ΜΕΡΟΣ Ζ΄ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ Άρθρο 157 Έναρξη ισχύος

  1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2, η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  2. Ειδικά:

α) η ισχύς της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), περί της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικού σωματείου, όπως το άρθρο αυτό τροποποιείται από την παρ. 1 του άρθρου 93 του παρόντος, αρχίζει από την 1η.1.2028,

β) η ισχύς του άρθρου 123 του παρόντος, περί οργανικών θέσεων Κλάδων προσωπικού για τη στελέχωση των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης των σχολικών μονάδων της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αρχίζει από την 1η.9.2025.

 

  • 11 Ιουλίου 2025, 20:03 | ΑΚ

    Πολύ λίγο και άσχετο με τα πραγματικά προβλήματα το νομοσχέδιο, ανικανότητα ακαταμάχητη.
    Αντί για κατ’ άρθρον συζήτηση όλα χύμα, ντροπή αλλά πάμε :
    Άρθρο 114 : ειδικά σχολεία με διαγνώσεις και παράλληλες έχουν καταντήσει όλα
    Η δε ομολογήσασα της Δυτικής Ελλάδος (Ε.Μ. στην επικαιρότητα του οπεκεΜΠΕΕΕΕΕΕ) ήταν σε ένα τέτοιο , βοήθησε; Τα σχολεία τα κανονικά θα είναι για όσους μπορούν να προχωρήσουν με τον ρυθμό τους, όσοι έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακά ή και κοινωνικά να πηγαίνουν σε δομή με ψυχολόγους, ψυχιάτρους, αστυνομία και κοινωνικούς λειτουργούς για εκτίμηση-διάγνωση και πρόγραμμα εκτός σχολείου με επιστροφή, όταν και αν βελτιωθούν. Έξω από τα σχολεία οι ειδικοί επιστήμονες, χωρίς συναίνεση γονέα με την παραμικρή ένδειξη παραπομπή από το σχολείο και να βρει ο κηδεμόνας την άκρη. Κανένα επίδομα σε γονέα που δεν έχει ενοικιαστήριο ή εργασία , άρση οικονομικής βοήθειας και φυσικά επιμέλειας για να σωθούν τα παιδιά από εκμετάλλευση και κακοποίηση, κοινωνική υπηρεσία οργανωμένη σε κάθε δήμο με συγκεντρωτική επίβλεψη από υπουργείο (η αυτοδιοικηση τρώει λεφτά, και των σχολείων και αυτό πρέπει να λυθεί). Αντί για παράλληλες φοίτηση υποχρεωτικά σε ειδικό σχολείο με κατάλληλο πρόγραμμα (ένα σχολείο ανά πόλη και περιοχή ευρύτερη και στις μεγάλες περισσότερα , καλύτερη χωροταξική κατανομή). Τα σημερινά ειδικά σχολεία είναι ιδρύματα ή ΚΔΑΠ για βαριές περιπτώσεις – και αυτά χρειάζονται , όχι με καθηγητές όμως.
    Ενισχυτική διδασκαλία σοβαρά οργανωμένη .
    Κατάργηση εξετάσεων πανελλαδικών Φ.Α. (και ειδικών από ΕΠΑΛ και άλλα παραθυράκια), όλοι ίδια ύλη και θέματα και όποιος μπορεί . Είναι λογικό δάσκαλος να έχει περάσει εξετάσεις προφορικά ΜΟΝΟ και να διδάσκει παιδιά; Άλλο να είναι ευαισθητοποιημένος , αυτό είναι τεχνογνωσία (οι δάσκαλοι δεν είναι επιστήμη εξάλλου).

