Άρθρο 1 – Σύσταση και Αρμοδιότητα Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων

  1. Συστήνονται, πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθα υποθηκοφυλακεία ως εξής:

1) Αγρινίου, με έδρα το Αγρίνιο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αγρινίου Α΄, Αγρινίου Β΄, Βάλτου, Αιτωλικού, Αποδοτίας, Παραχελωίτιδος, Μακρύνειας, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αστακού (Ξηρομέρου), Προσχίου, Εχινού (Κατούνας) και Θέρμου.

2) Αθηνών Β΄, με έδρα το Περιστέρι, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα – Ειδυλλία, Μέγαρα, Φυλή) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ίλιου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) και τον Δήμο Αχαρνών, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αχαρνών.

3) Αθηνών Γ΄, με έδρα το Κορωπί, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους Ανατολικής Αττικής, πλην του Δήμου Αχαρνών (Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Κρωπία, Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο Μεσογαία, Παιανία, Παλλήνη, Ραφήνα – Πικέρμι, Σαρωνικός, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός) και τον Δήμο Κέας, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Βούλας, Κρωπίας, Μαραθώνα, Σπάτων, Ωρωπού, Κέας, Κερατέας και Λαυρίου.

4) Αλεξανδρούπολης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Έβρου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος, Σουφλίου, Σαμοθράκης και Δικαίων.

5) Άμφισσας, με έδρα την Άμφισσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άμφισσας, , Ευπαλίου, Γαλαξιδίου, Δωριέων, Δεσφίνας, Δωρίδος, Κροκυλείου και Τολοφώνος.

6) Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ερυσσού (Ένωσις), Ιθάκης, Πρόνων και Σαμαίων.

7) Βέροιας, με έδρα τη Βέροια, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας.

8) Βόλου, με έδρα τον Βόλο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βόλου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλμυρού, Φερών Βελεστίνου, Νηλείας, Μηλέων, Αργαλαστής, Ζαγοράς και Αχιλείου.

9) Γρεβενών, με έδρα τα Γρεβενά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Γρεβενών, Δεσκάτης και Πενταλόφου.

10) Δράμας, με έδρα τη Δράμα, στο οποίο υπάγεται ο νομός Δράμας, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Δράμας, Νευροκοπίου και Νέστου.

11) Έδεσσας, με έδρα την Έδεσσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πέλλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Εδέσσης, Σκύδρας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης.

12) Ζακύνθου, με έδρα τη Ζάκυνθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από το υποθηκοφυλακείο Ζακύνθου.

13) Ηγουμενίτσας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς.

14) Καβάλας, με έδρα την Καβάλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καβάλας, Παγγαίου, Θάσου και Χρυσουπόλεως.

15) Καλαμάτα, με έδρα την Καλαμάτα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης – Παμίσου, Πύλου, Αβιάς, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιλιατρών, Πλαταμωδούς Φλεσιάδος, Θουρίας, Αλαγωνίας, Αμφείας, Βουφράδος, Εύας, Άριος, Καρδαμύλης, Λεύκτρου, Πεταλίδου και Φιγαλείας.

16) Καρδίτσας, με έδρα την Καρδίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Ιθώμης, Μουζακίου, Νεβροπόλεως και Ρεντίνης.

17) Καρπενησίου, με έδρα το Καρπενήσι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρπενησίου, Κτημένων (Φούρνων), Αρακυνθιών (Προύσου), Απεραντιών και Αγραίων.

18) Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καστοριάς, Κλεισούρας, Κορεστειών και Νεστορίου.

19) Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κερκύρας, Μέσης, Επιλιμνίων, Όρους, Λευκίμης και Παξών.

20) Κιλκίς, με έδρα το Κιλκίς, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, , η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κιλκίς, Γουμένισσας, Μουριών και Πολυκάστρου.

21) Κοζάνης, με έδρα την Κοζάνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβιών, Ανασελίτσης και Σιάτιστας.

22) Κομοτηνής, με έδρα την Κομοτηνή, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κομοτηνής και Σαπών.

23) Κορίνθου, με έδρα την Κόρινθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κορίνθου Α, Κορίνθου Β, Νεμέας, Δερβενίου, Ξυλοκάστρου, Σικυώνος, Σολυγείας, Στυμφαλίας και Φενεού.

24) Λαμίας, με έδρα τη Λαμία, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λαμίας, Αταλάντης, Σπερχειάδος, Θερμοπυλών, Δομοκού, Φαλάρων, Ελάτειας, Μακρακώμης, Υπάτης και Αμφίκλειας.

25) Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λάρισας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Κισσάβου (Συκουρίου), και Ολύμπου.

26) Λευκάδας, με έδρα τη Λευκάδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, η οποία , μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λευκάδας, Καρυάς, Βόνιτσας, Απολλώνιων (Βασιλικής) και Σολλίου.

27) Λιβαδειάς, με έδρα τη Λιβαδειά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θήβας, Θίσβης, Θεσπιών, Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου, Ερυθρών, Αμβρυσσού, Αραχώβης και Δαυλείας.

28) Μυτιλήνης, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λέσβου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Μυτιλήνης, Αγιασού, Καλλονής, Μανταμάδου, Παππάδου, Πλωμαρίου, Μυρίνης Λήμνου, Ερεσού, Μηθύμνης και Πολιχνίτου

29) Νάξου, με έδρα τη Νάξο, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ιητών, Πάρου, Ανάφης, Αντιπάρου, Δονούσης, Ηρακλείας, Κουφονησίων, Σικίνου, Σχοινούσης και Φολεγάνδρου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ίου- Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου.

30) Ξάνθης, με έδρα την Ξάνθη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ξάνθης και Σταυρουπόλεως.

31) Πολυγύρου, με έδρα τον Πολύγυρο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πολυγύρου, Νέων Μουδανιών, Κασσάνδρας, Αρναίας, Ιερισσού και Συκιάς.

32) Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού.

33) Πύργου, με έδρα τον Πύργο, στο οποίο υπάγεται  η περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πύργου, Ολυμπίων, Ωλένης, Κρεστένων, Βώλακος (Επιταλίου), Ανδρίτσαινας, Αρήνης (Ζαχάρως), Αμαλιάδας, Μυρτουντίων (Λεχαινών), Γαστούνης, Βαρθολομίου, Βάρδας,  Λαμπείας, Ελευσίνος (Πελοποννήσου).

34) Ρεθύμνου, με έδρα το Ρέθυμνο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Σπηλίου.

35) Σερρών, με έδρα τις Σέρρες, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σερρών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σερρών, Νιγρίτας, Ροδολιβούς, Σιντικής (Σιδηροκάστρου), Φυλλίδος, Ηρακλείας και Ποροϊων.

36) Σπάρτης, με έδρα την Σπάρτη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σπάρτης, Κροκεών, Επιδαύρου Λιμηράς (Μολάων), Γυθείου, Βοϊών, Γερονθών (Γερακίου), Θεραπνών, Καστορίου, Μονεμβασιάς, Οινούντος (Βρεσθένων), Σελλασίας , Φαρίδος, Οιτύλου και Μελιτίνης.

37) Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.

38) Τρικάλων, με έδρα τα Τρίκαλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τρικάλων, Πύρρας (Πύλης), Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας.

39) Τρίπολης, με έδρα την Τρίπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τριπόλεως Βορείου πλευράς, Τριπόλεως Νοτίου πλευράς, Ορχομενού (Λεβιδίου), Μεγαλόπολης, Τανίας-Δολιανών, Καλτεζούντος, Κλείτορος, Νυμφασίας, Τευθίδος, Τρικολώνων, Τροπαιών, Ψωφίδος, Πάρνωνος, Λυκοσούρας και Καρύταινας.

40) Φλώρινας, με έδρα τη Φλώρινα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

41) Χαλκίδας, με έδρα τη Χαλκίδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χαλκίδας, Ιστιαίας, Κύμης, Ταμυνέων, Ερέτριας, Αγίας Άννης, Καρύστου, Στύρων, Αυλώνος, Λίμνης, Μαρμαρίου και Σκύρου.

  1. Η χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων καθορίζεται ως εξής:

1) Το έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών μετονομάζεται σε έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών Α΄, με έδρα την Αθήνα, και περιλαμβάνει τον Κεντρικό, Βόρειο και Νότιο Tομέα Αθηνών. Ειδικότερα, υπάγονται οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου –Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Ν. Ερυθραίας, Βύρωνος, Γλυδάφας, Ηλιουπόλεως, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Ν. Σμύρνης, Ν. Φιλαδέλφειας, Π. Φαλήρου και Παπάγου.

2) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πειραιά, με έδρα τον Πειραιά, υπάγονται οι περιοχές των Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Πειραιώς, Περάματος, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζήνας – Μεθάνων και Ύδρας, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Καλαυρίας (Πόρου), Αίγινας, Σπετσών, Ύδρας και Κυθήρων.

3) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης, με έδρα την Θεσσαλονίκη, υπάγεται ο νομός Θεσσαλονίκης, ο οποίος μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Βασιλικών, Νεάπολης, Λαγκαδά, Κουφαλίων και Σόχου.

4) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πατρών, Δύμης (Κάτω Αχαΐας), Φαρρών, Καλαβρύτων, Ακράτας, Αιγιαλείας (Αιγίου), Ερινεού, Τριταίας, Αροανείας και Κλειτορίας.

5) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Άρτας, με έδρα την Άρτα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Άρτας. η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άρτας, Φιλιππιάδας, Τζουμέρκων και Δροσοπηγής.

6) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηρακλείου, Μοιρών, Χερσονήσου, Καστελίου – Πεδιάδος, Βιάνου, Πύργου, Βορρών, Αρκαλοχωρίου και Αρχανών.

7) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ιωαννίνων, Κονίτσης, Ζίτσης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Πραμάντων και Μετσόβου.

8) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Κατερίνης, με έδρα την Κατερίνη, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κατερίνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κατερίνης και Κολινδρού.

9) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ναυπλίου, Άργους, Άστρους, Μάσσητος, Πρασιών και Επιδαύρου.

10) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Νεάπολης Λασιθίου, με έδρα τη Νεάπολη Λασιθίου, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Νεάπολης Λασιθίου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Τζερμιάδων.

11) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χανίων, με έδρα τα Χανιά, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χανίων, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χανίων, Καστελίου, Κισσάμου, Κανδάνου, Αλικιανού, Ελευθερίου Βενιζέλου, Βάμου, Κολυμβαρίου και Χώρας Σφακίων.

12) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χίου, με έδρα τη Χίο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα  Χίου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χίου, Βολισσού, Καρδαμυλών, Καλαμωτής, Μαστιχοχωρίων και Καλλιμασίας.

13) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σάμου, με έδρα τη Σάμο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σάμου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σάμου, Καρλοβασίου, Χώρας, Μαραθόκαμπου, Πύργου, Ευδήλου και Αγίου Κήρυκου Ικαρίας.

14) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, με έδρα τη Ρόδο, υπάγονται οι νήσοι Ρόδου, Τήλου, Χάλκης, Σύμης, Μεγίστης, Καρπάθου, Κάσου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου και τα υποθηκοφυλακεία Καρπάθου-Κάσου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης.

15) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου, με έδρα την Κω, οποίο υπάγονται οι νήσοι Κω, Λέρου, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Πάτμου και Αγαθονησίου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου και τα υποθηκοφυλακεία Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου και Αστυπάλαιας.

  1. Τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Χαλανδρίου και Σαλαμίνας συγχωνεύονται με τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και  Πειραιά αντίστοιχα.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να μεταβάλλεται η έδρα των υποθηκοφυλακείων.
  3. Τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία καταργούνται, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις μεταβατικές διατάξεις.
  • 2 Ιουλίου 2016, 10:37 | υποθηκοφυλακασ κεντρικης μακεδονιας

    Γνωρίζει κανείς από τους συνταξαντες το παρόν νομοσχέδιο οτι οι υποθηκοφύλακες έχουμε περάσει με εξετάσεις, ύστερα από διάβασμα δύο ή περισσοτέρων ετών?

    Γιατί μας υποβάλατε σε αυτή τη επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία, αν είχατε σκοπό να μας καταργήσετε και να μας εξομοιώσετε με τους υπαλλήλους υποθηκοφυλακείων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση?

    Για ποιο λόγο να γυρίσουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε, δηλαδή τη δικηγορία έχοντας μάλιστα τόσα χρόνια απομακρυνθεί από αυτήν? Πως θα μπορέσουμε να εργαστούμε ξανά μετα από τόσες τροποποιήσεις στον κώδικα πολιτικής δικονομίας? μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσουμε?

    Εσεις κύριε αξιότιμε Υπουργέ μετά από τόσα έτη καθηγητής, θα μπορούσατε να επιστρέψετε στη ενεργή δικηγορία της νεανικής Σας ηλικίας, να εργαστείτε αξιοπρεπώς και να συντηρήσετε την οικογένειά Σας?

    Λυπάμαι πολυ για το διάβασμα και την ταλαιπωρία μας. Οφείλετε να τροποποιήσετε τισ άκρως αντισυνταγματικές διατάξειςτου παρόντος εκτιμώντας ότι είμαστε επιστήμονες και να μας δώσετε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ανάλογα με τον ν. 2308/1995 τη δυνατότητα να γίνουμε συμβολαιογράφοι, δεδομένης και \της πανομοιότητας των εξετάσεων και της εξεταστέας ύλης

  • 2 Ιουλίου 2016, 10:08 | Κοκκάλα Αικατερίνη, Αμισθος Υποθ/κας

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ,
    Αναφορικά με την από 28-06-2016 διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθ/κείων της χώρας, είναι προς τιμήν Σας η προσπάθεια που γίνεται ύστερα από τόσα χρόνια διαμαρτυριών και ταλαιπωρίας των μικρών υποθ/κείων που τυγχάνουν μη βιώσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Τυγχάνω διορισμένη ειδικός άμισθος υποθ/κας Αυλώνος Καρυστίας Ευβοίας με την με αρ. 22992/26-03-2004 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, νόμιμα δημοσιευμένη στο ΦΕΚ, ως επιτυχούσα στο διενεργηθέντα διαγωνισμό του έτους 2003, ως άμισθος δημόσιος λειτουργός του ως άνω Υπουθ/κείου το οποίο αποτελεί κατά πάγια νομολογία αλλά και σύμφωνα με τη λειτουργία του αυτοτελή δημόσια υπηρεσία εξαρτώμενη από τις δικαστικές αρχές (Γνωμ.Εισαγ.ΑΠ 2/87 ΕΕΝ 54, 789).

    Από το έτος 2011 και μέχρι σήμερα, όλες οι τριμηνιαίες εκκαθαριστικές δηλώσεις ήταν αρνητικές που σημαίνει ότι όπως και οι περισσότεροι υποθ/κες την Εύβοια συντηρούσαμε τις υπηρεσίες του Δημοσίου χωρίς κανένα έσοδο, ακόμα και καλύπτοντας τα έξοδα της υπηρεσίας από εισοδήματα της οικογένειάς μας, χωρίς καμία μέριμνα ή άλλο μέτρο από το κράτος που εθελοτυφλούσε στην εξαθλίωση και μη βιωσιμότητα των μικρών Υποθ/κείων. Εγκλωβισμένοι στην ισιοβιότητα και το αμετάθετο της θέσης μας οργανώσαμε την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή στην περιοχή που υπηρετούμε μέχρι σήμερα. Παρά τις αντιξοότητες, σεβόμενοι τον εαυτό μας, τις σπουδές μας, ασκούμε το λειτούργημά μας μέχρι σήμερα με ευσυνειδησία για το κύρος της υπογραφής μας, το οποίο συνίσταται σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό καθώς διαχειριζόμαστε όλο το νομικό φάσμα της νομικής επιστήμης (ελέγχουμε το συμβολαιογράφο, το δικηγόρο, το δικαστικό επιμελητή, το πολιτικό μηχανικό, καθώς και υπηρεσίες όπως Πολεοδομία, ΔΟΥ κλπ.).

    Πώς είναι λοιπόν δυνατόν ξαφνικά, να μας δίνετε προθεσμία κάποιων ημερών να αποδεχθούμε ένα διορισμό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, όταν είμαστε διορισμένοι δημόσιοι λειτουργοί? Για ποία χρηστή διοίκηση μπορούμε να μιλάμε όταν καταστρατηγούνται συνταγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα?

    Πώς είναι δυνατόν ένας υποθηκοφύλακας μετά από κάποια χρόνια και όντας έρμαιο της εκάστοτε υπουργικής απόφασης να διορισθεί δικαστικός υπάλληλος, βάσει του γνωστικού αντικειμένου και της προϋπηρεσίας του, εκεί όπου σωρηδόν απορροφώνται κάθε είδους ειδικότητες αποφοίτων Λυκείου ή και κατώτερης εκπαίδευσης? Δε θα ήταν πιο δίκαιο και λογικό να δίνεται στον Υποθ/κα η επιλογή του δικηγόρου, ή του συμβολαιογράφου ή κάποιου δικαστικού λειτουργού (ΠΧ Ειρηνοδίκη) της αυτής περιφέρειας που υπηρετεί? Η μήπως οι υποθηκοφύλακες είναι πλέον τα γνωστικά εργαλεία υλοποίησης του κτηματολογίου και μετά….

    Εφόσον τα νεοσυσταθέντα κτηματολογικά γραφεία έχουν και θα έχουν αντικείμενο, γιατί να μην στελεχώνονται εσαεί από τους υποθηκοφύλακες που είναι οι πλέον αρμόδιοι?

    Θεωρώ ότι το εργασιακό καθεστώς στο οποίο υπόκεινται οι υποθ/κες και ειδικά όσοι έχουν πετύχει σε γραπτό διαγωνισμό είναι ισοπεδωτικό είναι άστοχη η υπαγωγή τους σε εργασιακή σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, βάσει της μέχρι τώρα θητείας τους και ακόμα κι αν δεν μπορεί το κράτος υπό τις παρούσες συνθήκες να παρέχει ένα μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης, τουλάχιστον να προασπίσει μια αξιοπρεπή μόνιμη εργασιακή θέση, στα νεοσυσταθέντα κτηματολογικά γραφεία και όχι να υφιστάμεθα κάθε λίγα χρόνια μεταθέσεις σε άσχετες με τα προσόντα μας υπηρεσίες του δημοσίου…

  • 2 Ιουλίου 2016, 09:50 | oulianof

    Γενικώς η όλη συζήτηση για τα Υποθηκοφυλακεία μου ακούγεται αστεία από την άποψη ότι αυτά ιδρύθηκαν επί Καποδίστρια, ως πρόσκαιρη λύση, και παρά ταύτα, δυο σχεδόν αιώνες μετά , υφίστανται ακόμη. Αδιανόητο τον 21ο αιώνα να διαβάζουμε(όταν αυτό είναι εφικτό) ποντικοφαγωμένα συμβόλαια. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης παντού.

    Από την άλλη δεν είναι δυνατόν όλες πλέον οι υπηρεσίες να συγκεντρώνονται στις πρωτεύουσες των νομών χωρίς να λαμβάνουν υπόψη κυρίως: α) το πόσο εύκολη είναι η μετάβαση στην πρωτεύουσα του νομού αφού το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τη νησιωτική χώρα αλλά και την ηπειρωτική εξίσου το ίδιο, β) το πλήθος των πολιτών που εξυπηρετεί το υπάρχον Υποθηκοφυλακείο.
    Θα μιλήσω για την περιοχή μου: το υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας με έδρα το Αίγιο, εξυπηρετεί 60.000 πολίτες. Ο αριθμός των πράξεων που γίνονται είναι τεράστιος, ο δικηγορικός σύλλογος Αιγίου αριθμεί 98 μέλη, πάνω από 25 δικηγόροι απασχολούνται ως νομικοί σύμβουλοι τραπεζών, η κίνηση συνεχής, όλες οι μεγάλες Τράπεζες διατηρούν δυο υποκαταστήματα στην πόλη, οι δίκες των απαλλοτριώσεων και κυρίως οι αναγνωρίσεις δικαιούχων οι οποίες απαιτούν συνεχείς ελέγχους και πιστοποιητικά από το υποθηκοφυλακείο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και γενικώς η υπηρεσία αυτή είναι πολύτιμη για την πόλη.
    Με τη νέα πρόταση να μεταφερθεί στην Πάτρα , 40 χιλιόμετρα απόσταση από το Αίγιο, με ένα οδικό δίκτυο που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται λόγω των έργων τα οποία είναι σε εξέλιξη από το 2005, με διόδια τα οποία θα είναι δυσβάσταχτα για τις καθημερινές μεταβάσεις από και προς Πάτρα όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα , με εκτόξευση του κόστους για τον πολίτη για απλές ενέργειες (πχ ένα αντίγραφο συμβολαίου ή ένα πιστοποιητικό βαρών με κόστος 10-15€ θα στοιχίζει το διπλάσιο καθότι θα πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα μετάβασης δηλαδή διόδια , βενζίνη, πάρκινγκ ) και κυρίως λόγω του όγκου εργασίας που αυτό παρουσιάζει, πραγματικά ποιά είναι η λογική και τα κριτήρια για το κράτος; Είναι μήπως η εξοικονόμηση χρήματος; Και στην Πάτρα δε θα μισθώσει κτίριο, δε θα χρησιμοποιεί υπαλλήλους, δε θα έχει λειτουργικά έξοδα(ρεύμα, τηλέφωνο, γραφική ύλη κτλ);

    Πρότασή μου είναι να διατηρηθεί ένα υποθηκοφυλακείο στην έδρα(δηλαδή στην πρωτεύουσα ) του κάθε Δήμου, απορροφώντας όλο τα μικρότερα υποθηκοφυλακεία τα οποία λειτουργούν σε τοπικές κοινότητες. Όσον αφορά το Αίγιο θα μπορούσαν να συγχωνευθούν με απορρόφηση από το Υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας τα υποθηκοφυλακεία Ακράτας, Ερινεού .

    Όσον αφορά τα Καλάβρυτα λόγω της μορφολογίας του εδάφους, των καιρικών συνθηκών κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, το πιο λογικό θα ήταν να διατηρηθεί το Υποθηκοφυλακείο Καλαβρύτων απορροφώντας αυτά της Κλειτορίας , Αροανείας και Τριταίας.

  • 2 Ιουλίου 2016, 09:32 | Υποθηκοφύλακας Γιώργος

    Αν βρεθούν σε δικαστήρια γραμματείς απόφοιτοι Νομικής με μεταπτυχιακά και σε υποθηκοφυλάκεια γραμματείς απόφοιτοι λυκείου, τότε αυτή η αναδιοργάνωση θα ανοίξει τον ασκό χιλιάδων προσφυγών.
    Αν βρεθούν υποθηκοφύλακες με γραμματείς που δεν ξέρουν από υπολογιστές και πρέπει μέσω email να απαντούν στους πολίτες, τότε η αναδιοργάνωση αυτή θα είναι ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί.
    Εξαντλείστε και ανοίξτε και επιπλέον θέσεις για τους υποθηκοφύλακες που υπάρχουν σε ένα νομό, κάνοντάς τους υπεύθυνους στο αρχείο που ήδη διαχειρίζονται. Υπαλλήλους βρίσκεται πολλούς.
    Και από τους υπαλλήλους, επιτέλους υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πτυχία και δεν είναι όλοι απόφοιτοι γυμνασίου, αυτούς μην τους βάλετε γραμματείς αλλού.
    Αν δεν υποβιβάσετε τα προσόντα του προσωπικού που αναδιοργανώνεται, τότε θα πετύχετε αναδιοργάνωση.

  • 1 Ιουλίου 2016, 23:35 | Γιώργος

    Κλειστά υπο/κεία,Υπο/κεία με κακά οικονομικά έλλειψη υποθηκοφυλάκων,προβληματική αναπλήρωση συμ/φων οι οποίοι είχαν κάθε εβδομάδα ραντεβού με την επιθεώρηση εργασίας, απλήρωτοι υπάλληλοι,εργασία με ανευ αποδοχών,απολύσεις υπαλλήλων,δυσφορία των πολιτών,δεκάδες καταγγελίες στο Υπουργείο δικαιοσύνης αρκετά έπρεπε να λυθούν όλα αυτά.Αυτό το σχέδιο νόμου θα βάλει τέλος σε όλα αυτά.Αυτοί που θίγονται είναι οι «μεγάλοι»Υπο/κες όλοι οι άλλοι υπο/κες μόνο κέρδος έχουν επιτέλους ήρθε η ώρα του συμαζέματος και της συμετοχής ΟΛΩΝ στην κρίση και το πιο σημαντικό ότι θα μπούν στον κρατικό κουρβανά αρκετά ΕΚΑΤΟΜΎΡΙΑ ΕΥΡΏ.Υπάρχουν βέβαια και οι αμφισβητίες οι οποίοι δεν έχουν να προτείνουν τίποτα τεκμηρωμένο παρα μόνο να γίνονται θύματα του κοινωνικού αυτοματισμού και να κατηγορούν τους υπαλληλους.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

  • Σύντροφε Υπουργέ
    Αυτό το νομοσχέδιο όπως έχει, παραβιάζει κατάφορα τη Συνταγματική έννοια της «Νησιωτικότητας».
    Ο νησιωτικός χώρος είναι κατακερματισμένος με αποτέλεσμα να μην ευνοείται η συμπληρωματικότητα μεταξύ νησιών του ιδίου συμπλέγματος, κυρίως σε επίπεδο υπηρεσιών (Υποθηκοφυλακείο – ΕΟΠΥ- ΔΟΥ – Τελωνεία κλπ).
    Το νησί αποτελεί εξ ορισμού μια γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή εξαιτίας της θάλασσας που το περιβάλλει. Το υδάτινο αυτό εμπόδιο που απομονώνει τα νησιά, δυσχεραίνει τη μετακίνηση των πολιτών αφού εξαρτάται απόλυτα από την εκτέλεση η μη των δρομολογίων λόγω καιρικών συνθηκών, απεργιών κλπ.
    Σύντροφε Υπουργέ, από την κυβέρνηση αυτή συνολικά περιμένουμε να προχωρήσει σε τομές που πραγματικά θα δώσουν ζωή στα νησιά μας, που έχουν πληγεί σοβαρά από τη συνεχόμενη κρίση. Περιμένουμε να εφαρμόσει πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τη νησιωτικότητα στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στη δικαιοσύνη, στη διοίκηση και στις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

  • 1 Ιουλίου 2016, 19:59 | Μπαμπης

    Με τα τυπικά προσοντα λοιπον θα κριθούμε ή με τα έτη υπηρεσίας; Ποιός για παράδειγμα διενεργούσε για 25 συναπτά έτη ελέγχους μεταγραφών και υποθηκών; Ποιός λειτουργούσε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από την έναρξη της μηχανοργάνωσης-σημειωτέον πριν ακομη αρχίσουν να πιστοποιούνται οι χρήστες με τα ECDL-και ποιος απαντά καθημερινά σε ερωτήσεις νομικές και διαδικαστικές από τους ερευνώντες δικηγόρους; μήπως πρεπει να πετάξουμε 25 χρονια πραγματικής προσφοράς να τα υποβιβάσουμε γιατί έτυχε να προυπάρχουμε του ηλεκτρονικού υπολογιστη; και μήπως το γεγονός αυτό μας εμπόδισε από το να εξελιχθούμε ακόμη περισσότερο όταν λειτουργήσαμε σαν μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο;
    Πού στηρίχθηκαν όλα αυτά αν όχι στην εμπειρία μας και στην εργατικότητά μας;
    Συμφωνώ οτι πρέπει να υπάρχουν τα τυπικά προσόντα αλλά με τις χιλιάδες κάθε φορά εξαιρέσεις υποπεριπτώσεις απαλλαγές κλπ που καθημερινά και ανα περίπτωση αντιμετωπιζουμε ποιον νομιζετε οτι συμβουλεύται ο κατοχος των τυπικών προσόντων;

  • 1 Ιουλίου 2016, 18:02 | Μ

    Συγχαρητήρια Κε Υπουργέ. ´
    Επιτέλους μετά απο τόσα χρόνια δίνεται λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπιζουν οι δημόσιες υπηρεσίες που λέγονται άμισθα υποθηκοφυλακεια. Τα οποία αν και κάνουν την ίδια δουλειά με τα έμμισθα δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Λειτουργούν εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον διασφαλίζοντας τις συναλλαγές επειδή οι υπάλληλοι αν και απλήρωτοι ειναι στις θέσεις τους. Ποσό μπορεί μπορεί κάποιος άραγε να αντέξει οικονομικά δουλεύοντας αμμισθι;;Να προσθέσω δε όσον αφορά τους υπαλλήλους οτι για όσους δεν ειναι ΠΕ για να ειναι τόσα χρόνια στις θέσεις τους έχουν αποδείξει την αξία τους ,ασκούσαν και ασκούν τα καθήκοντα τους όπως πρέπει και δεν μπορεί κανεις να τους απαξιώσει έτσι απλα. Εξάλλου οι γνωρίζοντες αν ειναι ειλικρινείς μπορούν να βεβαιώσουν το ακριβές των λόγων μου. Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού. Βεβαίως κάποιοι θα ξεβολευτούν αλλα τι να γίνει. Ο κόσμος πάει μπροστά. Δεν μένει στάσιμος. Η τεχνολογια εξελίσσεται έτσι πρέπει να κάνουμε και εμείς. Ευχομαι και ελπίζω να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία το συντομότερο.

