Άρθρο 01 – Χορήγηση Βεβαίωσης Άσκησης Επαγγέλματος

1. Για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται:
α. Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή
β. Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) με τα πτυχία της ημεδαπής ή
γ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμο και όχι αντίστοιχο και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή αλλοδαπή ή
δ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη Λογοθεραπεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους αναγνωρισμένος από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμος και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή ή
ε. Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78/ Οδηγία 2005/36/ΕΚ).

  • 6 Απριλίου 2015, 16:38 | Σωτήρης

    να υπαρχει τίτλος και να υπαρχει και εμπειρία.τους κρίνει ο κόσμος ως επαγγελματίες.μην τα εκ μηδενίζουμε ολα.γιατι δηλαδη τα κολλέγια τα υποτιμάτε τοσο;εκει τα μαθηματα ειναι ΟΛΑ υποχρεωτικά και αυτοί οι άνθρωποι το επέλεξαν να γίνουν λογοθεραπευτές και οχι έτυχε να περάσουν στο ΤΕΙ αυτο ενω είχαν προτίμηση αλλού!.οσοναφορα την επικινδυνότητα διαχείρισης περιστατικών και ευπαθών ομάδων,επικίνδυνο ειναι και ο ηλεκτρολόγος και ο μηχανικός αυτοκινήτων!θελετε να γίνει εκκαθάριση;;ας κόψει λοιπον ο υπουργός τις εισφορές απο τα ταμεία και να φανεί ποιος ειναι ικανός επαγγελματίας και ποιος οχι!!!

  • 6 Απριλίου 2015, 16:27 | Μαρία Γιαννουλάκη

    Το περιεχόμενο της παρούσας τροποποίησης κινείται προς την σωστή κατεύθυνση . Το γεγονός πως δίνεται σε δημόσια διαβούλευση, σε αντίθεση με το προηγούμενο ΠΔ το οποίο κυκλοφόρησε παραμονές εκλογών και χωρίς να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη σύνταξή του , αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης την οποία φαίνεται να αναγνωρίζει η παρούσα ηγεσία του υπουργείου υγείας.
    Μεγάλη παράλειψη και στο προηγούμενο ΠΔ αλλά και στην παρούσα τροποποίησή του αποτελεί η απουσία αναφοράς και στα δύο κείμενα στους ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΥΣ ΟΡΟΥΣ: λογοπεδικός, λογοθεραπευτής, θεραπευτής λόγου, λογοπαιδικός, παθολόγος λόγου και ομιλίας κ.ο.κ Oι όροι αυτοί είναι ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ και απονέμονται στους ίδιους ακριβώς επαγγελματίες, με την ίδια ακριβώς επιστημονική ειδικότητα και με βασικές σπουδές στη λογοθεραπεία.
    Πρέπει άμεσα το υπουργείο να λύσει το συγκεκριμένο θέμα και να προχωρήσει στην έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για την συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών

  • 6 Απριλίου 2015, 16:22 | Φωτεινή Ντούρα

    Δεδομένου ότι πολλά πτυχία από Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν διαφορετική λεκτική διατύπωση σε «τίτλο σπουδών – ειδικότητα» και μερικές φορές η διατύπωση αυτή αλλάζει περαιτέρω με την μετάφραση – αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ κλπ (μολονότι από το πρόγραμμα σπουδών, την περιγραφή του τμήματος σχολής κλπ προκύπτει σαφώς ότι πρόκειται για πτυχίο στη λογοθεραπεία), νομίζω θα ήταν καλύτερη μια διατύπωση που θα περιλαμβάνει όσους έχουν σπουδές με τις οποίες στη χώρα προέλευσης του πτυχίου θα μπορούσαν να ασκήσουν το επάγγελμα του λογοθεραπευτή.

  • 6 Απριλίου 2015, 16:26 | Δεληασλανίδου Αργυρή

    Για ακομα μία φορά θα πρέπει να παλέψουμε για τα αυτονόητα. Για αυτά που χρόνια ισχύουν σε όλα τα κράτη που σέβονται την δημόσια υγεία και τους πολίτες τους. Η Ελλάδα μας για ακόμα μια φορά… πρωτοπορεί!!!! ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΊΑ δεν είναι λίγο απ όλα!!!! Όποιος κατέχει βασικό τίτλο σπουδών ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΊΑΣ αναγνωρισμένο δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα μέχρι τωρα στις διαδικασίες… Μην υποβαθμίζετε την επιστήμη μας και την προσφορά μας στον συνάνθρωπο!!!

  • 6 Απριλίου 2015, 16:29 | Χριστόδουλος

    Ολοι που αναφερεστε στα μεταπτυχιακά, λέτε οτι δεν θα γινόσασταν π.χ. ψυχολόγοι ή γιατροί με ένα μεταπτυχιακό.Όμως,παραγνωρίζετε το γεγονός πως δεν θα είχατε γίνει δεκτοί σε αυτό το μεταπτυχιακό αφου απευθύνεται σε αποφοίτους συγκεκριμένων σχολών.Σε αντίθεση το Μεταπτυχιακό Διπλωμα Λογοθεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου έχει ως προυπόθεση εισαγωγής πτυχίο συναφών ειδικοτήτων.

  • 6 Απριλίου 2015, 16:05 | Άννα Χουρλια

    Η δημόσια υγεία θέλει στοιχειώδη εκπαίδευση. Όλοι όσοι έχουν βασικές σπουδές στη λογοθεραπεία από δημόσιο φορέα ή όσοι έχουν αναγνωρίσει το πτυχίο τους σε δημόσιο φορέα είναι αξιοκρατικα νόμιμοι για να προσφέρουν υπηρεσίες.

  • 6 Απριλίου 2015, 16:50 | Ειρήνη

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά μεταπτυχιακά διπλώματα στη λογοθεραπεία θεωρώ ότι πρέπει να παρέχουν την ίδια αναγνώριση εφόσον τα προερχόμενα από την αλλοδαπή την παρέχουν, αφού για να αποκτηθούν απαιτούνται κατ’ ελάχιστο 700 ώρες πρακτικής άσκησης στη λογοθεραπεία με εποπτεία λογοθεραπευτών και τελική αξιολόγηση, σε δομές της ειδικής αγωγής , δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα. Αξίζει να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε αυτά τα προγράμματα έχουν παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό βασικό κύκλο σπουδών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απόκτηση και τη χρήση του λόγου. Το δε πρόγραμμα των 4 εξαμήνων φοίτησης περιλαμβάνει αναγνωρισμένους ειδικούς στη θεραπεία και την αγωγή του λόγου. Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά φαίνεται για την ώρα λίγο υποκριτικό.

  • 6 Απριλίου 2015, 15:38 | Άννα Χουρλια

    Εάν το πτυχίο του λογοθεραπευτή έχει εκδοθεί από δημόσιο φορέα και αναγνωρίζεται από το κράτος μπορεί να έχει άδεια ασκήσεως. Η δημόσια υγεία θέλει στοιχειώδη εκπαίδευση.

  • 6 Απριλίου 2015, 15:11 | Γεωργία

    Είναι απαράδεκτο να καλούμαστε για άλλη μια φορά να αποδείξουμε τα αυταπόδεικτα…
    Δε μπορεί να υπάρχει δημόσιο ίδρυμα χωρίς να εξασφαλίζει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους αποφοίτους του.
    Δε μπορεί να εξισώνονται τόσα χρόνια σπουδών με ένα μεταπτυχιακό εξειδίκευσης (με άσχετο βασικό πτυχίο).
    Επιτέλους…

  • 6 Απριλίου 2015, 15:57 | ΧΡΥΣΑ

    Είναι άδικο για τους διαπιστευμένους λογοθεραπευτές που έχουν επαρκή κατάρτιση να αντιμετωπίζονται όπως οι αντίστοιχοι των ΙΕΚ. Για τους νέους λογοθεραπευτές τουλάχιστον θα πρέπει να ισχύσει η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

  • 6 Απριλίου 2015, 15:52 | Μαρίνα Κ.