    Άρθρο 117 : τα πειραματικά είναι μια ιδεοληψία , κάθε 5ετία σχολεία ως έχουν από διάφορες περιοχές να ορίζονται ως πειραματικά για πραγματικά πειράματα.
    Τώρα είναι απλώς δημόσια ιδιωτικά, χωρίς τα βαρίδια που έχουν άλλα σχολεία ! Έχουν ρομά, παράλληλες και προσφυγάκια;
    Υπάρχουν πολύ καλύτερα σχολεία με δράσεις. Οι δράσεις πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα και όχι να είναι σκανδαλωδώς ως όμιλοι μέρος του ωραρίου ΜΟΝΟ για τα πειραματικά; Γιατί; Πολλά σχολεία έχουν καινοτομίες ή καλές πρακτικές ! λαχανόκηπους είχαν και προπολεμικά και ήταν υποχρεωτικό κριτήριο στην αξιολόγηση των επιθεωρητών ! Τώρα χωρίς να έχετε 30 σελίδες (από έγκριτους επιστήμονες, ζητήστε από ΑΕΙ ! ) βασικών γνώσεων φυτολογίας και της χλωρίδας της υπέροχης στη χώρα (και πολλά ενδημικά, γνώση που δεν προσφέρεται) τι θα πετύχετε να μάθουν τα παιδιά μόνο με όποιον ασχοληθεί ή παρακολουθεί; Πρόγραμμα και οργάνωση , όχι να βαράτε στο γάμο του Καραγκιόζη για το ΕΣΠΑ ! Αίσχος.
    Άρθρο 118 : Γελάνε και τα πληκτρολόγια : ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ, ΚΑΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ από τα εργαλεία τα δύσχρηστα. Τώρα θα φέρετε το νέο με διασύνδεση και διαλειτουργικότητα; Αχαχαχαχα. Φτιάξτε πρώτα ένα σύστημα ανοιχτό στους εκπαιδευτικούς όλους με : όλη την αλληλογραφία «όλοι», «ανά διεύθυνση» με ανοιχτή και διαφανή ενημέρωση όλων των υπηρεσιακών εγκυκλίων της ΚΥ ακόμα και για τα κένα (που ασχολείται ο κλάδος μόνο με τις διαρροές από διαφόρους), ανίκανοι να φτιάξετε ένα mailing list , ακόμα και σε αυτή των ΠΔΕ έχετε συνταξιούχου μέσα ρε , ΑΝΙΚΑΝΟΙ ! Ψάξτε το.
    Ένα σύστημα για τις υπηρεσιακές μεταβολές : πρώτα αμοιβαίες μεταθέσεις από κεντρικό σύστημα προσφοράς-ζήτησης , αμοιβαίες αποσπάσεις (πιο εύκολο και λειτουργικό για ένα χρόνο), διαφάνεια με ανακοίνωση κενών και επικαιροποίηση αιτήσεων , πριν ξεκινήσει η διαδικασία, εφόσον οι αιτήσεις για λόγους επεξεργασίας και μοριοδότησης πρέπει να γίνουν μήνες πριν. Γιατί όχι;
    Γιατί όχι κωδικοποίηση νομοθεσίας ΟΛΗΣ της ισχύουσας σε ιστοσελίδα ; (θα βοηθήσουν ικανές διευθύνσεις) και τακτοποίηση κενών νόμου, θολότητας, αντιφάσεων;
    Όλες οι εγκύκλιοι (και οι εσωτερικές ) δημόσια για τον κλάδο , ώστε να ενημερώνονται και να μην γίνεται αποστολή από 500 κανάλια και να χάνεται χρόνος και αποστολές, όλοι θα τα βλέπουν προς ενημέρωση και ο αποδέκτης θα δρα (και αυτά θα φαίνονται , πχ κενά, αντί να τα ψάχνει ο κόσμος από διαρροές, να βλέπει και δημοκρατικά ο καθείς πού χωλαίνει τι, ποιος αποφασίζει τι).
    Πρωτόκολλα διαδικασιών για υπαλλήλους, ΥΣ, διευθύνσεις, ΔΣΜ, ΣΔ κλπ , ώστε ΟΛΟΙ να κάνουν ενιαία τα ίδια , να μη χρειάζεται να ρωτά κανείς νέος διευθυντής τι να κάνει για τα απλά , πρότυπα κλπ. Δουλειά μιας εβδομάδας από γνώστες, σε πολλές περιπτώσεις ο καθένας κάνει ο,τι θέλει.

    Άρθρο 121 : μπάχαλο όλα αυτά με τους νεοδιοριστους.
    ΦΕΚ : 1/9 όπως παλιά, λάθος η διετία με υποπεριπτώσεις (ή όλοι ή κανείς), όλη η διετία δοκίμου σε λειτουργικό (μπερδεύονται), οι ΑΜΕΑ έχουν δίκιο εν μέρει, αλλά να σκεφτούμε : αν είναι κάποιος ΑμΕΑ και δεν μπορεί να πάει σε μακρινή περιοχή, μπορεί όλες τις υποχρεώσεις (εφημερίες, άμεση ανταπόκριση) ; όπως έχουν γεμίσει τα σχολεία διαγνώσεις , έχουν γεμίσει και οι σδ με ειδικές περιπτώσεις, ποιοι θα κάνουν εφημερίες και δουλειες;
    Ένα θέμα τελευταίο που δεν ασχολείται κανείς : προϋπηρεσία που είναι μοριοδοτημένη και βοηθά στον διορισμό (υψηλότερη θέση), γιατί διπλομετρά μετά ως προϋπηρεσία προ διορισμού; Έπρεπε να διαγράφεται. Οι ασεπίτες παίρνουν σήμερα κάτι για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και την επιτυχία τους; (παλιότερα , όταν ήταν η μόνη αξιοκρατική προϋπόθεση) . Τέλος , ειδικά για θέσεις ευθύνης : προϋπηρεσία ΜΟΝΟ μετά τον διορισμό , έχει παραγίνει «να περιμένω να μαζέψω μήνες μόνο για να τρουπώσω».

    Άρθρο 122 : τα ΚΕΔΑΣΥ είναι μια τραγική ιστορία, φάμπρικα διαγνώσεων και προφορικών εξετάσεων. Όποιος είναι για προφορικά στο ειδικό σχολείο , τέλος ! όχι άλλη άστοχη επιβάρυνση των κανονικών σχολείων, δώστε ευκαιρία να αναπτυχθούν με την κατάλληλη υποστήριξη αυτά τα παιδιά. Η συμπερίληψη έχει αξία , όταν έχει στόχο και αποτέλεσμα , όχι να κοροϊδευει τα παιδιά στη σχολική ζωή χωρίς να τα προετοιμάζει για την υπόλοιπη, όπου θα δουν τον τοιχο στα μούτρα.