  • 1 Ιουλίου 2016, 16:26 | Δικηγόρος Δωδεκανήσου

    Αγαπητέ συνάδελφε του κέντρου, καλό θα ήταν κι εσείς να σκεφτείτε λίγο και τους συναδέλφους σας που προσπαθούν να ζήσουν και να εργαστούν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες στα νησιά ΣΗΜΕΡΑ! Εμείς, οι κάτοικοι των νησιών βλέπουμε το ΣΗΜΕΡΑ, γιατί το αύριο για μας είναι πολύ αμφίβολο με τις τακτικές που προτίθεται να ακολουθήσει η Κυβέρνηση ….
    Επιτέλους δεν ευθύνονται τα νησιά για τα δεινά αυτής της χώρας. ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΓΥΜΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.-
    Πριν από μερικά χρόνια έκλεισαν οι Δ.Ο.Υ. στα νησιά, γεγονός που δημιούργησε και δημιουργεί ακόμα και σήμερα τεράστια προβλήματα. Το ίδιο έγινε και με το Ι.Κ.Α., τα γραφεία της Δ.Ε.Η. κλπ. Τώρα ήρθε η σειρά των Υποθηκοφυλακείων. Αύριο τι;;;
    Η οποιαδήποτε καθημερινή συναλλαγή με το Δημόσιο απαιτεί ταξίδι ωρών, ενίοτε διανυκτέρευση σε άλλο νησί, έξοδα, ταλαιπωρία και φυσικά απουσία από τα γραφεία μας.
    Δε ζητάμε να μας δώσει η Πολιτεία κάτι παραπάνω από αυτά που παρέχει σε όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες. Ζητάμε απλώς να μας αφήσει να ζήσουμε με αυτά που ήδη έχουμε και να μη ρημάζει τα νησιά μας, όπως έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Ζητάμε ελεύθερη πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως κάθε άλλος συμπολίτης μας.
    Κανένα οικονομικό βάρος δεν προκαλούν τα «άμισθα Υποθηκοφυλακεία» στο κράτος. Είναι όπως λέει και η λέξη «άμισθα». Και μέχρι να δημιουργηθεί η όποια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα μας επιτρέπει να δουλεύουμε όλοι από τα γραφεία μας, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία μας στα Υποθηκοφυλακεία, καλά θα κάνει η Κυβέρνηση να αφήσει τα Υποθηκοφυλακεία στα νησιά ως έχουν.

  • 1 Ιουλίου 2016, 15:02 | Δικηγορος

    Αγαπητοι Νησιωτες σκεφτητε λιγο το αυριο και αφηστε την σπεκουλα στους πλουσιους-Υποθηκοφυλακες.
    Τον προηγουμενο καιρο φωναζατε για τον ΦΠΑ στα νησια και δικαίως φωναζατε,ομως θα πρεπει να καταλαβεται πως το παρον νομοσχεδιο ερχεται και για εξικονομηση πορων ωστε σε συνδιασμο με πολλα αλλα να καταστει μαχητο η μειωση του ΦΠΑ στα νησια.
    Η διαφθορα η κατασπαταληση πορων που προκειτε να βγαλει αυτο το νομοσχεδιο οταν ολοκληρωθει δεν θα εχει προηγουμενο.
    Παντως και σημερα περνουν καραβι- αεροπλανο πολυς κοσμος για να ερθει να συνδιαλαγει στα Υποθ. των νησιων(δικηγοροι,συμβολαιογραφοι,δικ/κοι επιμελητες κλπ).

  • 1 Ιουλίου 2016, 14:20 | Δικηγορικός σύλλογος ΚΩ

    Κύριε Υπουργέ,
    Με μεγάλο προβληματισμό και περίσκεψη, μελετήσαμε το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπιστώσαμε ότι στην λογική ερημοποίησης των μικρών νησιών παρά την περί του αντιθέτου συνταγματική επιταγή περί νησιωτικότητας για μία ακόμη φορά επιχειρείται η αποδόμηση των νησιών μας, από τα οποία προσδοκάτε την είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους των κρατικών εσόδων.
    Η συνεχιζόμενη απαξιωτική πρακτική σας απέναντι στους νησιώτες και η πλήρης αδιαφορία σας για την επιβίωσή, μας οδηγεί, με μαθητική ακρίβεια, στην ερήμωση των νησιών.
    Τώρα πλέον μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τις δραστηριότητες μας και τους τόπους καταγωγής και διαμονής μας, να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας.
    Άραγε μετά από αυτό, τί άλλο θα ακολουθήσει;
    O Δικαστικός Καλλικράτης μήπως έχει αρχή τα υποθηκοφυλακεία; Αν ναι, καλύτερα να ειπωθεί ευθέως για να γνωρίζει ο κόσμος αν πρέπεΙ να φυλάττει Θερμοπύλες ή θα πρέπει να ξαναβρεί τον δρόμο της ξεν ιτιάς.
    οι δικηγόροι του Πρωτοδικεί0Ρ της Κω που εκπροσωπούμε όλο το Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου εκφράζοντας την αντίθεση μας στην λογική αυτή, θα υπερασπισθούμε την νησιωτικότητα προκειμένου οι ακρίτες να μπορούν να επιβιώσουν και να κρατήσουν την σημαία της Ελλάδας.
    Δεν θα υποστείλουμε εμείς καμία σημαία και καμία κατάκτηση αυτών των ανθρώπων δεν πρέπει να προδοθεί.
    οι δικηγόροι ωστόσο θα συνεχίσουμε, όπως και εκ του όρκου μας είμαστε
    υποχρεωμένοι, να προασπίζομαστε το Σύνταγμα στο οποίο όπως και εσείς έχουμε ορκιστεί, αλλά και τηρώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο, Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησής σας, να αποδομήσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας και την νησιωτικότητα, η οποία είναι ο δικός μας κοινωνικός ιστός εδώ και αιώνες, ακόμη και κάτω από κατοχή.
    Οi 26 δικηγόροι της Καλύμνου, οι 6 της Λέρου και 1 της Πάτμου έχετε αναλογισθεί τι θα απογίνουν. Οι πολίτες Των νησιών θα ξεκινούν από τις 05.00 πρωινή να έρχονται στην Κω στις 08.00 για τον έλεγχο Ιδιοκτησίας ακινήτων τους ή τη λήψη αντιγράφων τίτλου και να επιστρέφουν με το πλοίο στις 20.00 ώρα. Σας καλούμε εφαρμόζοντας την θέση και του πολιτικού χώρου που σας ανέδειξε ως κυβέρνηση να σεβαστείτε την συνταγματικές επιταγές και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων των νησιών εξαιρώντας κατ’ εφαρμογή συνταγματικής επιταγής των μεταρρυθμίσεων αυτών στα νησιά μας.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    Παναγιώτης Αβρίθης
    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γεώργιος Χατζηνικολάου

  • 1 Ιουλίου 2016, 14:38 | ΤΚ

    Είμαι υποθηκοφύλακας σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου. Τα τελευταία έτη από το 2011 και μετά το Υποθηκοφυλακείο στο οποίο προΐσταμαι έχει ελάχιστα έσοδα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις συντήρησης του γραφείου στη μισθοδοσία και στην ασφάλεια του ενός και μοναδικού υπαλλήλου του Υποθηκοφυλακείου. Επειδή δεν ήταν δυνατόν να μην καταβληθεί η μισθοδοσία του υπαλλήλου , το ΙΚΑ, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών , το νοίκι , η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο λογιστής, η γραφική ύλη και γενικά τα υπόλοιπα έξοδα του γραφείου προσπαθούσα να καλύψω αυτά με δανεικά ζώντας εις βάρος της οικογένειάς μου. Αποτέλεσμα ήταν η απόλυση του υπαλλήλου η δε αποζημίωση μεγάλου ποσού καταβλήθηκε και αυτή με δανεικά.
    Αλλά και όταν υπήρχαν έσοδα στο Υποθηκοφυλακείο οι αμοιβές μας σαν Άμισθοι Υποθηκοφύλακες προβλέπονται με βάση διατάξεις νόμων και τα υπόλοιπα τα αποδίδουμε στο Δημόσιο. Αυτό επειδή μας σχολιάζουν συνέχεια πιστεύοντας ότι τα ποσά που καταβάλλει ο πολίτης καταλήγουν στη τσέπη του Υποθηκοφύλακα. Οι οφειλές μας στο ΙΚΑ , στην εφορία κλπ είναι προσωπικές. Η ευθύνη για τυχόν λάθη των υπαλλήλων είναι προσωπική. Είμαστε πτυχιούχοι Νομικής τα δε βάρη του Υποθηκοφυλακείου μας βαρύνουν προσωπικά και όχι το Δημόσιο.
    Ας αναλάβει λοιπόν τώρα το Δημόσιο όλα τα οικονομικά βάρη του Υποθηκοφυλακείου και την ευθύνη για λάθη και παραλείψεις τα οποία μου έχουν κοστίσει την υγεία μου και την οικονομική μου εξαθλίωση αλλά απαιτώ ένα μισθό ανάλογο των προσόντων μου.
    Όσο για την συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων θεωρώ ότι θα είναι καταστροφικό για τα νησιά μας γιατί οδηγεί στην ερήμωσή τους στην ταλαιπωρία των κατοίκων (για ακόμη μια φορά) και στην οικονομική εξαθλίωση των επαγγελματιών που κατοικούν σ ΄αυτά.