    Πότε θα υπάρξει λίγη αξιοκρατία στην Ελλάδα;Παλεύουμε για τα αυτονόητα!Γι’ αυτά που ισχύουν ήδη σε άλλα επαγγέλματα.Γιατί η λογοθεραπεία να αποτελεί εξαίρεση; Γιατί ο ένας χρόνος μεταπτυχιακού να ισοδυναμεί με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όταν σε άλλα επαγγέλματα δε νοείται κάτι τέτοιο;Καταφέραμε μετά από 19 χρόνια να πάρουμε την άδεια και ξαφνικά το αναιρείται; Δείξτε λίγη σοβαρότητα επιτέλους…

  • 6 Απριλίου 2015, 15:47 | Βασιλική Πετράτου

    Το πρόγραμμα σπουδών του Μεταπτυχιακού Τμήματος Λογοθεραπείας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ είναι ένα πρόγραμμα σπουδών που απευθύνεται σε αποφοίτους Ελληνικών ΑΕΙ συναφών με την Λογοθεραπεία κλάδων που καλύπτει πλήρως το θεωρητικό υπόβαθρο και έχει υποχρεωτικές 800-1000 ώρες ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ πρακτικής άσκησης σε δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα σε συνδυασμό με εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το πανεπιστήμιο στο εργαστήριο λογοθεραπειάς του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σε μικρές ομάδες φοιτητών. Είναι ένα πρόγραμμα σπουδών ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ εξειδικευμένο στην λογοθεραπεία με υποχρεωτική φοίτηση εξ ολοκλήρου και οι απόφοιτοι του γνωρίζουν το αντικείμενο τόσο θεωρητικά όσο και στην θεραπευτική του διάσταση. Θεωρώ πως το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να περιλαμβάνονται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος όπως και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ των οποίων το πρόγραμμα των σπουδών τους περιλαμβάνει και μαθήματα άλλων κλάδων όπως της ειδικής αγωγής, της γλωσσολογία και της ψυχολογίας. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιος που έχει πρώτο πτυχίο παιδαγωγικής-ψυχολογίας-φιλολογίας και έχει εξειδικευτεί στη θεραπεία του λόγου σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι λιγότερο καταρτησμένος απο έναν απόφοιτο ΤΕΙ που εχει παρακολουθήσει τα ίδια μαθήματα προπτυχιακά. Για τους αποφοίτους ΙΕΚ/κολλεγίων με σπουδές αμφιβόλου ποιότητας δεν θα σχολιάσω κάτι.

  • 6 Απριλίου 2015, 15:18 | Κωνσταντινος Μ

    Κοινώς η επίσημη πρόταση του υπουργείου μας είναι όποιος δηλώνει λογοθεραπευτής να έχει και άδεια ασκήσεως, κυριολεκτικά ότι δηλώσεις είσαι σε αυτή την χώρα. Ντροπιαστικό για την επιστήμη μας και για την κοινή λογική το άρθρο σας κ.Υπουργέ.
    Εμφανώς και δεν υπάρχει κανένα άλλο επάγγελμα στο οποίο δίνετε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε όποιον το ζητήσει, γιατί να συμαβεί εδώ? Και ερωτώ θα ακολουθήσουν στην ίδια λογική και τα άλλα επαγγέλματα υγείας? Δηλαδή κάποιος που είναι λογοθεραπευτής και κάνει μεταπυχιακό στα προβλήματα ακοής θα έχει άδεια ασκήσεως ΩΡΛ γιατρού? Κάποιος κοινωνικός λειτουργός που κάνει μεταπτυχιακό νοσηλείας θα είναι και Νοσηλευτής του ΕΣΥ?Αν όχι γιατί στην Λογοθεραπεία καθορίζεται το πλαίσιο με αυτό το σκεπτικό;
    Επιπλέον πως γίνετε μεταπτυχιακά που στην ίδια την χώρα τους δεν δίνουν αδεια ασκήσεως επαγγέλματος γιατί ακριβώς δεν παρέχουν τα κριτήρια για να το κάνουν, να τους δίνουμε άδεια εμείς? Δηλαδή δεν είναι επαρκής για να δουλέψουν στην χώρα που έγινε το Μεταπτυχιακό αλλά στην ψωροκώσταινα ας έρθουν όλοι και όποιον πάρει και τον σηκώσει…
    Για το ΙΕΚ και τα Κολέγια ας μην αναφερθώ καλύτερα …
    Ειλικρινά κ.υπουργέ πρόκειται με το τερατούργημα σας να πάρετε στο λαιμό σας πολλά παιδιά που χωρίς την κατάλληλη βοήθεια την κατάλληλη στιγμή θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες με το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον και πολλές οικογένειες αφασικών, ανοικών ασθενών κ.α. που θα επηρεαστεί αρνητικά η ζωή τους.
    Προφανώς όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν νόμιμα αλλά και κάτω απο το τραπέζι οι ιδιώτες πάροχοι εκπαίδευσης.Αφού λοιπόν δεν ντρέπεστε εσείς, θα ντραπούμε εμείς ακόμα μια φορά για τους πολιτικούς μας.
    Ζήτω ο ιδιωτικός εις βάρος του δημοσίου χώρου εκπαίδευσης. Πρώτη φορά Αριστερά το ζήσαμε και αυτό κ.Υπουργέ μας.

  • 6 Απριλίου 2015, 14:16 | Κατερίνα Ματθαίου

    Προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο τη σημερινή εποχή να αναλαμβάνουν τις ίδιες ευθύνες βοηθοί λογοθεραπευτές με τους λογοθεραπευτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Προφανώς τα άτομα που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις ίσως δεν γνωρίζουν ποιο είναι το αντικείμενο αυτού του επαγγέλματος. Είναι αδιανόητο οι συγγενείς των ασθενών και ειδικά των ατόμων με ειδικές ανάγκες να μη μπορούν να επιλέξουν το άτομο που έχει τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους ( και μιλάμε για προβλήματα που η αμάθεια και η απειρία μπορεί να επιφέρει και το θάνατο). Φυσικά όλες αυτές οι αποφάσεις δεν είναι απίθανες για αυτό το κράτος τη στιγμή που ο άλλος χειρουργούσε για πολλά χρόνια χωρίς να είναι καν χειρούργος και τη στιγμή που η σύζυγος πρώην πρωθυπουργού από νηπιαγωγός έγινε σε μικρό χρονικό διάστημα γιατρός. Τέλος από ένα υπουργό υγείας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες περίμενα να έχει μία πιο σωστή επίβλεψη στους νόμους και τις αποφάσεις που έχουν σχέση με το αντικείμενό του.

  • 6 Απριλίου 2015, 14:57 | Κωνσταντοπούλου Θεοδώρα

    Πώς γίνεται σε αυτή τη χώρα να ζητάμε πάντα τα αυτονόητα; Είναι δυνατόν να θεωρούμε ισάξιο ένα Μεταπτυχιακό ή τη φοίτηση σε ένα ΙΕΚ με τα 4 έτη πλήρους φοίτησης στα ΑΤΕΙ της χώρας; Δηλαδή αν εγω κάνω ένα Μεταπτυχιακό για την Εκπαίδευση με χρήση Νέων τεχνολογιών, επειδή θα ασχοληθώ και με τη χρήση υπολογιστών, με κάνει γνώστη της Πληροφορικής ή Παιδαγωγό; Το Μεταπτυχιακό είναι κάτι που θα κάνουμε για επιπλέον γνώση και δεν μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Ας υπάρξει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αξιοκρατία σε αυτή τη χώρα. Ας σταματήσει το ίδιο το κράτος να υποβαθμίζει την εκπαίδευση που μας παρέχει και να την εξισώνει με κάτι κατώτερο από τη Λογοθεραπεία.

  • 6 Απριλίου 2015, 14:35 | Σωτήριος Ν

    Εσεις οι σύλλογοι που λέτε τωρα ολα αυτα,που στέλνετε τα υπομνήματα ,κόντρα υπομνήματα ,που κάνατε τις σελίδες κοινωνικής σας δικτύωσης εκλογικά κέντρα «στηρίζουμε Βορίδη»…κλπ και εχετε επίπεδο και κανεις αλλος δε πρεπει να δουλεύει εκτος απο εσάς!!!γιατι στέλνετε τους φοιτητές σας για πρακτική σε επαγγελματίες που εχουν τελειώσει ελληνικά κολλέγια ή στο εξωτερικό;;;;ενας λογοθεραπευτης που απευθύνεται σε ευπαθής ομάδες,δε θα επρεπε να ειναι αρτιμελής και να μην εχει αναπηρίες,δυσλεξία..κ.α;;;αυτα τα ελέγχετε;;ας ξανακάνουν λοιπον πρακτική ολοι όσοι κάνανε πρακτική στους υποδεέστερους λογοθεραπευτές!!!

  • ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΕΨΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!! ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Κ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΣ!!
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΔΙΚΟ!!

