Άρθρο 08:

Μετά το άρθρο 237Α του Ποινικού Κώδικα προστίθεται άρθρο 237Β ως εξής:

«Άρθρο 237Β
Δωροληψία και Δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.
1. Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, τιμωρείται όποιος εργάζεται ή παρέχει υπηρεσίες με οποιαδήποτε ιδιότητα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή έμμεσα, οποιασδήποτε φύσεως αθέμιτο ωφέλημα για τον ίδιο ή για άλλον ή δέχεται υπόσχεση τέτοιου ωφελήματος ως αντάλλαγμα για ενέργεια ή παράλειψή του κατά παράβαση των καθηκόντων του, όπως αυτά διαγράφονται από τον νόμο, την σύμβαση εργασίας, τους εσωτερικούς κανονισμούς, τις εντολές ή οδηγίες των προϊσταμένων του ή προκύπτουν από την φύση της θέσης ή της υπηρεσίας του.
2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπόσχεται, προσφέρει ή παρέχει, άμεσα ή έμμεσα, οποιασδήποτε φύσεως αθέμιτο ωφέλημα σε πρόσωπο που εργάζεται ή παρέχει υπηρεσίες με οποιαδήποτε ιδιότητα στον ιδιωτικό τομέα, για το ίδιο ή για τρίτον, για ενέργεια ή για παράλειψη κατά παράβαση των ως άνω καθηκόντων του.»

  • 26 Φεβρουαρίου 2014, 10:16 | ΦΛΩΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Να προστεθεί ως ποινή και χρηματικό πρόστιμο ανάλογης αξίας του οφελήματος. Αν περιοριστεί μόνο σε ποινή φυλάκισης (που με καθαρό μητρώο σημαινει αναστολή) ο εγκληματίας θα απολαυσει το προιον της συναλλαγής, κατά συνέπεια δεν τον απασχολεί.