Άρθρο 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ

Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1511
Άσκηση – ανάθεση γονικής μέριμνας κατά το συμφέρον του τέκνου
1. Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου.
2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.
3. Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.
4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής.».

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:33 | Νίκος Λιώσης

    Στο άρθρο αυτο θα πρέπει καταρχήν να καθοριστεί η ουσιαστική συμμετοχη των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιών. Για να ειναι ουσιαστική θα πρέπει να ειναι ισόχρονη ή έστω περίπου ισόχρονη, αλλιώς η παράγραφος είναι εντελώς αόριστη. Οποιοσδήποτε δικαστής θα μπορεί να ορίζει την συμμετοχή του ενός στο 10% και του άλλου στο 90% και θα ισχυρίζεται ότι και οι δυο συμμετέχουν στην ανατροφή του παιδιού, κάτι το οποίο φυσικά αποτελεί εμπαιγμό. Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να ορίζεται σαφώς η εναλλασσόμενη διαμονή στα σπίτια και των δυο για να επιτευχθεί αυτή η ουσιαστική συμμετοχή, γιατί απλούστατα οι δυο γονείς δεν μένουν πια στο ίδιο σπίτι.. Αν δεν καθοριστεί αυτό με σαφήνεια στο νομοσχέδιο, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να λέμε για συμμετοχή και των δυο γονέων.

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:18 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής

    ΚΙ ΑΛΛΟ PAS. Ρωτήσατε τις ενώσεις ψυχιάτρων; Ρωτήσατε τις ενώσεις Παιδοψυχιάτρων; Ρωτήσατε κοινωνικούς λειτουργούς; Το εγκρίνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή;

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:35 | ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

    Το συμφέρον του τέκνου είναι κοινή επιμέλεια νομική ισότητα των γονέων και εναλλασσόμενη κατοικία!!
    Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης 2079/2015

    Την εξίσου κοινή γονική μέριμνα και το 1/3 χρόνου επικοινωνίας το έχουμε εδώ και 38 χρόνια και είδατε τα αποτελέσματα.

    Νομοθετήστε για το πραγματικό συμφέρον του παιδιού και αφήστε τις φοβίες έναντι του πραγματικού συμφέροντος του παϊδιού. Και μην ξεχνάτε τις δεσμεύσεις σας ενώπιον ολόκληρου του Ελληνικού Λαού και της Ευρώπης.
    Όλη η Ευρώπη μόλις διάβασε το νέο νομοσχέδιο σας γελάει μαζί μας.

    Υπουργός δικαιοσύνης Βουλή των Ελλήνων στις 30/09/2020 :
    Η Συνεπιμέλεια για μένα θα είναι το ελάχιστο δεδομένο που θα υπάρχει σε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία.
    Παρακαλώ όπως, ολοκληρώστε το έργο σας, θα γελούν όλα τα Ελληνόπουλα μαζί μας. Προχωρήστε στις Δεσμεύσεις σας στην Βουλή των Ελλήνων, έναντι του συμφέροντος όλων των παιδιών, μην τους δώσετε το δικαίωμα να σας αποδοκιμάσουν.

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:56 | Λεωνιδας

    Άρθρο 5

    Ο νόμος έρχεται να θεραπεύσει την σημαντική απόκλιση μεταξύ του ισχύοντος νομικού πλαισίου και νομολογίας (ήτοι, του προβληματικού τρέχοντος καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας) με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα και εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων (πχ Συνήγορος του Παιδιού, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων κτλ.).

    Το Άρθρο 5 πρέπει να καθιστά σαφή αυτή την αρχή και τα μετέπειτα άρθρα του νόμου να εξειδικεύουν, περιοριστικά ή ενδεικτικά αλλά σαφώς, τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που δικαιολογούν απόκλιση από αυτή.

    Πρόταση συμπλήρωσης της παραγράφου 2 του Άρθρου 5:

    · «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του (…

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:30 | ΝΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511

    Κύριοι το συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις 2 κατοικίες αυτών.

    Υπουργός δικαιοσύνης Βουλή των Ελλήνων στις 30/09/2020 :

    Η Συνεπιμέλεια για μένα θα είναι το ελάχιστο δεδομένο που θα υπάρχει σε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία.
    Παρακαλώ όπως, ολοκληρώστε το έργο σας, θα γελούν όλα τα Ελληνόπουλα μαζί μας. Προχωρήστε στις Δεσμεύσεις σας στην Βουλή των Ελλήνων, έναντι του συμφέροντος όλων των παιδιών, μην τους δώσετε το δικαίωμα να σας αποδοκιμάσουν.

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:22 | ΓΟΝΙΣ ΑΘΗΝΑΣ

    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΟΝ.ΙΣ.
    Το συμφέρον του παιδιού είναι η ισόχρονη και ισότιμη συμμετοχή των δύο γονέων στην ανατροφή του, και πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά του νόμου στην ισόχρονη συμμετοχή. Η απλή αναφορά σε ουσιαστική συμμετοχή δεν είναι αρκετή. Ο δικαστής όταν αποφασίζει για τα θέματα άσκησης της γονικής μέριμνας θα αποβλέπει στο συμφέρον του παιδιού που εξυπηρετείται από την ισόχρονη συμμετοχή και των δύο γονέων.
    Απαιτείται ειδική μνεια για την αποφυγή της γονικής αποξένωσης
    Επίσης, όταν ζητείται η γνώμη το τέκνου πρέπει να υπάρξει ρητή πρόβλεψη σε δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει ο ΓΟΝ.ΙΣ, πρέπει να απαλλαγούν τα παιδιά από το βάρος να διαλέγουν γονέα και να εξασφαλισθεί ότι η ακρόαση με το δικαστήριο θα γίνεται σε καλές για την ψυχολογία των παιδιών συνθήκες
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.
    Η παράγραφος 2 να τεθεί ως εξής
    «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν κατά τις διατάξεις του νόμου, το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με τον τρόπο άσκησής της γονικής μέριμνας. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, την συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και την συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.»
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ.
    Η παραγραφος 4 να τεθεί ως εξής
    “Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, αφού εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθηκες για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση και χωρις να εξαναγκαζεται σε επιλογή γονέα πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής.»