  • 6 Απριλίου 2015, 14:36 | Χριστίνα Βερμπη

    Το γεγονός της αντικατάστασης του ισχύοντος Π.Δ προκαλεί για μια ακόμη φορά αναστάτωση καθώς καλούμαστε και πάλι να αποδείξουμε τα αυτονόητα .το σίγουρο ειναι πως σε καμία περίπτωση η ενέργεια αυτή δε γίνεται για τη διασφάλιση της εφαρμογής και του κύρους της επιστήμης της λογοθεραπείας.η θέσπιση έγινε και θα πρέπει και πάλι να γίνει με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και των ατόμων που χρήζουν λογοθεραπείας και όχι με κύριο μέλημα να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι «υποψήφιοι»•

  • 6 Απριλίου 2015, 14:59 | ΛΑΓΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ

    η Λογοθεραπεία είναι επιστήμη και όχι εξειδίκευση!! οι όροι Λογοπεδικός- Λογοθεραπευτής- Λογοπαθολόγος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ταυτόσημοι από την Δημόσια Διοίκηση και τις Αρμόδιες Αρχές Υγείας. Επιτέλους όλοι οι σύλλογοι για μια φορά ας ενωθούν…θλίβομαι που για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορούμε να είμαστε ενωμένοι!!!

  • 6 Απριλίου 2015, 13:25 | Ελένη

    Η επιστήμη της λογοθεραπείας εξυπηρετεί ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ευσυνειδησία κατά την επιτέλεση του έργου της, αλλά και εξειδικευμένο θεωρητικό υπόβαθρο. Με αποτέλεσμα να μην φτάνει μια μονοετής ή διετής εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο ειδικά παιδαγωγικής κατεύθυνςης αφού ο λογοθεραπεύτης καλείται συχνά να αντετωπίσει παθήσεις νευρολογικής φύσης μιας και είναι ένα επάγγελμα υγείας είτε συμφέρει είτε όχι μερικούς.

  • 6 Απριλίου 2015, 13:42 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΜΟΤΟΣ

    ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ ΔΕ ΒΓΑΖΩ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ???ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ..ΠΟΛΛΟΙ ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΔΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΔΕ…ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕΤΡΑΕΙ. ..ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙ Η’ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ) ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ..ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑΤΙ?ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΔΕΙΑ?ΑΝ ΜΠΟΡΕΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ..ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ..ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΝΟ ΣΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ…ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥ Ή ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΔΕ ΖΗΤΑΝΕ ΠΤΥΧΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ..ΕΜΕΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ..ΕΓΩ ΑΝ ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΩ 1,2,3,4,5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Η’ ΔΟΥΛΕΨΩ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΔΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ??ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ…ΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΚΛΟ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ..ΟΥΤΕ ΕΠΕΙΔΗ «ΘΙΓΟΝΤΑΙ» ΠΟΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΕΝΩ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

  • 6 Απριλίου 2015, 13:34 | Λίλια

    Συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Γ. Παπανικολάου, ιδιαίτερα ως προς το σημείο 3.

  • 6 Απριλίου 2015, 13:10 | ΆΝΤΑ Λ.

    Με το παρόν άρθρο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή, προς τη σωστή κατά τη γνώμη μου κατεύθυνση. Παρά ταύτα θα πρέπει να διασαφηνιστούν κάποια σημεία τα έχουν διατυπωθεί αόριστα, όπως π.χ. η γενική έννοια της κύριας επαγγελματικής δραστηριότητας, προκειμένου να προληφθούν τυχόν παρανοήσεις από μια «ελεύθερη» ερμηνεία από την κατά τόπο αρμόδια αρχή χορήγησης της σχετικής άδειας.

  • 6 Απριλίου 2015, 13:33 | Ελένη Κουκάρα

    Το θεμα ειναι για γελια και για κλαματα! Υστερα απο 19 χρονια υπάρξης της σχολής της Λογοθεραπείας στα ΑΤΕΙ Πατρών και συνεχων αγώνων για την κατοχυρωση των αυτονόητων, ξαναγυρναμε εκει απ όπου ειχαμε ξεκινησει!Προς τι αυτή η υποβάθμιση των σπουδων και του επαγγελματός μας; Ας καταργήσουν λοιπον τις προπτυχιακές σπουδές των ΑΤΕΙ, ας τις μετατρέψουν σε μεταπτυχιακές σπουδές για να μπορεί ο οποιοσδηποτε να ασκει το επάγγελμα. Μπορουν επίσης το ιδιο να κάνουν και σε άλλες σχολές όπως των εργοθεραπευτών, των φυσιοθεραπευτών, των ψυχολογων κτλ, και αν ειναι αρκετα τολμηροί να προχωρήσουν και στους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους δικηγόρους! Αφου τα ισοπεδωνουμε όλα….

  • 6 Απριλίου 2015, 13:27 | Σοφία Παπαφάνη

    Το επάγγελμά μας είναι λειτούργημα. Αφορά την επικοινωνία και την υγεία. Τα βασικότερα όπλα του ανθρώπου. Απευθυνόμαστε καθημερινά σε μικρούς και μεγάλους και καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες τους, χαρίζοντάς τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι άδικο και κρίμα τόσα χρόνια εκπαίδευσης και εξειδίκευσης να εκμηδενίζονται και να ισοδυναμούν με γνώσεις που αποκτά κάποιος μέσα σε ένα χρόνο ή σε δύο. Η γνώση δεν έρχεται τόσο εύκολα. Ούτε κατακτάται μονάχα από την εμπειρία ετών. Έχουμε κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουμε τα δικαιώματά μας ως λογοθεραπευτές των Α.Τ.Ε.Ι. που κληθήκαμε να σπουδάσουμε μια σειρά ετών με πολλή εκπαίδευση και κλινική άσκηση. Οι περισσότεροι από εμάς εξειδικευτήκαμε και έπειτα από την κατοχή του πτυχίου του Λογοθεραπευτή προκειμένου να γίνουμε ακόμα καλύτεροι σε αυτό που αγαπάμε.

    Κατανοώ την ανάγκη όλων των υπολοίπων κατόχων πτυχίου εξωτερικού ή ιδιωτικής σχολής για την αναγνώριση του επαγγέλματός τους, αλλά τα κριτήρια που τίθονται δεν είναι δίκαια και ορθά. Πολλοί από εμάς έχουμε συναντήσει ανθρώπους που ονομάζονται λογοθεραπευτές ΜΟΝΟ στο όνομα. Διότι στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι. Και σε αυτούς που αναφέρονται σε θεραπευτές και συστήματα αξιοκρατίας του εξωτερικού, το σύστημα εκεί είναι διαφορετικά δομημένο. Υπάρχουν εξετάσεις, συνεχής έλεγχος και κυρώσεις σε αυτούς που δεν ασκούν ορθά το επάγγελμά τους.

    Αναρωτιέμαι…. Ποιος σκέφτηκε τα μικρά παιδάκια που σπαταλούν τα σημαντικότερα χρόνια παρέμβασης της παιδικής τους ηλικίας σε συνεδρίες που δε γίνονται με σωστή προσέγγιση; Σωστή προσέγγιση λόγω άγνοιας ή αφέλειας πολλών για το τι σημαίνει λογοθεραπευτής. Δεν τοποθετώ ένα παιδί απλά σε μια τάξη. Το εκπαιδεύω. Το βοηθώ. Το αγαπώ. Ποιος σκέφτηκε εφήβους και ενήλικες που ταλαιπωρούνται λόγω δυσκολιών επικοινωνίας; Θα θέλατε να είχατε απέναντί σας κάποιον γιατρό μη εξειδικευμένο στο πρόβλημα υγείας σας; Θα του είχατε εμπιστοσύνη; Ποιος θα ξεχωρίσει; Ποιος θα εκμηδενιστεί; ΟΛΟΙ μας. Μαζί μας και εσείς. Που προτείνατε αυτούς τους νέους όρους άσκησης επαγγέλματος των λογοθεραπευτών.