  • 1 Ιουλίου 2016, 14:29 | ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ

    Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα κάτωθι: 1.Σύμφωνα με το 103 παρ.7 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ « Η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 5, γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στο νέλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει.Νόμος μπορεί να προβλέπει ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας ή ειδικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού για θέσεις το αντικείμενο των οποίων περιβάλλεται από ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις ή προσιδιάζει σε σχέση εντολής.»Σύμφωνα με το 103 παρ. 4 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Οργανικές θέσεις ειδικού Επιστημονικού καθώς και τεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού μπορούν να πληρούνται με προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Νόμος ορίζει τους όρους για την πρόσληψη, καθώς και τις ειδικότερες εγγυήσεις τις οποίες έχει το προσωπικό που προσλαμβάνεται.»Εκ του συνδυασμού των ανωτέρω, προκύπτει ότι υπάλληλοι του Δημοσίου [είτε μόνιμοι είτε με σύμβαση]προσλαμβάνονται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει είτε με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας που προβλέπει ο νόμος.2.Οι υπάλληλοι των αμίσθων υποθηκοφυλάκων κατά τα αναγραφόμενα στην ΣΤΕ 2573/2015 τελούν σε σχέσης εξηρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΙΣΘΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ. Επί λεξει στη ΣΤΕ 2573/2015 : «Το υπαλληλικό αυτό προσωπικό συνδέεται με τον άμισθο υποθηκοφύλακα με σχέση εξηρτημένης εργασίας και δεν διατελεί σε δημοσιοϋπαλληλική ή άλλη εργασιακή σχέση προς το Δημόσιο (Σ.τ.Ε. 974/1970) [ΠΑΓΙΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ], ανεξαρτήτως αν ειδικές διατάξεις αναγνωρίζουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ως πραγματική δημόσια υπηρεσία την προϋπηρεσία υπαλλήλων σε άμισθο υποθηκοφυλακείο (π.χ. άρθρα 42 παρ. 2 κωδ. δ/τος της 19/23.7.1941, 26 παρ. 3 ν. 1968/1991 και 23 παρ. 7 εδ. ε΄ν. 2664/1998)» Επομένως, οι υπάλληλοι του ΑΜΙΣΘΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ είναι υπάλληλοι του ΑΜΙΣΘΟΥΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ και ΟΧΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η ανωτέρω κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας διατυπώνεται παρά το ότιμε την προσβαλλόμενη ΚΥΑ [στα πλαίσια της προσβολής της οποίας εκδόθηκε η ανωτέρω δικαστική απόφαση]ήτοι με την 37480/4.5.2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄ 1532/4.5.2012), θεσπίζονται ρυθμίσεις σχετικές με την επιλογή, πρόσληψη, απόλυση και απασχόληση του προσωπικού των άμισθων υποθηκοφυλακείων που προσλαμβάνεται με τη διαδικασία του ν.δ. 811/1971, όπως ισχύει και διαφοροποιούν τις προϋποθέσεις και τον τρόπο πρόσληψης των υπαλλήλων που προσλαμβάνονται από τον άμισθο υποθηκοφύλακα εφεξής σε σχέση με αυτούς που είχαν προσληφθεί πριν την έκδοση της προσβαλλόμενης ΚΥΑ.Στη σκέψη 9 της ΣΤΕ 2573/2015 αναφέρεται επί λέξει «Επειδή, από τα εκτεθέντα στην προηγούμενη σκέψη καθίσταται σαφές ότι ο νομοθέτης ανέθεσε στα άμισθα υποθηκοφυλακεία έργο το οποίο, ως εκ της φύσεως της αποστολής τους (ταυτόσημης με εκείνη των έμμισθων υποθηκοφυλακείων που αποτελούν οργανικές μονάδες-υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης), συνάπτεται άμεσα με την εκτέλεση δημόσιας υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος αναγομένων στη διασφάλιση των συναλλαγών. Συναφώς, τα άμισθα υποθηκοφυλακεία αποτελούν αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες υπό λειτουργική [ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΓΑΝΙΚΗ]έννοια (κατ’ άλλη διατύπωση: δημόσιες υπηρεσίες σε περιορισμένο βαθμό κατά παραχώρηση, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες ή υπηρεσίες εξηρτημένες από τις δικαστικές αρχές, βλ. Σ.τ.Ε. 1991/1951 Ολ., γνμδ. Εισ. Α.Π.2/1987) και υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ασκείται «με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας τους» (βλ. άρθρο 7 παρ. 3 περ. γ΄ του π.δ. 36/2000,Οργανισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Α΄ 29). Ενόψει δε της σπουδαιότητας των καθηκόντων του άμισθου
    υποθηκοφύλακα από απόψεως δημοσίου συμφέροντος, τα οποία είναι σύμφυτα με την κατά νόμον αποστολή του υποθηκοφυλακείου και δεν διαφέρουν από τα καθήκοντα του έμμισθου υποθηκοφύλακα (βλ. και το άρθρο 23 παρ. 5 εδ. α΄του ν. 2664/1998, στο οποίο ο άμισθος υποθηκοφύλακας χαρακτηρίζεται ως «άμισθος δημόσιος λειτουργός»), ο νομοθέτης ρύθμισε ειδικώς το υπηρεσιακό καθεστώς του και υπέβαλε σε έντονη κανονιστική ρύθμιση την οργάνωση των άμισθων υποθηκοφυλακείων και το εργασιακό καθεστώς του προσλαμβανόμενου προς υποβοήθηση του έργου του άμισθου υποθηκοφύλακα προσωπικού με τις ισχύουσες και προ της εκδόσεως της προσβαλλόμενης κοινής υπουργικής απόφασης σχετικές διατάξεις»Τα ανωτέρω αφορούν [για την άρση κάθε αμφισβήτησης] την σχέση του ΑΜΙΣΘΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ με το ΔΗΜΟΣΙΟ [γιαυτό και αυτός συμμετέχει σε ειδικό διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε αντίθεση με το υπαλληλικό του προσωπικό] όχι την σχέση των υπαλλήλων του με αυτόν ή το Δημόσιο, και εκτίθενται προκειμένου να δικαιολογήσουν τους περιορισμούς που έθεσε η ΚΥΑ στην επαγγελματική του ελευθερία., αφού κατά τα λοιπά κατά την πάγια νομολογία του ΣΤΕ«Το υπαλληλικό αυτό προσωπικό συνδέεται με τον άμισθο υποθηκοφύλακα με σχέση εξηρτημένης εργασίας και δεν διατελεί σε δημοσιοϋπαλληλική ή άλλη εργασιακή σχέση προς το Δημόσιο (Σ.τ.Ε. 974/1970) Ο νόμος λοιπόν που φροντίζει για την πρόσληψη του εν λόγω υπαλληλικού προσωπικού στο Δημόσιο διέπεται αναντίρρητα από τους περιορισμούς και τις επιταγές του άρθρου άρθρο 103 παρ. 7 Σ όπως προεκτέθηκαν ανωτέρω. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ωστόσο έρχεται ευθέως σε αντίθεση με το άρθρο 103 παρ.7 Συντάγματος. Οι αναφορές σε «μεταφορά» [καθώς μετάταξη παλι κατά τις επιταγές του Συντάγματος γίνεται σε ήδη ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ] ή «τοποθέτηση» δεν αναιρούν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου το οποίο ντύνει με τον μανδύα του ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ τον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΑΜΙΣΘΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ.

  • 1 Ιουλίου 2016, 13:16 | Υπάλληλος υποθηκοφυλακείου

    Μπράβο Κε Υπουργέ, ενα νομοσχέδιο που θα βάλει σε τάξη τα πράγματα. Άνηκω κι εγω σε ένα από τα πολλά υποθηκοφυλακεία που αντιμετωπίζουν ισχυρά προβληματα και μια πολύ καλή λύση είναι το νομοσχέδιο προς διαβούλευση. Όποιος θέλει να νοικοκυρέψει κάτι, αντιμετωπίζει σίγουρα και αντιδράσεις. Το νομοσχέδιο όμως είναι μια βιώσιμη λύση και ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει!!!

  • 1 Ιουλίου 2016, 13:36 | ΕΛΕΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Βεβαίως δεν έχω σχεδόν καμία ελπίδα ότι θα ασχοληθεί κάποιος με το σχόλιό μου, αλλά θεωρώ καθήκον μου σαν ενεργός πολίτης και υπεύθυνος λειτουργός να καταθέσω την άποψη και διαμαρτυρία μου.-
    Το προς ψήφιση Νομοσχέδιο για την υπαγωγή όλων των ειδικών και μη αμίσθων Υποθηκοφυλακείων στα προς σύσταση έμμισθα, αποτελεί άλλη μία α σ τ ο χ ί α της Πολιτείας τουλάχιστον όσον αφορά τα νησιά.- ΄Άλλη μια φορά η Πολιτεία εξομοιώνει τα νησιά που αποτελούν τη μισή Ελλάδα με την υπόλοιπη Ηπειρωτική ισοπεδώνοντας τα πάντα.-
    Η μεταφορά των δέκα (10) Υποθηκοφυλακείων των εννέα (9) νησιών στην Ερμούπολη της Σύρου αποτελεί το απόλυτο λάθος για τη σημερινή κατάσταση της Διοίκησης . Αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε όλα τα νησιά και κυρίως πριν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος στις υπηρεσίες των Συμβολαιογραφείων και Υποθηκοφυλακείων, που αποτελεί και την απόλυτα ορθή μνημονιακή υποχρέωση.-
    ΄Εχοντας πλήρη επίγνωση των δυσλειτουργιών που έχουν προκληθεί σε πολλά ηπειρωτικά και νησιωτικά Υποθηκοφυλακεία, αλλά και με πλήρη γνώση του όλου προβλήματος, σας επισημαίνω ότι προσπαθείτε να αντικαταστήσετε για μια ακόμα φορά τον έλεγχο και την τιμωρία των επίορκων υπευθύνων με μία ισοπεδωτική λύση που καταλήγει στην επέκταση της γενικής παραλυσίας που επικρατεί στο Δημόσιο, δηλ. «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι».-
    ΄Οσον αφορά τους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων , όπου ασκώ το λειτούργημά μου , θα δεχτούν άλλο ένα χτύπημα εγκατάλειψης. Οι συναλλαγές θα καταστούν αδύνατες και με δεδομένο ότι το Κτηματολόγιο έχει εφαρμοστεί σε ελάχιστα απ΄. αυτά.
    Μετά την διάλυση των υπηρεσιών Υγείας, ακολούθησε το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ, των γραφείων Ι.Κ.Α και όλων των Γραφείων των Δημοσίων Οργανισμών και τώρα διαλύετε και τις Υπηρεσίες των Συμβολαιογραφείων και Υποθηκοφυλακείων γιατί σε κανένα από τα μικρότερα νησιά και τα μεγαλύτερα ακόμα δεν θα είναι βιώσιμη η υπηρεσία Συμβολαιογράφου χωρίς την υποστηρικτική υπηρεσία των ειδικών και μη ειδικών άμισθων Υποθηκοφυλακείων.-
    Ο μύθος του περιορισμού της σπατάλης καταπίπτει από τα στοιχεία που παραθέτω τα οποία υπάρχουν και στην αρμόδια Δ/νση του αρμόδιου Υπουργείου .-
    Το άμισθο μη ειδικό Υποθηκοφυλακείο Σερίφου π.χ. απέδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο, πλην των εισπραττόμενων αποκλειστικά δικαιωμάτων του Δημοσίου , από το έτος 2002 έως και το έτος 2013, 106.000 € από τα εισπραττόμενα αποκλειστικά για αμοιβή Υποθηκοφύλακος.- Το ίδιο χρονικό διάστημα τα εναπομείναντα ακαθάριστα έσοδα εμού της Υποθηκοφύλακος ήταν 25.000 € κατά μέσο όριο κατ΄έτος προ εξόδων και φόρων .- Η απασχόληση εμού και της υπαλλήλου μου, η οποία πληρώνεται αποκλειστικά από εμένα και δεν χρεώνεται στα έξοδα του Υποθηκοφυλακείου, υπερβαίνει το 80% του συνολικού χρόνου απασχόλησής μας στο Συμβολαιογραφείο και Υποθηκοφυλακείο.- Τα οικονομικά δεδομένα δεν αντέχουν σε καμμία σύγκριση! ! ΄Όλα αυτά τα χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο δεν δαπάνησε ούτε ένα ευρώ για ενοίκια, αναλώσιμα, μισθούς κλπ. , εισέπραξε 106.000 €, δηλ. 10.000 μέσο όρο περίπου το χρόνο και σε συνθήκες κρίσης μετά το 2008, μη υπολογιζομένου του φόρου εισοδήματος που με αντικειμενικά συνθήκες απόλυτης διαφάνειας έφθανε πολλές φορές το 40% .- Εννοείται ότι από το έτος 2013 και μετά το Υποθηκοφυλακείο είναι πλέον ελλειμματικό.-
    Συμπερασματικά οι Υπηρεσίες των Υποθηκοφυλακείων κατά παραχώρηση Δημόσιας λειτουργίας και εξουσίας είναι από τις πιο επιτυχημένες μορφές , υπό την προϋπόθεση του ελέγχου από την Πολιτεία και της παραδειγματικής τιμωρίας των παραβατών, που ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται γενικά και πουθενά.-
    Κλείνω με την επισήμανση ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, διάγω το 65ο έτος της ηλικίας μου και το 41ο έτος της ασφάλισής μου στο Ταμείο Νομικών και θα αποχωρήσω σε λίγο υποχρεωτικά, αλλά όσο και αν σας φαίνεται παράξενο με πονάει η επερχόμενη διάλυση και η αναμενόμενη απίστευτη τιμωρία των κατοίκων των νησιών .-
    Η Συμβολαιογράφος- Υποθηκοφύλακας Σερίφου
    ΕΛΕΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

  • 1 Ιουλίου 2016, 12:18 | Π. Α.

    H νησιωτική Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες που πάντα αποτελούσαν μέλημα της Πολιτείας.
    Δύο (2) Υποθηκοφυλακεία (Νάξου και Σύρου) για όλο το Νομό Κυκλάδων σημαίνει παντελή αδιαφορία για τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών (οι οποίες, αντίθετα με τα Υποθηκοφυλακεία και άλλες υπηρεσίες, δε γίνεται να καταργηθούν με κανένα νόμο).

    Ειδικά ως προς τις Νότιες Κυκλάδες, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επαπειλούμενη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων Θήρας, Αμοργού, Ίου και Πάρου, που καθιστά τους πολίτες των νησιών αυτών πολίτες 2ης κατηγορίας.
    Γιατί να πρέπει αυτοί ειδικά να υποστούν τα έξοδα και τις καθυστερήσεις μετακινήσεων των ιδίων ή των εντολοδόχων δικηγόρων τους ή αποστολής αιτήσεων και παραλαβών, μεταγραφών, εγγραφών, πιστοποιητικών στο Υποθ/κείο Νάξου (μάλιστα τα κούριερ πηγαίνουν μέσω Αθηνών κι οχι απευθείας, γιατί, είπαμε, είμαστε νησιωτική Ελλάδα…, οπότε, εκτός από το επιπλέον κόστος, ο χρόνος αποστολής διπλασιάζεται σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα ή πολλαπλασιάζεται (και καθίσταται αβέβαιος), ελλείψει συχνών δρομολογίων, λόγω απαγορευτικών απόπλου, κλπ). Υπάρχουν, δε, και νομικοί κίνδυνοι από τις καθυστερήσεις στις μεταγραφές/εγγραφές, κλπ και, εσείς, κ. Υπουργέ, ως Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, είστε σε θέση να τις γνωρίζετε καλύτερα από έναν μη νομικό.

    Σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην κατάργηση των λειτουργούντων Υποθηκοφυλακείων στα νησιά, παραβλέποντας (δυστυχώς για εμάς – για άλλη μία φορά) τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας.

  • 1 Ιουλίου 2016, 12:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΟΥΖΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Μελετήσαμε το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση σχετικά με τη σύσταση και αρμοδιότητα έμμισθων υποθηκοφυλακείων της Χώρας και οφείλουμε να καταθέσουμε την αντίθεσή μας για τα όσα δρομολογούνται αναφορικά με το νησί της Καλύμνου.
    Συγκεκριμένα στο σημείο 15 του άρθρου 1 με τίτλο «Σύσταση και αρμοδιότητα έμμισθων υποθηκοφυλακείων», αναφέρεται ότι καταργούνται τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία όπως είναι αυτό της Καλύμνου .
    Όπως ασφαλώς κατανοείτε, το γεγονός αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω απομόνωση και μαρασμό της επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας στο νησί της Καλύμνου, η οποία ήδη δοκιμάζεται σκληρά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
    Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πλήττει άμεσα ελεύθερους επαγγελματίες, που παλεύουν ακόμα για την επιβίωσή τους στο νησί μας, όπως είναι οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, των οποίων η καθημερινή δραστηριότητα εξαρτάται απόλυτα από την εξυπηρέτηση τους από το υποθηκοφυλακείο της Καλύμνου.
    Σημειωτέον δε, ότι η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων όπως είναι αυτό της Καλύμνου, εκτός του ότι αναμένεται να επηρεάσει την ζωή και επαγγελματική δραστηριότητα των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά, αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί καθώς δεν προκαλεί κανένα οικονομικό βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό.
    Εάν σε όλα αυτά προστεθεί το γεγονός της ανύπαρκτης –σχεδόν- ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποβεί εντελώς καταστροφικό για την τοπική μας οικονομική δραστηριότητα.
    Είμαστε βέβαιοι, ότι με τα δεδομένα αυτά που σας καταθέτουμε θα αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο σημείο του εν λόγω νομοσχεδίου και δεν θα προχωρήσετε σε περαιτέρω αποδυνάμωση και ερήμωση της επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας στα ήδη δοκιμαζόμενα ακριτικά νησιά μας.