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:07 | ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗΣ

    ‘Αρθρο 5 Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1511 2.

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις 2 κατοικίες γονέων τους.

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:43 | Κώστας Μανουράς

    Στο ορισμό του συμφέροντος του τέκνου πρέπει να προστεθεί ότι αυτό εξυπηρετείται και από την ισόχρονη παρουσία και φροντίδα και των δύο γονέων. Αυτό προκειμένου να είναι ξεκάθαρο προς όλους, ιδίως όμως τους δικαστές, στον υπολογισμό του χρόνου ανατροφής ότι καταρχήν το παιδί θα πρέπει να ανατρέφεται κατά ίσο χρόνο και από τους δύο γονείς που θα πρέπει να αποτελεί την αφετηρία.

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:59 | Αλέξανδρος Κοίλιας

    Στο άρθρο 1511 θα πρέπει να γίνει η παρακάτω τροποποίηση:

    …Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ουσιαστική ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΙΣΟΧΡΟΝΗ συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΥΤΩΝ, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών…

    (Θα πρέπει να είναι σαφής η βούληση του νομοθέτη. Εφόσον δεν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι που περιγράφονται σε επόμενα άρθρα και εφόσον πρακτικά είναι εφαρμόσιμο π.χ. η απόσταση μεταξύ των κατοικιών είναι μικρή, οι δύο γονείς θα πρέπει να έχουν την ίδια συμμετοχή στην ανατροφή των τέκνων τους.)

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:23 | ΜΑΚΗΣ

    Το συμφέρον των παιδιών μετά από ένα διαζύγιο είναι ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ. Χρόνια τώρα,Όμως, χάνουν από τη ζωή τους τον πατέρα τους και κανείς δε νοιάζεται. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ αν δε γίνει κάτι να αλλάξει αυτή η κατάσταση που ως αποτέλεσμα έχει παιδιά πληγωμένα, παιδιά φοβισμένα, παιδιά επιθετικά, παιδιά με τσακισμένο συναισθηματικό κόσμο, παιδιά στερημένα από αγάπη και προσοχή, παιδιά που το μόνο που θέλουν είναι να μην αλλάξει στη ζωή τους ΕΝΑ πράγμα!!!! Η φυσική παρουσία ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ!!! Ζουμε τοσα χρονια σε ενα σύστημα που προάγει το συμφέρον της μάνας. ΝΤΡΟΠΗ!!!! ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ!!! ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ , ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ!!!
    ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΡΙΚΟ ΣΥΜΕΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!

  • 25 Μαρτίου 2021, 21:01 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡ. ΡΕΘΥΜΝΟ

    ΕΙΜΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΗΣ ΚΟΡΗΣ 6 ΕΤΩΝ .ΣΤΟ 2 ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Κ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

  • 25 Μαρτίου 2021, 20:15 | ΠΑΝΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

    ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΝ 2 ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΩΦΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ
    ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ 2 ΓΟΝΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΨΥΧΟΣΟΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!!

  • 25 Μαρτίου 2021, 20:36 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΖΕΚΥΡΙΑ

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του από κοφίνου και εξίσου, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες και των δυο γονέων.

  • 25 Μαρτίου 2021, 20:05 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΔΗΣ

    Η διατύπωση θα έπρεπε να είναι:Tο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη κατοικία και στους δυο γονείς.

  • 25 Μαρτίου 2021, 20:28 | Βίκτωρ Πρασουλίδης

    Καλησπέρα σας,

    Ένα παιδί που μεγαλώνει με δύο γονείς πριν το διαζύγιο έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και μια καθημερινή επαφή και με τους δύο του γονείς.
    Μετά το διαζύγιο ή κατά τη διάρκεια μιας διάστασης του ζευγαριού το παιδί στερείται τον ένα του γονέα σε μεγάλο βαθμό.
    Αυτό δε λογίζεται ως αλλαγή στον τρόπο ζωής του?
    Αυτό δε πρέπει να διασφαλίσουμε?

    Τα παιδιά πρέπει να νιώσουν πως τα λάθη των γονέων του δε τιμωρούν τα ίδια.

    Μη τιμωρείτε τα παιδιά χωρίς να έχουν φταίξει.

    Συνεπιμέλεια η βάση της όποιας δικαστικής διαμάχης.

    Οι δικαστικές αίθουσες να κρίνουν ισάξια τους δυο γονείς με αφετηρία το 50/50 σε όλα για το δίκαιο των παιδιών μας.

    Σταματήστε όσους ή όσες θεωρούν τα παιδιά μόνο δικά τους.

    Με εκτίμηση

  • 25 Μαρτίου 2021, 19:57 | Οικονομοπουλος Χαρίλαος

    Το νομοσχέδιο μπάζει απο παντού,ΠΟΥΘΕΝΆ δεν υπάρχει γονική ισότητα,θα σας απαντήσει σύντομα η Ευρώπη,το από κοινού και εξίσου είναι το ελάχιστο που σας επιτρέπει…ραντεβού στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια…σύντομα αγαπητοί…

  • 25 Μαρτίου 2021, 19:50 | Βασίλης Μαυρίδης

    Ο νόμος δεν πρέπει να επιτρέπει τη διολίσθηση στην υφιστάμενη πρακτική του αποκλεισμού του ενός γονέα από τη ζωή του παιδιού μετά τη διάλυση της έγγαμης συμβίωσης, που ενθαρρύνει τη λογική της «ιδιοκτησίας» του παιδιού από τον γονέα που ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια και να το καθιστά ευάλωτο σε όλες τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η ανατροπή σημαντικών συναισθηματικών δεσμών με έναν από τους έως τη διάσταση φροντιστές του, στην συμπεριφορική και ψυχοσυναισθηματική του εξέλιξη. Η ασύμμετρη συμμετοχή των γονέων στην καθημερινή/ βιωματική ανατροφή του παιδιού ή ο αποκλεισμός (σκόπιμος ή μη) του ενός (συνήθως του πατέρα) και, κυρίως, η εχθρική /συγκρουσιακή σχέση που συχνά αναπτύσσεται μεταξύ τους δημιουργεί «ρήγμα» στον ψυχισμό του παιδιού που όχι μόνο φτωχοποιεί σε πολλά επίπεδα (γνωστικό, συναισθηματικό, κοινωνικό) την λειτουργία του, αλλά, εν δυνάμει, συνιστά, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, ένα σοβαρό τραύμα (Britton, 2004· Morgan, 2005· Phares, 2013). Στο συμφέρον του τέκνου εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων των γονέων του.

  • 25 Μαρτίου 2021, 19:32 | Βίκτωρ Πρασουλίδης

    Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά,

    Το άρθρο αναφέρεται σε ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του τέκνου. Ο νόμος, που θα ψηφιστεί θα πρέπει να αναφέρει ξεκάθαρα τον όρο της Συνεπιμέλειας ως κοινή αφετηρία και των δύο γονέων σε οποιαδήποτε έναρξη δικαστικής διαμάχης.
    Αυτή τη στιγμή ο ένας γονέας διεκδικεί το δικαίωμα του παιδιού του να έχει δύο γονείς, ενώ ο άλλος απλά ενεργεί με γνώμονα το προσωπικό του όφελος. Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο ο ένας γονέας να έχει ήδη σχέση με τρίτο πρόσωπο εκτός γάμου και το παιδί του να περνά περισσότερο χρόνο με έναν άγνωστο παρά με τον άλλο του γονέα, που αγωνίζεται μόνο τους για να το βλέπει.
    Το δικαίωμα των παιδιών να έχετε ως μοναδικό γνώμονα εδώ – δείξτε τους ένα δίκαιο νόμο – σταματήστε επιτέλους μια αδικία 40 ετών, που γονείς θρηνούν τα ζωντανά παιδιά τους.

    Με εκτίμηση

  • 25 Μαρτίου 2021, 18:28 | Konstantinos E

    Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων

  • 25 Μαρτίου 2021, 18:38 | Γιώργος Β.

    Φυσικά και θα πρέπει να συνεκτιμάται η γνώμη ενός ώριμου ανήλικου, αλλά οι δικαστές δεν έχουν την ικανότητα μόνοι τους μέσα σε μια ακρόαση 3-5 λεπτών να σχηματίσουν ορθή άποψη για τη γνώμη ενός ανηλίκου που το βλέπουν για πρώτη φορά. θα πρέπει να πάψει η αυτή η οπισθοδρομική πρακτική και να ανατίθεται σε ειδικούς παιδοψυχολόγους η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να αποσαφηνιστεί η αληθής γνώμη του ανήλικου (οι δικαστικοί δεν θα πρέπει ποτέ να παρευρίσκονται μόνοι τους με το ανήλικο αλλά μόνο παρουσία των ειδικών παιδοψυχολόγων και με την τήρηση πρακτικών). Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι ερωτήσεις που κάνουν οι δικαστές είναι κατευθυνόμενες για να επικυρώσουν προειλημμένες copy paste αποφάσεις ανάθεσης της επιμέλειας, για να αποφύγουν την ενασχόληση με την ουσία της υπόθεσης και παραλείπουν πάντα να εξετάσουν αν οι απαντήσεις του ανηλίκου είναι προϊόν υποβολής από «τον γονέα που συνήθως διαμένει με το παιδί» και τον περίγυρό του.

  • 25 Μαρτίου 2021, 16:12 | Παρασκευή Δ

    Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου.

    Μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Κρίμα που αποτελεί Νόμο του Κράτους

    Κατά 98% έως σήμερα η επιμέλεια δίνεται στην μητέρα. Πόσο πιο ρατσιστικό βάση φύλου να είναι αυτό ;

    Τα παιδιά έχουν δύο γονείς. Ολα από 50-50

  • 25 Μαρτίου 2021, 16:23 | Χρήστος Μασσαράς

    Για να είναι ουσιαστική η συμμετοχή των γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του τέκνου θα πρέπει να είναι ισόχρονη με εναλλασσόμενη διαμονή στην οικία τους.

  • 25 Μαρτίου 2021, 16:41 | Κωσταντίνος Αλεξανδρατος

    Το παιδί έχει 2 γονείς. Συμμετοχή ισόχρονη και ουσιαστική των γονέων σε ανατροφή-φροντίδα του. Και τα 2 σπίτια είναι του παιδιού, άρα εναλλασσόμενη διαμονή

  • 25 Μαρτίου 2021, 13:26 | Άγγελος Ζυρνόβαλης

    «Άρθρο 1511
    Άσκηση – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ κατά το συμφέρον του τέκνου, ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗ ΑΥΤΗΣ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ (Άρθρο 1520 παρ 1).

    1. Κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου.

