Άρθρο 05 – Διάρκεια δημοτικής περιόδου – Αντικατάσταση άρθρου 9 του ν. 3852/2010

Το άρθρο 9 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Διάρκεια δημοτικής περιόδου
1. Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι κοινότητας και οι πρόεδροι κοινότητας των κοινοτήτων έως και πεντακοσίων (500) κατοίκων, εκλέγονται κάθε τέσσερα (4) χρόνια με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.
2. Η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα γίνεται τη δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου, κάθε τέταρτο έτος.
Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33 (α’ γύρος), η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων (β’ γύρος).
Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών.
3. Η εγκατάσταση των αρχών της παραγράφου 1 γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.
4. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3852/2010 θα διεξαχθεί την 13η Οκτωβρίου 2019 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2020. Η τρέχουσα δημοτική περίοδος παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και η θητεία των δημοτικών αρχών λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες».

  • Θεωρούμε θετική την επιστροφή της διάρκειας της δημοτικής περιόδου στα τέσσερα έτη καθώς και την καθιέρωση συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών.

    Μικρότερη διάρκεια δημοτικής περιόδου σημαίνει συχνότερη έκφραση της βούλησης των δημοτών μέσω της κάλπης. Ίσως να μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω.

    Αρνητικά αξιολογούμε το μέγεθος της προεκλογικής περιόδου. Θα μπορούσε να μειωθεί στον έναν μηνα.

    Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα για παράδειγμα έναν μήνα μετά την διεξαωγή των εκλογών.

  • 14 Μαΐου 2018, 08:57 | ΚΩΣΤΑΣ

    Νομίζω ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση χωρίς να ακούμε φωνές αυτών οι οποίοι θίγονται προφανώς από αυτές τις αλλαγές αλαλάζοντας κατηγορώντας τους πάντες γιατί μάλλον χάνουν την πίτα.Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η ανάληψη καθηκόντων να γίνεται εντός μήνα το πολύ από τις εκλογές για να μην έχουν τον χρόνο οι απερχόμενοι να φορτώνουν – δεσμεύουν με υποχρεώσεις (συμβάσεις έργου, οικονομικές συμβάσεις κλπ) τις επόμενες διοικήσεις.

  • 12 Μαΐου 2018, 20:25 | Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

    Η αλλαγή της θητείας είναι προτιμότερο να παραμείνει στα 5 έτη και να μην μειωθεί για αρτιότερη ολοκλήρωση του έργου της Δημοτικής αρχής.
    Η αλλαγή του χρόνου των εκλογών και της ανάληψης των καθηκόντων είναι σίγουρα ποιο λειτουργική από ότι ισχύει σήμερα που είναι τον Σεπτέμβριο και δημιουργεί προβλήματα στην αρχή με προϋπολογισμούς κλπ

  • 12 Μαΐου 2018, 12:44 | ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Να παραμείνει η διάρκεια της θητείας στα 5 έτη. Η πενταετής θητεία εξασφαλίζει περισσότερο ωφέλιμο και παραγωγικό χρόνο στις δημοτικές αρχές και δει στις νέες ενώ θεραπεύει γραφειοκρατικές και άλλες διοικητικές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης.

  • 12 Μαΐου 2018, 07:07 | Γεωργιάδης Σταύρος

    Απαγορεύεται καθόλη την διάρκεια από την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής μέχρι την εγκατάστασή της η απευθείας ανάθεση καθώς και η συμβασιοποίηση έργων πλην εξαιρετικά έκτατων περιπτώσεων που αφορούν θέματα ασφάλειας ζωής και αυτό κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης έκθεσης την οποία θα συνυπογράφει ο νέος δήμαρχος. (Σκεπτικό: κάθε φορά που αλλάζει δημοτική αρχή παρατηρείτε το φαινόμενο η προηγούμενη αρχή στο μεσοδιάστημα που υπάρχει μέχρι να παραδώσει την διοίκηση του δήμου να υπογράφει συμβάσεις έργου τις οποίες θα εκτελέσει η νέα αρχή).

    Γεωργιάδης Σταύρος
    6973881193

  • 6 Μαΐου 2018, 23:59 | ΤΕΟ

    Αφού θέλετε να αποσυνδέσετε τις αυτοδιοιηκοιτικές απο τις ευροεκλογές και να επαναφέρετε την τετραετια, ok καντε το. Αλλα 1. γιατι να παραταθεί η παρουσα θητεια στα 5,5 σχεδον χρόνια; 2. Γιατι να μην γινουν για μια τελευταια φορα τον Μάιο του 19 μαζι με ευροεκλογες για τελευταια φορά; και μετα μπαινει σε τετραετη κυκλο. 3. Είναι καλό η νεα διοιηκηση να καταρτιζει και να ψηφιζει νεο προυπολογισμό
    Μια ενδιάμεση λύση θα μπορούσε να είναι: εκλογές τελευταία Κυριακή 9ου και πρώτη 10ου. Έναρξη θητείας πρώτη Κυριακή Νοεμβρίου.

  • 5 Μαΐου 2018, 14:25 | ΚωνσταντίνοςΓ.

    Μεγάλο το χρονικό διάστημα μεταξύ της διενέργειας των εκλογών και της ανάληψης των καθηκόντων απ’την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου.Μπορεί να περιοριστεί αυτό το χρονικό διάστημα στον 1 μήνα.Ο χρόνος των δημοτικών εκλογών όσο και της θητείας πρέπει να είναι αντίστοιχος με αυτόν των βουλευτικών.