    Με εκτίμηση,

    Ιωάννης Αντ. Γαλουζής
    Δήμαρχος Καλυμνίων

  • 1 Ιουλίου 2016, 12:18 | Δικηγόρος Π.Παπαδόπουλος

    Κύριε Δήμαρχε Σπάτων…

    Δυο ερωτήσεις

    1)Όσο αναφορά το κτήριο που στεγάζεται σήμερα το Υποθηκοφυλακείο Σπάτων που έχει και ISO και είναι μοναδικό, ποιος είναι ο Ιδιόκτητης του;

    2)Πόσο αδιάβλητοι ήταν οι τότε δημόσιοι διαγωνισμοί για τους Υποθηκοφύλακες…Ήταν Όπως των συμβολαιογράφων;με επιτηρητές ποιους;
    και ποιοι έβαζαν τα θέματα

    3)Όσο για το χαμηλό επίπεδο στελέχωσης,τώρα θα υπάρχουν περισσότεροι νομικοί σε κάθε γραφείο!

    4)Και σχετικά με τη άσκηση των καθηκόντων μεταγραφής- καταχώρησης και από απόφοιτο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να σας ενημερώσω ότι εδώ και 100 χρόνια από υπάλληλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνετε…

    5)Όσο για τα λειτουργικά έξοδα και την ταλαιπωρία των πολιτών που επικαλείστε με το παρόν σχέδιο νομού τα πάγια και τα λειτουργικά έξοδα μειώνονται.Στα υποθηκοφυλακεία δεν είναι απαραίτητη η παρουσία
    του πολίτη,αλλά κυρίως των επαγγελματιών (δικηγόρων-συμβολαιογράφων-δικαστικών επιμελητών)που δεν θα χρειάζεται να μεταβούν σε διαφορετικές περιοχές.

  • 1 Ιουλίου 2016, 12:51 | Ευαγγελία Μπιλλήρη

    Η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων σε μικρά νησιά, τα οποία κατά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου είναι δυσπρόσιτα λόγω καιρού και προβληματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης είναι πασιφανώς ολέθρια.
    Ολέθρια, όχι μόνο λόγω της αδυναμίας του πολίτη να έχει πρόσβαση σε συνήθεις υπηρεσίες, αλλά και λόγω της θεσμοθέτησης πρόσθετων εμποδίων στην άσκηση του επαγγέλματος των δικηγόρων- που το ανέλυσαν διεξοδικά, τόσο συλλογικά όσο και ατομικά – αλλά και των μηχανικών.
    Ως πολιτικός μηχανικός, με την διάλυση του τομέα των κατασκευών και την πρόσθετη μείωση επαγγελματικού αντικειμένου με την στέρηση της δυνατότητας υπογραφής αρχιτεκτονικών μελετών σε παραδοσιακούς οικισμούς, στους οποίους υπάγονται τα νησιά στα οποία τώρα καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, θα υποχρεώνομαι να μεταβαίνω σε ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ νησί
    • Για έλεγχο της κατά παρέκκλιση αρτιότητας ώστε να μπορεί να υπογραφεί δήλωση του ν 651/77 σε τοπογραφικά διαγράμματα
    • Για έλεγχο του χρόνου ανέγερσης κατασκευών και τεκμηρίωση του χρόνου παλαιότητας αυθαιρέτων ώστε να γίνει δήλωση στον εκάστοτε ισχύοντα νόμο των αυθαιρέτων
    • Για έλεγχο των ιδιοκτησιών των απώτερων δικαιοπαρόχων σε περιπτώσεις αντιδικίας για τη σύνταξη πραγματογνωμοσυνών ή τεχνικών γνωματεύσεων
    • Για τεκμηρίωση εκθέσεων εκτίμησης σχετικά με τα υφιστάμενα δικαιώματα και την ταύτιση των εκτιμωμένων με τους τίτλους
    Το κόστος, οικονομικό, επαγγελματικό, σωματικό, αυτής της «μεταρρύθμισης» απλώς δεν περιγράφεται.
    Τα προβλήματα στη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Κω, με τη συσσώρευση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου Αστυπάλαιας, όταν δεν είναι σήμερα αρμοδίως στελεχωμένο και δε μπορεί να στελεχωθεί λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, δεν θέλει κανείς ούτε να τα φανταστεί.
    Αυτός ο σχεδιασμός λοιπόν γίνεται γιατί; Δεν απαιτούνται γνώσεις πολιτικής επιστήμης για να γίνει αντιληπτό ότι η απόλυση, ουσιαστικά, των υφισταμένων ΑΜΙΣΘΩΝ υποθηκοφυλάκων και η αντικατάσταση τους από ΝΕΟΥΣ ΕΜΜΙΣΘΟΥΣ υπηρετεί την γνωστή ιδεοληψία του κρατισμού αλλά και της γιγάντωσης αντί της συρρίκνωσης ενός πελατειακού κράτους υποστηρικτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας.
    Ούτε χρειάζεται βαθιά αναλυτική σκέψη για να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι όσοι ζούμε στα νησιά και επιμένουμε να μένουμε στο γεννέθλιο τόπο έχουμε τεθεί άρον άρον υπό διωγμόν και θα πρέπει άμεσα να στραφούμε αλλού για αναζήτηση καλύτερης τύχης….

  • 1 Ιουλίου 2016, 11:13 | Δικηγόρος

    1) Θα πρέπει να προβλεφθεί άμεσα η ΣΑΡΩΣΗ όλων των αρχείων των υποθηκοφυλακείων. Η μεταφορά και συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων θα πρέπει να είναι πρωτίστως και άμεσα ΨΗΦΙΑΚΗ. Η πρόσβαση στα αρχεία όλης της Ελλάδας θα πρέπει να γίνεται πλέον από τους υπολογιστές των ενδιαφερομένων επαγγελματιών και τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών(πχ δικαστικό τμήμα ΔΟΥ).
    2) Η μεταφορά των υπαλλήλων των αμίσθων στα έμμισθα θα πρέπει να αφορά όσους υπηρετούν σε αυτά ΠΡΙΝ τη θέση του νομοσχεδίου σε διαβούλευση. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησής του, με «προσλήψεις» υπάλληλων αορίστου χρόνου σε αυτά στο διάστημα της διαβούλευσης και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

  • 1 Ιουλίου 2016, 11:32 | Δικηγορος

    Α)Κύριε Δήμαρχε Σπάτων,μιας και αναφέρεστε στα έμμισθα κ στον τρόπο λειτουργίας πείτε μας και για τη συμπεριφορά του Υποθηκοφύλακα της περιοχής σας και τα παράπονα που δέχεστε καθημερινά για την αλαζονική του σταση.Θα έπρεπε πρώτα να κάνετε ενα γκαλοπ στη περιοχή κ στους πολιτες που εκπροσωπείτε κ μετά να πάρετε θέση.Β)Ειναι γνωστο σε ολους μας οτι το κάθε άμισθο υποθηκοφυλακείο εχει τους δικους κανόνες ως προς τη δημοσιευση των εγγράφων.Άλλο ποσό πληρώνεις στο υποθηκοφυλακείο Νίκαιας για να εγγράψεις κατάσχεση ικα και άλλο στο υποθηκοφυλακείο Χαιδαρίου.

  • 1 Ιουλίου 2016, 11:05 | ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
    Λόγω της συνύπαρξης δύο πόλεων της Θήβας και της Λιβαδειάς, στα δύο άκρα της Βοιωτίας αλλά και για λόγους ομόρροπης ανάπτυξης αυτών και των επαρχιών τους, γεγονός άλλωστε που στο παρελθόν ήγειρε ιδιαίτερους προβληματισμούς για τον χρησμό κάποιας από αυτές ως πρωτεύουσας του Νομού, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι «Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων διαμένει στους τρεις μεγαλύτερους δήμους που είναι της Θήβας, της Λιβαδειάς και της Τανάγρας. Ο μεγαλύτερος δήμος είναι της Θήβας, αν και πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας είναι η Λιβαδειά» (πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ), πέραν όλων των άλλων υπηρεσιών ιδρύθηκαν και λειτουργούν 2 Πρωτοδικεία, προφανώς με 2 αυτόνομους Δικηγορικούς Συλλόγους. Η μεταφορά του Υποθηκοφυλακείου της Θήβας και των περιφερειακών υποθηκοφυλακείων (μεγαλύτερου σε όγκο) σ’ αυτό της Λιβαδειάς προφανέστατα θίγει τους πολίτες της αναμφισβήτητα πολυπληθέστερης πόλης της Θήβας, πολύ δε περισσότερο τον νομικό της κόσμο (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και όσους κινούνται γύρω απ’ αυτούς γραμματειακή υποστήριξη κλπ) αφαιρώντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητάς τους. Ως Θηβαίος πολίτης και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας θεωρώ ότι η παραπέρα υποβάθμιση της πόλης μου αποτελεί τροχοπέδη στην ανάταξη της παραγωγικής διαδικασίας την στιγμή που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας. Η σταδιακή και αναιτιολόγητη υποβάθμιση της πόλης μου και ο σταδιακός αφανισμός ενός ολόκληρου επιστημονικού κλάδου, με την συρρίκνωση της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης, δεν λύνουν αλλά δημιουργούν πολλαπλάσια προβλήματα. Το έντιμο και το ορθόδοξο, ενόψει και της ιδιαιτερότητας της Βοιωτίας, είναι να διατηρηθούν 2 Υποθηκοφυλακεία στην Θήβα και την Λιβαδειά, όπως και τα Πρωτοδικεία, άλλως και σε διαφορετική περίπτωση ίσως θα ήταν φρονιμότερο το μεγαλύτερο να απορροφήσει το μικρότερο και όχι το μικρότερο το μεγαλύτερο. Μην αποδομείτε την ιστορική και διαχρονικά ζωντανή πόλη μου, μην με διώχνετε από τον τόπο μου.

  • 1 Ιουλίου 2016, 11:15 | Αναστασία Σαπουνά

    Κύριε Υπουργέ.

    Θα πρέπει να επανεξετάσετε με προσοχή την λειτουργία υποθηκοφυλακείων – κτηματολογικών γραφείων στη νησιωτική Ελλάδα.
    Είναι απαράδεκτο να μετακυλίεται για ακόμη μια φορά το διοικητικό ή όποιο άλλο κόστος στις πλάτες των νησιωτών. Ήδη η αναστολή λειτουργίας ορισμένων νησιωτικών Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα και έκρηξη της φοροδιαφυγής.
    Φανταστείτε έναν νησιώτη που θέλει να πραγματοποιήσει μια μεταβίβαση… Αλλού η Δ.Ο.Υ., αλλού το Υποθηκοφυλακείο και σε κάποιες περιπτώσεις αλλού και το Πρωτοδικείο… Δεν μπορεί για έναν έλεγχο τίτλων να είναι υποχρεωμένος ο πολίτης να ταξιδεύει από νησί σε νησί δαπανώντας τόσα πολλά χρήματα και χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την εργασία του…

    Τα ίδια λέγαμε για τις ΔΟΥ, για το ΙΚΑ, για τα Τελωνεία…

    Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

    Από την κυβέρνηση αυτή συνολικά περιμένουμε να προχωρήσει σε τομές που πραγματικά θα δώσουν πνοή ζωής στα νησιά μας, που στην πλειοψηφία τους έχουν πληγεί σοβαρά από τη συνεχόμενη κρίση. Περιμένουμε να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία των μικρών και γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά ανεξάρτητων (και όχι αλληλοεξαρτόμενων) τοπικών κοινωνίων μας, περιμένουμε να εφαρμόσει πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τη λεγόμενη νησιωτικότητα στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στη δικαιοσύνη, στη διοίκηση.