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ΙΣΗ συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και στην ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΓΟΝΕΑ – ΤΕΚΝΟΥ, και αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    3. Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει επίσης να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.
    (ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΫΠΗΡΧΕ, ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΑΣΕ ΑΔΙΑΦΟΡΗ, ΙΔΙΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ)

    4. Ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με την ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ και τα συμφέροντά του, εφόσον η γνώμη του τέκνου κριθεί από το δικαστήριο ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής.», ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ.

  • 25 Μαρτίου 2021, 11:02 | Γιώργος Β.

    Η διατύπωση ότι το συμφέρον του τέκνου εξυπηρετείται από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή του είναι επιεικώς ανεπαρκέστατη. Πρέπει ρητά ο νόμος να προβλέψει την ΙΣΟΧΡΟΝΗ συμμετοχή των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού καθώς και την ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ στην περίπτωση διαζυγίου των γονέων. Εάν παραμείνει η ασάφεια και η αοριστία στην διατύπωση του νόμου, ανοίγει η κερκόπορτα της αυθαιρεσίας για αυτούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία σε βάρος της βούλησης του νομοθέτη.

  • 25 Μαρτίου 2021, 11:52 | P V

    Απόψεις για το Νομοσχέδιο Συνεπιμέλεια
    1) Θα πρέπει οι δικαστικές αποφάσεις να διατηρούν την ισότητα, την ισοπολιτεία, την αντικειμενικότητα και γενικά ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να έχουν επικοινωνία και με τους δύο γονείς
    2) Θα πρέπει οι δικαστικές αποφάσεις να χορηγούν συνεπιμέλεια, ίσο χρόνο ή κατά το δυνατόν αν δεν είναι πλήρως εφαρμόσιμο
    3) Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνεπιμέλεια θα πρέπει ο γονέας που έχει την επιμέλεια να χορηγεί στον έτερο γονέα κάθε τρίμηνο αναλυτική αναφορά όσον αφορά την υγεία, την ανάπτυξη, τις δραστηριότητες, τις σπουδές και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο
    4) Σε περίπτωση που ο ένας γονέας αρνείται να παραχωρήσει το τέκνο για επικοινωνία στον άλλο γονέα με την έλευση του περιπολικού να τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 500,00 Ευρώ, την πρώτη φορά και μετά την δεύτερη με 1.000,00 Ευρώ ανά την φορά, χωρίς να επικαλείται δικαιολογίες για τέκνα έως 15 ετών ότι δεν θέλει να ακολουθήσει τον έναν ή τον άλλον γονέα.
    5) Σε περίπτωση που κάποιος γονέας καταφεύγει σε ιδιώτες Ψυχολόγους ή Ψυχιάτρους για να απομακρύνει τον άλλο γονέα από το τέκνο τους αυτές να μην λαμβάνονται υπόψη καθόλου από τα δικαστήρια αν δεν τηρείται ο κώδικας δεοντολογίας των εκάστοτε επαγγελματικών συλλόγων, όπως είναι οι ατομικές και ομαδικές συνεδρίες και με τους 2 γονείς και με τα παιδιά.
    6) Οι δάσκαλοι επίσης θα πρέπει να τηρούν στους γονείς ίσες αποστάσεις και ίδια αντιμετώπιση όσον αφορά την ενημέρωση για την εκπαίδευση των παιδιών – μαθητών. Και οι δύο γονείς έχουν ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών.
    7) Σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχει επιμέλεια μόνο στον ένα γονέα, υπάρχει κακός επηρεασμός, καλλιέργεια μίσους και συνεχής αποπροσανατολισμός του παιδιού από την πραγματικότητα και την αλήθεια
    8) Οι κακοποιητικοί γονείς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τιμωρούνται και να χάνουν την επιμέλεια
    9) Τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνεται η γνώμη τους μόνο στην περίπτωση της συνεπιμέλειας και όταν υπάρχει μία συνεχής και ομαλή επικοινωνία και με τους δύο γονείς.
    10) Τα παιδιά επίσης δεν πρέπει να αποκόπτονται και να αποξενώνονται από ανιόντες ή κατιόντες συγγενείς καθώς και θείους – θείες κλπ.
    11) Είναι λυπηρό να δίνουν την επιμέλεια μόνο στον ένα γονέα, δηλαδή ο άλλος γονέας δεν αγαπάει τα παιδιά του ; Υπάρχει κάποιος άλλος που τα αγαπά περισσότερο από τους δύο γονείς ;
    12) Σε περίπτωση που ο ένας γονέας κατηγορεί τον άλλο ψευδώς με βαριές κατηγορίες αυτόματα να χάνει την πλήρη επικοινωνία με το τέκνο
    13) Οι ειδικοί επιστήμονες παιδοψυχολόγοι – παιδοψυχίατροι να είναι απαραίτητοι στην επανένωση οικογενειών μετά από σύνδρομο αποξένωσης του τέκνου.
    14) Να συντάσσετε από τον γονέα που έχει την γονική επιμέλεια ανά 3μηνο έγγραφο που να ενημερώνει τον άλλο γονέα για την σωματική, πνευματική και για όλες τις δραστηριότητες του/των τέκνων, σε περίπτωση που δεν τηρείται διοικητικό πρόστιμο 200,00 ευρώ.

