Άρθρο 13 Προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 55Ζ ν. 4871/2021

Στην παρ. 1 του άρθρου 55Ζ του ν. 4871/2021 (Α’ 246), περί της προκήρυξης διαγωνισμού για την επιλογή εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, προστίθενται εδάφια, δεύτερο και τρίτο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Στην προκήρυξη του εισαγωγικού διαγωνισμού για την επιλογή εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων ορίζονται: α) ο αριθμός των εκπαιδευομένων, β) οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν ανά κατηγορία εκπαίδευσης, κλάδο και δικαστική υπηρεσία, γ) ο χρόνος έναρξης του διαγωνισμού και δ) η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, η οποία δεν δύναται να είναι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης. Στην προκήρυξη μπορεί να περιλαμβάνονται και θέσεις που ανήκουν σε έδρες πρωτοδικείων, καθώς και σε παράλληλες ή περιφερειακές έδρες πρωτοδικείων, στην κατά τόπον αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν νησιωτικοί δήμοι, μικροί και μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι και μικροί ορεινοί δήμοι, όπως ορίζονται στην περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 4765/2021 (Α’ 6). Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 5108/2024 (Α’ 65):

α) στις έδρες πρωτοδικείων: Χίος, Σάμος, Λέσβος, Νάξος, Σύρος, Κεφαλληνία, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ορεστιάδα, Ρόδος, Κως, Χανιά, Άμφισσα, Φλώρινα, Ρέθυμνο, Λευκάδα, Λασίθι, Κοζάνη, Καστοριά, Ηράκλειο, Καρπενήσι, Γρεβενά,

β) στις παράλληλες έδρες πρωτοδικείων: Καλάβρυτα και Γύθειο και

γ) στις περιφερειακές έδρες πρωτοδικείων: Καρλόβασι, Ικαρία, Σκόπελος, Καλλονή, Λήμνος, Θήρα, Τήνος, Πάρος, Μύκονος, Μήλος, Άνδρος, Σάμη, Θάσος, Ιστιαία, Κύμη, Κάρυστος, Διδυμότειχο, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Πόρος, Βάμος, Αμύνταιο, Καλαμπάκα, Ροδολίβος, Ιεράπετρα, Σητεία, Νεμέα, Σικυώνα, Εορδαία, Κόνιτσα, Μοίρες,

για τις οποίες παρέχεται προσαύξηση στον τελικό βαθμό επιτυχίας στον διαγωνισμό, εφόσον οι υποψήφιοι έχουν την ιδιότητα μόνιμου κατοίκου του αντίστοιχου δήμου, αποδεικνυόμενη με βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ή δηλώσουν ότι επιθυμούν τον διορισμό τους σε μία εξ αυτών των εδρών, δεσμευόμενοι να υπηρετήσουν επί μία τουλάχιστον δεκαετία, στη θέση στην οποία διορίζονται.».

  • 24 Απριλίου 2025, 09:47 | Φανή Περπερίδου

    Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στις περιοχές που αναφέρονται στον παρόν άρθρο δεν ανήκει το Κιλκίς ενώ θεωρείται παραμεθόριος περιοχή.
    Υπάρχουν περιπτώσεις που πολλοί διορίστηκαν κ μετά από δύο χρόνια έφυγαν με μετάθεση .
    Καλό θα είναι να ληφθεί μέριμνα για το νομό κ να ισχύσει η εντοπιότητα για τους επιτυχόντες δικαστικούς υπαλλήλους που είναι από την περιοχή. Ειδικά για τους έχοντες οικογενειακές υποχρεώσεις.

  • 23 Απριλίου 2025, 19:59 | ΦΑΝΗ ΠΕΡΠΕΡΙΔΟΥ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ, ΟΠΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ .

    ΠΟΛΛΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ πχ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ .

    ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΟΠΩΣ πχ ΕΓΩ , ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΩ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΤΗΣ 3Ης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ , ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ , ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ , ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ , ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΠΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ / ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΤΕΚΝΑ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΥΤΩΝ , ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ .