Άρθρο 12 Μορφότυπος και άλλοι τρόποι ανταλλαγής πληροφοριών (άρθρο 4 παράγραφοι 1 και 2 της απόφασης – πλαίσιο 316/2009)

1. Η ανταλλαγή των πληροφοριών, αιτήσεων και απαντήσεων με άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με τον παρόντα νόμο γίνεται ηλεκτρονικά βάσει του τυποποιημένου μορφοτύπου που προβλέπεται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS).

2. Σε περίπτωση που ο ανωτέρω τρόπος διαβίβασης δεν είναι διαθέσιμος, η διαβίβαση γίνεται με οποιοδήποτε μέσο, αλλά υπό προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την έγγραφη απόδειξη της διαβίβασης και επιτρέπουν την διαπίστωση της γνησιότητας των πληροφοριών.

3. Κατά την διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τον νομικό χαρακτηρισμό της αξιόποινης πράξης και την εφαρμοσθείσα διάταξη νόμου, γίνεται αναφορά του κωδικού που αντιστοιχεί σε κάθε μια πράξη, σύμφωνα με τον πίνακα του παραρτήματος Β. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν η αξιόποινη πράξη δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη υποκατηγορία, χρησιμοποιείται ο κωδικός «ανοικτή κατηγορία» της σχετικής ή της εγγύτερης κατηγορίας πράξεων ή, ελλείψει τούτου, ο κωδικός «λοιπές αξιόποινες πράξεις».

4. Κατά την διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με το περιεχόμενο της καταδικαστικής απόφασης, γίνεται αναφορά του κωδικού που αντιστοιχεί σε κάθε μια από τις ποινές και τα μέτρα που αναφέρονται στη διαβίβαση, σύμφωνα με τον πίνακα του παραρτήματος Γ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν η ποινή ή το μέτρο δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη υποκατηγορία, χρησιμοποιείται ο κωδικός «ανοικτή κατηγορία» της σχετικής ή της εγγύτερης κατηγορίας ποινών και μέτρων ή, ελλείψει τούτου, ο κωδικός «λοιπές ποινές και μέτρα».

5. Η διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν στη φύση και τους όρους εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής ή μέτρου, ή σε επακόλουθες αποφάσεις που τροποποιούν την εκτέλεση της ποινής, γίνεται με αναφορά στις αντίστοιχες παραμέτρους του παραρτήματος Γ.

6. Οι πληροφορίες που διαβιβάζονται στην κεντρική αρχή από άλλα κράτη μέλη μέσω του ECRIS καταχωρίζονται στα αντίγραφα ποινικού μητρώου με αναφορά του αδικήματος και του περιεχομένου της καταδίκης κατά την αντιστοίχιση που προβλέπεται στα παραρτήματα Β και Γ. Ο χαρακτηρισμός της αξιόποινης πράξης μπορεί επιπρόσθετα να καταχωρίζεται και στη γλώσσα του κράτους από το οποίο γίνεται η διαβίβαση.