  • 25 Μαρτίου 2021, 09:18 | Γιωργος

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι κατά των συμφερόντων των παιδιών και των γονέων.
    Δεν μπορείς να θεωρείς ότι ένα παιδί είναι μια αψυχη βαλίτσα που θα μετακινείται ψυχρά και αδιάφορα από το ένα σπίτι στο άλλο με το ζόρι.
    Που θα κάνει φίλους; Πού θα πηγαίνει σχολείο το παιδί;
    Αν οι χωρισμένοι γονείς είναι μακριά θα επιβάλλει ο νόμος να μείνουν κοντά;
    Και κοντά πόσο κοντά;
    Πως μπορεί κάποιος να θεωρεί οτι αυτό είναι υπερ του παιδιού;
    Ο δικαστής πρέπει να αποφασίζει που θα μείνει το παιδί και να έχει ένα σπίτι εναν προσωπικό χώρο.
    Εννοείται ο δικαστής πάλι θα αποφασίσει για τον άλλο γονέα να εχει επαφή με το παιδί.
    Αλλά χωρισμένοι γονείς που στις περισσότερες περιπτώσεις μισούν ο ένας τον άλλον είναι δυνατόν να συμφωνήσουν με υποχρεωτική συνεπιμέλεια ;
    Συνέχεια στα δικαστήρια θα είναι σε μακροχρόνιες δίκες

    Τι ψυχολογικά προβλήματα θα υποστούν τα παιδιά;

    Απαράδεκτος ο νόμος και πρωτίστως εναντίον των παιδιών

  • 25 Μαρτίου 2021, 08:23 | Αναστάσιος Γιαμουρίδης

    Ο νόμος έρχεται να θεραπεύσει την σημαντική απόκλιση μεταξύ του ισχύοντος νομικού πλαισίου και νομολογίας (ήτοι, του προβληματικού τρέχοντος καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας) με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα και εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων (πχ Συνήγορος του Παιδιού, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων κτλ.).

    Το Άρθρο 5 πρέπει να καθιστά σαφή αυτή την αρχή και τα μετέπειτα άρθρα του νόμου να εξειδικεύουν, περιοριστικά ή ενδεικτικά αλλά σαφώς, τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που δικαιολογούν απόκλιση από αυτή.
    Πρόταση συμπλήρωσης της παραγράφου 2 του Άρθρου 5:

    «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του (…)»

  • 25 Μαρτίου 2021, 02:56 | NIKOLAOS

    ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ!!
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ .
    ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΚΕΛΗ ΓΙΑ Το συμφερον του παιδιου …..

    ΣΚΕΛΟΣ 1 ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΕΝΑΛΑΣΩΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

    ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙς ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΚΟΝΤΑ Ο ΕΝΑΣ ΑΠ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ και φυσικα εφοσον το θελει ο ενας.
    Ο αλλος γονεας μπορει να μην θελει για τον α,β,προσωπικο λογο !.ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ..ΠΩς ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΝΕΙ 30 40 ΛΕΠΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ???

    ΣΚΕΛΟΣ 2 να δινεται χρονος επικοινωνιας για το συμφερων του παιδιου με εναλασομενη κατοικια μετα απο συνενοηση των γονεων αλλος πιο πολλυ αλλος πιο λιγο για λογους Π.Χ εργασιας.

    παροιμοια σκελη μπορει να μπουν και για αλλεσ περιπτωσεις για το 1/3 2/3 !!! και το δικαστηριο κρινοντασ απο τις πραγματικες περιπτωσεις να δινει την καταληλοτερη λυση με βαση τις συνθηκες αυτες. ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕς ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΛΕΦΤΑ !!ΛΕΦΤΑ ! λεφτα !!!! στα δικαστηρια !!!! και να παζαρευουν για τα αυτονοητα …τα παιδια τουσ !!!!!!! ΒΑΛΤΕ ΣΚΕΛΗ ,ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙς ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥς ΓΟΝΕΙς ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥς ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΑΠΛΑ !!!! ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕς ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥς !!!

  • 25 Μαρτίου 2021, 01:18 | Ε.Ν.

    Κάθε περίπτωση διαζυγίου είναι διαφορετική οπότε λογικά πρώτα θα πρέπει να εξετάζεται κάθε μια πολύ προσεκτικά…είναι παράλογο να τις βάζουμε όλες τις υποθέσεις στο ίδιο τσουβάλι. Σίγουρα το συμφέρον των παιδιών είναι προτίστως η ίδια τους η ασφάλεια και το κατά πόσον είναι πραγματικά ωφέλιμο και δυνατόν το να περνάει ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς εναλλάσοντας συνέχεια κατοικία χωρίς να διαταράσσεται η ψυχική τους υγεία…δεν μπορούμε να πέρνουμε αψήφιστα τέτοιου είδους αποφάσεις…τα παιδιά δεν είναι πράγματα να τα τραβάς μια από εδώ και μια από εκεί έχουν ψυχή, μυαλό που τα καταγράφουν ΌΛΑ!!!
    Οτιδήποτε έχει να κάνει με τα παιδιά πρέπει να γίνει με ΠΟΛΎ ΠΡΟΣΟΧΉ και αυτό είναι το αυτονόητο…

  • 25 Μαρτίου 2021, 00:35 | ΛΕΜ

    Το παιδί που θα είναι υποχρεωμένο να συνεχίσει να είναι σε επαφή με τον πατέρα ο οποίος ασκεί βία ψυχολογική, σωματική, λεκτική κ.τ.λ στο ίδιο και πιθανόν και στη μητέρα του έχει κάποιο συμφέρον;;; Πολύ συχνές, δυστυχώς, καταστάσεις από τις οποίες δεν θα απαλλαγεί ούτε το παιδί ούτε η μητέρα, μιας και αυτός ο νόμος θα δίνει την δυνατότητα σε αυτόν τον πατέρα να συνεχίσει να ασκεί βία και στους δύο.

  • 25 Μαρτίου 2021, 00:00 | Αντώνης Καρπέλος

    Το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται όπως όλα δείχνουν να φέρει άσχημες εξελίξεις στη χώρα. Δυστυχώς το συμφέρον του παιδιού δεν λαμβάνεται υπόψη, παρά τις πολλές κωδωνοκρουσίες περί του αντιθέτου. Το συμφέρον του παιδιού σίγουρα κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί πως είναι να γίνεται «βαλίτσα» μη έχοντας ένα μόνιμο σπίτι. Επίσης σίγουρα το συμφέρον του παιδιού δεν είναι να βρίσκεται στη μέση μιας διαμάχης εντός ή εκτός εισαγωγικών και να εργαλειοποιείται με κάθε τρόπο από τον ένα γονέα κατά του άλλου.

    Αν δε αναφερθώ στο τι θα βιώσει η μάνα ή ο πατέρας που θα αναγκαστεί να έχει και πάλι πάρε δώσε με τον πρώην ή την πρώην αντίστοιχα, η ζυγαριά γέρνει μονόπλευρα προς το να μην περάσει το νομοσχέδιο αυτό. Βάζετε δυο ανθρώπους που έχουν αποστασιοποιηθεί επειδή πολλές φορές έχουν ακόμη και βιαιοπραγήσει ο ένας κατά του άλλου (χώρια οι ψυχολογικές επιθέσεις με κάθε δυνατό τρόπο), να έχουν και πάλι επαφές ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ. Το σκεφτήκατε καλά αυτό; Και φυσικά επειδή γίνεται λόγος για το συμφέρον του παιδιού, αυτό είναι εν τέλει που θα πρέπει να ζήσει, χωρίς να εκφράζεται η φωνή διαμαρτυρίας του από κανέναν στο πολιτικό φάσμα, αναγκαστικά μέσα σε αυτή την κατάσταση «πολέμου» και αβεβαιότητας. Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να είναι το συμφέρον του παιδιού. Ξανασκεφτείτε τι πρόκειται να έρθει στη χώρα μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
    Από έναν απλό πολίτη.

  • 24 Μαρτίου 2021, 23:30 | Ιωάννης Στα.

    Άρθρο 1511 (…) 2.Στο συμφέρον του τέκνου,που εξυπηρετείται πρωτίστως από την Ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του,με Εναλλασόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (….)

  • 24 Μαρτίου 2021, 23:36 | Ντινος Κ.

    «Το συμφέρον του τέκνου εξυπηρετείται καταρχάς από την ΙΣΟΧΡΟΝΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του και την εναλλασόμενη κατοικία με αυτούς»
    Δεν μπορεί να είναι συμφέρον του τεκνου,να στερείτε τον εναν γονέα, είναι ενάντια στην φύση είναι ενάντια στην λογική.
    Προτείνω αυτό που έχει προτείνει και το Συμβούλιο τς Ευρώπης, η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων και φυσικά ο Έλλην Συνήγορός του Πολίτη.
    Εγω όταν ήμουν παιδι είχα δυο γονείς στη ζωή μου, τα παιδιά μου, γιατί να μην εχουν?

  • 24 Μαρτίου 2021, 22:53 | Β.Λαμπος

    Το άρθρο αυτό καλο θα ήταν να συμπληρωθεί και με την ουσιαστική συμμετοχή και των δυο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του,με εναλασομενη διαμονή στις κατοικίες και των δυο γονέων

  • 24 Μαρτίου 2021, 22:01 | Νικολαος Τσαρουχας

    Το συμφερον του τεκνου εξυπηρετειται πρωτιστως απο την ισοχρονη φυσικη παρουσια και ουσιαστικη συμμετοχη και των δυο γονεων στην ανατροφη και τη φροντιδα του,με εναλλασσομενη διαμονη στις κατοικιες και των δυο.

  • 24 Μαρτίου 2021, 21:22 | Γιώργος

    Το σκεπτικό του άρθρου θυμίζει τη Σολομώντια λύση που προτείνει να κόψει το παιδί στη μέση. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιου.

    Η νουθεσία στους δικαστές να μην επηρεάζονται από φύλο, θρησκεία κτλ είναι τουλάχιστον προσβλητική για τους δικαστές οι οποίοι γνωρίζουν τις αρχές αυτές του «δικαίου» στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

    Τέλος, υπάρχουν γονείς, άνδρες και γυναίκες που πρέπει να έχουν την λιγότερη δυνατή συμετοχή στην ανατροφή του παιδιού. Είναι απαράδεκτο να στερείται ο φυσικός δικαστής την ευελιξία να κρίνει κατά περίπτωση. Ακούω απόψεις για υποχρεωτική συνεπιμέλεια και δεν πιστεύω στ’ αυτικά μου. Εγκλήματικό! Αυτό ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

  • 24 Μαρτίου 2021, 21:04 | Μαρία

    Το συμφέρον του τέκνου είναι κοινή επιμέλεια νομική ισότητα των γονέων και εναλλασσόμενη κατοικία!!
    Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης 2079/2015

  • 24 Μαρτίου 2021, 21:13 | Κωνσταντίνος R

    «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και στην αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν κατά τις διατάξεις του νόμου, το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με τον τρόπο άσκησής της γονικής μέριμνας. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, την συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και την συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.»

    Το συμφέρον του τέκνου είναι να μεγαλώνει με την φυσική παρουσία και των δύο του γονέων ΙΣΟΧΡΟΝΑ και ΙΣΟΤΙΜΑ και πάντως όχι λιγότερο από το 1/3 του συνολικού χρόνου ανά έτος.

    Ολα τα υπόλοιπα απο 50-50 και οι δύο γονείς.

  • 24 Μαρτίου 2021, 21:41 | Ε.Τ

    Tο συμφέρον ενος τέκνου, εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων των γονεων.

