Άρθρο 01 – Χορήγηση Βεβαίωσης Άσκησης Επαγγέλματος

1. Για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται:
α. Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή
β. Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) με τα πτυχία της ημεδαπής ή
γ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμο και όχι αντίστοιχο και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή αλλοδαπή ή
δ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη Λογοθεραπεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους αναγνωρισμένος από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμος και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή ή
ε. Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78/ Οδηγία 2005/36/ΕΚ).

  • 5 Απριλίου 2015, 15:18 | Μπουρδάκης Ιωάννης

    ΠΟΛΛΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΛΑΘΗ σε μια προσπάθεια, με παραπέμπουν στο ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ που είναι έτοιμο να θυσιάσει στο βωμό της ψηφοθηρίας ένα επάγγελμα με καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το 2002.

    Το ισχύον ΠΔ για την Άδεια είναι μια καλή αρχή για την σοβαρή επίλυση αυτής της κατάστασης. Χρειάζεται κάποιες διορθώσεις αλλά όχι τις ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ αλλαγές που προτείνονται. Ο κος Ταφιάδης παρακάτω έχει μια καλά στοιχειοθετημένη άποψη με την οποία συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Όσοι περιγράφονται σε αυτή την άποψη και κατά τη γνώμη μου μπορούν να είναι ήσυχοι.

    Από τη δική μου τη μεριά συμπληρώνω:

    1) Δεν μπορεί στις κύριες διατάξεις να νομιμοποιούνται τίτλοι σπουδών που μετατρέπουν μια ξεχωριστή επιστήμη σε μια απλή εξειδίκευση ενός έτους. Αυτό νομικά σημαίνει πως θα ισχύει από τώρα και για πάντα και δεν αφορά απλά τους επαγγελματίες μέχρι σήμερα. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ.
    2) Σε όλες τις χώρες που γνωρίζω η πρακτική άσκηση είναι απαραίτητη για επαγγέλματα υγείας και δεν μπορώ να δω πως με ένα βασικό τίτλο σε ένα ΑΕΙ χωρίς καμία πρακτική σχετική με λογοθεραπεία και ένα μονοετές μεταπτυχιακό στη Λογοθεραπεία μπορούμε να θεωρούμε πως έχει τα προσόντα για να κάνει όλα όσα προβλέπονται στη ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
    3) Προσωπικά νομίζω πως θα πρέπει να λυθεί το θέμα με τις πολλαπλές ονομασίες ανάλογα με τη χώρα κτήσης του πτυχίου και τα εκεί επαγγελματικά δικαιώματα που παρέχει. Αν είναι ίδια με του ΠΔ τότε παίρνει άδεια. Αν όχι, τα συγκεκριμένα άτομα ας κάνουν ένα σύλλογο και ας διεκδικήσουν κάτι διαφορετικό.
    4) Όταν μιλάμε για 10ετή εμπειρία δεν μιλάμε για νομιμοποίηση αυθαίρετων χτισμάτων. Μιλάμε για νομιμοποίηση ΚΑΙ ανθρώπων που με ελλειπή ή καθόλου σχετικά προσόντα εκμεταλλεύονται το κενό στη νομοθεσία για να εφαρμόσουν μια επιστήμη υγείας. Ας μην ξεχνάμε πως αφού δεν υπάρχει άδεια άσκησης και φορέας που ελέγχει την έκδοση ΑΛΛΑ και την ΣΤΕΡΗΣΗ της δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός έλεγχος της ποιότητας των υπηρεσιών λογοθεραπείας στην Ελλάδα. Ακόμα και εάν ένας σύλλογος διαγράψει ένα μέλος μετά από καταγγελίες και απόδειξη πλημμελούς παροχής υπηρεσιών ο επαγγελματίας μπορεί να εγγραφεί σε οποιονδήποτε άλλο σύλλογο ή να βρει άλλα 20 άτομα και να κάνει ένα νέο σύλλογο.
    5) Οι αλλαγές προτείνονται χωρίς ΚΑΜΙΑ γνωμοδότηση από το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΕΣΥ)

    Είναι κρίμα να βλέπουμε το “ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ” να σημαίνει όλα όσα δεν ψηφίσαμε: , Αναξιοκρατία, Πελατειακό κράτος, Εξυπηρέτηση των λίγων σε βάρος των πολλών, Έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας.

  • 5 Απριλίου 2015, 15:30 | Δήμητρα

    Είναι πραγματικά πολύ κρίμα να προσπαθείς να αποδείξεις το αυτονόητο. Προφανώς αν κάνω ως λογοθεραπεύτρια μεταπτυχιακό στην ιατρική δε θα γίνω γιατρός. Θα λάβω γενικές πληροφορίες, αλλά γιατρός δε θα γίνω. Ακόμα κι αν παρακολουθήσω κλινικές, αυτό επίσης δε θα με κάνει γιατρό. Τώρα το αν θα εξασκήσω το επάγγελμα του γιατρού για δέκα χρόνια νομίζω είναι θέμα ηθικό. Επίσης όμως δε θα με κάνει γιατρό. Ο καθένας ότι πιστεύει κάνει στην Ελλάδα…

  • 5 Απριλίου 2015, 13:09 | Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος

    Εγώ προτείνω στο υπουργείο υγείας με κάτι σχόλια που βλέπω που ούτε καν δεν θέλω να τα χαρακτηρίσω και να πέσω στο επιπεδό τους να καταργήσει τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας και να αναγνωρίζει όλα τα αλλά…εξωτερικού,κολέγια, μεταπτυχιακά κτλ…Αν δεν στηρίζουμε την δημόσια ανωτάτη εκπαίδευση ας την κατάργησετε.Δεν έχει νόημα.Εγώ επισημάνω ένα πράγμα όλοι όσοι νόμων ευρωπαϊκών να μπορούν να έχουν μια άδεια αλλά ΟΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΑΤΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ…Είτε το θέλετε ή όχι είμαστε οι μοναδικοί που στηρίξαμε στην χώρα μας αυτήν την ανωτάτη σχολή…Αυτή είναι η πραγματικότητα!Πρέπει να μας στηρίξετε και εσείς κάποια στιγμή εμπράκτως…

  • 5 Απριλίου 2015, 11:43 | Κουτσούκη Χαρά

    Ως απόφοιτη παιδαγωγός και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος στο ΕΚΠΑ με τίτλο , θεωρώ πως η θεωρητική κατάρτιση δεν υστερεί σε τίποτα από το ΑΤΕΙ μιας και αρχικα εισαχθήκαμε μετά από γραπτές εξετάσεις πάνω σε ποικίλα επιστημονικά ζητήματα-θέματα σχετικά με προβλήματα λόγου και ομιλίας, ιατρικής και παιδοψυχολογίας τα οποία προσωπικά πιστεύω ότι στη δουλειά αυτή συνυπάρχουν και επιβάλλεται μάλιστα στις μέρες μια ολιστική θεραπεία του λόγου με βάση τη γνώση σε όλα αυτά τα επιστημονικά πεδία. Στη συνέχεια, η διετής θεωρητική κατάρτιση ικανοποίησε επάξια τις προσδοκίες των φοιτούντων μέσα από εγχειρίδια καταξιωμένων εκπαιδευτικών που όλοι στο κλάδο αυτό λίγο πολύ γνωρίζουμε. Συμπερασματικά, μάλλον εναπόκειται στην ικανότητα και στη θέληση να εργαστεί κάποιος με βάση αυτά που έμαθε και να αποκτήσει εργασιακή άνεση και εμπειρία πάνω στο αντικείμενό του. Άλλωστε όλοι από κάπου θα ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Αυτό που χρειαζόμαστε στον χώρο αυτό-όπως και σε κάθε εργασιακό πλαίσιο- δεν είναι ο μεταξύ μας ανταγωνισμός αλλά να στοχεύσουμε στην επιτυχή και υπεύθυνη θεραπεία του ασθενή, γιατί όχι και μέσα από τη συνεργασία μας;!

  • 5 Απριλίου 2015, 11:34 | ΑΡΕΤΙΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Κύριε Υπουργέ,θα θέσω ένα βασικό ερώτημα.Εγώ ως λογοθεραπεύτρια, μπορώ μόνο με ΕΝΑ χρόνο μεταπτυχιακό να ονομάζομαι γιατρός,ψυχολόγος ή φιλόλογος;Εσείς προσωπικά θα με εμπιστευόσασταν αν με ένα χρόνο μεταπτυχιακό γινόμουν χειρούργος;Γιατί όλοι να μπορούν να γίνουν λογοθεραπευτές,που να σας θυμίσω ότι το επάγγελμα βρίσκεται στις επιστήμες υγείας, και όλοι οι υπόλοιποι να μην μπορούμε να γίνουμε ο,τι θέλουμε;Προσωπικά σέβομαι όλους τους συναδέλφους που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και έχουν φοιτήσει τα ίδια χρόνια με εμένα,έχουν κάνει πρακτική άσκηση και είναι ολοκληρωμένοι λογοθεραπευτές.Αλλά ΔΕΝ δέχομαι ούτε συμβιβάζομαι η κάθε ειδικότητα με μόλις ΕΝΑ χρόνο να παίρνει την θέση εργασίας κάποιου που μόχθησε εκείνος και όλη του η οικογένεια να γίνει αυτό που εσείς πάτε να ισοπεδώσετε.Κοιτάξτε τους γονείς,τους συγγενείς,τους φροντιστές εκείνων που χρειάζονται την βοήθεια μας και εγγυηθείτε εσείς για την ποιότητα του τομέα αυτού.Όσοι παρακολούθησαν κάποιο ΙΕΚ ή κάποιο μεταπτυχιακό ενός και δύο ετών γνώριζαν την αξία του χαρτιού που θα αποκτούσαν.Μην ζητάτε τα παραπάνω τώρα που σας δίνετε η ευκαιρία,όχι για εμάς τους ολοκληρωμένους λογοθεραπευτές,αλλά για τους ασθενείς που θα αναλάβετε και την επαγγελματική υποχρέωση που έχετε απέναντι τους.ΤΟ κακό δεν είναι μόνο ότι μπορούμε να γίνουμε όλοι λογοθεραπευτές,αλλά ότι μπορούμε να γίνουμε όλοι πολιτικοί.

