ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ Άρθρο 39 Ηλικία διοριζόμενου συμβολαιογράφου-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 21 Κώδικα Συμβολαιογράφων

Στην παρ. 1 του άρθρου 21 του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000, Α΄ 96), περί ηλικίας διοριζομένου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο διαγράφονται οι λέξεις «και δεν έχει υπερβεί το τεσσαρακοστό πέμπτο (45ο) έτος», β) το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής.

«1. Συμβολαιογράφος διορίζεται όποιος έχει συμπληρώσει το εικοστό όγδοο (28ο) έτος της ηλικίας του».

  • 28 Απριλίου 2025, 08:04 | Χ.Β.

    Απολύτως ορθή η κατάργηση του ορίου ηλικίας για συμμετοχή στο διαγωνισμό υποψήφιων συμβολαιογράφων και επιβεβλημένη εξαιτίας της πρόσφατης πυκνής νομολογίας των εθνικών δικαστηρίων αλλά και του ΔΕΕ.
    Στα πλαίσια,πάντως,του διαλόγου για το διαγωνισμό των υποψηφίων συμβολαιογράφων θα ήθελα να επισημάνω ότι η η διατήρηση της προϋπόθεσης διετούς άσκησης δικηγορίας προκειμένου να επιτραπεί σε κάποιον η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι εξαιρετικά αμφίβολης χρησιμότητας αφού ουδείς μπορεί βάσιμα να υποστηρίξει πως η δικηγορική εμπειρία είναι σε θέση να καταστήσει κάποιον επιτυχόντα στο διαγωνισμό περισσότερο ικανό στην άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου.Η φύση και το αντικείμενο των δύο επαγγελμάτων διαφέρει ριζικά,η δε άσκηση από κάποιον του δικηγορικού επαγγέλματος συχνά περιορίζεται σε κλάδους όπως το Ποινικό ή το Διοικητικό Δίκαιο.Περαιτέρω,η άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου προϋποθέτει επιτυχή συμμετοχή σε διαγωνισμό,μέσα από τον οποίο κρίνεται η επάρκεια του υποψηφίου στους κρίσιμους τομείς του Δικαίου.
    Σε καθε περίπτωση,θα ήταν σαφώς πιο πρόσφορη ως προς την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού η ενίσχυση της υποχρεωτικής συμμετοχής των επιτυχόντων στο διαγωνισμό σε ουσιαστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια αυξημένης διάρκειας.
    Τέλος,η διατήρηση της εν λόγω προϋπόθεσης μας φέρνει μπροστά σε μια αξιολογική αντινομία,αφού αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει ούτε για το διαγωνισμό του ΝΣΚ (ο υποψήφιος αρκεί απλά να είναι/ήταν δικηγόρος),παρά το γεγονός ότι αμέσως μετά το διορισμό του ο επιτυχών σε αυτόν θα αποτελέσει νομικό παραστάτη του Δημοσίου ενώπιον εθνικών και ευρωπαϊκών/διεθνών δικαστηρίων.

  • 28 Απριλίου 2025, 02:45 | Στέφανος

    Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμμόρφωση με την πρόβλεψη του Κώδικα Συμβολαιογράφων περί διεξαγωγής του διαγωνισμού κάθε έτος.
    Μέχρι το έτος 2011,άλλωστε,ο διαγωνισμός διεξαγόταν κάθε έτος ανελλιπώς.Οι αποκλίσεις,δε,που παρατηρήθηκαν από την παραπάνω πρακτική τα επόμενα χρόνια αποδίδονταν άλλοτε στην αναστάτωση από την απόφαση του ΣτΕ περί αλλαγής του τρόπου δήλωσης των προτιμήσεων των υποψηφίων,άλλοτε στο μειωμένο ενδιαφέρον υποψηφίων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης,άλλοτε στην πανδημία και σε κάθε περίπτωση,όπως διαπιστώνει κάποιος ανατρέχοντας σε διάφορα fora,αλλά και όπως καταγράφηκε εντός του Κοινοβουλίου στα πλαίσια σχετυικής επερώτησης,τονιζόταν ο έκτακτος χαρακτήρας τους.
    Συναφώς,δεν είναι δυνατόν η διαδικασία βαθμολόγησης και δημοσίευσης του πίνακα διορισμού με βάση τις προτιμήσεις των περίπου 600 επιτυχόντων να διαρκεί 1-1.5 έτος,τη στιγμή που η διόρθωση αντίστοιχου όγκου γραπτών των υποψηφίων της ΕΣΔΙ ολοκληρώνεται σε 1-2 μήνες και η επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων χιλιάδων υποψηφίων στις πανελλαδικές διαρκεί 1 μήνα.
    Στη χειρότερη περίπτωση,αν για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατή ή επιθυμητή η ετήσια διεξαγωγή του διαγωνισμού,ας προβλεφθεί η διεξαγωγή του κατά το Σεπτέμβριο-Νοέμβριο κάθε δεύτερου έτους και ας τηρηθεί αυτό απαρέγκλιτα.
    Δεν είναι δυνατόν οι υποψήφιοι ενός τόσο απαιτητικού και καθοριστικού για την επαγγελματική τους ζωή διαγωνισμού να αγωνιούν για το αν αυτός θα γίνει σε 1,2, ή 3 χρόνια και να καταβάλουν αδιάκοπα σε φροντιστήρια σημαντικά χρονικά ποσά για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