  • Στο παραπάνω εδάφιο 1 περιέχεται στο πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τιτλοφορείται «αναδιοργάνωση υποθηκοφυλακείων».
    Στην ουσία καταργεί το υποθηκοφυλακείο Σπάτων το οποίο εδρεύει στα Σπάτα και εξυπηρετεί εκτός από τον οικείο Δήμο και τους Δήμους Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου και την Δημοτική Ενότητα Ν. Μάκρης από τον Δήμο Μαραθώνα και συστήνει το επονομαζόμενο ως Αθηνών Γ΄ έμμισθο υποθηκοφυλακείο στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι παραπάνω Δήμοι της Ανατολικής Αττικής.
    Είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους πλήττεται η τοπική κοινωνία του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος.
    1. Αφενός από ένα σύστημα οργανωμένο και τοπικά επικεντρωμένο το οποίο απασχολείται σε επίπεδο κτηματολογίου αποκλειστικά και μόνο με τις ιδιοκτησίες των δημοτών του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος και έχει την ευχέρεια να απαντήσει σε κάθε συγκεκριμένη αίτηση Δημότη σε εύλογο και σύντομο χρόνο, με γνώση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής περνάμε σε μια δυσκίνητη Δημόσια υπηρεσία με χαμηλό επίπεδο στελέχωσης από πλευράς ικανοτήτων και χωρίς το αναγκαίο γνωστικό επίπεδο.
    2. Από μια υπηρεσία που λειτουργεί με όρους ιδιωτικούς, δηλαδή με έναν υπεύθυνο επικεφαλής ο οποίος λειτουργεί με προσωπική ευθύνη και συνέπεια και το προσωπικό του που εργάζεται με ιδιωτική σχέση εργασίας – με όσα θετικά αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και ποιότητα εργασίας – περνάει σε άλλη μια Δημόσια υπηρεσία με όλες τις παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου.
    3. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την εμπειρία των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων Πειραιώς και Αθηνών που λειτουργούν στον νομό Αττικής, ότι ο χρόνος αναμονής για να λάβει κάποιος πιστοποιητικό φτάνει ή και ξεπερνά τους έξι μήνες! Στο Υποθηκοφυλακείο Σπάτων τα πιστοποιητικά κτηματολογικού φύλλου και διαγράμματος του κτηματολογίου Σπάτων Αρτέμιδος δίνονται αυθημερόν και των καταχωρήσεων αμέσως μετά την παρέλευση της επεξεργασίας του πενθημέρου που προβλέπεται από το νόμο για κάθε πράξη. Μία τέτοια καθυστέρηση θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή στην περιοχή, δεδομένου ότι το πρώτο πράγμα για το οποίο ρωτάνε οι ξένοι επενδυτές είναι η γραφειοκρατία και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τις διαδικασίες.
    4. Γιατί να είναι απαραίτητο να μεταβεί ο/η Δημότης σε ένα άλλο Δήμο, όπου η ακίνητη περιουσία του δηλ. τα συμβόλαια που την αφορούν, θα βρεθεί «τσουβαλιασμένη» σε ένα αχανές αρχείο συμβολαίων που θα περιλαμβάνει όλα τα συμβόλαια όλων των παραπάνω δήμων, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Επίσης αντί ενός πιστοποιητικού θα πρέπει να παίρνει και δεύτερο δηλ. πριν και κατόπιν της μεταφοράς του αρχείου από το νεοσυσταθέν υποθηκοφυλακείο, οπότε αμέσως έχουμε διπλασιασμό του κόστους.
    5. Το σπουδαιότερο προβλέπεται άσκηση των καθηκόντων μεταγραφής- καταχώρησης και από απόφοιτο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δηλαδή θα πρέπει να εμπιστευτούμε την περιουσία των Δημοτών μας σε απόφοιτο Λυκείου προκειμένου να ελέγξει νομικά Δικαιώματα επί ακινήτων χωρίς να έχει στοιχειώδεις νομικές γνώσεις, ειδικά σε μια περίοδο που το κτηματολόγιο των Δήμων μας είναι σε φάση διόρθωσης των αρχικών εσφαλμένων εγγραφών, οπότε ο δημότης θα υποχρεώνεται να καταφεύγει στα δικαστήρια για να κάνει τις διορθώσεις του με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε χρηματικό κόστος αλλά και σε χρονική καθυστέρηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σωστό και λειτουργικά αποτελεσματικό υποθηκοφυλακείο είναι και ένα επενδυτικό εργαλείο για τον Δήμο.
    Ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος, από μητροπολιτικός σε σχέση με την υπηρεσία του Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογίου για τα ακίνητα των πολιτών της Ανατολικής Αττικής όπου εξυπηρετούνται αποτελεσματικά από το 1965 –για πάνω από 50 χρόνια, θα καταστεί ένας δορυφόρος από τους πολλούς για τον Δήμο Κρωπίας με όσα αυτό συνεπάγεται για το κύρος του.

    Τέλος το Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό γραφείο Σπάτων γειτνιάζει με το νεοανεγερθέν κτίριο του ΚΗΦΗ των Σπάτων και εδρεύει στην πιο κεντρική λεωφόρο του Δήμου δηλαδή στον Περιφερειακό (Δημάρχου Χρ. Μπέκα) με υποδομές που θα ζήλευαν τα περισσότερα υποθηκοφυλακεία της χώρας δεδομένου ότι διαθέτει προδιαγραφές ISO. Συνεπώς δεν συντρέχει κανένας λόγος οι δημότες του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος να αποχωριστούν όλα αυτά τα μοναδικά προσόντα που απολαμβάνουν.

    Σκοπός του συντάκτη του νομοσχεδίου δεν θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ακόμα Δημόσιας υπηρεσίας όπου θα «τακτοποιηθούν» επαγγελματικά μια ομάδα συμπολιτών μας, αλλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη μη περαιτέρω επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου με περίπου χίλιους επιπλέον υπαλλήλους που θα πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο- εφόσον θα βαφτίσει το ιδιωτικού δικαίου προσωπικό που υπηρετεί στα υποθηκοφυλακεία δημόσιους υπαλλήλους- χωρίς να έχουν ποτέ περάσει από διαγωνισμό ΑΣΕΠ ή από οποιαδήποτε αξιολόγηση, σε αντίθεση με τον προϊστάμενο του Υποθηκοφυλακείου που διορίζεται μετά από αδιάβλητο δημόσιο διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το εγχείρημα αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση του έργου του κτηματολογίου που θα είναι αδύνατον να υποστηριχθεί από τόσο μαζικές δομές. Το Δημόσιο θα είναι αδύνατον να σηκώσει το βάρος της λειτουργίας των νέων αυτών δομών και φυσική συνέπεια θα είναι η αύξηση του κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας και η αδυναμία αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών.

    Με εκτίμηση

    Δημήτρης Μάρκου
    Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος

  • 1 Ιουλίου 2016, 10:23 | Μάρκος Πούλος (δικηγόρος)

    Ο Ν. Αιτ/νίας είναι τεράστιος σε έκταση και από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα συμφέροντα των πολιτών όχι μόνον του κράτους. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 3 υπ/κεία (Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου). Ειδικά στο Υπ/κείο Ναυπάκτου θα ήταν σκόπιμο να μεταφερθεί και το Υπ/κείο Ευπαλίου, το οποίο ναι μεν ανήκει σε άλλο νομό και άλλο Πρ/κείο αλλά είναι όμορο (απόσταση 10 λεπτά) από τη Ναύπακτο και το οποίο μεταφέρεται στην Άμφισσα που απέχει τουλάχιστον 1 ώρα από το Ευπάλιο. Αν σχεδιάζεις αναδιάρθρωση, τότε αυτό θα πρέπει να γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών που πληρώνουν φόρους ώστε να έχουν ικανές και ανταποδοτικές υπηρεσίες. Επομένως, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι πρόχειρες και με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων (εξυπηρέτηση συναδέλφων του υπορυργού βουλευτών, εξυπήρετηση μεγάλων δικηγορικών εταιριών) και όχι συμφερόντων των πολιτών, οι οποίοι για ένα πιστοποιητικό θα πρέπει να διανύουν τεράστιες αποστάσεις σπαταλώντας υπερβολικό χρόνο και χρήμα. Η εκλογίκευση πρέπει να αφορά και τους πολίτες όχι μόνον το κράτος και το στενά ταμειακό του συμφέρον.

  • 1 Ιουλίου 2016, 10:22 | κ.Κολυδάκη, Συμ/φος Αστυπάλαιας

    Είμαι Συμ/φος Αστυπάλαιας από το 1991 και, παράλληλα εκτελώ και χρέη άμισθου Υποθ/κα στο (μη ειδικό, άμισθο) Υποθ/κείο Αστυπάλαιας το οποίο λειτουργεί στο νησί από το έτος 1948. Το υπό συζήτηση σχέδιο Νόμου δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών Δήμων ούτε και των πολιτών που διαμένουν σ’ αυτούς οι οποίοι καλούνται να επωμιστούν (για ακόμα μία φορά) το δυσβάσταχτο κόστος της μετακίνησης από το νησί της Αστυπάλαιας στο νησί της Κω για να παραλάβουν π.χ. ένα πιστοποιητικό: ακτοπλοϊκά εισιτήρια, έξοδα διαμονής (διότι, βέβαια δεν μπορεί η μετακίνηση να γίνει αυθημερόν) και διατροφής! Ας εξασφαλιστεί, πρώτα, η δυνατότητα της (αυθημερόν) πρόσβασης στο νησί της Κω και της επιστροφής στην Αστυπάλαια και με το κόστος που πληρώνει π.χ. ο πολίτης ενός ηπειρωτικού Δήμου που θα πάρει το λεωφορείο για να πάει στο Υποθηκοφυλακείο (και, βέβαια, «καιρού επιτρέποντος» τη θαλάσσια μεταφορά) και, μετά, βλέπουμε. Η περίφημη και τόσο ταλαιπωρημένη «Νησιωτικότητα» που έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά, πάει πάλι «περίπατο». Η λειτουργία των «μικρών» άμισθων Υποθηκοφυλακείων δεν επιβαρύνει σε τίποτα το Κράτος αφού κανένα κόστος δεν επωμίζεται γι’ αυτά. Το Υποθηκοφυλακείο Αστυπάλαιας όπως και αυτά της Καλύμνου, της Πάτμου, της Λέρου και της Νισύρου θα μεταφερθούν στο Κτηματολογικό Γραφείο Κω το οποίο ούτε την υποδομή διαθέτει για να δεχθεί όλον αυτό το φόρτο εργασίας αλλά και η λειτουργία του είναι διαφορετική από αυτή των Υποθηκοφυλακείων γεγονός που θα σημάνει περισσότερη ταλαιπωρία για τον πολίτη και καθυστέρηση στις συναλλαγές. Η αντίστοιχη εμπειρία που είχαμε με την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Καλύμνου και τη μεταφορά της στη Δ.Ο.Υ. Κω ήταν και είναι οδυνηρή! Όσο φιλότιμοι κι αν είναι οι υπάλληλοι, δυστυχώς η εξυπηρέτηση του πολίτη καθυστερεί δραματικά! Επιβάλλεται να ληφθεί μέριμνα στο υπό συζήτηση σχέδιο Νόμου για τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη Νησιωτική Ελλάδα με την εισαγωγή (τουλάχιστον) εξαιρέσεων για τη συγχώνευση άμισθων Υποθηκοφυλακείων που εδρεύουν σε νησιωτικούς Δήμους.

  • 1 Ιουλίου 2016, 10:27 | Μάρκος Πούλος (δικηγόρος)

    Ο Ν. Αιτ/νίας είναι τεράστιος σε έκταση και από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα συμφέροντα των πολιτών όχι μόνον του κράτους. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 3 υπ/κεία (Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου). Ειδικά στο Υπ/κείο Ναυπάκτου θα ήταν σκόπιμο να μεταφερθεί και το Υπ/κείο Ευπαλίου, το οποίο ναι μεν ανήκει σε άλλο νομό

  • 1 Ιουλίου 2016, 09:16 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Το παρον νομοσχεδιο δινει τελος στις παθογενειες των υποθηκοφυλακειων κ ειναι παρα πολλες κ οχι κοινες για ολα τα υποθηκοφυλακεια λογω της φυσης τους να λειτουργουν ως ανεξαρτητες μοναδες, που υπακουουν στις ιδιες υποχρεωσεις, δεν απολαμβανουν, ομως των ιδιων δικαιωματων, μιας κ αυτα καθοριζονται απο τον αριθμο των εισερχομενων εγγραφων αλλα κ το υψος της αναγραφομενης αξιας των δικαιοπραξιων. Κ ενω ο νομος θετει οριο στις ανωτατες αμοιβες, με υποχρεωση επιστροφης του υπερβαλλοντος στο δημοσιο κατ ετος, δεν εξασφαλιζει κατωτερα ορια αμοιβων. Αποτελεσμα η μη βιωσιμοτητα των περισσοτερων υποθηκοφυλακειων, τα οποια αποτελουν μεν δημοσιες υπηρεσιες η βιωσιμοτητα τους ομως εξαρταται απο τα εσοδα τους. Περαιτερω, το status «μεγαλα» «μεσαια»κ «μικρα» υποθηκοφυλακεια, αναλογως των εισπραξεων αρα κ των παρακρατουμενων απο τον εκαστοτε υποθηκοφυλακα επεφερε διχασμο, αν οχι τριχασμο, στο πως αντιλαμβανεται ο καθενας απο μας την δεουσα λειτουργια τους, ωστε κ λειτουργικα να παραμεινουν, αλλα κ με ισους ορους εργασιας κ αμοιβης. Επομενως σημερα, παρα ποτε, η μισθοποιηση κ οι συγχωνευσεις ειναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΑ να συμβουν, διοτι τα υποθηκοφυλακεια αποτελουν κομβικο σημειο του οικονομικου κ κοινωνικου ιστου της χωρας. Κ οσο κ αν ορισμενοι προσπαθουν να τα απαξιωσουν ξεχνουν οτι αποτελουν το βασικο κορμο προστασιας των συναλλαγων.

  • 1 Ιουλίου 2016, 08:06 | Σοφία Ορφανού

    κ.Υπουργέ , θεωρώ το παρόν νομοσχέδιο με την συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας σε ένα , εντός νομού ή περιφέρειας , ότι είναι απολύτως αρνητική εξέλιξη.Υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η σημασία των τοπικών κοινωνιών, έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια της αποκέντρωσης, χάνονται θέσεις εργασίας αλλά και κέρδη από τις τοπικές κοινωνίες και τους διάφορους επαγγελματίες που εργάζονται όχι μόνο μέσα στα Υποθηκοφυλακεία αλλά και περιξ (π.χ.καφετζής, αρτοποιός, φωτοτυπείες, ), περιορίζεται ακόμα περισσότερο η δουλειά των δικηγόρων, χάνοντας τους πελάτες τους, καθώς οι τελευταίοι θα απευθύνονται σε δικηγόρους των καλλικρατικών Υποθηκοφυλακείων. Χάνεται επίσης η προσωπική επαφή των πολιτών με τα μικρά Υποθηκοφυλακεία τους , χάνεται η εξυπηρέτηση και η βοήθεια που παρέχουν τα μικρά αυτά Υποθηκοφυλακεία στον γέροντα και σε κάθε απλό καιαμόρφωτο άνθρωπο.

    Σταματήστε πια με την βίαιη προσαρμογή της ελληνικής νοοτροπίας και ιδιαιτερότητας της σε ξένα πρότυπα οργάνωσης του δημοσίου βίου .Δεν πρέπει να θυσιαστούν όλα στο βωμό του χρήματος με τη μορφή της δήθεν εξοικονόμησης δαπανών . Και αυτά τα υποστηρίζω , παρότι ως δικηγόρος Πατρών , θα με συνέφερε το καλλικρατικό Υποθηκοφυλακείο Πατρών .Οτι όμως δεν συμφέρει την κοινωνία ,δεν συμφέρει κανέναν, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα !!!