    Άρθρο 127 : για τους αιώνιους έχουν γραφτεί, ιδεοληψία και ρητορική με ψέματα για άτομα που δεν κοστίζουν ΤΙΠΟΤΑ (υπουργοί της άριστης κυβέρνησης δεν θα είχαν πάρει πτυχίο ; βγάλτε στατιστικά να δούμε κάτι). Προφανώς αφαίρεση νεκρών και όσων δεν πρόκειται να πάρουν πτυχίο, εκεί θα βρεθεί λύση (παλιά τα κομματόσκυλα αργούσαν να πάρουν πτυχίο), κακώς έγινε μεγάλο θέμα , σανό για το πόπολο.
    Κατατακτήριες : ηλίθιο και περιττό το 20% όπου προβλέπεται, νάχαμε να λέγαμε ! Υποχρεωτικές κατατακτήριες σε όσους έχουν πρώτο πτυχίο, πάνε και δίνουν πανελλαδικές (ακόμα πιο ανήθικα και από επαλ και σκίζουν ) ήδη πτυχιούχοι για ευκολία ! Καταργηση ειδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ ! ή δεν ξέρετε ότι συμβαίνει αυτό; Στατιστικά έχει να δείξει το υπουργείο; Ξέρει τι γίνεται; ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ το κράτος σε όλα !

    Άρθρο 129 :
    Αναδιάρθρωση ακαδημαϊκού χάρτη, καταργηση αει (πελοποννήσου, αιγαιου κ.α.), απαράδεκτο η εργοθεραπεία, η βιβλιοθηκονομία, η φωτογραφία να είναι ΑΕΙ και όχι απλή τεχνογνωσία -ΤΕΙ ρεζιλίκια. Πολλά δεπ και εδιπ περισσεύουν , δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν προπτυχιακά που είναι καθαρά μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις !

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
    ΙΝΕΔΙΒΙΜ : αστειότητες , ήταν να κλείσει εδώ και χρόνια, ασχολείται με πολλά θέματα, επικεφαλής κομματόσκυλο που μιλά για πολλά χωρίς να ξέρει (άκου λύκεια δεύτερης ευκαιρίας ! τα πρώτης ευκαιρίας κανονικά λύκεια είναι ανοιχτά για αποφοίτους ΣΔΕ ! οι απόφοιτοι τα ζητάνε , γιατί δεν κάνουν μάθημα , δεν πατάνε πολλοί και έχουν απολυτήριο και νομίζουν ότι και το λύκειο έτσι μπορεί να πάει, στα εσπερινά έτσι είναι περίπου , τι άλλο θέλουν ; Μερικοί έντιμοι διευθυντές σε εργασίες του ΕΑΠ (άλλο σκάνδαλο αυτό) τα λένε και είναι αναρτημένα δημόσια, φυλλομετρήστε καμία να δείτε ! Αυτά λένε και κάποιοι φυτευτοί διευθυντές που δεν έχουν εργαστεί ούτε μια ώρα σε σδε, μπήκαν μόνο για εξουσία και να κάνουη άλλες δουλειές να μαζεύουν χαρτιά, σιγά μη φύγουν ποτέ από το καθισιό του σδε – το 3ωρο σε πρότζεκτ είναι για γέλια- και έχουν πλέον με ανήθικη και σκανδαλώδη υπερμοριοδότηση πιάσει στασίδι για πάντα, δεν μπορεί να αλλάξουν τα πρόσωπα με τίποτα ! Γιατί ; Τόσο καλά πάνε τα ΣΔΕ , που βρίζουν ακόμα και στα ΕΠΑΛ για το χαμηλό επίπεδο; Δεν χρειάζεται καν να έχεις