  • 24 Μαρτίου 2021, 20:08 | Θεόφιλος Πρεβεντής

    Το νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση, κάθε άλλο παρά θα είναι προς όφελος των παιδιών. Η εναλλασσόμενη κατοικία των παιδιών θα είναι καταστροφική για τον ψυχισμό και την διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους από τα οποία θα κριθεί το μέλλον τους. Η διαρκής μετακίνησής τους από το σπίτι του ενός γονέα στο σπίτι του άλλου σε σταθερές ημέρες και ώρες – μεταφέροντας κάθε φορά τον σχολικό εξοπλισμό τους και κάθε άλλο απαραίτητο για τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους που εμπίπτουν στο διάστημα παραμονής τους στο σπίτι κάθε γονέα – σαν ρομπότ, σαν να είναι νομάδες, θα τους προκαλέσει σύγχυση, φοβίες, άγχος, ανασφάλειες και αβεβαιότητα.
    Τα παιδιά έχουν ανάγκη και πρέπει να μεγαλώνουν σε σταθερό περιβάλλον διαβίωσης, πρέπει να έχουν σταθερά σημεία αναφοράς και σταθερές σχέσεις με συνομήλικούς τους καθώς και σταθερό τρόπο ανατροφής.
    Οι γονείς χωρίζουν λόγω, κυρίως, διαφορετικών απόψεων, αντιλήψεων, ιδεών και αξιών και κατ΄επέκταση διαφορών ως προς τον τρόπο ανατροφής, διαπαιδαγώγησης, μελέτης και εκπαίδευσης των παιδιών τους. Έτσι, το παιδί, μεταβαίνοντας από το σπίτι του ενός γονέα στο σπίτι του άλλου, θα υφίσταται και θα βιώνει διαφορετικές συμπεριφορές, ιδέες αξίες και αρχές.Με τις συνεχόμενες αυτές μεταβολές στο περιβάλλον διαβίωσής του, το παιδί θα βιώνει μια διπολική κατάσταση με καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη του ψυχισμού του και στην πνευματική του εξέλιξη, αναπτύσσοντας συμπτώματα άγχους και συναισθηματικές δυσκολίες, όπως υποστηρίζουν εξειδικευμένοι παιδοψυχολόγοι.
    Δεν πρέπει, επίσης, να μην ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στις πλείστες φορές «κακού διαζυγίου» όπου οι γονείς εξακολουθούν να έχουν άσχημες σχέσεις με προστριβές, διενέξεις, λογομαχίες κλπ, τίθεται το ερώτημα: πως θα συμφωνούν, αυτοί οι γονείς και πως θα συνεννοούνται και θα συνεργάζονται, τουλάχιστον, για τα βασικά: ανατροφή, διαπαιδαγώγηση, γαλούχηση με τις σωστές ιδέες και αρχές, για την υγιή ψυχοσωματική και πνευματική ανάπτυξη τους, για τα θέματα εκπαίδευσης, δραστηριοτήτων τους κλπ. Το αποτέλεσμα θα είναι να παρατηρούνται περισσότερες δικαστικές διαμάχες, ακριβώς για την επίλυση των διαφορών και των διενέξεων που θα ανακύπτουν μεταξύ των γονέων που έχουν τη συνεπιμέλεια, που και πάλι τις καταστάσεις αυτές θα βιώνει το παιδί.
    Δεν παίζουμε με τις ψυχές και το μέλλον των παιδιών, των αυριανών, εφήβων, ενηλίκων, πολιτών της πατρίδας μας, επικαλούμενοι την εφαρμογή της συνεπιμέλειας σε χώρες του εξωτερικού, χωρίς να λάβουμε υπόψη τη δική μας νοοτροπία, ξένη με αυτήν των χωρών αυτών, στις οποίες το παιδί με την ενηλικίωσή του εγκαταλείπει την οικία του, διαβιεί και βιοπορίζεται μόνο του χωρίς τη συμβολή των γονέων στο κτίσιμο του μέλλοντός του.
    Γι΄αυτό το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

  • 24 Μαρτίου 2021, 20:14 | Μπατσακουτσας Δημήτρης

    Στην παρ.2 να προστεθούν οι λέξεις όπως φαινονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ

    «2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από ΤΗΝ ΙΣΗ, την ουσιαστική, ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΧΡΟΝΗ συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ ΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ, καθώς επίσης και στην ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΓΟΝΕΑ – ΤΕΚΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου ΕΚΤΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο.

    Παρατηρηση 1 :
    οι διορθωσεις αυτές να γίνουν προκειμένου και οι δυο γονεις να έχουν ίσο χρονο με το τέκνο να μην υπάρχει μονομερείς πραξεις από τον ένα γονέα διασφαλιζοντας πάντα το συμφερον και τα δικαιωματα του τέκνου εχοντας ισοτιμη ανατροφη και από τους δυο γονεις καθως αποτελεί δικαιωμα του παιδιου συμφωνα με τον Ν.2101/1992 «Κυρωση διεθνους συμβασης για τα δικαιωματα του παιδιου καθως και εφαρμογη του Αρθρου 4 του Συνταγματος της Ελλάδας περι ισότητας των Ελλήνων πολιτων.

    Παρατηρηση 2:
    προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις δικαστηριων δεν αποτελουν αναγκαστικα επιθυμια και πρόθεση του κάθε γονέα

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:53 | Μαργαρίτης Αδαμίδης

    Ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)
    Έτσι μεταφράζεται και εξυπηρετείται το πραγματικό συμφέρον του τέκνου.