  • 5 Απριλίου 2015, 10:30 | Ελένη Μαξίδου

    Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το ποια πτυχία και κυρίως ποια μεταπτυχιακά οδηγούν σε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη χώρα στην οποία αποκτήθηκαν, θα μιλήσω για την Αγγλία, όπου γνωρίζω καλά τι συμβαίνει. Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τους λογοθεραπευτές χορηγείται από το HCPC (Health and Care Professions Council) και τα εγκεκριμένα προγράμματα μπορείτε να τα βρείτε στον εξής σύνδεσμο:

    http://www.hcpc-uk.org/education/programmes/register/index.asp?EducationProviderID=all&StudyLevel=all&ModeOfStudyID=all&IntakeStatus=All&professionID=13&RegionID=17&RegionID=20&RegionID=7&RegionID=15&RegionID=16&RegionID=13&RegionID=14&RegionID=18&RegionID=19&RegionID=9&RegionID=8&RegionID=10&Submit.x=25&Submit.y=25

    Φαντάζομαι ότι εξίσου εύκολη είναι η πρόσβαση σε αντίστοιχες λίστες άλλων χωρών. Θεωρώ λοιπόν σωστό, το π.δ. να περιέχει μία λίστα με όλα τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και να μη ζητείται από τους συναδέλφους, ως προϋπόθεση χορήγησης άδειας στην Ελλάδα, να αποκτήσουν άδεια σε μια χώρα στην οποία δεν επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα.

  • 4 Απριλίου 2015, 23:15 | Νάσια

    Θεωρώ τουλάχιστον ατυχή την προσπάθεια εξίσωσης 4ετους φοίτησης ΑΤΕΙ με αυτη των ΙΕΚ (διετούς φοίτησης) ή των κολλεγίων (3ετους φοίτησης) ή του ενός χρόνου μεταπτυχιακού στο αντικείμενο της λογοθεραπείας με προηγούμενο πτυχίο άσχετο της ειδικότητας! Υπάρχουν σημεία που πρεπει να τροποποιηθούν στο προηγούμενο ΠΔ αλλα με το νέο, εντέχνως και με υπόνοιες ύποπτων συμφερόντων, γίνεται προσπάθεια να ισοπεδωθούν ΟΛΑ!! Επίσης, δεν ειναι δυνατό να αποτελέσει μοναδικό δείκτη η πολυετής εμπειρία στο αντικείμενο της λογοθεραπείας, όταν δεν πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις σύμφωνα με το ΠΔ, παρατείνοντας έτσι τη χορηγία παράνομων λογοθεραυτικών πράξεων τόσων δεκαετιών. Ας προστατευθεί επιτέλους η επιστήμη!

  • 4 Απριλίου 2015, 23:41 | Καλλιώπη

    Στο κέντρο μου έχουν έρθει φοιτητές και των ΤΕΙ και των Κολεγιών. Ποιος σας είπε ότι δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο γνώσεων? Ο χρόνος, η τριβή με το επάγγελμα αλλά και η συνεχής επιμόρφωση / ενημέρωση θέτουν τις βάσεις για ένα σωστό θεραπευτή και όχι ο φορέας που έδωσε το πτυχίο. Μήπως τελικά όλοι πρέπει να περάσουμε από εξετάσεις??? Δεν μπορούμε να κρίνουμε κάποιον με βάση τον τόπο σπουδών…. άλλα πρέπει να είναι τα κριτήρια αλλά να είναι για ΟΛΟΥΣ τα ίδια….

    Και σε σχέση με τα κολέγια μην ξεχνάμε νόμους που ισχύουν…

    Σύμφωνα με τον Νόμο 3696/2008, περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 (όπως ισχύει μετά την τροποποίηση – αντικατάσταση από τις διατάξεις των Νόμων 4093/2012 και 4111/2013), τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης.
    Επομένως, κατά το μέρος που το ΠΔ 176/2014 παραγνωρίζει πλήρως την διαδικασία της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, την οποία ρητώς προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, αφενός έρχεται σε προφανή αντίφαση με τις προεκτεθείσες διατάξεις περί επαγγελματικής ισοδυναμίας και εξαιρεί από την δυνατότητα πρόσβασης στο λογοθεραπευτικό επάγγελμα αποφοίτους κολλεγίων που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια, χωρίς προφανή δικαιολογητική βάση και κατά παράβαση πλήθους συνταγματικών αρχών και κανόνων, ιδίως, δε, του δικαιώματος στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.
    Ενόψει των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν μεταξύ των δικαιούχων απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή όχι μόνον όσοι έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα, αλλά και όσοι κατέχουν τίτλο σπουδών που έχει αναγνωριστεί ως επαγγελματικά ισοδύναμος. Σημειωτέον, ότι αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει στο ΠΔ 176/2014.

  • 4 Απριλίου 2015, 21:20 | κωστας

    Από που πηγάζει από πιο νόμο προκύπτει ότι ΤΕΙ λογωθεραπιας της ημεδαπής δεν απαιτείται προϋπηρεσία για την χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγελματος,ενώ αντιθέτως πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικου Ιδρύματος(Α.Ε.Ι) λογoθεραπειας στην αλλοδαπή αναγνωρισμενο από τον (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π) ισότιμο ως προς ΑΕΙ απαιτείται διετής προϋπηρεσία, δηλαδή αμφισβητείται η εγκυρότητα του (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π)?

  • 4 Απριλίου 2015, 20:05 | Αριστέα Μ.

    Είναι απαράδεκτο που η χώρα μας δεν εξασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα μιας δημόσιας σχολής ΤΕΙ που η ίδια ίδρυσε. Και όχι μόνο δε συμβαίνει αυτό, αλλά εκμηδενίζει την αξία των γνώσεων που προσφέρουν τα ΤΕΙ εξισώνοντας τη τετραετή φοίτηση και ολοκληρωμένη κατάρτισή τους με αυτή που παρέχεται από ιδιωτικές σχολές-κολέγια και μεταπτυχιακά τριών,δύο ή και ενός έτους φοίτησης των οποίων οι απόφοιτοι «βαπτίζονται» λογοθεραπευτές αγνοώντας τουλάχιστον κατά το ήμισυ το αντικείμενο της Λογοθεραπείας.

  • Συγχαρητήρια στον κύριο Περδικάρη και τον κύριο Φούρλα. Αρχίζουμε και βλέπουμε το θέμα από τη σωστή οπτική γωνία, ώστε να μη χάνεται το σύνολο! Οι σύλλογοι δυστυχώς απέτυχαν να μας ενώσουν και να μας διασφαλήσουν! Φαίνεται πώς θα το κάνουμε εμείς! Αισιόδοξα μηνύματα! Ήταν καιρόις να αλλάξει ο ρους της επιστήμης μας!

  • 4 Απριλίου 2015, 19:54 | Ψαχούλια Παναγιώτα

    Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που πραγματοποιούνται στις εξετάσεις των μεταπτυχιακών προγραμμάτων γίνεται μια ερώτηση προς τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές:» Γιατί θέλετε να κάνετε αυτό το μεταπτυχιακό;». Αντιλαμβάνομαι από τη δημιουργική και πάνω από όλα επιστημονική ανταλλαγή απόψεων ότι κανένας επιστήμονας με μεταπτυχιακό στη λογοθεραπεία δεν έδωσε την εξής απάντηση:» Θέλω να κάνω το μεταπτυχιακό για να πάρω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή».

  • Ευχαριστούμε τον κύριο Πέτρο Χατζηδάκη για τα πολύ εύστοχα σχόλια του από νομικής πλευράς!