βασικές δεξιότητες, αν δεν θες , δεν γράφεις καν στα ΣΔΕ (δεν θα καταλάβουν καν ότι δεν ξέρεις γραφή και είσαι λειτουργικά αναλφάβητος) και παίρνεις απολυτήριο. Μη μιλήσουμε για την ενισχυτική : δεν σας είπαν , δεν γίνεται και υπάρχουν τώρα τώρα υποδιευθυντές εντός και εκτός φυλακών σδε που δηλώνουν και 5 ωρες ενισχυτική που δεν γίνεται και προσλαμβάνετε ωρομίσθιο ! Δεν κάνουν ωράριο και σιγά τη διοικητική εργασίας στα σδε ! Να χαίρεστε τους διευθυντές σας – μερικοί δεν ήταν καν ΠΕ όταν πρωτοπήγαν, άλλοι δεν είχαν ούτε ένα μεταπτυχιακό, αλλά ήταν τυχεροί απλώς, και με τη μοριοδότηση τη φετινή δεν κουνιούνται από κανέναν, κλειστή διαδικασία ! Για να μη μιλήσουμε για διαθέσεις, αποσπάσεις και περίεργες διεργασίες για να πιάσουν ημέτεροι θέση σε δομή εκπαίδευσης ενηλίκων – φυλακών πλαγίως ! Ντροπή ! Όλα αυτά από όσα έχουν αλιευθεί από δημόσια έγγραφα στη διαύγεια και αλλού και δεν βγαίνουν και ΟΛΑ ! ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ,ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΘΑ ΥΠΆΡΞΕΙ; ΟΧΙ στις συνεχόμενες θητείες που δημιουργούν καθεστωτικές πρακτικές. Ούτε στη δημοκρατία του Κιμ τέτοια πράγματα. Αυτό είναι θέμα υφυπουργού και ΓΓ , αλλά ντροπή, αν το δει η υπουργός. Σοφία, αυτή είναι η δημοκρατία που το κόμμα σου έχει στον τίτλο; Είδαμε και τους προσωρινούς δπε-δδε του 2020 ! προωθήσεις παντού με μοριοδότηση και παρατάσεις, άρα πεδία μοριοδότησης και συλλογής άκοπα ! )
    Με τα σεμινάρια : αρχικά ζητούσατε πολλά (μοριοδότηση πολλών ωρών σε λίγα μόρια) για να πάνε τα λεφτά στις ιδιωτικές δομές επιμόρφωσης και μετά αδειάσατε τον κόσμο και τώρα μοριοδοτείτε λέει μόνο κρατικά ! Αχαχαχαχαχ ! Δηλαδή; Από ΑΕΙ; Είναι σοβαρά και δωρεάν αυτά; ΝΤΡΟΠΗ , ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΑΣΧΕΤΟΙ, επικίνδυνοι , ιδεοληπτικοί και σίγουρα με διαπλοκή με πολλούς και πολλά.
    Αλήθεια, είναι σταθμισμένη από κανέναν η μοριοδότηση στη ΓΓ διά βίου για ΔΙΕΚ – ΣΔΕ και φυλακές; Ή η προϋπηρεσια ήδη υπηρετούντων διευθυντών και υποδιευθυντών ξεπερνά και δύο διδακτορικά να πούμε;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Ούτε ο καλυτερότερος τέτοια αλητεία, 12 και 15 μόρια συν άλλα ! Σοφία , τα βλέπεις αυτά; Τα εγκρινεις; Κρίμα για τους έντιμους Αρκάδες που βλέπουν μπλε υπογραφές σε τέτοια ρεζιλίκια.
    Κοφτης δύο συνεχόμενων θητειών, αξιολόγηση (διαρροή τρελή, απουσίες, εγγραφές πραγματικές ή μουσαντένιες ; )

    Ωραία η αξιολόγηση, αξιολογείται πουθενά η διοικητική ανικανότητα του ΥΠΑΙΘΑ ;

    Άρθρο 146 : σχολικός νοσηλευτής ένας σε ειδικά σχολεία , όπου θα πηγαίνουν όλα τα παιδιά με θέματα (ναι, και ζάχαρο σε ειδικά τμήματα κανονικά , όχι με άλλες μαθησιακές δυσκολίες, δυο ταχυτήτων ειδικά σχολεία : για ειδικά θέματα υγείας και μαθησιασκές δυσκολίες. Η πρώτη κατηγορία θα έχει απολυτήριο κανονικό, η άλλη από το ειδικό σχολείο). Για τα βαριά περιστατικά ειδικό με εργοθεραπευτές ΚΔΑΠ, μην κοροϊδευόμαστε.

    Άρθρο 150 : ο εοππεπ είναι για γέλια , καταργηση , αναδιοργάνωση (η πιστοποπίηση είναι γελοια απλώς και άχρηστη)

    Γενικά ΔΗΜΟΤΙΚΑ-ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ-ΕΝΗΛΙΚΕΣ : αυτό που χρειάζεται είναι αναδιάρθρωση μαθημάτων και βιβλίων , η παρεχόμενη γνώση είναι γελοία (μεγάλα κείμενα στη λογοτεχνία, όχι τα γελοία σύγχρονα μόνο, φυσική της καθημερινής ζωής , όχι πειράματα ανούσια στα δημοτικά, ανατομία-φυσιολογία στο γυμνάσιο με μελέτες περίπτωσης, άρα γνώσεις πρόληψης , δημόσιας υγείας, πρώτων βοηθειών σε ένα μάθημα, μάθημα κοινωνικής συμπεριφοράς (συμμορίες έξω, φωνές, αγένεια παιδιών και ενηλίκων, πόδια στα παγκάκια κλπ) , φυτολογία-ζωολογία με πολύ καλές εικόνες, γεωλογία, μετεωρολογία, γεωγραφία με όλες τις κορυφές και τις λιμνες της ελλάδας σε καλή ανάλυση , ώστε σε εκδρομή να τα εντοπίζουν τα παιδιά, νομικές γνώσεις (εξώδικα, μηνύσεις, δικαιώματα κλπ), οικονομικά (αφμ, δηλώσεις, επενδύσεις) . Και δάσκαλος τα διδάσκει αυτά, δεν χρειάζονται ειδικοί επιστημονες και 500 ΠΕ ! Οι επιστήμονες να συντάξουν σημειώσεις από κάθε επιστήμη 40 σελίδων βασικές για τον πολίτη από το γυμνάσιο, το λύκειο θα είναι εμβάθυνση στην επιστήμη και προετοιμασία για αει ! Καλά τα βιωματικά, αλλά γνώση σε βιβλία αναφοράς χρειάζονται, μελέτη και χρόνος μελέτης στα παιδιά, μείωση ωρών στο λύκειο, αυστηρότητα στην προαγωγή, ευκολία στη μη υποχρεωτική στη διαγραφή , υπάρχει γη επόμενη χρονιά να προσπαθήσουν, αλλιώς εργασία και χαρά, κανόνες πιο αυστηροί, όχι παραθυράκια, όχι εγγραφή προσφύγων χωρίς τάξη ελληνομάθειας (σοφία, με εγκύκλιό σου γράφονται και την τελευταία εβδομάδα του σχολείου , στο λύκειο τι θα μάθουν σε μια εβδομάδα; Γραφειοκρατία σκέτη). Η ελληνομάθεια είναι ανύπαρκτη στη χώρα με τόσους αλλοδαπούς και ανάγκες , η άχρηστη ΓΓ διά βίου την έχει, υποχρεωτική να γίνει και να οργανωθεί μαζί με δομή αναλφάβητων – δημοτικό ενηλίκων δηλαδή, όχι αυτό το χάλι , να υπάρχουν δημοτικά ενηλίκων μόνο στις φυλακές ! και εκεί πρόβλημα , να μην γίνεται πρόκληση για εκπαιδευτές με ειδικά προσόντα για ενηλίκους (οι σκέτοι δάσκαλοι είναι για τα παιδιά ) αλλά να τοοποθετούνται από τις ΔΠΕ. Ξήλωσε, Σοφία, όλη τη γγ διθά βίου είναι άχρηστη, τους έχουν ξαναξηλώσει, αλλά δεν έγινε τίποτα, με τα ίδια πρόσωπα εκεί μέσα που δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια τι περιμένεις να γίνει τώρα; Δεν ξέρουν τα θέματα; Χρονίζουν και δεν λύνονται. Αντί να κρατάτε χρόνια τα ίδια στελέχη, διώξτε τους μπας και έρθει κανείς άλλος να πει αλήθειες και να λύσει θέματα πιο αποτελεσματικά και λειτουργικά, αλλιώς, ΟΠΕΚΕμπεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
    Εξορθολογισμός ωραρίων και κανόνων χτες.
    Κάνε μια καλύτερη διαβούλευση να γραφτούν τσάμπα και άλλα σοβαρά και αλήθειες, οι σύμβουλοι και οι υπάλληλοι της ΚΥ τσάμπα παίρνουν τα λεφτά και βελτίωση πουθενά.