  • 1 Ιουλίου 2016, 08:27 | Μάνος Γκαβαϊσές

    Επειδή υπάρχει μεγάλη θριαμβολογία για το Νομοσχέδιο από κάποιους, πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι τα νησιά δεν έχουν δρόμους, δεν παίρνεις το αυτοκίνητό σου να πας από την Πάτμο στην Κω και από την Τήνο στη Σύρο, δεν είναι Πύργος Αμαλιάδα ούτε Βέροια Νάουσα. Τα Υποθηκοφυλακεία δεν είναι μόνο για μετεγγραφές που μπορούν να γίνουν και ταχυδρομικά αλλά και έλεγχοι τίτλων ιδιοκτησίας. Οι δικηγόροι δεν έχουν όλοι γραφεία στις πρωτεύουσες των νομών αλλά και σε μικρά νησιά και κωμοπόλεις. Ό,τι συγχωνεύσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι χωρίς σχέδιο, μελέτη και πρόγραμμα. Η ΔΟΥ Λέρου για παράδειγμα συγχωνεύτηκε με της Κω και κάποιοι φάκελοι είναι εδώ και τρία χρόνια ακόμα στη Λέρο σε αποθήκη. Το Κτηματολόγιο της Κω δεν έχει χώρο ούτε για την Κω, πού θα στεγαστούν άλλα τέσσερα Υποθηκοφυλακεία, ένα υπάρχον Κτηματολόγιο και τρία υπό Κτηματογράφηση; Θα πεταχτούν οι τόμοι στο σωρό και γαία πυρί μειχθήτω; Το Νομοσχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει ένα πλαίσιο που να γίνεται συγχώνευση όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη μίας θέσης. Αν κάνετε πραγματική μελέτη θα δείτε ότι σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου τα Υποθηκοφυλακεία έχουν εύρυθμη λειτουργία. Ποιος ο λόγος αποστέωσης των νησιών; Γιατί σχεδιάζετε και νέα ταλαιπωρία των νησιωτών;

  • 1 Ιουλίου 2016, 08:50 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Οτι αυτος ο ιστοτοπος θα γινοταν πεδιο προσωπικων αντιπαραθεσεων ξεφευγει καθε εννοια δεοντολογιας. Ακουω δικηγορους να μας στελνουν σπιτια μας επειδη δηλωνουμε πως τα υποθηκοφυλακεια ειναι υπο καταρρευση, λες κ αν παμε εμεις σπιτια μας θα λυθει το προβλημα δυσλειτουργιας των υποθηκοφυλακειων!!!!!! Εκει οπου οι υποθηκοφυλακες παραιτηθηκαν κ πηγαν σπιτια τους αντι να λυθουν προβληματα, διογκωθηκαν…..βλεπε Πυργος κλπ.
    Επισης μιλανε για το τι θα χασει το κρατος, κ αυτο πολλακις με ανακριβειες, κ οχι τι θα ωφεληθει.
    Οτι το νομοσχεδιο χρηζει περαιτερω επεξεργασιας αυτο ειναι αληθεια. Ειναι ομως προς την σωστη κατευθυνση. Καταργει ανισοτητες κ εξυπηρετει την λειτουργικοτητα.
    Περαιτερω, για τους ελεγχους απο τους δικηγορους εχω να πω οτι κ σημερα διενεργουνται μεσω δικηγορων. Αυτο δεν ειναι κατι νεο αλλα πολυ παλιο. Μονο που τωρα για να κανουν εναν ελεγχο γυρνανε 23 υποθηκοφυλακεια στο νομο Μεσσηνιας, ενω μετα το νεο συστημα θα πηγαινουν σε ενα μονον.

  • 1 Ιουλίου 2016, 08:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Κ. Υπουργέ πολύ καλό το νομοσχέδιο, όμως αν βρεθούν υποθηκοφύλακες άμισθων υποθηκοφυλακείων να υποβιβάζονται σε γραμματείς δικαστηρίων και υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων να παραμένουν στις θέσεις τους, τότε θα αρχίσουν οι προσφυγές και τα προβλήματα.
    Προτείνω να απορροφηθούν όλοι οι υποθηκοφύλακες ενός νομού στο κεντρικό υποθηκοφυλάκειο που θα δημιουργηθεί και μετά οι υπάλληλοι, οι οποίοι στο κάτω κάτω αν βρεθούν σε δικαστήρια ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες, δεν υποβιβάζονται.
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ!!!

  • 1 Ιουλίου 2016, 07:50 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Διαβαζω τα σχολια κ σκεφτομαι πως ναι δημιουργουνται καποια προβληματα, επιλυονται ομως αλλα. Το οτι τα υποθηκοφυλακεια στην πλειονοτητα τας κατεστησαν μη βιωσιμα ειναι γεγονος. Οπως γεγονος ειναι οτι ολγω του δημοσιου χαρακτηρα τους δε μπορει ο υποθηκοφυλακας να ττα παρει σπιτι του. Επομενως πρεπει να γινουν δημοσια. Ουτε το Κρατος μπορει να επωμισθει το κοστος 400 υποθηκοφυλακειων. Αρα πρεπει να γινουν συγχωνευσεις. Τωρα θα ειναι ενα η δυο η τρια ανα νομο αυτο δεν μπορω να το πω εγω. Οσο για την μετακινηση των πολιτων, μα κ τωρα μετακινουνται οι πολιτες ειτε για να πανε στις ΔΟΥ ειτε στο Πρωτοδικειο του νομου κ κανεις δεν διαμαρτυρηθηκε.

  • 1 Ιουλίου 2016, 07:32 | Υπάλληλος Υποθηκοφυλακέιου

    Οι υπάλληλοι των «αμίσθων υποθηκοφυλακείων» έχουν χαρακτηριστεί υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης (απόφαση Σ.τ.Ε) άρα «δεν μπαίνουν» από την πίσω πόρτα.
    Η εμπειρία των υπαλλήλων που με προσωπικούς κωδικούς καταχωρούν πράξεις κτηματολογίου είναι ανεκτίμητη.
    Το ζήτημα δεν είναι να μη χάσουν «μερικοί» την υψηλή μισθοδοσία. Όλοι ίσοι ανάλογα με τα τυπικά προσόντα.

  • 1 Ιουλίου 2016, 07:18 | Κ.Τ.Κ.

    Είμαι υποθηκοφύλακας σε μεσαίο υποθηκοφυλακείο. Έχω τους υπαλλήλους απλήρωτους γιατί πραγματικά «δεν βγαίνουν».
    Θεωρώ το νομοσχέδιο μοναδική διέξοδο στην «κρίση» των υποθηκοφυλακείων.
    Θεωρώ όμως ότι ο προϊστάμενος πρέπει να είναι Π.Ε. και οι υπάλληλοι που θα στηρίζουν τις «απαιτητικές καταχωρήσεις» του Κτηματολογίου να έχουν άριστη γνώση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
    Δεν στηρίζεται ένας θεσμός μόνο με χρόνια υπηρεσίας.

  • 1 Ιουλίου 2016, 07:28 | TT

    Εργάζομαι σε υποθηκοφυλακείο. Η κρίση έχει ερημώσει το γραφείο, οι συναλλαγές μηδενικές.
    Ένα καινούργιο νομοσχέδιο ταράζει τα νερά. Οι αντιδράσεις διαφορετικές. Οι υποθηκοφύλακες που «βγαίνουν» οικονομικά τρέχουν να το ακυρώσουν. Οι «μικροί» πανηγυρίζουν.
    Οι υπάλληλοι των «μεγάλων» αντιδρούν. Χάνουν τους παχυλούς μισθούς. Οι απλήρωτοι υπάλληλοι των «μικρών» ανασαίνουν.
    Οι αντιδράσεις στα ενδότερα των σωματείων απίστευτες.
    Είναι καιρός να φεύγουμε από το προσωπικό συμφέρον και να προχωρήσει το πιο καινοτόμο νομοσχέδιο του υπουργείου με βελτιώσεις σε τεχνικό επίπεδο (αξιοκρατία + χρόνια υπηρεσίας και διαφορετική αντιμετώπιση στην νησιωτική Ελλάδα).

  • 1 Ιουλίου 2016, 07:21 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Συγχαριτηρια στο Υπουργειο. Επιτελους ισες αμοιβες για ιση εργασια. Θα συντομευσει κ τομΕθνικο,Κτηματολογιο.
    Τροποποιηση στο αρθρο 3: να δινεται η δυνατοτητα επιλογης εστω στον τοπο εντοπιοτητας, δεδομενης της τεραστιας ανατροπης στις ζωες ολων μας

  • 1 Ιουλίου 2016, 07:25 | NIKH K

    Εντυπωσιακό το ότι για άλλη μια φορά η νησιωτικότητα αφήνει αδιάφορη την Κυβέρνηση. Το ότι οι κάτοικοι των νησιών θα πρέπει να παίρνουμε καράβι και να ταξιδεύουμε ώρες για να έχουμε πρόσβαση στο υποθηκοφυλακείο μας είναι επιεικώς απαράδεκτο!!! Πρώτα να φτιάξετε το ηλεκτρονικό σύστημα που θα μας εξυπηρετεί και ύστερα να προχωρήσετε σε τέτοιες κινήσεις. Το κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων στα νησιά θα είναι καταστροφικό για μας που δουλεύουμε εκεί και απορεί κανείς με τη βιασύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, αφού τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία δεν κοστίζουν καθόλου στο κράτος. Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και απαράδεκτο! Αν θέλει να προβεί σε συγχωνεύσεις το Υπουργείο να τις κάνει στη στεριά, όπου η διαφορά για τον εργαζόμενο είναι απλώς λίγη οδήγηση παραπάνω…Στην Κάλυμνο, ένα νησί 17.000 κατοίκων, ήδη η ζωή μας έχει γίνει δύσκολη μετά το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Το ίδιο και σε πολλά άλλα νησιά. Τώρα τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση; Να μας εξοντώσει;

  • 1 Ιουλίου 2016, 07:09 | Φανη Σοφιανου Υποθ/λακας Κυπ/σιας

    Συγχαριτηρια στο Υπουργειο γι αυτη την πρωτοβουλια.Πρεπει να υλοποιηθει ΧΘΕΣ. Εκτος του οτι τα υποθηκοφυλακεια κ κτηματολογια θα γινουν λειτουργικα, υπο την εννοια πως μετα την οικονομικη κριση στην πλειοψηφια τους,εκτος ελαχιστων, κατεστησαν μη βιωσιμα αλλα λογω του δημοσιου χαρακτηρα τους επρεπε να συνεχισει η λειτουργια τους με αποτελεσμα συσσωρευση αλυτων προβληματων. . Το παρον νομοσχεδιο εξασφαλιζει ισους ορους για ιση εργασια. Επιπλεον θα επιταχυνει την δημιουργια του Εθνικου Κτηματολογιου.
    Τροποποιηση στο αρθρο 3: Η στελεχωση των νεων Υπηρεσιων ειτε η πληρωση θεσεων των Πρωτοδικειων απο το πλεοναζων προσωπικο να γινεται αφου δινεται η δυνατοτητα επιλογης εστω στον τοπο εντοπιοτητας, δεδομενης της τεραστιας ανατροπης στις ζωες ολων μας.

  • 1 Ιουλίου 2016, 00:09 | Υπαλληλος αμισθου

    Κύριε Κώστα Παπαγεωργίου τέλικα γίνονται δημοσιοι υπάλληλοι οι υποθηκοφύλακες κ το προσωπικό ή οχι;Με μπερδεψατε με την έβδομη συνέπεια.Και κάτι ακόμα:ο φορολογουμενος πολίτης πληρώνει τα σπασμενα κ στο υπαρχων καθεστώς-πληρωνει και το 0.25 των υποθηκοφυλάκων.Ειμαι σίγουρος οτι το γνωρίζετε πολυ καλά.Μιας κ νοιαζεστε τοσο πολυ για το δημόσιο συμφέρον σας λεω λοιπον οτι μια ειναι η λύση:παραστατικά για το 0.25 κ οτι περισσεύει στο δημόσιο

  • 30 Ιουνίου 2016, 23:15 | Υπαλληλος αμισθου

    Με το νομοσχεδιοΑ)συμφωνουν ολοι οι απληρωτοι υπαλληλοι κ οι υποθηκοφυλακες που δεν εχουν μαγαζι
    γωνια Β)Διαφωνουν ολοι οι βολεμενοι…υπαλληλοι που παιρνουν 1800ευρω,υποθηκοφυλακες που πλουτιζουν σε τετοιους καιρους ενω ταυτοχρονα αναγκαζουν το προσωπικο τους σε ανευ αποδοχων αδεια κ ελλαστικες μορφες εργασιαςΓ)διαφωνουν οι εμμισθοι γιατι χανουν το προνομιο να δουλευουν το απογευμα σε αμισθο…

  • 30 Ιουνίου 2016, 23:14 | ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΜΙΣΘΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ

    Σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές μέρες που διανύουμε όλοι μας και με την οικονομική εξαθλίωση που βιώνουμε καθώς και τον εργασιακό ρατσισμό που αντιμετωπίζουμε στα γραφεία μας εγκλωβισμένοι.. με συνεχόμενες άδειες άνευ αποδοχών, είναι πραγματικά παρήγορο το γεγονός ότι έρχεται μια νομοθετική παρέμβαση που θα δώσει ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ αποκαθιστώντας την Δικαιοσύνη ως οφείλει. Το δικαίωμα στην εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα για τον κάθε ένα από εμάς και η Πολιτεία οφείλει να ακούσει και τις δικές μας φωνές..που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα…

  • 30 Ιουνίου 2016, 23:06 | Αμαλία

    Προφανώς και ενοχλεί πολλούς η τακτοποίηση ενός κλάδου.Ένας σωστός υπουργός έτσι θα έπρεπε να ενεργεί,μακριά από χρώματα και κόμματα.Αν όλοι λειτουργούσαν έτσι δεν θα έφτανε η χώρα σε αυτά τα χάλια.Συγχαρητήρια για όσους θα δουλέψουν προκαταβολικά στην υλοποίηση αυτού του νομοσχεδίου.Κύριε υπουργέ βάζετε τα θεμέλια για κάτι που όλοι έβλεπαν ότι είναι δυσλειτουργικό αλλά κανείς δεν τολμούσε να ακουμπήσει.