  • Επειδή πραγματικά ειπώθηκαν τόσα πολλά, άλλα στοιχειοθετημένα και άλλα όχι, αποφάσισα να μελετήσω τα προγράμματα σπουδών των δύο ελληνικών τμημάτων ΑΤΕΙ και να τα συγκρίνω τουλάχιστον με τις δικές μου σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Αθηνών του ΦΠΨ και του 2ετούς μεταπτυχιακού μαζί με το ένα εξάμηνο προαπαιτούμενα, τη μία βιολογία και το ένα έτος του CFY, και το έκανα αυτό διότι μόνο από την δική μου ακαδημαϊκή πορεία μπορώ να έχω εικόνα. Διαπίστωσα λοιπόν ότι από το βασικό μου πτυχίο περίπου 10 είναι τα κοινά μαθήματα με τα ΑΤΕΙ λογοθεραπείας (Γλωσσολογίες, Φωνολογία, Ψυχολογίες, Στατιστική, Συμβουλευτική, Διαπολιτισμικά θέματα, Μαθησιακές δυσκολίες). Επιπλέον στα ΑΤΕΙ Πάτρας υπάρχουν από τα 49, 5 αγγλικά. Τα υπόλοιπα μαθήματα του κλάδου είναι σχεδόν όλα τα ίδια με του μεταπτυχιακού μου στην Αμερική. Η νοηματική δε που εγώ έκανα στο Ίδρυμα Κωφών, στους Αμπελόκηπους δεν είχε σχέση σε διάρκεια με αυτή του εξαμήνου/τριμήνου. Σύντομα θα σας επισυνάψω και τις αντίστοιχες αναλυτικές βαθμολογίες μου ως τεκμήριο των όσων αναφέρω. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερωμένοι, ώστε να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα! Καλώ λοιπόν όλους τους συναδέλφους με παρόμοια πτυχία, να στοιχειοθετήσουν την επιστημονική τους κατάρτιση έτσι, ώστε να δουν οι συνάδελφοι των ΑΤΕΙ ότι δεν είμαστε εχθροί τους ούτε απατεώνες, αντιθέτως βαθειά καταρτισμένοι και μάλιστα σε χώρες με πολύ αυτηρά κριτήρια που προϋπήρχαν τα τμήματά τους των ΑΤΕΙ λογοθεραπείας. Ας καταλαγιάσουν λοιπόν τα πνεύματα, διότι κακό και στην επιστήμη και στους εαυτούς σας κάνετε! Ας σεβαστούμε τους κόπους όλων των Ελλήνων γονέων που θέλησαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους είτε σε ΙΕΚ είτε στο εξωτερικό, εφόσον δεν ήταν δυνατό να γίνει διαφορετικά! Ας φροντίσει η πολιτεία στο από δω και πέρα να δημιουργήσει συνθήκες ομοιομορφίας, ώστε να μας ενώσει και όχι να μας διχάζει!

  • 4 Απριλίου 2015, 19:18 | ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΝΙΚΟΛ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΕΥΕΤΕ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΤΣΑ ΛΟΓΩ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ . ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ . ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ!!!

  • 4 Απριλίου 2015, 19:26 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΝΙΚΟΛ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ 04/04/2015 ΩΡΑ 19,42.
    ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣΗ!!

  • 4 Απριλίου 2015, 19:42 | ΝΙΚΟΛ

    Πρέπει οπωσδήποτε το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει και να δώσει λίστα στους τίτλους σπουδών που ισχύουν στο εξωτερικό που υπάγονται στο τίτλο σπουδών της «ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» έτσι όπως έχουν δωθεί απο τον Πανελλήνιο σύλλογο λογοθεραπευτών-Ειδικών Παιδαγωγών και των ΠΣΛ και οπωσδήποτε αυτοι οι τίτλοι να εμπεριέχονται στο νέο προεδρικό διάταγμα.
    Δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, να έχει αναγνώριση του ΔΙΚΑΤΣΑ απο το 1996, με δεκαπενταετή εργασιακή εμπειρία στην ΕΛΛΑΔΑ, με τίτλο σπουδών λ.χ » ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ή ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΗΣ» που στην Αμερική ή στην Αγγλία ή στην Βουλγαρία κ.α είναι ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η υπάλληλος της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ να μην το αναγνωρίζει σαν λογοθεραπεία διότι δεν «ξέρει τι σημαίνει ο τίτλος ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» ?? ειναι δυνατόν??? να μπαίνουμε σε τέτοιες ψυχοφθόρεσ διαδικασίες και να προσπαθούμε να αποδείξουμε στον εκάστοτε υπάλληλο αν είμαστε λογοθεραπευτές η όχι?Σε κάθε ξένη χώρα το πτυχίο της ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ έχει διαφορετικό τίτλο.
    Πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να δωθεί η άδεια ασκησεως επαγγέλματος ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ.

  • 4 Απριλίου 2015, 18:26 | Πέτρος Χατζηδάκης-Δικηγόρος

    Επειδή το ζήτημα του π.δ. που καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή είναι κυρίως και πρωτίστως νομικό, καλό θα ήταν, πιστεύω, να τεθούν και κάποιοι νομικοί προβληματισμοί για το εν λόγω νομοθέτημα.

    Α) Είναι ο αποκλεισμός των κατόχων πτυχίων ή μεταπτυχιακού τίτλου από πανεπιστήμια του εξωτερικού σύμφωνος με τα άρθρα 5 και 22 του Συντάγματος;
    Σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ , ο νομοθέτης μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στην επαγγελματική ελευθερία μόνον εφόσον αυτοί δικαιολογούνται από αποχρώντες λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος οι οποίοι συναρτώνται προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του επαγγέλματος.
    Υπάρχει σοβαρός λόγος δημοσίου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος κάποιος πτυχιούχος, με τίτλο που του παρέχει εργασιακά δικαιώματα ως λογοθεραπευτή στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε., να στερηθεί του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος του να ασκήσει το επάγγελμα που διάλεξε και για το οποίο είναι επαρκώς (τουλάχιστον για τα υπόλοιπα 26 κράτη – μέλη) καταρτισμένος;
    Β) Είναι ο αποκλεισμός των κατόχων πτυχίων ή μεταπτυχιακού τίτλου από πανεπιστήμια του εξωτερικού σύμφωνος με την θεμελιώδη αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση;
    Η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης επιβάλει στη δημόσια διοίκηση να μην επικαλείται δικές της παραλείψεις, για τις οποίες ο διοικούμενος δεν φέρει καμία ευθύνη ή να αγνοεί μία ευνοϊκή για τον διοικούμενο πραγματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επί μακρό χρονικό διάστημα και να αρνείται το δικαίωμά του να συνάγει τις ωφέλιμες έννομες συνέπειες της, τα οφέλη δηλαδή που αυτή συνεπάγεται.
    Θεωρείτε σύμφωνη με την παραπάνω αρχή την απώλεια των εργασιακών δικαιωμάτων ατόμων που ασκούν το επάγγελμα για χρόνια και βιοπορίζονται από αυτό απλά επειδή το ελληνικό κράτος αποφάσισε (και ορθώς έπραξε) να θεσπίσει ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο;
    Γ) Είναι ο αποκλεισμός των κατόχων πτυχίων ή μεταπτυχιακού τίτλου από πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε. σύμφωνος με την ευρωενωσιακή νομοθεσία;
    Όπως έχει παγίως κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , η άρνηση ενός κράτους μέλους να παρέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε πρόσωπα που τα προσόντα τους έχουν αναγνωριστεί ως αντίστοιχα με αυτά που απαιτούνται στο κράτος-μέλος στο οποίο επιθυμεί να ασκήσει το επάγγελμά του, εισάγουν διάκριση αντίθετη με τις διατάξεις των άρθρων 43,49 και 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. (Thieffry v Conseil de l’Ordre des Advocats a la Cour de Paris –Case 71/76 και Patrick v Ministre des Affaires Culturelles –case 11/77).
    Θεωρείτε σύμφωνο με την ευρωενωσιακή νομοθεσία τον αποκλεισμό κατόχων πτυχίων πανεπιστημίων της Ε.Ε. , που τους παρέχουν δικαίωμα εγγραφής στους αντίστοιχους επαγγελματικούς συλλόγους της χώρας απόκτησης του τίτλου, από την ελληνική αγορά εργασίας απλώς επειδή δεν επιθυμούσαν να αιτηθούν και να αποκτήσουν άδεια άσκήσεως επαγγέλματος στη χώρα απόκτησης του ακαδημαϊκού τους τίτλου;

  • 4 Απριλίου 2015, 16:09 | Ταφιάδης Διονύσης

    Μετά λύπης μου βλέπω πως ακόμα κάποιοι ακόμα το δέντρο και όχι το δάσος.
    Θέλω να πω για τους αποφοίτους των ΤΕΙ το θέμα είναι λήξαν θα πάρουν άδεια όπως κ να έχει!!
    Για τους αποφοίτους εξωτερικού με πτυχιο Λογοθεραπείας κλπ συναφής ονομασία τους δεν τίθεται θέμα έχουν το ΔΙΚΑΤΣΑ τους και τελείωσε (και ας αφήσουμε το απο που τελειώσαν και άλλα τέτοια ελιτίστικα θέματα βλέπε κόντρα ΤΕΙ-ΑΕΙ οι σπουδές μας δεν έχουν να κάνουν με το πόσο καλοί είμαστε ο καθένας στην δουλειά του, ας τον κρίνει η αγορά εργασίας).
    Για να τα απλοποιήσουμε:
    1) Ξαναλέω τα ΙΕΚ που δίδουν HND & PD μπορούν να γίνουν βοηθοί και εξάλλου τα προγράμματα τους ειναι επιπέδου 5 και όχι 6 όπως είναι η κοινοτική οδηγία, άρα δεν μπορούν να πάρουν άδεια.
    2) Όσοι έχουν τίτλο της ημεδαπής (ΑΤΕΙ) και της Αλοδαπής με τίτλους που ανέφερε ο κύριος Φούρλας και έχουν ΔΙΚΑΤΣΑ να πάρουν την άδεια τους.
    3) Για τους πτυχιουχους άλλης ειδικότητας (πχ ψυχολόγοι, κλπ) με μεταπτυχιακό Λογοθεραπειας & συναφών αντικείμενων (πχ. διαταραχές φωνής, διαταραχές επικοινωνίας…. κλπ) εξωτερικού (μόνο εντός ΕΕ) και άδεια ασκήσεως στην χώρα κτήσης του μεταπτυχιακού τους, εμπίπτουν στην κοινοτική οδηγία περί ασκήσεως επαγγέλματος και τελειώνει το θέμα εκεί. Κοινώς προσκομίζουν την άδεια από την χώρα της ΕΕ και αυτόματα να τους δίδεται η άδεια.
    4) Για όσους είναι απόφοιτοι κολλεγίων (ειδικά για το AMC) τους παροτρίνω να δοκιμάσουν να πάρουν άδεια στην Αγγλία και θα δούμε αν θα τους δοθεί……Και τους ρωτώ με το παρόν πτυχίο που έχουν τους δέχεται ο RCSLT σαν μέλη τους;;!!! Επίσης θα ήθελα να τους παραπέμψω στο σχετικό αρχείο του Queen Margaret (εδώ σας έχω το σχετικό link) http://www.qmu.ac.uk/quality/documents_ps/12-13events/Logopaedics13.pdf
    5) Για τους αποφοίτους εκτος ΕΕ τα έχω πει…. ειδικά για την Αμερική πρέπει να πάρουν εξτρα μαθήματα και γίνεται credit transfer από το βασικό τους πτυχίο (μιλάω για πτυχίο εκτός ειδικότητας λογοθεραπείας) οπότε εξομοιώνεται το πτυχίο τους πριν πάρουν τα CCC και θεωρηθούν slp’s και πολύ σωστά τα έθεσε η κ. Μπαρμακέλη!!!!
    6) Για τους αποφοίτους των ελληνικών ΜΤΠ που δεν έχουν πτυχίο λογοθεραπείας ας κάνουν εξοιμοιώσεις όπως ανέφερα και σε προηγούμενο post μου με προκαθορισμένα κριτήρια απο κοινού με όλους τους συλλόγους!! Βλέπε μοντέλο Αμερικής….

