Άρθρο 8 Απάντηση σε αιτήσεις πληροφοριών (άρθρο 7 της απόφασης – πλαίσιο 315/2009)

1. Όταν ζητούνται από την κεντρική αρχή πληροφορίες ποινικού μητρώου για πρόσωπα με ελληνική ιθαγένεια, για τους σκοπούς ποινικής διαδικασίας σε άλλο κράτος μέλος, η κεντρική αρχή διαβιβάζει στην κεντρική αρχή του αιτούντος κράτους μέλους πληροφορίες που αφορούν:

α) καταδίκες στην Ελλάδα που είναι καταχωρισμένες στο ποινικό μητρώο.

β) καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε άλλα κράτη μέλη, οι οποίες διαβιβάσθηκαν στην ημεδαπή κεντρική αρχή και καταχωρίστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 6.

γ) καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε τρίτες χώρες, οι οποίες διαβιβάσθηκαν στην ημεδαπή κεντρική αρχή και είναι καταχωρισμένες στο ποινικό μητρώο.

2. Όταν ζητούνται από την ημεδαπή κεντρική αρχή πληροφορίες ποινικού μητρώου για πρόσωπα με Ελληνική ιθαγένεια, για σκοπούς εκτός της ποινικής διαδικασίας σε άλλο κράτος μέλος, η κεντρική αρχή τις διαβιβάζει σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Αν, όμως, πρόκειται για πληροφορίες για καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε άλλο κράτος μέλος, και το τελευταίο είχε πληροφορήσει την ημεδαπή κεντρική αρχή, κατά τη διαβίβαση των πληροφοριών, ότι αυτές δεν μπορούν να διαβιβασθούν περαιτέρω για σκοπούς εκτός των ποινικών διαδικασιών, τότε η ημεδαπή κεντρική αρχή ενημερώνει το αιτούν κράτος μέλος σχετικά με την ταυτότητα του κράτους μέλους το οποίο είχε διαβιβάσει τις πληροφορίες, προκειμένου το αιτούν κράτος να υποβάλει αίτηση απευθείας στο κράτος μέλος που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση.

3. Ο περιορισμός που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο ισχύει και στην περίπτωση που τρίτη χώρα ζητεί από την κεντρική αρχή πληροφορίες ποινικού μητρώου για πρόσωπα με Ελληνική ιθαγένεια.

4. Για την απάντηση χρησιμοποιείται το έντυπο που παρατίθεται στο παράρτημα Α, συνοδευόμενο κατά περίπτωση από σχετικό αντίγραφο ποινικού μητρώου.

5. Όταν κράτος μέλος ζητεί από την ημεδαπή κεντρική αρχή πληροφορίες ποινικού μητρώου για υπηκόους τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης περί αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής επί ποινικών υποθέσεων, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.δ. 4218/1961 (Α’ 171).