  • 10 Ιουλίου 2025, 16:56 | Γεώργιος-Παναγιώτης Μικρόπουλος

    ΠΡΟΤΑΣΗ 1:
    • Στο άρθρο 148 (Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 454 ν. 4957/2022) προστέθηκε το τέταρτο εδάφιο: «Για την κατηγορία των φοιτητών του προηγούμενου εδαφίου…» Στο προηγούμενο εδάφιο αναφέρονται μόνον οι φοιτητές που είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4777/2021 (Α’ 25), επομένως σύμφωνα με τον παρόν σχέδιο νόμου μόνον αυτοί θα δικαιούνται την παράταση ανώτατης διάρκειας φοίτησης κατά το άρθρο 126 (Τροποποίηση άρθρου 76 ν. 4957/2022) με εισαγωγή της παρ. 1Α. Ίσως πρόκειται για ασάφεια. Ειδάλλως, αποτελεί αδικία να μην δοθεί ευνοϊκή παράταση για τους ακαδημαϊκά ενεργούς φοιτητές που δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη διάρκεια φοίτησης κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021 (Α’ 25). Αφού είναι νεότεροι φοιτητές, είναι θεμιτό να λάβουν ίση επιείκεια με τους παλαιότερους φοιτητές ή και περισσότερη, όχι να τιμωρηθούν αναίτια.
    • Επίσης, πιθανώς υπάρχει σφάλμα στο άρθρο 148, στο τέταρτο εδάφιο που προστέθηκε ως τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 454 του ν. 4957/2022, καθώς το εδάφιο παραπέμπει στην παρ. 3 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (άρθρο 126 στο παρόν). Η παρ. 3 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (άρθρο 126 στο παρόν) αφορά την μερική φοίτηση και όχι την παράταση διάρκειας φοίτησης, η οποία ορίζεται στην παράγραφο 1Α.
    • Προτείνονται τα ακόλουθα εδάφια για το άρθρο 148 του παρόντος περί τροποποίησης παρ. 3 άρθρου 454 ν. 4957/2022, για αντικατάσταση του τέταρτου εδαφίου:
    «[…] Για την κατηγορία των φοιτητών του εδαφίου β’ η αίτηση της παρ. 1Α του άρθρου 76 υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου κατά την οποία συμπληρώνεται η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης, όπως αυτή υπολογίζεται κατά την παρ. 1 του άρθρου 76 από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα. Για την κατηγορία των φοιτητών του εδαφίου γ’, η αίτηση της παρ. 1Α του άρθρου 76 υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου κατά την οποία συμπληρώνεται η ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.».
    ΠΡΟΤΑΣΗ 2:
    • Για να λυθεί το θέμα των φοιτητικών καταλήψεων που οδήγησαν σε απώλεια των χειμερινών εξεταστικών περιόδων το 2023-2024 και για να συμπεριληφθεί ο θάνατος κοντινού προσώπου φοιτητή ως λόγος υπέρβασης της διάρκειας φοίτησης, προτείνεται στο άρθρο 126 του παρόντος να γίνει τροποποίηση του άρθρου 76 παρ. 2 του ν. 4957/2022 ως εξής:
    «2. Kατ’ εξαίρεση, χορηγείται υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας της παρ. 1, κατόπιν αίτησης προς τη Γραμματεία του Τμήματος, για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε περίπτωση θανάτου ενός από τα παραπάνω πρόσωπα. […] Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες, η διαδικασία υποβολής της αίτησης και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε περίπτωση θανάτου ενός από τα παραπάνω πρόσωπα. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) χορηγείται κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για λόγους ανωτέρας βίας ή διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας του Α.Ε.Ι. κατά το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019). Η υπέρβαση χορηγείται για διάστημα αντίστοιχο προς την σοβαρότητα των λόγων ανωτέρας βίας ή τη διάρκεια της διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας του Α.Ε.Ι.»
    ΠΡΟΤΑΣΗ 3:
    • Για να λυθεί το θέμα της υποχρέωσης στράτευσης των αρρένων φοιτητών στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η διακοπή φοίτησης δεν επιτρέπεται σε ολόκληρο το διάστημα της φοίτησης και πολλοί άρρενες φοιτητές χάνουν περισσότερο ακαδημαϊκό χρόνο σε σχέση με τις φοιτήτριες, προτείνεται στο άρθρο 126 του παρόντος να γίνει τροποποίηση του άρθρου 76 παρ. 4 του ν. 4957/2022 ως εξής:
    «4. Οι φοιτητές ανεξαρτήτως εξαμήνου φοίτησης δύνανται, μετά από αίτησή τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. […]»
    Εάν το ΥΠΑΙΘΑ επιλέξει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στρατιωτική θητεία των αρρένων φοιτητών, προτείνεται η παρακάτω διατύπωση:
    «4. Οι φοιτητές ανεξαρτήτως εξαμήνου φοίτησης δύνανται, μετά από αίτησή τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Οι άρρενες φοιτητές ανεξαρτήτως εξαμήνου φοίτησης δύνανται, μετά από αίτησή τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος και προσκόμιση του σημειώματος κατάταξης στρατευσίμου, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη. […]
    ΠΡΟΤΑΣΗ 4:
    • Για να λυθεί το θέμα του καθεστώτος μερικής φοίτησης για εργαζόμενους φοιτητές ανεξαρτήτως εξαμήνου φοίτησης, διότι σε ερωτήματα που κατέθεσαν διαφορετικά Α.Ε.Ι. στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το καθένα έλαβε διαφορετικές νομοθετικές ερμηνείες για το αν η μερική φοίτηση αφορά μόνον όσους φοιτούν εντός της ελάχιστης διάρκειας φοίτησης του προγράμματος σπουδών τους ή και τους παλαιότερους φοιτητές που την έχουν υπερβεί, προτείνεται στο άρθρο 126 του παρόντος να γίνει τροποποίηση του άρθρου 76 παρ. 3 του ν. 4957/2022 ως εξής:
    «3. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μερική φοίτηση έχουν, ανεξαρτήτως εξαμήνου φοίτησης: […]»
    ΠΡΟΤΑΣΗ 5:
    • Όπως έχουν επισημάνει πολλοί άλλοι σχολιαστές, το παρόν σχέδιο νόμου μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της σταδιοδρομίας μεγάλου αριθμού παλαιών φοιτητών που συμμετέχουν επιτυχώς σε εξετάσεις, καθώς ενδέχεται να διαγραφούν λόγω μικρών αποκλίσεων από τα αριθμητικά κριτήρια.