  • 6 Απριλίου 2015, 13:58 | Αναστασία Καραπατόγλου

    Λυπάμαι που για άλλη μία φορά καλούμαστε να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Ας δείξουμε τον σεβασμό και τη σοβαρότητα που αξίζει σε αυτή την επιστήμη. Και αναφερόμαστε σε ΕΠΙΣΤΗΜΗ και όχι ειδίκευση. Μία Επιστήμη που είναι στο χώρο της υγείας και αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Χρόνια τώρα συντελείται ένα τεράστιο λάθος μη έχοντας οριοθετηθεί ο κλάδος. Ας αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος, ας τα αποδεχτούμε (γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς) και ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την παρωδία. Έγινε μία αξιοσέβαστη προσπάθεια να τεθούν όροι και προϋποθέσεις, ας μην τα καταστρέψουμε όλα και φτάσουμε πάλι στο μηδέν και στο χάος. Οι Λογοθεραπευτές είναι Επιστήμονες με τετραετής βασικές σπουδές και μάλιστα των επίσημων ιδρυμάτων του ελληνικού κράτους καθώς και των επίσημων κρατικών ιδρυμάτων άλλων χωρών. Ας σταματήσουμε επιτέλους αυτή την τάση προχειρότητας κάποιον που θέλουν να λέγονται λογοθεραπευτές με ένα μονοετές ή διετές μεταπτυχιακό. Ο κλάδος οφείλει να απαρτίζεται από άρτια καταρτισμένους επιστήμονες που έχουν τις ικανότητες να ανταποκριθούν στα περιστατικά που τους χρειάζονται. Δεν γίνεται στη Ελλάδα του 2015 να είσαι ακόμη ότι δηλώνεις χωρίς να ελέγχεσαι από πουθενά. Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε ότι είσαι κατάλληλος για θεραπευτής επειδή πληρώνεις τις ασφαλιστικές σου εισφορές και τους φόρους σου. Και λάβετε υπόψη ότι το θέμα είναι πρωτίστως και ηθικό.

  • Για το Άρθρο 1

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών – Π.Σ.Λ. (έτος ιδρύσεως 1982) θεωρεί πολύ σημαντική την απόφαση της νέας Διοίκησης του Υπουργείου Υγείας να τροποποιήσει τους όρους χορήγησης βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος των λογοθεραπευτών. Η κατάργηση του ΠΔ 176/2014 δεν ισοδυναμεί βεβαίως με κατάργηση της θέσπισης όρων για την άσκηση του επαγγέλματος, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί από συναδέλφους τους οποίους φαίνεται ότι εξυπηρετούσε η διατήρηση των προβλημάτων που δημιουργούσε το υπό κατάργηση ΠΔ. Το νέο ΠΔ είναι προφανές ότι επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή του πρώτου ΠΔ, το οποίο οδηγούσε σε καταπάτηση θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και σε απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος όχι μόνο σε νέους επαγγελματίες αλλά και σε επιστήμονες με κύρος που στην ουσία «έφεραν» την επιστήμη της Λογοθεραπείας στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, ευτυχώς, η προσπάθεια του Υπουργείου δεν έμεινε κρυφή, αντιθέτως βγήκε στη διαβούλευση προκειμένου όσοι έχουν τη γνώση και εμπειρία να μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους. Και οι προβληματισμοί είναι πολλοί, ακριβώς γιατί η Πολιτεία παρά τις προσπάθειες του Συλλόγου μας, επί 30 και πλέον χρόνια δεν είχε ιδρύσει μία πανεπιστημιακή (ανώτατης εκπαίδευσης) Σχολή Λογοθεραπείας, δεν είχε θεσμοθετήσει το επάγγελμα, δεν είχε καθιερώσει όρους άσκησης του επαγγέλματος κ.ο.κ. Την ολιγωρία αυτή του κράτους δεν θα πρέπει να πληρώσει ούτε ο επαγγελματίας Λογοθεραπευτής, αλλά ούτε ο πολίτης που δέχεται τις υπηρεσίες του και αυτό ακριβώς πρέπει (και φαίνεται) να επιδιώκεται: μία στάθμιση των συμφερόντων που δεν θα αποβαίνει εις βάρος της απαραίτητης ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και της δημόσιας υγείας.

    Κάποιες επισημάνσεις για τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί:
    α) Η Λογοθεραπεία δεν ήρθε στην Ελλάδα με την ίδρυση των ΤΕΙ Λογοθεραπείας και οι απόφοιτοι των Σχολών αυτών το γνωρίζουν καλά. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η επιστήμη αυτή ήταν άγνωστη στη χώρα, ήρθαν επιστήμονες με μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις του εξωτερικού και έκαναν γνωστά τα θετικά αποτελέσματά της τόσο σε άτομα που είχαν προσβληθεί από σοβαρά νοσήματα όσο και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι επιστήμονες αυτοί, με βασικό πτυχίο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής σε άλλη ειδικότητα, ορθώς δεν αποκλείστηκαν από το νέο σχέδιο Π.Δ., πολλοί εξ αυτών έχουν είτε διδάξει στα ΤΕΙ είτε παράσχει στους φοιτητές του τις απαιτούμενες ώρες πρακτικής άσκησης! Αλλά και για τους νεώτερους συναδέλφους με βασικό τίτλο σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής σε άλλη ειδικότητα και διετές μεταπτυχιακό στη Λογοθεραπεία, ο Σύλλογός μας (που σήμερα αριθμεί 700 μέλη), με τεράστια εμπειρία στις αξιολογήσεις τίτλων σπουδών, εξειδικεύσεων, επαγγελματικών προσόντων και επιστημονικής επάρκειας μπορεί να βεβαιώσει ότι τα διετή μεταπτυχιακά του εξωτερικού που οδηγούν στην άσκηση του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή στη χώρα προέλευσής τους, αφενός περιλαμβάνουν προπτυχιακά μαθήματα για κάλυψη τυχόν κενών του βασικού πτυχίου και αφετέρου υπερκαλύπτουν ώρες εργαστηρίων και κλινικής άσκησης. Έτσι παρέχονται ικανά εχέγγυα ποιότητας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς το γεγονός ότι η παρ. δ που προβληματίζει συναδέλφους (επ’ αυτής και κατωτέρω) δεν αναφέρεται στο εξής και επ’ αόριστον, αλλά μόνον σε όσους ήδη ασκούν το επάγγελμα.
    β) Το νέο ΠΔ δεν δίνει κανένα παραπάνω δικαίωμα σε αποφοίτους ΙΕΚ και Κολλεγίων να λάβουν βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος πέραν αυτού που προέβλεπε ήδη το υπό κατάργηση ΠΔ και πέραν αυτού που παρέχεται από την κοινοτική νομοθεσία και το ΠΔ 38/2010.

    Παρατηρήσεις για την βελτίωση των διατάξεων:
    α) Στην παρ. γ προτείνεται η διαγραφή από «και άδεια» έως το τέλος και η προσθήκη της φράσης «μέχρι την έκδοση του παρόντος διατάγματος» για τον εξής λόγο: μέχρι την θεσμοθέτηση του επαγγέλματος οι αναγνωρίσεις του ΔΟΑΤΑΠ αναγράφουν επί λέξει «ισότιμος μόνο με τα απονεμόμενα πτυχία από τα Ελληνικά ΑΕΙ, επειδή αντίστοιχα προγράμματα σπουδών δεν προσφέρονται από τα Ελληνικά ΑΕΙ». Τις αναγνωρίσεις αυτές οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν εκ του νόμου τη δυνατότητα να τις τροποποιήσουν προς το σκοπό λήψης και αντιστοιχίας, ενώ οι επιπλέον προϋποθέσεις δημιουργούν αδικαιολόγητο κώλυμα άσκησης του επαγγέλματός τους. Να σημειωθεί ότι οι σπουδές της κατηγορίας αυτής είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και μεγαλύτερης διάρκειας από αυτές των Ελληνικών ΤΕΙ
    β) Στην παρ. γ και δ, όπου ΔΟΑΤΑΠ να προστεθεί «(πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ)». Επίσης και στις δύο αυτές παραγράφους δεν ορίζεται η διετία από πότε υπολογίζεται, π.χ. κατά τον χρόνο δημοσίευσης του ΠΔ, κατά τον χρόνο κατάθεσης των δικαιολογητικών;
    γ) Η παρ. δ, πέραν των ανωτέρω αναφερομένων για τα διετή μεταπτυχιακά, θα μπορούσε εναλλακτικά να διατυπωθεί προς περαιτέρω εξασφάλιση των παρεχομένων υπηρεσιών ως εξής: «Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής σε άλλο γνωστικό αντικείμενο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της αλλοδαπής διετούς τουλάχιστον διάρκειας, αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο μέχρι την δημοσίευση του παρόντος, και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό, άλλως βεβαίωση του οικείου τμήματος του αλλοδαπού Πανεπιστημίου ότι η απόκτηση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού τίτλου οδηγεί στην απόκτηση άδειας ή στην άσκηση του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή στη χώρα κτήσης του, άλλως βεβαίωση διεθνώς αναγνωρισμένου επαγγελματικού – επιστημονικού φορέα περί της επάρκειας του ενδιαφερομένου για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή και αποδεδειγμένη διετή τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση…»
    δ) Ως προς την απόδειξη της διετούς κύριας επαγγελματικής απασχόλησης από ασφαλιστικό φορέα (παρ. γ και δ), που υπήρχε και στο υπό κατάργηση ΠΔ, είχε δημιουργήσει προβλήματα κατά την εφαρμογή της. Να σημειωθεί ενδεικτικά ότι στο ΙΚΑ δεν υπάρχει κωδικός για την ειδικότητα αυτή και έτσι όσοι λογοθεραπευτές υπήρξαν μισθωτοί (π.χ. σε ειδικά Κέντρα, σε ειδικά σχολεία στο Δημόσιο) εμφανίζονται στον ασφαλιστικό τους φορέα με άλλες ειδικότητες. Θεωρούμε ότι θα πρέπει είτε να διαγραφεί η φράση «από ασφαλιστικό φορέα» είτε να προστεθεί «ή βεβαίωση της εφορίας ή άλλο νόμιμο τρόπο».
    ε) Για τις παρ. β, γ και δ: Ως προς την αναφορά σε πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο στη Λογοθεραπεία, η εμπειρία του υπό κατάργηση ΠΔ μας δίδαξε ότι είναι απαραίτητη η πρόβλεψη ταυτόσημων με την Λογοθεραπεία όρων (π.χ. λογοπεδική, παθολογία λόγου, διαταραχές επικοινωνίας κ.λπ.) διότι είναι δυνατόν να αποκλειστούν από την άσκηση του επαγγέλματος η πλειοψηφία των αποφοίτων του εξωτερικού, των οποίων οι τίτλοι φέρουν άλλες ονομασίες. Βλ. συγκεκριμένη πρότασή μας στο άρθρο 2 υπό γ.