  • 4 Μαΐου 2018, 14:47 | Γιώργος Οικονομίδης

    Α. 5.
    Ας εξεταστεί η ανάληψη καθηκόντων να γίνεται την 1η Νοεμβρίου.
    Έτσι ούτε μεγάλη διάρκεια «νεκρής» μεταβατικής περιόδου γεννάται, ούτε ζήτημα μεγάλου διαστήματος λειτουργίας της νέας Δημοτικής Αρχής με τον προϋπολογισμό της παλαιάς προκύπτει αφού μπορεί η νέα Αρχή να ψηφίσει τον δικό της, ούτε βέβαια χρειάζεται αλλαγή των τιθεμένων ημερομηνιών (Οκτώβριος 2019).
    Το ίδιο φυσικά προτείνεται και για το Α. 45
    Εννοείται ότι αναλόγως συμπαρασύρονται οι ημερομηνίες του Α. 71 και άλλων αναλόγων.

  • 4 Μαΐου 2018, 14:49 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    1. Απαράδεκτη η κατάργηση της διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Διπλασιάζει αυτομάτως το κόστος εκλογών (πλην εθνικών βουλευτικών) σε μια εποχή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου που έχει οδηγήσει σε μέτρα ουσιαστικής καταπάτησης θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ατομική ιδιοκτησία λόγω φόρου δήμευσης ακινήτων και δικαίωμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ΣΣΕ) των Ελλήνων Πολιτών.
    2. Υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητος ως προς την παράταση της θητείας των εν ενεργεία αυτοδιοικητικών αρχών
    3. Ενώ με την καθιέρωση της απλής αναλογικής σπάει το απόστημα μονοκρατορίας-εγγύηση διαφθοράς στους ΟΤΑ, η κατάργηση της πενταετούς θητείας οδηγεί σε επικίνδυνη συσχέτιση με τον εθνικό «πολιτικό κύκλο» των βουλευτικών εκλογών, γεγονός που ευνοεί την πόλωση-«μάντρωμα» ψηφοφόρων σε «κομματικά μαντριά» και όχι ανεξάρτητες υποψηφιότητες προσώπων εγνωσμένου ΚΥΡΟΥΣ και ΗΘΟΥΣ εκτός βυζαντινο-οθωμανικών φατριών.

  • 3 Μαΐου 2018, 13:18 | ΖΟΡΜΠΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

    Θεωρώ ότι είναι ατόπημα και παραβίαση του Συντάγματος η παράταση της παρούσας θητείας πέραν των 5 ετών. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Μάϊο-Ιούνιο του 2019. Μπορεί να νομοθετηθεί ότι η πρώτη θητεία, θα ξεκινήσει 1-9-2019 και θα ολοκληρωθεί στις 31-12-2023 με 48+4=52 μήνες διάρκεια. Έτσι η επόμενη να αρχίζει από 1-1-24.
    Όμως στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης συνολικά, είναι καλύτερο να ξεκινάς από Αύγουστο, διότι θα προετοιμάσεις την πρώτη χρονιά της νέας θητείας όπως ακριβώς πρέπει (οι οδηγίες του Υπουργείο βγαίνουν τέλη Ιουλίου, καταρτώντας καλύτερα επεξεργασμένο Π/Υ και γνωρίζοντας-φιλτράροντας καλύτερα τις ανάγκες. Άλλωστε το Υπουργείο θέλει στις 15-11 να έχεις ψηφίσει Π/Υ.
    Κατά την άποψή μου, είναι καλύτερο να παραμείνει η πενταετής θητεία, οι εκλογές να διεξάγονται τέλος Μαϊου (δύο τελευταίες Κυριακές) και η θητεία να ξεκινά 1-8 της χρονιάς των εκλογών. Αν είναι πρόβλημα οι Ευρωεκλογές (που κανονικά δεν είναι), εφόσον η θητεία γίνει τετραετής, θα αποδεσμευτούν ούτως ή άλλως.

  • 2 Μαΐου 2018, 20:50 | Λινάρδος Κωνσταντίνος

    Συμφωνώ με τον διαχωρισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές όπως και με την επαναφορά της τετραετούς θητείας.

  • 2 Μαΐου 2018, 07:20 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Αρχικά, όντως η ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών με τις Ευρωεκλογές βοηθούσε στην εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού για το Ελληνικό Κράτος. Οπότε είναι κρίμα να ξοδεύουμε άδικα και χωρίς λόγο χρήματα.
    Ένας επιπλέον λόγος για τη διατήρηση της υπάρχουσας ημερομηνίας των εκλογών είναι ότι όταν αναλαμβάνει η νέα διοίκηση από 1/9, έχει ακόμα το χρόνο να διαμορφώσει τον προϋπολογιμό της για το έτος που έρχεται και άρα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ενώ με τη νέα διάταξη θα είναι ουσιαστικά δεσμευμένη για το πρώτο χρόνο της να εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό της παλιάς διοίκησης.
    Τέλος, το επιχείρημα ότι 5 χρόνια είναι πολλά χωρίς να εκφράζεται η λαϊκή βούληση ενώ τα 4 φτάνουν είναι ελαφρώς ανίσχυρο επιχείρημα. Άλλωστε, καμία κυβέρνηση/διοίκηση δεν έχει αναφέρει ότι μια τετραετία ήταν αρκετή για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

  • 30 Απριλίου 2018, 15:42 | Πέτρος Σαραντόπουλος

    εκλέγονται κάθε τέσσερα (4) χρόνια εκτός κι αν κυβερναει ο ΣΥΡΙΖΑ οπότε καθονται 5.5 χρόνια

  • 27 Απριλίου 2018, 23:10 | iceman

    για ποιο λογο καταργειται η ταυτοχρονη διενεργεια αυτοδιοικητικων εκλογων και εκλογων για το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο που εξοικονομουσε σηματνικο ποσο χρηματων? απαραδεκτο!!!