  • 26 Απριλίου 2025, 19:00 | Γαβριήλ

    Να διατυπώσω τη πάγια σκέψη μου: εμεις ως Συμβολαιογράφοι εισερχόμενοι στο λειτούργημα και γνωρίζοντας οτι υπάρχει ένα μαξιμουμ ηλικιακής εισόδου (τώρα 45), είμαστε ήσυχοι πως θα ωριμάσουμε νομικα σε ενα περιβάλλον όπου υπάρχουν μόνο μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι απο εμάς για να μας κατευθύνουν και εμείς απο τη πλευρά μας με ηρεμία και χωρίς ανταγωνισμό, να αναλάβουμε την κρατική ευθύνη που έχει η θέση μας και να εξελιχθούμε επαγγελματικά.

    Το ανταλλαγμα κατά τη γνώμη μου για την ανάληψη της ευθυνης αυτής ειναι το να βρισκόμαστε σε ενα προστατευμένο περιβάλλον όπου μπορούμε να λειτουργούμε ήρεμα και αποτελεσματικά.

    Αν υποτεθεί οτι ένας 67χρονος επιτυχγάνει στις εξετάσεις, πως ακριβώς θα συμβάλει θετικά στο λειτούργημα που απαιτεί χρόνια εμπειρίας οχι γενικά νομικής αλλά ειδικά συμβολαιογραφικής; Για τα ανωτέρω διαφωνώ με την κατάργηση του ηλικιακού ορίου συμμετοχής στις εξετάσεις.

    Αντίθετα αντιπροτείνω την κατάργηση του ηλικιακού ορίου εξόδου που είναι το έτος συμπλήρωσης των 70 ετών καθώς:
    α) στα 70 πλεόν ένας συνάδελφος Συμβ/φος έχει την εμπειρία που το λειτούργημα απαιτεί
    β) αν δεν επιθυμεί να αποχωρήσει στα 70 για ποιό λόγο να είναι υποχρεωμένος να αποχωρήσει. Ας παραταθεί έστω το όριο αποχώρησης κατά κάποια χρόνια.

  • 18 Απριλίου 2025, 21:37 | ΜΑΡΙΑ

    Το άρθρο 28 παρ.4 του κώδικα Συμβολαιογράφων περί αμοιβαίας μετάθεσης συμβολαιογράφων θα μπορούσε να τροποποιηθεί και να αρθούν οι περιορισμοί που έχει το ισχύον άρθρο,ήτοι α)η θητεία πέντε ετών β)το όριο ηλικίας.
    Επίσης στην κατ εξαίρεση περίπτωση του ίδιου άρθρου να αρθεί ο περιορισμός των 5.000 κατοίκων.
    Με την αρση των ανωτέρω περιορισμών διευκολύνονται συμβολαιογράφοι να απεγκλωβιστούν και να ασκήσουν το επάγγελμα στον τόπο όπου επιθυμούν.
    Τέλος με την τροποποίηση του άρθρου περί αμοιβαίας μετάθεσης (άρση των περιορισμών)δεν υφίσταται ουδεμία βλάβη το επάγγελμα του συμβολαιογράφου.

  • 14 Απριλίου 2025, 01:29 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 28 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΚΙΑΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ NOMO ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4443 ΦΕΚ Α΄ 232/9.12.2016

    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
    Άρθρο 1
    Σκοπός
    Σκοπός των διατάξεων του Μέρους Α’ είναι η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων:

    α) Λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών σύμφωνα με την Οδηγία 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου 2000,

    β) λόγω θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών ή έκφρασης φύλου στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας σύμφωνα με την Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2000

  • 14 Απριλίου 2025, 01:12 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ Άρθρο 28
    4. Επιτρέπεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου κάθε έτους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αμοιβαία μετάθεση συμβολαιογράφων ανεξάρτητα ειρηνοδικειακής περιφέρειας, με την προϋπόθεση ότι οι αμοιβαία μετατιθέμενοι συμβολαιογράφοι θα έχουν θητεία ως συμβολαιογράφοι τουλάχιστον πέντε (5) ετών και δεν θα έχουν υπερβεί το πεντηκοστό πέμπτο (55) έτος της ηλικίας τους.