  • 6 Απριλίου 2015, 13:05 | Αλίκη Κάρτσωνα

    Εφόσον θα ζητείται από τους κατόχους πτυχίων του εξωτερικού να έχουν αναγνωρίσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα θα πρέπει το συμβούλιο επαγγελματικών προσόντων (ΣΑΕΠ) να τεθεί ΑΜΕΣΑ σε λειτουργία και να βάλει σε προτεραιότητα τις αιτήσεις των κατοχων πτυχίων λογοθεραπείας. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Παιδείας, ακόμα και να ξανα-ανοίξει η υπηρεσία οι αιτήσεις είναι πανω από 3000 και ο χρόνος αναμονής του κάθε αιτούμενου από 1 μέχρι 4 χρόνια. Διαφορετικά, το άρθρο 1 ε. θα πρέπει να τροποποιηθεί συμπεριλαμβάνοντας στην άδεια αυτομάτως όσους κατέχουν ήδη άδεια σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης που τους εξασφαλίζει το δικαίωμα της άσκησης του επαγγέλματός τους σύμφωνα με τις Ευρωπαικές οδηγίες.

  • 6 Απριλίου 2015, 13:59 | Στεφανία Φερεντίνου

    Και τελικά… Πάλι καταλήγουμε στις ίδιες συζητήσεις! Πάλι γίνονται λάθη… Επιτέλους κάτι σωστό σε αυτό το επάγγελμα – λειτούργημα ,δε θα γίνει; Εμείς πως θα διασφαλίσουμε το πτυχίο μας; Πώς γίνεται ένας απόφοιτος ιεκ η ένα μεταπτυχιακό να σε κάνει λογοθεραπευτή; Διάβασα πολύ εύστοχα παραδείγματα από συναδέλφους μου λογοθεραπευτές που πραγματικά στις ερωτήσεις, δεν υπάρχουν απαντήσεις! Διάβασα επίσης σε άλλα σχόλια και για πολυετή εμπειρία… Σ’ αυτό θα διαφωνήσω και θα συμφωνήσω για άλλη μια φορά με τους συναδέλφους… Μιας και κατάγομαι από τα Γιάννενα θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής: Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, γύρω από τη χαράδρα του Βίκου ζούσαν οι περίφημοι εμπειρικοί γιατροί οι οποίοι στις θεραπείες χρησιμοποιούσαν ρίζες ή έδεναν βότανα στα μαντήλια σε σχήμα κόμπων… Αυτοί απ ότι καταλαβαίνετε παρίσταναν τους γιατρούς με βάση την εμπειρία που είχαν χωρίς όμως να το έχουν σπουδάσει…! Είδατε τελικά πως μόνο η εμπειρία δε σε κάνει γιατρό; Λογοθεραπευτή γιατί μπορεί να σε κάνει;;; Μας αρέσει, φυσικά ,η εμπειρία αλλά όταν συνοδεύεται από γνώση… Με αυτή τη ρύθμιση προσβάλλονται οι δικές μας σπουδές! Οι σπουδές μας σε Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα! Κύριε Υπουργέ, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε καλύτερα σε ποιους θα δοθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή!

  • 6 Απριλίου 2015, 13:52 | Βασίλης

    Oι μεταπτυχιακοί φοιτητές με εξειδίκευση τη Λογοθεραπεία θεωρώ ότι θα πρέπει να λαμβάνουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς λαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εξάσκηση τουλάχιστον 700 ωρών υπό την εποπτεία ειδικών στην αγωγή και θεραπεία του λόγου και αφετέρου τα μαθήματα σχετίζονται με το συγκεκριμένο αντικείμενο και πραγματοποιούνται και από λογοθεραπευτές που διδάσκουν στα αντίστοιχα τμήματα των ΑΤΕΙ.
    Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι λογοθεραπευτές χρησιμοποιούν μεθόδους, τεχνικές και την αρωγή και αλλων συναφών επιστημονικών κλάδων, όπως Εργοθεραπεία, Παιδαγωγικά, Ειδική Αγωγή. Οπότε οι εξειδίκευση δασκάλων ή ειδικών παιδαγωγών στα προβλήματα λόγου μόνο ως θετική εξέλιξη πρέπει να θεωρηθεί από τους Λογοθεραπευτές των ΑΤΕΙ, γιατί θα έχουν κοντά τους συμμάχους που τους καταλαβαίνουν. Ο στόχος είναι κοινός: η ίση αντιμετώπιση και βοήθεια των παιδιών ή ενηλίκων με προβλήματα λόγου.

  • 6 Απριλίου 2015, 12:07 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΟΥΛΤΟΥ

    Ονομάζομαι Σούλτου Ελευθερία, είμαι απόφοιτη του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών σε συνεργασία με το Queen Margaret University της Σκωτίας. Το πρόγραμμα των σπουδών μου ήταν τετραετές με 1247 ώρες κλινικής πρακτικής σε δημόσια νοσοκομεία (έχοντας συστατικές επιστολές από διευθυντές και γιατρούς) και ιδιωτικά πλαίσια. Ο τίτλος σπουδών μου είναι Degree of Bachelor of Science with Honours in LOGOPAEDICS με επιπλέον βεβαίωση από το UK NARIC (The National Recognition Information Centre for the United Kingdom).Από το 2007 εργάζομαι ως Λογοθεραπεύτρια με αποδεδειγμένες ασφαλιστικές εισφορές, διατηρώ Κέντρο ειδικών θεραπειών, συντονίζοντας ειδικούς θεραπευτές από όλους τους κλάδους, οργανώνω ενημερωτικές ομιλίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και συνεργάζομαι επιτυχώς με γιατρούς, δασκάλους και γονείς.Τέλος από το 2003 έως και σήμερα εκπαιδεύομαι παρακολουθώντας σεμινάρια και συνέδρια.
    Έχοντας λοιπόν καταθέσει τα χαρτιά μου στο ΣΑΕΠ και σύμφωνα με τον Νόμο 3696/2008, περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 (όπως ισχύει μετά την τροποποίηση – αντικατάσταση από τις διατάξεις των Νόμων 4093/2012 και 4111/2013), τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης.
    Ενόψει του ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν μεταξύ των δικαιούχων απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή όσοι έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα, αλλά και όσοι κατέχουν τίτλο σπουδών που έχει αναγνωριστεί ως επαγγελματικά ισοδύναμος.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 6 Απριλίου 2015, 12:45 | Μαίρη Κ.