  • 4 Απριλίου 2015, 15:24 | Λίλια

    Θα συμφωνήσω με τον εύστοχο κύριο Τ.Περδικάρη.
    Επιπλέον θα υπενθυμίσω σε αρκετούς αποφοίτους των ΤΕΙ ότι τους βόλεψαν αρκετά τα πλαίσια ιδιωτικών κολλεγίων, προκειμένου να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση κι ότι αρκετοί από τους καθηγητές τους δίδαξαν σε τέτοια πλαίσια.
    Επίσης,για την απόκτηση άδειας, θα ήταν δίκαιο να υποβληθούν σε εξετάσεις ΟΛΟΙ οι κάτοχοι πτυχίων λογοθεραπείας, όπως άλλωστε ισχύει και σε άλλους κλάδους, για να διασαφηνιστεί, ποιος κατέχει και ποιος όχι.
    Τέλος, αντικειμενικά πάντα,όταν μιλάμε για τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα οι περισσότεροι άνθρωποι, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, εννοούν τα Α.Ε.Ι. στα οποία περιλαμβάνονται τα πανεπιστήμια. Είναι γεγονός όμως ότι από το 1984 υπάρχει στην Ελλάδα ένας αρκετά εύρωστος και δραστήριος ΜΗ πανεπιστημιακός χώρος, που απαρτίζεται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) ο προσανατολισμός των οποίων είναι περισσότερο ο τομέας εφαρμογής μέσα από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στο Ελληνικό Σύνταγμα υπάρχει μια παράξενη μοναδικότητα, στην οποία υφίσταται διάκριση μεταξύ του όρου «ανώτατη εκπαίδευση», που χαρακτηρίζει μόνο τα Α.Ε.Ι. και του όρου «ανώτερη εκπαίδευση» που τώρα χαρακτηρίζει τα Τ.Ε.Ι. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτεία διαμέσου του υπουργείου παιδείας προσπάθησε να ξεπεράσει τους παραπάνω όρους. Κατ΄αρχήν αφαίρεσε από την υφιστάμενη νομοθεσία και τους δύο όρους «ανώτατη εκπαίδευση» και «ανώτερη εκπαίδευση». Στη συνέχεια, θεσμοθέτησε τον όρο «τριτοβάθμια εκπαίδευση» με τον οποίο χαρακτηρίζονται τώρα τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και στον οποίο δεν υπάρχει εσωτερική διαβάθμιση.

    Είναι φανερό πάντως ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν στάθηκαν ικανές να ξεπεράσουν το πρόβλημα διαφοροποίησης μεταξύ πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι και να φτιάξουν ένα μηχανισμό εσωτερικού ισοζυγίου μέσα στο σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα αναφορικά με το εννοιολογικό περιεχόμενο αλλά και τη χρήση των όρων. Και αυτό γιατί ο όρος «τριτοβάθμια εκπαίδευση» είναι σήμερα ευρύτερος από τον όρο «ανώτερη εκπαίδευση» και στις περισσότερες χώρες ο όρος «ανώτερη εκπαίδευση» συμπεριλαμβάνει τώρα ιδρύματα τα οποία ανήκουν στον πανεπιστημιακό αλλά και στον μη πανεπιστημιακό χώρο.

    Εκτός από τα παραπάνω, η διαφορά μεταξύ Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. είχε, περισσότερο στο παρελθόν και λιγότερο σήμερα, βαθύτερες ρίζες. Αυτό είχε να κάνει κυρίως με τα απαιτούμενα προσόντα για την εκλογή του διδακτικού προσωπικού (ακαδημαϊκό προφίλ) μεταξύ Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. αλλά και με το επαγγελματικό προφίλ των πτυχιούχων τους. Η αντίθεση στο επαγγελματικό προφίλ εστιάζεται κυρίως στις προοπτικές για ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες των πτυχιούχων Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. Μολονότι η προοπτική αυτή έχει θεσμοθετηθεί από σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συνθήκη της Μπολόνια κ.α.), στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ως μια από τις κύριες εστίες έντασης.

  • 4 Απριλίου 2015, 15:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΣΙΑΣ

    Eπιτέλους το νέο σχέδιο του Π/Δ κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Πράγματι, διορθώνει λάθη του προηγούμενου, το οποίο εκδόθηκε Παραμονή Πρωτοχρονιάς και το οποίο δεν μπήκε ποτέ για διαβούλευση….ΓΙΑΤΙ;. Οι Μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΠΑ στη Λογοθεραπεία, πραγματοποιούνται σε Πανεπιστημιακή σχολή και έχουν δικαίωμα να το παρακολουθήσουν μόνο επιστήμονες Συναφών επαγγελμάτων για αυτό άλλωστε πολλοί συμφοιτητές μας, προέρχονταν από τα ΤΕΙ Λογοθεραπείας και είχαμε πραγματικά πολύ καλή συνεργασία, χωρίς να φαίνεται σε κανένα στάδιο της επίπονης και εντατικής εκπαίδευσής μας, κάποια διαφορά. Αντίθετα, το βασικό πτυχίο πολλών από εμάς λειτουργούσε ως επιπλέον επιστημονικό εφόδιο. Για παράδειγμα Το πτυχίο της Γλωσσολογίας περιλαμβάνει μαθήματα -φυσικά σε απαιτητικότερο επίπεδο- τα οποία διδάσκονται και οι φοιτητές των ΤΕΙ (Φωνολογία, Φωνητική, Σημασιολογία, Σύνταξη, Πραγματολογία κ.ά.). Αλλά και συνάδελφοι από άλλα συναφή επιστημονικά πεδία (Ψυχολογία, Παιδαγωγικά κ.ά.)ανταποκρίνονταν πολύ δημιουργικά στο συνδυασμό πτυχίου και Μεταπτυχιακού στη Λογοθεραπεία. Αυτό που θα μπορούσε να εξομοιώσει, κατά κάποιον τρόπο, όλες τις διαφορές ανάμεσά μας, θα ήταν η εφεξής θεσμοθέτηση κοινού πλαισίου Πρακτικής Άσκησης με διάρκεια 1 έτους και με συνθήκες όπως οι ειδικευόμενοι Ιατροί (αμοιβή και ωράριο). Τέλος θα ήθελα να επισημάνω την αξία της ίδιας της πραγματικότητας, η οποία είναι αντιπροσωπευτική των πραγματικά υψηλών ικανοτήτων μας ως θεραπευτές απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Λογοθεραπεία — Συμβουλευτική (ο σωστός τίτλος). Οι θεραπείες που ολοκληρώνουμε, είναι πολύ συχνά απόλυτα επιτυχείς και το σημαντικότερο σε εύλογο χρονικό διάστημα και με μόνιμο αποτέλεσμα…..

  • Διαβάστε το σχόλιο της κυρίας Ζέρβα Ειρήνης, ως προς το διετές-τριετές μεταπτυχιακό.

  • 4 Απριλίου 2015, 14:10 | ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΧΑ

    Τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Αγγλίας (2ετή τουλαχιστον) δεν είναι απλα »εξειδίκευση» όπως συμβαίνει σε άλλα επαγγέλματα, είναι με βάση κριτήρια που έχουν οριστεί απο τους Ευρωπαικούς οργανισμούς που ανέφεραν παραπάνω συνάδελφοι, άρα ΝΑΙ και με το παραπάνω μπορούμε να δουλέψουμε ως λογοθεραπευτές και η ακαδημαική μας εκπαίδευση υπερκαλύπτει και με το παραπάνω ώρες πρακτικής και θεωρίας!!!όπως είπε ορθώς και η κα Μπαρμακέλλη, ακυρώνετε πρώτα εσείς οι ίδιοι τους καθηγητές που σας δίδαξαν και σας εκπαίδευσαν στα ΤΕΙ, διότι μόνο εσείς τελικά έιστε λογοπεδικοί αλλα οι καθηγητές ΟΧΙ!Περίεργα πράγματα, που ακούστηκε ο φοιτητης και εν δυνάμει λογοθεραπευτής να έχει άδεια αλλά ο καθηγητής όχι!!
    Τέλος γέλασα με το σχόλιο κάποιου παράπάνω ότι εμείς που σπουδάσαμε εξωτερικό δεν μπορούμε να δουλεύουμε Ελλάδα γιατί διδαχτήκαμε σε άλλη γλώσσα, μάλλον δεν γνωρίζει, για παραδειγμα, το International Phonetic Alphabet το οποίο μας διδάσκει τους ήχους και τα φωνήματα όλων των γλωσσών.
    όπως είπε και η Ολυμπία Μπαρμακέλλη σε σοβαρότερες περιπτώσεις, όπως η δυσφαγία που στην Ελλάδα είμαστε 100 χρόνια πίσω, οι λογοθεραπευτές που αναλαμβάνουν αυτους τους ασθενείς ΝΑΙ εχουν διδαχθεί στα αγγλικά, γαλλικά και έχουν σώσει στην κυριολεξία ζωές!