    • Είναι αποτελεσματικότερο να επέρχεται αυτοδικαίως μόνο η διαγραφή των φοιτητών που έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και δεν επιτυγχάνουν σε τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκές δοκιμασίες στις εξεταστικές περιόδους των τελευταίων τεσσάρων (4) εξαμήνων, δηλαδή όσων δεν πληρούν την προϋπόθεση β) της παραγράφου 1Α του τροποποιημένου άρθρου 76 του ν. 4957/2022 στο άρθρο 126 του παρόντος. Διότι το ζήτημα των ενεργών φοιτητών που αγωνίζονται να αποφοιτήσουν είναι πιο ευαίσθητο κοινωνικοπολιτικά, διότι το Τμήμα μπορεί να λάβει δικαιότερες αποφάσεις για έναν ενεργό φοιτητή και επειδή έτσι αποφεύγεται το πρόβλημα των άνισων ιδιαιτεροτήτων στους κανονισμούς του κάθε Τμήματος, που περιορίζουν τον αριθμό πιστωτικών μονάδων (ECTS) που ο φοιτητής δύναται να δηλώσει ανά εξάμηνο. Είναι πιο συνετό να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά η προϋπόθεση α) στην παρ. 1Α του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (άρθρο 126 στο παρόν). Εάν αυτή διατηρηθεί από το ΥΠΑΙΘΑ, θα μπορούσε να καταστεί ο Πρόεδρος του Τμήματος αρμόδιος για την τελική απόφαση της διαγραφής όσων τηρούν έστω μία από τις δύο προϋποθέσεις της παρ. 1Α και να μπορεί να χορηγήσει παράταση για περισσότερο χρόνο από δύο ή τρία εξάμηνα. Προτείνεται να τροποποιηθεί το άρθρο 76 του ν. 4957/2022 ως εξής:
    «[…] 1Α. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών και πέραν της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 παρατείνεται για επιπλέον ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατόπιν υποβολής αίτησης και με βάση τη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου του Τμήματος, σε φοιτητές οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον μία από τις εξής προϋποθέσεις: […] 6. Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας της Μονοτμηματικής Σχολής ή του Τμήματος καταρτίζει και αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των φοιτητών, που έχουν διαγραφεί αυτοδικαίως λόγω υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης. Από τον παραπάνω κατάλογο εξαιρούνται οι φοιτητές που πληρούν τουλάχιστον μία από τις προϋποθέσεις α) και β) της παρ. 1Α. Η έκδοση πράξης διαγραφής των φοιτητών που πληρούν τουλάχιστον μία από τις προϋποθέσεις α) και β) της παρ. 1Α επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου του Τμήματος. […]».
    ΠΡΟΤΑΣΗ 6 ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 5:
    • Εάν το ΥΠΑΙΘΑ απορρίψει την ΠΡΟΤΑΣΗ 5, αλλά επιθυμεί να μην δώσει ευνοϊκή παράταση ακριβώς ίδιων προϋποθέσεων σε παλαιούς ενεργούς και νεότερους ενεργούς φοιτητές, ώστε να μην εξομοιωθούν αδίκως μεταξύ τους, δύναται να διαβαθμίσει την αυστηρότητα των περιθωρίων με βάση την παλαιότητα του ενεργού φοιτητή. Θα ήταν ωφέλιμες κάποιες διαβαθμίσεις στο ποσοστό συγκεντρωμένων μονάδων και στις παρατάσεις φοίτησης, ανά πέντε έτη φθίνουσας παλαιότητας, που αφορά μόνον ενεργούς φοιτητές φυσικά. Οι διαβαθμίσεις θα μειώσουν το φόρτο εργασίας των Γραμματειών. Ακολουθεί εναλλακτική διατύπωση στο άρθρο 126 του παρόντος για τροποποίηση του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 καθώς και κάποιες διορθώσεις σε σφάλματα που εντόπισα:
    «[…] 1Α. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών και πέραν της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 παρατείνεται, κατόπιν υποβολής αίτησης, σε φοιτητές οι οποίοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: α) κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς στο προαπαιτούμενο ποσοστό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ισχύοντος προγράμματος σπουδών που ορίζεται στις παρακάτω υποπεριπτώσεις και β) έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκές δοκιμασίες κατά το πρόγραμμα σπουδών, ιδίως εξέταση μαθήματος, υποστήριξη διπλωματικής, πρακτική άσκηση, σε ένα από τα τέσσερα (4) προηγούμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα πριν από την υποβολή της αίτησης. Εάν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, οι παραπάνω φοιτητές έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε ποσοστό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τουλάχιστον:
    αα) εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και εάν εγγράφηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 και προγενέστερα, δικαιούνται παράταση δύο (2) επιπλέον ακαδημαϊκών εξαμήνων ή τριών (3), εάν το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπόνηση πρακτικής άσκησης ή πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας,
    αβ) εξήντα τοις εκατό (60%) και εάν εγγράφηκαν από το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 έως και το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005, δικαιούνται παράταση τριών (3) επιπλέον ακαδημαϊκών εξαμήνων ή τεσσάρων (4), εάν το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπόνηση πρακτικής άσκησης ή πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας,
    αγ) πενήντα τοις εκατό (50%) και εάν εγγράφηκαν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 έως και το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, δικαιούνται παράταση τεσσάρων (4) επιπλέον ακαδημαϊκών εξαμήνων ή πέντε (5), εάν το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπόνηση πρακτικής άσκησης ή πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας,