    Είμαι απόφοιτος από το 2002 του τμήματος λογοθεραπείας του Athens Metropolitan College σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο Queen Margaret University. Ο τίτλος σπουδών μου είναι Bsc (Hons) in Logopaedics. Για την χορήγηση του πτυχίου παρακολούθησα κύκλο σπουδών 4ετών (full time), πραγματοποίησα κλινική άσκηση 750 περίπου ωρών σε διάφορα πλαίσια δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα, εκπόνησα ερευνητική εργασία 6000 λέξεων και πέρασα από προφορικές εξετάσεις (viva) που σχετίζονταν με την ανάλυση περιστατικού σε επίπεδο αξιολόγησης και θεραπείας. Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου προγράμματος βασίζεται στα επαγγελματικά και εκπαιδευτικά κριτήρια όπως τα θέτουν οι επίσημοι και αναγνωρισμένοι φορείς:
    – Health & Care Professions Council (HCPC) Standards of Proficiency for SLTs
    – HCPC Standards of Education and Training
    – The Quality Assurance Agency for Higher Education (QAA) Benchmark Statements for SLTs
    – Scottish Credit Qualification Framework
    – Royal College of Speech and Language Therapists (RCSLT) curriculum guidelines.

    Επιπλέον, το πτυχίο μου έχει πιστοποιηθεί από τον επίσημο εθνικό φορέα NARIC που αποτελεί το εθνικό κέντρο πληροφοριών για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Κατά την διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας δεν σταμάτησα να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου και τις κλινικές μου ικανότητες μέσω συνεχούς και συστηματικής εκπαίδευσης (συμμετοχή σε σεμινάρια, συνέδρια, μετεκπαιδεύσεις, εξειδικεύσεις). Συμμετείχα σε ερευνητικές εργασίες, ενώ ήμουν υπεύθυνη και στην επιτήρηση φοιτητών τόσο από τμήματα της ημεδαπής (ιδιωτικά κολλέγια, ΤΕΙ) όσο και της αλλοδαπής (πανεπιστήμια του εξωτερικού). Εργάστηκα σε ιδιωτικά θεραπευτικά πλαίσια, συνεργάστηκα ως εξωτερικός συνεργάτης και με δημόσιους φορείς, ενώ τα τελευταία 11 χρόνια διατηρώ σε συνεργασία με επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων κέντρο θεραπείας παιδιών, οπού ως εργοδότης απασχολώ λογοθεραπευτές προερχόμενους από διαφορετικές σχολές (ΤΕΙ, ιδιωτικά κολλέγια, βρετανικά πανεπιστήμια), ενώ συνεχίζω να διατηρώ και το ρόλο του επόπτη.

    Ο λόγος που ενδελεχώς παραθέτω όλες τις παραπάνω πληροφορίες είναι γιατί θεωρώ ότι εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι με παρόμοια προσόντα, πληρούμε όλα τα απαραίτητα κριτήρια (ποσοτικά και ποιοτικά) προκειμένου να χαρακτηριζόμαστε ως επαγγελματίες λογοπεδικοί. Πληρούμε όλες τις τυπικές προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε κάποιος φορέας να αξιολογήσει την ¨επάρκεια¨ ενός λογοθεραπευτή.

    Είναι σημαντικό το υπουργείο να λάβει υπ’όψιν του όλα τα δεδομένα αντικειμενικά και έχοντας συναίσθηση της ηθικής ευθύνης που φέρει απέναντι σε ανθρώπους που για χρόνια έχουν επενδύσει σε όλα τα επίπεδα στο συγκεκριμένο επάγγελμα, αλλά και βιοπορίζονται μέσα από αυτό. Επιβάλλεται το υπουργείο, λόγω κρατικών παραλείψεων και όχι ευθύνης των ιδίων των ατόμων που φοίτησαν σε ιδιωτικά κολλέγια, να είναι αντικειμενικό και δίκαιο, καθώς και να μην αρνηθεί το δικαίωμα άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε άτομα που ήταν απόλυτα συνεπή ως προς όλες τις κρατικές υποχρεώσεις (εφορία, ασφαλιστικός φορέας, επαγγελματικό επιμελητήριο) και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

    Σύμφωνα με τον Νόμο 3696/2008, περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 (όπως ισχύει μετά την τροποποίηση – αντικατάσταση από τις διατάξεις των Νόμων 4093/2012 και 4111/2013), τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης.
    Ενόψει του ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν μεταξύ των δικαιούχων απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή όσοι έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα, αλλά και όσοι κατέχουν τίτλο σπουδών που έχει αναγνωριστεί ως επαγγελματικά ισοδύναμος.

  • 6 Απριλίου 2015, 12:07 | Ιωάννα

    Θα ήθελα με τη σειρά μου να πω ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ στη Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική απευθύνονταν σε πτυχιούχος συναφών επιστημών, προέβλεπε εισαγωγή με γραπτές εξετάσεις πάνω σε ποικίλα επιστημονικά πεδία, όπως προβλήματα λόγου και ομιλίας, ανατομίας και παιδοψυχολογίας, είχε διάρκεια διετή και περιλάμβανε στο πρόγραμμά του 600 ώρες πρακτικής άσκησης. Οπότε δεν θεωρώ ότι υστερεί σε θεωρητική και πρακτική κατάρτιση. Συμφωνώ με τον κο Ντούσια ότι θα ήταν χρήσιμο για το μέλλον να θεσμοθετηθεί «κοινό πλαίσιο Πρακτικής Άσκησης με διάρκεια 1 έτους και με συνθήκες όπως οι ειδικευόμενοι Ιατροί (αμοιβή και ωράριο)».

  • 6 Απριλίου 2015, 12:48 | Θεοδώρα

    Καλημέρα κι από μένα.
    Θεωρώ πως πρέπει το ΠΔ να μείνει όπως έχει, απλά να δωθεί χρόνος και χώρος για τις μεταβατικές διατάξεις και όχι οι μεταβατικές να γίνουν κύριες.
    Μετά από αγώνες πολλών ετών καταφέραμε να κερδίσουμε το αυτονόητο. Να μην μπορεί ο κάθε άνεργος να κάνει τη δουλειά μας έχοντας κάνει μια επιμόρφωση.
    Όμως θα πω ότι πρωτίστως και κυρίως οι σύλλογοι έπρεπε να έχουν πιο ενεργό ρόλο και αντί να σφάζονται για το ποιος είναι καλύτερος και ποιος κάνει τα πιο καλά σεμινάρια να δουν το συμφέρον των συναδέλφων.
    Από την άλλη πλευρά δεν τσουβαλιάζουμε τους πάντες. Πας μη απόφοιτος ΤΕΙ άσχετος. Δεν είναι σωστό, όμως να διασφαλίζεται η ποιότητα και το επίπεδο όσων τελικά θα δικαιούνται άδεια. Διαφορετικά, θα μας τσουβαλιάζουν και τον κλάδο μας.
    Όσο για τα μεταπτυχιακά στη Λογοθεραπεία, όχι δεν είμαστε το ίδιο, δεν υπάρχουν στο μεταπτυχιακό ούτε κλινικές, ούτε μαθήματα φωνής, ούτε δυσφαγίας, ούτε πιάνουν τα ζητήματα ενηλίκων. Πρακτική κάνουν (ότι κάνουν) στο τελευταίο εξάμηνο.

  • 6 Απριλίου 2015, 12:22 | Μερμίρη Κωνσταντίνα

    Απαιτούμε το αυτονόητο για όλους τους κλάδους. Αναγνώριση του πτυχίου μας!Δεν καταλαβαίνω πως εξισώνονται 4 έτη θεωρητικών και πρακτικών σπουδών με κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή κάποιο ιέκ, ειδικά σε κλάδο που πραγματεύεται σοβαρές διαταραχές και θεραπευτική παρέμβαση, που εξελίσσεται συνεχώς και φέρει τεράστια ευθύνη. Να το δούμε λίγο σοβαρά λοιπόν καθώς πρόκειται για μια ολόκληρη γενιά «επαγγελματιών» που είναι μέσα στο επάγγελμα ήδη και αναλαμβάνουν σοβαρά περιστατικά και έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους λογοθεραπευτές.

  • 6 Απριλίου 2015, 12:46 | Κεντίογλου Καλλιόπη

    Πρέπει επιτέλους να προστατευθεί ο κλάδος μας!
    Δεν είναι σωστό να θεωρείτε ισότιμο το ένα έτος μεταπτυχιακού στην Λογοθεραπεία με την τετραετή φοίτηση στα Τ.Ε.Ι. της χώρας.

  • 6 Απριλίου 2015, 12:32 | Τσώνου Αφροδίτη

    Το νέο Π.Δ. κινείται στη σωστή κατεύθυνση και διορθώνει λάθη του προηγούμενου που εκδόθηκε παραμονή πρωτοχρονιάς χωρίς να βγει σε ανοιχτή διαβούλευση και χωρίς να ακολουθεί τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ. Το διετές ΜΠΣ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου είναι ένα πρόγραμμα απαιτητικό με πολλές ώρες πρακτικής σε δημοσίους (νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα ημέρας) και ιδιωτικούς φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Λογοθεραπευτών (CPLOL) αναγνωρίζει ως Λογοθεραπευτές τους αποφοίτους των ΑΤΕΙ και τους αποφοίτους του ΜΠΣ, καθώς αναφέρει ως ιδρύματα σπουδών λογοθεραπείας στην Ελλάδα τα ΑΤΕΙ Πάτρας και Ιωαννίνων και το ΜΠΣ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

    http://www.cplol.eu/profession/education/29-commissions/education/30-education-centres.html

    Greece
    T.E.I.
    Megalou Alexandrou
    26334 Patras

    TEI Ipirou
    4th km. of the Nat. Road Ioannina-Athens
    4500 Ioannina

    Dept. of Special Education
    University of Athens
    33, Ippokratous str., Athens ( 2-yr. post-graduate course )

  • 6 Απριλίου 2015, 12:36 | Βερονίκη Ιβάκινα- Μαυρίδου

    Καλησπέρα σας!! Αναγνωρίζω και κατανοώ τις ανησυχίες των Λογοθεραπευτών από ΤΕΙ. Εν μέρει ευσταθούν. Ωστόσο, ας συλλογιστούμε και την άλλη όψη. Ανθρωποι που φοίτησαν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, επένδυσαν χρόνο, χρήμα και ατελείωτες ώρες μελέτης στο αντικείμενο αυτό, δεν έχουν κανένα επαγγελματικό καθρέφτισμα? Και σε αυτό το σημείο, ας μου επιτραπεί να κάνω μια σύγκριση μεταξύ της πνευματικής προσπάθειας που απαιτείται για να αποφοιτήσει κανείς από το ελληνικό ΤΕΙ και από ένα ξενόγλωσσο ίδρυμα, καθώς όσοι έχουν ζήσει και φυσικά φοιτήσει στο εξωτερικό, γνωρίζουν πολύ καλά πως το να παραμείνεις και τελικά να αποφοιτήσεις από Πανεπιστήμιο εξωτερικού, αποτελεί μια πνευματική πρόκληση (οι ώρες είναι υποχρεωτικές, οι απαιτήσεις υψηλές και ο ανταγωνισμός τεράστιος). Ποσο άδικο είναι, λοιπόν, να μας αποκλείετε από τα νομιμα διακαιώματά μας?

  • 6 Απριλίου 2015, 12:29 | Φειδάντση Μαρούσα

    Θέλω να απαντήσω στην Αριάδνη. Οι Λογοθεραπευτές είναι θεραπευτές. Η Λογοθεραπεία είναι παραιατρικό επάγγελμα, όχι εξειδίκευση της παιδαγωγικής. Επίσης, από το μεταπτυχιακό που λέτε, Λογοθεραπεία και Συμβουλευτική, βγαίνεις και Ψυχολόγος; Παίρνεις άδεια άσκησης Ψυχολόγου; Όχι. Δεν καταλαβαίνω γιατί να παίρνεις Λογοθεραπευτή. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί οι αγώνες σας για κατοχύρωση των δικαιωμάτων σας δεν διευρύνονται και στην άδεια άσκησης Ψυχολόγου; Και τέλος, αν εγώ κάνω μεταπτυχιακό στη Νευρολογία γίνομαι νευρολόγος;

  • 6 Απριλίου 2015, 12:57 | Βερονίκη Ιβάκινα- Μαυρίδου

    Καλησπέρα σας!! Αναγνωρίζω και κατανοώ τις ανησυχίες των Λογοθεραπευτών από ΤΕΙ. Εν μέρει ευσταθούν. Ωστόσο, ας συλλογιστούμε και την άλλη όψη. Ανθρωποι που φοίτησαν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, επένδυσαν χρόνο, χρήμα και ατελείωτες ώρες μελέτης στο αντικείμενο αυτό, δεν έχουν κανένα επαγγελματικό καθρέφτισμα? Και σε αυτό το σημείο, ας μου επιτραπεί να κάνω μια σύγκριση μεταξύ της πνευματικής προσπάθειας που απαιτείται για να αποφοιτήσει κανείς από το ελληνικό ΤΕΙ και από ένα ξενόγλωσσο ίδρυμα, καθώς όσοι έχουν ζήσει και φυσικά φοιτήσει στο εξωτερικό, γνωρίζουν πολύ καλά πως το να παραμείνεις και τελικά να αποφοιτήσεις από Πανεπιστήμιο εξωτερικού, αποτελεί μια πνευματική πρόκληση (οι ώρες είναι υποχρεωτικές, οι απαιτήσεις υψηλές και ο ανταγωνισμός τεράστιος). Ποσο άδικο είναι, λοιπόν, να μας αποκλείετε από τα νομιμα διακαιώματά μας?

  • 6 Απριλίου 2015, 12:38 | Ολυμπία Κ.

    Αγαπητοί συνάδελφοι, η δια βίου εκπαίδευση δεν σταματά και κατά τη γνώμη μου είναι «υποχρεωτική» για όλους όσους παίρνουν στα σοβαρά την επιστήμη τους και προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με υπευθυνότητα! Οπως λοιπόν διατείνονται οι απόφοιτοι των διάφορων ιδωτικών σχολών και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων οτι σπατάλησαν ώρες στην μετεκπαίδευσή τους, έτσι ακριβώς και οι απόφοιτοι των σχολών λογοθεραπείας αφιερώνουν άλλες τόσες επιπλέον ώρες, πέραν των προπτυχιακών σπουδών τους,για να καταρτιστούν ακόμη περισσότερο στο πολύκλοκο επιστημονικό πεδίο της λογοθεραπείας. Δεν βρίσκω δίκαιο λοιπόν κάποιος που έχει κάνει λίγες ώρες μετεκπαίδευση να θεωρείται λογοθεραπευτής όπως ποτέ δε θα μπορούσα να θεωρήσω τον εαυτό μου Ειδικό Παιδαγωγό, Ψυχολόγο, Δάσκαλο κλπ. παρ’ότι έχω παρακολουθήσει παρόμοια προγράμματα. Η παράγραφος δε, της απόδειξης της επαγγελματικής δραστηριότητας μέσω του ασφαλιστικού φορέα είναι η πλέον αναξιόπιστη, καθώς όπως ανέφεραν και άλλοι συνάδελφοι, ο ΟΑΕΕ επί σειρά ετών ΔΕΝ ζητούσε το πτυχίο για να γίνει έναρξη επαγγέλματος! Η λογική αυτού του κράτους που δεν υποστηρίζει τις ίδιες του τις εκπαιδευτικές δομές με ξεπερνά! Ας σταματήσει λοιπόν αυτός ο παραλογισμός ο οποίος κρατάει από την ίδρυση της σχολής στην Ελλάδα και ας αναγνωριστούν οι κόποι μας! Ας σταματήσουν να υπάρχουν Λογοθεραπευτές αμφιβόλου προελεύσεως με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!

  • 6 Απριλίου 2015, 12:21 | BΑΣΙΛΙΚΗ

    Στηρίζω τις απόψεις του ΣΕΛΛΕ!!!!!!!!!!!!

  • 6 Απριλίου 2015, 12:19 | Χριστόδουλος

    Το νέο σχέδιο του Π/Δ όχι μόνο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση αλλά κινείται βάσει λογικής σε αντίθεση με το προηγούμενο σχέδιο που εμφανίστηκε…ξαφνικά,απρόοπτα εξυπηρετώντας κάποιο άλλο είδος σχεδίου…
    Στο μεταπτυχιακό,ΕΚΠΑ, στη λογοθεραπεία οι πρακτικές που έχουν γίνει είναι σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια όπως επίσης και τα σεμινάρια και πάντα με εποπτεία λογοθεραπευτή.Τα βασικά μας πτυχία είναι απο συναφείς ειδικότητες και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και εκ των πραγμάτων όσον αφορά το θέμα των κατατακτηρίων η φοίτηση μας και πάλι δεν θα ήταν 4ετής, εφόσον θα μπαίναμε στο 2ο έτος. Έτσι, η χρονική διάρκεια φοίτησης δεν απέχει τόσο όσο λέγεται!
    Το βασικό θέμα είναι επιτέλους να μπεί ένα θετικό τέλος για όλους αυτούς που έχουν διαλέξει να υπηρετούν αυτόν τον κλάδο εδώ και χρόνια και μέσα απο τη συζήτηση και τη συνδιαλλαγή να βρίσκονται οι λύσεις και να μην επιζητάμε τη ΜΙΑ λύση που εξυπηρετεί μόνο το ατομικό μας συμφέρον!