  • 30 Ιουνίου 2016, 22:24 | Υπάλληλος Υποθηκοφυλακείου Καρύστου Ευβοίας

    Το παρόν νομοσχέδιο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν την ιδιαιτερότητα του νομού Ευβοίας, που η έκταση του οδικού του δικτύου από το Βόρειο στο Νότιο άκρο του, φθάνει σε μήκος τα 320 χιλιόμετρα!! Συγκεκριμένα υπηρετώ ως υπάλληλος στο άμισθο Υποθηκοφυλακείο Καρύστου. Η Κάρυστος βρίσκεται στη νότια Εύβοια και απέχει περί τα 120 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, που είναι η πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι το Υποθηκοφυλακείο Καρύστου, εξυπηρετεί δυσπρόσιτες περιοχές που βρίσκονται 100 χιλ. νοτιοανατολικά της Καρύστου (Σχίζαλη, Θύμι, Αμυγδαλιά Καφηρέα κ.α.) και συνεπώς 220 χιλ. από τη Χαλκίδα, όπου και μόνο, βάσει του νομοσχεδίου, προβλέπεται η σύσταση έμμισθου υποθηκοφυλακείου. Συνεπώς τα μειονεκτήματα της σχετικής ρύθμισης είναι πολλαπλά, με σημαντικότερο όλων ότι οι πολίτες που ζουν σε ακριτικές περιοχές της νότιας Εύβοιας, προκειμένου να μεταβούν στο Υποθηκοφυλακείο Χαλκίδας για μια απλή έρευνα ακίνητης περιουσίας, ή τη μεταγραφή μιας συμβολαιογραφικής πράξης, θα πρέπει να διανύσουν αυθημερόν άνω των 400 χιλιομέτρων και να δαπανήσουν για καύσιμα ποσό άνω των 200 ευρώ!! Πέραν των ανωτέρω και αναφορικά με το νέο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων των καταργούμενων άμισθων υποθηκοφυλακείων, θα ήθελα να σημειώσω ότι θίγονται βάναυσα τα δικαιώματά μας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμά μου, που υπηρετώ για είκοσι χρόνια στο άμισθο υποθηκοφυλακείο Καρύστου, όπου και διαμένω μόνιμα. Τυχόν τοποθέτησή μου είτε στο Υποθηκοφυλακείο είτε στα Δικαστήρια Χαλκίδας θα σημάνει δραματική μείωση του εισοδήματός μου καθώς τόσο ο μισθός μου θα μειωθεί ως ιδιωτικού υπαλλήλου αορίστου χρόνου, όσο και θα αυξηθούν τα έξοδά μου σε δαπάνες μετακίνησης και διαμονής μου σε άλλη πόλη. Κλείνοντας, θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή στους ιθύνοντες, ότι θα πρέπει να προβλεφθούν εξαιρέσεις στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, λαμβανομένων υπόψιν των ιδιαιτέρων και ειδικών συνθηκών που υφίστανται σε ορισμένα άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, όπως αυτό της Καρύστου.

  • 30 Ιουνίου 2016, 22:02 | Γιώργος

    Επιτέλους ήρθε η πολιτική βούληση απο το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να επίλυσει ένα τεράστιο θέμα που είχε ανακύψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια,στα Υποθηκοφυλακεία.Τόσα χρόνια γιατί υπήρχε αυτή η διάκριση στα Υπο/κεία σε έμμισθα και άμισθα; πόσα χρήματα έχασαν τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ όλα αυτά τα χρόνια απο τα Αμισθα Υπο/κεία αφού αρκετοί υποθηκοφύλακες είχαν τη δυνατότητα να παρακρατούν μεγάλα ποσά να μην τα δηλώνουν, και κάποιοι από αυτούς να μην τα διαθέτουν για τον εκσυγχρονισμό των υποθηκοφυλακείων.Πόσες φορές οι πολίτες βρήκαν Αμισθα Υπο/κεία κλειστά;Οποιος έχει ζήσει τα Αμισθα Υπο/κεία είτε σαν συναλλασόμενος είτε σαν υπάλληλος είτε σαν δικηγόρος και Μηχανικός έχει αγανακτήσει.Επιασαν τόπο φαίνεται τόσες Επιστολές διαμαρτυρίας και Καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε εκεί οι οποίες είχαν φθάσει πολλές φορές και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.Είναι βέβαιο δε ότι αυτό το σχέδιο νόμου σίγουρα θα αποφέρει αρκετά χρήματα στο Κράτος μιάς και οι Υποθηκοφύλακες σε Υπο/κεία «φιλέτα» θα πάψουν να αμοίβονται με προκλητικά ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ

  • 30 Ιουνίου 2016, 22:42 | Υποθηκοφύλακας Κ

    Πόσο εύκολο είναι πραγματικά κανείς να βγάζει εύκολα συμπεράσματα για το «μισθό» του διπλανού του, ή το τι είναι δίκαιο ή άδικο, νόμιμο ή μη νόμιμο στηριζόμενος απλά στην παραπληροφόρηση που γίνεται εδώ και χρόνια -το σκόπιμο ή μη αυτής δεν θα το κρίνω- ή απλά με μόνο κριτήριο το εάν ο ίδιος είναι σε καλύτερη ή χειρότερη θέση. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη διευκρινίζω για όσους γνωρίζουν ή κάνουν ότι δεν γνωρίζουν: οι άμισθοι υποθηκοφύλακες μέχρι τώρα αμοίβονταν με βάση ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΩΝ που προέβλεπαν τα παρακρατούμενα από αυτούς ποσά από τα έσοδα του υποθηκοφυλακείου. Ποιό το παράνομο σε αυτό αλήθεια δεν καταλαβαίνω. Τα τελευταία χρόνια, και όσον αφορά το υποθηκοφυλακείο μου τα 6 από τα 7 χρόνια της θητείας μου σε αυτό, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα έσοδα του υποθηκοφυλακείου ήταν σε μηνιαία, τριμηνιαία και ετήσια βάση ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ από τα έξοδα αυτού. Και τί σήμαινε αυτό σύμφωνα με το νόμο; ότι ήμου υποχρεωμένη για 6 χρόνια να καλύπτω τους μισθούς των υπαλλήλων μου, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΎΔΡΕΥΣΗΣ, ενοίκιο, γραφική ύλη, καθαριότητα κ.λ.π. με δικά μου χρήματα. Αποτέλεσμα; Όχι μόνο να μην παίρνω μισθό κάθε μήνα αλλά να χρεώνομαι όλο και περισσότερο στην προσπάθειά μου να συντηρώ μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Απίστευτο και όμως αληθινό! Και πράγματι, κατάφερα να μην κάνω ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, να μη θίξω τα δικαιώματα των υπαλλήλων μου και των οικογενειών τους διατηρώντας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε τις θέσεις εργασίας τους. Ποιός λέει λοιπόν ότι έπαιρνα παχουλούς μισθούς, έκανα κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και έχω προνομιακή μεταχείριση καθώς με κάνουν «δημόσιο υπάλληλο». Σχέση εργασίας μου δίνουν ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ και μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να με μεταθέσουν οπουδήποτε ………. Δεν με κάνουν συμβασιούχο. Εϊμαι ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ, που διορίστηκα με ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ μετά από εξετάσεις του υπουργείου δικαιοσύνης και ΟΧΙ ΜΕ ΜΕΣΟ. ΕΧΩ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, μάτωσα 6 χρόνια ως υποθηκοφύλακας με όλα τα βάρη του υποθηκοφυλακείου να βαραίνουν το πρόσωπό μου ατομικά και ΟΧΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Και η αντιμετώπιση που μου επιφυλάσσεται; Μάλλον μοιάζει να έχει τιμωριτικό και ισοπεδωτικό χαρακτήρα.
    Για ρίξτε μια ματιά στους λογαρισμούς των άμισθων υποθηκοφυλακείων, στο ΙΚΑ, στην ΕΦΟΡΙΑ…….. οι οφειλές είναι προσωπικές. Ποιά εξοικονόμηση λοιπόν δημόσιου χρήματο γίνεται με τη συγχώνευση των άμισθων υποθηκοφυλακείων και τη μετατροπή αυτών σε έμμισθα, αλήθεια, δεν καταλαβαίνω. Δημιούργουνται νέες οργανικές θέσεις που είναι βέβαιο ότι αυξάνουν τα έξοδα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ, δηλαδή επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προβάλεται ως επιδιώξιμο. ΠΡΕΠΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ την οποία ειλικρινά παρέθεσα ανωτέρω. Και εάν με ρωτήσετε εάν συμφωνώ με τη συγχώνευση θα σας πω το εξής: επειδή πιστέυω ότι πλέον καμία σημασία δεν έχει για τους νομοθετούντες το εάν βλάπτονται τα δικαιώματα των πολιτών, εάν διαλύεται η περιφέρεια, εάν βλάπτεται η ασφάλεια των συναλλαγών, εάν πλήττεται η ασφάλεια δικαίου, δεν θα σταθώ σε επιχειρήματα αυτού του είδους κατά το σχολιασμό των επιμέρους άρθρων του νομοσχεδίου αλλά θα προτείνω σημεία που χρήζουν διευκρίνισης ή βελτίωσης, τουλάχιστον όσον αφορά τους άμισθους υποθηκοφύλακες ή τους υπαλλήλους μας, χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Δεν επιδιώκω υψηλού μισθούς αλλά μισθό ανάλογο των προσόντων μου δηλαδή ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. Και ναι, εάν κρίνω ότι βλάπτονται τα δικαιώματά μου ως επιστήμονα, εάν κρίνω ότι δεν θα είναι πλέον δυνατό να ανταπεξέλθω στις ανάγκες της οικογένειάς μου, ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ να γυρίσω στη δικηγορία. Υπήρξα δικηγόρος για πολλά χρόνια και πραγματικά λυπάμαι για την εμπάθεια που δείχνουν συνάδελφοι νομικοί που θα μπορούσαν να βρίσκονται στη δική μου θέση σήμερα.

  • 30 Ιουνίου 2016, 21:54 | Αλέξανδρος Σπόντης

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές, ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι έχοντες σχέση με τα υποθηκοφυλάκεια ελεύθεροι επαγγελματίες να μην ταλαιπωρούνται με ταξίδια (που μπορεί να διαρκούν πολλές ημέρες) για την έκδοση ενός πιστοποιητικού ή μια απλή μεταγραφή. Θεωρούμε ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και μετά να προχωρήσει η ενοποίησή τους.
    Μια κοινοβουλευτική επιτροπή για την νησιωτικότητα,θα μπορούσε να λειτουργήσει συμβουλευτικά, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών.

  • 30 Ιουνίου 2016, 21:13 | Καψαλης Α.

    Οταν είσαι δικηγόρος και δαπανάς τα μισά απ’οσα βγάζεις σε βενζίνες διόδια και παρα πολυ απ’τον πολύτιμο χρόνο σου για να γυρίζεις απο υποθηκοφυλακείο σε υποθηκοφυλακείο σε αντίθεση με το παρον νομοσχεδιο μπορεις σε ενα γραφειο να διεκπαιρεωσεις περισοτερες υποθεσεις με μια επισκεψη ποιος ο λογος να προβοκαρεις αρνητικα το νομοσχεδιο?

  • 30 Ιουνίου 2016, 20:40 | ΗΡΩ Λ.

    Κύριε Υπουργέ προχωρήστε το έργο σας, μην ακούτε φωνές που σχολιάζουν με ψεύτικα ονόματα, είναι οι <> όπως υπεροπτικά αποκαλούν κάποιοι υποθηκοφύλακες τους εαυτούς τους, που φοβούνται ότι θα χάσουν τα προνόμια τους………

  • 30 Ιουνίου 2016, 20:17 | Μάρκος Πούλος (δικηγόρος)

    Δεν είναι δυνατόν να συντάσσονται σχέδια νόμων και να ψηφίζονται νόμοι μέσα από ένα γραφείο υπουργείου κοιτάζοντας το χάρτη και την περιφέρεια των συναδέλφων τους που θέλουν να εξυπηρετήσουν.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ν. Αιτ/νίας. Ένας τεράστιος νομός σε έκταση και με πληθυσμό που να δικαιολογεί όχι μόνον μια έδρα Υπ/κείου αλλά τουλάχιστον τρεις. Για παράδειγμα: Στο Δήμο Ναυπακτίας υπάρχουν σήμερα 3 υπ/κεία ήτοι Ναυπάκτου, Αποδοτίας και Προσχίου (Πλατάνου). Μέχρι πριν τις συγχωνεύσεις Ειρ/κείων υπήρχαν και αντίστοιχα Ειρ/κεία, τα οποία όμως συγχωνεύτηκαν – ορθά – με το Ειρ/κείο Ναυπάκτου. Γιατί να μην γίνει και το ίδιο με τα Υπ/κεία;
    Νομίζω ότι θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι οι Δήμου.
    Να τροποποιηθεί ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ώστε να περιλαμβάνονται και αρμοδιότητες σχετικά με τη λειτουργεία Υπ/κείων που θα καλύπτουν τα διοικητικά όρια του κάθε Δήμου και τα οποία όμως θα εξακολουθούν να υπάγονται απευθείας στο Υπ. Δικαιοσύνης και με ην ανάλογη τροποποίηση του Οργανισμού κάθε Δήμου και τη δημιουργία θέσεων για τους υπαλλήλους και τους υπ/κες.
    Δεν νομίζω να είναι τόσο δύσκολο.
    ΑΛλά μάλλον στο μυαλό του κάθε υπουργού δεν είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.