκαις, με 20 τουλάχιστο έτη άσκησης δικηγορίας αν είναι δικηγόρος παρ’ Εφέταις και με 15 τουλάχιστο έτη άσκησης δικηγορίας αν είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Οι δικηγόροι που έχουν τα αναφερόμενα προσόντα και επιθυμούν να αναγνωριστούν ως διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές δύνανται να καταθέσουν αίτηση στον δικηγορικό σύλλογο που είναι μέλη, ο οποίος θα την προωθήσει για τις νόμιμες ενέργειες στους αρμόδιους φορείς συνοδεύοντάς τη με παράβολο 300 € ΤΑΧΔΙΚ αν είναι παρά πρωτοδίκαις, 200 € ΤΑΧΔΙΚ αν είναι παρ’ Εφέταις και 100 € ΤΑΧΔΙΚ αν είναι παρ’ Αρείω Πάγω.»