  • 6 Απριλίου 2015, 12:57 | Πελεκάνος Δημήτριος

    Δεν είμαστε εμπαθής και Δεν ενδιαφερόμαστε να »κλείσουμε» το επάγγελμά μας. Όμως μιας και χρησιμοποιούμε όλοι επιχειρήματα που προάγουν τον διάλογο, ας σκεφτούμε οτι πρέπει να διασφαλίζεται το επίπεδο σπουδών ενός ατόμου που παρέχει ευαίσθητες και πολύ σημαντικές επιστημονικές υπηρεσίες και ας αναλογιστούμε όλοι όσοι γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβέι σε ένα παιδί ή ενήλικα , όταν του παραχθούν ημιμαθείς ,λόγω επιπέδου σπουδών, υπηρεσίες και πως αυτές μπορόυν να παραμείνουν βάρος στη ζωή του ασθενή- παιδιού για πάντα.
    Ας αναλογιστούμε λοιπόν, είναι το επάγγελμά μας αυτό που θέλουμε να διαφυλάξουμε για να μην έχουμε ανταγωνισμό ή η Δημόσια υγεία και ο κάθε ασθενής ξεχωριστά. Θεωρώ οτι σχόλια όπως ας υπάρχει ανταγωνισμός και ας έχει πελατεία ο καλύτερος είναι άτοπα, όσο άτοπη είναι και η ανάκληση του ΠΔ που είχε δημοσιευθεί. Γιατί όπως δεν ανοίγει κανένα επάγγελμα για 2ετής χειρούργους ή χειρούργους με 1 έτος μεταπτυχιακό δεν πρέπει να γίνει και στη λογοθεραπεία. Και αυτό μόνο γιατί θα κοστίσει σε ανθρώπους σε παιδία σε οικογένειες και σε μια χώρα ταλαιπωρημένη και έναν λαό ομοίως , θα προσθέσουμε ένα ακόμα πρόβλημα. Το οτι δε θα του διαφυλλάσουμε την ποιότητα θεραπειών ΚΑΙ στη λογοθεραπεία.

  • 6 Απριλίου 2015, 12:44 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΣΙΑΣ

    Απόλυτα Δίκαιο και Νόμιμο το νέο Π/Δ. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα Π/Δ του Υπουργείου Υγείας βασίζονται στις Γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.). Το ΚΕΣΥ -προς ενημέρωση όλων μας- έχει γνωμοδοτήσει 3 φορές, το 2002, το 2012, και το 2014. ΣΤΙΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΩΣ ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ, τους κατόχους Μεταπτυχιακών διπλωμάτων στη Λογοθεραπεία (Ελλάδος και Εξωτερικού). Μπορείτε να ζητήσετε αυτές τις γνωμοδοτήσεις από το Σύλλογο που ο καθένας ανήκει, για να τις μελετήσετε.

  • 6 Απριλίου 2015, 12:31 | Χρυσόστομος

    Η επιστήμη της Λογοθεραπείας θα πρέπει από όλους εμάς που ασκούμε το συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά και από όσους είναι θεσμικά υπεύθυνοι για την παροχή κριτηρίων που επιτρέπουν την άσκηση Αυτής να προστατεύεται . Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και σε αυτό που μας αφορά θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς
    διαχωρισμοί ως προς το ποιοι μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα a priori. To εύλογο είναι πως η εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα στα πλαίσια ενός Ανώτατου Κρατικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος θα αποτελέσει τη βάση με την οποία θα κριθούν ποιοι μπορεί να λάβουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ( Χρόνος φοίτησης, Οδηγός μαθημάτων σχολής , Κλινικές , 6μηνη Πρακτική ). Σαφέστατα κάτοχοι πτυχίων της αλλοδαπής τα οποία θα αναγνωρίζονται από τα αρμόδια όργανα της χώρας προέλευσής τους ( και θα λαμβάνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην εν λόγω χώρα) αλλά και από το αντίστοιχο ελληνικό κέντρο πιστοποίησης θα μπορούν να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το να χορηγείται όμως η άδεια σωρηδόν
    σε αμφιβόλου εκπαίδευσης «Επαγγελματίες» ημεδαπής και αλλοδαπής το μόνο που θα καταφέρει είναι να καταρρακώσει ένα επιστημονικό πεδίο που με πολύ προσπάθεια χτίστηκε τα τελευταία χρόνια.

  • 6 Απριλίου 2015, 12:37 | Παναγιώτης Κ.

    Μα δεν γίνονται αυτά τα πραγματα!! ΜΟΝΟ στην Ελλάδα και μόνο για τους λογοθεραπευτές !!!! Δεν είναι δίκαιο με ένα απλό μεταπτυχιακό να παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος !! Όπως και εγώ αν κάνω μεταπτυχιακό στην ψυχολογία δεν θα μου δώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για την ψυχολογία, γιατί πολύ απλά θα έχω κάνει μια απλή εξειδίκευση και δεν θα είναι το βασικό μου πτυχίο !!! Ας ισχύσει και για την λογοθεραπεία ότι ισχύει και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα!! Αλλιώς ας δίνεται άδειες και στα υπόλοιπα επαγγέλματα έτσι!!! Τι είναι δηλαδή η λογοθεραπεία? Γιατί να αποτελέσει εξαίρεση? Άδεια δικαιούμαστε μόνο οι απόφοιτοι του Τ.Ε.Ι Ελλάδος και όσοι έχουν ισόβαθμο αναγνωρισμένο πτυχίο στο εξωτερικό, αλλά να παίρνουν και στον τόπο σπουδών τους άδεια ασκήσεως επαγγέλματος !! Λίγο αξιοκρατία στην Ελλάδα!!!!

  • 6 Απριλίου 2015, 11:35 | Γιώργος

    Να τροποποιηθεί η παράγραφος ε ως εξής: «Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.)σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78/ Οδηγία 2005/36/ΕΚ), είτε Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας Τίτλων Τυπικής Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με το Π.Δ. 38/2010, όπως τροποποιήθηκε με τους Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄), 4111/2013 (ΦΕΚ 18 Α΄) και 4205/2013 (ΦΕΚ 242 Α΄) το οποίο παρέχει επίσης τη δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης τους οποίους κατέχουν πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε., όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.»

  • 6 Απριλίου 2015, 11:14 | Αφροδίτη Δαφνή

    Πολλά συμφέροντα, οπως πάντα και παντού… Γενικα απεχω απο πολλά, ομως στηρίζω εστω κι ετσι, τον αγωνα που κανουν οι συνάδελφοί μου.
    Οτι γίνει να ειναι δίκαιο για όλους, αξιοκρατικο.. και ο καθείς στην θέση του.

  • 6 Απριλίου 2015, 11:01 | Μαρία

    Όλοι όσοι εργάζονται στον εκπαιδευτικό κλάδο γνωρίζουν πολύ καλά οτι καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε πολλαπλές δυσκολίες των παιδιών που έχουν να κάνουν με το λόγο, τόσο τον γραπτό όσο και τον προφορικό. Για να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά όλοι χρειαζόμαστε τόσο θεωρητική κατάρτιση, όσο και πρακτική. Αν την τελευταία έχει κάποιος τη δυνατότητα να την πραγματοποιήσει μέσω είτε προπτυχιακών ή ακόμη καλύτερα και μεταπτυχιακών σπουδών με περαιτέρω εξειδίκευση η οποία παρέχεται με πολλές ώρες πρακτικής εξάσκησης στον κλάδο υπό την εποπτεία ειδικών, αλλά και σε συνδυασμό με θεωρητική κατάρτιση που παρέχεται από σημαντικούς ειδικούς και καθηγητές με ευρύ επιστημονικό πεδίο γνώσεων είναι άδικο να μην μπορεί να αποκτήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος. Όλοι θέλω να πιστεύω οτι έχουμε ως στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη διεύρυνση των επιστημονικών μας γνώσεων με μοναδικό στόχο και σκοπό την παροχή σωστών υπηρεσιών και βοήθειας προς τους αποδέκτες μας άλλωστε. Με αυτό το σκεπτικό όλοι έχουν δικαίωμα εφόσον πληρούν τα κριτήρια να εργαστούν στον κλάδο.