  • 4 Απριλίου 2015, 12:37 | Τακης Περδικαρης

    Από τα σχόλια παρατηρώ ότι ο καθένας κοιτάζει το προσωπικό του συμφέρον. Αν είχατε φροντισει όλοι οι σύλλογοι να συνενοηθειτε αυτό το θέμα θα είχε τελειώσει χρονια τώρα. Αλλα εδώ στην Ελλάδα ο κάθε σύλλογος δεν ενδιαφέρεται για ενίσχυση της αντιστοιχισης ειδικότητας κ του επιστημονικού του προσωπικού αλλά κάνει μικροπολιτική κοντόφθαλμη κ συμφεροντολογικη. Αν σκεφτόσασταν όλοι οι λογοθεραπευτές ότι το κράτος σκανδαλωδως σας επιδοτεί με 250Ε το μήνα ανά περιστατικό με ένα σύστημα εγγραφής θεραπειών το οποίο σαφώς αδικεί ειδικότητες όπως του ψυχολόγου, η οποια επιδοτείται με το 1/5 της δικη σας ειδικότητας τότε ίσως να συμφωνούσατε ευκολότερα στο θέμα της άδειας. Όταν τα υπουργεία υγείας ορίζουν τα ποσα θεραπειών ανάλογα με το ποιος έχει την καλυτερη πρόσβαση στα γραφεία των υπουργών κ όταν θεσμοθετεί άδειες ανάλογα με το πως επεμβαίνουν οι ιθύνοντες των συλλογων σε βολευτες κ λοιπούς τότε ίσως να καταλαβαίνατε γιατί δε μπορείτε να συμφωνήσετε για την άδεια σας. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα, όταν τα λογοθεραπευτικα κέντρα πάψουν να είναι αυτό π ο νομοθέτης τα έχει σκανδαλωδώς καταστήσει τώρα τότε ίσως να σκεφτείτε πιο καθαρά κ λογικά. 250Ε το μήνα ανά περιστατκο δεν παίρνουν ούτε οι καρκινοπαθείς. Καιρός γαρ εγγύς λοιπόν..Καλη συνέχεια ξεσκιστειτε μεταξύ σας κ άλλο.

  • 4 Απριλίου 2015, 12:13 | Μεσσήνη Κάτια

    Ξαναδημοσιευοντας νωριτερα συμπληρώνω πως Σύμφωνα με τον Νόμο 3696/2008, περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 (όπως ισχύει μετά την τροποποίηση – αντικατάσταση από τις διατάξεις των Νόμων 4093/2012 και 4111/2013), τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης.

    Επομένως, κατά το μέρος που το ΠΔ 176/2014 παραγνωρίζει πλήρως την διαδικασία της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, την οποία ρητώς προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, αφενός έρχεται σε προφανή αντίφαση με τις προεκτεθείσες διατάξεις περί επαγγελματικής ισοδυναμίας και εξαιρεί από την δυνατότητα πρόσβασης στο λογοθεραπευτικό επάγγελμα αποφοίτους κολλεγίων που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια, χωρίς προφανή δικαιολογητική βάση και κατά παράβαση πλήθους συνταγματικών αρχών και κανόνων, ιδίως, δε, του δικαιώματος στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

    Ενόψει των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν μεταξύ των δικαιούχων απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή όχι μόνον όσοι έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα, αλλά και όσοι κατέχουν τίτλο σπουδών που έχει αναγνωριστεί ως επαγγελματικά ισοδύναμος. Σημειωτέον, ότι αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει στο ΠΔ 176/2014.

    Ολοκληρωσα σπουδες 4ετους φοιτησης στο Athens Metropolitan College με τη πιστοποιηση του NARIC.

  • 4 Απριλίου 2015, 10:52 | πατρωνης παρασχος

    Διάβασα αποφοίτους του ΙΕΚ ΞΥΝΗ με το τίτλο metropolitan college και με πρόγραμμα το οποίο ήταν σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο queen margaret να λένε ότι δουλεύουν 8 χρόνια, ότι έχουν κάνει έναρξη στην εφορία, ότι πληρώνουν Ο.Α.Ε.Ε., ότι δικαιούνται να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή, ότι έχουν κάνει 1400 ωρες πρακτικής και σεμινάρια.
    κύριε υπουργέ με αυτό που κάνετε αυτούς βοηθάτε που δεν θα έπρεπε να δηλώνουν λογοθεραπευτές και να τους αποδίδετε χρήματα του δημοσίου.
    Εξηγω το λόγο:
    το πρόγραμμα αυτό ήταν σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπισήμιο. το πρόγραμμα σπουδών ουδεμία σχέση είχε με το queen margaret, κάθε καθηγητής χωρίς να είναι καν κάτοχος διδακτορικού δίδασκε και έφτιαχνε μόνος του την ύλη. άλλα μαθήματα γινόταν στα ελληνικά, άλλα στα αγγλικά. Και στο τέλος πήραν μια βεβαίωση σπουδών queen margaret. Kαμία σχέση με το πτυχίο του queen margaret. Αφού λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν παράνομα έναρξη και να δουλεύουν ως τώρα, αυτοί θέλουν να εξισωθούν με το δημόσιο κρατικό ΤΕΙ λογοθερπαείας. Άνθρωποι με αμφίβολες σπουδές και γνώσεις.

    Στη συνέχεια έχουμε τους απόφοιτους του μεταπτυχιακού του παιδαγωγικού που έκαναν διετές πρόγραμμα με τίτλο συμβουλευτική λογοθεραπεία. Αυτοί λοιπόν θέλουν να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Με μεταπτυχιάκό που αφορά τη συμβουλευτική στη λογοθεραπεία δεν γίνεσαι λογοθεραπευτής. Αυτό θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία.

    Το μοναδικό ευρωπαϊκό μεταπτυχιακό 2ετες πρόγραμμα που οδηγεί στην απόκτηση άδειας λογοθεραπείας έιναι αυτό του nhs της Αγγλίας. Εδώ πρόκειται για μια ειδική περίπτωση καθότι το σύνολο των μαθημάτων του bacheloer λογοθεραπείας γίνονται σε δύο χρόνια και οδηγεί σε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη λογοθεραπεία.

    Άρα είναι απλό όσοι θέλουν άδεια εργασίας να έχουνπ άρει άδεια εργασίας στη χώρα προέλευσης των πτυχίων τους!!!

    και να αξιολογούνται ως προς την ελληνική γλώσσα!!! όπως ακριβώς κάνει η βρετανία αποκλειστικά για το επάγγελμα των λογοθεραπευτών λόγω της ειδικής φύσης.

    http://www.hpc-uk.org/assets/documents/10000529Standards_of_Proficiency_SLTs.pdf

    αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει οδηγώ και για την ελληνική κυβέρνηση.

    Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι υπάρχουν μεταπτυχιακά κυρίως των ΗΠΑ που οδηγούν σε άδεια ασκήσεων του επαγγέλματος εκεί και θα έπρεπε να εξεταστούν κατά περίπτωση, οι τίτλοι και τα μαθήματα, πρακτικές και κλινικές μέσω ΔΟΑΤΑΠ, ώστε να εξεταστεί αν πληρούν και εφόσον ναι λάβουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
    Προσωπικά γνωρίζω τέτοια άτομα με πολυετή πείρα και εξειδίκευση, τα οποία σαφώς θα πρέπει να λάβουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

    Όπως και να έχει εξακολουθώ να θεωρώ την πρόταση για κατάργηση απαράδεκτη! 19 χρόνια προσπαθούσαμε να αναγνωριστούμε από το ελληνικό κράτος. ΄Ένα ελληνικό κράτος που είχε ιδρύσει τη σχολή, αλλά δεν είχε φροντίσει για την άδεια. Μην γυρίσουμε δεκαετίες πίσω κύριε υπουργέ. Σεβαστείτε μας!! Άλλο κατάργηση, άλλο τροποποίηση!!

  • 4 Απριλίου 2015, 10:02 | ψαχουλια αγγελικη

    να μην παιρνει καποιος με ασχετο πτυχιο και με ενα μεταπτυχιακο μονοετες στη λογοθεραπεια αδεια ασκησεως επαγγελματος οπως ισχυει και στα υπολοιπα παραιατρικα επαγγελματα μονο στο δικο μας κλαδο συμβαινουν αυτα……

  • 4 Απριλίου 2015, 10:54 | ΖΕΡΒΑ ΕΙΡΗΝΗ

    Κάποιος με Πτυχίο ΑΕΙ, αν δώσει κατατακτήριες στο ΤΕΙ Λογοθεραπείας, θα εισαχθεί στο δεύτερο έτος και θα του αναγνωρισθούν μαθήματα από άλλα έτη. Άρα, θα παρακολουθήσει το δεύτερο και τρίτο έτος καθώς και το μισό του τέταρτου έτους, αφού το τελευταίο εξάμηνο στα ΤΕΙ είναι η πρακτική άσκηση. Άρα θα φοιτήσει δυόμιση χρόνια και το Μεταπτυχιακό είναι από μόνο του δύο χρόνια. Επίσης οι πρακτικές σε πολλά πλαίσια γίνονται με επόπτες λογοθεραπευτές, όπως και τα σεμινάρια.