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:20 | ΟΛΓΑ ΓΚΙΝΗ

    Το συμφέρον του τέκνου αποτελεί μία έννοια νομικά αόριστη. Με το ισχύον οικογενειακό δίκαιο εναπόκειται στη κρίση του Δικαστή να εξειδικεύσει πως εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του εκτιμώντας τα εξατομικευμένα στοιχεία της κάθε υπόθεσης. Η προσπάθεια οριοθέτησης και περιγραφής αυτής της έννοιας, όπως επιχειρείται στην παρ.2, αφενός περιορίζει ανεπίτρεπτα την κρίση του Δικαστή, αφετέρου έρχεται σε αντίθεση με Διεθνείς Συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας, σύμφωνα με τις οποίες το συμφέρον του παιδιού κρίνεται ατομικά στην κάθε περίπτωση και υπερτερεί έναντι οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος των γονέων του.

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:54 | Μαρία Πολίτου

    Θα προτείνω αυτό που έχει προτείνει το Συμβούλιο τς Ευρώπης, η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων και φυσικά ο Έλλην Συνήγορός του Πολίτη.

    «Το συμφέρον του τέκνου εξυπηρετείται καταρχάς από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του και την εναλλασόμενη κατοικία με αυτούς»

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:46 | Μαρία Τσαλαμανιού, συνταξιούχος δικηγόρος

    Εφόσον οι γονείς έχουν ίσα δικαιώματα, καθήκοντα και ευθύνες απέναντι στα παιδιά τους, για να υπάρχει «ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του τέκνου», πρέπει η συμμετοχή αυτή να είναι και ισόχρονη.
    Εξάλλου, κατά το Ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να εισαχθεί στη νομοθεσία των κρατών-μελών η αρχή της εναλλασσόμενης διαμονής μετά τη διάσταση/χωρισμό στις κατοικίες αμφοτέρων των γονέων, γιατί μόνο έτσι δημιουργείται συναισθηματική σταθερότητα στα παιδιά.

  • 24 Μαρτίου 2021, 18:21 | Νικος Στεργιου

    Μια μικρη αλλα πολυ σημαντικη αλλαγη

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων

    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 2 ΓΟΝΕΙΣ!!!

  • 24 Μαρτίου 2021, 18:22 | Κελ

    Τι εννοείτε όταν λέτε ότι το δικαστήριο πρέπει να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων; Το συμφέρον του παιδιού είναι η ισότητα των γονέων μετά το γάμο; Τι πρόβλεψη κάνει το νομοσχέδιο για να διασφαλίσει την ισότητα εντός του γάμου; Μήπως το νομοσχέδιο κάνει διακρίσεις μεταξύ παιδιών εντός και εκτός γάμου, εφαρμόζοντας από μόνο του τις διακρίσεις που ζητά να αποφεύγουν οι δικαστές;
    Αν αδιαφορείτε για την ισότητα εντός του γάμου πρέπει να συνεχίσετε να αδιαφορείτε και για την ισότητα εκτός. Αυτό συνιστά ίση αντιμετώπιση γονέων και παιδιών εντός και εκτός γάμου χωρίς διακρίσεις.

  • 24 Μαρτίου 2021, 18:31 | Μανώλης Λαμπάκης

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων, ο Συνήγορος του Πολίτη, πλήθος επιστημονικών ερευνών και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, έχει αποτυπώσει σε δημοσκοπήσεις και μελέτες την ισόχρονη κοινή ανατροφή με εναλλασσόμενη κατοικία.

    Συνεπώς

    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511

    (…)

    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

  • 24 Μαρτίου 2021, 18:48 | ΣΟΥΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης των παιδιών του 2021,
    με διεκδίκηση της συνεπιμέλειας αυτών.

    Επαναστάτησαν γιατί διεκδικούν:
    Τα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις των γονέων μέσα στην οικογένεια
    Παντρεύονται Δύο Ίσοι πολίτες.
    Κάνουν παιδί-παιδιά Δύο Ίσοι γονείς.
    Γιατί μετά το διαζύγιο ξεκινάει το άδικο και η ανισότητα?
    Γιατί παύει ο ένας να είναι ίσος με τον άλλον?
    Γιατί το παιδι-ια αναγκάζονται να στερούνται τον ένα γονιό?
    Ποια είναι η λογική όλου αυτού σήμερα το 2021?
    Εργάζονται και δύο γονείς στην πλειοψηφία ,έχουν τον ίδιο ελεύθερο χρόνο και οι δύο.
    Η πλειοψηφία των διαζυγίων γίνονται μετά την γέννηση των παιδιών
    .
    Η Συνεπιμέλεια είναι ότι πιο δίκαιο για τα παιδιά και γονείς.
    Έχουμε καρφωμένα μέσα στο μυαλό μας τα λόγια σας στην Βουλή των Ελλήνων.
    Η Συνεπιμέλεια είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας.
    Η ίση φυσική παρουσία στην ζωή τους είναι το αυτονόητο.
    Θα νομοθετήσουμε μόνο για το καλό και το συμφέρον των παιδιών.

    Σώστε τα παιδιά και βάλτε πλάτη σε όσους σας εμπόδισαν τον Δεκέμβριο να αποσύρετε το προσχέδιο νόμου αναμόρφωσης οικογενειακού δικαίου με Ίσο χρόνο, Εναλλασσόμενη κατοικία και ΙΣΑ δικαιώματα γονέων.

    Γράψτε Ιστορία και γίνετε εσείς ο πραγματικός πατέρας όλων των παιδιών.

    Κατεβάστε το σχέδιο νόμου που είχατε εξ αρχής σαν στόχο σας. Μην κάνετε τώρα πίσω.

    40 χρόνια σκλαβιάς και φυλακής για τα παιδιά μας είναι πολλά δεν αντέχουν άλλο.

    Δώστε τους ζωή γιατρέψτε τους τον πόνο.
    Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να τα σώσουμε. Ευχαριστώ.