    αδ) σαράντα τοις εκατό (40%) και εάν εγγράφηκαν από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 έως και το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, δικαιούνται παράταση πέντε (5) επιπλέον ακαδημαϊκών εξαμήνων ή έξι (6), εάν το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπόνηση πρακτικής άσκησης ή πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας,
    αε) τριάντα τοις εκατό (30%) και εάν εγγράφηκαν από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 έως και το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, δικαιούνται παράταση έξι (6) επιπλέον ακαδημαϊκών εξαμήνων ή επτά (7), εάν το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπόνηση πρακτικής άσκησης ή πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας,
    αστ) είκοσι τοις εκατό (20%) και εάν εγγράφηκαν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 έως και το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, δικαιούνται παράταση επτά (7) επιπλέον ακαδημαϊκών εξαμήνων ή οκτώ (8), εάν το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπόνηση πρακτικής άσκησης ή πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας.
    Για τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 και ύστερα, ισχύει η παράταση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης της υποπερίπτωσης αστ). Για τους φοιτητές που υπάγονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης ή διακόπτουν τη φοίτησή τους κατά τις παρ. 3 και 4 αντιστοίχως, οι ανωτέρω παρατάσεις μεταβάλλονται αναλόγως.
    Εάν ο φοιτητής πληροί την υποπερίπτωση της προϋπόθεσης α) στην οποία ανήκει και δεν πληροί την προϋπόθεση β), ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Α.Ε.Ι. καθορίζει τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και τα δικαιολογητικά που ο φοιτητής οφείλει να προσκομίσει ώστε να αποδείξει την εύλογη αδυναμία του να εκπληρώσει την προϋπόθεση β).
    Η αίτηση για παράταση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης και για απόδειξη εύλογης αδυναμίας εκπλήρωσης της προϋπόθεσης β) υποβάλλεται στη Γραμματεία του Τμήματος εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έκδοση των βαθμολογίων της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου του τελευταίου ακαδημαϊκού εξαμήνου πριν από τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1. Κατά τη διάρκεια της παράτασης, δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για μερική φοίτηση της παρ. 3 και η διακοπή της φοίτησης της παρ. 4, με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4.
    […] 3. […] Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους πριν από τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1, αίτηση για μερική φοίτηση επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει το προαπαιτούμενο ποσοστό των διδακτικών και πιστωτικών μονάδων για την περάτωση των σπουδών τους, σύμφωνα με τις υποπεριπτώσεις της προϋπόθεσης α).
    […] 4. […] Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους πριν από τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1, αίτηση διακοπής επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει το προαπαιτούμενο ποσοστό των διδακτικών και πιστωτικών μονάδων για την περάτωση των σπουδών τους, σύμφωνα με τις υποπεριπτώσεις της προϋπόθεσης α). […]».
    ΠΡΟΤΑΣΗ 7 ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 5 ΚΑΙ 6:
    • Για να αποφευχθούν καθ’ ολοκληρίαν οι κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις, θα μπορούσαν οι διαγραφές να μην αφορούν κανέναν από τους φοιτητές που παρίστανται σε ακαδημαϊκές δοκιμασίες, ανεξαρτήτως επιτυχίας σε αυτές και ανεξαρτήτως των συγκεντρωμένων πιστωτικών μονάδων, με την αφαίρεση των εδαφίων των παραγράφων 1Α, 3 και 4 που αναφέρονται στη συμπλήρωση του 75% των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και την ακόλουθη τροποποίηση της παρ. 1Α άρθρου 76 ν. 4957/2022 στο άρθρο 126 του παρόντος:
    «1Α. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών και πέραν της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 παρατείνεται για επιπλέον ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατόπιν υποβολής αίτησης, σε φοιτητές οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκές δοκιμασίες κατά το πρόγραμμα σπουδών ανεξαρτήτως επιτυχίας σε αυτές, ιδίως εξέταση μαθήματος, υποστήριξη διπλωματικής, πρακτική άσκηση, σε ένα από τα τέσσερα (4) προηγούμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα πριν από την υποβολή της αίτησης. […]»
    • Για να αποφευχθεί η υπερβολική επιείκεια, θα μπορούσαν οι δοκιμασίες να απαιτούνται στα δύο προηγούμενα εξάμηνα:
    «1Α. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών και πέραν της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 παρατείνεται για επιπλέον ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατόπιν υποβολής αίτησης, σε φοιτητές οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκές δοκιμασίες κατά το πρόγραμμα σπουδών ανεξαρτήτως επιτυχίας σε αυτές, ιδίως εξέταση μαθήματος, υποστήριξη διπλωματικής, πρακτική άσκηση, σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα πριν από την υποβολή της αίτησης. […]»
    • Τέλος, θα μπορούσαν να απαιτούνται περισσότερες δοκιμασίες εντός των τεσσάρων προηγούμενων εξαμήνων προς απόδειξη της θέλησης του φοιτητή να αποφοιτήσει, ανεξαρτήτως όμως της επιτυχίας του στις δοκιμασίες αυτές.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».