  • 4 Απριλίου 2015, 07:24 | Δεσποινα Κλωντήρα

    Προσωπικά πιστεύω πως για την άδεια θα πρέπει να υπάρχει βασικός τιτλος σπουδών στη λογοθεραπεία.Εχω συναντήσει φιλολογους, ειδ.παιδαγωγους,ψυχολόγους που ευθαρσώς δηλώνουν ότι «κάνουν λογοθεραπεία» με μεταπτυχιακό ενός έτους.Η κατοχύρωσή μας σαν επαγγελματίες ήταν κάτι επιβεβλημένο.Στο προηγούμενο προεδρικό διάταγμα ,ομως,υπήρχε μια κατάφορη αδικία που αφορούσε τους κατόχους πτυχίου εξωτερικού.Ειμαι κατοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας (6 χρόνια συναπτά!!!!!) .Δεν ήταν λοιπόν αρκετά αυτά για την άδεια και χρειαζόμασταν και 5 χρόνια προυπηρεσίας!μόνο εμείς!Οχι οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι.Θεωρώ ότι για αυτή την αδικία έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο οι «αμερόληπτοι » σύλλογοί μας ΠΣΛ και ΣΕΛΛΕ οι οποιοι αν και εχουν σαν μελη αποφοιτους του εξωτερικου δεν φροντισαν να προστατέψουν τα επαγγ.τους δικαιώματα.Προφανως είμασταν ισάξιοί τους μονο σε ότι αφορούσε την ετήσια συνδρομή μας στους συλλογους.Αν δεν είμαστε ισάξιοι γιατι το ΔΟΑΤΑΠ εχει αναγνωρίσει τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά μας;Γιατι μας δεχονται στους συλλογους τους;

    Δεν ξερω τι συμφέροντα κρύβονται πισω από όλα αυτά,αλλά ειναι καιρός να σταματήσουν να παιζουν μετη δουλειά μας και τις ζωές μας!

  • 4 Απριλίου 2015, 01:58 | Πανταζη Γεωργία

    Η λογοθεραπεια είναι ΕΠΙΣΤΗΜΗ και οχι εξειδίκευση..Ενας ψυχολόγος ή παιδαγωγος με μεταπτυχιακο στη λογοθεραπεια εξακολουθεί να είναι ψυχολόγος ή παιδαγωγός.. Αν εγω που ειμαι λογοθεραπευτρια ,αποφοιτη του ΑΤΕΙ Πατρών κανω ενα μεταπτυχιακό ειτε αυτο ειναι μονοετες ειτε διετες ,στη ψυχολογια θα εχω το δικαίωμα να ασκω το επαγγελμα του ψυχολογου?δε θα θεσω σε κίνδυνο τη δημόσια υγεια? Για ποιο λογο λοιπον, να μην ισχύει το αντιστροφο?Είναι πραγματικά αδικο να εξομοιωνονται σπουδες 4ετους φοίτησης με ενα διετες (στην καλύτερη των περιπτώσεων)μεταπτυχιακό!

  • 4 Απριλίου 2015, 00:38 | Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος

    Στηρίξτε σαν ελληνική κυβέρνηση τις ελληνικές δημόσιες σχολές!Πρώτα οι Λογοθεραπευτές των ΑΤΕΙ της Ελλάδας να προηγούνται και να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε όλες τις δημόσιες προκηρύξεις και μετά όλα τα άλλα πτυχία.Μην κάνουμε θέμα τα αυτονόητα!!!Δικαιοσύνη θέλουμε για τα Ελληνικά αναγνωρισμένα μας πτυχία!!!

  • 4 Απριλίου 2015, 00:04 | Μαρία Τ.

    Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο γίνεται πάλι η ίδια διαδικασία;
    Τι υποτίθεται ότι θέλει να θέσει σε «Δημόσια Διαβούλευση» ο υπουργός;

  • 4 Απριλίου 2015, 00:06 | ΣΩΤΗΡΙΑ

    Είναι άδικο και ανήθικο να βάζουν στον ίδιο παρονομαστή τους λογοθεραπευτές που έχουν πτυχίο ΑΤΕΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ , με 4 χρόνια εκπαίδευσης , κλινικών και πρακτικών, με άτομα που έχουν ένα μεταπτυχιακό στη λογοθεραπεία του ενός ή δυο χρόνων στο εξωτερικό ενώ το πτυχίο τους είναι άλλου τομέα (παιδαγωγικό,ψυχολογία κλπ). Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που έχουν αποφοιτήσει από ΙΕΚ και ιδιωτικές σχολές λογοθεραπειας εντός ή εκτός της χώρας καθώς οι γνώσεις και η εμπειρία τους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τους απόφοιτους ενός ΑΤΕΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
    Το επάγγελμα αυτό, όντας παραϊατρικό, έχει να κάνει με ανθρώπους που χρειάζονται θεραπεία και προς Θεού είναι αδιανόητο κάποιος με γνώσεις λογοθεραπείας καθαρά εγκυκλοπαιδικές να έχει στα χέρια του άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
    Εξισώνουν την επιστήμη της λογοθεραπείας με ένα χαρτί απλής ειδίκευσης.
    Καμία προστασία στον κλάδο μας!
    Ας σκεφτούν πως η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν είναι μόνο για δικό μας καλό αλλά κυρίως για τους θεραπευόμενους!
    Μετά από 19 χρόνια ίδρυσης της σχολής Λογοθεραπείας , και ενώ έχει δοθεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος περίπου ένα χρόνο τώρα, παλινδρομούμε σε αυτό που γινόταν στο παρελθόν , ο καθένας να δηλώνει επαγγελματίας λογοθεραπευτής με 1 χρόνο θεωρητικής ειδίκευσης

  • 4 Απριλίου 2015, 00:38 | Μιχάλης Σ.

    Δεν τίθεται θέμα για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού γενικά, ούτε για την υποβάθμιση του Τ.Ε.Ι Λογοθεραπείας στην Ελλάδα.
    Το θέμα είναι να μην δοθεί η άδεια στα Ι.Ε.Κ και στα κολέγια τα οποία υποτίθεται πως είναι αναγνωρισμένα στο εξωτερικό. Στο επάγγελμα μας θα πρέπει να ισχύσει ότι ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα :
    -Απόφοιτοι Ι.Ε.Κ = βοηθοί !!!!!!! Σε όλα τα επαγγέλματα αυτό ισχύει γιατί λοιπόν να μην ισχύει και για εμάς.
    -Απόφοιτοι Ισότιμου τμήματος στο εξωτερικό, θα πρέπει να παίρνουν την άδεια εφόσον την δικαιούνται και στην χώρα που πήραν το πτυχίο τους και εφόσον αναγνωρίζεται το πτυχίο τους από τ ΔΟΑΤΑΠ.
    -Επιπλέον, όσο αφορά το πολυσυζητημένο κολέγιο το οποίο υποτίθεται ότι έχει την εποπτεία γνωστού πανεπιστημίου του εξωτερικού, το οποίο τους δίνει και πτυχίο ενώ σπουδάζουν στο Μαρούσι, ένα έχω να πω : Στην μεγάλη Βρετανία δεν δικαιούνται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, γιατί να τους την δώσουμε εμείς?
    -Επίσης όσοι κάνουν μεταπτυχιακό στην λογοθεραπεία δεν είναι Λογοπαθολόγοί. Όπως και εγώ που έχω κάνει μεταπτυχιακό στην ψυχολογία Δεν είμαι ψυχολόγος και Δεν έχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην ψυχολογία!!!

    Τα πράγματα είναι απλά !!! Το προηγούμενο διάταγμα ήταν μια χαρά και η άδεια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μην δίνεται στους νόμιμους κατόχους της.!

