Άρθρο 16:

Στο άρθρο 9 του ν. 2928/2001(ΦΕΚ Α’ 141) προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:
«7. Σε υποθέσεις σχετικές με τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159, 159Α και 235 έως 237Α του Ποινικού Κώδικα, ακόμα κι αν δεν τελέσθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, είναι δυνατόν να παρέχεται στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος κατ’ άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στους ιδιώτες κατ’ άρθρο 253Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο συμβάλλει ουσιωδώς στην αποκάλυψη των ως άνω αξιοποίνων πράξεων ή, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο, και στους οικείους των προαναφερθέντων προσώπων, η προβλεπόμενη στις παραγράφους 1 έως 5 προστασία από πιθανολογούμενες πράξεις εκφοβισμού ή αντεκδίκησης.»

  • Προστασία μαρτύρων

    1. Κατά την ποινική διαδικασία για τις πράξεις της συγκρότησης ή συμμετοχής σε οργάνωση της παραγράφου 1 του άρθρου 187 του ποινικού κώδικα και για συναφείς πράξεις μπορεί να λαμβάνονται μέτρα για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό των ουσιωδών μαρτύρων, των προσώπων που κατά το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα βοηθούν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων ή και των οικείων τους.

    2. Μέτρα προστασίας είναι η φύλαξη με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της αστυνομίας, η κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της, η μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας, που διατάσσονται με αιτιολογημένη διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών, η μεταβολή των στοιχείων ταυτότητας, καθώς και η μετάθεση ή μετάταξη ή απόσπαση για αόριστο χρονικό διάστημα, με δυνατότητα ανάκλησής της, των δημοσίων υπαλλήλων, που αποφασίζονται κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις από τους αρμόδιους Υπουργούς ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Η υπουργική απόφαση μπορεί να προβλέπει τη μη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς και άλλους τρόπους διασφάλισης της μυστικότητας της πράξης. Τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλειά του μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή δεν συνεργάζεται για την επιτυχία τους.

    3. Κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, ο μάρτυρας του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας, καλείται με το όνομα που αναφέρεται στην έκθεση εξέτασής του, εκτός αν ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή από ένα διάδικο η αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος, οπότε το δικαστήριο διατάσσει την αποκάλυψη. Την αποκάλυψη μπορεί να διατάξει το δικαστήριο και αυτεπαγγέλτως. Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο μπορεί να διατάξει όσα ορίζονται στο άρθρο 354 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    4. Αν δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία ταυτότητας του μάρτυρα, μόνη η κατάθεσή του δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου.

    Πρέπει να προστεθεί ότι προστατεύεται η οικογένεια τπυ Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος, από αντεκδικήσεις, ενοχλήσεις στην εργασία τους, διασπορά ψευδών κατά του συγγενή τους που είναι Μάρτυρας για να απομακρυνθούν από αυτόν και να τον απομονώσουν, ώστε να μην καταθέσει την αλήθεια ή να αναιρέσει προστασία των μελών της οικογένειας του Μάρτυρα από απατηλή πρόκληση βλάβης κατά των μελών της οικογένειάς τους,προστασία από εκφοβισμό της συζύγου του «ότι θα χάσει την δουλειά της», προστασία των παιδιών του από πιθανές επιθετικές ενέργειες κλπ…

    Η Μροστασαία Μάρτρα δύναται ναπαρέχεται και από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, του επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών και από ειδικό Δικαστήριο μετά από προσφυγή του αιτούντα.

    Αναστέλονται όλες οι ποινικές ή οι πειθαρχικές διώξεις ή πειθαρχικές ποινές που έχουν αρχίσει εναντίον του Μάρτρα Δημοσίου Συμφέροντος.

  • Πρόταση τροπολογίας

    Δημόσιος Υπάλληλος που κατέθεσε καταγγελίες, ή ήταν μάρτυρας κατά της διαφθοράς και κακοδιοίκησης,οικονομικών εγκλημάτων εντός ή εκτός υπηρεσίας, δικαιούται αυτομάτως «Προστασία Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος» και προστατεύεται από αντεκδικήσεις, από διώξεις για δήθεν συκοφαντίες, από πειθαρχικές διώξεις και αναστέλεται η πιθανή ποινική ή πειθαρχικη του δίωξη ή πειθαρχική του ποινή ή πιθανή «αυτοδίκαιη αργία» του και αμείβεται αναλόγως της προσφοράς του.
    Ο υπάλληλος δύναται να ζητήσει ακόμα και προαγωγή ή μετάταξη ή απόσπαση σε υπηρεσία που θα του παρέχει ασφάλεια. Προστασία «Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος», δύναται να παρέχει ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο Εισαγγελέας ΣΔΟΕ και καταπολέμησης της Διαφθοράς, οι επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών, οι αρμόδιοι Υπουργοί ή με αίτημα του υπαλλήλου Αρμόδιο Δικαστήριο Πρωτοδικών.
    Η «Προστασία Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος» δύναται να παρέχει στν μάρτυρα αστυνομικό συνοδό, αδεια οπλοφορίας, ειδική ανωνυμία προσωπικών δεδομένων, ειδική προστασία των μελών της οικογένειάς του από αντεκδικήσεις ειδική συνδρομή της Εισαγγελικής και Δικαστικής Αρχής σε μέλη της οιγένειας του «Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος», «οικογενειακό διαμεσλαβητή», και κάθε στήριξη του Μάρτυρα από αντεκδικήσεις, εκφοβισμούς, προπηλακίσεις, επαγγελματική βλάβη κατά των μελών της οικογένειάς του για αντεκδίκηση, πρόκληση απατηλής βλάβης σε μέλη της οικογένειάς τους, και γενικά κάθε μέτρο που θα στηρίξει τον Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος από πιιθανές αντεκδικ΄σεις οιαδήποτε φύσεως.

    Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
    Κολοκοτρώνη 7 Πεύκη 15121 Αθήνα
    Πρόεδρος Ελληνοδιεθνής ΜΚΟ
    http://www.koutsoukos-anastasios.gr
    τηλ.6936369717