  • 3 Απριλίου 2015, 23:43 | Γιώργος Φούρλας

    Είναι σημαντική η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να θέσει προϋποθέσεις για την χορήγηση αδείας επαγγέλματος που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του επαγγέλματος και να λάβει υπόψη του τη γνώμη όλων των επαγγελματιών λογοθεραπευτών μέσω αυτής της δημόσιας διαβούλευσης. Στη συζήτηση αυτή είναι ευθύνη όλων μας να συμμετέχουμε με όσα πραγματικά γνωρίζει ο καθένας ώστε το υπουργείο να έχει την πραγματική εικόνα και να λάβει τις αποφάσεις του με σεβασμό προς τα δικαιώματα όλων των ενδιαφερομένων ομάδων ή προσώπων. Παραθέτω λοιπόν αυτά που καλά γνωρίζω:
    Ο όρος λογοθεραπευτής, λογοπεδικός, λογοπαθολόγος, θεραπευτής λόγου και ομιλίας, παθολόγος λόγου, παθολόγος λόγου και ομιλίας είναι ταυτόσημοι.Θα πρέπει λοιπόν να μεταχειρίζονται ως τέτοιοι όταν αναγράφονται στα πτυχία ή βεβαιώσεις.
    Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών στη λογοθεραπεία που παρέχουν τα Βρετανικά πανεπιστήμια και οι οποίοι οδηγούν σε επαγγελματικά προσόντα είναι τουλάχιστον διετούς διάρκειας και περιλαμβάνουν πλήρη θεωρητική και κλινική κατάρτιση. Αυτά τα προγράμματα σπουδών είναι εγκεκριμένα από τον Βρετανικό επαγγελματικό σύλλογο Royal College of Speech and Language Therapists (RCSLT) και από το Health and Care Professions Council που χορηγεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη Βρετανία. Τα προγράμματα αυτά μπορείτε να τα δείτε εδώ http://www.rcslt.org/speech_and_language_therapy/docs/undergraduate_guide_072014 (σελίδα 10). Το RCSLT είναι μέλος του Standing Liaison Committee of E.U. Speech and Language Therapists and Logopedists (CPLOL) και ακολουθεί τα στάνταρντς που ορίζει η συγκεκριμένη επιτροπή για το περιεχόμενο σπουδών καθώς και τις ώρες κλινικής και θεωρητικής εκπαίδευσης των πτυχίων που εγκρίνουν ως πτυχία που οδηγούν σε επαγγελματική κατάρτιση. Δείτε εδώ http://www.cplol.eu/images/Documents/education/Revised_Min_Standards_2007_la.pdf Επομένως τα διετή μεταπτυχιακά προγράμματα των Βρετανικών πανεπιστήμιων σε επίπεδο Diploma ή Masters παρέχουν πλήρη επαγγελματική εκπαίδευση λογοθεραπευτή και οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα στη Βρετανία. Αυτομάτως η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που χορηγεί το HCPC στη Βρετανία σημαίνει ότι ο κάτοχός της έχει ολοκληρώσει ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών στη λογοθεραπεία με επαρκή θεωρητική και κλινική κατάρτηση. Θα ήταν οικονομία χρόνου, κόπου και χρημάτων η αυτόματη χορήγηση άδειας με την προσκόμιση της Βρετανικής άδειας χωρίς τη μεσολάβηση του ΣΑΕΠ που ούτως ή άλλως δεν υφίσταται ακόμη.
    Τα πτυχία που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση στη Βρετανία δεν έχουν απαραιτήτως τον όρο λογοθεραπεία στον τίτλο τους. Για παράδειγμα υπάρχουν πτυχία σε «Clinical Communicaton Studies, “speech sciences”, “human communication”, “speech and hearing science”, “speech pathology and therapy” κλπ. που όλα οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι λάθος λοιπόν ο τίτλος του πτυχίου να κρίνει την επαγγελματική αξία του πτυχίου. Για την άδεια ασκήσεως θα πρέπει το πτυχίο να κρίνεται από την επαγγελματική κατάρτιση στην οποία αντιστοιχεί και από τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία συνεπάγεται.

  • 3 Απριλίου 2015, 23:36 | Ποιμενίδου Κυριακή-Αγάπη

    Έχω καταθέσει χαρτιά στον ΣΑΕΠ από το 2009 !!!
    Αν θέλετε να περάσουμε από ΣΑΕΠ στελεχώστε τον, κάντε τον να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ και δώστε προτεραιότητα στις αιτήσεις του κλάδου μας.

  • 3 Απριλίου 2015, 22:29 | Βρεττακος Γεωργιος

    Πως ένα «ΜΗΝ» αλλάζει όλη την σημασία… Διορθώνω λοιπόν: «Ατομα με βασικό τίτλο σπουδών στη λογοθεραπεια στο εξωτερικό προφανώς και δεν μπορούν παρά να πληρούν τα κριτήρια για άδεια ασκήσεως επαγγελματος παρά το γεγονός οτι η γλώσσα εκμαθησης και εκπαιδευσης τούς είναι διαφορετική απο αυτή που θα χρησιμοποιουν κατα την άσκηση του επαγγελματος.»

  • 3 Απριλίου 2015, 22:00 | Mαρία

    Απαράδεκτο το να μπορούν να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος άτομα που έχουν μεταπτυχιακό ενός έτους στη λογοθεραπεία με δύο χρόνια προϋπηρεσία. Δεν σκέφτεται κανείς την προστασία των πολιτών; Ο λογοθεραπευτής ασκεί ένα επάγγελμα υγείας και θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια για την χορήγηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Πρώτα απ’ όλα δεν γίνεται να συγκριθούν και να εξισωθούν οι γνώσεις που μπορεί να πάρει κάποιος μέσα από ένα πρόγραμμα τετραετούς φοίτησης με αυτές που θα πάρει μέσα από ένα μεταπτυχιακό ενός έτους. Επίσης, τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας που απαιτούνται δεν εξασφαλίζουν ότι το άτομο θα έχει πάρει τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζονται για το συγκεκριμένο επάγγελμα.

  • 3 Απριλίου 2015, 22:13 | ΑΝΝΑ

    ΣΠΟΥΔΑΣΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΗΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ. ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΠΤΥΧΙΟ HND IN SPEECH AND LANGUAGE THERAPY ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΤΟΝ EDEXCEL ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ LEVEL 5. ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ, ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΩ. ΕΠΙΣΗΣ, ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ 1 ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΠΗΡΑ ΤΟ ADVANCED DIPLOMA IN SPECIFIC LEARNING DIFFICULTIES AND BEHAVIOURAL PROBLEMS ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ LEVEL 7. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΘΑ ΒΡΕΘΩ ΤΩΡΑ ΑΝΕΡΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ? ΔΕ ΘΕΩΡΩ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ. ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ. ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΚΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΩ ΟΛΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

  • 3 Απριλίου 2015, 21:43 | Μαρία

    Θα πρωτοτυπήσουμε όχι μόνο Πανευρωπαικώς αλλά και Παγκοσμίως όταν πτυχίο Ανώτατης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι) της Αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τον (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π) ως ισότιμο προς (Α.Ε.Ι) θεωρείται κατώτερο του ΤΕΙ της Ελλάδος και να απαιτείται επιπροσθέτως 2 ετής προϋπηρεσία είτε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην αλλοδαπή,ενώ δεν απαιτείται για ΤΕΙ της Ελλάδος . Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά πόσο είναι νόμιμο σύμφωνα με τούς νόμους και τούς κανόνες- οδηγίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν βρεθούμε ξανά να πληρώνουμε πρόστιμα.

  • Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις του κυρίου Διονύση Ταφειάδη καθώς επίσης και της κυρίας Χαρωνίτη Καλλιόπης που μιλά για έλεγχο της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας που παρέχει ο εκάστοτε λογοθεραπευτής.
    Πολύ αστείο το σχόλιο για εξετάσεις στην ελληνική γλώσσα για όσους έχουν πτυχία στο εξωτερικό!!! Πιστεύω πως οι Έλληνες πολίτες που απευθύνονται στους εν λόγω λογοθεραπευτές θα φεύγανε τρέχοντας, αν ο λογοθεραπευτής δεν ήξερε να ομιλεί την ελληνική!!! Καλό θα είναι λοιπόν να βγάλουμε όλοι σε κοινή θέα τις αναλυτικές μας βαθμολογίες, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος και η ποιότητα των μαθημάτων, τα οποία διδαχθήκαμε και γιατί όχι να εξετασθούμε σε εθνικό επίπεδο και σε εφόλης της ύλης γνώσεις που διαθέτουμε όλοι!!!! Θα πρότεινα επίσης μία δημόσια συζήτηση επιτέλους για την τόσο ευαίσθητη επιστήμη, που σκοπό της δεν έχει να διορθώσει μόνο ένα /σ/, /λ/ και /ρ/ αλλά να βοηθήσει νευρολογικούς, ογκολογικούς και άλλους ασθενείς!!!!! Αναρωτιέμαι όσοι δηλώνουν για παράδειγμα ότι προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς με δυσφαγία, πού έκαναν την εκπαίδευσή τους, με ποιους γιατρούς και με ε ποια νοσοκομεία συνεργάζονται, και ποια σεμινάρια παρακολούθησαν! Είμαι σίγουρη ότι ήταν στην αγγλική γλώσσα!!!!!

  • 3 Απριλίου 2015, 21:06 | Βασίλης

    Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεται ότι η λoγοθεραπεία στα Πανεπιστήμια ( Α.Ε.Ι) Βουλγαρίας προϋπήρχε πολύ πριν των ΤΕΙ στην Ελλάδα και ότι για την δημιουργία του πρώτου τμήματος ΤΕΙ Λογοθεραπείας στην Ελλάδα ζητήθηκε η συνδρομή των Βουλγάρων πανεπιστημιακών για να συνδράμουν με τις γνώσις και την εμπειρία τους στην δημιουργία του ΤΕΙ λογοθεραπεία.Επίσης γνωρίζεται ότι ο αριθμούς των μαθημάτων που διδάσκονται στα ΑΕΙ Βουλγαρίας είναι σχεδόν διπλάσιος από τα ΤΕΙ της Ελλάδος.(Συγκρίνεται ΤΕΙ λωγοθεραπιας Ιωαννίνων με ΑΕΙ Πανεπιστημίου Σόφιας Βουλγαρίας Αγ.Κλίμεντ Όχριντσκι.Ωσ εκ τούτου θα έπρεπε να δείτε με ιδιαίτερη προσοχή την παράγραφο β. οπού για τα πτυχία που ενώ αναγνωρίζονται ισότιμα ως προς Α.Ε.Ι. από τον (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π)ζητείται αυθαίρετα επιπλέον άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο εξωτερικό η επιπλέον διετή προϋπηρεσία ενώ δεν χρειάζεται για τα πτυχία των ΤΕΙ Ελλάδος.

  • 3 Απριλίου 2015, 21:41 | Μιρέλα Κολυβάκη

    Να υπάρξει πρόβλεψη ότι τα πτυχία της Βουλγαρίας (Πανεπιστημιου Αγ.Κλιμεντ ‘Οχριντσκι) αφορούν σε σπουδές Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος,δηλαδή ΑΕΙ,ενώ παρέχουν ανώτερα προσόντα από τα ΤΕΙ της ημεδαπής κατά την παράγραφο 1,στην οποία επιφυλλάσσονται άμεσα επαγγελματικά δικαιώματα.Να ισχύει για τα ΑΕΙ της αλλοδαπής που αναγνωρίζονται από τον (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π) ισότιμα ως προς ΑΕΙ ότι ισχύει και για τα ΤΕΙ τη Ελλάδος.Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου των λογοθεραπευτών,δεν δύναται να λειτουργήσει εις βάρος των πτυχίων της αλλοδαπής και να απαιτείται επιπρόσθετος άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εξωτερικού είτε διετής προϋπηρεσία καθότι κατά την διάρκεια της τετραετούς φοίτησης έχει γίνει η απαιτούμενη πρακτική εξάσκηση.

  • 3 Απριλίου 2015, 20:13 | ΕΛΕΝΗ

    Εργάζομαι ως Λογοθεραπεύτρια απτό 2007. Τελείωσα στο Μητροπολιτικό Κολέγιο κ έχω πτυχίο απτό Queen Margaret της Σκωτίας. Οι σπουδές ήταν 4 έτη με την εποπτεία, τη συνεργασία και τη παρακολούθηση του Queen Margaret. To πρόγραμμα σπουδών ήταν πολύ αυστηρό με πάνω από 1000 ώρες πρακτικής άσκησης σε διάφορα πλαίσια. Εργάζομαι κανονικά με μπλοκ παροχής υπηρεσιών 8 χρόνια τώρα και είμαι πολύ εντάξει σε όλες μου τις υποχρεώσεις εφορία, τέβε κλπ….Επιμορφώνομαι συνεχώς παρακολουθώ σεμινάρια και έχω κάνει εξειδικεύσεις…Οι σπουδές μας στο συγκεκριμένο Κολέγιο θεωρούνται οι καλύτερες στην Ελλάδα με διαφορά, ο κόσμος μας εμπιστεύεται και η δουλεία μας φαίνεται καθημερινώς. Κατέχουμε BACHELOR στη Λογοθεραπεία το οποίο είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα λοιπόν οφείλει να μας δώσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Έχουμε όλοι φτάσει με πολύ κόπο ως εδώ και είναι πολύ άδικο να γίνονται τέτοιες διακρίσεις…Τι λέτε λοιπόν όλοι εμείς πρέπει να αλλάξουμε επάγγελμα μήπως? Γιατί για βοηθούς δεν μας κόβω ποτέ για ευνόητους λόγους…οι γνώσεις μας είναι τέτοιες που δεν μας το επιτρέπουν!!Εγώ όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι που έχουν τελειώσει στο συγκεκριμένο Κολέγιο περιμένουμε απάντηση απτό ΣΑΕΠ εδώ και μήνες..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 3 Απριλίου 2015, 19:22 | Κώστας

    Με βάση το Π.Δ. της 31-12-14 υπάρχουν συνάδελφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως Ήπειρο, Δ.Μακεδονία, Ροδόπη κ.α. όπου τους εκδόθηκαν οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος κανονικά.Και υπάρχουν συνάδελφοι με τους ίδιους ακριβώς τίτλους σπουδών από τα ιδια πανεπιστήμια σε άλλες περιοχές π.χ. στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας όπου κατέθεσαν δικαιολογητικά από αρχές Φλεβάρη και δεν τους έχει χορηγηθεί άδεια.Αυτή τη στιγμή το παλαιό διάταγμα (31-12-14) καταργείται.Θα καταργηθούν και οι αδειες που εκδόθηκαν μέχρι την κατάργηση;;Αν όχι, με όλους τους υπόλοιπους που αδίκως βρίσκονται σε αναμονή κι έως σημερα δεν έχουν άδεια, ενώ καποιοι συνάδελφοι τους με ακριβώς τα ίδια κριτήρια έχουν, τι θα γίνει;;

  • 3 Απριλίου 2015, 19:57 | Μεσσήνη Κάτια

    Καλησπέρα σας!Είμαι ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ απο το 2002 και εχω ολοκληρωμενο προγραμμα σπουδων σε ΚΟΛΛΕΓΙΟ 4ετους φοιτησης με την απολυτη εποπτια και συνεργασια με ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ.Έχω ώρες πρακτικής άσκησης περίπου 750 έχοντας περάσει απο πολλά πλαίσια έτοιμη να βγω στην εργασία,εργάζομαι ως Λογοθεραπεύτρια με μπλοκ παροχής υπηρεσιών το οποίο ταμείο μου είναι πάντα ενημερωμένο, το ίδιο και η εφορία. Όλα αυτά τα χρόνια έχω εργαστεί σκληρά, έχω οργανώσει τμήμα Λογοθεραπείας σε φορέα, έχω φέρει εις πέρας περιπτώσεις και κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίσω άπαντες σχετιζόμενους με αυτές.Ακόμα και τον ίδιο μου τον εαυτό για να προσαρμόσω στόχους,να φτιάξω υλικό,να συντάξω αναφορές,να εξηγήσω το «γιατι οχι» και να δώσω λόγο. Συντηρώ κέντρο θεραπειών με διεπιστημονική ομάδα και απόλυτη ευθύνη, έχω κάνει και συνεχίζω να κάνω εξιδεικεύσεις μεθοδολογίας,σεμινάρια,εξ αποστάσεως εκπαιδευσεις για να δίνω το μέγιστο στη ποιοτητα της δουλειας μου και της ενημέρωσής μου.Γιατι θα πρεπει να μη παρω την αδεια ασκησης επαγγελματος ή να θεωρηθώ «βοηθός» μετά απο 13 χρόνια; Πολλά νέα παιδιά που αποφοιτούν, με συμβουλεύονται. Ο κρατικός μηχανισμός ας θέσει σωστές και δίκαιες συνθήκες. Ευχαριστω!

  • 3 Απριλίου 2015, 19:26 | Χαρωνίτη Καλλιόπη

    Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια είναι εμφανές ότι οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, από ολες τις πλευρές. Είναι φυσικό να γεννηθεί το ερώτημα: ποιος εχει δίκιο;
    Η απαντηση θεωρώ πως είναι επίσης μια. Δίκιο έχουν οι ασθενείς οι οποίοι ζητούν τις υπηρεσίες ειδικών, και εχουν ένα και μόνο αίτημα! Η θεραπεία που θα τους δοθεί να έχει θετικό αντίκρισμα στην καθημερινότητά τους. Με δεδομένο λοιπόν το παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η άδεια άσκησης επαγγέλματος θα πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα των ασθενών να λαμβάνουν υπηρεσίες λογοθεραπείας με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
    Καλό είναι να αναρωτηθούμε όλοι, αρμόδιοι και μη, ανβρισκόμασταν στη θέση του ασθενή ή των συγγενών του και όχι στη θέση του θεραπευτή ή του αρμόδιου για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος, τι κατάρτιση και εκπαίδευση θα προτιμούσαμε να διαθέτει το άτομο στο οποίο θα απευθυνθούμε;

  • 3 Απριλίου 2015, 18:07 | Κώστας

    Δηλαδή κατά τον κύριο Βρεττάκο με βάση αυτά που υποστηρίζει παραπάνω ΚΑΝΕΝΑΣ Έλληνας επιστήμονας οποιασδήποτε ειδικότητας, που σπούδασε σε χώρα του εξωτερικού δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα εξάσκησης του επαγγελματος του στην Ελλάδα.Τι άλλο θα ακουσουμε σε αυτό τον τόπο;;;

  • 3 Απριλίου 2015, 18:05 | Κωνσταντίνου Αικατερίνη

    ´Εχω σπουδάσει λογοθεραπεία σε ιδιωτικό Κολέγιο και είμαι κάτοχος του ανώτατου διπλώματος Αγγλίας απ το 2009 και το 2010 πήρα το δίπλωμα της λογοθεραπείας. Παρακολούθησα στο Κολέγιο ένα πολύ καλό κύκλο σπουδών, έχω 1400 ώρες πρακτικής και κλινικής άσκησης και απ το 2010, δουλεύω σαν λογοθεραπεύτρια με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Επιμορφώνομαι διαρκώς αυτά τα χρόνια, αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και είμαι ´´εντάξεί´ ταμειακά και εφοριακά. Ποιός ο λόγος έπειτα από 5 χρόνια να μην αναγνωρίζομαι σαν λογοθεραπεύτρια αλλά σαν βοηθός και γιατί όλα αυτά για τους απόφοιτους ελληνικών ιδιωτικών πανεπιστημίων;;;

  • 3 Απριλίου 2015, 18:14 | ΣΕΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Σχετικά με την χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος με τις προϋποθέσεις της παραγράφου δ δηλαδή με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Λογοθεραπεία της ημεδαπής και αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα 2ετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σαν κύρια επαγγελματική απασχόληση ως λογοθεραπευτής, πιστεύω ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί ο όρος κύρια επαγγελματική απασχόληση και με ποιές προϋποθέσεις και δημόσια έγγραφα αυτή αποδεικνύεται, έτσι ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια παρανόησης και δυσερμηνειών από τις κατά τόπους νομαρχίες κατά την έκδοση των βεβαιώσεων άσκησης επαγγέλματος.